2022-09-18 723 瀏覽
係元朗國都有食過間由日本人開既黃店叫做嘉兵衛細細間最後都係捱唔住我都係佢地五月結業前幾日先食到其中有次係假期後既星期二原來變左休息日白行左一轉位置就係安興遊樂場格離條食街呢條街都好多黃店元朗國米豬連門口有寫話餐廳係由日藉廚師先生同香港太太兩夫婦打理餐廳十一點半開門我地大約十一點半去到已經full左要等第二輪係門口排左大約四十分鐘先入得餐廳好細間只有幾張檯同埋都幾迫係名乎其實既小店餐牌除左定食仲有部ipad有得睇甜品不過暫無供應加二十蚊既自家製豚肉味噌湯同日替沙律其實無咩特別唔需要加因為得廚師一人打理都等左廿分鐘先上食物咖哩吉列豬扒飯呢個飯好失望隻吉豬同街邊19日式餐廳無分別咖哩都係成個定食係完全無特色見餐牌仲有款係貴一倍既鹿兒島黑豚都無機會可以試到了我自己就爭扎左好耐要黑豚定鰻魚最後都係揀左後者因為唔會食到第二次就揀左餐牌入面最貴果樣佢寫係每日限定定食類別會有湯跟原條鰻魚但無話燒得脆邊鰻魚汁同山椒粉都可以自己落而條鰻魚都算瘦整體味道一般不過就唔似竹里咁有骨認真其實食鰻魚見唔到佢炭爐燒就真係唔洗再試每次入餐廳總係會有種莫名既幻想可以係度食到一條好食既結果換黎既係每一次既失望所以我諗係香港
係元朗國都有食過間由日本人開既黃店

每次入餐廳總係會有種莫名既幻想可以係度食到一條好食既
結果換黎既係每一次既失望
所以我諗係香港
起碼都要三四百蚊果d鰻魚飯先叫得過
更加只可以去串燒店,高級鮨店或者酒店先可以叫得落手
呢餐真係早知叫黑豚好過

唔知係臨結業定同其他黃店聯乘啦
臨前時送左包糖當係小小心意
2022-05-05
2022-05-06 464 瀏覽
—知道5月會係最後營業 把握機會預早打電話 好彩都book到午市位Walkin唔知排到幾時 外賣都好似暫停咗🐷鹿兒島產吉列黑豚芝士定食($182)🐥吉列免治雞肉餅+野菜薯餅定食($106)炸得乾身 有個架瀝住 底部嘅熱氣可以散走 保持炸物脆度🍳玉子燒($46)嫩滑厚身 好有口感 旁邊蘿蔔蓉都好食最掛住嘅係豚肉味噌湯 感受到係自家製 非常足料埋單收到包糖 先有實感真係會有完嘅一日————————————————————嘉兵衛 KAHEE Japanese Restaurant 元朗馬田路38號怡豐花園地下5號舖

知道5月會係最後營業
把握機會預早打電話
好彩都book到午市位
Walkin唔知排到幾時
外賣都好似暫停咗
🐷鹿兒島產吉列黑豚芝士定食($182)
🐥吉列免治雞肉餅+野菜薯餅定食($106)
炸得乾身 有個架瀝住 底部嘅熱氣可以散走 保持炸物脆度
🍳玉子燒($46)
嫩滑厚身 好有口感 旁邊蘿蔔蓉都好食
最掛住嘅係豚肉味噌湯
感受到係自家製 非常足料
埋單收到包糖 先有實感真係會有完嘅一日
————————————————————
嘉兵衛 KAHEE Japanese Restaurant
元朗馬田路38號怡豐花園地下5號舖
2022-05-01 311 瀏覽
呢間係元朗開左9年主打日式家庭料理將於下月8日結業😭有朋友係元朗國既居民推薦左呢間餐廳好耐但一直都未搵到機會食,今次結業點都要必時間過黎!唔知係咪因為就結業所以好多款料理同飲品都賣曬,尤其想食既牛舌同原個生果雪糕都冇,落完單店員先知menu好多野冇左好耐搞到有少少無奈,想試既朋友要考慮下啦⚠️.黑豚生薑燒定食 HKD172鹿兒島產吉列黑豚芝士定食 HKD176招牌定食選用鹿兒島縣產黑豚🐖每份定食都會附送味噌湯,裡面有蔬菜,係日本有個說法味噌湯係唔同家庭有唔同既味道,而呢碗係屬於嘉兵衛既味道😊生薑燒定食既黑豚有3大片,每片個邊都有層脂肪,肉質咬落唔會孩口仲帶點彈牙;不過醬汁比較濃味同食唔出薑味,而且要連埋飯食先可以沖淡醬汁既油膩感… 而吉列黑豚則有兩塊,以特製醬汁搭配。和風炸豆腐 HKD44炸豆腐有4舊,唔會炸到好油膩,豆腐幾滑.嘉兵衛地址 |元朗馬田路38號怡豐花園地下5號舖

