香港茶餐廳的風味和情懷一直是人們喜愛的,今日晚餐就選了土瓜灣的嘉樂冰廳!每次必點的酥炸菜肉雲吞幾乎是我最愛,雲吞的外皮金黃酥脆,內裡則包裹著鮮嫩多汁的菜肉餡料,非常香口。接著是日式滑蛋配原條鰻魚飯,滑蛋的軟滑口感與鰻魚的鮮嫩肉質完美地融合在一起,而且分量十足,又是另一推介!朱古力心太軟西多味道比較普通,感覺西多內層只是塗了一層朱古力醬,雪糕也沒有十分香滑。至於阿華田奶昔,帶有濃厚的朱古力和香濃的牛奶味道。但飲品冰量巨多,之後變得越來越淡,可以的話記得要叫少冰!總結嘉樂冰廳主打創新的懷舊茶餐廳成功地將香港情懷和創新菜式結合在一起。他們的菜單提供了許多令人不錯的美食選擇,推介給大家一試!

日式滑蛋配原條鰻魚飯
酥炸菜肉雲吞
朱古力心太軟西多
日式滑蛋配原條鰻魚飯
酥炸菜肉雲吞
2024-03-06 173 瀏覽
超超超大滿足奄列❤用上六隻鮮雞家樂雞蛋整成既 超巨型 奄列唔係講笑,奄列入面既火腿餡料豐富,食落口一D都唔油膩,勁香既雞蛋味,份量十足,我係雞蛋控,一個人食完,份量豐富絕對大滿足。精選套餐 滑蛋原條鰻魚飯❤鰻魚足足有成隻手咁長咁大條,食落口夠哂Juicy啖啖肉,滑蛋真係夠哂嫩,濃濃蛋香口感香滑,性價比好高,配埋佢地既蒲燒醬汁,魚香味同濃郁既魚油脂,味道好豐富。我地再叫多份滷水雞翼,隻隻雞翼都好肥美厚肉,滷得好入味,一黎到已經好重既滷水味,肉質嫩滑,色香味齊全。淨鮮蝦雲吞❤ 淨韭菜雲吞❤一口一粒,皮薄,餡料充足,雲吞皮薄,蝦肉彈牙,韭菜鮮甜香煎厚切豬扒 ❤ 豬扒四邊都煎得好香口,唔會太咸 / 嚡口,食落仲好爽口,大大塊,一個人食好滿足。另一樣係佢地既招牌秘製滷水豆腐❤豆香濃,口感軟嫩綿滑! 用老店秘方既滷水汁非常入味。

淨鮮蝦雲吞❤ 淨韭菜雲吞❤
一口一粒,皮薄,餡料充足,雲吞皮薄,蝦肉彈牙,韭菜鮮甜

2024-03-03 124 瀏覽
餐廳非常懷舊,感覺就像走進60年代的香港茶記!下午茶餐較抵食😋😋必試脆皮菠蘿包,一試難忘,面層菠蘿皮超級鬆軟,包質軟熟綿密,整體甜度適中,如上吃得邪惡一點,更滋味,可以試他的菠蘿油,必定有驚喜。
餐廳非常懷舊,感覺就像走進60年代的香港茶記!
下午茶餐較抵食😋😋
2024-02-23 159 瀏覽
还记得第一次来香港的时候,听到“土瓜湾”,还在好奇这个地方到底是什么样,奈何后来一直比较忙没时间去。今天周五,放半天假,于是决定来这边转一转,在我记忆中,茶餐厅一般都是破破旧旧的,但是这次来的这家【嘉乐冰厅】却着实让人眼前一亮! 门口的装修就非常小清新!而且里面卫生很好,完全不同于那种“年代感深厚”的餐厅,而且服务员姐姐和经理态度都特别好!点个大大的赞! T12:冰火雪糕冬甩(白桃) 味道特别棒!下面有酥酥的小面包衬底,还有朱古力粉点缀!味道超级棒! S1:卤水豆腐 必点必点,越是简单的食材,越难做,他们家真是把豆腐做出花来了,不是很咸,吃起来很舒服! E2:超厚滑蛋咸牛肉三文治 真的是完全真实!鸡蛋超厚!牛肉也非常好吃,配上餐包味道真的绝了! E3:大满足火腿腌列 真的是“大满足”!很难形容我的心情,真的分量超级大!他们家用的是嘉乐蛋,味道超级棒! S8,S9,S10:脆炸系列 鸡腿好好吃!椒盐特别入味!猪扒试了吉列猪扒和香煎猪扒,这三个都好入味!!!配的生菜也非常解腻! 吃的好饱!!!附近的uu有时间一定要去试一试!!!
T12:冰火雪糕冬甩(白桃)
S1:卤水豆腐
E2:超厚滑蛋咸牛肉三文治
E3:大满足火腿腌列
S8,S9,S10:脆炸系列
吃的好饱!!!附近的uu有时间一定要去试一试!!!
2024-02-18 140 瀏覽
星期日經過 見呢間都幾多人 入咗去食 食完寧願去隔離大家樂食冇咁嬲上咗碗紫菜湯 凍嘅個鰻魚飯啲飯生骨未煮熟啲雞翼唔入味 碗咖哩 勁咸個午巿套餐牛柱麵 根本食唔飽 如果係下午茶餐 都仲可以接受 但午巿套餐 一係你收貴啲價錢係可以嘅 但其他嘢都一般般 乏善可陳係裝修幾靚 有啲打卡位 又識做pr 拍片上YouTube 難怪咁多人食 而家啲餐廳有pr 啲食物就唔使有質素 咁難食嘅茶記都咁人食 識揾人拍片上YouTube 就多人食 此風不可長真係求其喺附近一間茶記都好食過佢

