塔門新漢記嘅飯菜真係正到冇話說!嗰碟椒鹽鮮魷,咬落去外皮脆卜卜,裡面魷魚肉嫩滑得嚟又唔會太韌,鹹香微辣薄薄一層,惹味得嚟唔會過分搶味,實在係隔離鋪頭都聞到嗰種好食🦑。至於嗰碟白灼蝦,鮮味絕對係滿分,彈牙肉質,一啖啖嘅滿足,蘸吓特製嘅醬汁,直頭係鮮上加鮮,正宗海鮮嘅味覺享受🍤。當然唔少得話你知,嗰盤海膽炒飯都係啱食到暈,飯粒彈牙唔爛,海膽鮮滑解海鮮癮,蔥花提香,呢個集合咗海洋精華嘅一道佳餚真係正呀!蒜蓉炒菜心都幾得,清新脆口補充咗啲青菜嘅需要。老實講,塔門呢間館子嘅飯菜,真係叫我有種滿足到唔想走嘅感覺。整體來講,呢次嘅飲食體驗可以用「爽口又過癮」嚟形容,真心會想再嚟一次!👍🏻

2024-01-24 53 瀏覽
行山行到半餓死,嚟到塔門不如搞搞餸啦!好彩撞正這間,環境滿唔錯。豉油王魷魚炒麵夠哂香,魷魚爽口得滑,個炒麵真係駛唔使多講,頂級!炸墨魚丸好有彈性,咬落去層次感十足,唔會太膠,喺暈暈地個口味度掂晒!就算個奶茶普通過路,但打完風呀,凍一凍都算係咁解困。未完,茶餐廳必點海膽炒飯真係喺呢度搵到新定義,新鮮海膽非常入味,炒飯粒粒分明,蛋香撲鼻,簡直係粤語嘅「滋味」二字嘅現身啊!而家諗起都仲口水直流呢。餐廳嘅老闆娘真心好客,搭車搭船都值得!下次揾食,記得塔門呢度有一間,唔該上啦!👌🦐🍚

2023-04-17 268 瀏覽
5/5鮮魷大癲!好少店家用雞蓉味公仔麵,額外的滿足。奶茶都好飲,茶香奶濃又滑。Must tried their squid here! Super tender and fresh! Milk tea as well, silky smooth with good tea and milk aroma.
5/5
2023-03-07 1874 瀏覽
今次參加咗個本地團,由馬料水出發,去探索塔門及鴨洲島,塔門就學生年代去過一次露營,鴨洲島真喺聽都未聽過,原來喺香港好北嘅一個小島,望過對面就喺鹽田港,非常近,最估唔到原來個島曾經好多居民住過,依家都仲有街渡服務,但就好疏。行程中段,先嚟到塔門嘅「新漢記」食團餐。現時塔門都仲喺不時有好多人上島旅遊或露營,島上都有唔少人住,以及有唔少商舖、食肆,「新漢記」屬村屋建築物,上下共兩層,故此格局比較細,樓底比較矮,好有一派老風情。據了解,佢哋主要都喺做團餐多,算最搵錢嘅收入來源。順手亦影低個餐牌俾大家當參考,當然,我哋食團餐嘅,都喺嗰幾款指定款式,為免阻人開飯,所以,啲相都喺快快手隨意影。鹽水雞人齊起餸,第一碟喺鹽水雞,擺得好靚仔,都無話求其斬完新算。隻雞唔太肥,而啲肉質亦算嫩滑,雖然只喺簡簡單單嘅鹽水雞,但鹹鹹哋,食到啲雞鮮味。白灼蝦靠山食山,靠海食海,團餐當然都有啲海鮮菜式,白灼蝦更加喺唔少得,因為製作簡單吖嘛!碟蝦好大碟吓,大家都可以食到好多隻,包滿足,而啲蝦鮮味十足,蝦肉結實有彈性。鮮菇扒時蔬團餐中蔬菜類菜式有兩道,先呢個小棠菜,我就覺得師父啲炒工唔錯,小棠菜炒得啱啱好,帶少少爽身,芡汁
鹽水雞

鹽水雞
白灼蝦

白灼蝦
鮮菇扒時蔬

團餐中蔬菜類菜式有兩道,先呢個小棠菜,我就覺得師父啲炒工唔錯,小棠菜炒得啱啱好,帶少少爽身,芡汁亦唔會太多,當然草菇應該似喺罐頭貨㗎喇,整體算喺做得穩陣。
鮮菇扒時蔬
魚蛋紫菜湯

