有日假期入左黎長洲,到碼頭行左一圈周圍睇下野,又搵下野食,發覺有d舖頭假期係唔開,輾轉黎到尼間,見出面d甜品擺設睇落幾吸引同埋唔貴,就入左黎食,今次點左兩件芒果糯米糍、芋圓、香蕉船,我就食左個香蕉船同糯米糍,雪糕味道似超市賣果d,味道可以唔太甜,糯米糍就大大粒,芒果大大舊出面果層薄煙韌,係適合休閒去食下甜品chill下之選。
2024-01-31 125 瀏覽
「嚐甜」位於長洲郵局附近~係一間賣傳統甜品嘅老店~不過門口都會有珍珠奶茶等台式飲品賣🧋踩單車踩到攰攰哋嘅朋友可以幫襯👍🏻是次order:「楊枝甘露」「楊枝甘露豆腐花」「芋圓豆花」「雪糕香蕉船」「芒果糯米糍」「莓莓甘露」「招牌百搭水果茶」甜品口味都非常傳統,但傳統得嚟極好味😋基本上出返香港出邊亦都未必搵到~佢哋嘅楊枝甘露超級足料,而且個底極香濃芒果味~無論口感同味道都值得一再回味🥭🌟🌟佢哋嘅豆花都非常香滑,基本上搭乜都咁夾~而嚟長洲點會唔叫芒果糯米糍,超級大大粒!佢地呢款勁高質,皮薄軟糯,芒果又甜又大嚿~現場食幾舊,外賣返酒店再食過😋
「嚐甜」位於長洲郵局附近~
係一間賣傳統甜品嘅老店~
不過門口都會有珍珠奶茶等台式飲品賣🧋
踩單車踩到攰攰哋嘅朋友可以幫襯👍🏻

是次order:
「楊枝甘露」
「楊枝甘露豆腐花」
「芋圓豆花」
「雪糕香蕉船」
「芒果糯米糍」
「莓莓甘露」
「招牌百搭水果茶」

甜品口味都非常傳統,但傳統得嚟極好味😋
基本上出返香港出邊亦都未必搵到~
佢哋嘅楊枝甘露超級足料,而且個底極香濃芒果味~
無論口感同味道都值得一再回味🥭🌟🌟
佢哋嘅豆花都非常香滑,基本上搭乜都咁夾~
而嚟長洲點會唔叫芒果糯米糍,超級大大粒!
佢地呢款勁高質,皮薄軟糯,芒果又甜又大嚿~
現場食幾舊,外賣返酒店再食過😋
  • 楊枝甘露
  • 芒果糯米糍
2023-12-05 62 瀏覽
用餐日期:2023/12/04用餐時段:上午10時多 這家應是11:30才正式開店但店方很好人讓我們入去進食 用餐費用(每人):$53餐廳環境:餐廳對外就是海邊 餐廳環境整潔乾淨 冷氣足 室內位置多 檯與檯之間闊落 坐得舒服 服務:服務員服務態度好 點菜出菜都快味道:點了糯米糍6粒(花生2 芒果2 榴槤2) +熱豆腐花加紅豆沙+牛奶綿綿冰 綿綿冰選了蘆薈肉+原味椰果配料 糯米糍6粒(花生2 芒果2 榴槤2):我媽不能食太多糯米 所以糯米糍都只可淺試半粒 女服務員知道後很好人幫我們其中一粒一分為二 很感謝她大幫忙。1: 糯米糍-2芒果$34: 份量足 糯米皮很薄 芒果很大塊也甜很好食 推薦2: 糯米糍-2花生$22: 份量足 花生炒得很香口超好食 超推薦 3: 糯米糍-2榴槤$34: 份量正常 榴槤味足也甜味道好 推薦 熱豆腐花+紅豆沙$24:這是給我媽點的 她喜愛熱食 份量足 紅豆沙紅豆夠稔夠甜 豆腐花夠滑 推薦牛奶綿綿冰加蘆薈肉+原味椰果配料$45: 份量足 牛奶味濃 綿綿冰一絲絲壘埋一齊一層層像一座雪山 蘆薈肉和原味椰果配料也份量足 口感爽脆味道好 牛奶冰食到最後一口也沒怎溶 推薦
用餐日期:2023/12/04
用餐費用(每人):$53
服務:服務員服務態度好 點菜出菜都快
糯米糍6粒(花生2 芒果2 榴槤2):
熱豆腐花+紅豆沙$24:
牛奶綿綿冰加蘆薈肉+原味椰果配料$45:
總結:這家環境舒適 服務態度好 因我們9點多就到長洲 我媽不能走太長時間想找個地方食點甜品休息一下 但大部份甜品店都開11:30或12:00後 我們經過這家時見門有開 就問可否入內進食 店方人品很好爽快說可以 因還沒開門有些食物可能還沒有 幸好最後我們想點的都可準備給我們 所以大家如早到長洲又想食甜品的可到這家試試 這家環境好服務好食物選擇多味道好 推薦
提示:這家沒正式開門出單和八達通付款都還沒開機 如沒提早通知是不能提供單據+八達通的 因我們埋單時想要單據但女店員說會操作開單和八達通的出去了 出單和八達通她都不懂操作😆
2023-12-04
$53 (早餐)
2022-09-28 230 瀏覽
冇得旅行就快3年了,唯有去下離島當去左個小旅行✈️長洲,我相信大家都不陌生。今日同朋友平日入去chill chill,以避開weekend既人流。餐廳好多好難選擇,太熱之下又唔想周圍行,最終尼左呢間餐廳坐低涼下。。 芒果沙冰 ($23)正常發揮,但味道較淡。 榴槤沙冰 ($23)味道較淡,但有趣的是飲品裏面有啫喱&椰果回頭指數: ⭐️⭐️食物質素: 🌮🌮服務質素: ☺️☺️☺️消費指數: 💰(人均消費$23)環境質素: ☘️☘️☘️同類餐廳 #cocofood_香港味道同區餐廳 #cocofood長洲如果你鍾意我既分享,按右上角🔔,就可以睇到我所有既update🙈

