4天前 0 瀏覽
之前食過一次,已經心思思想食多次。餐廳標明無落味精,食完又真係無口渴,絕對係健康美食!🍚豬軟骨野菜咖哩飯 $75豬軟骨入口即溶,feel到啖啖都係骨膠原,推薦必點!咖哩是採用日式甜咖哩,撈飯一齊食,一流!野菜都算幾多種類,本身少食菜既我都食哂啲菜,非常有營養既一餐飯。温馨提示餐廳飯點都會多人排隊,平日兩點幾去到都有小量位置,但要留意lunch time去到三點就完,mark好時間嚟try try啦!
之前食過一次,已經心思思想食多次。
餐廳標明無落味精,食完又真係無口渴,絕對係健康美食!

🍚豬軟骨野菜咖哩飯 $75

6天前
6/4/2024📍Camper’s 坐忘今次都係👩🏻‍🦰心心念念不忘系列之前試過一次之後就回味無窮 一直都話好想黎食多次🤤佢地標明係無落MSG架 有天店同埋鰂魚涌兩間分店 今次黎食天店呢間 星期六嘅下晝1點幾都唔係好full試過去鰂魚涌果間 平日放lunch 就好多打工仔都會排隊幫襯入面空間唔細 但座位擺得都幾密 ⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯✨豬軟骨七小時煮白芝麻湯烏冬 ($75)呢度最出名就係佢嘅豬軟骨 賣點係經過7小時慢煮❗️令到啲豬軟骨非常軟熟 唔講會以為係脂肪黎食落去真係非常有驚喜 啲肉亦相當juicy 真係非常推薦 👍🏻食過好多餐廳嘅豬軟骨 呢間真係最好食🥇不過個白芝麻湯就有啲似食緊出前一丁嘅豬骨湯唔係好特別 (定係出前一丁做得太好?)烏冬就做得唔錯 非常彈牙有咬口✨蕃茄牛肋野菜咖哩飯 ($75)呢個汁食落有啲奇怪🤔蕃茄嘅甜酸溝咖哩嘅鹹辣 有啲兩頭唔到岸又唔係好夾而且牛肋有啲乾 中間又唔係好入味啲飯有啲粟米一齊煮 有少少蔬菜嘅甜味不過啲飯就好濕 有啲奇怪 而且可能因為太濕 佢反而吸唔到啲咖哩汁值得讚嘅係 蔬菜嘅量都幾唔少👍🏻 ✨原味乳酸 ($10)唔係好甜 唔錯⋯⋯⋯
6/4/2024
📍Camper’s 坐忘
今次都係👩🏻‍🦰心心念念不忘系列
之前試過一次之後就回味無窮 一直都話好想黎食多次🤤
佢地標明係無落MSG架
入面空間唔細 但座位擺得都幾密
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
✨豬軟骨七小時煮白芝麻湯烏冬 ($75)
呢度最出名就係佢嘅豬軟骨 賣點係經過7小時慢煮❗️
令到啲豬軟骨非常軟熟 唔講會以為係脂肪黎
食過好多餐廳嘅豬軟骨 呢間真係最好食🥇
不過個白芝麻湯就有啲似食緊出前一丁嘅豬骨湯
唔係好特別 (定係出前一丁做得太好?)
烏冬就做得唔錯 非常彈牙有咬口

✨蕃茄牛肋野菜咖哩飯 ($75)
呢個汁食落有啲奇怪🤔
蕃茄嘅甜酸溝咖哩嘅鹹辣 有啲兩頭唔到岸又唔係好夾
而且牛肋有啲乾 中間又唔係好入味
啲飯有啲粟米一齊煮 有少少蔬菜嘅甜味
不過啲飯就好濕 有啲奇怪
而且可能因為太濕 佢反而吸唔到啲咖哩汁
值得讚嘅係 蔬菜嘅量都幾唔少👍🏻

✨原味乳酸 ($10)
唔係好甜 唔錯

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
我哋兩個人食咗$160(唔收加一)
豬軟骨的確好好食 會繼續掛住佢😊
但其他野就冇乜記憶點啦 揀定食或丼飯可能會更好
會繼續發掘下有冇可以超越佢嘅豬軟骨🤣

