2022-05-20 399 瀏覽
食咗幾十年鴨腿湯飯,第一次食斬件上,又冇味冇道,果幾件加埋一定唔夠一隻鴨腿,埋單同老闆講,仲話係咩未食過呀?你好彩囉!冇問題,咪去小間,成個佐敦都係餐廳!已經唔係平,周圍都係做52 $53佢賣59 !其他菜式非常一般,差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差差
冇問題,咪去小間,成個佐敦都係餐廳!

已經唔係平,周圍都係做52 $53佢賣59 !
所謂鴨腿湯飯
2021-07-22 404 瀏覽
这条街太多食肆,这家餐厅类似中餐館,有几次经过都没进去。今天经过时看到店外的餐单,上面有一些一人套餐,图片的卖相不错,款式不少,最重要的是价钱不算贵,考量了一下会走进去吃晚饭。九点半后已经差不多打烊了,店内客人不是很多。迅速下了单要了一份盐焗鸡米线,先从厨房把米线拿过来,鸡要稍等几分钟才端上。其实他们可以一起上,客人不用单看着米线在等。鸡是鸡髀部分,鸡皮带黃,比一般白切鸡好看。但味道有少许过咸,不用沾盐焗鸡酱已经够咸。幸好与汤米线一齐吃,中和了咸味。其实他们的游水鱼不贵,下次可与朋友一起去试试。

这条街太多食肆,这家餐厅类似中餐館,有几次经过都没进去。

九点半后已经差不多打烊了,店内客人不是很多。

招牌盐焗鸡米线

其实他们的游水鱼不贵,下次可与朋友一起去试试。
2021-07-21
2021-06-20 257 瀏覽
琴日帶住bb去帮趁,諗住食小小野點個2人餐,個阿姐態度即係差到爆,上菜都一埋台放低就推個菜入黎啲汁射哂出黎,好彩無射到我bb,限集可以食到10點9.30就過黎吹我埋單,我9點05分左右先入台,喂完bb食,我都未吃就要埋單,找錢仲要掉落台,岩岩好掉落台啲水度,整到啲錢濕哂,我已經無哂心機想食了,就即刻走人了,差到極
2021-06-19
$50 (宵夜)
父親節
2020-09-27 622 瀏覽
晚餐路過門口臨時起意,看名字魚應該會拿手。於是棄了滑蛋點的他家外賣,梅菜蒸皖魚+蒸豆腐+送熱奶茶。外賣自取9折。不過只能現金。魚和豆腐都非常惹味,中上客家菜水準。
外賣自取
2020-06-24 529 瀏覽
喺佐敦附近搵嘢食,周街都係食店。盲中中走咗入去。見到有個二人套餐,好似好抵食唔使$120。三個餸、兩個白飯、兩個湯或者飲品。鹽焗雞有雞比食,兩件炸豬扒鬆軟入味,老火湯鮮甜可口。
鹽焗雞有雞比食,兩件炸豬扒鬆軟入味,老火湯鮮甜可口。

2020-02-18 490 瀏覽
放本身諗住食對面嗰間澳洲牛奶公司 點知原來星期四休息就過咗嚟食嘉多莉餐廳 叫咗個沙爹牛肉公仔麵早餐 本身早餐時間已過但阿姨好好都畀我叫一嚟到見到咁多沙爹汁有啲期待點知食落都係偏鹹牛肉有點鬆散火腿煎蛋啲火腿係凍嘅 蒜蓉包一般 奶茶唔滑

