最近,開始喜歡上行山這項活動。跟A小姐更是常於假日一起相約到附近山頭走走,呼吸一下新鮮空氣。這次的路徑最終站是薄夫林水塘,想想這附近最近有食肆的地方,應是置富吧。於是,兩人就去了置富尋找吃的祭一祭五臟六腑。在置富,放眼望去都是連鎖式快餐店,都沒什麼興趣。但一走進商場內,就只有這家"墾丁茶房"比較對味。當天星期日下午十二點半,出奇地食客不多,對上一層的大快活卻是人頭湧湧。假日都不滿人,事有蹺蹊。不過,我卻是不想吃大快活……還是走入這間未食過的餐廳。這餐廳是以海洋藍色做主題色調,看上去是有幾分墾丁FEEL。環境不錯,靠窗邊還有2張大型的半圓藍色梳化,很用心的佈置。餐牌上有很多種類的食物,可我們沒有細看。因為正是午餐時間,所以只看了午餐的餐牌,午餐的選擇有十一款,價位都大約是五六十元。點餐是用點餐紙自己寫的,價錢也有註明得清楚。我們點了一個小吃,涼拌三拼。涼拌三拼(鮮檸小黃瓜,口水凍豆腐,涼拌小雲耳) $32先從鮮檸小黃瓜說起。小黃瓜雪得很夠凍,爽口新鮮。配上日式芝麻醬其實很難不好吃,但特別的是,這餐廳加了檸檬。這是一個很特別的吃法,檸檬皮令醬汁帶點澀澀的味道。反而令小黃瓜更清新,是個不錯的
最近,開始喜歡上行山這項活動。
這次的路徑最終站是薄夫林水塘,
想想這附近最近有食肆的地方,應是置富吧。
於是,兩人就去了置富尋找吃的祭一祭五臟六腑。
在置富,放眼望去都是連鎖式快餐店,都沒什麼興趣。
但一走進商場內,就只有這家"墾丁茶房"比較對味。
假日都不滿人,事有蹺蹊。
不過,我卻是不想吃大快活……
還是走入這間未食過的餐廳。
這餐廳是以海洋藍色做主題色調,看上去是有幾分墾丁FEEL。
環境不錯,靠窗邊還有2張大型的半圓藍色梳化,很用心的佈置。
餐牌上有很多種類的食物,可我們沒有細看。
因為正是午餐時間,所以只看了午餐的餐牌,
午餐的選擇有十一款,價位都大約是五六十元。
點餐是用點餐紙自己寫的,價錢也有註明得清楚。
我們點了一個小吃,涼拌三拼。
涼拌三拼(鮮檸小黃瓜,口水凍豆腐,涼拌小雲耳) $32
先從鮮檸小黃瓜說起。
小黃瓜雪得很夠凍,爽口新鮮。
配上日式芝麻醬其實很難不好吃,但特別的是,這餐廳加了檸檬。
這是一個很特別的吃法,檸檬皮令醬汁帶點澀澀的味道。
反而令小黃瓜更清新,是個不錯的配搭。朋友甚是喜歡。
口水凍豆腐是我在這三小菜中最喜歡的!
豆腐也是夠凍夠滑,配上上層帶辣的口水醬,很惹味。
另外一個小雲耳就很失色了。
用了WASABI做醬料,但只有一丁點WASABI味,幾乎等於吃水煮雲耳。
主餐我點了
鹽酥雞排配香菇肉燥飯 $55
雞排新鮮炸出,熱辣辣的,很脆的。
但是調味就有點差了,沒有鹽酥的味道。
清淡的雞排,沒甚麼味道,浪費了。
香菇肉燥的調味就很好,能吃到粒粒香菇,很香。
可相比起飯量,肉燥的量是很少的。
朋友點了滷水豬頸肉拚菜肉餛飩湯麵。
看份量很少,她說還可以。
另外餐飲我倆也點了熱蜂蜜紅茶。
不錯,夠甜茶味又濃!
2014-11-09
2014-09-10 600 瀏覽
今日返中學探完老師之後我哋就去咗附近嘅墾丁茶房食lunch我好耐冇食過台灣野啦, 一入去就叫左好多野,包括鹽酥雞排同台南肉燥大蝦炆米.鹽酥雞排炸得十分香囗而且不太油,分量都有好多,食得好滿足另外台南肉燥大蝦炆米十分惹囗,但係大蝦份量比較小,感覺有小小唔抵,不過整體嚟講都好好食,大家可以試下呀 可能因為我太肚餓, 每一樣野都覺得吾錯,差吾多食唒! 另外值得一提嘅就係每套lunch set 都可以送上台灣特飲,我叫了一杯iced lemon peach tea, 感覺清新而且吾算好甜, 都算幾好飲! 呢間餐廳人流都吾少而且環境清潔,有機會嘅話我哋都會再黎食架。
今日返中學探完老師之後我哋就去咗附近嘅墾丁茶房食lunch

