2024-02-24 76 瀏覽
之前喺屋企用外賣平台試過佢嘅生煎包覺得好唔錯,所以就想試下試堂食,喺擔擔麵同酸菜魚湯麵之間選擇困難左好耐,最終揀咗多啲蛋白質嘅酸菜魚😛🌟金湯麻辣酸菜魚湯麵 $74Google一下才知道金湯原來是加入了南瓜的湯底,看起來金黃色的,所以稱之為金湯( ੭ ˙࿁˙ )੭ ᐝ湯底重酸,是我喜歡的酸度💛🧡💛酸中帶甜,散發陣陣花椒的麻香,味道很不錯!固定的辣度同事們試了一口,表示覺得有刺激感,我就覺得輕鬆😗鯇魚片份量也比想像中多,有十多片,軟滑冇骨;麵條是細滑的幼麵,和擔擔麵的麵質相同,稍為軟身,不過我又覺得幾掛湯幾好食喎!伴菜還有很多酸菜和雲耳,非常惹味,有下次呀ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)/🌟生煎包(午市套餐+$15/2個)生煎包比想像中迷你,可以減低罪惡感😈一咬就爆汁,如果和別人搭枱要小心一點lol 也幸好是暖暖的,才不怕燙倒!湯汁香甜,配酥香的肥豬肉好惹味.ᐟ.ᐟ
🌟金湯麻辣酸菜魚湯麵 $74
🌟生煎包(午市套餐+$15/2個)
  • 生煎包
  • 金湯麻辣酸菜魚湯麵
2024-01-21 127 瀏覽
堅信號一向以食生煎包出名,今日經過見到佢有午餐食,所以入嚟試吓。點咗個 秘製豬扒菜飯 $64 配凍酸梅湯 + $3餐仲有 2 隻灌湯小籠包先嚟灌湯小籠包,想不到比起某大小籠包店嘅出品一啲都不遜色,小籠包皮簿餡靚,一啖咬落去咇晒啲湯汁出嚟,湯汁香濃,餡肉鮮味,正呀!秘製豬扒飯有驚喜,豬扒面帶點甜味,肉質彈牙有口感,食落好好味,有啲食叉燒嘅感覺,配埋菜飯食,超好味!再嚟一杯凍酸梅湯,酸度剛好,可以解膩。整個午市套餐有飯有小籠包有飲品,都係 $67 抵食好食👍🏻

點咗個 秘製豬扒菜飯 $64 配凍酸梅湯 + $3
餐仲有 2 隻灌湯小籠包

再嚟一杯凍酸梅湯,酸度剛好,可以解膩。
整個午市套餐有飯有小籠包有飲品,
都係 $67 抵食好食👍🏻
2023-12-24 129 瀏覽
價錢OK,味道欠奉12月24號,行街街搵下午茶,今日真系好多慘痛都排曬長龍,所以行過哩間無人排,等客人走就OK。未入去睇餐牌價錢有平有貴,有中有西,來哩間梗系食佢所謂出名的食物啦-小籠包。優點- 你兩個人share一個餐都無所謂小籠包4個($32)2分- 皮厚,湯吾多亦無味,肉亦比較實生煎包2個(+14)3分- 應該系最出名的,所以追加- 夠熱,湯好多,但無味- 肉無味豆漿(+$3)4分-哩個反而是最好味,有豆香
價錢OK,味道欠奉

優點
- 你兩個人share一個餐都無所謂

小籠包4個($32)2分
- 皮厚,湯吾多亦無味,肉亦比較實

生煎包2個(+14)3分
- 應該系最出名的,所以追加
- 夠熱,湯好多,但無味
- 肉無味

豆漿(+$3)4分
-哩個反而是最好味,有豆香

小籠包下午茶
生煎包
2023-12-24
2023-11-14 184 瀏覽
📍食過幾次生煎包都好滿意🙆🏻‍♀️ 今次行過見到有午市套餐好抵食 平時都好少留意到 原來有齊小食+主食+飲品都係$70左右! 😍🌀 秘製豬扒配菜飯菜飯比例很不錯❤️ 多菜令成個感覺好健康!🍃 豬扒雖然略帶肥肉 但口感軟稔 而且淋上蜜糖醬汁後相當惹味~小食可以揀灌湯小籠包/ 紅油韮菜餃/ 酸辣湯 今日唔想食辣就揀咗小籠包 (2隻)一咬開有好多湯汁 相當鮮味!
📍

