2019-11-02 15 瀏覽
今晚帶埋BB去左九龍灣德福的嚐越食晚飯, 餐廳職員見到有BB馬上安排BB椅, 好細心。亦欣賞地方夠清潔整理。餐牌都好多選擇 ~我地叫左 :網絲蝦卷(做緊優惠有半價) $34安南炒金邊粉 $102漢煲香茅燒豬扒 $68馬拉盞炒通菜 $82煙肉蒜蓉包 $48煙肉蒜蓉包總共有5片, 蒜蓉味好香而且好豐富, 真係要趁熱食最正網絲蝦卷雖然係半價, 數量有5條, 網絲炸得脆口, 沾上醬汁好入味漢煲香茅燒豬扒諗唔到呢份咁大份, 份量大到差D食唔晒, 香茅味好濃, 炸得香口, 用黎送金邊粉真係好夾馬拉盞炒通菜夠火喉, 十分易入口又惹味, 份量好大份, 不過蔬菜真係多多都食得晒安南炒金邊粉自已好中意食金邊粉, 所以十分期待, 果然炒得唔錯, 仲有我喜歡的札肉, 用木盤盛上好特別無想過份量會咁多, 兩個人的晚餐確實點得好豐富, 真係挺住個肚返屋企啦。
今晚帶埋BB去左九龍灣德福的
嚐越
餐牌都好多選擇 ~

我地叫左 :
煙肉蒜蓉包 $48

總共有5片, 蒜蓉味好香而且好豐富, 真係要趁熱食最正

雖然係半價, 數量有5條, 網絲炸得脆口, 沾上醬汁好入味

2019-06-20 1754 瀏覽
假日與兩位好友到九龍灣一帶走走,先找個地方午飯。來到德福商場二期,那邊較多食店,最後選擇沒太多食客在等待的越式餐廳。午餐時間,只等約十五分鐘便可進入,已經非常不錯。餐廳裝修簡潔,卻不算是越式的裝璜。我們選了三份午餐及飲品,有點餓,非常期待,飲品最先為我們送上。巨峰提子梳打,靠近時已經有很香的提子香味,入口順滑,提子味香甜,甜味不太重,配合梳打的味道非常不錯。檸檬茶看似普通,可是茶的香味很濃,朋友說茶味入口很香,不錯的味道。越南牛肉湯河最先送上,牛肉片粉紅色似的,朋友說湯味很濃,牛肉很嫩滑,河粉也很滑淨,配合湯一起吃,非常合適,感覺比很多越式餐廳為佳。胡椒蠔仔湯飯,原以為胡椒是用乾品,原來是使用生胡椒,有點意外。湯底味道很香很濃,還帶著點點的胡椒辣香,內有鮮蝦、蠔、什菌等等,用料非常豐富,很有滿足感。帆立貝雞扒炒飯,大大的帆立貝,放在炒飯之上,已經很吸引,越式雞扒香香,令人食慾大增。朋友說雞扒很香很好味,看似很乾,依然嫩滑,帆立貝配合炒飯一起吃非常吸引,炒飯並不太油膩,朋友最為讚不絶口。商場內的越式口味,應該會較合大眾化的味道,可是大眾化當中卻有點驚喜,真的有點意外。
假日與兩位好友到九龍灣一帶走走,先找個地方午飯。

巨峰提子梳打

檸檬茶

越南牛肉湯河

帆立貝雞扒炒飯

巨峰提子梳打
帆立貝雞扒炒飯
2019-10-24 53 瀏覽
🔻唔知大家會唔會都係咁,間唔中就想食下越南菜呢?丸子們早兩日經過九龍灣就去咗食lunch 喇💭👌🏻越南牛肉湯河(牛肉及牛丸)$65牛肉湯河真係丸子們嘅最愛啊😍 不得不說呢間嘅牛丸真係有驚喜 佢唔似出面買到嘅牛丸 呢間啲牛丸好彈牙又好有味😋諗返起都想再食多兩粒啊🤩👌🏻越式豬頸肉撈檬 $68呢碗撈檬就一般般喇 唔係話特別出色😕啲豬頸肉好油好肥 食落去成口油咁😢不過份量方面真係好多 食極都未食完咁🙈👎🏻巨峰提子梳打呢杯梳打完全係俾到我無言嘅感覺⋯⋯完全係又淡又無味 又冇氣感覺係直接用生水沖出嚟🙁大家千奇唔好點😢👅好味(5粒最高):👅👅👅🕍環境(5粒最高):⭐⭐ ⭐ ⭐🍡抵食(5粒最高):🍡🍡🍡🚗地址:嚐越九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓413 – 414號舖

🔻
唔知大家會唔會都係咁,間唔中就想食下越南菜呢?

