2024-04-20 0 瀏覽
#20240417 🤍📍 嚐綠 觀塘成業街7號東廣場地下G55號舖 🍽️九龍灣常悅道21號Eastmark2樓4號舖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖#自選細沙律 $40 🥢 #蜜糖芥末煙三文魚薯仔 🥢 #華都夫沙律 🥢 #香草醬鴨胸甜豆通粉💭 有兩個size可以叫,揀完之後店員姐姐真係會去磅下好認真,不過個磅淨係佢自己睇😂華都夫沙律有青蘋果同西芹做主要食材,偶爾會食到幾粒nuts,但陣果仁味就好強烈🍏煙三文魚薯仔都係薯仔居多,煙三文魚切到好細粒,食既時候已經覺得有啲刺激既感覺,一直食唔出係咩,望返個牌先知原來有紫洋蔥🥔驚唔夠飽所以最後揀返個通粉,可能因為凍食所以個粉口感好硬,甜豆咬落咇汁好juicy🫛標榜醬汁係自家製低熱量,食落都偏淡味,間唔中想清清地食下都唔錯既🥗.#觀塘美食 #🐷在觀塘 #九龍灣美食 #🐷在九龍灣 #🐷_食
#20240417 🤍
#自選細沙律 $40
🥢 #蜜糖芥末煙三文魚薯仔
🥢 #華都夫沙律
🥢 #香草醬鴨胸甜豆通粉
一星期最少幫趁5餐(午餐/晚餐),以便進行低碳飲食以控制體重,沙律選擇多及有輪替款式,日日食都冇咁易悶(週末cheat days)對清腸胃及管理體重效果顯著,非常方便,又唔貴。味道當然唔可同茶餐廳,西餐廳或日式料理比我啦。以功能性既餐單嚟講,個人覺得食接近到食物原味,感覺味道清新及較健康。(唔重汁,唔濃味)$60 500g (可選5款沙律)$40 300g (可選3款)加$20重有一包(錫紙)雞胸肉,絕對方便要增肌肉人仕。加$10可有一枝菜汁。
一星期最少幫趁5餐(午餐/晚餐),
以便進行低碳飲食以控制體重,
沙律選擇多及有輪替款式,
日日食都冇咁易悶(週末cheat days)

對清腸胃及管理體重效果顯著,
非常方便,又唔貴。

$60 500g (可選5款沙律)
$40 300g (可選3款)

加$20重有一包(錫紙)雞胸肉,
絕對方便要增肌肉人仕。

加$10可有一枝菜汁。
2024-02-01
3 分鐘 (外賣自取)
  • 意大利茄肉炒什菜,紅菜頭,雙色菜花沙律,
2023-12-29 191 瀏覽
話說上星期經過觀塘,試咗E間食店諗住賣相都ok又唔貴咁落完單後,店員按柯打夾配料比我但臨冚盒蓋前揀咗幾片蘋果夾返走又唔見佢揀D菜嚟夾走既🙄跟住店員拎個盒去磅重不過數字係比佢自己睇㗎咋輕咗顧客都唔會知墊底D菜係苦既(不是火箭菜),可能因為仲有農藥其他配料味道ok是次幫襯感覺麻麻,應該唔會有下次😓
話說上星期經過觀塘,試咗E間食店
諗住賣相都ok又唔貴
咁落完單後,店員按柯打夾配料比我
但臨冚盒蓋前揀咗幾片蘋果夾返走
又唔見佢揀D菜嚟夾走既🙄
跟住店員拎個盒去磅重
不過數字係比佢自己睇㗎咋
輕咗顧客都唔會知

