年廿八的下午,訂唔到盆菜就去碰下運氣,行入去餐廳度買,原本問門口靚姐,佢話賣晒,後來佢問另一位店員check,竟然找到一個,咁好彩比我買到那天的最後一個一人盆菜喎! (HK$128/個)✌🏻十六款食材,我嗰盆有十四款:1. 大蝦 — 鮮甜爽彈2. 冬菇 — 腍身入味 (食咗入口先記得未影相𠻹😅)3. 鮑魚仔 — 比我想像中大隻㗎!4. 蠔豉 — 細隻一啲,不過好有蠔豉味道5. 遼參 — 勁大條!6. 切鷄 — 雞髀肉有2件喔!7. 枝竹 — 勁大塊, 仲要不只一塊, 有三大塊!8. 豬皮 — 爽口9. 炆腩仔 — 腍身入味10. 炸魚蛋 — 好味, 有好幾粒11. 香芋 — 好粉, 好腍12. 白籮蔔 — 清甜無根13. 釀豆卜 — 有好幾粒, 腍身14. 西蘭花 — 一大棵,綠色的靚花 以下這兩款食材就玩失蹤了🤭 15. 髮菜 — 可能師傅睇咗雪姨條片嬲得滯唔煮佢啦?16. 燒鴨 — 是否被第二件雞髀肉取代咗呢?🤷🏻‍♀️ 整體來講,真心覺得好味呀😋,所以一餐食晒,淨返啲南乳汁,雪住先留嚟煮麵食先😁

十六款食材,我嗰盆有十四款:
1. 大蝦 — 鮮甜爽彈
2. 冬菇 — 腍身入味 (食咗入口先記得未影相𠻹😅)
3. 鮑魚仔 — 比我想像中大隻㗎!
4. 蠔豉 — 細隻一啲,不過好有蠔豉味道
5. 遼參 — 勁大條!
6. 切鷄 — 雞髀肉有2件喔!
7. 枝竹 — 勁大塊, 仲要不只一塊, 有三大塊!
8. 豬皮 — 爽口
9. 炆腩仔 — 腍身入味
10. 炸魚蛋 — 好味, 有好幾粒
11. 香芋 — 好粉, 好腍
12. 白籮蔔 — 清甜無根
13. 釀豆卜 — 有好幾粒, 腍身
14. 西蘭花 — 一大棵,綠色的靚花

以下這兩款食材就玩失蹤了🤭
15. 髮菜 — 可能師傅睇咗雪姨條片嬲得滯唔煮佢啦?
16. 燒鴨 — 是否被第二件雞髀肉取代咗呢?🤷🏻‍♀️

2022-01-30
2022-06-17 24 瀏覽
今日去深水埗考試,阿sir話要早30分鐘去到報到,咁既然要早啲去,咁就不如直接去深水埗食個靚早餐先至去考試。去到基隆茶餐廳,門口個叔叔好好招呼,坐低之後叫嘢食,嘢食好快就到,沙爹牛肉唔難整,但係整得好食就唔容易。佢個沙爹牛肉又入味,肉又夠冧,跟住杯奶茶香濃滑度非常好,食完個咁滿足嘅早餐,考試亦都相當順利,一日嘅開始最好嘅莫過於係咁。

沙嗲牛肉煎蛋米

2022-04-03 173 瀏覽
一直都想幫襯呢間良心茶餐廳,今日終於光顧了。午餐「焗洋蔥雞扒飯」($44)好耐冇食過茶餐廳嘅焗飯,係食回憶的味道。飯是炒飯底。蕃茄湯牛肉米+火腿奄列($40)茄底好濃,而且又多料,價錢相宜。
之前堂食已經試過基隆羊腩煲,堂食並無火爐提供,以煲仔菜形式呈上~依家餐廳仲推出咗 #一家共度抗疫特選套餐 💛可以外賣番屋企,開個爐慢慢嘆😋食完羊腩,仲可以加啲火鍋料打邊爐🥰♡ 古法枝竹雙冬羊腩煲 $280羊腩煲入面除咗份量唔少嘅羊腩🤩仲有有枝竹、馬蹄、冬筍和冬菇作配料羊腩燜得軟腍入味😋皮脂肉比例岩岩好👍🏻醬汁超濃郁,枝竹、冬菇都索哂羊腩汁,送飯一流🍚♡ 鹹蛋蒸肉餅 *套餐已包*肉餅超厚身,脂肪明顯較多所以令肉餅juicy到不得了🤤肉質緊實有咬口~美中不足係鹹蛋太硬了🥲有機會係鹹腌製時間過長,但肉餅實在太juicy幫佢加番唔少分🤣* 送兩飯兩湯
依家餐廳仲推出咗 #一家共度抗疫特選套餐 💛

