2022-06-23 2275 瀏覽
當日平日2點半左右到達,店內人流幾多。小店有唔少特別包款,好多都想買…. 芋頭酥 $10芋香幾出,而且仲食到少少芋粒,甜度唔高,個人覺得只算微甜,怕食甜野嘅人可以試下。我妹話咁多款入面最中意佢。Q酥 $10內有麻糬、肉鬆、鹹蛋黃、豆沙蓉;男朋友最中意,因為味道偏鹹,而且材料豐富,又有口感,但如果鹹蛋黃可以放係正中間就最好,我切開後得一邊有蛋黃😥。咖啡鬆餅 $9 (鬆餅上嘅紫色係因為切完紫薯包無抺刀,請忽略😂。)鬆餅好實心,入口偏乾,有少少吸哂口水嘅感覺。呢款鬆餅,無論聞定係食,都好有咖啡香,中意飲咖啡嘅我最中意係佢🤤;至於D朱古力,存在感唔大。提子鬆餅 $9味道普通,我都係中意咖啡味多D。紫薯麻糬、忌廉芝士、合桃栗子 $20/3件其實買果陣個樣脹D,大概有女仔手掌心咁大,只係拎番屋企嘅時候砸扁左😣。三款麵包都好軟熟、餡料都比得幾慷慨😲。紫薯麻糬 – 食得出紫薯味,唔係好甜,味道一般。合桃栗子 – 比紫薯甜D、好味D,有合桃粒。忌廉芝士 – 雖然味道最普通,但忌廉芝士係我最愛,所以三款中最好味係佢😋。芝士排包 $26排包望落細細條,得6厚片, 但其實好墜手,好有份量😯。重申一次我係芝士控

芋頭酥 $10

Q酥 $10

鬆餅好實心,入口偏乾,有少少吸哂口水嘅感覺。

提子鬆餅 $9
味道普通,我都係中意咖啡味多D。

紫薯麻糬、忌廉芝士、合桃栗子 $20/3件
紫薯麻糬 – 食得出紫薯味,唔係好甜,味道一般。
合桃栗子 – 比紫薯甜D、好味D,有合桃粒。

芝士排包 $26

芝士排包

排包望落細細條,得6厚片, 但其實好墜手,好有份量😯。
重申一次我係芝士控😏,當遇上呢款高溶點芝士粒多到喊嘅排包,真係愛不釋手😍,個人認為芝士含量超過三分一,啖啖都有芝士!!😋 另外,麵包質感好好,好有彈性,鬆軟,一個字「正」!!

雖然麵包價錢稱唔上平,但極有特色,而且好足料,用呢個價錢食到咁高質嘅麵包,我仍然覺得物有所值🤤。順帶一提職員態度親切、有笑容。
2022-06-20
2022-06-11 2066 瀏覽
《抹茶控100% approve💚》記得第一次食嘉多娜原味麵包布甸,覺得真係好好食,終於俾我試到🍵抹茶紅豆麻糬味😆估唔到更加正‼️真係要多謝我爸媽專登去排隊買🥰—————————————————🔹抺茶紅豆麻糬麵包布甸 $23食落真係超級濃郁抹茶味🍵,麵包同布甸🍮充滿甘香茶味,係淡淡清新感覺🍃 呢款係凍食❄️,包仲保持到少少chewy唔會硬🍞表面鋪滿抹茶粉同勁多紅豆,紅豆🫘大大粒勁腍又甜,粒粒都有光澤又飽滿!抺茶味甘香🍵平衡咗紅豆🫘的甜,令甜度更適中😆自己可以食晒1個🤤完全唔漏!抺茶加麻糬真係一定好食😋超軟糯又煙韌⚪️如果再多啲就好!🔹法式布甸 $15 依舊十分creamy滑溜好味,不過比抹茶味甜💛詳細食評可以睇返之前的post🤭💡大家記得抹茶茶紅豆麻糬麵包布甸只有一輪,岀爐時間係星期一至六下午4:30🔹芝士吐司 $26實彈,表面係港式脆脆芝士皮,切開滿滿大大粒芝士,真係澎湃到嚇一跳😳熱辣辣食芝士呈微融狀態,芝士咸香味濃💛,芝士同麵包嘅比例啱啱好唔會膩,就算隔日拎返出嚟食麵包保持鬆軟,食完充滿飽腹感🤰🏻✨鍾意芝士嘅朋友仔都可以試吓乳酪芝士包,包好鬆軟,有好多好多cream cheese同芝士粒
《抹茶控100% approve💚》
真係要多謝我爸媽專登去排隊買🥰

