今日我親自去買午餐外賣,約11:35am,叫咗一個叉燒蛋飯同一個宮崎牛肉飯, 等咗大概七至十分鐘左右,攞到外賣便走,返到公司發覺原來叉燒蛋飯冇放醬油,即係好好食嘅特別豉油,令到原本好好食嘅叉燒蛋飯大打折扣, 其實當時餐廳都唔係好多人,剛剛完咗早餐時段,侍應都係行行企企好悠閒,但一啲咁少(又常見)嘅事情都會忘記,我 都冇辦法再次行路十幾分鐘去攞返啲鼓油,所以好失望。希望管理層可以多加注意,提醒員工出餐,執餐所需,免得顧客失望。滑蛋叉燒飯雖然冇特別嘅豉油,但雞蛋依然滑溜, 叉燒肥瘦適中 仍然可以。 宮崎和牛燴飯,牛肉不算太多,份量對於一個大食或肚餓嘅人可能略嫌不夠。

外賣自取
2019-07-19 86 瀏覽
今天來到中環,坦白說,餐廳雖多,但要找到合心意的確是不容易,要麼價格太高,要麼就是一貫的連鎖餐廳,驚喜欠奉。朋友介紹,今天來到四季常餐。餐廳不難找,在登山電梯附近。藍白色調的裝修,沒有很華麗,卻有一份小店的舒適感。店內客人絡繹不絕,剛剛有位,真好運!茶餐有兩款,我點了巜真。忌廉火腿通粉》,另外亦有《蕃茄牛肉通粉》。通粉不會過軟,值得一讚。火腿亦不錯,配上香草,增加層次。唯湯底不夠熱,美中不足呢!炒蛋拼多士超讚的炒蛋多士。炒蛋份量十足,亦很滑,十分滿意。個人認為,多士為此茶餐的亮點。外脆內軟,牛油份量剛好把多士面蓋上,十分出色,細節中顯出心思。

炒蛋拼多士

2019-07-12 109 瀏覽
This restaurant is so famous that I didn't dare competing with the long queue at first. My first few visit was for breakfast, afternoon tea or even dinner, after they extended their opening hours. I heard that the queue for lunch is always long, and people started queueing before 12!As long as you got a seat, everything falls into the right place. Their egg is really good, do not miss out those dishes with eggs! Their rice is SUPER big, I don't think one could finish the whole plate. So it is be

As long as you got a seat, everything falls into the right place. Their egg is really good, do not miss out those dishes with eggs! Their rice is SUPER big, I don't think one could finish the whole plate. So it is better to get their noodles soup set.
Their breakfast is really good, sometimes I ordered their breakfast from online dining platform .
This is one of the must-try item on the menu!
$60 (早餐)
  • Anything with egg
2019-07-09 147 瀏覽
系中環反工閒閒地一個下午餐都四五十蚊起跳與其咁食啲吾知咩嘢 不如試個正正常常 早排大熱嘅常餐😆-真忌廉雞湯通配火腿 炒蛋多士多士烘得有少少過火 炒蛋好有蛋香 滿滿蛋汁火腿不是平日吃的港式火腿忌廉湯作湯底 配上有坑紋的通粉 特別掛湯-餐廳冇👧🏻最鍾意嘅茶走啡走鴛鴦只提供無冰嘅凍奶茶奶味突出蓋過茶味 應該係用三花淡奶雖然冇冰 但依然夠冰涼值得一讚 鋪頭仲有叉燒炒蛋飯 都係店舖推介 見個賣相好似唔錯 望落幾吸引咁 下次試吓先
系中環反工閒閒地一個下午餐都四五十蚊起跳

奶味突出蓋過茶味 應該係用三花淡奶
雖然冇冰 但依然夠冰涼
值得一讚
2019-07-06 177 瀏覽
好啦,其實事緣係因為想去中環飲嘢,於是就搵下附近有冇咩好食嘅餐廳上網搵搵下就見到e間都幾多人推介嘅四季常餐。好,就試下啦!滑牛炒蛋飯 ($59)望落去其實已經唔差,但食落去就係真係超級好食特別係佢啲蛋,加埋蔥同埋甜豉油,個味道真係10分夾!!牛肉都好好食,ps有蒸肉餅嘅感覺,哈哈🤣🤣常餐: 炒蛋多士加忌廉雞湯火腿通粉 ($48)成個常餐,我覺得最好食嘅竟然係塊多士佢出面外脆內軟,而且烤嘅程度啱啱好~ 炒蛋都唔差,但相比之下滑蛋牛飯嘅蛋好食啲。忌廉雞湯都幾特別,最後我係飲晒d湯嘅😙餐茶可以有嘅選擇就相對少啲,得檸茶檸水奶茶咖啡。不過總括而言,e間嘅性價比好高。不太貴又好吃

上網搵搵下就見到e間都幾多人推介嘅四季常餐。好,就試下啦!

