2019-12-01 269 瀏覽
嘉頓都算陪著我成長,細細個都好鐘意朱古力手指餅。今次唔打唔撞黎朝聖。同朋友叫咗綿花糖朱古力tart。食之前按建議叮咗15秒。食落去,綿花糖半溶,成個tart 口感好空虛,冇咩嘢咬,得tart底個朱古力餅底。另外,亦因爲半溶形態,特別甜。我本身ok食得甜嘅,所以仲接受到。咖啡店仲有好多甜品、蛋糕好吸引。下次經過都會再食,價錢又實惠。Tiramisu 等我呀。

2019-12-01
2019-08-31 854 瀏覽
嘉頓是香港老牌的麵包餅乾公司,之前到2樓的嘉頓餐廳吃午飯,侍應說若成為會員,吃飯有折扣優惠,所以做了會員。我和老公都是這個月生日的,收到電郵,說送我們蛋糕和飲品。不過這生日禮遇是在地面那嘉頓咖啡店享用的,這我們才發現,原來同一建築物內還有這咖啡店。在進入咖啡店前,先會走過一條介紹嘉頓產品的展覽走廊。走進咖啡店後,發現環境不錯,有舒適的座位,另外也發售嘉頓的產品。向店員換領了蛋糕和飲品。我們點了一件檸檬白酒芝士蛋糕和一件意大利芝士蛋糕,另點了凍鮮奶和熱奶茶。蛋糕的水準一般,不過這是給會員的生日例如,挺窩心的。
2019-05-18 1106 瀏覽
今日又要泥深水埗做野,想唔洗排隊又坐得舒舒服服,選擇好似唔太多好彩醒起可以泥呢度食野環境港式懷舊奶茶冇乜特別,咖啡好味d,幾香滑,又唔會好苦好甜喇沙湯底好香濃炸豬扒份量正常,唔算厚,但唔肥,炸得岩岩好,好脆D意粉算幾幼,但未到angel hair甘幼,唔冧,蕃茄味幾濃幾入味,甜酸適中最後附上您最期待既餐牌如果你鍾意我今次既分享,請你馬上立即宜家就俾個♥️同關注我😬按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
好彩醒起可以泥呢度食野

環境港式懷舊

奶茶冇乜特別,咖啡好味d,幾香滑,又唔會好苦好甜

奶茶(前)咖啡(後)

喇沙湯底好香濃

吉列豬扒喇沙米線

炸豬扒份量正常,唔算厚,但唔肥,炸得岩岩好,好脆

雞絲炒意粉

最後附上您最期待既餐牌

按我個頭像然後按「關注」🙇🏻‍♀️
2019-05-13
吉列豬扒喇沙米線
雞絲炒意粉
2019-04-18 1035 瀏覽
香港地尺金寸土,餐廳都是枱枱相連的,但嘉頓餐廳內的闊落擺設,是很少有的。食物和價錢都合理。午餐88蚊。有麵包、餐湯、主菜、茶、甜品。懷舊。舒適。建議先訂枱。我今天吃的是無汁德國咸豬手,我本以為是切幾片,怎料是全隻的,大大份。
2019-04-18
2019-03-20 1039 瀏覽
因為帶小火子去深水埗試堂,無意中發現了這間☕️嘉頓咖啡店☕️好奇走了進去逛逛,店內除了有嘉頓的麵包蛋糕售賣外🥖🍰還有座位供人坐下喝咖啡吃蛋糕🧡我就在這裡悠閒地消磨了一個小時☺️芝士蛋糕香濃,咖啡也好喝,套餐只盛惠$35,好抵🤩到小火子落堂時,當然要再帶他再來一敞吃他愛的蛋糕🍰大家有留意我之前特別為自己挑選了一件小蛋糕嗎?因為我以爲要幫小火子吃他的蛋糕,但他竟獨個鯨吞整個忌廉蛋糕🎂🙄(對!我是說已吃過了😌)這個忌廉蛋糕,一定也很好吃吧😆咖啡廳內還有小型的展覽,如果大家去開深水埗,可以帶小朋友去吃吃蛋糕啊!其實嘉頓咖啡店樓上還有嘉頓餐廳,上次我就很想知道到底嘉頓的hightea長怎麼樣而拜訪,大家想知道嘉頓hightea的廬山真面目嗎😆

