2022-10-03 587 瀏覽
我以為香港通貨膨脹已經去到咁厲害!難食海南雞飯買到$62夜晚想食個海南雞飯,見到呢間有得賣,平時夜晚呢間已經冇人食,都知有d伏,但人總會重複犯錯,所以我決定睇吓佢有幾伏,店員服務態度唔錯,都幾有禮貌,多謝前多謝後,呢點無可厚非,對我有啲改觀,我就叫咗一個海南雞飯凍咖啡價值$63 連一蚊外賣盒費,返到屋企打開之後,我笑咗一聲,呢個飯可以買$62??憑乜嘢,外觀上,$30都比多佢,雞就得幾舊,仲要得一個醬,啲雞鞋過我鞋底,仲有個黃油飯,得個黃色就當係黃油飯?淡而無味,食咗兩啖,已經成盒放咗落垃圾桶,大家唔信嘅可以去試吓
我以為香港通貨膨脹已經去到咁厲害!難食海南雞飯買到$62

外賣自取
  • 隔離
2020-09-17 1370 瀏覽
本身想去時代冰室,不過看了一看,不太察覺在何處,反正來到馬鞍山都好像沒有怎麼吃過這類餐廳冰室裏,看見嚐味,印象中它是屬於味皇的,也算是不錯的餐廳,就吃這間吧。本身沒有印象味皇的海南雞是如何的,但印象中之前吃過也不太差,後來才想起,之前覺得味皇的厚切牛脷相當出色,於是再次叫了,印象中燒汁沒有什麼特別,這次就一次過試一試咖喱汁。上次是用大碟,另外就舖了幾片牛脷,這次反而是一碗飯,然之後令一隻細碗盛載咖喱汁以及牛脷。餐牌上,咖喱汁有兩隻辣椒,果然比外邊的,例如大快活咖喱,辣得多不算是辣到要汗流浹背,但也難免有點冒汗的牛脷份量沒有上次那麼多,上次好像有四大片,而且偏厚身;這次的牛脷,只有一片是厚切大片的,另外一篇是牛舌頭,另外還有一條長條型的牛脷,好像不夠大方。長條型牛脷,還算爽口,但礙於兩片都是牛脷頭的位置,口感難免會比較差;厚切牛脷那一塊就比較好,夠厚身,不過好像煎得不夠香,那麼當然就是因為它將牛脷一瓶放進咖喱汁裏邊,即使剛剛煎香,知道那麼香,也會被汁醬淹沒了香氣吧。結果,這間味皇的嚐味可能是最差一間,但它質素也不算太低,至少牛脷會比起另一邊那間「老爹」的薄切牛脷吸引一點。經常說要支持小店

嚐味,印象中它是屬於
味皇的,也算是不錯的餐廳,就吃這間吧。

本身沒有印象味皇的

上次是用大碟,另外就舖了幾片

餐牌上,
咖喱汁有兩隻辣椒,果然比外邊的,例如大快活咖喱,辣得多
不算是辣到要汗流浹背,但也難免有點冒汗的

另外一篇是牛舌頭,另外還有一條長條型的牛脷,好像不夠大方。

長條型

結果,這間
經常說要支持小店,但是人家連鎖式餐廳即使做得不夠好,也能輕易將你打敗,叫人怎麼會提起心機支持質素欠佳的小店呢?🤷🏾‍♂️

凍檸茶亦都比較遜色,之前沒有印象味皇的飲品是什麼味道,但是這間的茶味欠奉,雖然檸檬有三四片,但是不夠厚亦都沒有什麼鮮味。😴
午餐
2020-08-27 546 瀏覽
今日相約住附近的媽媽結伴來到頌安商場逛逛,兩母女來個下午茶談天說地,也可順道往頌安街市買餸返屋企。好耐冇食海南雞飯,這店海南雞是去骨的,好想試試。飯的份量有一碗,午餐是足夠的。採用無公害無激素靚雞,啖啖肉,肉質又香又滑好滋味。海南雞必備汁料,星加坡醬油、薑蔥、仲有辣辣地南洋辣醬,沾雞食 是常識吧。港式熱奶茶是我的至愛,必點,加一包黄糖剛剛好。另外叫多個咖央多士連飲品,下午茶餐價錢經濟包飲品,傾下講下又一個悠閒寫意的下午時光。