黑豚生薑燒定食 HKD172
鹿兒島產吉列黑豚芝士定食 HKD176

和風炸豆腐 HKD44
炸豆腐有4舊,唔會炸到好油膩,豆腐幾滑

嘉兵衛
地址 |
元朗馬田路38號怡豐花園地下5號舖
2022-03-26 1022 瀏覽
🍲溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬💰$86🐷滑蛋吉烈豬扒丼💰$99🎃紫芋粟子及南瓜薯餅💰$72.⚡️山長水遠入元朗行山,梗係要順便食bookmark咗勁耐嘅日式家庭料理一黎就決定要食鍋物同南瓜薯餅🎃兩樣都同想像中一樣咁好食😌薯餅軟糯又香口,好值得再encore🤘🏻⚡️ 🍲溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬好彈牙,要大讚湯底嘅牛肉味好濃,同時又清爽唔膩,係微涼嘅氣溫下食絕對會幸福感max呀🤣⚡️ 🐷滑蛋吉烈豬扒丼就不過不失,環境比較細,但一枱一櫈都散發住日式風味,閒時黎品嚐下都不失為一個好選擇😌
🍲溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬

2021-11-02
溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬
  • 紫芋及南瓜薯餅
2022-03-23 530 瀏覽
你預食午飯坐低叫嘢食之後等半小時,趕時間唔好去,佢做唔切,無辦法。 食物唔錯既,飯係好食。 好得閒既先好去食,否則餓到死咗,催幾次都係同你講多單要等,因為佢哋接咗好多外賣單要整,堂食少人都要等好鬼耐。
2022-03-06 530 瀏覽
今日見到有元朗黃谷友推介 嘉兵衛 KAHEE Japanese Restaurant晚上蕩到附近就去買外賣八點鐘的馬田路靜到似凌晨時分嘉兵衛 只見裡面坐住店員見到我一人裝下裝下就主動畀menu我睇店員態度好有誠意和禮貌我有少少畀佢打動咗所以決定不理抵唔抵都幫襯佢這時候有幾個單車客望過menu後就走咗我拎住外賣回家時望一望袋三百幾蚊好似唔係好多嘢但其實我叫咗兩個飯定食再散叫咗燒牛舌心裡有點失望回到家我才確定我係眼闊肚窄的人攤晒出嚟原來真係唔少嘢味噌黑豚飯 滑蛋蠔飯原來個膠碗好深好大我同Fu Gor兩個人先食得晒呢碗好正的滑蛋蠔飯豚肉飯要原個留返聽日食燒牛舌$72一碗都好多片薄燒好滑好爽好多香葱麵豉湯都好多料味好足紅白蘿蔔香菇同肉配菜有三文魚沙律同煎蓮藕餅都好味食過我敢話佢呢個價錢係值得的只係外賣所以觀感打咗折遲啲一定要去堂食嘉兵衛無做什麼外賣優惠也沒有推出什麼抗疫套餐價錢唔走平價路線所以係呢個時勢會蝕底一點正所謂高不成低不就唔可以將貨就價但按返貨真價實咁大家又未必想畀百幾蚊食個外賣定食優質的黃店需要我哋去支持唔想佢消失大家就多啲去幫襯啦
今日見到有元朗黃谷友推介

