2020-07-31 374 瀏覽
記得之前來要等位, 疫情下餐廳變得冷清, 附近有不少餐廳結業, 這裡不用等位, 少了人吃, 可能經濟環境差了吧。這裡定位中價, 二人吃要三百幾, 質素來說是性價比高, 但不會是日常的平民晚餐, 偶爾一次才可。叫了鯖魚定食和廣島蠔定食, 鯖魚件數不少, 有其獨特的魚香, 自從去日本食過愛上這種魚, 附上醬汁及蘿蔔蓉, 更添滋味。廣島蠔亦高質, 熟度剛好滑溜, 無怪味。兩個定食的前菜都不同, 可以分享, 每一款都用心做, 高質。也特別欣賞那豚肉味噌湯, 足料香甜。定食甚有日本風味, 去不到旅行, 來滿足一下味蕾也好。

定食甚有日本風味, 去不到旅行, 來滿足一下味蕾也好。
2020-07-23 341 瀏覽
💛應該係全個元朗最愛嘅餐廳😚同男朋友講左好耐,終於帶到佢嚟試~~呢間餐廳不嬲多人排隊,早啲打電話訂位實冇死😛(但係我地都等左差唔多15-20分鐘😹)1. 和風炸豆腐 • 8/10.**溫馨提示:唔會擺太耐先食😋如果唔係會更加 “lum” ~~.口感好得意,雖然話係炸,但係完全唔係嗰種炸到飛起,好熱氣嘅感覺!!!係完全相反~~外面食落去會有啲煙韌嘅感覺,咬到入面就係超滑嘅豆腐😋真係好有係日本食嘅感覺🇯🇵 (天呀好想去旅行🥺)2. 日本和牛薯餅 • 6/10.不錯的,真材實料👍🏼👍🏼只不過個人對「粉粉地」嘅口感一般🤔 (男友like !!! )3. 燒柚子胡椒牛油牛舌 • 9/10.不得了,真係好少食到咁好食嘅牛舌 (牛舌控😌)啲調味剛剛好👌🏼👍🏼嗱不過份量方面就真係......一次比一次少呀下!😠4. 炸塩香雞軟骨 • 4/10.反而呢個真係失望!!!!完全冇味🤔 (喪落檸檬汁,先有啲檸檬味😹)5. 名古屋風味雞翼 • 10/10.唔係講笑呢個雞翼真係值滿分㗎🤩首先好貼心地將雞翼一分為二,等客人容易啲食~加上調味係黑胡椒蒜蓉風味😋😋正👍🏼👍🏼👍🏼6. 吉列原隻廣島蠔 •8/10.嗱 呢個
💛應該係全個元朗最愛嘅餐廳😚
同男朋友講左好耐,終於帶到佢嚟試~~
呢間餐廳不嬲多人排隊,早啲打電話訂位實冇死😛
(但係我地都等左差唔多15-20分鐘😹)

1. 和風炸豆腐 • 8/10
口感好得意,雖然話係炸,
但係完全唔係嗰種炸到飛起,好熱氣嘅感覺!!!
係完全相反~~
外面食落去會有啲煙韌嘅感覺,咬到入面就係超滑嘅豆腐😋
真係好有係日本食嘅感覺🇯🇵 (天呀好想去旅行🥺)
和風炸豆腐

2. 日本和牛薯餅 • 6/10
不錯的,真材實料👍🏼👍🏼
日本和牛薯餅

3. 燒柚子胡椒牛油牛舌 • 9/10
不得了,真係好少食到咁好食嘅牛舌 (牛舌控😌)
啲調味剛剛好👌🏼👍🏼
嗱不過份量方面就真係......一次比一次少呀下!😠
燒柚子胡椒牛油牛舌

4. 炸塩香雞軟骨 • 4/10
反而呢個真係失望!!!!
完全冇味🤔 (喪落檸檬汁,先有啲檸檬味😹)
炸塩香雞軟骨

5. 名古屋風味雞翼 • 10/10
唔係講笑呢個雞翼真係值滿分㗎🤩
首先好貼心地將雞翼一分為二,等客人容易啲食~
加上調味係黑胡椒蒜蓉風味😋😋正👍🏼👍🏼👍🏼
名古屋風味雞翼(黑胡椒蒜蓉風味)