上咗碗紫菜湯 凍嘅
個鰻魚飯啲飯生骨未煮熟
啲雞翼唔入味
碗咖哩 勁咸
價錢係可以嘅 但其他嘢都一般般 乏善可陳
真係求其喺附近一間茶記都好食過佢
2024-01-26 162 瀏覽
嚟到這家店,第一樣點嘅係薑汁鮮牛肉米粉,一啖落肚,立刻個濃郁嘅薑香味就四圍圍繞喺舌頭邊,牛肉嗰種嫩滑嘅口感實在係滋味無窮!🤤要提嘅係,個湯底雖然唔算有好濃嘅薑味攻擊,但嗰啖啖肉感中帶啲輕微嘅辛辣刺激,食完整碗都仲覺得口腔熱辣辣,好滿足!大滿足火腿奄列,真係名不虛傳,包你食到篤住心口都仲覺得滿意。嗰火腿香味滿溢,仲夾住奶香豐厚嘅滑蛋,啖啖肉感就算再大個飽腹感都係即刻冒出嚟。最後上嘅豉油皇雞髀,簡直食指大動到不得了!雞髀嘅皮腍得嚟入味,啖啖肉汁喺口腔中爆發,感覺到每一咬都充滿咗濃郁嘅豉油香氣同雞肉嘅鮮味,絕對係頂級享受嘅象徵。👍食咗嗰幾樣,間間間令我懷緬返昔日嘅香港小食文化,簡單但味道深長,每一口都似乎講緊一個有關香港嘅老故事。肚仔滿滿之餘,心情都似乎跟住滿滿嘅。這家店嘅美食,絕對會令你一試難忘,想再嚟幾遭!🍜

2023-11-26 428 瀏覽
第一次飲野幾秒飲完,力推名物阿華田冰冰!目測80%冰,實感同益力多分量差不多。最近啲冰應該好貴,要成30蚊一杯。未溶冰既味道已經有溶哂冰既水準,各位港女唔使驚太甜~仲有仲有~鰻魚飯極有驚喜!細碟過手掌,成世人都未見咁既飯~鰻魚同小學生間尺差唔多長,小人國都唔夠飽,唔會浪費食物,為地球出一分力伙記態度都值得一讚,做野好快手,你一放低把刀就極速清枱,快過quick silver。現場食客貨如輪轉,唔需要擔心要等位~