一嚟到見到咁多沙爹汁有啲期待點知食落都係偏鹹牛肉有點鬆散
火腿煎蛋啲火腿係凍嘅 蒜蓉包一般 奶茶唔滑

2019-09-28 440 瀏覽
某日與同事一起吃午餐,在研究吃什麼時,她建議去吃按摩豬扒,豬扒也要做馬殺雞?一於同去看看是什麼玩意,另外,在這裡吃過午餐及晚餐,於是合拼幾回說說吧。😊🤤老火例湯這裡的湯水,喝得出味精不會放太多的,喝過胡蘿蔔湯,粉葛湯及蓮藕湯,水準也頗不錯。🤤馬拉醬灼時菜清淡的菜蔬拌上惹味馬拉醬,小的還以為馬拉醬總是會帶辣,但應該是後加才吃到辣吧?🤤鹹魚醬蒸豆腐滑滑的豆腐配上鹹香醬料同吃,簡簡單單卻很滋味。🤤按摩豬扒拼煎蛋肉質鬆化,邊位還少少脆口,幾乎每次來到,也是同事的首選呢。🤤豉汁蒸盲鰽 / 黃立倉很喜歡獨自吃整條魚,豉汁的濃香加上魚肉的嫩滑,兩者皆是米飯的好朋友。🤤招牌鹽焗雞滑溜的雞肉,鹹味沒過份霸道,極速地美人照鏡是常識吧!🤤炒飯忘記了是什麼炒飯了,炒得很乾身,沒太多油份,份量頗多,胃納少的應該要找人共享呢。這裡的價格較其他茶記為高,選擇也相對地較多,而且大部份水準也算不錯的,所以很多時也會成為小的飯堂啊。😋

🤤老火例湯

🤤馬拉醬灼時菜

🤤鹹魚醬蒸豆腐
滑滑的豆腐配上鹹香醬料同吃,簡簡單單卻很滋味。

🤤按摩豬扒拼煎蛋
肉質鬆化,邊位還少少脆口,幾乎每次來到,也是同事的首選呢。

🤤豉汁蒸盲鰽 / 黃立倉

🤤招牌鹽焗雞
滑溜的雞肉,鹹味沒過份霸道,極速地美人照鏡是常識吧!

🤤炒飯

2019-06-06 452 瀏覽
俾餐廳門外既餐牌吸引左入去食海鮮二人餐,點知食食下有隻半隻手咁大既蟑螂從半空直入張桌子,嚇得我大叫,因為實在太驚慌唔記得左影相,職員都大叫左出來!完全再也食唔落任何野,令我最憤怒既係老闆要求我俾4分3價錢,佢態度非常差劣,半句道歉都無仲講到自己要因為我蝕錢,蝕左餐飯俾我咁!勁嬲!最後我理論左一大輪先可俾一半錢走,但明明我無食到一半,蝕哂!很掃興!成晚都唔開心!勸大家入去前想清楚!間野係極度污糟完全不可以接受!
姐,只係想食餐飯啫~好多打工仔都好期待Lunch time, 想食餐安樂茶飯,點知。。。黎到呢間嘉多莉餐廳,同一條街有好多選擇,我想試新野,所以入左黎呢間餐廳,因為一個人,姐姐叫左我坐面“碧”坐位,(都唔緊要啦~)叫野食,試一個好普通既漢堡扒餐肉煎蛋飯,味濃,比較重口味既一餐餐牌仲有好多選擇,想試既可以試其他野,可能蒸野會好啲掛。。野飲叫左杯熱朱古力,不過不失既野飲。埋單盛惠$46元,想走之際比我見到(小小~強哥)係咪個(面碧)位,怕我悶出黎見下我。冇下次
姐,只係想食餐飯啫~

因為一個人,姐姐叫左我坐面“碧”坐位,(都唔緊要啦~)
叫野食,試一個好普通既
漢堡扒餐肉煎蛋飯,
味濃,比較重口味既一餐
餐牌仲有好多選擇,想試既可以試其他野,
可能蒸野會好啲掛。。
野飲叫左杯熱朱古力,
不過不失既野飲。
埋單盛惠$46元,
想走之際比我見到(小小~強哥)
係咪個(面碧)位,怕我悶出黎見下我。
冇下次

2018-08-30 508 瀏覽
本來諗住去食牛奶公司 點知去到先知佢哋星期四冇開門 所以諗住去對面未去過嘅餐廳試下 點知中伏了叫咗個雞蛋豬頸肉腸仔飯配薑蔥汁 一上菜 個飯凍嘅 一舊舊咁 仲好硬 稍微熱一熱佢都好啊? 炒蛋係冇味嘅 而且好油個豬頸肉真係一言難盡 味道唔會話好差嘅 不過不失 但係真係好硬好韌 硬到咬唔斷!!同埋我唔明點解啲椰菜係苦嘅???味道都係其次 服務態度點解可以咁差? 上菜嘅時候成個碗dum落檯度 食餐飯啫 搞到好似我爭你錢咁兩個人$100絕對可以食到更好嘅嘢 唔會有下一次

炒蛋係冇味嘅 而且好油
同埋我唔明點解啲椰菜係苦嘅???