墊底D菜係苦既(不是火箭菜),可能因為仲有農藥
其他配料味道ok

是次幫襯感覺麻麻,應該唔會有下次😓
2023-12-22
2022-10-25 1473 瀏覽
經過好多次,次次都想試下因為就咁睇都幾吸引、又多選擇想食得健康既我 (每次都係想嫁喳?)今日終於的起決心買咗因為想減下肥 減下個肚腩今日一共有8款揀嚟揀去都唔知揀邊款好最後揀咗三款 $40 抵食1.左邊起第一款三色藜麥加左青椒、紅椒、洋蔥食落幾夾 2.中間係南瓜青瓜(見到得返好小,應該係必食?)出乎意料地甜呀、又多汁3.右邊係青蘋果紫薯呢個都甜 但無南瓜咁甜因為我唔太鍾意甜 所以最like呢個4.底底有小小菜 比較普通平平地 又想健康既可以試下👍🏻
經過好多次,次次都想試下
因為就咁睇都幾吸引、又多選擇

想食得健康既我 (每次都係想嫁喳?)
今日終於的起決心買咗
因為想減下肥 減下個肚腩

今日一共有8款
揀嚟揀去都唔知揀邊款好
最後揀咗三款 $40 抵食

1.左邊起第一款三色藜麥
加左青椒、紅椒、洋蔥
食落幾夾

2.中間係南瓜青瓜
(見到得返好小,應該係必食?)
出乎意料地甜呀、又多汁

3.右邊係青蘋果紫薯
呢個都甜 但無南瓜咁甜
因為我唔太鍾意甜 所以最like呢個

4.底底有小小菜 比較普通

平平地 又想健康既可以試下👍🏻
2022-06-13 1392 瀏覽
做完運動經過東廣場見到有沙律賣,買過兩次,$40 可以揀3款 $60可以揀5款,味道都唔錯,正如上面啲評語所講短頭髮收銀姐姐態度一般,第一次買嘅時候發現佢講語氣麻麻,所以第二次再買已經醒目爽快order 完擺低$40即閃,唔想有太多交流😂😂,會再幫襯因為呢類沙律店觀塘唔多
2021-11-26 1276 瀏覽
買個大嘅紅菜頭沙律,冇選擇其他款,差唔多可以用難食來形容,冇味之餘仲要有好大浸紅菜頭嘅泥土味~負責收錢果個面黑,pack好直接遞比俾你,又唔問要唔要餐具同紙袋裝的基本問題(雖然我係自備餐具環保袋嘅一類人
2021-11-26
2021-11-08 905 瀏覽
行過見啲salad幾新鮮,就行去幫襯。我就咁同個店員落單,與同時我見個短頭髮收銀(似話事人)眼神十分不友善,隔住個口罩都feel 到黑面。我就睇下係咪我做錯嘢,之後發現有紙仔填我就問係咪要填紙。另一店員幾nice 就話,你講都可以呀。我估錯就係錯在幫襯佢,好似爭佢好多錢咁款。$40我唔期望有好好嘅服務,但連基本禮貌都無就一定唔會再幫襯。如果做得咁唔開心就唔好做啦😒
行過見啲salad幾新鮮,就行去幫襯。

我估錯就係錯在幫襯佢,好似爭佢好多錢咁款。
如果做得咁唔開心就唔好做啦😒
2021-08-14 950 瀏覽
夜晚經過商場,想搵小小野食見到呢間舖幾吸引諗住買黎食唔知食邊款好左諗右諗最後落單時只係輕輕問一句有冇堂食(因為我見到d摺檯)對方西晒面話只係外賣態度咁差食左都背脊骨落就算個沙律幾新鮮好食我 都 唔 會 再 幫 襯
夜晚經過商場,想搵小小野食
見到呢間舖幾吸引諗住買黎食
唔知食邊款好左諗右諗
最後落單時只係輕輕問一句有冇堂食(因為我見到d摺檯)
對方西晒面話只係外賣
態度咁差食左都背脊骨落
就算個沙律幾新鮮好食
我 都 唔 會 再 幫 襯

沙律
2021-08-01 620 瀏覽
趕住要食個快lunch,因為夜晚會食得heavy啲,所以午餐淨係食菜就好 平平地近近地嘅我淨係揾到呢間餐廳。我揀咗大沙律520g ($60) ,可以揀1-5款沙律。我揀咗蕃茄豆腐、紅菜頭啤梨、芭樂青瓜、同埋青蘋果西芹。我覺得青蘋果西芹係最好食,青蘋果係中和到西芹嘅澀味,冇諗過可以咁match 不過呢間鋪除咗冇得坐之外,仲有個問題係沙律料好碎。例如番茄豆腐嘅豆腐係變咗豆腐碎,我個人就prefer豆腐粒 不過有咁多款配菜揀係開心嘅~
平平地近近地嘅我淨係揾到呢間餐廳。

