2014-07-21 622 瀏覽
星期日去商場搵野食,原本打算飲茶,但太多人,見衣間無咩人就入去食~入到去一樣係好熱,唔知佢係室内無安冷氣定點. . .叫左兩個set lunch,包一個小食同飲品雞絲沙津等於撈檬啲青瓜絲,菜絲自己加醋,但得兩條雞絲粉包皮厚,入面啲餡好咸. . .雞絲凍檬味道算可以,不過雞絲同青瓜絲比較少,主要以生菜絲為主醋汁偏甜,如果酸返少少比較好蜆肉胡椒湯飯衣個比想像中好,湯好鮮甜,蜆夠大隻胡椒味唔算太濃,唔係遮到蜆既鮮味夏天食幾好~龍眼蜜唔太甜,清清地,但龍眼味唔夠得好少龍眼肉珍多冰同外面既不同,入面有涼粉,波羅同啫喱條但椰汁太甜. . .一個lunch 大約70蚊左右,唔算太抵食
入到去一樣係好熱,唔知佢係室内無安冷氣定點. . .
叫左兩個set lunch,包一個小食同飲品
雞絲沙津
等於撈檬啲青瓜絲,菜絲自己加醋,但得兩條雞絲
粉包
皮厚,入面啲餡好咸. . .
雞絲凍檬
味道算可以,不過雞絲同青瓜絲比較少,主要以生菜絲為主
醋汁偏甜,如果酸返少少比較好
蜆肉胡椒湯飯
衣個比想像中好,湯好鮮甜,蜆夠大隻
胡椒味唔算太濃,唔係遮到蜆既鮮味
夏天食幾好~
龍眼蜜
唔太甜,清清地,但龍眼味唔夠
得好少龍眼肉
珍多冰
同外面既不同,入面有涼粉,波羅同啫喱條
但椰汁太甜. . .

一個lunch 大約70蚊左右,唔算太抵食
2014-07-20
2014-07-03 409 瀏覽
係葵芳返工數個月,今日lunch同朋友食諗住食好d,就去左嚐越。午市都幾多人,好彩我一早book左枱。午市有套餐供應,我同朋友各自點左個咖哩豬扒湯檬同鮮黃牛脊湯粉,配越南春卷同雞絲粉皮。我食既係咖哩豬扒湯檬,咖喱湯底好香同好惹味,令人食得開胃,少少辣,都幾好食。另外春卷味道亦都唔錯,不過我估廚房擺左一陣先拎出黎,略嫌覺得唔夠熱,如果無擺涼左應該會更加好食。朋友既鮮黃牛脊湯粉,我只係試左啖湯,牛味濃郁好香口,見朋友意見都話滿意,雞絲粉皮唔係我杯茶,我就無試到。跟餐我仲跟左杯鹹檸檬蜜,第一次飲我覺得幾特別,味道都幾好飲,唔使成日飲汽水茶啡咁單調。整體黎講都滿意,價錢同食物質素都ok,有機會會再幫襯。希望葵芳可以有多d呢類唔同菜式既餐廳可以選擇。