阿華田脆脆

鰻魚滑蛋飯
2023-11-18 271 瀏覽
餐廳乾淨,早餐都多人坐低不過我咁岩可以直入。餐廳枱面以及枱面啲餐具都乾淨,無油膩。用QR code叫咗個歐陸早餐,佢選擇都幾多,牛扒雞扒豬扒等等都有,於是我叫咗牛扒配腸仔,本身佢有丹麥多士不過我比較鍾意食方包,所以轉左方包,以為剩係得一塊包但竟然方包有牛油!牛扒好大塊調味好好,平時其他餐廳都只有超薄勁細塊牛扒。腸仔無諗過有兩條,煎上非常好。連埋好大杯好似碗湯size嘅熱檸茶都只係$45 ,非常推薦黎試吓!
餐廳乾淨,早餐都多人坐低不過我咁岩可以直入。
餐廳枱面以及枱面啲餐具都乾淨,無油膩。
牛扒腸仔配牛油多士
2023-11-18
$50 (早餐)
牛扒腸仔配牛油多士
2023-10-23 295 瀏覽
同同事食lunch 咁岩過黎土瓜灣呢邊 search 下有咩好食 點知發現原來嘉樂係呢邊到開左 好近地鐵站 新裝修 12點半到都冇咩人主菜:豬排蛋飯 呢間同荃灣既menu 好唔同 叫左個lunch 試下 豬排大塊 但偏薄身 調味足夠 加多兩隻蛋 同一條生菜 唔算好出色 普通 而且份量都唔大飲品:凍檸茶都係普通 小食:蛋撻曲奇皮黎 但唔夠實 真係有少少失望整體來說 可能食開荃灣個間 呢間d野食唔同好多 一個餐加埋蛋撻都要6x 蚊 可能有其他特別野食我未發現

主菜:豬排蛋飯

飲品:凍檸茶

都係普通

小食:蛋撻

曲奇皮黎 但唔夠實 真係有少少失望

2023-09-28
2023-08-17 456 瀏覽
呢間冰室看似懷舊,相對這裡坐得舒服得多,最少空間感高,地方光猛潔淨,食都食得舒適。👍午餐都有幾項選擇,我決定 L3 叉燒滑蛋飯,加 $12 試試酥炸鮮蝦雲吞。🥢叉燒滑蛋飯平時少食飯嘅我忍不住飯香竟鯨吞左半碟,所謂飯有飯香米米有米香。🤣滑蛋香滑可口一流,叉燒算是肥瘦適中。🥢酥炸鮮蝦雲吞,即炸口感一定香脆,鮮蝦不多似豬肉雲吞多啲,勝在包得滿滿好食嘅!服務態度還好。

🥢叉燒滑蛋飯
滑蛋香滑可口一流,叉燒算是肥瘦適中。

服務態度還好。
2023-08-17
2023-07-22 288 瀏覽
外賣有兩次要常餐吉列豬扒意粉轉出前一丁要出前一丁湯但最後都係比左茄湯。👎👎👎岩岩個星期四去食早餐,送錯幾次餐。 有個著便服類似主管嘅女人不停地係廳面嘈之巴閉, 正係識大大聲話啲伙記。自己又唔跟下啲餐。唔怪記啲伙記係甘做錯野。無下次。
2023-07-04 259 瀏覽
又上網揾下土瓜灣有咩好嘢, 今次去"嘉樂冰廳"試下, 知道呢間出名特厚蛋治同阿華田西多, 我喺下午茶時段去試, 叫咗個酥炸雞脾薯條下午茶, 餐飲揀轉特飲阿華田奶昔 加多個咸牛肉滑蛋治, 等咗一陣個奶昔先到, 一飲唔少阿華田雪夠晒凍, 阿華田味夠晒好好飲, 好我想像中更好, 之後炸脾薯條到, 一睇個樣明顯有少少炸過籠, 好彩只係少少, 薯條夠脆還可以, 隻炸雞脾少少燶, 但外表夠晒脆, 肉唔會孩, 味道醃得幾好味, 整體唔錯, 之後再試蛋治, 初時見呢度好多食評相咸牛蛋治俾好少咸牛肉, 但我呢件俾超多咸牛肉, 加埋勁厚嘅蛋搞到成件嘢好厚, 整體唔錯食落好滿足, 而且間舖都闊落坐得舒服, 價錢又唔太貴, 可惜唔係太就我腳, 唔係應該會成日幚襯

酥炸雞脾薯條
咸牛肉滑蛋治
酥炸雞脾薯條
咸牛肉滑蛋治
  • 超厚夠吋鹹牛肉滑蛋治
2023-06-19 140 瀏覽
最近午餐找食店越走越遠,行了10分鐘有多才見到這間開在一個比較隱蔽地方的嘉樂冰廳。這間是荃灣那間出名食巨型奄列的嘉樂冰廳同名分別。那就當然有主店的特色食物啦。食次只是來吃午餐,很快用QR code就完成點餐動作。咖哩牛腩飯用了隻正方形碟盛著,看似好大份,我就吃完就剛剛好。牛腩有點碎,很喜歡有很多牛腩都是連筋的。薯仔都是細細粒。咖哩很港式,若加些例如乾蔥的料頭在咖哩裡會更開心。隔離台點了很多這店的招牌菜,好像基本餐牌沒有的,要叫店員取給客人看。那些西多士精緻得來都很大份。若喜歡傳統港式茶記的食物,這店應該很啱你,而且店內的裝潢刻意打做成舊式茶記,很打卡。