我揀咗大沙律520g ($60) ,可以揀1-5款沙律。
520g  salad

不過有咁多款配菜揀係開心嘅~
520g  salad
2021-06-17 475 瀏覽
Second time I go there in order not to queue for a salad in the supermarket ;). Good choice of different salads. Today I took the couscous, quinoa, pumpkin, cucumber and guava. Couscous was light and crumbly, like our Moroccan friend prepares it, not spicy and sticky. Quinoa was juicy and flavory. Pumpkin a little bit too watery, but probably because of the pumpkin itself and cucumber and guava refreshing and crunchy.Also, they do not put tons of oil and sauce, so you don't have it all over your clothes when carrying it home.
Simple and with natural flavours as I like it and can only recommend.
題外話/補充資料: Glossy paper box with plastic lid. All recyclable.
2021-06-17
2 分鐘 (外賣自取)
2021-05-23 1157 瀏覽
🍴EVER GREEN夏日炎炎,想吃得清一點,可以選擇觀塘東廣場的健康輕身店,這裡的沙律清新又健康,吃後也不用擔心會長胖。筆者選了自選細沙律一至三款小店每天都提供各式各樣的沙律選客人自由組合📍紫薯沙律內含青萍果、西芹和粟米📍三色藜麥📍青蘋果沙律💡凡惠顧自選沙律,都可以用優惠價加購飲品,加購果汁只需$10 ,筆者挑選了青蘋果羽衣甘藍果汁。沙律加果汁只需$50,屬健康抵食之選。而且份量也不少,女生吃絕對夠飽肚。建議男生可選大沙律。沙律顏色鮮豔,配搭種類多,開胃又有益,適合想減肥人士食用。🇭🇰香港良心推介💛👅 味道:5/5💰CP值:5/5🕴🏻服務:5/5🔰餐廳環境:4/5👀回頭率:5/5🍽 餐廳:嚐綠🌐地址: 觀塘成業街7號東廣場地下55號舖#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger ##hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #globaleats
🍴EVER GREEN

筆者選了自選細沙律一至三款

小店每天都提供各式各樣的沙律選客人自由組合

📍紫薯沙律
內含青萍果、西芹和粟米

📍三色藜麥

📍青蘋果沙律

沙律加果汁只需$50,屬健康抵食之選。

而且份量也不少,女生吃絕對夠飽肚。建議男生可選大沙律。

沙律顏色鮮豔,配搭種類多,開胃又有益,適合想減肥人士食用。

🇭🇰香港良心推介💛
👅 味道:5/5
💰CP值:5/5
🕴🏻服務:5/5
🔰餐廳環境:4/5
👀回頭率:5/5
🍽 餐廳:嚐綠
🌐地址: 觀塘成業街7號東廣場地下55號舖

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #hkfood #foodhk #hkfoodblogger #foodbloggerhk #foodblogger ##hkfoodlover #foodig #hkigfood #igfood #globaleats #globalfood #follow #followme #likeforlike #foodiesinternationalchat #globaleats #followme #likeforlike #相機食先 #evergreen #salad #superfood
2021-05-22
🔎:《 #EVERGREEN #嚐綠 》⁣⁣⁣⁣⁣⁣💬:⁣⁣⁣⁣輕盈又健康既自選沙律盒🥗~⁣⁣⁣⁣⁣▫️自選大沙律520g ($60)⁣可以自選1-5款沙律,沙律有十款左右任君選擇,每款沙律都用唔同既配菜,個人特別推介#蜜糖芥末煙三文魚薯仔沙律 同#華都夫沙律!⁣
🔎:《 #EVERGREEN #嚐綠 》⁣⁣⁣⁣⁣⁣
💬:⁣⁣⁣⁣輕盈又健康既自選沙律盒🥗~⁣

