餐廳: 地道館車仔麵
資訊:

2024-01-15 300 瀏覽
呢日一試嘅車仔麵簡直係平民美食界嘅小確幸!選擇豬紅同靚靚腩肉,伴隨嘅粗麵底同咖喱湯底完成呢碗温暖。車仔麵底加上獨特嘅咖喱湯底,濃香得來唔會太重口,簡直係咸香結合嘅完美例子👌。靚腩肉煮得淋身入味,每一啖都係肉汁四溢,豬紅又腍又juicy,勁滑唔會太腥,食落口感正啦😋。啲粗麵就保持得彈牙有嚼勁,同湯底掂晒!另外,柚子蜜飲品濃郁得嚟清新,解辣又解膩,真係飲兩口就陶醉喇🍹。整體上,餸量豐富,湯底夠味,加上服務態度好,等待時間都唔係太落,真係一個好地方令人想再嚟多幾轉,搵食嘅時候點少得呢個選擇呢?🍜🥢👍

2023-11-20 306 瀏覽
難得何文田呢個美食沙漠係有特色小店,呢間開左大概幾年既地道館到宜家都仲係咁多人。環境係比較新既設計而唔係舊式車仔麵d店咁,下午真係好受歡迎坐得比較逼。叫左一碗車仔麵(咖哩魷魚,魚腐,腩肉,腸仔),秘製汁另上。成碗麵一拎到台就覺得勁野味,滿滿咁盛裝左哂成個碗。秘製汁都幾辣下,好彩另上左。成個麵都算大兜,夠哂飽。值得讚既係魷魚幾爽口,魚腐係炸過既。杯奶茶就合格,茶奶平均。除左車仔麵之外都仲有其他野可以試下。

除左車仔麵之外都仲有其他野可以試下。
2023-08-13 472 瀏覽
放假同老公去何文田體育館做完gym,經過愛民邨,見到有車仔麵店,當然要入去幫襯下😋雖然口講要減肥,但做完運動,一於點齊想吃的餸😳我就點了酸齋、豬紅、鳳爪、咖哩魷魚和蘿蔔,湯底選了秘製汁🤤蘿蔔好甜,沒有渣!鳳爪同咖哩魷魚好入味~而老公就點了豬紅、咖哩魷魚、包心蟹籽丸和肥牛,湯底選了腩汁~肥牛好嫩,份量多,豬紅都不錯!每碗車仔麵都會送生菜🥬另外,三餸連飲品都只是$46,抵吃😆

三餸車仔麵誠意推介呢間車仔麵,車仔麵嘅湯底非常濃郁,每一款餸亦都好入味,麵條彈牙,叫咗腩肉,豬腸,金菇,腩肉真係驚喜到我,厚切不特止,仲要超入味,入口軟滑,豬腸亦都好濃郁滷水味,再配埋麻辣醬汁嘅湯底,每一啖入口都好幸福嘅感覺烤雞扒蔥油撈麵呢度嘅店舖唔止車仔麵,好味,連呢個烤雞扒都非常好味,雞扒超級大塊,亦都敲到雞扒外皮趣博博,但係入邊嘅肉就非常Juice多汁同埋好滑,不過略嫌蔥油撈麵,味道比較淡咗一啲,但係整體上碗麵都好好味炸雙皮奶原來真係唔止食麵先好食,原來佢哋嘅小食都一樣咁好味,呢一款炸雙皮奶同平時普通嘅炸鮮奶唔同之處就係佢有兩層外皮,所以入口係非常脆卜卜之餘,裏面嘅鮮奶都好似留心咁流出來,份量亦都唔少,兩個人可以當甜品食剛剛好👍🏻呢間車仔麵店真係擺入心,無論係服務態度,環境,賣相,味道都係一間非常唔錯嘅店舖👍🏻
三餸車仔麵