好耐冇食海南雞飯,這店海南雞是去骨的,好想試試。
飯的份量有一碗,午餐是足夠的。

採用無公害無激素靚雞,啖啖肉,肉質又香又滑好滋味。

港式熱奶茶是我的至愛,必點,加一包黄糖剛剛好。

另外叫多個咖央多士連飲品,

下午茶餐價錢經濟包飲品,傾下講下又一個悠閒寫意的下午時光。
2020-08-19
下午茶
2020-01-29 623 瀏覽
今日因工作關係入到黎馬鞍山,所以就入左黎商場黎醫下肚仔。 因為呢間即刻有位所以就入左黎。個人黎講真係好鐘意食牛脷,所以有個餐係牛脷食就即刻order左咁其實個飯份量都大,但質素就麻麻,個汁一黎太淡味,二黎好稀,所以唔好食。跟住個牛利其實未去到好差,事因係佢煎得好香,個嚿肉本身質素好差,咬落無牛脷本身爽口有咬口嘅感覺但其實呢個價位,50幾蚊唔算好過份,我都仲接受到,但我d frd食嗰d海南雞飯/沙薑雞飯真係唔討好Overall黎講麻麻地

Overall黎講麻麻地
2019-11-21 410 瀏覽
之前喺呢度食早餐,都仲有$28嘅餐,不過最近應該百物騰貴,見到餐牌都更新左,價錢亦相對提高左,早餐最平嘅都要$32了。今次叫咗一個扎肉湯米粉,好適合喜歡清淡嘅朋友,因為個湯真係好清,而且扎肉都只係薄薄幾片,相比起平時食嘅公仔麵、午餐肉、腸仔等咁肥膩嘅早餐,呢度的確有啲比較清新又健康嘅選擇。

2019-03-25 657 瀏覽
星期六的中午又一家人出街飯,唔想去咁遠其實都唔係好多選擇,即管睇下嚐味洗唔洗等位,有時會見到有堆人在門口等,今日無,望入去有枱只係未執好,所以等左3分鐘就入得。呢間嘢叫自己做星馬泰美食,裝修都好有東南亞風味,不過主要都係四人卡位或餐枱,對於多過四人的組合比較唔方便,只有兩張U型枱(可坐6人)啱用或者得門口2-3張卡位可以打橫連住坐。食物方面,其實佢款式都幾多,今日叫左午餐精選裡面的意式蕃茄魚柳意粉($47)、西冷牛扒腸仔配蒜茄汁飯($48)加一個常餐($36)全部餐都可以附送椰子雞湯,基本上次次黎呢度都會飲呢個湯,其實唔算好好味,我唔識分佢有冇落味精,不過椰子味重,而且好多,次次都食到你唔想食,雪耳都有,但雞絲都有幾條食下既。先黎左個西冷牛扒腸仔配蒜茄汁飯($48),塊牛扒太多筋,用刀切都有難度,小朋友好難咬到。腸仔唔知係咪廚師牌,都偏咸。至於意式蕃茄魚柳意粉($47),魚柳都大塊,不過D汁整到淋哂,意粉不過不失。佢地鍾意用沙律菜做配菜,無煮過的。常餐($36)除了左火腿煎蛋加多士(心型碟上!)仲選擇了沙嗲牛肉米粉,對小朋友就有點辣,大人當然無問題!呢度上餐速度都算快,而且一坐落佢就會
呢間嘢叫自己做星馬泰美食,裝修都好有東南亞風味,
或者得門口2-3張卡位可以打橫連住坐。