滑牛炒蛋飯 ($59)
望落去其實已經唔差,但食落去就係真係超級好食
常餐: 炒蛋多士加忌廉雞湯火腿通粉 ($48)
成個常餐,我覺得最好食嘅竟然係塊多士
餐茶可以有嘅選擇就相對少啲,得檸茶檸水奶茶咖啡。
不過總括而言,e間嘅性價比好高。不太貴又好吃
2019-06-29 155 瀏覽
今天早餐沒有吃,想說平常上班同事有說這家好吃,就想說來吃看看,之前吃了他旁邊的餐廳還不錯,經過也很多人。進來之後點了個叉燒蛋飯,配上凍檸檬茶,感覺還不錯呢。份量相當的足夠,我吃了之後撐到晚上都不太餓,然後肉的份量也很多,味道也相當的好,醬汁的部分也恰到好處,蛋的部分也是恰到好處的軟嫩,凍檸茶的甜味適中也非常的好喝,然後價格便宜老闆也不會急著要把妳趕走的感覺,算是相當值得無聊是當地人或是遊客都可以去嘗試一下的店家。份量份量非常值得讚許。肉片也好吃可以推薦!叉燒讓我相當懷念,以後上班常常會去吃了
2019-06-29
Lunchtime黎呢度幫襯過幾次 中意食呢度既蕃茄牛肉通粉常餐午飯時間都要預左排隊 都唔算等得耐 因為上菜快 而且一見你食完店員都會請你埋單走人 快食快走蕃茄常餐比較濃味 都幾多番茄肉 酸酸甜甜咁好開胃 但係呢有時就會比較稀有時濃點 質素就唔會成日有保證 始終都係快餐朋友就試咗另一個常餐忌廉湯 我覺得忌廉湯可以再濃d 湯水比較稀 常餐只可配通粉 選擇比出面少 另外都有啲叉燒炒蛋飯咁 總括來講選擇唔算多 多士新鮮烘 炒蛋亦都好滑 跟餐呢就包一杯免費熱飲 凍飲加$3喺中環來講呢個都算係抵食 $50內可以埋單

常餐只可配通粉 選擇比出面少

另外都有啲叉燒炒蛋飯咁 總括來講選擇唔算多

多士新鮮烘 炒蛋亦都好滑

跟餐呢就包一杯免費熱飲 凍飲加$3

喺中環來講呢個都算係抵食 $50內可以埋單

2019-06-28 82 瀏覽
中環上班族每日最期待除左放工之外就係lunch hour,今日特登搵中環搵朋友食飯比個驚喜佢,算係返工既苦中一點甜💕中環物價高就唔洗講啦,但係竟然比我地都搵到間超水準既貼地茶餐廳👍🏻👍🏻👍🏻呢個常餐茄牛通配炒蛋多士都係40幾蚊,係中環黎講算係貼地既價錢👍🏻炒蛋炒得好嫰,仲有幾多蛋汁,而且勁香蛋味,讚👍🏻多士烘得岩岩好,脆口又唔會太乾。而茄牛通既蕃茄湯勁濃,好似茄膏咁😂絕對唔係普通水汪汪既茄蕃湯!以呢個價錢、呢個地段,呢間四季常餐既性價比極高👍🏻

2019-06-28
2019-06-28 89 瀏覽
由於今日午餐遲左食, 仲食左個大burger所以食唔到太Heavy嘅晚餐. 經過Soho依邊朋友話食過四季都唔錯今晚不如茶記啦~近9點好好彩我地係最後一枱客, 朋友介紹叉燒滑蛋飯好食, 一於試下 ♥ 由於午餐未"落格"我叫了少飯以免浪費, 但黎到發現同朋友份量好似一樣無少到 🥴賣相很不錯, 係滑蛋! 半肥瘦叉燒唔會柴我至愛 😍 個汁都好夾叉燒蛋,我竟然不經不覺將成碟飯食哂 $57送熱飲一杯同食物質素以中環地段來說都算可接受 , 下次絕對會再幫櫬

2019-06-18 188 瀏覽
每間餐廳幾差都好,我都會畀二三次機會,今次是第三次(分開一年內) 佢哋啲滑蛋鹹到飛起, 更換完仍然很鹹, 唔健康, 每次都有提點佢,仍然冇改善, 要寫review了....the fry egg is extremely salty, I have been here 3 times and have reminded them Everytime to change the receipe. nothing has been changed. don't come if you want a healthy life.