烤雞扒蔥油撈麵

炸雙皮奶

2023-07-12
放正後到家附近的車仔麵~他在區內小有名氣 街坊都愛幫襯除了有好味的湯頭 和好足料的餸還有暖暖的人情味~ 店員很熱心親貼呢♡推介 #招牌豬手 #豬大腸 #超甜蘿蔔!經過這區也不訪試試這平民美食吧ヽ(´∀`)ノ♡ 𝘽𝙤𝙤𝙠𝙢𝙖𝙧𝙠 ₍ᐢ.ˬ.ᐢ₎˗ˏˋ想吃就收藏起來吧ˎˊ˗—✎ 車仔麵 - 兩餸麵 $40 , 加餸$8款性價比真的超高!分量十分滿足~□ 豬手爽彈厚肉 很入味!□ 豬大腸乾淨無異味 爽滑入味□ 超驚喜!蘿蔔超級甜 嫩淋無渣 大愛□ 腩汁味道剛好 不會過咸以下是這次點的作參考~ 超豐富ฅ'ω'ฅ✓招牌豬手 ✓豬大腸 ✓蘿蔔✓冬菇 ✓唐生菜 ✓幼麵 ✓腩汁✽好味指數:★★★★/5—| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |⚐ 地道館車仔麵 @localhouse1218地址: 何文田忠孝街60號愛民廣場地下G2號舖人均消費:HK$50-60 (ppl)回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5環境舒適:🪑🪑🪑/5
放正後到家附近的車仔麵~
他在區內小有名氣 街坊都愛幫襯
除了有好味的湯頭 和好足料的餸
還有暖暖的人情味~
店員很熱心親貼呢♡

推介 #招牌豬手 #豬大腸 #超甜蘿蔔!
經過這區也不訪試試這平民美食吧ヽ(´∀`)ノ

✎ 車仔麵 - 兩餸麵 $40 , 加餸$8款
性價比真的超高!分量十分滿足~
□ 豬手爽彈厚肉 很入味!
□ 豬大腸乾淨無異味 爽滑入味

✽好味指數:★★★★/5

| 𝘼𝘽𝙊𝙐𝙏 |
⚐ 地道館車仔麵 @localhouse1218
地址: 何文田忠孝街60號愛民廣場地下G2號舖
人均消費:HK$50-60 (ppl)
回訪指數:🤤🤤🤤🤤/5
環境舒適:🪑🪑🪑/5

2023-06-08 239 瀏覽
#何文田 #愛民廣場 開咗間 #車仔麵 😍係7-11後面環境都舒服 有卡位同長方枱 #價錢親民 仲有周星馳電影睇🤣🤣最近仲出咗 #蔥油系列 不過今次都係想食車仔麵多啲🤤🤤#車仔麵 $40 有兩餸一麵 額外餸加$8熱飲 +$3 凍飲 +$5識食 一定揀 #油麵 加 #腩汁 😋湯底夠濃郁#豬大腸 另加$3好入味 洗得夠乾淨 夠腍得嚟有點咬口#水魷魚 #滷水雞中翼 另加$2水魷魚 烚得剛剛好 又夠厚肉雞翼大大隻 仲要有2️⃣隻🤭好入滷水味😋😋#雞翼尖 #蘿白 呢兩款絕對係食車仔麵 #必食之選 蘿白好腍 又入湯味👍🏻雞翼尖約有8隻 都係好好味🤤佢地個滷水汁調較得夠味得嚟帶點甜好滿足🥰好耐冇食到間地道得嚟又好味嘅車仔麵啦🥰

#何文田 #愛民廣場 開咗間 #車仔麵 😍係7-11後面

滷水雞翼
滷水雞翼尖
  • 蘿白
2023-06-04 158 瀏覽
港式地道親民車仔麵店性價比高、親民的美食,大大碗,配料足料,湯底清甜不錯。車仔麵店在民居商場地鋪,勝在價錢親民合理,車仔麵 (清湯米粉) ,配料我選了肥厚豬潤、豬紅、陳記白魚蛋、唐生菜。-豬膶肥厚,不會過乾,內裏juicy,味道不腥帶點薑味,感覺不滯。-配料陳記白魚蛋共有三粒,超級爽口彈牙,咀嚼後帶魚香-豬紅細細粒,質感不會太過死實,入口鬆軟,車仔麵必點車仔麵店位於屋邨內的地鋪,不算難找尋,店內設有卡位,食物味道不錯,bookmark會二訪😋
港式地道親民車仔麵店