咖哩豬扒湯檬
越式春卷

2014-06-19
2014-06-30 408 瀏覽
和朋友行完葵蔥廣場, 去新都會睇下有咩食, 朋友想食D香口野提議試下嚐越,未食過甘就試下。 入到去環境好逼,D冷氣仲好唔夠, 不過我唔太理環境,D野好食價錢合理最緊要,打開MENU, 我有冇眼花, 條春卷四十四蚊2條,叫四條就八十八蚊,我望下隔離叫左2條春卷, 1條個SIZE只係中指甘長,剪開一半,竟然要22蚊1條,會唔會貴得過左火位,喱條春卷係最普通果種, 入面都係蘿蔔,粉絲木耳果隻,唔係有什麼蝦,蟹,我覺得唔係食唔起, 但係唔值得,所以唔會叫。   尋覓下其他野食 ,最後叫左牛肉湯河,網蝦,牛油雞翼 ,牛肉湯河合格,網蝦炸到全部有黑屎,勁油   ,牛油雞翼我會提議佢改名,完全冇牛油味,又硬,我阿媽仲炸得好過佢,成餐最好係杯青檸梳打,調得唔太甜,不過喱間唔會再黎。
2014-06-28
生日
2014-01-15 229 瀏覽
和同事午餐 首選並不是這店 但見不用等位便隨店員內進三人被安排在連接戶外旁的坐位天氣顯著轉涼的一天 連店員和食客進進出出的也覺得份外寒冷午市套餐大概$54至$62 包一款小食(雞絲沙律/酸辣鳳爪/蒜蓉時蔬)及飲品(汽水/熱檸茶檸水) 另加一價錢有點進取 且看看他的味道是否和價錢成正比是日心情是吃點米飯 午餐飯類就只有豬扒蛋餅和牛柳粒炒紅飯兩款選擇對於牛柳粒炒紅飯有特別情意結就選它吧小食:雞絲沙律一堆像伴菜的椰菜絲墊底 上面放著三數條雞絲和點點蔥油唯一可取的是面頭的兩塊又大又脆的蝦片 整體真的志在過過口癮牛柳粒炒紅飯$62眼見比我遲來的鄰桌上菜都上得七七八八 同事都差不多吃完 我的三催四請才到來看上去和平常茶記的豉汁碟頭飯沒差兩樣 滿滿的一大碟牛柳粒不如我想像中輕燒過的 反而是用洋蔥和蕃茄勾獻 吃下牛柳粒沒有味道 應用了很多的梳打粉醃製 整個飯都讓我什無癮但不知是否漏單的即做源故 就是勝在夠熱昨天吃上海婆婆又飽又滿足的才不過$55實在找不到回頭的理由
和同事午餐 首選並不是這店 但見不用等位便隨店員內進

昨天吃上海婆婆又飽又滿足的才不過$55
實在找不到回頭的理由
2014-01-14
2013-11-20 146 瀏覽
從來都無諗過要寫任何食評, 不過呢次真係要寫, 等大家知道呢間嘢有幾唔掂...  (雖然後來上 openrice 睇返好多前人都留 bad comments, 早知道就睇下先入去...  悔不當初...)接老婆放工後過開葵芳睇牙醫, 兩個人都唔熟呢頭, 老婆又話想食越南河粉, 咁啱行去水牌嗰度個人話行過對面有間嚐越, 咁就過去食啦.可能時間尚早, 六點未夠, 入面都無咩人, 入到去任坐. 諗住食完就快快閃人去睇牙醫, 就點咗個扎肉金邊粉同春卷檬粉. 提咗佢要求走青的, 點知又係有, 所以換過碗, 咸過乜咁... 而我個春卷檬粉, 都唔知食緊咩落肚...我即刻閃過一個諗法, 就係食過最難食嘅越南粉, 非呢間莫屬, 以後絕對無下次...買單時同個經理講D 嘢好難食, 佢都無反應, 睇嚟佢地都畀人話慣咗, 無任何回應.早知走去食老麥啦, 價錢又平 N 倍, 食物味道重好 N 倍...

