2023-11-23 272 瀏覽
收工時間去食飯,本身已經得返兩枱客。諗住見食開夜晚又冇乜選擇,就去咗呢一間試。前後嗌咗四樣嘢(兩個主食,一碗湯,一個小食),首先銀針粉同埋麻辣雞飯都已經等左差唔多半個鐘先黎😅,之後個涼拌茄子仲要漏單,再要等多大約二十分鐘,主食份量偏小,食完都係唔夠飽(P.S正常食量)等到個涼拌茄子嚟到已經嚇親,原來就係麻醬+豉油烚茄子,都要等四個字!!!!仲要係完全非常之難食,我食完一舊已經食唔落,麻醬同埋烚茄子個配搭完全唔襯。只可以講需要改善上菜既速度同埋菜單款式,除些之外其實麻辣雞飯同個銀針粉味好都OK既。
收工時間去食飯,本身已經得返兩枱客。
涼拌茄子
2023-11-23
2023-10-07 252 瀏覽
誤打誤撞試到呢間 好有家既感覺性價比高 好似返左屋企食飯咁無味精 唔會食完想係咁飲水個手撕雞腸粉好特別 食上癮酸菜魚又唔會太酸 岩岩好好開胃 最最最欣賞係啲野飲 病完有呢啲健康飲品可以潤下喉
誤打誤撞試到呢間 好有家既感覺
性價比高 好似返左屋企食飯咁
無味精 唔會食完想係咁飲水

個手撕雞腸粉好特別 食上癮
酸菜魚又唔會太酸 岩岩好好開胃
最最最欣賞係啲野飲 病完有呢啲健康飲品可以潤下喉
2023-09-12 340 瀏覽
今日繼續荃豐一帶搵食,又發現一間小店,店舖真係唔多覺眼,原來入到去又幾有家常便飯感覺喎!店舖標榜自家製作,絕無味精。第一次到來,唔想諗,兩人決定選擇晚餐唔使煩。店內裝修,木枱櫈很有農家風味。還有精緻的雞雞餐具。消脂苦瓜茶~跟餐可配自家飲品另加$10,唔甜,消暑解渴,另外是日餐湯是日月魚青紅蘿蔔湯,味道濃郁,飲得出有誠意。冬菜蒸青筋魚~三條小魚,冬菜咸味配飯一流,細細條很可愛。香茅豬扒~喜歡豬扒碎上,方便些牙,雖未算鬆化,但頗入味。餐可選飯、米粉或瀨粉,今次我們選擇配瀨粉,質地未算滑溜,湯底比較清淡,所以配主食冬菜魚頗夾,另外加點點辣油份外惹味。整體來說家庭式作業,很有家常便飯的感覺。

店舖標榜自家製作,絕無味精。

第一次到來,唔想諗,兩人決定選擇晚餐唔使煩。

店內裝修,木枱櫈很有農家風味。

還有精緻的雞雞餐具。

消脂苦瓜茶~

日月魚青紅蘿蔔

冬菜蒸青筋魚~
三條小魚,冬菜咸味配飯一流,細細條很可愛。

香茅豬扒~
喜歡豬扒碎上,方便些牙,雖未算鬆化,但頗入味。

整體來說
家庭式作業,很有家常便飯的感覺。
2023-09-12
日月魚青紅蘿蔔
2023-08-31 218 瀏覽
荃灣這家小店相當用心,每天有自家製湯和飲品,吃的安心又放心。吃完不會口渴,食物都是現煮的,新鮮又夠熱。裝修風格溫馨又帶點復古,餐具都是以前小時候常見的公雞碗碟,有點兒玩味。旁邊的辣椒醬也是自家品牌,有香辣和酸辣口味,酸辣口味後勁比較大,加在粉麵,拌碟也是一流。鬼馬釀豆卜很搞鬼,把豆卜反轉來炸,吃起來特別酥脆,冷掉了也脆加上嫩嫩魚肉,配點辣醬和椒鹽,多種享受,值得試吃喔。霹靂釀雞翼口感彈牙,平時大多數都是釀明太子,這一個是墨魚滑,中和了雞翼的鹹度又帶口感,挺新奇。涼拌茄子酸味十足,加了芝麻醬,冰冰酸酸用來當開胃菜也不錯。四妹麻辣雞不會很辣,叫了瀨粉,很久沒有吃,不是很多地方有提供,口感有點像米線,湯底是清雞湯,可以放心沒有味精,雞肉份量也不少。秘制豬腩肉配搭了酸菜,豬肉腌得很夠味,不會太肥,清清爽爽,配飯應該更爽。菜式的口味感覺在家吃的家常便飯,健康現煮為主,餐廳還有提供包場服務,就像私房菜,也可以跟店家商量好吃些什麼,相當親切,價錢又實惠。