性價比高、親民的美食,大大碗,配料足料,湯底清甜不錯。

-配料陳記白魚蛋共有三粒,超級爽口彈牙,咀嚼後帶魚香

-豬紅細細粒,質感不會太過死實,入口鬆軟,車仔麵必點

2023-05-29 122 瀏覽
一向都知道何文田有間頗出名既車仔麵舖,今日同朋友去附近打完波之後,就決定慕名拜訪下😍一去到門口,就俾佢既裝修吸引咗😄 入面有好有特色既裝飾品😃😃我叫咗碗三餸車仔麵😝 有雞翼尖、牛腩和韮菜,當然仲要配一杯飲品啦😃 今次我就叫咗豆漿。車仔麵- 性價比高😃 大大碗好味又夠飽肚朋友叫咗日式豬扒炒烏冬,有隻少少流心太陽蛋,有驚喜😃😃我地仲叫咗個好正既小食,炸鮮奶食物唔錯,價錢又大眾化,可以經常幫襯呀😃😃地道館車仔麵 (何文田)何文田忠孝街60號愛民廣場地下G2號舖

- 性價比高😃 大大碗好味又夠飽肚

朋友叫咗日式豬扒炒烏冬,有隻少少流心太陽蛋,有驚喜😃😃

我地仲叫咗個好正既小食,炸鮮奶

食物唔錯,價錢又大眾化,可以經常幫襯呀😃😃

地道館車仔麵 (何文田)
何文田忠孝街60號愛民廣場地下G2號舖
2023-05-20
下午茶
  • 車仔麵
2023-05-24 127 瀏覽
因為有事去開附近,街坊商場雖然唔華麗,但價錢親民,會有可能搵到好食平民食物😆⭐️車仔麵(秘製辣🌶汁湯底、粗麵餅)配料我選擇了靚靚腩肉、豬紅、包心蟹籽丸、魚皮餃,以及加配豆漿🥛仲有送生葉🥬湯底係腩汁上加了一匙辣🌶醬,一開始食以為唔太辣,但後勁好勁,越食越辣。鍾意食辣之人可以一試😋粗麵餅口感彈牙。腩肉應該係滷水汁煮,好入味,正👍🏻豆漿甜度適中,可以解一解麵嘅辣味🥵除了車仔麵,仲有飯、小食、炒烏冬、其他麵類選擇。

⭐️車仔麵(秘製辣🌶汁湯底、粗麵餅)

豆漿、車仔麵
車仔麵

豆漿甜度適中,可以解一解麵嘅辣味🥵

豆漿

除了車仔麵,仲有飯、小食、炒烏冬、其他麵類選擇。
豆漿、車仔麵
豆漿
2023-05-23 87 瀏覽
地道館車仔麵 (何文田)車仔麵🍜🍜湯底腩汁🥩🥩滷水雞中翼,肉質非常嫩滑,入口即化,炆到好淋❤️❤️好正😋😋魚腐,口感一流,有魚香味😊😊唐生菜🥬好fresh😆😆食車仔麵叫菜可以有湯汁精華🥰🥰車仔麵烏冬口感十分彈牙,煮得十分入味。加上濃郁的腩汁,好好食👍👍熱柑橘蜜🍹🍹非常健康的飲品🥳🥳熱柑橘蜜味道非常清新,而且加了一些蜜糖之後,甜度適中,好舒服🤩🤩地址:何文田忠孝街60號愛民廣場地下G2號舖整體評分:4/5味道:4/5抵食:4/5環境:4/5
地道館車仔麵 (何文田)

車仔麵🍜🍜

味道:4/5
抵食:4/5
環境:4/5
2023-04-17 164 瀏覽
隔咗一排冇嚟愛民邨呢間車仔麵店幫襯,皆因之前兩次幫襯經驗都唔太好,連續兩次都漏單,今日路過決定再俾一次機會佢。可能已經有一排冇食,百物騰貴之下,不知不覺又加咗價。雖然貴咗,但係食物質素比之前好返啲。不過始終份量都係比較少。例如要加錢嘅「靚靚豬腩肉」,雖然好似比之前切厚咗、大塊咗同入味咗,但只係得三塊咁大把,而白魚蛋都係三粒。反而非肉類嘅冬菇,可能因為成本平啲,就有五粒,而冬菇亦都係我覺得味道最好嘅餸。後記:食完呢碗三餸車仔麵,去到下晝三四點開始肚餓🤣 如果你係非常大食嘅話,我只能建議你點多一兩個餸,或者… 去第二度食啦…