兩個人$100絕對可以食到更好嘅嘢 唔會有下一次
2018-06-02 370 瀏覽
星期五下午經過油地。見呢度出名蒸野。本人鍾意食排骨,呀姐又推介。所以叫左。買相已經差望落暗淡甘色。食落去d肉係散既好似蒸左幾十次個只款。仲要加舊蘿白唔知想點,可能我唔太鐘意蘿白但味道就ok。加杯凍奶茶算可以。但不建議大家食。會中蕉
但味道就ok。加杯凍奶茶算可以。但不建議大家食。會中蕉
2018-03-09 397 瀏覽
第一次來這間嘉多莉餐廳,感覺是很老牌餐廳,聽朋友講,已經開業很多年了!他們的下午茶餐至到六點,我五點幾到,就點了下午茶,睇餐牌推介,梅菜扣肉飯,(雖然我都好怕肥腩肉,但都決定要試一次),凍檸檬茶,等候時間唔長,點餐後,幾分鐘已經送到,首先是香味十足,顏色也不錯,賣相ok ,都幾吸引食慾架,白飯係另外一個碗另上,都好大碗下,50蚊嘅價錢,我覺得係大件夾抵死嘅第一件事,試下個餸汁啦,我個人覺得偏咸左,再試下梅菜,有沙,咁就扣晒分啦,梅菜絕不能有沙,因為沙,令我有點失望,最後試埋扣肉,好老實整碟餸都唔會肥膩,呢點係要讚嘅,肉質都唔會話粗“鞋”,當然都唔係“淋”嗰種啦!整體黎講,普普通通啦!如果想大件又抵食,唔太講究味道,為不錯的選擇,有機會再去,都會試過第二個餸
,顏色也不錯,賣相ok ,都幾吸引食慾架
2018-03-09
下午茶
午餐時間,如果一個人在佐敦,嘉多莉餐廳差不多是首選,喜歡這家店的招牌鹽焗雞和梅菜扣肉,還有各式蒸餸套餐。這天午市,我搭枱,對面的女士已經把是日午餐"招牌鹽焗雞飯"食完,就在收碟的一剎那,佢話"哥哥,唔該幫我寫個鹽焗雞例牌",因為醫生囑咐少吃雞,於是只好睇住人哋食雞,好彩我也有梅菜扣肉。

2018-02-28
2018-02-01 347 瀏覽
係附近收工,想食下中菜,完全無idea就入咗,是旦睇到邊間就邊間(好肚餓(。ì _ í。))。環境算係乾淨,都坐得舒服,好彩仲有卡位( ̄▽ ̄)我地三個睇左一輪餐牌,見到個二人套餐好抵食,睇埋落去你就知:一係要湯,一係要飲品,我地要左湯可以三個人分。飲係青紅蘿白湯,不過似有落到小小味精。第一味係鹽焗雞,我地睇覺得有半隻,味道不錯,雞肉算係滑嘅。第二道係馬拉醬灼時菜,菜好似本身有小小咸同太淋,馬拉醬反而無我想像中有味,還好。第三道係梅菜扣肉,都有4大舊,肉亦煮得好夠味,讚!第四道忘記影相,我地要左蟶子,又係ok。有兩碗靚仔,都係178,好抵食!

環境算係乾淨,都坐得舒服,好彩仲有卡位( ̄▽ ̄)

第一味係鹽焗雞,我地睇覺得有半隻,味道不錯,雞肉算係滑嘅。

第三道係梅菜扣肉,都有4大舊,肉亦煮得好夠味,讚!

第四道忘記影相,我地要左蟶子,又係ok。

有兩碗靚仔,都係178,好抵食!
2018-01-13 218 瀏覽
開在澳牛對面的隱世小店,由小吃到大,個人吃遍香港鹽焗雞,覺得這間還是最好,尤其對口味偏重的朋友。鹽焗雞蒸到很滑很嫩,肉層次分明,肉質新鮮,對口味淡的人可能會有點過咸,我個人而言正好。另一道菜推薦他們的鹹魚蒸肉餅,肉餅本身不厚身,可送飯來說正好,鹹魚入口有點點沙感,正。蒸魚的話推薦多寶魚,一般就辣椒和少許豆豉,整出來的魚剛剛好,不會老。每次去九龍都多會在這吃晚餐。看留言好像對他們評價一般,特來支持希望多點人能分享到。

2018-01-13
  • 鹹魚蒸肉餅