🌀 秘製豬扒配菜飯
行完荃灣係時候醫肚抖一抖, 叫左二個晚餐, 一個豬扒麫🥢, 一個豬手麫🥢, 各有一個小食, 要左手拍青瓜🥢, 紅油炒手走辣🥢, 加$要左二粒小籠包😘, 加$要左凍豆漿同茉香綠茶👍, 二個麫份量同味道也ok, 不過豬扒可以唔洗煮到敢黑😅, 豬手都整得好淋😋, 青瓜同炒手, 小籠包都整得好食😋, 飲品雖然一個加2蚊,一個加3蚊, 味道好ok💞, 都值得加$, 而且店舖位置不是好多, 都坐得舒服❤️, 唔會感覺好迫好噪, 大家都可以去試下😚😍
2023-11-05
2023-08-27 216 瀏覽
嚟到梗係要食生煎包 生煎包煎得好香 有少少焦香味餡料好多 好多汁好夠味!熱辣辣新鮮出爐😍古法扣豬手醬汁唔錯 豬手炆得好腍好入味!而且都比想像中多肉,幾好食👍🏻另外椒鹽脆黃魚都好好食!魚炸得好脆冇乜碎骨👍🏻
2023-08-27 225 瀏覽
我非常推薦位於荃灣眾安街的一家食肆。儘管店面很小,但食物的質素卻非常高,且價格相當實惠。這家食肆位於荃灣最繁榮的地段,交通非常便利。 我首推他們的招牌生煎包,這個小吃絕對讓人驚艷。生煎包內部充滿了美味的肉汁,肉質鮮嫩,外皮則酥脆可口。配上一些黑醋,回味無窮,非常美味。 另外,他們的秘製豬扒上海粗炒也是我最喜歡的菜色之一。豬扒的醬汁甜而入味,豬肉軟滑多汁。搭配上海粗炒,風味十足,色香味俱全。我個人推薦加上店家特製豆瓣醬,這種醬汁散發著濃濃的酒香味,完美地結合了整道菜的風味。 此外,他們的擔擔麵也非常出色。湯頭香濃,帶有淡淡的花生香味,配上有彈性的麵條,湯頭完全掛汁在麵條上,每一口都能感受到店家的用心烹調。 總括來說,這家食肆提供的美食絕對讓人滿意。無論是招牌生煎包、秘製豬扒上海粗炒還是擔擔麵,都展現出店家的烹飪技巧和用心。如果你懷念美味的上海小吃,這絕對是一個值得一試的地方。

2023-08-13 139 瀏覽
生煎湯包之前食過好多間,間間都參差不齊。尼間就好唔同,環境乾淨企理,雖然店面唔算話好大,但下午茶時段都坐滿晒!為左食熱辣辣既生煎湯包,搭枱我都唔CARE。為左食,我真系可以去到好盡生煎湯包出場都系出晒煙,食用時要小心,免得燙傷舌頭。外皮香脆,肉汁勁多。如果唔太餓,一個人食4粒岩岩好。太餓的話,餐廳仲有其他麵食、飯餐等。
生煎湯包之前食過好多間,間間都參差不齊。
尼間就好唔同,環境乾淨企理,
雖然店面唔算話好大,但下午茶時段都坐滿晒!
為左食熱辣辣既生煎湯包,搭枱我都唔CARE。
為左食,我真系可以去到好盡

生煎湯包出場都系出晒煙,食用時要小心,免得燙傷舌頭。
外皮香脆,肉汁勁多。如果唔太餓,一個人食4粒岩岩好。
太餓的話,餐廳仲有其他麵食、飯餐等。
2023-07-24
2023-06-29 266 瀏覽
同老婆去完荃灣既千色店掃貨之後,打算經過街市街去到眾安街果面搵下啲啱心水嘅食店。一出商場,迎接我哋嘅係一種熱辣辣嘅感覺,頂住30幾度嘅高溫,為食又怕熱嘅小弟決定加快腳步揀一間心水嘅餐廳,入去飲杯凍飲吹下冷氣。經過富華冰室,左望右望,映入眼簾嘅係一張冷麵嘅poster。抬頭一望,竟然係一個熟悉嘅招牌——堅信號。小弟雖然閑來無事都會幫襯堅信號,但係平時幫襯嘅主要都係熱辣辣嘅生煎包、小籠包等傳統上海菜小品。潛意識地將佢同「凍冰冰」呢三個字分開得遠遠的。今次難得有緣,小弟又怕要流連街頭尋尋覓覓,又驚行嚟行去兜兜轉轉都冇啱心水,決定快啲搵個位坐低吹下冷氣。一坐上張凳,第一時間即刻拎起手機掃QR code,小弟時間叫咗個冷麵(胡麻醬五彩拌冷麵),之後見到雞絲粉皮二話不說,加埋韭菜餃同凍檸茶一併下單。太太則同我選擇了一樣嘅冷麵,配上涼拌青瓜、小籠包以及凍綠茶。落單唔夠5分鐘,唔同嘅野食已經陸陸續續咁樣上齊了,灌湯小籠包一如以往嘅質素,配埋薑絲多汁好食。韭菜餃恰如其分,不過不失。值得一讚嘅係上菜時嘅溫度保持得幾好,唔會太燙口亦唔會唔夠熱。至於兩個冷盤雞絲粉皮、涼拌青瓜,呢兩個簡單嘅小食處理得幾好,特別