推薦指數🌟:3/5
📍 天后電氣道127號地舖

2024-04-06
之前食過一次念念不忘,所以放假同男朋友冇野做就去左天后為左再食佢。我地夜晚大約六點就到,所以唔洗等位就食得。(食完出黎就好多人排隊,所以唔想排隊就要早啲到啦😝)同男友叫左一人一個飯。❇️七小時慢煮豬軟骨野菜咖喱飯超鍾意食佢依個飯。先講飯方面係南瓜番薯粟米飯,甜甜地好開胃。 另外,有勁多蔬菜🥬。有西蘭花、椰菜花、翠肉瓜、薯仔、紅蘿蔔、豆,全部冇加味精,食到蔬菜既甜味。平時少食菜既我都可以食晒啲蔬菜。咖喱係日式咖喱,沒有味精。豬軟骨用左7小時慢煮已經非常軟淋,軟骨位置亦好軟淋,食到滿滿既骨膠原。仲有半隻糖心蛋。份量超級豐富,又有營養。❇️椰香烤雞野菜咖喱飯 都係有超多蔬菜。營養十足!第一次試坐忘既椰香烤雞。椰奶味好重。好香!另外,雞嘅份量有成四大舊。幾嫩滑。幾好食!總結:會令人再想食既餐廳。豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯係必試的❤️

同男友叫左一人一個飯。

❇️七小時慢煮豬軟骨野菜咖喱飯
仲有半隻糖心蛋。份量超級豐富,又有營養。

❇️椰香烤雞野菜咖喱飯

2024-03-27 204 瀏覽
📍坐忘 (天后)🤍#yum天后住港島一定識呢間日式咖喱小店舖頭行日式復古風小店舖面唔大 夜晚坐滿人 要喺門口排半個鐘完全明白!平民價錢 味道超高質🥹🥹🥹份量仲要好多🫢未食過佢未轉手前嘅最高境界 依家已經覺得好好食 超幸福🤍最signature 係佢嘅豬軟骨7小時慢煮炆得軟稔入味野菜全部烤過🥹用唔同切法🤍好用心西蘭花、椰菜花、蘿蔔、豆豆、翠肉瓜、車厘茄等等芝麻咖喱味道超香濃🥹岩濃味愛好者一試難忘!🎎🎈地址:天后電氣道127號地舖
📍坐忘 (天后)🤍

依家已經覺得好好食 超幸福🤍

最signature 係佢嘅豬軟骨
7小時慢煮炆得軟稔入味
野菜全部烤過🥹用唔同切法🤍好用心
西蘭花、椰菜花、蘿蔔、豆豆、翠肉瓜、車厘茄等等

芝麻咖喱味道超香濃🥹岩濃味愛好者
一試難忘!🎎🎈

地址:天后電氣道127號地舖
2024-03-27 123 瀏覽
天后{坐忘🪵}always人多,食飯時間成日都會有一條長長嘅人龍等侯👫🏻👭🏻👬🏼加上餐廳空間較細,所以坐位都幾迫,大動作啲就會撞到隔離嘅人,要小心🙈✴️蕃茄牛肋條野菜咖喱飯✴️最鍾意佢有好多野菜,而且野菜唔係烚到淋pat pat無哂菜味個種,仲係好爽脆好有咬口👍🏻牛肋條炆得幾腍,大概有5,6粒,份量都可接受~蕃茄咖喱好好佐飯,味道上酸酸地,中和咗咖喱嘅膩,好食😋✴️黑椒燒汁牛肋條飯✴️依碗飯只有少少沙律菜,都係有野菜嘅咖喱吸收啲🙈

