2025-06-26 411 瀏覽
之前去過銅鑼灣喫茶店舖環境都好靚☺️、今次又嚟到這間位於尖沙咀《喫茶ちょうぼ》K11購物中心、環境好有日系帶點懷舊感🤔、整間係以啡紅木系帶點典雅傢俬坐著感覺寬敞舒適😙、今次選擇咗好幾款特別試吓🤭!若葉香氣牛油果蛋包飯 $122呢款牛油果蛋包飯係一款有營養又健康、用咗新鮮牛油果、整份滑蛋切開仲有流心、入口軟綿嫩滑清新口感帶點濕潤😋、配埋特製醬汁加添米飯食好正!炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 $135揀咗刨朱古力 呢一款軟殼蟹咖喱飯賣相好吸引🤤、最特別店員係軟殼蟹面刨朱古力碎、整份係完整一隻軟殼蟹😯、金黄酥脆外皮沾滿碎朱古力、味道特別香甜酥脆啖啖口感😋、尤其是佢嘅飯仲有粒粒口感沾滿咖喱汁超美味😋!蔥油香菜唐揚炸雞 $108呢一款唐揚炸雞望見都幾特別🤔整份炸雞洒滿香菜、食到入口散發蔥油香😙、令到炸雞食到入口味道更加香、外甘香脆內腍嫩啖啖葱油味道又好食😋!和風紅豆冰鯛魚燒 $58呢一杯特色飲品配搭都幾特別😯整杯上層軟綿綿香滑忌廉、下面香甜綿滑紅豆蓉、兩者味道軟香滑飲到入口好香濃😋、配埋鯛魚燒食好夾!紫薯牛乳 $38呢一杯紫薯牛乳望見都幾靚😍、淺紫色澤綿滑賣相🤔、飲到入口好香紫薯味道😙、軟綿滑口感都幾好😋!

若葉香氣牛油果蛋包飯 $122

炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 $135

揀咗刨朱古力

蔥油香菜唐揚炸雞 $108

呢一款唐揚炸雞望見都幾特別🤔

和風紅豆冰鯛魚燒 $58

呢一杯特色飲品配搭都幾特別😯

紫薯牛乳 $38

呢一杯紫薯牛乳望見都幾靚😍、

2025-06-23
6天前 0 瀏覽
前幾日同老公食飯,我哋揀左喫茶店🍵復古裝修好有昭和氣氛,好舒服,午飯時間都多人排隊,需要早少少到。🔺若葉香氣蛋包飯第一次試牛油果蛋包飯🥑超綿密😋輕輕劃開蛋液流開,配上芝士忌廉汁好夾,新鮮牛油果帶嚟好清新嘅配搭,健康又美味👍🏻🔺蔥油香菜唐揚炸雞即炸嘅炸雞咬開滿口都係汁✨外層酥脆,爆多葱油同香菜,忍唔住一塊接一塊🤭🔺日式咖喱牛肋肉烏冬(刨芝士)呢個烏冬可以揀刨朱古力或者芝士,我哋揀左芝士,成磚芝士係你面前刨,完全唔客氣😂牛肋肉炆得好入味👍🏻烏冬煙韌彈牙,條條都沾滿咖喱汁,超正呢🤤🔺初夏清甜蜜瓜刨冰忍唔住叫咗個刨冰食🤤好清新,而家咁熱食就啱曬☺️有切件日本蜜瓜🍈超甜又多汁,淋上蜜瓜糖漿🍬好消暑🔺紫薯牛乳日本鮮牛乳好濃郁,底層有綿密嘅紫薯蓉,配搭口感啱啱好😚🔺日式手沖珈琲流用壺上,襯返好日式嘅環境😍

🔺若葉香氣蛋包飯

🔺蔥油香菜唐揚炸雞

🔺日式咖喱牛肋肉烏冬(刨芝士)

