2018-04-18 629 瀏覽
蒲台島位於香港最南端,島上只有少量居民。聽聞島上有士多和海鮮酒家,即使是平日都會開門做生意。士多和海鮮酒家都很接近碼頭,一落船就見到㗎喇。所以決定先在蒲台島四周逛一逛,睇一睇著名景點,回程坐船之前再食野醫肚。天氣雖然唔熱,但行完都身水身汗和有點肚餓,於是去「坤記士多」搵食和休息一下。行到口乾,先來嘆一瓶檸檬薏米水。有檸檬的香味,另外帶少許甜味。老闆娘將佢雪到凍一凍,飲落口即時消暑解渴,跟住再整返碗紫菜餐肉蛋麵。一片煎香左的午餐肉、一隻煎雞蛋,另外仲有好多紫菜,配埋彈牙的麵條,食落都幾夾幾好味紫菜係當地居民自己採摘自己曬的,之後仲可以買來做手信添!估唔到在蒲台島這個小島,都可以搵到特色食品,真係要俾個like佢。

行到口乾,先來嘆一瓶檸檬薏米水。
檸檬薏米水

跟住再整返碗紫菜餐肉蛋麵。

紫菜餐蛋麵

紫菜係當地居民自己採摘自己曬的,之後仲可以買來做手信添!

檸檬薏米水
紫菜餐蛋麵
2018-03-11 382 瀏覽
行山緊係要買支野飲啦,見到呢間士多好多人買野飲,就過去望下,見到大大支檸檬薏米水都係$15,就即刻買左一支試下,夠哂冰凍,好解渴,檸檬味好濃,不過薏米味就略淡,so far 都幾好呀
外賣自取
2017-11-30 497 瀏覽
早個星期見天氣轉涼就同朋友約個蒲台島一日遊上網search過下蒲台島都應該聽聞呢度有兩樣野必試 就係海帶綠豆沙同紫菜餐蛋麵啦 我地當然唔會錯過 見都經過就點都試一試🤘🏾我地先行山,兜左大半個蒲台島再去坤記士多坐一坐 我地叫左紫菜餐蛋麵同紫菜腸蛋麵 老闆娘大推薦餐肉 食落麵質係煮得有彈性唔會淋哂既 餐肉亦煎得香口 剪蛋有得叫反蛋或太陽蛋 蛋黃唔會過熟微流心 不過老實講句餐蛋麵如果屋企有心機煮都可以煮到佢咁既水準都唔難既 不過佢既麵加埋紫菜 係有啲蒲台島既特色 值得一試🤘🏾之後再試佢個海帶綠豆沙,行到出汗叫碗凍既黎食即刻舒服哂,綠豆味都算出👍🏿下次黎蒲台島可以順便黎坐下😆🤤🤤
早個星期見天氣轉涼就同朋友約個蒲台島一日遊

下次黎蒲台島可以順便黎坐下😆🤤🤤
是日,終於要去講左好耐,但都未去到既蒲台島。蒲台島係香港既最南端,感覺去到天涯海角咁。因為去蒲台島的船,班次極少!!星期六上午,就只有一班十點既船,係香港仔碼頭出發,miss左就去唔到架喇!亦因為咁,蒲台島保留左佢未開發,最原始大自然的美。神早流流搭船去蒲台島,落船已經十一點幾,又未食早餐,梗係要整番碗蒲台島名物--紫菜餐肉蛋一丁!蒲台島上有好幾間賣一丁既鋪頭,我地揀左無咩人既坤記。(與此坤記同名,因為沒有開openrice,故打在此,我去的坤記在碼頭左邊,近天后廟)味道係正常既出前一丁,面煮至半生熟,不會太腍,而名物紫菜果然好味,爽口無沙,可惜成碗得一小撮,不過因為黎到荒郊,一碗熱騰騰既一丁已經滿足左我個胃,難得黎到,不防試一試,價錢亦親民,外面茶餐廳可能更貴。臨走前買了一包紫菜當手信,回家煮一丁。