蕃茄野菜牛肋條咖喱飯

✴️蕃茄牛肋條野菜咖喱飯✴️

黑椒燒汁牛肋條飯

✴️黑椒燒汁牛肋條飯✴️
依碗飯只有少少沙律菜,都係有野菜嘅咖喱吸收啲🙈

蕃茄野菜牛肋條咖喱飯
幫襯左好多年,每次都係特登搭車過嚟,隔左疫情幾年無食,再次幫襯,十分失望店員態度超差,無禮貌之餘仲對客人藐嘴藐舌睇返其他人嘅食評,原來有好多人都有同樣感覺平時真係好少打食評,但呢位店員實在太惡劣,必需要反映一下最初好欣賞坐忘嘅理念,但佢嘅坐位編排仲迫過food court,基本上係同陌生人手臂貼手臂咁食,根本無心讓顧客享受安靜同忘記外界事物嘅時間….用餐時淨係想食完快啲離開。好可惜,就算食物尚算有質素,都畀門面侍應拖垮,而且坐位迫到唔想留多一秒,用餐體驗超差如果淨係為左食物而過嚟,我認為同區仲有好多舒適、友善嘅選擇,唔需要揀坐忘

店員態度超差,無禮貌之餘仲對客人藐嘴藐舌
睇返其他人嘅食評,原來有好多人都有同樣感覺
平時真係好少打食評,但呢位店員實在太惡劣,必需要反映一下

🥘 I have recently discovered a restaurant that has quickly become my go-to spot for lunch. Their menu offers a variety of curry dishes, each one delivering excellent quality and taste.- 🐖 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐑𝐢𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐑𝐢𝐜𝐞 $75 This dish was not only delicious but also packed with essential nutrients. It perfectly showcased the meticulous attention to nutrition that Japanese cuisine is known for. The pork rib meat was incredibly tender and paired wonderfully with the flavors of the curry. The o

🐖 𝐒𝐥𝐨𝐰 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐞𝐝 𝐏𝐨𝐫𝐤 𝐑𝐢𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐑𝐢𝐜𝐞 $75 This dish was not only delicious but also packed with essential nutrients. It perfectly showcased the meticulous attention to nutrition that Japanese cuisine is known for. The pork rib meat was incredibly tender and paired wonderfully with the flavors of the curry. The only minor flaw was the slightly overcooked rice, which I believe was just an isolated incident.

🍅 𝐓𝐨𝐦𝐚𝐭𝐨 & 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐑𝐢𝐛 𝐌𝐞𝐚𝐭 𝐂𝐮𝐫𝐫𝐲 𝐑𝐢𝐜𝐞 $75 This variation had a sweeter taste due to the addition of tomatoes. The curry had a rich and satisfying flavor, perfectly mingling with the assortment of vegetables. While the beef didn't have an overpowering flavor, the overall dish was still enjoyable.
2024-02-22 385 瀏覽
坐忘 - 天后1) 豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯 $75係近期食過最好食既雞軟骨🥹💗入口軟淋同埋好入味!!!🥘and日式既甜咖喱最忌就係落好多msg 但佢地標榜無msg 用全天然產品 呢樣已經好難得🤤✨✨食完完全唔口渴 d蔬菜都好爽口🥒🤤yumyum🤌🏻🤰🏻:8.5/10
坐忘 - 天后

1) 豬軟骨七小時煮野菜咖喱飯 $75

🤰🏻:8.5/10
  • 豬軟骨七小時煮野菜咖哩飯
2024-02-08 451 瀏覽
天后人氣日式咖喱🍛呢間已經食咗好幾年,一直保持高水準👍主打健康多菜少油唔落味精,每樣菜式都配有營養豐富嘅雜菜!佢嘅飯唔只係普通嘅珍珠米,仲有番薯粟米南瓜生薑飯,餸咖喱汁一流!🍛招牌豬軟骨7小時煮咖喱飯$72好出色,豬軟骨淋到可以唔洗咬可以直接吞,啖啖肉好夠飽!🥘另外叫左蕃茄牛肋咖喱飯$71同烤雞椰菜咖喱飯$65都不錯, 非常足料~坐忘 (天后)天后電氣道127號地舖坐忘 (鰂魚涌)鰂魚涌濱海街13號中興大廈地舖
天后人氣日式咖喱🍛