古法枝竹雙冬羊腩煲
鹹蛋蒸肉餅
古法枝竹雙冬羊腩煲
2022-02-08 208 瀏覽
新年緊係最啱食盆菜啦,貪佢盆滿砵滿好意頭嘛!好彩朋友係出雪姨事件之前已經訂左基隆既盆菜,如果唔係真係冇機會食到呀!不過可能基隆個邊太忙啦,朋友諗住send個msg去confirm送貨時間但冇人覆,但係都準時送到左!雖然盆菜入面既食材都係熟既,但記得要完全加熱哂先好食!我地落左附送既南乳汁入去,一邊加熱一邊聞到陣陣香味,令人流哂口水!盆菜份量好多,有齊足足十六款食材!貴價既食材有大蝦、冬菇、鮑魚仔、蠔豉、遼參同髮菜。大蝦好大隻,食落鮮甜彈牙,而鮑魚仔、蠔豉同遼參就細啲,但味道都唔差,至於冬菇索哂啲南乳汁非常好食,最重要既係髮菜,份量多架,不過髮菜始終唔係咁環保大家少食為妙啦。肉類就有切鷄、炆腩仔、豬皮、燒鴨、魚蛋。最中意既係燒鴨,除左啖啖肉之餘,仲真係食得到鴨皮有陣陣煙燻既香氣,食得出係用心之作!素菜方面,就枝竹、香芋、白蘿蔔、豆卜、西蘭花。香芋超級粉,勁香口,好好食,不過要快啲食完如果唔係成個煲都會變到好杰。白蘿蔔清甜冇根,加埋啲南乳汁又係好好食。豆卜夠軟身,索埋啲湯汁我覺得係最好食既野!其實一直都聽過其他人講基隆既野食唔差,希望疫情之下大家都多啲幫襯小店啦!

盆菜
盆菜
2022-02-04 178 瀏覽
年初4,食基隆盆菜,由1月23號WhatsApp到29號,先有人覆訊息,真係好多人買!😂😂😂至於今日去拎,我哋個大盆菜竟然漏咗單,臨時幫我哋轉細盆菜,好彩都夠食,份量都多,呢個問題真係要改善下!🙏🙏🙏細盆菜(3-5位)自取價錢$588個人口味總評分:7/10地址:深水埗北河街141號地舖

細盆菜(3-5位)自取價錢$588

個人口味總評分:7/10

地址:深水埗北河街141號地舖
細盆菜
細盆菜
除夕特登早出門去買基隆茶餐廳既一人份盆菜💛11點開賣我10:30左右到已經見到有十幾人排緊隊😂企企下後邊又有更多人黎,係寒風中排咗一個鐘終於成功擺到🙌整個人凍到震😂返屋企打開,細盆入邊所有菜式擺得整整齊齊,分裝高湯量都好足。企係個爐邊一邊加熱我一邊已經迫不及待開始食😂 髮菜一啲都唔少,茄汁蝦都夠大隻,蠔豉鮑魚仔遼參雖然個size細啲但都好新鮮好乾淨有滋味,燒鴨同切雞個肉好滑同埋都大舊,炸魚蛋Q彈,燒腩仔肥瘦均勻夠腍夠有味,枝竹同釀豆腐索到湯汁更好食,香芋都夠軟糯,唯蘿蔔有少少硬🤏可能需要煮多陣~一人前盆菜 7.5/9其實我極少食盆菜,好似上一次食都係差唔多十年前?去到元朗個村入邊,第一次見到果啲超~~大~~盆完全O晒嘴😂今次諗住可能係最後一次係香港過年,所以特登去買基隆一人份盆菜,算一份支持,亦都係一份回憶💛HAPPY LUNAR NEW YEAR!!!🧧🧧