涼拌茄子酸味十足,加了芝麻醬,冰冰酸酸用來當開胃菜也不錯。

2023-08-16 177 瀏覽
今個禮拜已經第三次喇今次試左佢地銀針粉,蔥油雞瀨粉,老闆娘聽見我有兩聲咳,仲特別推介一款特飲,老陳皮燉檸檬梳打,仲話個陳皮檸檬燉咗十四個鐘頭,覺得好warm!講返個銀針粉先,細細條有咬口,配埋個自家製酸辣醬,好鬼出色蔥油雞瀨粉係是日午餐黎嘅,會有個住家靚湯送埋🥣🍲堅係無味精架今次好好彩俾我撞正雞髀位,今次第二次食呢款,上次係雞胸位,但個雞胸都唔曳但作為體育老師嘅我,下次都係要求要雞胸算🤣🤣😭!
今個禮拜已經第三次喇
講返個銀針粉先,細細條有咬口,配埋個自家製酸辣醬,好鬼出色

但作為體育老師嘅我,下次都係要求要雞胸算🤣🤣😭!
2023-08-11 141 瀏覽
香港少有的無味精住家飯餐廳餐廳名字第一感覺就是老闆娘是主廚原來「四妹」是老闆!!😂這下印象可深刻了是一家本地夫婦開的 主打家常菜的無味精餐館✅睇menu真的覺得非常住家飯!!帶著兒子真的很適合呀是日正餐 兒子想吃魚 所以點了冬菜蒸比目魚🐟比目魚很少骨 魚味很足 肉質鮮甜 今日的靚湯係排骨冬瓜消暑祛濕湯 沒有味精很香濃的藥材味 祛濕一流👍🏻還有小朋友最愛的紅蘿蔔青蘿蔔章魚湯 章魚味十足不用落鹽的節奏😃老闆娘推薦了牆上的「屋仔銀針粉」賣相好豐富味道有點像碗仔翅 香菇味超濃郁芬香撲鼻而來 對於喜歡清淡的我來說吃起來味道剛剛好 也很適合小朋友的口味😆值得一提的是霹靂釀雞翼無骨雞翼與墨魚肉無縫銜接 炸得香脆 沾著甜辣醬吃起來真的太香了~超愛!還有鬼馬釀豆卜與普通豆卜不同 炸得非常酥脆 但魚肉卻非常鮮嫩 「四妹」廚師👨‍🍳的廚藝了得👍🏻在香港基本上吃米線多 很久沒嘗到瀨粉了!!很爽口 老闆給我加雞腿🍗了 太開心了雞肉很結實嫩滑 搭配蔥油醬實在太完美這個刈包在香港真的非常罕見 以前在天津or北京才能吃到點了一個墨魚餅刈包小嚐一下外軟內彈 夾雜著青瓜絲和麻醬 清爽不膩好好吃😁連特飲都做得很細節 蜜桃🍑
香港少有的無味精住家飯餐廳