湯品就有番啲漁村小島風情,就喺紫菜湯,大大鍋嘅紫菜湯睇都睇到好多紫菜,所以,味道清得嚟有陣陣紫菜味,鹹鹹哋咁啦;啲魚蛋唔知來貨定自己做,感覺唔錯,彈牙有魚味,至少唔喺溝粉貨色。
魚蛋紫菜湯
炸墨魚丸

睇食評見好多人都讚呢個菜式,所以,我都對佢抱有期望,講真啲墨魚丸大大粒,又炸到金黃,真喺好有睇頭,不過食落又唔喺咁犀飛利,個墨魚味無預期咁突出,質感都OK,唔會話好粉。
蒸魚

雖然,團餐中無呢度嘅招牌椒鹽鮮魷,但呢條蒸黃立䱽都好唔錯,啲魚肉入口好嫩滑,有魚鮮味,同枱嘅人都鍾意食魚,所以,好搶手,唔喺講笑,轉頭都已經無晒。
蒸魚
生炒排骨

喺港式小炒嘅經典菜式,人人都鍾意食,皆因酸酸甜甜好醒胃, 睇過芡汁多到呢……撈飯就啱晒;講到啲排骨,其實好OK,炸得都算鬆化,咬落層皮仲有啲脆口,個甜酸汁調教得唔錯,至少唔會好嗆喉。
生炒排骨
油菜

另一記蔬菜菜式就喺最後上枱嘅灼生菜,其實睇都知無咩特別,簡單灼熟,淋上豉油而已,不過,灼得剛剛熟,咬落嗦嗦聲。
油菜
因為喺團餐,菜式就唔算好特別,但碟頭大,好足份量,加上白飯任裝,而每枱只喺8人,我呢枱基本上女士多,所以,吃得小弟好飽,最緊要都喺大家食得開心啫,完咗仲有啲時間周圍行下添,幫助消化!
2022-12-28 302 瀏覽
最近聖誕節🎄有連假,當然要去一去郊外呼吸下新鮮空氣啦,今次同🐻仔唔係去長洲、南丫島,反而去塔門 — 一個小小嘅島嶼,可以係黃石碼頭或者馬料水碼頭搭船🛳️過去㗎!去到當然要試下塔門最出名嘅海膽炒飯同炸墨魚丸啦🙈!-🍴海膽炒飯($138) - 海膽加埋入去蛋炒飯,成件事高級咗🤣,海膽煮熟咗之後有啲似雞蛋🥚,就連個口感都差不多,不過偏向深色。如果集齊多啲海膽粒一齊食,個海膽味先會食到🤣。也米😍覺得一試無妨,不過一次就夠🫢。-🍴炸墨魚丸🦑($98) - 原本想問吓有冇半份叫,可惜餐廳冇供應😯,只可以叫一份嚟試吓,一份大大份有成20粒😶‍🌫️,會有附送一小碟甜酸醬。墨魚丸食到真係有墨魚肉係入面🤭,唔會好粉漿嘅感覺,又唔會醒,點住甜酸醬幾開胃👍🏻!-🍴泰式奶茶☕️($30) - 因為係泰式,偏向甜啲,不過飲飲吓發現,好似有啲杏仁味。
泰式奶茶
2022-12-27
2022-12-06 215 瀏覽
是日因為工作需要跟一個旅行團活動到塔門,所以有幸跟團到此午餐~~~未入去店員已經表明只有已訂枱的旅遊團入座,不接受散容入座~~~入到去人齊就開始上菜,第一碟係鹽焗雞,肉質算OK,雞味都有的~~~海蝦個人覺得中規中距~~~海膽炒飯,個人覺得幾好食,唔太油,但唔太感覺到海膽的味道~~~魚蛋海帶湯,味道OK,一定要趁熱飲~~~呢個餸的菜夠曬爽,個人覺得幾好食~~~個人冇興趣,所以冇食到魚~~~炸墨魚丸夠熱和彈牙,味道又好,只可惜每人平均分得兩粒~~~椒鹽魷魚都係我真心推介,食落外脆內裡夠彈牙,平時去明星食都冇咁正~~~呢個生炒骨汁OK,肉質不錯,最後上的係烚生菜,由於沒興趣,所以沒有影相~~~整個午餐個人覺得算不錯,呢間店最正係炸物,如果有炸物外賣的街頭小吃一定受歡迎~~~
海蝦個人覺得中規中距~~~
魚蛋海帶湯,味道OK,一定要趁熱飲~~~
呢個餸的菜夠曬爽,個人覺得幾好食~~~
個人冇興趣,所以冇食到魚~~~
炸墨魚丸夠熱和彈牙,味道又好,只可惜每人平均分得兩粒~~~
2022-12-04
2022-11-29 135 瀏覽
上週日參與協會旅行去過用膳的一間, 地方甚為偏僻也不是輕易地去到; 不過勝在夠風味當日天氣不是很好, 有微雨但是亦不阻礙旅途是日旅程由馬料水碼頭出發, 先坐船去荔枝窩走一圈, 之後再到他們這個小島上觀光, 在大海環繞之下所有食店也是專門做海鮮餐, 價錢合理, 店員快手快腳食物方面, 海膽炒飯和墨魚丸堪稱一絕, 其他海鮮食物亦合格; 估唔到在這個地方可以有這個水準. 絕對係一個驚喜在食飽飯滿足後可以精神奕奕繼續上路 👍🏼