紫菜餐肉煎蛋一丁
2017-11-04
蒲台島坤記,紫菜餐肉荷包蛋公仔麵真係好正下,對住個海境夠晒好feel夠晒風味,荒原十里都冇野食既情氾,吹住海風食住熱辣辣香噴噴餐肉荷包蛋麵真係覺得特別正,煎得少少香脆鹹鹹地既餐肉非常惹味,雞蛋煎到好靚既荷包蛋,仲要冇串開,阿姨真係好勁,仲要好好食,一口咬得去蛋黃汁流晒出黎個下,好正! 坦白我咁大個人自己都唔識煮荷包蛋! 麵既口感都唔錯,重點係紫菜,香滑既新鮮紫菜,食落紫菜特別滑都重紫菜味,味道散發係湯底入面,簡單既一碗麵都變得冇咁簡單!
2016-04-18 748 瀏覽
知道離島遊 都係食返l當地野多見到咁多人坐響呢間坤記 就首先整返碗海帶綠豆湯熱辣辣 呢碗海帶湯 真係凍到透心涼 首先 的綠豆煮我好錦 入口即溶 成碗綠豆沙 好濃 啖啖豆沙 當地既海帶 都幾爽口 成碗既綠豆同海帶都好多 好抵食再黎一日一碗 餐蛋面呢個就真係普普通通既餐肉同雞蛋 面就半生熟 唔會煮得太稔 特別既會係當地既海帶 生喵海帶 爽口 又唔會咸 都有當地特色最後都只自己買返包 整紫菜湯
知道離島遊 都係食返l當地野多
見到咁多人坐響呢間坤記 就首先整返碗
海帶綠豆湯
熱辣辣 呢碗海帶湯 真係凍到透心涼
再黎一日一碗 餐蛋面

最後都只
自己買返包 整紫菜湯
2013-12-27 776 瀏覽
什麼事都好,有時候在預定﹑預計﹑預算之下,事情並不是100%於預期內做得到;反而突如其來的行程,即時實行到之餘,還會令自己得到驚喜。好似今天,我們從銅鑼灣到達赤柱後,是下午一點十分,正站在赤柱廣場看海的同時,友人說對出的碼頭是有船去蒲苔島,之後我們便走去八卦一下,我純粹想看看船期表,順便在碼頭影海,過到去巧遇渡輪正在上落客,此班更是周末得一班船由赤柱去蒲苔島,最後無心插柳加毫無準備之下就跳上船,向蒲苔島出發了。起初擔心沒帶食水和糧食,去到怎麼辦﹖幸好,原來蒲苔島有不少間由住戶開設的小賣店(在自家門前擺賣的形式),有水有麵有糖水等等,甚至出產自蒲苔島的"手信"都可以買得到,而物品價錢絕非’遊客價’,至少是常人都接受得到。因為入島前已經吃得好飽了,雖然島上有幾間酒家賣海鮮﹑小炒等等,但我們未能一嚐其滋味。之後,友人帶領我上山找蒲苔島的四大景點,山路來回都會經過坤記士多。去程時,在開檔中的阿姐聽到我們找路的對話,便主動向我們說:"係呀,沿呢度行上去就見到景點架喇。"我們回程前決定在這裡來一個簡餐才乘尾班船。士多的陳設非常簡單,放了幾張膠枱,枱布用上舊船期表的厚膠橫額,周圍放有十數張膠凳,屋頂

我們回程前決定在這裡來一個簡餐才乘尾班船。

士多的陳設非常簡單,放了幾張膠枱,枱布用上舊船期表的厚膠橫額,周圍放有十數張膠凳,屋頂以鐵板來搭建,衛生比想像中好。

阿姐見到我們,便開口招呼:"隨便坐,我地有公仔麵,又有糖水,不過唔食野都無所謂,響呢度坐下休息下先囉,唔緊要架,反正船都未黎到。"

多麼的窩心。
坐下後,你會發現身邊是樹﹑是樹還是樹,我看到不少雀鳥在樹林之間,休息﹑經過;抬頭看天,我發現有大鷹不時在某處徘徊;我再望向遠處,是一望無際的大海,想一想它的盡頭是在哪裡﹖而我呼吸著的是乾燥但極之清新的空氣。

在這裡,不是看由人類設計出來的裝修,而是看地球給予的自然環境,這絕對是市區難求,而且在社會上漸漸欠缺的。

我非常喜歡吃綠豆沙,而浦台島出產海帶是很受遊人歡迎,所以我怎會錯過蒲苔島的香草綠豆沙$10呢?