🔺初夏清甜蜜瓜刨冰
忍唔住叫咗個刨冰食🤤好清新,而家咁熱食就啱曬☺️
有切件日本蜜瓜🍈超甜又多汁,淋上蜜瓜糖漿🍬好消暑

🔺紫薯牛乳
日本鮮牛乳好濃郁,底層有綿密嘅紫薯蓉,配搭口感啱啱好😚

🔺日式手沖珈琲流
用壺上,襯返好日式嘅環境😍
2025-07-08
10 分鐘 (堂食)
午餐
每次到K11逛街.總會心思思想食蛋包飯昭和風嘅木系裝潢.仿如置身日本嘅Cafe✨若葉香氣牛油果蛋包飯 呢度嘅蛋包飯非常出色配搭牛油果原來可以咁夾香軟嘅滑蛋.包著五穀米飯淋上香滑嘅忌廉芝士汁.健康又好味✨炸酥脆軟殼蟹咖喱飯原隻軟殼蟹.外脆內軟配上濃郁嘅咖哩汁.非常惹味店員仲會即磨芝士.大人小朋友嘅至愛✨蔥油香菜唐揚炸雞即炸熱辣辣嘅炸雞配上蔥油好香口.外層香脆炸粉唔太厚雞肉嫩滑.肉汁豐富✨和風紅豆冰鯛魚燒 面層加上幼滑忍廉.有別於港式紅豆冰紅豆幾乎佔半杯份量.好足料鯛魚燒 口感煙煙靭靭.裡面仲有紅豆餡料有部靚嘅咖啡機. 咖啡都好多款式✨朱古力曲奇黑咖啡咖啡味道濃郁面層舖滿朱古力曲奇碎甜而不膩適逢父親節▫️蛋中藏著給爸爸的驚喜 (6月2-30日)▫️堂食惠顧滿$150即可夾一次;▫️若與父親同行,可額外獲得多一次機會▫️獎品如下:送蛋包飯一客/飲品買一送一/全單八折卷一張
每次到K11逛街.總會心思思想食蛋包飯

咖啡味道濃郁
面層舖滿朱古力曲奇碎
甜而不膩

適逢父親節
▫️蛋中藏著給爸爸的驚喜 (6月2-30日)
▫️堂食惠顧滿$150即可夾一次;
▫️若與父親同行,可額外獲得多一次機會
▫️獎品如下:
送蛋包飯一客/飲品買一送一/全單八折卷一張
2025-06-25
午餐
  • 蟹肉忌廉可樂餅
2025-07-05 0 瀏覽
位於尖沙咀K11嘅🌟喫茶ちょうぼ🌟,係一家彷古嘅🇯🇵日式打卡Cafe☕,深色木系🪵嘅裝修,頗具🏯昭和年代嘅感覺!💚若葉香氣牛油果蛋包飯 $136加入牛油果同埋嫩葉製成嘅蛋包飯,綠色Tone賣相好特別!🦀炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 $148上菜時會刨芝士嘅咖喱飯,軟殼蟹香脆,咖喱汁充滿菜甜,幾好!另可選刨朱古力!🍗蔥油香菜唐揚炸雞 $118香脆嘅無骨炸雞,以蔥油來調味,唔錯!🍹和風紅豆冰鯛魚燒 $58鯛魚燒+紅豆冰,造型可愛,夠晒甜美!🍠二番甜薯牛乳 $58以雙色番薯製成嘅特飲,出奇地綿滑同埋香甜,推薦!

💚若葉香氣牛油果蛋包飯 $136

加入牛油果同埋嫩葉製成嘅蛋包飯,綠色Tone賣相好特別!

🦀炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 $148

🍗蔥油香菜唐揚炸雞 $118

香脆嘅無骨炸雞,以蔥油來調味,唔錯!

🍹和風紅豆冰鯛魚燒 $58

鯛魚燒+紅豆冰,造型可愛,夠晒甜美!