題外話/補充資料: 千祈唔好去食, 保證你後悔!
2013-11-18
  • 無!!
2013-10-19 106 瀏覽
從前來到嚐越Deli Viet 印象不錯的,都會覺得都OK。可能太久沒到過葵芳的嚐越,不知道與從前有否分別,儘管今天進入吃一餐吧!餐廳環境沒有太大的分別,廚房牆上仍然有越南的相片,唯一同的從前有高櫈坐,現在卻變成了卡座和四人座位。而在下坐在其中一邊的卡座,感覺上都算是舒適,沒有太過狹窄的感覺。從門口的餐牌和桌上的餐牌研究一下,老實說,在問口已經揀定了,坐下再看,只是看看有甚麼可以喝。在下點的不在厚的餐牌,只是點選了午市套餐吧。先送來的是越南蒸粉皮。粉皮尚算晶瑩,皮還是很薄,粉皮內的材料包括白蘿蔔,紅蘿蔔絲及肉碎。吃下的時候尚算爽脆,粉皮就不算煙靭,而且味道有點鹹鹹的,都算OK。在下很少吃越式炒粉,於是點來一客越式海鮮炒金邊粉。炒粉賣相一般,有花生碎在炒金邊粉上,於是在下先把花生碎混和金邊粉,然後再蘸上越式辣椒醬,撈混後便可進食。可是一放進口裡,第一感覺是,嘩!怎麼是凍的呢?海鮮有青口,魚塊,大蝦,魷魚,其中青口並不鮮味,有點死實;而蝦就同樣地並不爽口也不彈牙,肉質也有點死實;魚塊當然不甚滑溜,不過越式辣椒醬頗辣的,也合口味。這越式炒金邊粉都幾難食的,雖然海鮮未至於腥,但是都覺得不太好食
這越式炒金邊粉都幾難食的,雖然海鮮未至於腥,但是都覺得不太好食。侍者的服務都算幾滿意,只是食物差了不少。
2013-10-19
2013-10-14 75 瀏覽
昨日跟爸媽去新都會, 千揀萬揀之下去了嚐越, 一進去已經有一陣酸臭味, 感覺不良好. 之後點了兩個湯粉, 半隻燒雞, 蒜蓉包, 春卷和兩杯飲品. 湯粉不好吃, 份量少; 春卷的生菜看起來不新鮮, 又沒有完整的一塊. 燒雞最後先到, 我們被迫要叫白飯. 一碗12元!! 重點是等了很久才到. Overall 地方環境不好, 食物質素失佳, 而且價錢貴. 三個人吃了390元, 不值!!!!
2013-10-13
2013-09-29 54 瀏覽
行行下街好想食越南湯河,見唔使等位就二話不話衝左入去食愛人要左碗嫩菜湯河,簡單嚟講係幾塊爛生菜嘅湯河賣相當然欠佳,所以無謂post出來啦至於味道係.......冇味的 河粉份量好多,但真係唔好食,所以都食唔曬蒜蓉牛油雞翼完全唔係越式牛油雞翼嘅味感覺好似普通炸雞翼咁但冇牛油香但同D湯河比,已經算係ok啦雞絲湯河應該有十條雞絲再加一大碗河粉芽菜一早已浸埋落個冇味嘅湯度,食落已經淋曬唔明點解越式湯河會冇洋蔥唯一值得加分係辣椒粒同粒青檸仔係另外一隻碟仔上,可自行調味但可惜加曬所有野,個湯仍然都係冇咩味的,失敗呀
行行下街好想食越南湯河,見唔使等位就二話不話衝左入去食
愛人要左碗嫩菜湯河,簡單嚟講係幾塊爛生菜嘅湯河
賣相當然欠佳,所以無謂post出來啦
至於味道係.......冇味的

河粉份量好多,但真係唔好食,所以都食唔曬
蒜蓉牛油雞翼完全唔係越式牛油雞翼嘅味
感覺好似普通炸雞翼咁但冇牛油香
但同D湯河比,已經算係ok啦
雞絲湯河應該有十條雞絲再加一大碗河粉
芽菜一早已浸埋落個冇味嘅湯度,食落已經淋曬
唔明點解越式湯河會冇洋蔥
唯一值得加分係辣椒粒同粒青檸仔係另外一隻碟仔上,可自行調味
但可惜加曬所有野,個湯仍然都係冇咩味的,失敗呀

2013-09-26
2013-08-13 51 瀏覽
放工等媽媽探完公公又去左葵芳食飯。行行下見到呢間唔駛排隊,又有套餐,就入去試試吧!晚市二人套餐,睇睇下都係覺得唔太岩食,所以都係散叫。散叫其實都唔駛諗好耐,因為得好少選擇。個碗大,其實份量得好少,個底全部都係菜。我地三個人食一人應該食得2-3隻到。唔覺有咩檸汁,普通酸辣鳯爪。好就好在去左骨,食起上黎方便。媽媽鍾意食粉包,所以叫左一碟。但我自己唔食,所以唔知咩味,不過媽媽話ok,個皮唔會太韌。熱辣辣上菜,但汁太多,搞到個麵大部份都淋左,好彩我快手,拎起一部份仲脆既先。個汁非常惹味,一人可以ko一碟(因為份量少到真係一個人食得哂=.=)。牛柳柆太重黑椒味,食唔到牛味,不過都嫩滑。仲有紅黃椒、蕃茄都好味。洋蔥就差少少,唔夠熟。個麵食到差不多一半先上碟菜,佢既上菜速度奇慢。全餐最大碟就係呢碟,炒菜都好難唔好食,成$60碟架!都係普通茶餐廳貨色,炒得比較油。
放工等媽媽探完公公又去左葵芳食飯。