—————————————————

🔹抺茶紅豆麻糬麵包布甸 $23

🔹法式布甸 $15

🔹芝士吐司 $26

✨鍾意芝士嘅朋友仔都可以試吓乳酪芝士包,包好鬆軟,有好多好多cream cheese同芝士粒,同樣無手軟!
🔹紫薯麻糬包 $20/3
🍠紫薯蓉同麻糬塞滿成個包,新鮮紫薯質感綿滑💜,冇額外加糖,味道天然,麻糬軟糯煙韌、仲要有椰汁昧🥥,平時唔愛番薯🍠的我都覺得好食!

—————————————————
🧜🏻‍口水度:🌕🌕🌕🌕🌖
🤑性價比:🌕🌕🌕🌕🌕
🧚🏻‍打卡值:🌕🌕🌕🌑🌑
🥰舒適度:/
👅回頭率:🌕🌕🌕🌕🌕
♟Overall♟
價錢真係無得輸!每食一口都感受到整麵包布甸的心思同工夫嘅🍞🍮,真係平靚正👍🏽用料又講究,CP值💯

都係嗰句,食唔到唔使失望,其他包包🥖,例如抹茶紅豆Bagel/紫薯麻糬軟包都絕對滿足到你😉
  • 法式麵包布甸
  • 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸
  • 芝士吐司
  • 紫芯麻薯
2022-06-10 1597 瀏覽
次次行過都見到好多人買,呢次行過見到佢拎住盤新鮮出爐嘅芝麻酥餅好吸引咁喎!原來佢係台式嘅酥餅,仲有麻糬係入面我至愛 $10個,超抵入去俾錢時又見到粒紫色嘅包仔好靚$7個,拎超仲好重手,睇落細細粒但呢位選手好有份量喎而且又有麻糬餡,我又點會放過啊椰汁麻糬3Q餅個唐餅皮夠薄身,面頭芝麻夠香,有咸蛋黃架~☺️其他蓉係咩我食唔出架,不過佢唔太甜,好容易就可以食晒,我亞媽就好鐘意,我都好驚喜佢整得咁出色,事關平時食親都鬼死咁甜,食一啖就唔想再食落去。個紫芯麻糬迷你包令我更喜愛因為真係好好食個餡好足麻糬有成1/3有多,紫薯蓉都好香滑,包身又軟熟呢個真係食幾個都唔厭臨走時又望多眼個餅櫃佢d椰tart都好大個好正咁.... 仲有d蛋糕好似都好好食咁!
好吸引咁喎!

原來佢係台式嘅酥餅,仲有麻糬係入面
我至愛
$10個,超抵

入去俾錢時又見到粒紫色嘅包仔好靚
$7個,拎超仲好重手,睇落細細粒但呢位選手好有份量喎
而且又有麻糬餡,我又點會放過啊

紫芯麻糬迷你包

個紫芯麻糬迷你包令我更喜愛
因為真係好好食
個餡好足
麻糬有成1/3有多,紫薯蓉都好香滑,包身又軟熟
呢個真係食幾個都唔厭

臨走時又望多眼個餅櫃
佢d椰tart都好大個好正咁.... 仲有d蛋糕
好似都好好食咁!

2022-06-01
紫芯麻糬迷你包
  • 椰汁麻薯3Q餅
2022-05-05 3361 瀏覽
•ᴗ• 法式麵包布甸 $15買完返到屋企放入雪櫃幾個鐘再用焗爐焗5-10分鐘⏱ 法式麵包食落脆口得黎好煙韌 唔會太硬🥖 加埋入面仲係微凍既布甸 一凍一熱既口感同香濃既雲尼拿味真係食多幾個都冇問題😋 如果唔洗排隊一定日日去買😆Stored it in the fridge for a few hours, then heated it in the oven for 5-10mins😚 The bun was soft, chewy, and crispy outside🥖 while the pudding was super duper creamy, with a sweet vanilla flavour🍮 This combo was too nice that I’m craving for it every day (if I don’t need to queue for an hour🥹)評分: 9/10🌟•ᴗ• 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包 $23排個日寫住停售既抹茶款因為排第一既關係就好好彩買到!🥰 焗爐焗過既外皮食落好脆 口 內餡仲呈布甸狀 非常軟滑🤤 仲要茶味好
•ᴗ• 法式麵包布甸 $15
評分: 9/10🌟