優質的黃店需要我哋去支持
唔想佢消失
大家就多啲去幫襯啦
2022-02-19 426 瀏覽
小編和朋友選了這間元朗覺得呢個飯嘅水份比較多,亦都不是使用日本米烹調的,加上啲飯比較一Pat Pat 而不是粒粒分明。豬扒炸得不錯,在吃的角度不錯,十分鬆軟。不過吉烈豬扒的皮會和肉分開,而不是次黏著炸粉的吉列豬扒。漢堡扒的肉味濃厚,但不會過分鬆散,另外在漢堡扒的芝士味道相對濃烈及重味。此外,餐廳的擺盤不錯很有日式的風味亦有別一般茶餐廳風味,總括而言,不過價錢偏貴一點,但聽說是日本人開的過江龍店舖,所以都會有較多人到場進食。
2022-01-07
2022-01-18 519 瀏覽
朋友介紹另一間日本🇯🇵料理,以定食🍱作主打,店舖細小但都坐得🈵🈵,應該都好受區內客歡迎👏🏻。叫咗三個餐,食物質素都幾好,但訂價感覺上有些少偏高🤔———————————————————————————🥢炙燒池魚定食🐟💬一條燒魚烤得好香脆唔會太乾,配咗件忌廉薯餅,另外值得一提嘅係碗麵豉湯幾好飲😋.🥢吉列免治雞肉餅+野菜薯餅定食🍱💬呢個價錢偏唔值,兩塊吉列拼湊而成,唔夠豐富亦唔太過滿足🤭.🥢滑蛋吉列豬扒丼🐽💬吉列豬扒幾脆口,滑蛋夠餸飯,加埋碗湯都飽肚唔駛轉定食都可以🤔
———————————————————————————
🥢炙燒池魚定食🐟
🥢吉列免治雞肉餅+野菜薯餅定食🍱
💬呢個價錢偏唔值,兩塊吉列拼湊而成,唔夠豐富亦唔太過滿足🤭
🥢滑蛋吉列豬扒丼🐽
2021-12-20 393 瀏覽
元朗劇院向前繼續行,去到足球場嗰邊,有好多食肆。呢間嘉兵衛都喺嗰度好多年,一點幾趁佢未last order,就入去食個飯先吉列豬扒飯豬扒飯好簡單,就係有一塊炸豬扒,下面有啲飯,側邊係咖喱。咖哩味道幾濃,味道係比較鹹少少,送飯唔錯。重點絕對係個炸豬扒,佢外面嘅炸皮非常蘇脆,而且極薄!入面嘅豬扒都好厚,好juicy,好好食!另外叫咗份小食,係多春魚配他他醬。多春魚炸得好好,唔會變咗做魚乾,都係外脆。不過雖然幾好食,不過價錢真係偏貴。

吉列豬扒飯

另外叫咗份小食,係多春魚配他他醬。

多春魚炸得好好,唔會變咗做魚乾,都係外脆。

不過雖然幾好食,不過價錢真係偏貴。
2021-09-04 1135 瀏覽
元朗國美食多不勝數,今次要介紹嘉兵衛,一間日式家庭料理小店🙆🏻‍♀️小店座位唔多,如果想食嘅話,記得要提早打去book位啊!今次食咗咖喱吉列豬飯🐖($92),吉列豬雖然炸得好脆,但咬落口感有啲韌同乾,咖喱唔辣,不過比較稀,朋友話啲飯浸落去有啲似食粥🤭反而溫泉蛋鍋燒牛肉烏冬($86)就幾有驚喜!牛肉嘅份量都算多,烏冬好有咬口,仲有腐皮同一小塊嗚門卷🍥個湯清清地,都幾好食!小店仲可以加定食(+$20),每個定食都會配備味噌湯同沙律。味增湯唔係用味噌醬就咁加水,係好似媽媽煲嘅湯🤤裏面仲有啲蔬菜(紅蘿蔔、洋蔥、菇)同少少豚肉,令味噌湯帶點清甜,欣賞!另外,仲會有一碗小小嘅沙律🥗,蟹柳同沙律菜,沙律菜非常新鮮爽口👍🏻總括而言,之前聽過呢間評價幾高,不過食完覺得價錢真係偏貴,性價比唔算話太高!不過對日式料理有興趣嘅朋友仔,都可以去試吓!💛.推薦指數:🍲🍲🍲(3/5)

推薦指數:🍲🍲🍲(3/5)

2021-07-18 1014 瀏覽
讚1.叫左鰻魚飯同蒜蓉鹿兒島豬肉飯,兩樣都做得好有水準,鰻魚飯肉質腍身,鰻魚汁甜身但唔膩口,飯煮得透心,味噌湯好味!肉香同味噌既份量好夾;鹿兒島豬肉煮得爽口,醬汁好惹味2.份量真係好大,初時望價錢都覺得貴,但嘢食一上檯真係好大份彈1.係等得耐既,要有啲耐性

1.係等得耐既,要有啲耐性
My friends recommended KAHEE Japanese Restaurant for dinner after a hike in Yuen Long. KAHEE Japanese Restaurant is a homey (small) restaurant run by a family, which serves delicious Japanese meal sets and snacks.There were so many different sets that I wanted to try, but this Soak Cooked Rice in Soup with Snow Crab got my eyes! As I don’t usually find this kind of item on the menu of other Japanese restaurants, and it was a really nice choice for dinner.The soup broth was absolutely amazing! A