6. 吉列原隻廣島蠔 •8/10
嗱 呢個就全炸喇!話明吉列呀嘛~~
睇到個樣都覺得熱氣,所以好禮讓地比男友食夠2隻哈哈哈~~
夠新鮮👍🏼 夠肥美👍🏼 冇得彈啦😌😌
吉列原隻廣島蠔

7. 和風北海道產帶子冷盤 • 0分🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️
唔得,呢個冷盤真係食唔到。
唔新鮮,係好唔新鮮,唔知本身來貨嘅質素已經唔得,
定係因為擺到夜晚所以唔新鮮。
冇 下 次 ❌❌ (我意思係呢個冷盤冇下次😗)
和風北海道產帶子冷盤
2020-04-30
和風炸豆腐
日本和牛薯餅
燒柚子胡椒牛油牛舌
炸塩香雞軟骨
名古屋風味雞翼(黑胡椒蒜蓉風味)
吉列原隻廣島蠔
2020-07-19 297 瀏覽
唔會因為黃店就要盲撐,黃店都要有質素先撐到咖...專登揸車去食,埋單二百幾要加一,諗住有雜誌介紹又黃店,貴小小都ok...食完3個飯,3個飯都好難食1.味噌豚肉飯:好鹹,我地要浸過水先食到,同侍應講,就話不嬲都係咁整,最多比多d飯撈下,但似佳寶買既醃豬扒,加上服務真心差。2.親子丼:又相反無乜味,簡單尼講係雞肉炒蛋飯,見到都o左。3.吉烈豬扒飯:個吉烈外皮係淋左,加脫落,十分失望。

食完3個飯,3個飯都好難食

3.吉烈豬扒飯:個吉烈外皮係淋左,加脫落,十分失望。
2020-06-17 323 瀏覽
I would recommend this restaurant because the service is really good but also because this is by far one of the best, if not the best, japanese restaurant in Yuen Long. Although the food takes some time to come, it is definitely worth the wait. For teenagers I would recommend the “親子丼”, and I also really like the “炸豆腐” and “牛肉薯餅” it is both really delicious!
  • 親子丼定食
2020-06-12 317 瀏覽
一星期前打電話去book枱,係一位女仔聽電話,態度都好好book咗某夜7點半,當日仲打電話嚟同我Double confirm!我7點7到達時朋友剛好落緊單,我再睇多三四分鐘Menu,跟住就一位男侍應幫我落單,我講完我要既食物之後,呢位男侍應態度好差咁同我哋講:你地唔可以再落單啦! 我同朋友都好愕然對望左幾秒,再問佢點解佢好理直氣壯講因為8點半要交枱,有下枱客🙄我地真係下出聲,我問點解book枱嘅時候無講過8半要交枱,原來得1個鐘頭要講麻🤷🏻‍♀️佢跟住話8半或8點9都ok既,之後就行開左👍🏻態度差之如食物都吾值個價錢,好多野都無味,牛肉烏冬,湯底無味,牛肉份量多但好鞋朋友叫個蟹肉湯飯,佢話無味,仲得兩三條蟹肉,仲稀到粥水甘。另一個朋友嗌鰻魚定食200幾蚊,所以係成條鰻魚最大份,但係都食剩3分1🤷🏻‍♀️ 佢情願用麵豉湯撈飯。 唯一好食係單骨雞翼就算食物正常,我都絕對吾會再幫襯
你地唔可以再落單啦!
我同朋友都好愕然對望左幾秒,再問佢點解
佢好理直氣壯講因為8點半要交枱,有下枱客🙄