🍠二番甜薯牛乳 $58

以雙色番薯製成嘅特飲,出奇地綿滑同埋香甜,推薦!
2025-06-22
麻婆豆腐和牛蛋包飯玩味十足🌶️ 滑溜蛋皮包住粒粒和牛炒飯🐮 麻婆豆腐香辣過癮🌶️ 豆腐嫩滑唔碎 和牛油脂香平衡辣味💯開心果帶子意粉堅有驚喜✨ 帶子煎到金黃微焦🦪 開心果醬creamy又nutty🌰 意粉al dente掛汁力強🍝 灑滿開心果碎增加口感👅環境日式喫茶店風格🎎 卡位坐得舒服🛋️ 服務員細心介紹食法🗣️ 上菜速度合理⏱️尖沙咀fusion菜新選擇📍 兩款主食都創意十足🎨 價錢中上但值回票價💸甜品menu都好吸引🍮 下次要試埋佢哋嘅梳乎厘班戟🥞同朋友輕鬆喫茶之選😌
2025-06-05
5 分鐘 (堂食)
用餐優惠
試食活動
2025-07-02 21 瀏覽
尖沙咀K11嘅「喫茶」和洋風環境超正。若葉香氣牛油果蛋包飯,蛋皮煎得超滑嫩,若葉令整個蛋變得綠綠的。切開時半熟蛋漿緩緩流出,視覺效果震撼!飯底加入左少少藜麥,上面鋪滿牛油果片,口感creamy又清新又健康。(6月優惠:堂食滿$150可夾公仔機一次,夾中仲有機會送蛋包飯,飲品買一送一,八折卷!如果同爸爸一齊食,仲可以有額外一次抽獎機會)蔥油香菜唐揚炸雞整座山咁高。外皮超脆,肉質juicy唔柴,調味嘅蔥油好香.炸酥脆軟殼蟹咖喱飯,軟殼蟹炸到金黃酥脆,蟹肉鮮甜,咖喱汁係日式甜咖喱風格,唔會太辣,撈飯一流。和風紅豆冰鯛魚燒,以為係甜品,原來係飲品。鯛魚燒紅豆味濃,唔會太甜.蜜香梳打蜜瓜甜味自然,有氣梳打飲落好清爽.

尖沙咀K11嘅「喫茶」和洋風環境超正。

切開時半熟蛋漿緩緩流出,視覺效果震撼!

蜜香梳打蜜瓜甜味自然,有氣梳打飲落好清爽.
2025-06-27 0 瀏覽
喫茶ちょうぼ:夏日和風驚喜踏入尖沙咀K11的喫茶ちょうぼ,撲面是悠閒的喫茶店氛圍。點上幾道招牌,開啟味蕾之旅。若葉香氣牛油果蛋包飯 是視覺與味覺的享受。滑嫩如絹的蛋皮包裹著粒粒分明的米飯,劃開瞬間蛋液流淌,是經典的治癒畫面。新鮮牛油果的細膩與獨特「若葉」香氣(猜想是某種清新香草醬汁?)巧妙融合,清爽不膩,恰如初夏微風。正值6月「蛋中藏著給爸爸的驚喜」活動(至30日),點這道更有意義!蔥油香菜唐揚炸雞 絕對是亮點!炸雞外皮金黃酥脆,肉汁豐盈。靈魂在於那獨特的蔥油香菜醬汁,蔥香濃郁撲鼻,香菜的清新點睛,賦予日式唐揚全新的台系風味,鹹香惹味,讓人吮指回味。炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 豪氣十足。整隻軟殼蟹炸得透徹酥脆,連殼可食,蟹味濃郁。日式咖喱溫潤帶微甜,與酥蟹是絕配,拌飯一流,滿足感爆棚。甜品 和風紅豆冰鯛魚燒 造型可愛。鯛魚燒外殼微脆,內裡是經典綿密微甜的紅豆餡,搭配冰涼的飲品(可能是紅豆冰沙或特調?),冷熱交融,為餐點畫上甜美句點。六月限定優惠:* 堂食惠顧滿$150即可玩「夾公仔機」一次!* 與父親同行,額外多一次機會!(溫馨提示:快帶爸爸來!)* 獎品超值:送蛋包飯一客/飲品買
喫茶ちょうぼ:夏日和風驚喜