食物方面,其實佢款式都幾多,
椰子雞湯

西冷牛扒腸仔配蒜茄汁飯

意式蕃茄魚柳意粉

常餐($36)除了左火腿煎蛋加多士(心型碟上!
)仲選擇了沙嗲牛肉米粉,對小朋友就有點辣,大人當然無問題!
常餐
常餐-沙嗲牛肉米

呢度上餐速度都算快,而且一坐落佢就會自動用上一瓶暖水加杯,而餐具全部都在自己枱的櫃桶可取,我幾鐘意咁自助,唔洗下下等佢。

2019-03-16
3 分鐘 (堂食)
常餐
常餐-沙嗲牛肉米
2018-11-14 433 瀏覽
馬鞍山市中心既商場換位換店過後,好多間餐廳都吾做早市,搵間食早餐都難。唯有去頌安食啦!嘗味坐滿人,就走入去試試。早餐選擇都幾多,港式三文治,湯粉面,歐陸式早餐,健康既麥皮都有。早餐可以揀搭蛋,真係好少有。但係我炒蛋火腿,就俾阿姐閙架😤。火腿烚蛋牛奶多士,用心形碟上,幾 sweet。😍牛奶多士有牛奶味,不過就好似差緊塊牛油。沙嗲牛面既牛肉都 okay,但個面煮吾夠,硬左D。所以吸收吾到湯,又硬又無味。😒嘗過就算,下次會試下格離。😌

嘗過就算,下次會試下格離。😌
早餐
2018-10-17 284 瀏覽
外賣叫左海南雞,無醬跟,油飯無味,d雞好似擦子膠咁,個喇沙無味到清湯咁,豬頸肉又韌又無味,香矛雞翼一d 香矛味都無,老老實實無心機就唔好做飲食啦,真係請都唔食,兩個字垃圾,好耐無食過呢d咁差水準既餐廳,無論食物定簡單到一杯柚子蜜都可以整到咁不知所謂,奉勸大家食個杯麵或者捐錢去慈善團體都好過貼錢買難受,唯一可以讚既係外賣包裝好整齊
外賣送餐
2018-01-19 688 瀏覽
是日去了人稱"美食沙漠"的馬鞍山工作,由於工作地點較近頌安,唯有係呢邊醫肚... 都係得幾間連鎖食店選擇。。原本想食譚仔又排曬長龍,見到呢間嚐味有下午茶又幾多選擇,即管入去試試~花多眼亂。。最後決定點了魚腐喇沙龍蝦湯米線~配熱奶茶~ 食物到枱後有點驚訝!比想像中多料同大碗! 魚腐5大粒,沒有魚腥又不會太粉,仲有一粒豆卜同半隻蛋,喇沙湯香濃米線也夠滑。 呢個年代$34包熱飲抵食夾大件味道又唔差,仲係邊度搵?
花多眼亂。。最後決定點了

魚腐喇沙龍蝦湯米線

呢個年代$34包熱飲抵食夾大件味道又唔差,仲係邊度搵?
2017-12-19
魚腐喇沙龍蝦湯米線
1K
2017-10-15 488 瀏覽
下午茶時間,走到這東南亞餐廳品嚐加央多士餐。想不到這個餐都頗豐富,除了多士,還有沙律、焗豆和火腿。主角當然是加央多士啦。多士是即製的,因此質感及溫度都可以。但美中不足的是加央醬過少,很難得地才能夠品嚐得到。希望可以改善一下啦。
下午茶時間,走到這東南亞餐廳品嚐加央多士餐。
加央多士下午茶餐
加央多士
2017-10-05
5 分鐘 (堂食)
下午茶
加央多士下午茶餐
2017-05-30 496 瀏覽
今日趕住出門..9點左右想係樓下食個快早餐..唔想食Mcdonald's..見大家樂又勁多人排隊..唯有食嚐味..之前有食過lunch既...第一次黎食早餐..叫左個蕃茄腸仔通配火腿蛋牛油多士...個多士好乾...炒蛋完全無味..又散..好失望...個蕃茄通不過不失...但稱唔上好味...只能講係街坊野食..但馬鞍山係美食沙漠係無錯..想食個正正常常既早餐都幾難..最好既選擇只係快餐🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️
2017-05-30
早餐
2016-12-01 655 瀏覽
都已經一段時間冇黎呢條邨,有日行過呢個商場,見到有間餐廳以前未食過,就膽粗粗入黎試下。呢間餐廳主力星馬泰風味,就即管試試佢既實力。下午茶時段人流不多,反而係好多其他落場既伙記黎食。經餐廳職員推介,我就試左無骨海南雞飯加泰色酸辣醬汁。海南雞肉質屬合格水平,而職員所推介既泰色酸辣醬汁就反而一般,唔酸唔辣,不太惹味,而且醬汁份量少,有D到喉唔到肺既感覺。黃油飯都算幾香,飯都好夠軟熟,最緊要飯夠熱!成個餐我會比75分!