因為帶小火子去深水埗試堂,
無意中發現了這間☕️嘉頓咖啡店☕️
好奇走了進去逛逛,
店內除了有嘉頓的麵包蛋糕售賣外🥖🍰
還有座位供人坐下喝咖啡吃蛋糕🧡
我就在這裡悠閒地消磨了一個小時☺️
芝士蛋糕香濃,咖啡也好喝,套餐只盛惠$35,好抵🤩

到小火子落堂時,當然要再帶他再來一敞吃他愛的蛋糕🍰

其實嘉頓咖啡店樓上還有嘉頓餐廳,

2019-01-07 1240 瀏覽
諗住嘉頓中心拆前黎試試,食個下午茶,之後順便上嘉頓山。有分餐廳同咖啡店,上層就餐廳,地下就咖啡店,而入面比想像中大,仲會有好多嘉頓出品嘅各類零食麵包買,而價錢同出面差唔多。藍莓芝士蛋糕+咖啡 $35原本以為中間白色個層會好似紐約芝士蛋糕咁實淨,但原來係軟身慕絲黎,不過整體都不過不失。咖啡就普普通通,最滿意係個經典藍色格仔紙杯黑朱古力蛋糕 $25朱古力味好濃,真係啖啖食緊朱古力咁,但食多幾啖就覺得好膩。要留意堂食有最底消費,每人二十五蚊。
藍莓芝士蛋糕+咖啡 $35

黑朱古力蛋糕 $25
朱古力味好濃,真係啖啖食緊朱古力咁,但食多幾啖就覺得好膩。

要留意堂食有最底消費,每人二十五蚊。
2018-12-29
2019-01-06 844 瀏覽
香港人有邊個未食過,未聽過嘉頓麵包?生命麵包,忌廉賓,時時食,手指餅,嘉頓什餅....。咁深水埗有個嘉頓麵包廠,大家都知。不過係呢間廠裡面竟然有個咖啡室同一間餐廳,我就真係唔知啦。廠房後面仲有座嘉頓山,可以睇日落睇夜景,我就更感惊訝。因為要上嘉頓山睇夜景,所以未能試餐廳食品(餐廳6點先開始晚市)。咁就試咖啡室啦。哩度亦係產品陳列,好多餅你宜家已唔食,但見到又鈎起你童年回憶。好懷舊。仲係用好舊收銀機。來到嘉頓,緊係食個包,飲杯茶啦!麵包和蛋糕味道一般,朱古力就太重奶味。咖啡比宜家好多餐廳的即磨咖啡差。不過懷舊的回憶赢晒!(後記:嘉頓山夜景好有惊喜。繁華鬧市中的一處好地方。寫食評都忍不住加两幅相)

2019-01-06 495 瀏覽
今日eatmug9 #11平時行開深水埗都冇為意,依棟嘉頓嘅大廈嘅地下竟然有個有間 coffee shop。 咁呢個coffee shop隔離,就有一個exhibition area 就係介紹返嘉頓出過嘅食品嘅歷史,食之前都不妨去參觀一下~依度就免費入場嘅,唔會阻你好多時間,一兩分鐘就睇得曬睇得曬成個嘉頓嘅歷史 lol 題外話唔講咁多講番個嘢食先,咁就嗌咗個椰撻加杯牛奶,價錢唔係都唔算話平呀都要成三十蚊, 係個椰撻勝在夠新鮮, 同埋個環境都算靜嘅。 如果係附近行街行得攰可以過嚟嘆個high tea
今日eatmug9 #11

椰撻配牛奶

2018-12-15
椰撻配牛奶
The cakes and pastries here are really good depending on what you choose!!!Got the apple pie and spinach onion scone.Apple Pie:This was horrible, it wasn't really apple pie filling in the middle but some weird paste with a few pieces of apple and raisins.The taste was too sweet.Next was the scone which I have always wanted to try.Again it was just sweet and there wasn't any savoury taste to it!

Apple Pie:
The taste was too sweet.