六月限定優惠:
* 堂食惠顧滿$150即可玩「夾公仔機」一次!
* 與父親同行,額外多一次機會!(溫馨提示:快帶爸爸來!)
* 獎品超值:送蛋包飯一客/飲品買一送一/全單八折券一張。

喫茶ちょうぼ將傳統與創意結合得恰到好處,食物質素上乘,環境舒適。六月限定的「夾公仔」活動更添趣味與驚喜,非常適合帶上父親來場溫馨聚餐,共享美食與歡樂時光!
2025-06-26 27 瀏覽
呢間餐廳有古色古香嘅西洋復古裝潢,好似深啡木質家具、吊燈等等,東西fusion恰到好處,每個角落都好啱打卡,隨便影都好似文藝電影場景咁!🎞️ 🍛 若葉香氣牛油果蛋包飯半熟蛋包輕盈嫩滑,口感綿密,界開嘅瞬間超療癒,配埋清新牛油果醬,同炒飯意外地夾,食起嚟清爽唔膩好健康。🍗 蔥油香菜唐揚炸雞炸雞外面酥脆入面多汁,蔥油香氣撲鼻,加埋香菜提味令到層次更加鮮明🦀 炸酥脆軟殼蟹咖喱飯食之前店員會問想加芝士定朱古力,我哋就揀咗要芝士,然後店員就帶住一大舊芝士磚刨咗勁多芝士碎落飯面同軟殼蟹度。軟殼蟹炸得金黃酥脆,咖喱濃郁,送飯一流。🐟 和風紅豆冰鯛魚燒嘢飲方面,叫咗杯鯛魚燒紅豆冰,造型非常可愛。鯛魚燒外殼燒到脆脆哋,紅豆冰甜度啱啱好。🍵 抹茶麻糬沙冰朋友就叫咗抹茶沙冰,抹茶味濃而不苦,杯底仲有軟糯麻糬,口感超豐富,啱晒抹茶控。🎁 6月限定優惠|父親節彩蛋活動(6/2-6/30) 餐廳依家仲做緊父親節優惠,堂食夠$150就可以玩夾蛋機1次,同父親一齊嚟仲可以夾多次,可以夾到好似免費蛋包飯、飲品買一送一同全單八折券等獎品。 喫茶ちょうぼ河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖#日式洋風食堂 #父

🍛 若葉香氣牛油果蛋包飯

🍗 蔥油香菜唐揚炸雞

🦀 炸酥脆軟殼蟹咖喱飯

🐟 和風紅豆冰鯛魚燒

🍵 抹茶麻糬沙冰

🎁 6月限定優惠|父親節彩蛋活動(6/2-6/30)

喫茶ちょうぼ
河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖

#日式洋風食堂 #父親節優惠 #蛋包飯 #炸雞 #軟殼蟹 #文青打卡 #復古咖啡廳

2025-06-24 0 瀏覽
呢排成日落雨☔️有時仲要傾盤大雨😖真係約朋友都唔敢離開商場😅 @choubo_kissaten K11分店環境又靚又舒服,嘢食又好食😋仲要近鐵路站,約邊度嘅朋友都好方便😌所以連平日都好多人食,好彩夠早到🤭6月份真特別多優惠🤑餐廳竟然有部夾蛋機😍6月2-30日期間堂食惠顧滿$150即可夾一次,有爸爸同行,仲可以額外獲得多一次機會🤭獎品都幾豐富:有蛋包飯🍳飲品買一送一🍹全單八折券一張🤩🤩🍗蔥油香菜唐揚炸雞 ($108)次次嚟都會叫蛋包飯😋因為真係高質又好食,但估唔到今次最驚艷我哋嘅係炸雞😆見到堆到成座山嘅炸雞加埋大量蔥油真係好興奮🤪炸雞新鮮熱辣,大大件,所以一啲都唔乾柴,絕對係皮脆肉嫩👍🏻加埋帶有港式味道嘅蔥油就更香更惹味🤤🥗若葉香氣牛油果蛋包飯 ($122)🥘炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 ($135)🧋和風紅豆冰鯛魚燒 ($58)🍵焙茶牛乳 ($45)