落單唔夠5分鐘,唔同嘅野食已經陸陸續續咁樣上齊了,灌湯小籠包一如以往嘅質素,配埋薑絲多汁好食。韭菜餃恰如其分,不過不失。值得一讚嘅係上菜時嘅溫度保持得幾好,唔會太燙口亦唔會唔夠熱。至於兩個冷盤雞絲粉皮、涼拌青瓜,呢兩個簡單嘅小食處理得幾好,特別係雞絲粉皮同其他上海菜館的質素相近,對比所加配的價錢絕對物超所值。

《胡麻醬五彩伴冷麵》
終於嚟到今餐嘅主角,五彩冷麵一送上餐枱,色彩繽紛令人食慾大增,加上凍冰冰嘅口感,簡直色香味俱全,令人食指大動。一啖冷麵落肚,既舒服又開胃,配上絕不吝嗇的胡麻醬,霎時之間簡單嘅餐點變成了精品美食。
五彩冷麵,看似製作簡單,一注麵條,加啲火腿絲、蘿蔔絲、青瓜絲,做出一啲醬料就大功告成。但係當中所拿捏嘅比例,麵條嘅口感,甚至乎不同材料的處理,粗幼長度,其實某程度上都顯示到出品的功架。經過今次光顧之後,小弟決定係嚟緊暑假嘅日子經過附近的話會係幫襯生煎包以外,多啲走入去光顧佢嘅冷麵。

整體而言,今次不論食物質素、性價比、用餐環境以及員工態度,都是保持住堅信號一如既往嘅水準。
沒有驚喜,可能只是因為過往堅信號已經保持優質。

今次連同飲品總共叫咗八樣餐點:
雞絲粉皮
涼拌青瓜
胡麻醬五彩拌冷麵 x2
紅油韭菜餃走辣

凍茉香綠茶
凍檸茶

餐廳名稱:堅信號上海生煎皇 (眾安街)
餐廳地址:荃灣眾安街37A號荃運樓地下C號舖
雞絲粉皮, 涼拌青瓜, 紅油韭菜餃走辣
凍茉香綠茶, 凍檸茶
  • 胡麻醬五彩伴冷麵
2023-05-29 249 瀏覽
有一日 行過荃灣眾安街見到呢間上海嘢唔太貴門口望入去都乾淨企理 所以我哋就決定入去試吓我哋叫咗個擔擔麵 蒜泥白肉 奶油津白同埋四個生煎包蒜泥白肉好夠味 好有蒜味 份量都大份👍🏻擔擔麵同奶油津白質素都唔錯 擔擔麵唔辣 唔食得辣嘅人都可以試吓 奶油津白啲菜唔會太老 又夠creamy 有少量嘅金華火腿 唔會太鹹 都推薦大家可以試下生煎包真係好出色 一咬落去就爆汁 好夠熱 好Juicy 個皮又唔會太厚 中間舊肉又唔會太硬 下次經過都可以再叫個生煎包嚟食😍