冇得旅行就快3年了,唯有去下離島當去左個小旅行✈️

。 芒果沙冰 ($23)
正常發揮,但味道較淡

。 榴槤沙冰 ($23)
味道較淡,但有趣的是飲品裏面有啫喱&椰果

回頭指數: ⭐️⭐️
食物質素: 🌮🌮
服務質素: ☺️☺️☺️
消費指數: 💰(人均消費$23)
環境質素: ☘️☘️☘️

同類餐廳 #cocofood_香港味道
同區餐廳 #cocofood長洲
榴槤沙冰
芒果沙冰
2022-07-22
5 分鐘 (堂食)
2022-05-22 152 瀏覽
在長洲過一夜,輕鬆不用趕船回市區,吃過晚飯後當然要在長洲的街頭散散步啦。然而,夜晚散步的目的不只是因為食飽飯運動下的原因。而是想尋找一些飯後的活動,如吃甜品。我們一直在海旁行,過了街市,行到已經再沒有商店的地方就抄海邊的路回頭。就在這時,我們遇到了這一間《嚐甜》。有芋圓甜品,有傳統甜品,也有新派甜品。好像好多元化啊,就決定試一試。近來喜愛上了芋圓的太太,就是被店外的芋圓海布吸引了。她一坐低,就先點了這一個芋圓仙草紅豆珍珠。芋圓分了三個味道,有芋頭的,有地瓜的,仲有一個比較少見,綠色的抹茶味。他們做的仙草比較濃味,也夠香滑。稱不上是出色但味道卻是令人滿意的。小朋友想吃雪糕,所以點了這一個雪糕涼粉。雪糕為雲呢拿雪糕,涼粉就是涼粉。可以說是一個沒可能出錯,也沒可能不好吃的甜品。我比較傳統,要了一個很簡單的蜜瓜西米。是一個很足料,很多西米的椰汁西米露加蜜瓜。很甜,很香,西米夠多而且又煮到好爽口,完全沒有腸著的口感。蜜爪雖甜,但好似未夠熟。阿女太細,選食物通常以賣相行先。所以,她見圖片中,顏色最鮮艷的東西就指定要食呢個草莓綿綿冰配爆爆珠同珍珠。因為綿綿冰近似雪糕,所以小朋友們都吃得很開心。咬破爆
阿女太細,選食物通常以賣相行先。所以,她見圖片中,顏色最鮮艷的東西就指定要食呢個草莓綿綿冰配爆爆珠同珍珠。因為綿綿冰近似雪糕,所以小朋友們都吃得很開心。咬破爆爆珠後爆出甜美的果汁味,好奇的小朋友很是開心。
當晚在人少少的長洲,坐得舒服,食得開心,加上基本的甜品食物,通常都不會出錯。以食物,環境來計份,可以真的是一般,但再加上開心的分數,就夠高分了。
📍 嚐甜🚁我哋終於行到攰晒想搵個地方坐吓,就見到呢間甜品舖,一樣都係新年加二服務費🧧 不過我哋又未夠鐘上船所以就坐低食下野抖一陣🤭野食就少少伏😮‍💨🔸薑汁撞奶 $31薑汁撞奶上到枱唔駛等直接食得,薑汁味重啲更好❤️🔸芝麻湯圓 $23湯圓都幾大粒,我記得好似有五至六粒左右,我一個人竟然食唔晒😂本身諗住飲下啲薑汁暖下身,可惜薑汁唔好味,冇甜味好似溝左好多水咁😫薑湯底真係不了。🔸芝士日本焙茶 $35見到嘅時候發現係芝士奶蓋都幾開心,急不及待一啜落去嘅時候就真係非常咸,而焙茶唔濃,撈埋左亦唔好飲😭只係叫做幾大杯🔸雪糕奶凍 $29不算太大球雪糕,下面有奶凍,叫做正正常常幾好食😋🔸草莓鮮牛 $35Um⋯⋯酸!好酸!士多啤梨同牛奶好似溝唔埋咁,各有味道,未能溶為一體🔸榴槤糯米糍 $17唔夠香💁🏻‍♀️一般般評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)食物質素⭐️環境⭐️⭐️服務質素⭐️⭐️價錢💸:埋單$279餐廳資料📋: 慢活瞬間長洲粒粒雪糕🕌地址: 長洲大興堤路5號地舖 想繼續睇我分享唔同嘅嘢就𝓯𝓸𝓵𝓵𝓸𝔀 𝓶𝓮 @gladysfoodie如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
📍 嚐甜🚁