佢跟住話8半或8點9都ok既,之後就行開左👍🏻

朋友叫個蟹肉湯飯,佢話無味,仲得兩三條蟹肉,仲稀到粥水甘。

唯一好食係單骨雞翼

就算食物正常,我都絕對吾會再幫襯
2020-05-18 477 瀏覽
雖然係黃店,不過有啲食物質素有待改善😚📍1️⃣ 章魚小丸子味道唔似平時出面食嗰啲,呢個口感偏硬同粒章魚好細粒😂📍2️⃣ 玉子燒有啲似炒蛋xd 無日本玉子嗰種味道📍3️⃣雞軟骨粒幾好食📍4️⃣ 吉列免治雞肉餅+野菜薯餅定食定食有飯有麵豉湯🤤嗰湯超足料,勁好飲!平時出面飲嘅麵豉湯都係得一兩片昆布但呢個係有啲蘿蔔呀 菇呀其他料!野菜餅同吉列雞肉餅都即叫即炸好熱辣辣同香口!佢仲有茄汁同一個類似燒汁嘅汁嚟點同送飯呢個都幾好食的!雖然佢嘅小食都麻麻地,但主食就幾唔錯!係黃店嚟!門外有文宣~💛得閒可以g持下
雖然係黃店,不過有啲食物質素有待改善😚
📍1️⃣ 章魚小丸子

味道唔似平時出面食嗰啲,呢個口感偏硬同粒章魚好細粒😂
📍2️⃣ 玉子燒

有啲似炒蛋xd 無日本玉子嗰種味道
📍3️⃣雞軟骨粒

幾好食
📍4️⃣ 吉列免治雞肉餅+野菜薯餅定食

定食有飯有麵豉湯🤤
嗰湯超足料,勁好飲!
平時出面飲嘅麵豉湯都係得一兩片昆布
但呢個係有啲蘿蔔呀 菇呀其他料!
野菜餅同吉列雞肉餅都即叫即炸
好熱辣辣同香口!
佢仲有茄汁同一個類似燒汁嘅汁嚟點同送飯
呢個都幾好食的!

雖然佢嘅小食都麻麻地,但主食就幾唔錯!
係黃店嚟!門外有文宣~💛
得閒可以g持下

• 麵豉湯
2020-04-25 397 瀏覽
從來唔認為黃店就要盲撐, 正所謂: 黃藍是政見好食是良知, 黃店都要有質素先可以令成個黃色經濟圈持續發展嫁嘛。星期六lunch time,叫左兩個set一個小食,兩個字:失望。唔知係我唔好彩今日特別差,定係大家見黃就撐,見大家啲評語都唔錯咁 😨滑蛋吉列豬扒丼 $78豬扒啲肉完全唔鬆化,好硬。個飯勁濕,浸到吉列豬扒塊皮都甩晒出嚟。。。洋蔥絲都夠林,但係成碗飯得兩條,滑蛋都唔多覺眼。。。如圖所示,啲白飯同豬扒蛋係兩個世界。。。野菜蘑菇煮物烏冬 $72餐牌上英文寫住with deep fried vegetables,但係完全係煮物。。所謂嘅野菜就係半條秋葵同埋幾條幼嘅紅蘿蔔絲。。。但湯都唔錯幾清,算做合格啦。甘辛煮墨魚仔 $34食到我叫晒救命。其實佢啲肉都幾爽口幾多,但係啲汁更更更更更加多,仲要係杰嗰隻。。。。同埋超級鹹。套餐 麵豉湯+沙律 $20呢兩樣野反而做得唔錯,沙律菜幾新鮮,麵豉湯唔會太鹹。話難食嘅黃店難食≠分化,話難食嘅黃店好食就係縱容。當我有一日見到呢間舖頭有多幾個好評,我就考慮吓俾多次機會

滑蛋吉列豬扒丼 $78

野菜蘑菇煮物烏冬 $72

甘辛煮墨魚仔 $34

套餐 麵豉湯+沙律 $20
呢兩樣野反而做得唔錯,沙律菜幾新鮮,麵豉湯唔會太鹹。

甘辛煮墨魚仔
野菜蘑菇煮物烏冬
滑蛋吉列豬扒丼
2020-04-22 539 瀏覽
日式家庭料理的居酒屋,空間比較的骰,建議避開用膳時間或是預先留位會比較方便。食物方面有丼飯、定食、湯鍋飯等,價錢跟質素和份量成正比。炙燒火焰醋鯖魚定食• 除了主食的炙燒鯖魚,還有豚肉味噌湯和一塊咖喱南瓜薯餅,份量豐富。• 不得不讚的是豚肉味噌湯,味道是我目前最喜愛的,材料十足絕不吝嗇:白蘿蔔、紅蘿蔔、菇、洋蔥及豚肉塊,非常鮮甜,不會帶有死咸的感覺。• 鯖魚肉質緊緻細嫩,可以選擇淋上醋汁和蘿蔔蓉,配醋汁會令魚味更加突出和豐富。不過個人認為鯖魚炙燒的程度可以加強一點。• 米飯採用珍珠米,煙韌可口、份量頗多,如果是細胃人士,可建議要求少飯。• 咖哩南瓜餅炸得恰到好處、鬆脆香口,內𥚃的咖哩和南瓜蓉非常配合。