•ᴗ• 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包 $23
排個日寫住停售既抹茶款因為排第一既關係就好好彩買到!🥰 焗爐焗過既外皮食落好脆 口 內餡仲呈布甸狀 非常軟滑🤤 仲要茶味好濃郁 帶回甘🍃 夾埋北海道既香甜紅豆非常出色✨ 最令人驚喜係布甸中間仲有自家製既麻糬🤩 煙韌既口感提升整體既完整度同滿足感 貴少少都值得一試🤍
I was a bit upset when I knew this wasn’t available on that day but luckily I got it!!!🥳(Coz I was No.1❤️‍🔥) The Bun was crunchy after toasted, and the pudding inside was rich in matcha flavour🍵 It goes well with the sweet red beans from Hokkaido🫘 there’s chewy mochi which was the most surprising part🔥, definitely, the highlight of the day🤎
評分: 10/10🌟
————————————————————————————
嘉多利天然酵母手作麵包店 (油麻地)
油麻地碧街54號地舖
京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包
不少人去嘉多娜都係為左買布甸麵包,其實佢地仲有好多款式麵包,真材實料、冇化學添加👍🏻上網有人推薦炒蛋餐肉包、台灣3Q餅、芝士吐司,今次去到就已經賣哂,留返下次先再試🙈迷你系列|$7/個、$20/3個|9/10揀左紫芯麻糬、芝士乳酪、合桃栗子,超值得推介🥰三款小麵包都好軟熟,而且少甜,更易食返餡料味道,師傅每日都會自家煮製麻糬,保證新鮮煙韌紫芯蕃薯打成蓉,好綿密口感,帶天然甜味,芝士乳酪外表可能冇咁討好,但其貌不揚卻令我好有驚喜🤣入面cream cheese好滑,鹹鹹香香,唔會覺得好膩,合桃栗子同樣都係好足料,栗子迷會很喜愛,合桃存在感比較低,但我幾喜歡佢呢個比例提子鬆餅|$9|6.5/10雖然同上年比加左價,但比起出面店舖都係幾抵食,一開始以為店員比錯左原味我😂因為呢個鬆餅表面係冇提子粒,切開先發現有少許提子乾,食落唔會好乾,味道對得住價錢,不過提子乾真係好少🥲合桃酥|$7|7/10合桃酥一大塊都係$7,大過手掌😝口感蓬鬆酥脆,唔會好痴牙,不過合桃香氣就唔算好突出

迷你系列|$7/個、$20/3個|9/10
揀左紫芯麻糬、芝士乳酪、合桃栗子,超值得推介🥰

提子鬆餅|$9|6.5/10

合桃酥|$7|7/10
2022-04-20
2天前 0 瀏覽
嘉多娜人氣法式布甸限量法式布甸今日好好彩,剛好開售時間前十分鐘度在附近出現,見唔算太多人,於是照排,排咗唔係好耐條隊就開始郁,店員已經預先整好左一盒盒唔同嘅組合,有啲係一盒兩個原味,有啲係一盒一原味一紅豆等不同組盒,因應各顧客嘅要求而俾貨,有限買數量,可能因為咁,所以輪候俾錢時間都縮短咗,味道方面,我自己覺得三款都各有特色,而且都好味,餡料香滑,雪凍食別有一番風味,有啲似食雪糕感覺,而個麵包皮都唔會好韌,唔會柴皮咁,係咬到的,原味價錢$15,特別口味$23,價錢可接受,而且餡料十足,唔怪之得咁多人排隊買👍🏻.#人氣#排隊美食#油麻地美食#甜品#布甸#法式#抹茶#蛋#egg#pudding#プリン#紅豆#黑芝麻#新產品#限量
嘉多娜人氣法式布甸
限量法式布甸
  • 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸
  • 法式布甸
3天前 0 瀏覽
剛幫襯油麻地店, 一次去買咗6樣野, 先俾錢拎住法包再去取其他餅, 負責俾鬆餅嗰女仔態度都不說,我買的是芋頭酥不是芋頭麻薯, 跟她說但她堅持話就係呢個, 我排左半小時趕住離開, 上網再看清楚真的是她弄錯, 本應可以糾正錯誤, 但佢不但堅持冇錯仲話打發我叫下一個, 自己店舖有咩買都唔清楚,我是專程去的,由排隊到但入店只逗留兩分鐘,忙著都不應用打發方式, 遇著咁劣質店員, 真令人失望!希望相關人士注意注意!
  • 失望
高人氣法式麵包布甸!麵包布甸已經推出左咁耐,仲以為人氣會減退少少,星期一晏晝四點半會少啲人排隊。點知我哋大概四點二十五分到,前面已經有約三十人等緊麵包布甸出爐。不過流水式作業,好快就輪到我哋去買,每人限買兩個原味、兩個抹茶,店員好好咁提醒我哋要盡快放入雪櫃、兩日之內要食晒。原味法式布甸$15- 個人鍾意原味多啲,布甸好滑,甜味啱啱好,麵包雪凍左之後有啲煙韌,真係幾好味!京都抹茶紅豆麻薯布甸$23- 呢個限定口味唔係唔好食,不過原味純粹一啲。呢個有麻薯喺入面,又有粒粒紅豆同抹茶粉係面,反而搶咗抹茶布甸嘅風頭。抹茶味道好重,因為有紅豆所以比起原味甜多少少。
原味法式布甸$15