The soup broth was absolutely amazing! A very hearty homemade soup that was so flavoured, yet not overly salty nor tasted like MSG soup. The snow crab pieces were quite meaty and tasted fresh. Nom nom! The silky runny egg made up for the amount of protein and made the whole pot very filling and satisfying.
Tamagoyaki
We also ordered a Tamagoyaki to share. The sweetened egg roll slices were so delicious and smooth! Very tasty with the radish mash on the side.
2021-04-25
Tamagoyaki
2021-03-16 1474 瀏覽
嘉兵衛可說是吃了很多年也不會厭倦的日本餐廳,定期就想再光顧一次。不少餐廳只有在開業時好吃,但這家的水準一直都很穩定。既然現在不能飛去日本,就在這兒感受一下鄉下的滋味吧。滑蛋吉列豬扒丼 $79微微濕潤的滑蛋、加入了爽脆吉列豬扒後,層次感變得很豐富,吃了很多遍依然覺得非常美味,每次都會一飯不留地吃完,是媽媽的味道啊!芝士漢堡扒飯 $98這個是第一次點的,並不在常規菜單中。漢堡扒很Juicy,當然牛肉味亦非常突出,加入芝士後變得更加濃味。沙律方面則是配搭三文魚,跟日替沙律的有少許不同。自家製豚肉味增湯+日替沙律 $20重中之重!必點!飲了很多年的味增湯,超級足料,並不是其他店的一般貨色!湯中包括蘿蔔、豚肉、菇,材料均散發出陣陣清甜,每一口都像升仙了一樣!$20看似有點貴,但超級值,沒有飲過這個湯就不叫來了嘉兵衛!這個湯,我覺得可以飲一輩子!!!!媽媽我愛你!!!另外,職員會不停地加茶,又沒有特別限制時間,值得再讚!

滑蛋吉列豬扒丼 $79

芝士漢堡扒飯 $98

自家製豚肉味增湯+日替沙律 $20
自家製豚肉味增湯+日替沙律

另外,職員會不停地加茶,又沒有特別限制時間,值得再讚!
  • 自家製豚肉味增湯
2021-03-04 1040 瀏覽
星期日的中午,非常想食日本野,所以去咗元朗嘉兵衞,佢哋主打日式家庭料理,很久之前食過一次晚飯,感覺良好。今日食最基本的牛肉飯,吉利豬扒蛋飯和親子丼。首先環境幾好,雖然地方不大,但坐落地方舒服。職員服務態度正常,跟住講下食物: - 牛肉飯 - 汁太酸,影響了牛肉的味道,白飯正常。- 吉利豬扒蛋飯 - 豬扒好味,雞蛋,洋蔥和飯的調味係好好。- 親子丼 - 雞也正常,也是雞蛋,洋蔥和飯的調味好味,不需再落七味粉等調味。總結,吉利豬扒蛋飯比較出色,親子丼正常,牛肉飯不合格(牛肉飯的價錢也是三個午餐最貴)這個是我和朋友飯聚後的感想,謝謝

今日食最基本的牛肉飯,吉利豬扒蛋飯和親子丼。

首先環境幾好,雖然地方不大,但坐落地方舒服。

職員服務態度正常,跟住講下食物:

- 牛肉飯 - 汁太酸,影響了牛肉的味道,白飯正常。

這個是我和朋友飯聚後的感想,謝謝
日本
2021-02-28
2020-12-18 1166 瀏覽
日本鄉土料理即係用當地食菜做出的平民菜,性價比高之餘,一個set 有齊湯、配菜、主菜。雖然是平凡餸菜但即叫即做,不是港式大鑊飯/三餸飯。🔸親子丼:即滑蛋雞脾肉飯,雞脾肉好滑,滑蛋用味醂調味,汁好夠味但飯濕了少少🤏。🔸咖哩吉列豬飯:咖哩唔辣,唔太濃,吉列豬炸得好好,豬扒有條肥邊,好juicy 唔粗糙👍🏻。🔸跟餐加20:配味噌湯和蟹柳沙律🥗。沙律菜醒胃好fresh ,值得encore 沙律。湯就有蘿蔔、冬菇等配料調味。PS 邊聽日本歌邊食日式料理,用膳感覺良好

PS 邊聽日本歌邊食日式料理,用膳感覺良好