丸子們早兩日經過九龍灣就去咗食lunch 喇💭

🚗地址:
嚐越
九龍灣偉業街33號德福廣場二期4樓413 – 414號舖

2019-09-26 173 瀏覽
星期五食飯特別難搵位,所以今日lunch 用app 攞定嚐越飛,咁去到就唔洗等咁耐。嚐越有lunch set, 選擇都多,而且價錢大約$58-$78,係德福黎講價錢都算合理。鮮胡椒大蜆湯飯 $72 湯底味道濃郁,有微微既胡椒味,但唔太辣,飯有口感,唔會比湯浸到淋晒,材料都好豐富,有大蜆、蝦、菇,啲蜆好鮮甜,唔會有沙,蝦都好大隻,而且份量都幾多!番茄蟹膏湯檬 $65聽個名好吸引咁,但一黎到有啲失望,個湯底一般,好似普通既番茄湯咁,一啲蟹膏味都無。材料有札肉、魚餅、菇,無咩特別。Lunch set 會有飲品包埋,仲有得揀巨峰梳打,有驚喜!

鮮胡椒大蜆湯飯 $72

番茄蟹膏湯檬 $65

2019-09-11 227 瀏覽
話說之前在這間鋪頭吃個下午茶覺得很好吃而且很抵所以今晚同朋友一齊吃晚餐來到這間鋪頭門口有餐牌看了看價錢不貴種類選擇也很多於是就不猶豫進去了裏面環境不錯服務生安排了卡位給我們座位舒適打開餐牌,見到很多種類的食物都很好吃(照片)於是點了一碗雞絲湯河朋友點了一款撈檬因為飲品是以正價購買,一杯已經要30多元所以我決定留肚再戰其他飲品店食物等了10至15分鐘上枱賣相不太吸引,沒有拍但是一吃,就覺得中伏了雞絲湯河的味道清淡和新鮮得岀奇!湯河的味道大部份是芽菜味感覺是有青草的味道可能本人不太喜歡另外雞絲並不是雞絲,而是一舊舊雞肉沒有口感朋友方面只說了跟他想像中很有出入賣相不吸引,很像全部都是生的蔬菜合併而已
話說之前在這間鋪頭吃個下午茶
於是就不猶豫進去了
裏面環境不錯
服務生安排了卡位給我們
座位舒適
打開餐牌,見到很多種類的食物都很好吃(照片)
於是點了一碗雞絲湯河
朋友點了一款撈檬
因為飲品是以正價購買,一杯已經要30多元
所以我決定留肚再戰其他飲品店
食物等了10至15分鐘上枱
賣相不太吸引,
沒有拍
但是一吃,就覺得中伏了
雞絲湯河的味道清淡和新鮮得岀奇!
湯河的味道大部份是芽菜味
感覺是有青草的味道
可能本人不太喜歡
另外雞絲並不是雞絲,而是一舊舊雞肉
雞絲湯河