鹽酥雞排炸得十分香囗而且不太油,分量都有好多,食得好滿足

可能因為我太肚餓, 每一樣野都覺得吾錯,差吾多食唒!
2014-09-01
2014-05-05 396 瀏覽
星期天的一大到到置富花園的游泳池學潛水,去程途中經過墾丁茶房感覺很吸引。玩了一個早上後不累但很餓,就和朋友一起到墾丁茶房吃飯。坐下的時候剛好是早餐 Last Order。好喜歡這裡的環境,每張櫈都有藍白間條海洋風的 Cushion,坐得好舒服。我點的是「芝士奄列+豬肉腸+牛油包+細肉燥新竹米」餐。老實說食物味道只是正正常常,不過環境不錯。隨後看到其他人點的台式午餐賣相就頗吸引。查看原來 Megabox 和油塘都有分店,對於我這個將軍澳區民就腳很多,以後去試試到底會不會有驚喜吧。

2014-05-04
5 分鐘 (堂食)
$32 (早餐)
2013-10-05 74 瀏覽
It was the worst Taiwanese food experience ever. I can't believe that the bubble milk tea doesn't tea like milk tea,very bitter even tho adding 3 tsp of syrup. Also, the traditional porky rice with soya sauce tasted like black bean with some sorta medicine  taste, i cant express how bad it tasted but it was an absolute disappointment. The soya sauce bean cured and eggs were sour?!! ! It was just so bad  that I had to register an OpenRice account to make some comments on it.  It just a no good ar
 It just a no good area!!!!
2013-10-05
外賣自取
下午茶
2013-06-22 64 瀏覽
炎炎夏日 夏至當道 食慾不振 暑氣蒸人令人冲勁馬上去陽光與海灘,對於繁忙的工作由如堆積如山般,偷得浮生半日閒是一個重大挑戰!墾丁茶房(Kenting Tea House) 就好像一個為你打開暑熱一扇窗!墾丁茶房@柔和燈光 配上木製的天花板 簡約設計 令人心礦神怡!墾丁茶房@藍白色兩者互相配合 明亮清爽 由如身在一個世外桃源!墾丁茶房@色白的瓷 而我在等妳!墾丁茶房@山爬、海玩、美食、大街、一年一度的墾丁音樂季!墾丁茶房@月夜星辰 在無際的天空 一顆顆的繁星不停閃爍著墾丁茶房@ 花蓮蛤蜊總匯鍋+鹵水什錦盤+白飯豚肉片: 厚薄適中 配上少少的醬油 為豚肉錦上添花。 家鄉肉丸: 肉質鲜美 感覺爽滑。蛤蜊:以最簡單的烹调方法 帶出蛤蜊新鮮 湯更是鮮美無比。菜肉餛飩:皮雖較厚 但不失透明感 豬肉&菜 兩者互相平均。 豆腐件:由如水嫩肌膚 外表帶有少少硬朗。鮮冬菇:肥美口實 足足6CM大。雲耳:爽口干脆 由如人的耳朵大。唐生菜:青翠欲滴 感覺蓬勃。墾丁茶房@完美的結局
墾丁茶房@色白的瓷 而我在等妳!
墾丁茶房@山爬、海玩、美食、大街、一年一度的墾丁音樂季!
墾丁茶房@月夜星辰 在無際的天空 一顆顆的繁星不停閃爍著
花蓮蛤蜊總匯鍋+鹵水什錦盤+白飯
墾丁茶房@ 花蓮蛤蜊總匯鍋+鹵水什錦盤+白飯