當日天氣不是很好, 有微雨但是亦不阻礙旅途

在食飽飯滿足後可以精神奕奕繼續上路 👍🏼
2022-11-27
  • 海膽炒飯
2022-10-28 206 瀏覽
呢個周末同朋友嚟咗塔門玩,我哋一朝早喺馬料水碼頭上船,搭咗差唔多一個半鐘船終於到塔門喇,坐咗咁耐船已經有啲肚餓,見到鋪頭唔需要等位就入得,一於坐低休息下食下嘢醫下肚先海膽炒飯哩嗰炒飯起碼二至三人份量,好大碟好香,雖然色水唔係好夠,但其實個炒飯都好夠味,你見到入面有好多海膽同埋有啲蔥,我地一碗接一碗好快就食曬成大碟,八卦問咗老闆娘啲海膽係咪喺塔門海入面捉,佢話唔係,喺出面攞貨,不過都唔緊要,好食同新鮮就得啦😋椒鹽鮮魷平時我去飲茶一定會嗌椒鹽鮮魷,嚟到塔門都有得食,一定要試下佢個質素!佢唔係平時茶樓有好多椒鹽炸蒜粒粒嗰種,d椒鹽可能混埋粉漿同魷魚一齊炸,粉漿好薄,魷魚好大條條條金黃色炸得好惹味我地醫完肚出到嚟見到已經好多人等緊位,塔門入面餐廳唔多,如果大家唔想去到有排等,記得落左船去食咗野先再慢慢行啦#foodie #塔門美食 #塔門 #外島遊 #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger

2022-06-26 428 瀏覽
塔門最出名嘅就係海膽炒飯同炸墨魚丸,本來諗住試下冇咁出名嘅弓字邊海鮮,但嗰日佢哋2:00就休息,所以轉戰新漢記,另外仲叫咗哥哥推薦嘅椒鹽鮮魷🙈等咗大約5分鐘,新鮮炸起、熱辣辣嘅墨魚丸($98/20粒)就嚟到,一咬落去就會噴汁,雖然唔係粒粒都咁,但食嘅時候都要好小心🤣入邊冇一粒粒嘅墨魚(同大澳好唔同),但勝在夠彈牙,配埋辣椒醬好惹味😋下一碟係椒鹽鮮魷($108),賣相已經同其他餐廳唔同,粉漿好薄、魷魚好大塊、冇咩椒鹽粒粒,如果想食偏鹹嘅或者好脆口嘅可能會失望,不過大大啖肉同偏重嘅辣油味我都幾okay👍🏻最後就係海膽炒飯($138),份量都幾大、應該有6人份,多啲人仲可以試多幾款嘢食😆不過因為我哋平時唔多食海膽,唔係好肯定熟海膽係咩味,齋試海膽都係食到蛋味,已經本身都有唔少蛋絲,對我嚟講佢係一碟好味嘅蛋炒飯😂而且炒到粒粒分明、唔會太油,一碗接一碗咁食😋我哋3個人叫3樣嘢食到好飽,好彩之後再行上山叫做消耗返啲卡路里😆

2022-03-21 386 瀏覽
塔門新漢記海鮮酒家 🍤🥢📍 西貢塔門海傍大街4號┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉嚟到塔門, 一定係食海膽炒飯,同埋炸墨魚丸 😝,因為真係太出名, 基本上係餐廳裏面,每枱客人都必點呢兩款😂。而且呢度既海膽係即開既,非常新鮮👏。同埋呢間鋪頭既老闆娘超有禮貌同態度十分良好, 有機會去既,可以試一下🙋🏻‍♀️。🌟海膽炒飯 $118超大碟,兩個人如果叫左其他餸菜,基本上食唔晒😂。 呢個海膽唔同日本果d , 入口係比較淡口少少🤏,不過整個炒飯既味道都唔錯。🌟 炸墨魚丸 $98唔好睇少呢個墨魚丸🦑,確實係幾好食🤤,我數過一碟有21粒左右😂,真係好大碟。🌟 椒鹽鮮魷 $98呢個都ok 既, 不過好似唔係好夠椒鹽味,整體上$98 有咁大碟,價錢都算抵👍🏻整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍之後再㩒下右上角個🔔, 小編定期會為你送上最新資訊☺️謝謝支持。┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉
塔門新漢記海鮮酒家 🍤🥢