坐忘 (天后)
天后電氣道127號地舖

坐忘 (鰂魚涌)
鰂魚涌濱海街13號中興大廈地舖
2024-01-18 777 瀏覽
已經一年無幫襯,今日食番同一款,豬軟骨仍是那麼軟淋入味,配菜夠晒多,汁又夠多,啲飯仲多咗啲粟米同橙色嘅似紅蘿蔔溶,擺盤精美,職員親切有禮又快手,真心欣賞,唯一想寫嘅係啲咖喱鹹咗啲,希望可以減減。下次會再回頭,支持小店,支持零味精
2024-01-17 574 瀏覽
12:20pm 入座 入座時沒有任何職員跟我們說明有限時,而店內店外都沒有告示寫住有限時。12:23pm落單 叫咗一個15款野菜咖喱飯,一個豬軟骨蕃茄咖喱雜菜飯,同埋一個牛肋肉白芝麻湯烏冬12:3Xpm 3款主食送齊黎1:10pm 貌似老闆嘅男職員,伸隻手出嚟喺我哋碟飯旁邊,問:係唔係已經食完。(當時我哋仲拎住筷子喺手食緊。)我朋友答個職員:我哋仲食緊。男職員話:食快啲,我哋有限時。(但佢冇講限時即係幾耐)我朋友話:ok然後我哋就繼續食1:13pm 只係過咗3分鐘,男職員再嚟我哋張枱度,話會依家叫出面等緊位嘅客人嚟我哋個位度坐。當時我哋仲食緊。朋友話:其實我哋都已經食緊兼就快食完,使唔使咁?同埋究竟限時即係幾耐?男職員答:限時係40分鐘。我朋友:我哋入座時冇人同我哋講過有限時,店內店外亦都冇寫。同埋你而家都唔需要做到咁,其實可能我哋只係差2分鐘就食完。如果職員一早同我哋講咗,又或者店內店外有寫明限時安排,我哋好樂意配合。使唔使而家做到咁樣趕走客人呢?服務態度真係好差。很不愉快的一次經歷…即使再幾好食都冇回頭.講返嘢食,菜同咖喱都好食。豬軟骨大部份都林但有啲部份肉質有少少鞋。同埋個飯唔熱
12:20pm 入座

12:23pm落單

12:3Xpm
3款主食送齊黎

1:10pm
我朋友答個職員:我哋仲食緊。
男職員話:食快啲,我哋有限時。(但佢冇講限時即係幾耐)
我朋友話:ok
然後我哋就繼續食

1:13pm
男職員答:限時係40分鐘。

講返嘢食,菜同咖喱都好食。豬軟骨大部份都林但有啲部份肉質有少少鞋。同埋個飯唔熱。
2024-01-12 650 瀏覽
雖然每一款菜式都配合現都市人所需要的多菜菜單,但環境上令我吃了一次後不會再來。枱貼枱,人逼人,想轉身都比較困難。想愉快食一個午膳也不能,非常侷促。不過,值得讚是他們的菜式👍我是以最出名的豬軟骨慕名而來🐷果然好吃!既軟身,又入味!沙律也不少👍🥗另外還叫了黑芝麻牛肋條咖哩飯🐮🍛很特別!好香的黑芝麻,但蓋左少少咖哩味!不過都唔錯啊👍牛件很多,再配上很多蔬菜,感覺得健康👍但凍飲品竟然用喝熱飲品的杯來裝,這個有點兒奇怪吧!

但凍飲品竟然用喝熱飲品的杯來裝,這個有點兒奇怪吧!