一人前盆菜 7.5/9

HAPPY LUNAR NEW YEAR!!!🧧🧧
外賣送餐
2022-01-31 169 瀏覽
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️ ⭐️ (5⭐️最高)基隆1人盆菜 $128之前阿大口雪踩到基隆啲盆菜咁,我就即係同cat姐訂返個啦😛仲要光榮咁幫手荃灣店有得拎,點可以唔整返個👍🏻盆菜方面,味道唔差架,有鮑魚、蝦、鴨、雞、海參、魚蛋、蘿蔔、腩肉、腐竹、最緊要同埋有髮菜啦😂個湯底味道唔錯,濃郁但又唔會太過鹽!我阿媽食隻蝦話睇吓霉唔霉先,阿媽表示冇嘢啵正常啵😂🤣原來我阿媽都跟得幾貼😂🤣仲話$128算係咁啦,樣樣都有啲😆味道中規中矩啦,但有時食嘢係食人情味,回憶,甚至係良知💛希望大家多啲支持良心餐廳同零售啦!
Geo條👅評分:⭐️⭐️⭐️ ⭐️ (5⭐️最高)

基隆1人盆菜 $128

2022-01-28 211 瀏覽
📍基隆茶餐廳話咁快又就過年,梗係要搵返個盤菜食下,呢幾日捕住基隆社交平台,見到有得walkin買一人盤菜,晨早就衝左過去,終於比我買到😎👅一人盤菜 $128外賣一人盆菜,南乳湯底分開裝,返到去整熱返就得,成個盤都可以明火就咁加熱🔥盆菜入面有嘅料張相已經寫哂,基本上都足料,一個人都未必食得晒🥸首先講吓隻蝦,新鮮蝦黎,完全冇梅嘅感覺🌝滑雞係雞翼嘅部份,仲要好入味,燒鴨係鴨髀,都係啖啖肉。海參同埋鮑魚一啲都唔失禮。比較有驚喜嘅係魚蛋,香芋同埋豬皮!!魚蛋真係爽口彈牙,香芋炆到軟林林🤤豬皮亦都吸晒湯底,又無沙👍真係一個人原來都可以盡興呀!!!!!!
📍基隆茶餐廳

👅一人盤菜 $128
2022-01-24 592 瀏覽
因為一個無口德KOL,好多人跑咗去食飯或茶餐。我都點咗個菠蘿咕嚕肉飯餐。價錢$38。係下午茶餐。份量屬細份。因為下午茶原故,細份咗。肉質好彈牙,咕嚕帶點甜酸。入口好開胃,混入白飯好美味。杯奶茶香濃,加埋杯熱奶茶。咁就滋味無窮。我個人推介,可以係5:30 pm點下午茶餐。疫症6:00 pm 後無堂食。因為是最後下午茶點餐時間。
菠蘿咕嚕肉飯餐
題外話/補充資料: 我個人推介,可以係5:30 pm點下午茶餐。疫症6:00 pm 後無堂食。因為是最後下午茶點餐時間。
2022-01-24
菠蘿咕嚕肉飯餐
每逢天氣轉涼就會想吃羊腩煲,今次試了深水埗的基隆茶餐廳。見到門外貼的相,羊腩煲材料十分豐富和吸引。$218除了羊腩煲,還附送生菜一份。落單的時候店員說套餐包括了一個飲品或湯。我選了湯,但外賣回到家中卻不見湯的蹤影。😀腐竹是另外加購的,所以份量十足。送的生菜就只得幾棵。腐乳也給得太少了吧。將外賣的羊腩煲倒入鑊中,$218的份量寥寥可數。總括來說,味道是可以的,但$218只有一人份量,性價比實在有點低。
每逢天氣轉涼就會想吃羊腩煲,今次試了深水埗的基隆茶餐廳。