🌟 椒鹽鮮魷 $98

整體推介指數:❤️❤️❤️❤️🤍

┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉┉

2021-04-18 822 瀏覽
為左個海膽炒飯而嚟試的🤤🤤有人話好鮮味嘛一定要試啦😚😚..............................①海膽炒飯 $98好有海鮮味,又有蛋香味炒飯仲炒得好靚粒粒分明🍚🍚②炸墨魚丸 $88好新鮮、好彈牙炸到個面好脆,好味👍🏻👍🏻③煎芙蓉蛋 $78煎得好脆口蛋味濃送飯一流🤭④椒鹽鮮魷 $98唔係太新鮮嘅魷無乜魷味椒鹽整到好淋唔係太👌🏻..........................山長水遠嚟到一定要去試下嘅😝😝
為左個海膽炒飯而嚟試的🤤🤤
有人話好鮮味嘛
一定要試啦😚😚
①海膽炒飯 $98
好有海鮮味,又有蛋香味
炒飯仲炒得好靚
粒粒分明🍚🍚
②炸墨魚丸 $88
好新鮮、好彈牙
炸到個面好脆,好味👍🏻👍🏻
③煎芙蓉蛋 $78
唔係太新鮮嘅魷
無乜魷味
椒鹽整到好淋
唔係太👌🏻
..........................

山長水遠嚟到一定要去試下嘅😝😝
2020-10-29 1124 瀏覽
第一次去塔門,知道海膽炒飯,墨魚丸出名.這個小島一共有三間中菜館,碼頭一落船轉左,三間都黐埋一齊.有兩間排到痴線,重要畀太陽直接射住,咁等落去就會變燒豬.這一間新漢記就做本地團,問嚟問去都冇位.再問第三次就有.最緊要有得食,叫咗海膽炒飯,炸墨魚丸20粒,炒菜,椒鹽蝦.味道中上,海膽炒飯真係有海膽,就係唔知蝦同海膽係咪本地水域捉?稍為等候時間長.價錢大致上都合理,同埋老闆娘好有性格,唔會立亂放人入嚟坐.我哋兩個人坐一張枱,真係好鬆動.
炸墨魚丸20粒
2020-10-26
炸墨魚丸20粒
  • 椒鹽蝦
2020-08-23 872 瀏覽
星期六下午大概兩點,等左大概15分鐘就有位。因為限聚令關係,每張枱都只可以坐邒個人,所以,顯得好鬆動。我同朋友點左塔門出名既海膽炒飯同蝦醬鮮魷,貪矩一乾一濕有胃口😋
星期六下午大概兩點,等左大概15分鐘就有位。
因為限聚令關係,每張枱都只可以坐邒個人,所以,顯得好鬆動。

蝦醬炒鮮魷
2020-08-22
蝦醬炒鮮魷
2020-02-16 1190 瀏覽
最近多咗行山,今日專登同男朋友嚟到塔門親親大自然⛰🏔🗻見到一間餐廳都好多介紹,所以就試一試啦😊😊😊豉油王魷魚炒麵,我覺得份量比出邊食係大,好有鑊氣,因為坐嘅位置來廚房好近,所以一路煮都聞到好香嘅味道👍🏼👍🏼🥰🥰🥰魷魚好大,亦都好新鮮!炸墨魚丸 個人來講覺得價錢都偏貴,不過係真心好食嘅!唔係死實實,係食得出有墨魚嘅味道👍🏼我哋都叫咗一支冰鎮奶茶,味道同普通冇咩分別😂😂😂😂

我哋都叫咗一支冰鎮奶茶,味道同普通冇咩分別😂😂😂😂
2019-11-04 964 瀏覽
周六帶埋狗狗去塔門郊遊 行完肚餓係新漢記食海膽炒飯 椒鹽鮁魚 紫菜湯 樣樣都好味又大份 老闆娘招呼又好 👍 明明已經過咗午餐時間 店內都有好幾枱客 狗狗又好開心 趴在地下嘆冷氣 好食 正👍
海膽炒飯  椒鹽鮮魷  菜菜湯
海膽炒飯  椒鹽鮮魷  菜菜湯