2024-01-07
  • 黑芝麻牛肋野菜咖哩飯
  • 豬軟骨定食
2023-12-31 514 瀏覽
🌻豬軟骨野菜咖喱飯🐱呢一間又係返工附近嘅美食,我成日都去,佢哋出名嘅係日式咖喱,同埋加入咗大量嘅蔬菜!感覺超健康得來又邪惡,我最鍾意就係睇佢哋嘅餐牌,因為個餐牌好多都係用顏色筆畫食物出嚟,唔係用影相,好似係食之前就已經感受到嗰個得意嘅氣氛!今次我叫咗豬軟骨野菜咖喱飯!好開心,真係有勁多蔬菜,而且啲蔬菜全部都輕輕咁樣烤過,所以特別惹味,同時地佢哋使用咗長時間慢煮嘅豬軟骨,又淋又好味!🥘📍 坐忘Camper's天后電氣道127號地舖⚡️為食貓:😻😻😻😻⚡️氣氛貓:😹😹😹⚡️翻食貓:😸😸😸😸
🌻豬軟骨野菜咖喱飯🐱

📍 坐忘Camper's
天后電氣道127號地舖

⚡️為食貓:😻😻😻😻
⚡️氣氛貓:😹😹😹
⚡️翻食貓:😸😸😸😸
2023-12-15 630 瀏覽
一直想試吓這間人氣食店,每次經過都被人龍嚇退了,是日加班,飯腳願意先排隊,所以終於如願以償。100%滿座,室內空間如沙甸魚般,餐牌只有文字沒有圖片,依稀記得咖喱好食,所以點了椰香烤雞咖喱飯及牛肋野菜定食。由於太多人,所以出菜快。熱辣辣香噴噴,色彩鮮艷,未入口已經攞到60分!原來飯底也有分別,定食係白飯,咖喱配炒飯。開始起動,第一口已明白長期人龍的理由,先食蔬菜,蔬菜種類多,亦有原食材的味道,蔬菜的溫度見証了新鮮烹煮,再食咖哩,日式咖哩,甜中帶辣,十分送飯,椰香雞食得出椰香味,雞肉剛好,各種食物都能獨當一面。飯腳的牛肋又稔又有咬口,肉味濃郁!真心值得花時間排隊的一間小店!可以坐忘的名字就是當食客坐下品嚐食物之後,便會忘記排隊之苦吧😜
2023-12-14
$79.5 (晚餐)
2023-11-30 574 瀏覽
超大份豬軟骨咖哩飯🍛聽講天后這間小店的豬軟骨很出色,特意到訪打算一試。走進店內日式復古的感覺,小店內人不太多,餐牌是手寫的。豬軟骨野菜咖喱飯($𝟕𝟓)一上枱已經覺得好大份,慢煮了7小時的豬軟骨,入口軟腍不膩,日式珍珠米飯加了番薯及粟米在內,絕不單調。野菜有西蘭花🥦、椰菜花、翠玉瓜🥒及蘿蔔🥕,十分豐富,配上日式咖喱汁,十分美味😛份量實在太豐富,最後都係食唔晒😖見到餐廳還有15種野菜咖喱飯($𝟔𝟓),素菜友善,不知道有哪些蔬菜,下次有機會還想試試😝想睇更多美食及餐廳分享,請follow @tastyspell🏰坐忘📍天后電氣道127號地舖——————————————————————— #tastyspell #foodiehk #hkfoodbloggers#globaleats #foodporn #foorlover #foodholic #foodiehk #hkfoodie #hongkongfoodie#hongkongfoodblogger #igable #igfoodie #hkfood #foodie #followme #852ig#blogger #hkig #hkf
超大份豬軟骨咖哩飯🍛

聽講天后這間小店的豬軟骨很出色,

特意到訪打算一試。

走進店內日式復古的感覺,

小店內人不太多,餐牌是手寫的。

豬軟骨野菜咖喱飯($𝟕𝟓)
一上枱已經覺得好大份,

慢煮了7小時的豬軟骨,入口軟腍不膩,

日式珍珠米飯加了番薯及粟米在內,絕不單調。

野菜有西蘭花🥦、椰菜花、翠玉瓜🥒及蘿蔔🥕,

十分豐富,配上日式咖喱汁,十分美味😛

份量實在太豐富,最後都係食唔晒😖

見到餐廳還有15種野菜咖喱飯($𝟔𝟓),

素菜友善,不知道有哪些蔬菜,

下次有機會還想試試😝

🏰坐忘
📍天后電氣道127號地舖
———————————————————————

#blogger #hkig #hkfood #豬軟骨 #porklover #curryrice #curry
2023-11-26