豚肉片: 厚薄適中 配上少少的醬油 為豚肉錦上添花。
家鄉肉丸: 肉質鲜美 感覺爽滑。
蛤蜊:以最簡單的烹调方法 帶出蛤蜊新鮮 湯更是鮮美無比。
菜肉餛飩:皮雖較厚 但不失透明感 豬肉&菜 兩者互相平均。
豆腐件:由如水嫩肌膚 外表帶有少少硬朗。
鮮冬菇:肥美口實 足足6CM大。
雲耳:爽口干脆 由如人的耳朵大。
唐生菜:青翠欲滴 感覺蓬勃。
墾丁茶房@完美的結局
2013-06-21
3 分鐘 (堂食)
花蓮蛤蜊總匯鍋+鹵水什錦盤+白飯
2013-03-20 22 瀏覽
唔需要等位, 因為根本冇乜人食, 我估間野都好清楚, 個商場已經冇乜野食, 逢假日, 只有佢大把位...先講食物, 早餐, 得幾樣野揀, 仲要唔平, 唔飽, 杯涷奶茶泡沫多過水, 冇茶味, 似飲豆漿 Dinner, 選擇本身已唔多, 但食過兩次, 叫果樣就冇果樣, 仲又貴又唔飽.侍應, 叫極都答你: 等等! 我試過坐低左都起身轉去大快活食, 唔駛等你得閒...問過其他街坊朋友, 大家放假都寧願坐車去香港仔食, 選擇仲多白白浪費左個呢個飲食舖位, 希望盡快被其他店取替

白白浪費左個呢個飲食舖位, 希望盡快被其他店取替
2013-03-16
1 分鐘 (堂食)
2012-10-04 26 瀏覽
新開張諗住試下, 點知中左大伏晚餐同佢同公司既兄弟大快活一樣, 係一個個set咁叫仲要得八個set......仲要係同大快活差唔多d野..咩扒餐呀, 生炒骨呀果d環境唔係太迫但有幾張枱係正大門口中間, 唔夠兩步就係商場既通道人來人往咁啱呢晚我又係坐正門口, 外面又有十幾兩十個人等位個感覺就好似動物園入面d動物咁, 比幾十對眼望住你食野....心理上一d都唔舒服講返野食...第一, 個份量真係好細, 我叫左個牛肉絲意紛, 原來得果一碟仔, 細都我都O左咀, 一個男人叫兩個set都未必飽第二, 味道唔係真係咁差但係同大快活唔會有太大方別普通到唔普通, 同茶餐廳差唔多味道, 唔咸唔淡, d意粉"散收收"咁跟餐既珍珠奶茶唔知落左咩香料, 同出面個d唔同, 唔係話難飲但個味怪怪地總知質素就係average到唔average (已經儘量形容廢事個食評又唔批 ) )但個價錢就起碼$55 up, 又食唔飽, 所以係完全唔值得去食係個環境光d同懶係有feel咁我就唔會咁傻比多廿幾三十蚊食你個環境喇總括黎講....咪姐大X活 (唔信睇下連d碗碗碟碟都係一樣樣不過唔同色)改下個名set高少少個價錢就唔認得你
新開張諗住試下, 點知中左大伏
晚餐同佢同公司既兄弟大快活一樣, 係一個個set咁叫
咁啱呢晚我又係坐正門口, 外面又有十幾兩十個人等位
講返野食...
第一, 個份量真係好細, 我叫左個牛肉絲意紛,
第二, 味道唔係真係咁差但係同大快活唔會有太大方別

) )
係個環境光d同懶係有feel咁
我就唔會咁傻比多廿幾三十蚊食你個環境喇

改下個名set高少少個價錢就唔認得你咩哈哈哈
10 分鐘 (堂食)
2012-10-01 19 瀏覽
Weekend過黎呢邊打算食個豐富早餐然後行去山頂. 由於好耐冇過黎, 以為會要搵好耐先知食乜好. 點知一入到黎見到呢間餐廳, 個裝修幾靚, 樣似餐廳 (versus茶餐廳), 位都唔算逼. 因為要等人, 所以入黎. 餐牌全部都係餐, 冇a-la-carte. 餐全部都幾多野食, 唔想太heavy下叫左腸仔+煎雙蛋+多士+肉燥米線+咖啡餐.唔洗五分鐘d野就到晒了. 原來係茶餐廳. 因為要等人, 唯有慢慢食. 野食出奇地好味. 蛋同腸都唔會好油, 多士係厚多士, 牛油份量剛好. 肉燥米線都幾大碗, 味幾好, 早餐黎講肉燥份量剛好, 太多會好咸. 咖啡都ok, 不能期望茶餐廳的咖啡太高.服務麻麻地. D staff超忙, 有d disorganized. 唔知係咪因為新開, 食到一半都已經見到要排隊. 總結: 估唔到呢邊都有好的早餐食. 價錢都ok. 有機會黎呢邊都會再回來的.

$27 (早餐)