2020-03-22 550 瀏覽
杯茶都好似有少少講究…好飲到要提吓名古屋雞翼嘅味道同外層嘅炸粉(?)好有驚喜! 入味!我唔識煮飯但食落似炸完後再汁煮…?anyways...好好食 有驚喜 味道係屬於甜嘅跟餐個miso soup足料 好飲 唔會死咸得黎有鮮味嗌左期間限定嘅炸芝士豬扒…個炸粉好好 食得岀個油都唔弱嘅…無油益味…但驚喜欠奉 就係芝士同豬扒 好食嘅 但感覺上嘥左今次入座嘅quota薑汁豬扒 啲薑汁係好日本 唔會有薑辣但有濃郁薑味!豬肉就唔係林唔係滑… 個汁係重點想嗌佢嘅雪糕但太飽喇…下次再戰如果兩個小食嘅價錢等如一個主食 我會想掃小食多 試多啲款希望多啲驚喜
杯茶都好似有少少講究…好飲到要提吓

跟餐個miso soup足料 好飲 唔會死咸得黎有鮮味

想嗌佢嘅雪糕但太飽喇…下次再戰

2020-03-04 445 瀏覽
Get details about 嘉兵衛 on my YouTube channel. https://youtu.be/Lr7h99vfRKUI ate pork chop and pork cutlet. That was not bad. Miso Soup was great taste. Many pork and veggies in it. Customer service is good. Must need to book for dinner. I can say this is good Japanese restaurant in Yuen Long.
Customer service is good.
Must need to book for dinner.
2020-03-01
2020-02-29 421 瀏覽
香港做日式家庭料理店唔多,但元朗就有間。我喜歡支持小店,因細店用心經營,唔重味精,食出家的味道。黑豚定食入口好香,肉質嫩滑,有口感。名古屋風味雞翼雞翼香脆,加上芝麻,味道調得好
黑豚定食
入口好香,肉質嫩滑,有口感。

名古屋風味雞翼
雞翼香脆,加上芝麻,味道調得好

2020-02-24 419 瀏覽
第一次寫好評 當然要寫給嘉兵衛~其實我已經來過很多次 餐牌上的料理大多數都有試過XD燒鯖魚是朋友每次來都要點的 以前店員會在客人面前燒 最近好像會在廚房先燒(?)還有和風炸豆腐我都是必點的 不過忘了拍照。而這次點了新的烏冬 不過個人還是比較喜歡野菜蘑菇烏冬 經常都會點這個XD老闆娘也很親切 店長也會經常添茶因為料理只有老闆娘跟日本人廚師打理 所以等侯時間會比較長 不過吃到好吃的也是值得如果想吃的話最好要先訂位WALK-IN比較難有位呢 中午的話WALK IN也可以試試看!
第一次寫好評 當然要寫給嘉兵衛~
其實我已經來過很多次 餐牌上的料理大多數都有試過XD