沒有口感
朋友方面只說了跟他想像中很有出入
賣相不吸引,很像全部都是生的蔬菜合併而已
豬扒撈檬
約好朋友到德福SHOPPING,首先要食飽飽,才有力氣去血拼。商場近地鐵站出口的几家餐廳,都是美X集團旗下。無奈都是大排長龍,而且價格就~呵呵呵! 為了午餐的幸福,大家行多步,去德福二期,保證大把選擇。 朋友想食越南菜,加上可以馬上入座,於是在此午餐。  鮮胡椒蠔仔海鮮湯飯      有蠔有蝦有菇,全都是口感軟綿綿,水份充足。還發現二串青胡椒,但没有期待的椒味,亦無辣味。 自己對辣的敏感度降低,還是青辣椒太弱? 唯有集中在湯飯吧!蠔仔無鮮味係常識,但至少唔腥。湯底鹹香但没有辣味,朋友表示很美味,還一口一口的偷走我的湯飯呢! 不過湯飯真係軟綿綿,容易咬和吞。   香茅雞鎚拼札肉撈檬  朋友點的    香茅雞扒拌帆立貝炒飯  朋友老公點的       豬頸肉湯河粉  老公點的    蒜蓉炒嫩菜   竟然是濕熱的椰菜!椰菜價格便直,又方便清洗及處理。假如我是廚房職員,也歡迎這種慳水慳力的蔬菜。早知就先向職員了解一下<今日炒咩菜>。   香茅雞鎚  雞上脾二件,即是朋友所點的撈檬表面那二件雞鎚。   檸汁鳯爪  白雲鳯爪的檸檬汁版本。 嚐過豐富午餐後,要開始瘋狂購物了。因為店舖買多D有更多Di
商場近地鐵站出口的几家餐廳,都是美X集團旗下。
無奈都是大排長龍,而且價格就~呵呵呵!
為了午餐的幸福,大家行多步,去德福二期,保證大把選擇。
朋友想食越南菜,加上可以馬上入座,於是在此午餐。
鮮胡椒蠔仔海鮮湯飯
有蠔有蝦有菇,全都是口感軟綿綿,水份充足。
還發現二串青胡椒,但没有期待的椒味,亦無辣味。
自己對辣的敏感度降低,還是青辣椒太弱?
唯有集中在湯飯吧!
蠔仔無鮮味係常識,但至少唔腥。
鮮胡椒蠔仔海鮮湯飯
湯底鹹香但没有辣味,
朋友表示很美味,還一口一口的偷走我的湯飯呢!
不過湯飯真係軟綿綿,容易咬和吞。
香茅雞鎚拼札肉撈檬
香茅雞鎚拼札肉撈檬
朋友點的
朋友老公點的
老公點的
蒜蓉炒嫩菜
蒜蓉炒嫩菜
竟然是濕熱的椰菜!
椰菜價格便直,又方便清洗及處理。
假如我是廚房職員,也歡迎這種慳水慳力的蔬菜。
早知就先向職員了解一下<今日炒咩菜>。
香茅雞鎚
香茅雞鎚
雞上脾二件,即是朋友所點的撈檬表面那二件雞鎚。
檸汁鳯爪
檸汁鳯爪
白雲鳯爪的檸檬汁版本。
嚐過豐富午餐後,要開始瘋狂購物了。
因為店舖買多D有更多Discount,
共買了4對鞋,3條褲。
在萬X個人用品店又狂買,
送了三份巨禮,十几個萬X印花。
2019-08-03
2019-08-09 295 瀏覽
三人行唔知食咩好,處處餐廳都要等位,最後揀了嚐越,等了10分鐘就有位,餐廳裡地方都寬敞,但因太多人,都要和其他人搭檯「水晶香芒軟殼蟹米紙卷」必定推介,大大隻軟殼蟹,蟹還有黃黃的膏,米紙柔軟煙勒,芒果香又酸酸甜甜,好味「原隻波蘿咖哩海鮮炒飯」 飯炒到一粒粒,好彈牙,但無咖哩香,波蘿又太少,只得數粒,蝦不新鮮「牛油青口」煙肉加蒜粒焗青口,提升青口的味道,但青口焗過龍,好靱「咖哩面包蝦」賣相不錯,包得脆和鬆軟,但咖哩汁沒有咖哩香味,只有辣味,但味道一般