餐廳名字第一感覺就是老闆娘是主廚
原來「四妹」是老闆!!😂這下印象可深刻了
是一家本地夫婦開的 主打家常菜的無味精餐館✅

睇menu真的覺得非常住家飯!!
帶著兒子真的很適合呀

是日正餐 兒子想吃魚 所以點了冬菜蒸比目魚🐟
比目魚很少骨 魚味很足 肉質鮮甜
還有小朋友最愛的紅蘿蔔青蘿蔔章魚湯 章魚味十足
不用落鹽的節奏😃

老闆娘推薦了牆上的「屋仔銀針粉」
賣相好豐富[色]味道有點像碗仔翅 香菇味超濃郁

值得一提的是霹靂釀雞翼

在香港基本上吃米線多 很久沒嘗到瀨粉了!!
很爽口 老闆給我加雞腿🍗了 太開心了

食客都好像回家吃飯一樣 自在又隨心 很有媽媽的味道👩🏻
我都會繼續支持❤️
2023-08-11
2023-08-10 79 瀏覽
朋友仔介紹左一段時間,終於約到晚飯時間去一黎就飲碗靚湯先,今日係:烏雞青紅蘿蔔湯(聽講日日都唔同款嫁),仲飲到無花果味,好正好開胃。見到餐牌,樣樣都想試,所以同朋友決定,叫多幾款,攞定個外賣盒,打包返屋企俾男朋友宵夜霹靂釀雞亦,黃金墨魚餅,豬腩肉刈包……仲有幾樣唔記得左個名食得出廚師好有heart,無味精,樣樣都即叫即整下次要試佢哋話個個都贊嘅蒸肉餅,仲話會有蝦醬蒸豬頸肉屋仔銀針粉,都係期待嘅,佢哋話日日都一早賣曬,我諗下次要預早打電話留定先
朋友仔介紹左一段時間,終於約到晚飯時間去

霹靂釀雞亦,黃金墨魚餅,豬腩肉刈包……仲有幾樣唔記得左個名
食得出廚師好有heart,無味精,樣樣都即叫即整

下次要試佢哋話個個都贊嘅蒸肉餅,仲話會有蝦醬蒸豬頸肉
2023-08-02
2023-07-20 93 瀏覽
今日剛係荃灣見完客,經開見到有間新開鋪頭仔,‘’四妹廚房‘’裝修幾得意,都過晒午飯時間,所以唔使等位,入去試下,叫左個麻辣雞粉,粉同雞係分開上,唔會太辣,味道剛好,送左個湯(好足料,好似碗仔翅咁,飲完都有少少飽飽地😅),再叫左個雪梨水係自家制,清甜。值得一提係個裝修,所有用嘅餐具,都好似拍古裝戲咁😁仲有佢地嘅自家制辣椒醬,(有兩種,麻辣同酸辣)真係無得頂好味👍🏻鋪頭細細裝修同食物都好有誠意,下次會再去試下其他嘢食。
鋪頭細細裝修同食物都好有誠意,下次會再去試下其他嘢食。
2023-07-17
2023-07-12 89 瀏覽
係荃昌中心諗住搵間餐廳食…行行下留意到地下有間新開嘅餐廳《四妹廚房》,門面都幾靚,感覺好新淨。見佢餐牌寫有得送住家靚湯即刻入去試一試😂雖然地方細細地,但裝修好有特色作為荃灣友,一定要支持下小店☺️今次叫咗個$52 Lunch set , 燒汁茄子肉碎米粉,送住家靚湯。真心好抵👍加$10仲可以有自家制特飲-香桃烏龍好鍾意個飲 ,好清甜,飲完係無平時食茶餐廳飲緊味精湯感覺.蛋黃肉醉撈埋米粉味道剛剛好,加上自己鍾意食煙韌米粉質感,總括之言,覺得呢個set CP值好高👍下次可以再黎試佢其他套餐同小食。
係荃昌中心諗住搵間餐廳食…
行行下留意到地下有間新開嘅餐廳《四妹廚房》,
門面都幾靚,感覺好新淨。
見佢餐牌寫有得送住家靚湯
即刻入去試一試😂

雖然地方細細地,但裝修好有特色
作為荃灣友,一定要支持下小店☺️

加$10仲可以有自家制特飲-香桃烏龍

好鍾意個飲 ,好清甜,飲完係無平時食茶餐廳飲緊味精湯感覺.

蛋黃肉醉撈埋米粉味道剛剛好,
加上自己鍾意食煙韌米粉質感,
總括之言,覺得呢個set CP值好高👍
下次可以再黎試佢其他套餐同小食。

燒汁茄子肉碎米粉
粉葛湯