呢間餐廳主力星馬泰風味,就即管試試佢既實力。

下午茶時段人流不多,反而係好多其他落場既伙記黎食。

經餐廳職員推介,我就試左無骨海南雞飯加泰色酸辣醬汁。

黃油飯都算幾香,飯都好夠軟熟,最緊要飯夠熱!

成個餐我會比75分!
2016-10-26 524 瀏覽
開幕第一日到依家幫襯足咁耐,唔係因為佢好味,而係無野好食!開幕咁耐,近日先換左少少新餐牌。有個二人餐幾好果!服務方面:有個後生女職員,奇奇怪怪。一坐低就會行到勁埋等你落order,同佢講等一陣,佢都要企到勁貼等你。佢餐廳餐具係枱底櫃桶,但呢個職員偏偏又鐘意企係枱邊搞到你攞唔到!經理算係咁,只係如果你擋佢路,佢就會黑面!
開幕第一日到依家幫襯足咁耐,唔係因為佢好味,而係無野好食!
開幕咁耐,近日先換左少少新餐牌。有個二人餐幾好果!

經理算係咁,只係如果你擋佢路,佢就會黑面!
2015-08-30 1005 瀏覽
馬鞍山沒有很多有特色得來有價廉物美的餐廳,尤其是我住的頌安邨更加嚴重。現在商場有這間「嚐味」,成為很多居民吃飯的首選。每逢吃飯時間,都會有很多人在餐廳門口等候。餐廳裏座位舒服,而且裝修很別致,以屋村餐廳來說算十分吸引。要留意的是,某些冷氣位可能會比較凍。我點了無骨海南雞飯。這個應該是餐廳的招牌菜。餐飲方面,我選擇了餐湯。今日的湯是雪耳湯。這個湯很熱,飲盡後感到十分溫暖。雪耳很大塊、很滑,我想也沒想過這麼滋潤,很適合我這些經常要說話的人。整個海南雞飯餐有豆和沙律。份量剛剛好!有這碟豆給我感覺是比較健康。我特別想提那個醬汁。這個海南雞醬汁酸酸甜甜、卻又不辣,吃進口沒有渣滓,令我在這一餐飯當中多番回味。不要以為所有泰國菜都是辣的。來為海南雞飯做大特寫吧!海南雞飯是無骨的,來自雞髀肉。雞件順着肌肉嘅紋理來切,進口十分易咬啊。我認為要透徹地品嚐這個雞,必須連皮吃!因為這些皮十分滑,並讓雞的香氣帶出來,且不是太過肥,吃了都不覺得油膩。這碟油飯混有薑絲,是很香口的。我覺得若是換咗白飯實在不行。海南雞肉配合醬汁,夾住油飯來吃,每一啖都令我感到好滿足呀!可惜雖然座位十分舒服,感到很享受,不過人流實在太多

餐廳門口。每逢吃飯時間都有很多人等候

每逢吃飯時間,都會有很多人在餐廳門口等候。

店內裝修。屋邨餐廳來說是十分別緻了

我點了無骨海南雞飯。這個應該是餐廳的招牌菜。

雪耳湯

無骨海南雞飯餐

整個海南雞飯餐有豆和沙律。份量剛剛好
!有這碟豆給我感覺是比較健康

不要以為所有泰國菜都是辣的。

無骨海南雞+油飯

可惜雖然座位十分舒服,感到很享受,不過人流實在太多,我也不便坐太久。
2015-08-30
雪耳湯