見到門外貼的相,羊腩煲材料十分豐富和吸引。
$218除了羊腩煲,還附送生菜一份。

落單的時候店員說套餐包括了一個飲品或湯。
我選了湯,但外賣回到家中卻不見湯的蹤影。😀

腐竹是另外加購的,所以份量十足。

送的生菜就只得幾棵。

腐乳也給得太少了吧。
古法雙冬羊腩煲

將外賣的羊腩煲倒入鑊中,$218的份量寥寥可數。

2021-11-26
5 分鐘 (外賣自取)
第一次食一間份量咁少嘅餐廳,睇開我食評就知我好少咁樣講一間餐廳,但今次真係忍唔住出po鬧佢地🤬服務好差,坐低之後問咗幾次先比menu我地,見佢咁忙我地自己去倒水算入到去是但叫咗個炒飯,飯嘅份量超級少,可以見到仲細碟過朋友隻手,明明落單嗰陣就同咗職員講話要加飯但佢無視咗我🤬我用咗五分鐘都冇就食曬,食完仲要好肚餓!🤬份量少我都算啦,仲要質素都麻麻地,個飯入面嘅豬頸肉係勁少,就算係肉都係啲肥肉嚟🤮平時去出面餐廳食$38呢個價位嘅茶餐都唔會咁細碟,呢間係真係細得好誇張,份量我估只有平時出面餐廳嘅一半左右朋友叫咗個照燒鰻魚飯,鰻魚質素普通都算,份量一樣都係好細唔夠食,目測同我嗰碟差唔多大😡佢細食過我都覺得唔夠飽,埋單之後我地仲要其他鋪頭叫其他野食先夠飽🥴如果大家好肚餓嘅話就唔好幫襯啦,因為一定食唔飽,希望呢間黃店可以改善吓啦😤地址:深水埗北河街141號地舖
我用咗五分鐘都冇就食曬,食完仲要好肚餓!🤬
地址:深水埗北河街141號地舖
2021-08-14
2021-06-24 2088 瀏覽
今日打去叫外賣叫番平時食既豬軟骨撈烏冬,聽電話個果人同我講冇呢樣野得湯烏冬,我話我食過幾次點會冇,佢好肯定同我講我地得xxx湯烏冬,好啦!我咪話咁要番豬軟骨撈一丁,佢又答我冇呢樣野食,想點啊大佬?我對住你派比我既餐牌讀出嚟,好啦 問你今日有咩湯飲,佢又答 我地唔跟湯架喎,咁你派比我張外賣紙派黎有咩用??我又答佢我上次都系飲湯,我未講完野佢已經好冇禮貌講等等 你等我一陣得唔得 等等啊!態度不善!好啦~問完其他夥計,話有湯啦喎同我講有啊有啊 做比你,之後問我送邊度就CUT埋我線要我再打過去問佢究竟係撈烏冬定撈一丁服務態度我比0分❗️❗️❗️❗️

要我再打過去問佢究竟係撈烏冬定撈一丁

服務態度我比0分❗️❗️❗️❗️

2021-06-19 1529 瀏覽
今日經過深水埗肚餓,見深水埗地鐵站口有間茶餐廳就入去試下。叫左兩個餐, 馬拉盞通菜豬頸肉同埋豉椒蒸馬友。馬友好大條。好新鮮 好好味。馬拉盞通菜就好野味。整體食物質數唔錯。應該會再次光臨食其他東西。
馬拉盞通菜豬頸肉
豉汁蒸馬友
馬拉盞通菜豬頸肉
豉汁蒸馬友
2021-06-15 1247 瀏覽
講到基隆我第一反應都係台灣🤣好少有機會去到深水埗,係香港肉餅關注組見到過一次相,仲係良心店黎,咁就一定要幫襯啦💛出地鐵站就可以見到真係超醒目👀手寫餐牌上今日蒸飯有咸蛋蒸肉餅我即刻揀定😍一點幾到都幾full,入去啱啱好係最入邊仲有一個位😂嗌咗之後好快上黎,見到個肉餅就覺得好正🤤好大塊又好厚身🤤個邊好似有一節手指咁厚~肥瘦均勻食落唔會覺得油,肉質緊實鮮香有咬口,完全米飯殺手啊!係我鍾意既肉餅style💛本身我有啲後悔唔記得叫少飯,到最後飯都食得七七八八🤣不過我就覺得飯硬咗少少🙈even覺得硬我都食咗咁多個肉餅真係出色👍咸蛋蒸肉餅 8.0/9店內氣氛好街坊,店員都好nice,一個熱檸水都有四片檸檬好良心😆lunch肉餅飯加嘢飲只要42蚊真係平靚正💛

咸蛋蒸肉餅 8.0/9