京都抹茶紅豆麻薯布甸$23
原味法式布甸
京都抹茶紅豆麻薯布甸
2022-08-01
10 分鐘 (外賣自取)
原味法式布甸
京都抹茶紅豆麻薯布甸
2022-08-07 0 瀏覽
終於食到嘉多利最出名嘅法式布丁包,拎左返屋企再用焗爐焗咗幾分鐘,外面係好脆嘅法包,入面係好creamy嘅蛋布丁,好滑,甜度啱啱好,一脆一軟,我覺得真係好好既combination! 其實10幾蚊一個包做到呢個效果,我覺得真係做得好好。支持
  • 法式麵包布甸
呢排酷熱天氣警告連續掛左咁耐🥵真係容易熱到病😣 揾完醫生行經呢度,心思思入去望下,不過個人又唔係太好胃口🙄咁就買兩件中式餅淺嚐下。買左椰墶$9同芋頭酥$10芋頭酥寫住要雪係雪櫃,睇樣似乎唔錯😊同亞媽兩份食,個椰墶俾到我地好大驚喜牛油味勁香濃,個底係曲奇咁好香脆,d椰絲又清香唔死甜唔太乾,好好味喎~滿心期待個芋頭酥,但係就變到好驚嚇期待嘅芋頭清香變左酸味😣仲幾大陣味下,好明顯係個餡料變左味呢個真係太大意喇!天時熱d食材就要更加倍留意,師傅整完之後冇試味就推出左產品,呢勻認真失策令我會好一排對佢嘅芋頭酥有陰影呢次雖然個椰墶好正,不過因為最後食果啖係變左味嘅芋頭酥,所以評分係ok啦..... 芋頭扣晒分

買左椰墶$9同芋頭酥$10
芋頭酥寫住要雪係雪櫃,睇樣似乎唔錯😊
同亞媽兩份食,個椰墶俾到我地好大驚喜

滿心期待個芋頭酥,但係就變到好驚嚇
期待嘅芋頭清香變左酸味😣仲幾大陣味下,好明顯係個餡料變左味
令我會好一排對佢嘅芋頭酥有陰影

2022-07-29 114 瀏覽
繼人氣布甸包之後 佢地又有全新力作✨見到有泡芙布甸新鮮出爐 即刻買左個嚟食 個外皮非常薄脆🫶🏻布甸超級軟滑 奶味同雲呢拿味都好香🥛熱辣辣嘅外皮 再加埋凍冰冰嘅內餡 真係好正💕
2022-07-28 112 瀏覽
當自己4點幾經過油麻地,總會心思思想望下排唔排到布甸包😂呢日好好彩4:30行到去都只係排5-10分鐘就買到🥰一場黎到梗係兩隻味都試,原味同新出既抹茶紅豆麻糬各一😆究竟點處理先係最好食?🤔呢個問題糾結左好耐🙈結果我將原味用小焗爐翻熱2-3分鐘,抹茶味就雪凍食🤤🍵 抹茶紅豆麻糬布甸包$23👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻真心推介!尤其係愛好濃郁抹茶既朋友🥰我覺得比原味更好食更有心思!布甸上灑上滿滿抹茶粉,布甸當然都係抹茶味,唔甜,每食一啖都超濃郁回甘既茶味,加上布甸上大大粒紅豆,有少少甜味中和返,就好岩我唔係咁鍾意太甜既口味😜 (可能會唔係咁岩受唔到抹茶苦味既朋友)因為冇加熱,雪凍食都好驚個包太韌,不過又出奇地接受到,都易咬開既😮美中不足係布甸入面既麻糬煙韌度不足同埋太細塊,唔係好食得出有麻糬😂🐥原味法式布甸包$15原味我有焗返熱,包會脆少少,因為我都只係焗左2-3分鐘,布甸未溶晒,仲係維持半流心狀態,質感較creamy,味道比抹茶味甜啲,唔受得苦味就揀原味穩陣啲😆2款布甸包其實都好食既,不過如果要我特登排太耐隊又唔太值得,未好食到有驚艷既感覺🙈順路經過買返個黎食就ok,下次會想試下佢既小麵包,好似都幾吸