蔥油香菜唐揚炸雞
🍗蔥油香菜唐揚炸雞 ($108)

若葉香氣牛油果蛋包飯
🥗若葉香氣牛油果蛋包飯 ($122)
炸酥脆軟殼蟹咖喱飯
🥘炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 ($135)
和風紅豆冰鯛魚燒
🧋和風紅豆冰鯛魚燒 ($58)
焙茶牛乳
🍵焙茶牛乳 ($45)
2056 瀏覽
蔥油香菜唐揚炸雞
炸酥脆軟殼蟹咖喱飯
焙茶牛乳
2025-06-24 0 瀏覽
先上嘅若葉香氣牛油果蛋包飯嘅蛋滑嫩,飯粒炒得乾身,帶有淡淡嘅香草味,而且仲有牛油果,食落好豐富。之後到蔥油香菜唐揚炸雞🍗炸雞香脆,雞肉鮮嫩多汁,蔥油同香菜都好香!炸酥脆軟殼蟹咖喱飯🍛好特別,店員會喺上面刨朱古力碎,估唔到咖哩同朱古力咁夾。軟殼蟹炸得金黃香脆,咖喱汁香濃惹味,配埋刨朱古力,增添一份甜味同口感,幾有創意。至於飲品方面,和風紅豆冰鯛魚燒幾得意,紅豆冰配上鯛魚燒。而白桃梳打就比酸酸甜甜,好清爽。

2025-06-23 352 瀏覽
之前食過其他分店唔錯坐得舒服野又啱食咖哩飯可揀刨朱古力或芝士!霸氣原隻軟殼蟹我揀左朱古力苦苦地配微辛微甜咖哩添層次Miss左父親節唔緊要6月內帶老豆嚟用餐堂食夠百五蚊可玩一次扭蛋有機會夾到蛋包飯、飲品買一送一或八折券若葉香氣牛油果蛋包飯切開爆綠色的汁飯粒超有咬口加上酸忌廉芝士汁食起嚟感到健康特飲好推薦二番甜薯牛乳一次過飲齊黃番薯紫番薯充滿薯蓉和風紅豆冰鯛魚燒粒粒紅豆香甜足料蔥油唐揚雞係港日式代表作夠脆夠熱
之前食過其他分店唔錯
坐得舒服野又啱食

咖哩飯可揀刨朱古力或芝士!
霸氣原隻軟殼蟹

我揀左朱古力
苦苦地
配微辛微甜咖哩添層次

Miss左父親節唔緊要
6月內帶老豆嚟用餐

堂食夠百五蚊可玩一次扭蛋
有機會夾到
蛋包飯、飲品買一送一或八折券

切開爆綠色的汁

粒粒紅豆香甜足料
蔥油唐揚雞
係港日式代表作
夠脆夠熱
早排約左朋友去尖沙咀行街,諗住搵間Café坐下傾計,呢間喫茶店位於K11 Art Mall,木系裝修打卡一流,今次試左幾款野食,味道都好有驚喜躺下來的小熊與蕃茄汁蟹肉蛋包飯 $132蛋包飯係佢呢度既招牌,一切啲蛋流曬出黎,蛋香味濃郁! 小熊好可愛😍加上蕃茄汁及蟹肉好清新,香而不膩新綠開心果帶子意粉 $138帶子輕輕煎肉嫩多汁,意粉掛上粒粒開心果碎及開心果醬,食落香而不膩和風紅豆冰鯛魚燒 $58紅豆冰大大粒紅豆,奶味香濃,比較特別係有鯛魚燒,外皮酥脆鬆軟,內餡以北海道製成,綿密香甜夏日海洋梳打 $48夏日之選,藍色糖漿好似置身於海洋一樣! 梳打水爽口清新,加上玩味的玻璃杯打卡一流翠韻開心果甜品盛合 $118開心果控表示心心眼😍開心果布丁軟滑,開心果味香濃,一旁既蛋糕入口綿密另外即日起至6月30日仲有優惠,堂食惠顧滿$150即可夾一次,蛋中藏著給爸爸的驚喜,如果同父親同行,仲可額外獲得多一次機會獎品如下:蛋包飯一客/飲品買一送一/全單八折卷一張