2023-02-25 257 瀏覽
平日夜晚到訪,人流極少。但車仔麵好高質,食落感受到店對食物的重視。兩餸麵加熱飲只需$40,每加一款餸加$8,好抵食。腸仔 / 紅腸:坊間普遍都用水煮。而這裡的腸仔及紅腸都是煎的,而且十分香脆。牛腩:車仔麵必點菜式,忟得又淋又入味。陳皮魚旦:好彈牙,另一款車仔麵必點菜式。酸齋:有點過甜,略為失色。秘製辣汁選擇了小辣,食落好香好惹味。唯獨覺得不太夠辣,下次再光臨時會挑選中辣。整體來講,食物好高質,坐得舒服。有機會一定再來。

兩餸麵加熱飲只需$40,每加一款餸加$8,好抵食。

腸仔 / 紅腸:

牛腩:
車仔麵必點菜式,忟得又淋又入味。

陳皮魚旦:
好彈牙,另一款車仔麵必點菜式。

酸齋:
有點過甜,略為失色。

整體來講,食物好高質,坐得舒服。有機會一定再來。
2023-01-06 298 瀏覽
係何文田返左約七年工 食過呢間車仔麵兩次 對上嗰次已經係一年前😶 佢唔止有車仔麵 仲有飯類同小食 午飯時間 1240 唔駛等位直入四人卡位 今日係輕食mode 所以就嗌左仲兩餸車仔麵配熱飲 $40車仔麵🥘 1.5/5落餐: 幼麵 x 午餐肉 x 蝦條 (另加$1) x 麻辣沙嗲汁個湯味重 唔會死鹹 麻辣味唔突出 算正常發揮👌個麵煮得幾淋下 有啲糊口 唔討好😓 啲餸呢 份量少得可憐😔 如圖 午餐肉得半塊 感覺有輕輕煎過既 蝦條呢 旦係一條切開所謂刁兩條 蝦條既肉餡較散 口感一般 😓熱飲: 茶走☕️ 3.5/5茶走入口奶味較茶味重 無澀味 甜度適中 其實係唔錯既🙃 奶茶透明膠杯上 都係用黑白淡奶杯更有港式味道ps: 同事嗌左豬扒蝦條飯同雞扒蛋飯 話味道頗鹹😖 我明既 呢啲價錢唔可以要求太多 旦以相約既價錢 我會推薦愛民茶餐廳既茶餐 $3X or 百分百 麻酸辣豬扒米線配熱飲 $5X

車仔麵🥘 1.5/5
個湯味重 唔會死鹹 麻辣味唔突出 算正常發揮👌
個麵煮得幾淋下 有啲糊口 唔討好😓

熱飲: 茶走☕️ 3.5/5

2023-01-06
2022-10-26 358 瀏覽
今天中午,我一個人去食車仔麵。一條長枱,四個人位,用塊板間個位俾我,面壁一樣,都算了。13分鐘食完(因為用安心出行,可以清楚看到時間),檸檬茶都未飲,就叫我坐去其他枱慢慢飲,因為剛好有三個人等位,他想把旁邊那張枱拼過去。生意當然要做,但有無咁離譜啊!?從進去、點餐、食埋,只係13分鐘,都仲要趕客走。喜歡這樣服務的朋友,請繼續幫襯!
2022-10-11 316 瀏覽
🥢兩個餸車仔麵 包熱飲 $40 係我學校附近,仲要係黃店,真係窮窮的小妹嘅福音我揀選咗 豬紅 靚靚腩肉 配粗麵底 要咗咖喱湯底 (不過食落似少少咖喱辣腩汁豬紅係我鍾意嘅味道同質感腩仔都好入味 又淋身! 正麵底就正常發揮🤭飲品叫咗柚子蜜,非常之濃 我自行加咗兩次熱水都仲甜甜的,好抵飲 哈哈!!同學就叫咗秘製鳳爪 都話幾好味❤️❤️服務方便都唔差 雖然一到午飯時間就好多學生同附近返工嘅嘅人,但入面嘅後生仔同阿姨都好禮貌,有人要擺袋仲會幫我哋拎凳❤️👍

🥢兩個餸車仔麵 包熱飲 $40
係我學校附近,仲要係黃店,真係窮窮的小妹嘅福音

我揀選咗 豬紅 靚靚腩肉 配粗麵底
要咗咖喱湯底 (不過食落似少少咖喱辣腩汁