淡啡綠色的綠豆沙,將鼻子湊過去,聞出陣陣清香;綠豆沙的質感較為稀身,但每一口是吃到出起沙,證明用料足之外,也確保了店家是用了一段時間將綠豆煲到溶化後再煲至起沙;海帶比外間的來得厚身,雖然煲了這麼久,但海帶並沒有全爛,反而仍帶少嚼勁;甜度非常微,極為輕手,不會是甜到膩還是吃到感到黏喉的。
香草綠豆沙
查實我已經戒食公仔麵了,一年可能最多食一次,由於在山上不斷吹著凍風,感到身體很冷,所以忍不住點了一碗麵。餐肉煎蛋麵腸仔煎蛋麵都是$20,用出前一丁麵加上即叫即煮,蛋亦是即煎,以這價錢實在不是貴。

吃麵食,如果店方細心的話,是會奉上兩棵菜葉,這裡都有,生菜很清甜,以一丁的油湯灼過,帶著少少麻油味。
肉食就交由友人負責,我主力吃蛋,兩隻煎蛋賣相非常美麗,而看到蛋黃盪漾時,難免令我心動,用筷子將蛋黃刺破,金黃色的蛋漿隨即爆出,然後流到湯之中。

我吃了兩隻蛋白及一隻蛋黃,蛋邊位脆卜卜,十分香口,而蛋白極度嫩滑,滑到是不用多加咀嚼便可吞下,阿姐煎雞蛋的功力認真厲害﹗蛋黃的味道非常濃厚,再次令我驚喜﹗
煎雞蛋
士多只有兩位阿姐負責,一個管煮食,一個管樓面,原來她們只在周末回蒲苔島開檔。

食完之後,阿姐叫我們慢慢坐,反正船都未到,還叫我們不用擔心,由士多去碼頭是相當近,完全不怕我們坐著會阻他們做生意。

期間看著阿姐招呼一行十人的行山年青人,他們一人食一碗糖水,阿姐同他們說:”個煲入面仲有少少蕃薯糖水剩喎,你地唔戒意味道太辣既話,就送埋畀你地食啦。"

這是,真正的人情味。
2013-12-21
聖誕節
香草綠豆沙
煎雞蛋
2013-04-20 423 瀏覽
浦台島現今還有少量的海帶出產, 所以就慕名來食這裡的海帶綠豆沙.海帶綠豆沙料很多味道濃郁, 海帶可能比較新鮮的關係, 覺得特別鮮甜厚實.蕃薯糖水份量很足, 比較清淡, 本人討厭太甜得糖水所以這個很不錯好食.茶果分了豆沙或眉豆, 豆沙的甜甜, 眉豆的鹹鹹. 兩個都不太好食, 料太少了.
2013-04-12
$30 (早餐)
2008-04-02 267 瀏覽
復活節某日去了蒲苔島,島上除了有海鮮酒家外還有三間賣糖水/小食的士多。沒有特別的挑選,突然下大雨的關係,我們便來了這裡小休,反正還有個多小時才回到赤柱食lunch。1.老闆娘推介海帶綠豆沙($10),既然蒲苔島出名海帶,也應該試試。足料,夠味,不會太稀。2.蕃薯糖水($10):蕃薯多而且大,薑味也可以,雖然不是吃過之中『最薑』的,朋友很喜歡。3.茶果:$10四個,要了兩甜(豆沙)兩咸(眉豆)。豆沙那個:皮很好口感,但豆沙少了點。眉豆那個:不太好,不太喜歡咸的茶果。還有其他食物供應,如腸蛋麵。蒲苔島是個值得去的地方,躺在石上望天空、聽海風實在不錯。我亦從來未在香港見過那麼清澈的水。路也容易行,適合偎高的人,不過有些路沒有欄杆。唯一不足:沒有好的洗手間。

還有其他食物供應,如腸蛋麵。