食次只是來吃午餐,很快用QR code就完成點餐動作。

牛腩有點碎,很喜歡有很多牛腩都是連筋的。薯仔都是細細粒。

咖哩很港式,若加些例如乾蔥的料頭在咖哩裡會更開心。

2023-06-16
2023-06-18 99 瀏覽
嘉樂冰廳🍱日式滑蛋飯配蜜汁厚切叉燒厚厚滑蛋包住白飯,未有全熟嘅滑蛋,保留住蛋汁令到蛋包飯更或更滋潤。分量十足嘅厚切叉燒,包着一場甜甜嘅密汁,黏甜質感嘅精華被滑蛋同白飯吸收。🥟酥炸鮮蝦雲吞酥炸鮮蝦雲吞,以金黃嘅外皮包着大大啖嘅蝦肉,跟配以加辣嘅糖醋汁調味, 十分滋味。🍗酥炸雞軟骨酥炸雞軟骨,每一粒嘅size都似小食一般啱啱好,加上椒鹽嘅香口味道突出,味道香濃,非常開胃。🍹紅豆涼粉冰當紅豆冰遇上涼粉,就會成為夏日最療癒嘅飲品。紅豆冰本身嘅奶帶出滋潤感覺,涼粉帶出清涼口感,非常享受。
嘉樂冰廳

🍱日式滑蛋飯配蜜汁厚切叉燒

🥟酥炸鮮蝦雲吞

🍗酥炸雞軟骨

🍹紅豆涼粉冰

2023-06-09 1516 瀏覽
香港人最常去的餐廳當然就是茶餐廳。今天我們就去了位於土瓜環的嘉樂冰室。 餐廳很近地鐵站,位置很方便,另外餐廳的裝修非常新,也很時尚,座位也很舒適。我們二人點了炸鮮蝦雲吞、超厚夠吋雞蛋鹹牛肉三文治、郊外油菜、滷水豆腐雞翼飯、日式滑蛋原條鰻魚飯、阿華田奶昔和奶茶脆脆。炸鮮蝦雲吞即叫即炸,上菜的時候熱辣辣冒着煙,雲吞皮炸得非常香脆,而且餡肉非常飽滿,肉質也很鮮甜。非常好食!超厚夠吋雞蛋鹹牛肉三文治實物和名一樣,真的是有超厚的雞蛋,牛油香煎的雞蛋非常,而且蛋香味也很濃。配上烘底的麵包和鹹鮮的鹹牛肉。整個配搭非常的美味!套餐加$10就可享有油菜一碟,油菜配上牛腩汁,比較少油健康,但是呈現出來是非常美味的一個新鮮菜!滷水豆腐雞翼飯滷水豆腐是這間餐廳的名物之一。滷汁非常入味,而且豆腐很有口感,入口綿滑。雞翼當然也是相當出色,滷水的味道完全融入雞翼當中,大家來到一定要試試!日式滑蛋原條鰻魚飯茶餐廳比較少見,想不到這間餐廳煮得相當不錯。滑蛋的火候剛剛好,吃得出蛋香味和香滑的口感。蒲燒鰻魚很大條,性價比很高!而且蒲燒的醬汁配上鰻魚非常好吃,魚香味和魚的油脂很濃郁!阿華田奶昔這個飲品也是很有特色,其他地方不

炸鮮蝦雲吞

超厚夠吋雞蛋鹹牛肉三文治

滷水豆腐雞翼飯

日式滑蛋原條鰻魚飯

阿華田奶昔
這個飲品也是很有特色,其他地方不常見。香濃的阿華田造成奶昔,再加上冰冰動動的口感,在夏天來一杯再合適不過!

奶茶脆脆
在傳統的茶餐廳奶茶上加上焦糖脆脆,令整個飲品升級到另一個層次。除了香滑的奶茶之外,還能夠品嚐到香甜的焦糖脆脆,口感也升級了!

總括而言這間餐廳不論裝修和食物味道都非常好!必定會再來😀