2018-12-08 545 瀏覽
嘉頓真係陪住香港人成長既地方,任何人都食過嘉頓生命麵包,忌廉賓,蛋卷,餅乾做早餐。今次好特別,可以食到新鮮出爐麵包,環境唔錯,不過坐位較少。難得有位,即刻買嘢食嘢飲坐低休息下。原來麵包可以叫佢翻熱好貼心服務可能唔多人,員工服務都好親切,餐牌裝修等都好簡單。菠菜洋蔥士干餅味道好特別,好有洋蔥味,菠菜味道都好強,翻熱咗暖暖地幾好味,但質地好乾,要飲咖啡濕下個口。友人食提子乾鬆餅(其實俾麵包質地),麵包好鬆軟好似牛角包咁。咖啡奶茶味道一般,勝在環境遊閑,旁邊放咗嘉頓產品,鈎起好多童年回憶又近鴨記黃金,行完街過來食下午茶簡直一流
今次好特別,可以食到新鮮出爐麵包,環境唔錯,不過坐位較少。
難得有位,即刻買嘢食嘢飲坐低休息下。
原來麵包可以叫佢翻熱
好貼心服務

可能唔多人,員工服務都好親切,餐牌裝修等都好簡單。
,但質地好乾,要飲咖啡濕下個口。
又近鴨記黃金,行完街過來食下午茶簡直一流
菠菜洋蔥士干餅,提子乾鬆餅,咖啡奶茶
2018-12-08
菠菜洋蔥士干餅,提子乾鬆餅,咖啡奶茶
昨日去咗長沙灣政府合署交西畫凖備參加比賽,辦事完畢順路到嘉頓咖啡店舖吃份簡單午餐,遠眺已看見嘉頓大樓搭上棚架,走到咖啡店舖看見大門貼上告示,工程將在明年三月中完工,原來店舖仍在營業中,幸好沒有白走一趟。今個午餐簡簡單單要一件咖喱牛肉康瓦耳饀餅、一杯羅宋湯,消費$35,稍等幾分鐘,熱騰騰的饀餅和蘿宋湯帶來温暖的味蕾;圓形酥皮上包入牛肉和薯蓉做餡料,對折成半圓形狀,餅皮邊緣打摺封好,外型像餃子的饀餅烘焗得香脆可口,紙杯承載的羅宋湯,有不少椰菜,味道適中。
咖喱牛肉康瓦耳饀餅、蘿宋湯

咖喱牛肉康瓦耳饀餅

2018-12-04
咖喱牛肉康瓦耳饀餅、蘿宋湯
咖喱牛肉康瓦耳饀餅
2018-11-18 440 瀏覽
去開石硤尾睇嘅攝影展覽,所以就行左去深水埗嘉頓cafe 試吓食個下午茶。叫咗一份藍莓芝士蛋糕配熱鮮奶+1份吞拿魚粟米三文治配熱朱古力。藍莓芝士蛋糕味道算唔錯,呢個達到3X蚊水準差唔多啦!至於個三文治,味道一般,吞拿魚加咗黑椒所以唔係太好食。朱古力,未搞得均勻,所以有啲沉底。如果用熱啲嘅奶沖落去會更好,因為會開得好啲。鮮奶係幾好,用左全脂鮮奶,不是開粉嘅。同朋友傾計,hea 下,再上嘉頓山。就甘過左一個下午lu!
藍莓芝士蛋糕味道算唔錯,呢個達到3X蚊水準差唔多啦!
至於個三文治,味道一般,吞拿魚加咗黑椒所以唔係太好食。
鮮奶係幾好,用左全脂鮮奶,不是開粉嘅。

同朋友傾計,hea 下,再上嘉頓山。就甘過左一個下午lu!
2018-11-18
2018-10-29 537 瀏覽
星期日去咗深水埗購物,購物完畢順路到嘉頓餐廳烘焙中心地舖吃份下午茶,簡簡單單一件西餅、一杯飲品,個人消費$35,也給自己歇息一下。滿滿的藍莓、味道清淡的芝士和結實卻入口鬆化的餅底,結構成我喜歡的藍莓芝士蛋糕,加一杯熱咖喱,感覺幸福滿溢。家人的朱古力蛋糕和熱朱古力,看來,他也吃得津津有味!吃畢,我也繼續購物,買了四件天使蛋糕,大大個的香橙吉士提子包,和久遺了的麵包條。在嘉頓餐廳烘焙中心地舖後面有間小店舖是賣嘉頓產品專門店,價錢比超市相宜,這是我的收穫!
星期日去咗深水埗購物,
購物完畢順路到嘉頓餐廳烘焙中心地舖