行行下見到呢間唔駛排隊,又有套餐,就入去試試吧!
晚市二人套餐,睇睇下都係覺得唔太岩食,所以都係散叫。
散叫其實都唔駛諗好耐,因為得好少選擇。
馬拉盞炒嫩菜 $60
個麵食到差不多一半先上碟菜,佢既上菜速度奇慢。
全餐最大碟就係呢碟,炒菜都好難唔好食,成$60碟架!
都係普通茶餐廳貨色,炒得比較油。
題外話/補充資料: 食物味道不太差,但是這樣高的價錢,份量可以加多。
2013-08-12
馬拉盞炒嫩菜 $60
星期日每間餐廳都好多人,唯獨是這間嚐越 Deli Viet可以直接入座,急性子的我2話不說已經衝左入去,LUCKILY, 入座後發現好快已經大排長龍了 !越南食物通常都會諗起撈矇...米紙卷...今之我地ORDER了~~~~~~~~>1. 馬拉盞通菜2. 炸軟"HOK"蟹3. 豬排撈矇4. 紮肉矇粉 馬拉盞通菜好有咸魚+蝦醬味,好香口, 不過偏油炸軟"HOK"蟹上面痴滿咸蛋黃,剛炸起的豬排撈矇, STAFF很細心的將豬排碎上,麵身較DRY紮肉矇粉, 由於是友人的, 所以我只試了湯好味到飲完一啖又一啖好似係魚湯味的試了4道菜都比較咸偏油所以要試的人要留意下
星期日每間餐廳都好多人,
唯獨是這間嚐越 Deli Viet可以直接入座,
急性子的我2話不說已經衝左入去,
LUCKILY, 入座後發現好快已經大排長龍了 !

越南食物通常都會諗起撈矇...米紙卷...
今之我地ORDER了~~~~~~~~>
1. 馬拉盞通菜
2. 炸軟"HOK"蟹
3. 豬排撈矇
4. 紮肉矇粉

馬拉盞通菜好有咸魚+蝦醬味,
好香口, 不過偏油
馬拉盞通菜
炸軟"HOK"蟹上面痴滿咸蛋黃,
剛炸起的

豬排撈矇, STAFF很細心的將豬排碎上,
麵身較DRY
紮肉矇粉, 由於是友人的, 所以我只試了湯
好味到飲完一啖又一啖
好似係魚湯味的
紮肉矇粉
試了4道菜都比較咸偏油
所以要試的人要留意下
2013-08-11
生日
2013-08-01 38 瀏覽
已不是第一次來這間食店了, 今次是看怪獸大學前來吃的. 不知怎的, 餐前突然就肚痛起來, 幸好剛巧有最後一張2人枱, 而門外又未有人等, 我才可以立即坐下休息. 論店內的裝修, 佈置其實不甚有特色, 唯獨是店員要穿上濶泡泡的趆南民族服作村姑打扮頗有趣. 因為身體狀態欠佳, 胃口也受影響, 於是交給老公點菜. 他點了大家也很愛吃的炸黃金軟殼蟹, 此時坐了一會, 肚痛情況稍稍舒緩, 可以進食了. 軟殼蟹切了小件, 炸得金黃, 再配以炸脆了的米粉碎和鹹蛋黃混和一起, 視覺效果豐富. 雖然這道菜卡路里奇高, 但味道卻很惹味, 軟殼蟹外脆內軟, 加上蛋黃的鹹香, 口感特別豐富. 另外又點了菠蘿炒飯, 份量不少, 而且不像某些食店把菠蘿橫向破開, 而是如冬瓜盅般在中間分開, 上枱時造型很可愛. 炒飯加入了雞肉碎, 肉鬆, 菠蘿, 蕃茄, 雞蛋和兩隻大蝦, 也算誠意十足. 大蝦捲着身子伏在飯上, 意態撩人, 忍不住咬一口, 蝦肉彈牙鮮甜, 絕不是用上千年雪蝦; 飯炒得粒粒分明金黃, 很乾身和香口, 加上菠蘿粒和肉碎, 味道甜甜酸酸的, 很是開胃. 雖然這天有點不適, 但仍吃出驚喜,很是難得. 而且價