2019-06-15 187 瀏覽
如果有人問我:「在中環想要便宜又好吃之選,有什麼好推薦?」我一定會推這一家,因為真的份量足又好吃!此外,奶茶很值得推薦給大家!(其實也是我的好友人,介紹給我的,哈哈哈!)凍奶茶:茶香和奶味也濃純滑口,最重要的是沒有加冰進去,不會稀釋掉奶茶的味道!四季茄牛通配炒蛋多士 $48多士:外脆內軟,配蛋吃一流!炒蛋:雞蛋味香濃,最喜歡的是奶味不是很濃,不像街外那些加了大量牛奶和牛油的炒蛋一樣,沒有蛋味。蕃茄牛肉通粉:湯底真的很蕃茄,很濃郁所以很酸,我不喜太酸的,所以我一般!通粉沒有煮過頭,剛剛好。牛肉就不會老,份量又夠多,合格!真。忌廉雞湯配火腿炒蛋多士 $48多士:同上炒蛋:同上忌廉雞湯通粉:湯底對比蕃茄湯剛不夠濃郁,反之還有點稀。通粉和火腿則正正常常。總結來說,便宜又好吃,份量又足夠!而且,在中環吃到這個價錢又好吃,真的很好了!
如果有人問我:「在中環想要便宜又好吃之選,有什麼好推薦?」
(其實也是我的好友人,介紹給我的,哈哈哈!)

四季茄牛通配炒蛋多士 $48
多士:外脆內軟,配蛋吃一流!
牛肉就不會老,份量又夠多,合格!

真。忌廉雞湯配火腿炒蛋多士 $48
多士:同上
炒蛋:同上

2019-06-13
  • 凍奶茶,
  • 四季茄牛通配炒蛋多士
Always tried to have breakfast there but they always say the kitchen have switched to lunch setting or even says no more stuff to make breakfast! Very disappointing! If breakfast time is before 11:30am. You should be able to serve that!!! Don’t make up unreasonable excuses!
2019-06-07 171 瀏覽
今日同朋友行開中上環,下午茶時間有啲肚餓,經過呢間四季常餐就衝咗入去填飽個肚先。大大個牌推介食蕃茄牛肉通,冇理由唔試吓架,就叫咗佢。個茄牛通好正,好多蕃茄,個湯又夠濃,牛肉份量適中 炒蛋多士,個炒蛋食落好特別,唔駛加啲咩都好有胡椒粉味,正。值得再黎幫襯

大大個牌推介食蕃茄牛肉通,冇理由唔試吓架,就叫咗佢。

個茄牛通好正,好多蕃茄,個湯又夠濃,牛肉份量適中

炒蛋多士,個炒蛋食落好特別,唔駛加啲咩都好有胡椒粉味,正。

值得再黎幫襯
2019-06-06 170 瀏覽
同女朋友請半日假出咗嚟中環,勁肚餓,渣渣上openrice 睇下附近有咩食先!一搵見到呢間冰室都幾好!坐低發現好多人嗌常餐,又好似幾正wo! 茄牛通粉 加炒蛋多士炒蛋幾滑,多士我女朋友果塊幾燶凍奶茶普通無乜茶味,整體都ok!

坐低發現好多人嗌常餐,又好似幾正wo!
茄牛通

茄牛通粉 加炒蛋多士
炒蛋多士
炒蛋幾滑,多士我女朋友果塊幾燶
凍奶茶普通無乜茶味,整體都ok!
2019-06-06
茄牛通
2019-06-04 139 瀏覽
一定要試佢既炒滑蛋!無論常餐定係炒蛋飯,個蛋無得輸!🍳細細間樣子平凡既茶記,今日6點零鐘黎到。細細間都有位唔洗等🤣-晚餐有幾款,叫左有👍🏻既「啊4滑牛炒蛋飯配秘製豉油汁」$57蛋色好靚,配埋蔥豉油超級襯👍🏻蛋好滑,炒得算幾嫩,半熟,唔會好鞋同好膩,牛肉原來係好似山竹牛肉球既肉味同質感,幾特別,撈埋蛋汁豉油汁個飯一d 都唔乾,岩哂鐘意多汁撈飯既朋友🌟🍴-再試埋常餐「4季茄牛通配炒蛋多士」$48炒蛋一d 都唔簡單,又大碟,一樣好嫩,好滑,幾香。而多士普通,另一主角茄牛通都普通,湯係偏酸口味,但唔算稀,幾開胃🤣
一定要試佢既炒滑蛋!無論常餐定係炒蛋飯,個蛋無得輸!🍳

再試埋常餐「4季茄牛通配炒蛋多士」$48