2019-08-07 187 瀏覽
7/8/19 下午5:45到該店舖叫下午茶。1) 叫凍檸茶但啲冰全部用晒,叫店員比杯冰水,但比杯暖水來,那麼叫店員加點冰在凍檸茶上, 點知店員好唔願意地加啲冰上去。2) 食到唔夠一個鐘,店員同我地講話食完快啲走,下午茶時段已過了。野又唔係好食,服務態度又咁差,一次已足夠。
7/8/19 下午5:45到該店舖叫下午茶。
野又唔係好食,服務態度又咁差,一次已足夠。
2019-07-13 301 瀏覽
向來吃慣了中菜,今晚想試試不同的味道,就吃越南菜吧!平時吃的都是酸辣鳳爪,這次的是檸汁鳳爪,口味清新但略嫌當一。越式香茅燒魚有驚喜!第一次吃倉魚是這種燒法,配上特製的越式醬汁,由魚露,香茅,辣椒,蒜頭,葱等特製,帶出了與魚肉的鮮味。魚肉也不算硬,兩人份量剛好。白飯雖大碗,但較硬,而且$20一碗未免太貴了,性價比不夠高。餐廳環境闊落,有卡位,一大班人聊天也可。坊間一向有很多越泰餐廳,這間整體質素一般。
向來吃慣了中菜,今晚想試試不同的味道,就吃越南菜吧!

2019-07-09 203 瀏覽
可能因為附近多工廈,好多打工仔黎食lunch,幾間都拎左飛,呢間最快有位,啲姐姐好忙,等左陣先有人過黎落單。嗌左海鮮喇沙,配料非常豐富,有蝦、蛋、青口、魚蛋、豆卜等等,湯底都幾濃,不過唔夠熱,可能擺耐左先上枱。

2019-07-06 208 瀏覽
平日lunch時間依間餐廳都好旺場,不過可以用GULU搵位都可以接受。Lunch menu嘅價錢都合理,選擇都多元化!今次叫左個脆春卷撈檬,依到lunch set 包餐飲,連巨峰梳打都係免費! 撈檬其實正正常常都唔會話特別好出色,都係睇個汁,有啲個汁會太酸,但依間都ok!檬粉分量好多,唔洗驚唔夠飽不過個春卷就麻麻地,可能係炸完放得耐定炸過龍,個皮超硬,咬落並唔係脆嘅!但唔洗加錢有巨峰梳打飲係幾正,仲要係幾好飲,提子味唔會好假!另外見同事嗌湯飯份量又係超多,依個價錢黎講都幾好,可以再戰。
Lunch menu嘅價錢都合理,選擇都多元化!

2019-07-03 159 瀏覽
今日同朋友係到食個lunch,我倆都選了同一款午市套餐, 而一個套餐都有香茅豬排湯粉絲配木瓜沙律及飲品,豬排都幾大塊下, 香茅都ok. 但個 木瓜沙律就一舨舨, 感覺唔夠新鮮!
2019-06-17 275 瀏覽
今日想食越南野所以嚟咗呢度叫咗酸牛肉金邊粉同埋香茅雞腿套餐加埋嘢飲都係$100左近飲品我就叫咗巨峰梳打呢度地方都算清靜同埋服務員態度良好食物質素都唔錯牛肉都算多夠林雞翼都還可以
2019-06-08 308 瀏覽
今晚同屋企人喺九龍灣睇傢私,見到間越南野唔駛等位就是但入去食啦!我地3個人食左個炒金邊粉、香茅豬扒湯河、牛油雞翼、炒菜同蝦餅!老實講,我喺香港從來未食過咁難食既越南野!除左個菜Ok 之外,其他野都好難食,一係好淡味,一係就勁咸!炒金邊炒都仲有搵D西蘭花同椰菜花墊底去扮大份!我就唔會再幫趁啦!你地想試既就唸清楚!

2019-05-17 624 瀏覽
5點幾近6點先肚餓,下午茶冇咩選擇,見呢間未試過仲有TEA,就決定食越式野。地方都幾大,呢D時間反而冇咩人,侍應提醒要快D落單,就CUT下午茶,所以望兩望,好快就決定左2個餐︰香茅雞鎚湯檬 及香茅豬扒、春卷加細撈檬,再加小食粉包。飲品先到,巨鋒梳打超多冰,味道偏淡,不過唔駛加錢轉都算ok la。粉包熱口,同老婆一人一個都讚,餡料都好豐富。香茅雞鎚同香茅豬扒都炸得唔錯,唔算多粉仲脆脆地,食落都係即整咁,湯檬份量都好多,老婆食唔曬,不過撈檬就差d,太細碗,幾啖就食完,一d都唔夠飽,食埋老婆碗湯檬先好少少,呢個餐就唔太抵食。
2019-05-10