究竟點處理先係最好食?🤔

🍵 抹茶紅豆麻糬布甸包$23👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
抹茶紅豆麻糬布甸包

🐥原味法式布甸包$15

2款布甸包其實都好食既,不過如果要我特登排太耐隊又唔太值得,未好食到有驚艷既感覺🙈順路經過買返個黎食就ok,下次會想試下佢既小麵包,好似都幾吸引,而且唔洗排隊,直入店內選購便可😜

抹茶紅豆麻糬布甸包
  • 京都抹茶紅豆麻糬法式布甸包
2022-07-27 91 瀏覽
之前嚟過好幾次,但因為要排隊所以冇買到,今次終於的起心肝排隊,但點知一排就派咗一個鐘先買到。 最後買咗兩個抹茶紅豆麻薯布丁包及兩個原味法式布丁包。抹茶紅豆麻薯布丁包:雪凍食麵包都好有口感 ,抹茶味真係好香濃,而紅豆就有淡淡的甜味,紅豆同抹茶好夾, 麻薯又好煙韌。成個包令人食完都想再食。原味法式布丁包:布丁好滑及好重奶香味。
原味法式布丁包:布丁好滑及好重奶香味。
2022-07-26 62 瀏覽
💛嘉多利天然酵母手作麵包店 @油麻地📍油麻地碧街54號地舖想試嘉多利好耐 都知已經hit左一段時間🙈不過次次都就唔啱出爐時間去 之前試過咁啱星期日去點知原來法式布甸得星期一至六有 又試過排排下話賣曬🥹今次咁啱17:00經過見唔係好多人排隊就誤打誤撞試下排下 唔抱任何希望 點知最後排左15分鐘又成功買到🥳🔔出爐時間 星期一至六16:30▫️原味法式布甸 $15布甸好滑好香😋蛋漿好香甜🥚帶雲呢拿香 仲有流心效果🤤 法包都幾煙靭 唔會韌到咬唔到👍🏻 當時室溫食就冇咁脆 焗熱食應該會食好多 蛋香味會更出~▫️抹茶紅豆麻糬法式布甸 $22呢個餡料配搭超正✨✨ 抹茶味好濃!😍 估唔到呢個價錢都會食到咁濃既茶味🤤 紅豆🫘粒粒飽滿 而且仲係好甜😋 內餡仲有煙韌既麻糬係中間 好滿足🥰▫️明太子麵包 $17/2紫薯麻薯波波 $20/3另外都買左2款麵包試 點知都好好食 呢個價錢食到呢個質素嘅包 建議大家都買黎試吓!👅好味:4.6/5💲價錢:4.8/5🌟性價比:4.7/5👥服務:3.5/5

💛嘉多利天然酵母手作麵包店 @油麻地

💲價錢:4.8/5
🌟性價比:4.7/5
👥服務:3.5/5
2022-07-23 66 瀏覽
今日早左放工,行左去油麻地,見到嘉多娜出面只有幾個人排隊等比錢,緊係試下出名既"法式麵包布甸 " 等左10分鐘就買到!原來佢仲有抺茶紅豆麻糬布甸,可惜賣晒...法式麵包布甸 買完先知原來係凍食,未諗住當飯後甜品!放左係雪柜約2~3個鐘,拎出黎第一口緊係食布甸先,布甸有好軟滑,仲好creamy, custard 香濃😋法包外皮香,可能放係雪櫃雪得耐,皮邊帶點韌,但麵包都仲好鬆軟,連同布甸食係好配合!整體黎講,布甸真係唔錯,麵包冇想像中咁好食;如果下次再買,應該要即時食先試出真水準😊

原來佢仲有抺茶紅豆麻糬布甸,可惜賣晒...

2022-07-22