還有和風炸豆腐我都是必點的 不過忘了拍照。

老闆娘也很親切 店長也會經常添茶

試食活動
炙燒火焰醋鯖魚
蟹肉日本蛋烏冬
  • 雞翼 炸豆腐
「幸福的家庭總歸相似,不幸的家庭各有各的不幸。」家庭料理亦不外如是,好食的日本家常菜,一定會有似曾相識的味道,勾起你對自家飯菜的美好回憶。嘉兵衛是我的私家食堂之一,即使位置有些「隱世」,每次入元朗探訪親友仍會在此一聚。見它幾年來都保持一貫水準,這才放心推介給大家😜嘉兵衛的定食出了名的好食,不過,請不要忘記它也是一間居酒屋,叫上幾碟燒物炸物煮物小食送酒,才算不虛此行。高知縣柚子酒($38)食日本菜,我最鍾意試各種果實酒。這杯高知縣柚子酒果香也算濃郁,入口似新鮮柚子肉粒爆汁。沒有打滿分的原因是,我在高知飲過更堅的柚子酒,咁就曾經滄海難為水lu~名古屋雞翼($62)不平凡的家常風味醬油雞翼,煮透再炸,剖半之後易拆單骨,啖啖吮指回味。雞皮脆香、油脂豐盛,雞肉多汁無雪味,黑胡椒惹味,醬汁甜甜地很好。酒味十分重,想必清酒落得甚豪邁,酒鬼用來送酒簡直是雙重快樂。(另一款酒鬼の雙重快樂小菜係【清酒煮蜆】,水準也頗高,不過今次沒叫)鹽燒蔥花薄切牛舌($55)😍蔥激多!雖是薄切但其實有一定厚度(2-3mm),這點我很欣賞,因太薄會鞋口。肥瘦相間的優質牛舌,強勁的鑊氣鎖住肉汁,牛味及油花足夠,胡椒味極重;質

高知縣柚子酒

高知縣柚子酒($38)

名古屋風雞翼

名古屋雞翼($62)

鹽燒蔥花薄切牛舌

鹽燒蔥花薄切牛舌($55)
肥瘦相間的優質牛舌,強勁的鑊氣鎖住肉汁,牛味及油花足夠,胡椒味極重;質地柔軟爽滑,包住稍微焦糖化的大蔥碎,甘辛過癮!!!

橄欖油燒廣島蠔

燒橄欖油廣島蠔 ($82)
調味簡單卻鮮美絕倫,不得不佩服嘉兵衛的「燒功」!蠔肉味道層次有變化,肉身滑嫩、裙邊厚韌,嗆味青蔥提鮮,檸檬+柚子胡椒作輔,嫩肉爆汁的同時,焦糖化的裙邊又將你拉向享樂的頂端~~~~吃剩的橄欖油醬汁不要丟棄,用來撈飯滋味無雙!

黑豚扒定食

和風黑豚扒定食($166)
忘記了是鹽燒還是和風口味,總之主角是鹿兒島黑豚扒。黑豚肉勁正正!半肥瘦,厚度夠,鎖住肉汁,有咬口。

辣醬油和風醬汁鹹甜帶酸,乍看無甚特別,送飯卻相當開胃,吃過人人都無差別變身米飯殺手。
椰菜絲也給得很慷慨,不過燒肉汁溝埋胡麻醬會稍為偏鹹少少,不適宜空口吃。

豚肉味噌湯

如果說黑豚燒肉只是用料矜貴,別處也能如法炮製;那麼定食跟餐的豚汁(豬肉味噌湯)可以說是獨此一家,不誇張的說,我在香港還未吃過更美味的麵豉湯!

這裡的豚汁可謂道地住家湯,湯料豐富樸實,有蘿蔔、紅蘿蔔、冬菇、滑子菇、洋蔥⋯⋯甚至還有肥豬肉!麵豉用量甚為剋制,食落不鹹,帶有淡淡味噌清甜和鰹魚昆布湯底的鮮美,是令人潸然淚下的家常湯味。食完咁多油膩野,有這樣一碗家常滋補暖湯,再挑剔的腸胃也會瞬間治癒丫~~😌
原隻桃子雪葩

原隻桃子雪葩($62)
基本上所有雪葩我們都試過,最愛清爽的蘋果和桃子雪葩。桃子雪葩的桃味其實普通,不及蘋果味雪葩的真;不過,裝在原隻桃殼入面,有種原湯化原食的妙趣,「桃」氣十足🍑

點解我欣賞嘉兵衛,就係因為佢用既都係家常調料:醬油、辣醬油、清酒、味醂、味噌、薑蔥蒜、胡椒、鹽;但憑著大廚對各樣食材的熟諳,精準的火候及調味控制,每一碟餸都可盡情發揮個性、還原本色。所謂平凡見真章,就係咁先令人沒齒難忘。

讚完一輪,講下不足之處,就係環境。
1. 雖然室內環境溫馨,木檯凳幾好坐,碗碟餐具有用心配搭過,但店面太細太逼,始終都影響食飯談天心情。亦因為座位不夠,食之前最好打電話book定,通常八點半之後不再接新客。
2. 我地今次坐正門口位,人地一出一入食應d風。
3. 店內沒有洗手間,要拎匙兜到棟樓後面去上,不太方便。