雖然這天有點不適, 但仍吃出驚喜,很是難得. 而且價錢十分合理, 值得一吃.
2013-07-11
2013-07-08 22 瀏覽
從未吃過如此低劣的餐廳二人套餐加1=$282餐廳環境優雅。用餐時,職員並沒有跟我們上菜的情況,餸菜已齊,白飯也要一催再催(兩位職員)在用餐後,職員上前只收餐碟碗筷,沒有上甜品,當然是離開店舖才記起甜品這回事。此套餐並不包飲品,餐廳提供清水,但沒有提供添水的服務。在沒有餸菜時職員自顧自的閒聊。結論:這是甚麼服務? 前菜: 春卷 + 越南沙律 (附蝦片兩塊) 三樣食物一盤全上,味道一般。 難以入口的主菜: 炒豬頸肉;馬拉盞炒嫰菜。 先講豬頸肉,數量多少屬次要,重點是當中竟然有壞肉! 賣相跟中式酒樓;港式茶餐廳一樣完完全全看不出是越南菜!!豬頸肉伴牛油果及兩色椒,加茨汁甚麼跟甚麽啊!? 再講<馬拉盞炒嫰菜>名為"嫰"竟是"亂"一碟炒菜有的菜類,如下:1.小棠菜(無葉)2.西蘭花3.椰菜花4.白菜5.菇啥啊??????????? 另配粉麵飯,絲苗白飯湯麵:金邊粉 <- 總括而言: 不堪。
從未吃過如此低劣的餐廳
二人套餐加1=$282
餐廳環境優雅。
此套餐並不包飲品,餐廳提供清水,但沒有提供添水的服務。
在沒有餸菜時職員自顧自的閒聊。
結論:這是甚麼服務?

前菜: 春卷 + 越南沙律 (附蝦片兩塊)
三樣食物一盤全上,味道一般。

難以入口的主菜:
炒豬頸肉;馬拉盞炒嫰菜。

先講豬頸肉,數量多少屬次要,重點是當中竟然有壞肉!
賣相跟中式酒樓;港式茶餐廳一樣
完完全全看不出是越南菜!!
豬頸肉伴牛油果及兩色椒,加茨汁
甚麼跟甚麽啊!?

再講<馬拉盞炒嫰菜>名為"嫰"竟是"亂"
一碟炒菜有的菜類,如下:
1.小棠菜(無葉)
2.西蘭花
3.椰菜花
4.白菜
5.菇
啥啊???????????

另配粉麵飯,絲苗白飯
湯麵:金邊粉 <-[味道是長年累月積儲的油垢味~好難入口!]

總括而言: 不堪。
題外話/補充資料: 旁邊一對情侶打翻了水,男方即時道歉,身穿西裝的職員竟咬牙切齒道: 小心啲先得㗎 OMG!!!!!!!!!!!!
2013-07-07
  • 沒有可推介。
2013-07-01 15 瀏覽
1-7-2013(一)今天很忙,搬完屋後,又趕著去出機票,因稍後將去人哥華,探望將快生 BB 的老朋友夫婦。完成事宜後,一個人便來到嚐越吃個下午茶。點了一碗咖喱雞肉湯檬粉。雞肉也頗多,有五、六件,大大塊的一件,唯肉質較鞋身,也過於硬身;而麵質爽身,掛湯能力佳,好吃;湯底咖喱味香濃,帶點微辣,正合我心意!整碗不過不失!
1-7-2013(一)

完成事宜後,一個人便來到嚐越吃個下午茶。

整碗不過不失!

2013-07-01
2013-06-17 31 瀏覽
是的,星期五的晚上,必須找點事情做,放鬆一下, 不然就太對不起自己辛苦了一個禮拜努力工作!!這天和老公相約一起去葵青看舞台劇, 因為八點前要入座, 所以只能在葵青劇院附近找東西吃!而因為大部分的食嗣都要排粉長的隊! 我們因為見"嚐越"不用排太久所以就落腳此店當然, 因為越南食物都差不多一樣, 所以很快就決定要吃些什麼! 不外乎是"檬粉" 或 "撈檬"所以, 我和先生就各點各的, 一款濕吃, 一款乾吃!對於春捲撈檬, 我非常喜愛他們的春捲, 原因是因為他們的春捲是用RICEPAPER包的春捲, 而不是中國的春捲特別之處就在於你嚐到脆皮的同時, 也能夠品嚐到類似台灣珍珠那種QQ的口感反正就是比普通春捲要來的有樂趣的多了!!當然撈檬的醬汁是以魚露為主並搭配檸汁,糖,辣椒碎的"湯底"本身無任何味道的檬粉因為這樣的醬汁, 使得炎炎夏日的夜晚, 特別容易入口而先生選擇了平時沒見過的越南河 - 咖哩牛腩河其賣相並不怎麼吸引人但是味道不俗, 湯底非常美味, 牛腩也很入味, 唯一美中不足的昰牛腩份量頗少馬鈴薯的製作我相信有煎炸過,所以吃的時候能夠感到一絲脆皮感當然也是為了馬鈴薯不會因為長期滾煮的情況下而