吃份下午茶,簡簡單單一件西餅、一杯飲品,
個人消費$35,也給自己歇息一下。

滿滿的藍莓、味道清淡的芝士和結實卻入口鬆化的餅底,
結構成我喜歡的藍莓芝士蛋糕,加一杯熱咖喱,感覺幸福滿溢。
家人的朱古力蛋糕和熱朱古力,看來,他也吃得津津有味!
吃畢,我也繼續購物,買了四件天使蛋糕,
大大個的香橙吉士提子包,和久遺了的麵包條。
天使蛋糕

香橙吉士提子包

麵包條

天使蛋糕
香橙吉士提子包
麵包條
2018-10-20 676 瀏覽
睇電視知道嘉頓廠要重建,之前想食嘉頓餐廳未試,所以要喺佢重建前來試一試佢。冇book位,來到要等十分鐘左右。入到去都幾大,係員工飯堂feel. 其實上左來都仲有好多位,唔明點解要喺下面等,可能唔夠人手🤔。麵包應該係新鮮整既,熱熱地,有芝麻味,幾特別。呢個喇沙有少少辣,個湯底都幾好,但啲餸唔夠入味,尤其係豆卜,冇索到啲喇沙汁。豆卜索左喇沙汁係好重要,可惜呢度做唔到。西冷牛扒配薯菜要等20分鐘左右,味道好普通,冇咩特別。最後會有甜品,桂花糕一件,都係普普通通啦😂。總括而言,為體驗而食,味道方面一般般,性價比唔高,如果想輕輕鬆鬆慢慢咁享受午餐,可以來試一試。

麵包應該係新鮮整既,熱熱地,有芝麻味,幾特別。

星加波海鮮喇沙米線

西冷牛扒

西冷牛扒配薯菜要等20分鐘左右,味道好普通,冇咩特別。

最後會有甜品,桂花糕一件,都係普普通通啦😂。

2018-10-05 510 瀏覽
行入嘉頓cafe,麵包咖啡香味撲鼻,店內擺放多款旗下商品售賣,價格亦較相宜。Cafe輕食蛋糕麵包鬆餅,選購食品後有翻熱服務,相當細心。我們挑選撻類和鬆餅後到窗口處勞煩職員翻熱,職員會問是否堂食😊 誤會來了,答畢堂食後職員字字珠磯😩堂食每位最低消費$25,你哋兩個人,呢度一個人最低消費都未到呀!(老實說感覺不好受😢) 還有很冤枉,我看得心心眼在轉轉餅櫃中的蛋糕還未點耶。職員👄🔫哪來得及說 我 要 哪 款 蛋 糕 😣一句抱歉都沒有,周邊客人來來往往看著這情況,真想找個洞鑽進去😭想念從小吃到大的味道,不要動氣...... 收據上寫著號碼,聽到職員叫號碼可以拎食物😊食物翻熱後不會硬繃繃。橙味🍰 ,蛋糕鬆軟,橙味香甜不澀。朱古力🍰,朱古力濃,滿滿朱古力味。芝士餅,軟硬度剛好,餅底有心思。邊食途中有客人搭枱,直至客人離開都無進食😐 堂食需低消$25,閒座不用消費?!😃要來平反一下,職員有趕客人的。🤣鄰座客人坐在吃店內購買包裝食品, 職員請他們離開。🤔好難唔串埋一齊諗, 坐著吃東西需低消$25?閒坐便不受限制?係咪咁?

食物翻熱後不會硬繃繃。

橙味🍰 ,蛋糕鬆軟,橙味香甜不澀。
朱古力🍰,朱古力濃,滿滿朱古力味。
芝士餅,軟硬度剛好,餅底有心思。

邊食途中有客人搭枱,直至客人離開都無進食😐

堂食需低消$25,閒座不用消費?!😃

要來平反一下,職員有趕客人的。🤣

鄰座客人坐在吃店內購買包裝食品, 職員請他們離開。

🤔好難唔串埋一齊諗,
坐著吃東西需低消$25?
閒坐便不受限制?係咪咁?