不過,野食實在太好食,送酒又一流,作出以上犧牲,我願意!😍

2019-08-24
黑豚扒定食
豚肉味噌湯
原隻桃子雪葩
2020-01-01 420 瀏覽
由朋友介紹我到這家位於元朗二線位置的日式小店,據說是由日本人開設的。餐廳位於私人屋苑的地鋪,附近人流清簡,遠離大馬路和Yoho Mall的繁囂,顯得寧靜。餐廳裝修簡單,亦略為殘舊,地方有點兒擠迫,但反而這更表現出小店的特色。餐牌印刷簡潔,食物有幾款飯麵,選擇不多。我點了一客牛肉湯烏冬,先喝一口湯底,熱湯麵豉味的鹹香不算濃烈,清澈而不油膩。牛肉份量極多,肉味濃,肉質軟腍,入口無渣。烏冬麥味濃,麵條滑溜而口感結實。溫泉蛋煮得半熟,半透明的蛋白,隱約看見內裡的蛋黃,溫泉蛋滑不溜口,不用咀嚼已可滑到喉嚨中。再加上有一片腐皮,它本身味道已夠清甜,再吸收了湯底的味道,是一種很好的享受。吃過烏冬後,其實已經很滿足,看看牆上的餐牌,嚇然發現甜品有自家製原個棷子/南瓜雪糕,非常新奇和特別,於是點了一客南瓜雪糕試試。雪糕送來了,一打開南瓜蓋,一片騰雲駕霧的視覺效果,一陣輕煙飄散後,看見橙橙的南瓜雪糕,雪得很冰冷,很硬身。等了一會,待它稍為融化,輕嚐一口,淡淡的南瓜清香滲在口腔,冰冷的雪糕凍入心。吃過這個甜品後,內心充滿幸福的感覺。這家小店的食物,充滿驚喜,將來必會重臨。

這家小店的食物,充滿驚喜,將來必會重臨。
2019-08-25
2019-12-11 464 瀏覽
📍元朗.吃貨夫妻好耐冇出動喇!皆因而家出去食嘢都要好揀擇!睇清楚先好食!🤔當然有參考張清單啦!跟住就係要去懲罰下佢哋喇!💛💛💛*💛和風蒜蓉黑豚定食雖然吃貨妻都嚟過好多次,但發現食完都會再想去食!😍今次叫喱個定食有吃貨夫最愛嘅蒜蓉呀,一定啱晒胃口😋超級期待試下!果然冇失望勁香蒜蓉味,而且豚肉一啲都唔「un」,勁入味!因為喱度嘅主廚係真·日本人,一個人用心逐碟製作,超級有風味!😍加上吃貨妻最鍾意嘅椰菜沙律,中和咗肉嘅膩!無得輸!👍🏻👍🏻評分:🔆🔆🔆🔆🔆*🧡味噌豚肉野菜烏冬吃貨夫話好想食烏冬,揀咗好耐見成間鋪好多豚肉料理,所以都係食豚肉!點知食咗就知伏咗!因為吃貨夫發現個湯底係同定食嘅味噌湯係一樣㗎!😂😂但個湯係好好味嘅,洋蔥、紅蘿白、薯仔、豚肉,勁足料!而且唔係得個咸字,吃貨妻好少有地清晒成碗湯㗎!💛評分:🔆🔆🔆🔅*🧡燒章魚丸章魚丸係吃貨妻嘅最愛,每次去到日本都要日日食!咁去到日本人開嘅鋪咁要試試先!😆喱個章魚丸不過不失啦,但香港食到喱個質素算唔錯!😊起碼佢唔係好粉咁,只係外面硬咗少少,味道都係口小丸子味咁囉!都可以一試嘅!*評分:🔆🔆🔆.⁉️因為係一個人即叫即做,所以煮嘅時間比較耐,大家記
📍元朗
💛和風蒜蓉黑豚定食

評分:🔆🔆🔆🔆🔆
🧡味噌豚肉野菜烏冬

評分:🔆🔆🔆🔅
🧡燒章魚丸

評分:🔆🔆🔆
⁉️因為係一個人即叫即做,所以煮嘅時間比較耐,大家記得耐心等候呀!

2019-11-29