所以, 我和先生就各點各的, 一款濕吃, 一款乾吃!

春捲撈檬

反正就是比普通春捲要來的有樂趣的多了!!

當然撈檬的醬汁是以魚露為主並搭配檸汁,糖,辣椒碎的"湯底"

而先生選擇了平時沒見過的越南河 - 咖哩牛腩河
咖哩牛南河

馬鈴薯的製作我相信有煎炸過,所以吃的時候能夠感到一絲脆皮感
當然也是為了馬鈴薯不會因為長期滾煮的情況下而化開

今晚這餐算是普通, 但是沒辦法, 因為要趕時間嘛!!!
題外話/補充資料: 雖然我們等位沒有很久, 但是等了頗久才有得吃, 而當上菜時 - 咖哩牛腩河, 侍應很大力的將碗河放在面前, 衣服差點因為濺起的湯汁而沾到
2013-06-14
2013-01-16 9 瀏覽
上月中的靚太聚會, 本想去葵芳吃上海菜, 可惜他們用餐時間只有個半鐘...與其吃得那麼趕, 我們找別的算了~行呀行...很多食肆已有一堆人在等位...忽然給我們看到嚐越不用等位, 便立即衝進去~甫坐下, 立即打開餐牌, 看看有什麼好吃, 但發現這店的食物選擇很少...我們終於明白為何不用等位了....十居其九是因為這原因吧...我們最終點了兩個小食及三個主菜...沙嗲雞肉串燒 ($48)味道不錯, 雞肉不會韌, 最好味是那個沙嗲醬, 很惹味水晶鮮蝦扎肉米紙卷 ($53)這個冷盤配酸汁很開胃, 味道也不錯, 但份量比較少...嫩湯野菜鍋 ($60)沒有特別, 只是用湯烚雜菜, 份量及味道也是一般...鐵窩火車頭 ($65)賣相顏色沒有圖片般吸引, 牛肉丸及河粉很入味, 其他味道ok, 但湯底很辣, 不是每個也受得了...鐵鍋牛柳粒脆麵 (約$65)這道菜是最好味的一道, 麵的質地脆軟適中, 牛柳粒軟滑, 蕃茄, 洋蒽再拌醬汁吃很醒胃, 味道一流!這餐其實並不算飽, 但真的太少食物選擇而令我們叫不下手....簡單一人叫一個作晚餐就可以, 不太適合大夥兒聚餐
忽然給我們看到嚐越不用等位, 便立即衝進去~

我們最終點了兩個小食及三個主菜...

沙嗲雞肉串燒 ($48)
沙嗲雞肉串燒
味道不錯, 雞肉不會韌, 最好味是那個沙嗲醬, 很惹味

水晶鮮蝦扎肉米紙卷 ($53)
水晶鮮蝦扎肉米紙卷
這個冷盤配酸汁很開胃, 味道也不錯, 但份量比較少...

嫩湯野菜鍋 ($60)
嫩湯野菜鍋
沒有特別, 只是用湯烚雜菜, 份量及味道也是一般...

鐵窩火車頭 ($65)
鐵窩火車頭
但湯底很辣, 不是每個也受得了...

鐵鍋牛柳粒脆麵 (約$65)
鐵鍋牛柳粒脆麵
這道菜是最好味的一道, 麵的質地脆軟適中, 牛柳粒軟滑,
蕃茄, 洋蒽再拌醬汁吃很醒胃, 味道一流!

簡單一人叫一個作晚餐就可以, 不太適合大夥兒聚餐
2012-12-14
鐵鍋牛柳粒脆麵