🔸薑汁撞奶 $31

薑汁撞奶上到枱唔駛等直接食得,薑汁味重啲更好❤️

🔸芝麻湯圓 $23

🔸芝士日本焙茶 $35

🔸雪糕奶凍 $29

不算太大球雪糕,下面有奶凍,叫做正正常常幾好食😋

🔸草莓鮮牛 $35

🔸榴槤糯米糍 $17
唔夠香💁🏻‍♀️一般般
評分時間❣️ (最多五顆星,如不推薦會打交叉)
食物質素⭐️

🕌地址: 長洲大興堤路5號地舖

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2022-02-02
2022-02-04 82 瀏覽
看到店前的阿姨在即場包糯米糍便停下了腳步,然後見這間還有糖水、甜品之類。芒果糯米糍 ($16) - 在軟糯的外皮下是一整塊香甜的芒果。這間用的應該是吕宋芒,在店內見到一箱箱芒果!甜品的選擇也頗多,我點了 - 芋圓 + 紫米 ($27)芋圓頗多粒的,而且較特別的是有綠色的芋圓,是有著淡淡的抹茶味道呢有咬口的紫米和煙韌的芋圓加上椰汁一起吃,十分香甜!朋友點的是 - 楊枝甘露 + 涼粉 ($36) 看起來都是很豐富的喔
看到店前的阿姨在即場包糯米糍便停下了腳步,然後見這間還有糖水甜品之類。
這間用的應該是吕宋芒,在店內見到一箱箱芒果!
芒果糯米糍

甜品的選擇也頗多,我點了 - 芋圓 + 紫米 ($27)
有咬口的紫米和煙韌的芋圓加上椰汁一起吃,十分香甜!
芋圓 + 紫米

楊枝甘露 + 涼粉
2022-01-29
$26 (其他)
芒果糯米糍
芋圓 + 紫米
2021-12-25 84 瀏覽
很久沒有去長洲 可能學校已經開始放聖誕假 不是公眾假期 仍是人頭湧湧 一落船就先去吃了大魚蛋 旋風薯片 手卷 紅豆餅 最後就在這甜品店坐坐位於海邊 門口有擺檔即做糯米糍 2大2小 要了芋圓揶汁西米露 黑糖珍珠鮮奶 也不錯最好吃的是芒果糯米糍 新鮮即做 外皮軟糯 大大片的芒果 蜜瓜椰果爆珠綿綿冰 因為是即做 所以等候時間較長 但是值得的 蜜瓜味很香 配上荔枝味的椰果 乳酪味的爆珠 出奇的配合得很好可能我要求不高 感覺不是太差這店位於出了碼頭後轉右沿著海邊直行 遠離了最旺的長洲大街 夠清靜 我喜歡呢
位於海邊 門口有擺檔即做糯米糍
2大2小 要了芋圓揶汁西米露 黑糖珍珠鮮奶 也不錯
最好吃的是芒果糯米糍 新鮮即做 外皮軟糯 大大片的芒果
可能我要求不高 感覺不是太差
2021-12-23
2021-09-06 63 瀏覽
黎到長洲行到熱辣辣搵間唔洗排隊嘅糖水鋪試吓芋圓西米露同芒果西米露芋圓煙煙unun 甜度適中西米露加花奶 正正常常另外芒果西米露芒果超甜 好食不過西米露個底 怪怪地 好重粉嘅口感整體黎講一般般 建議留肚試其他🤪
黎到長洲行到熱辣辣