⁣⁣⁣▫️自選大沙律520g ($60)⁣
2020-12-21 985 瀏覽
呢間係東廣場其中一間比較新嘅素食店以沙律外賣盒為主打,專做外賣自取細沙律$40 可任揀3款,大沙律$60則可任揀5款玻璃櫥窗櫃內有多達12款沙律選擇重有幾款支裝果汁可以揀當日驟眼睇的確好受OL歡迎,買親都係女人沙律盒基本料都算足,選擇比較豐富,賣相可以打吓卡最大賣點係每日有唔同餐單平時自己通常唔係成日特別提係咪良心店佢係有豬仔認證,但只係略嫌服務姐姐態度一般地中海小米沙律包含地中海小米、紅腰豆、鷹咀豆、乾蕃茄、粟米少少澱粉質有啲飽肚感牛油果醬綜合沙律包含牛油果、青蘋果、車厘茄、粟米蘋果幾爽脆,但牛油果醬唔夠多紫薯沙律包含紫薯、青蘋果、西芹、粟米紫薯外面微黏,其實內裏係一粒粒比較硬,似薯仔粒無咩調味,所以想食微甜又想健康嘅人另加$10揀咗一支果汁,list第一個選擇係番石榴味嘅芭樂不過味道一般,番石榴味較淡
呢間係東廣場其中一間比較新嘅素食店
以沙律外賣盒為主打,專做外賣自取

細沙律$40 可任揀3款,大沙律$60則可任揀5款
玻璃櫥窗櫃內有多達12款沙律選擇
重有幾款支裝果汁可以揀
當日驟眼睇的確好受OL歡迎,買親都係女人
細沙律

沙律盒基本料都算足,選擇比較豐富,賣相可以打吓卡
最大賣點係每日有唔同餐單
平時自己通常唔係成日特別提係咪良心店
佢係有豬仔認證,但只係略嫌服務姐姐態度一般

地中海小米沙律包含地中海小米、紅腰豆、鷹咀豆、乾蕃茄、粟米
少少澱粉質有啲飽肚感
牛油果醬綜合沙律包含牛油果、青蘋果、車厘茄、粟米
蘋果幾爽脆,但牛油果醬唔夠多
紫薯沙律包含紫薯、青蘋果、西芹、粟米
紫薯外面微黏,其實內裏係一粒粒比較硬,似薯仔粒
無咩調味,所以想食微甜又想健康嘅人

另加$10揀咗一支果汁,list第一個選擇係番石榴味嘅芭樂
不過味道一般,番石榴味較淡
2020-10-16
細沙律
2020-08-14 1112 瀏覽
好好味多料實在,細沙律都夠飽,加錢10蚊有支裝果汁外賣自取好方便,外賣盒quality 都好好放手袋中都無漏汁,口味選擇都算幾多,有南瓜紅菜頭薯仔同小米等沙律口味,間中都幫襯,挺不錯的,推介!
好少會幫襯呢間,因為無乜幾可會食沙律。之前食過一兩次,品質唔錯,起碼係真心有Heart沙律,材料新鮮、賣相靚、份量唔多但正常可以。Check返先知原來網上 (google同openrice同佢哋自己社交平台) 都不斷聽人講呢間啲店員成日西口西面,連老闆有時回應啲客都好唔客氣。我今日終於經歷到,服務姐姐態度係唔友善ga la,但起碼無鬧我囉,或者要預咗嚟得呢度食就唔好要求佢有恩勤服務,咁平衡一下對大家都好啲。食物選擇今日無咗我最愛嘅西蘭花,個牛油果綜合沙律我丁粒牛油果都食唔到,叫左個芭樂沙律好難食 (或者個人口味我根本唔應該叫呢個),但薯仔、藜麥依然好食。但佢不時會轉menu,就今日經驗個人覺得係遜色過之前。不過觀塘極少有類似真心沙律店,有多個選擇依然係好嘅,不過就唔好期望有好好嘅客戶服務啦。

,叫左個芭樂沙律好難食
(或者個人口味我根本唔應該叫呢個),但薯仔、藜麥依然好食