我哋叫咗個擔擔麵 蒜泥白肉 奶油津白同埋四個生煎包

蒜泥白肉好夠味 好有蒜味 份量都大份👍🏻

2023-03-02 590 瀏覽
珍珠米既菜飯,難食到吾知想點。。又淋又好咸,叫菜飯系想清清地。蠔油生菜衰過屋企自己烚,啲生菜又黑又霉。椒鹽黃魚,硬過我條頸。最近最後悔食既食物,沒有之一。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。。
外賣送餐
2023-01-17 667 瀏覽
堅信號已經食過好多次,每次去到都係必食生煎包和小籠包XD餐廳入面都算寬敞,坐到好多檯客人,宜家主要以手機掃碼點餐為主,非常方便🤘🏻點了一個午餐:甜酸上海排骨菜飯有點似甜酸排骨,有一點脆皮的感覺,加上菠蘿🍍的話,酸中帶點甜,值得比個Like👍🏻灌湯小籠包(2隻)啖啖都係汁,肉質夠鮮嫩,肥而不膩😝堅信號生煎包(2隻)忘記了會爆汁的生煎包,一口咬下去,燙了一口,縮得快,好世界😂茉香綠茶(熱)綠茶🍵有一點茉莉花香,冬天喝一杯熱飲特別暢快🤗好味指數:8/10性價比指數:8/10餐廳名稱: 堅信號生煎皇餐廳地址:荃灣眾安街37A號荃運樓地下C號舖電話:23218373
堅信號已經食過好多次,每次去到都係必食生煎包和小籠包XD

點了一個午餐:

甜酸上海排骨菜飯

灌湯小籠包(2隻)

啖啖都係汁,肉質夠鮮嫩,肥而不膩😝

堅信號生煎包(2隻)

茉香綠茶(熱)

綠茶🍵有一點茉莉花香,冬天喝一杯熱飲特別暢快🤗

好味指數:8/10

性價比指數:8/10

餐廳名稱: 堅信號生煎皇

餐廳地址:荃灣眾安街37A號荃運樓地下C號舖

電話:23218373
2023-01-17
2022-10-18 978 瀏覽
呢間嘅生煎包好出名,但係從來都冇試過佢嘅晚市,朋友提議,所以今日就試吓佢啦!蟹粉拌麵$88個賣相好ok 金黃色 既麵 上面仲佈滿好多蟹肉 仲有少少蟹子 但係食落去 我覺得唔夠香 少左蟹黃既香氣 冇左蟹黃味 蟹肉絲都顯得偏淡 麵質就岩岩好 唔腍唔硬 整體味道 都唔錯!白菜豬肉水餃$37/10粒價錢唔貴 餃子 偏細粒 餡料普普通通 湯飲多會少口渴 整體就冇咩特別 可以唔洗特別嘗試

蟹粉拌麵$88
蟹粉拌麵

白菜豬肉水餃$37/10粒
白菜豬肉水餃

2022-10-17
蟹粉拌麵
#堅信號上海生煎皇 #堅信號 📍 荃灣眾安街37A號荃運樓地下C號舖呢度食飯其實都好智能用自助落單點 App版面方便易用呀👍🏻豬扒菜飯 $62 人地話嘅菜飯唔錯😋叫咗個炸豬配菜飯 豬扒頸多舊都係肥豬肉又唔夠鬆軟菜飯味道都唔錯上海白菜水餃 $38 食落去啲水餃夾皮較厚白菜豬肉餡唔多一碗有八隻 奶茶 +$3 ☕️冇咩特別 比較多奶手撕雞粉皮 $16 額外加錢加小食雞絲好少 粉皮好少麻醬好少味道都一般小籠包 $12熱辣辣其實都唔錯 多汁 啲皮厚度算OK
#堅信號上海生煎皇 #堅信號

小籠包 $12
熱辣辣其實都唔錯
多汁 啲皮厚度算OK
2022-09-02 765 瀏覽
之前行過見到#堅信號上海生煎皇 #堅信號 有小籠包都好想食 但次次都要做嘢好趕今次終於可以慢慢坐低食個飯😉豬扒菜飯 $62 🐷聽講呢度嘅菜飯好食😋所以就叫咗個豬扒配菜飯菜飯都算多菜 同埋味道都好唔錯豬扒夠軟熟 唔會好乾 加埋佢少少豆瓣醬真係一流👍🏻上海白菜水餃 $38 🥟水餃夾皮就比較厚啲🥺同埋餡唔算好多 同埋冇咩味我都係要點豆瓣醬食 貪佢夠野味呀☺️一碗有八隻 價錢都算正常奶茶 +$3 ☕️奶茶就正正常常冇特別都係奶味重 但唔算難飲手撕雞粉皮 $16 🐥呢個係加追小食 但係要$16真係超唔抵 因為佢好細碟 而且粉皮係真係好粉同埋麻醬好少 雞絲兩條我就唔會再叫🥲
之前行過見到#堅信號上海生煎皇 #堅信號
有小籠包都好想食 但次次都要做嘢好趕