芒果超甜 好食
不過西米露個底 怪怪地 好重粉嘅口感

整體黎講一般般 建議留肚試其他🤪
2021-08-21 53 瀏覽
8點幾行過因為未夠鐘撘船 又想食甜品就求奇行入去 見佢有低消(每人20) 又唔想食咁多野 就叫個綿綿冰($40)諗住啱啱好 個冰黎到一插支羮落去就知岀事 佢唔係平時食開嗰啲綿綿冰嘅質地 佢係雪糕黎 只係個樣係綿綿冰咁嘅樣 仲要係好廉價嗰啲牛奶雪糕味(姐係唔係幾好食嗰啲) 跟手試埋佢啲配料 兩樣都中伏😷 我地叫咗蘆薈肉同芋圓 先講個蘆薈肉 個味好怪 有啲水喉水嗰啲生水味 質感正常。而芋圓有幾隻色,唔同色唔同味 但佢岀面有層黏液 一開始以為係糖水但食落係冇味嘅 好影響個質感 芋圓一入口係冇味嘅 咬多幾下先食到有唔同味 但係啲芋圓煮得唔夠! 食到起碼有5粒係有一part硬嘅 冇食晒成碗唔知total有幾多煮唔熟 成碗野最好食已經係佢個所謂嘅綿綿冰 下次應該都唔會入去再食🥱
2021-08-01 53 瀏覽
入嚟長洲,夜晚梗係要出去食糖水,經過呢間舖門口寫住有芋圓食,諗都唔諗就入咗去,因為自己好鐘意食芋圓,同老公叫咗兩個芋圓糖水,點知黎到個糖水入面啲芋圓得一隻色,問過老闆佢話係得一隻,我唔知你係買哂定不嬲都係得一隻色,但我真係覺得好呃人囉,基本上芋圓普通都應該係兩,三隻色啦😏😏佢哋自己張餐牌啲芋圓相都有3隻色,你得一隻味又唔同客講,😔真係冇下次,冇下次

2021-05-31 62 瀏覽
坐低咗之後望食評見到有啲失望嘅評語,心諗中伏啦,都係叫咗個士多啤梨味綿綿冰,係有少少淡,但個人唔鍾意食太甜所以覺得啱啱好,而且覺得佢嘅味道好似溝咗啲牛奶,幾香。叫咗蜂蜜味嘅爆爆珠同西米,我覺得爆爆珠嘅蜂蜜味係相當夠甜,份量都夠大,亦都冇出現其他評語講嘅倒塌情況。同行嘅朋友話芋圓遠夠煙韌。至於服務態度, 因為係個伯伯所以我都覺得其實嘅態度係唔錯架,甚至見我哋有兩個人所以主動問我哋要唔要多支匙羹。環境:店唔大間,但無乜人,冷氣好夠,所以舒適

環境:店唔大間,但無乜人,冷氣好夠,所以舒適
2021-05-31
  • 綿綿冰
2021-03-07 61 瀏覽
入到長洲,因為女生月份不舒服 ,諗住食啲暖粒粒糖水,點知中伏🥲叫咗個熱的湯圓,唔知湯圓又難食,個底完全係糖溝水,居然連中式糖水都做得咁差 朋友嗰個芝麻糊都唔好食,無下次👋🏻👋🏻芒果糯米糍$16 芒果都算甜 屬於偏細粒 (冇影相)
朋友嗰個芝麻糊都唔好食,無下次👋🏻👋🏻
芒果糯米糍$16 芒果都算甜 屬於偏細粒 (冇影相)

湯圓
2021-01-17 73 瀏覽
從未食過禁難食嘅甜品舖,叫左芋圓椰汁西米露椰汁小仲要有酸味,(肚)都(肚)唔切,芝麻糊味道奇奇怪怪(即沖即食個啲仲好食過佢)即刻要退,真心超級難食,服務態度又差,一定唔會再有下次👎🏻👎🏻👎🏻
2021-01-16
2020-12-28 60 瀏覽
呢個綿花冰份量足夠我哋一大一小選左芒果味棉花冰,配上西瓜及蜂蜜爆爆珠冰凉好味,小朋友食得滿心歡喜,兩個人份量啱啱好舖頭門口一望就見到靚靚海景今次食得飽飽地,下次先試下佢嘅飲品
呢個綿花冰份量足夠
我哋一大一小選左芒果味棉花冰,配上西瓜及蜂蜜爆爆珠
冰凉好味,小朋友食得滿心歡喜,兩個人份量啱啱好

舖頭門口一望就見到靚靚海景

今次食得飽飽地,下次先試下佢嘅飲品