躺下來的小熊與蕃茄汁蟹肉蛋包飯 $132

新綠開心果帶子意粉 $138

和風紅豆冰鯛魚燒 $58

夏日海洋梳打 $48

翠韻開心果甜品盛合 $118

獎品如下:蛋包飯一客/飲品買一送一/全單八折卷一張

2025-06-20 320 瀏覽
上星期同朋友去咗尖沙咀嘅喫茶ちょうぼ,一入門就俾佢嘅昭和風和室設計吸引,木系色調同懷舊日式燈飾,好似穿越返80年代嘅日本喫茶店!🪵☕ 氣氛溫暖又chill,啱晒同朋友輕鬆聚會!今次試咗幾款招牌菜同飲品,味道同賣相都有驚喜!💖首先係若葉香氣牛油果蛋包飯🥑,蛋包滑溜得似雲朵,輕輕一刀切開,半熟蛋汁流出,好軟熟嘅牛油果,配搭埋佢哋嘅芝士忌廉醬,入口濃郁又creamy!仲有陣陣若葉清香,配飯真是一個perfect match!🍚👍 跟住係蔥油香菜唐揚炸雞🍗,炸雞外層香脆,肉質juicy,蔥油同香菜嘅調味好開胃,食完一啖想再一啖!😍重頭戲係炸酥脆軟殼蟹咖喱飯🦀,刨芝士鋪軟殼蟹嘅上面,真係好邪惡👍🏻✨(可以揀朱古力味😍)軟殼蟹炸得金黃酥脆,咬落卡滋卡滋,咖喱醬濃郁微辣,帶點日式甜味,配上粒粒分明嘅飯,滿足感爆棚!🥳 和風紅豆冰鯛魚燒🍨,紅豆蓉甜度剛好,配上軟糯鯛魚燒,清甜又唔膩,夏日必試!飲品揀咗夏日海洋梳打🌊,藍色漸層好靚,酸酸甜甜好清爽,好似波子汽水咁,飲完好解暑!🍹6月有優惠!6月2至30日有「蛋中藏著給爸爸的驚喜」活動,堂食滿$150可夾一次扭蛋,帶埋爸爸去仲多一次機會!🎁 獎品有蛋包飯一

6月有優惠!6月2至30日有「蛋中藏著給爸爸的驚喜」活動,堂食滿$150可夾一次扭蛋,帶埋爸爸去仲多一次機會!🎁 獎品有蛋包飯一客、飲品買一送一或者全單八折券

2025-06-18 325 瀏覽
日日番工都好忙碌,難得朋友話放工帶我去食好西,一話去K11 Art mall食,我就知係食哩間啦,一直都好喜歡哩間既裝飾,好文青又有格調😚😚我地嗌左兩款飯同一樣小食,再一人一杯野飲😝😝若葉香氣蛋包飯、炸酥脆軟殼蟹咖喱飯🍛o刨芝士🧀蔥油香菜唐揚炸雞♥️和風紅豆冰鯛魚同美式咖啡☕️蛋包飯一如以往地好食好期待侍應一刀切落去啲蛋留心嘅效果,今次全部都係綠色好清新仲有半個牛油果配上炒飯底😗😗炸酥脆軟殼蟹咖喱飯🍛超級惹味,咖喱嘅份量恰到好處唔會成大劈淹沒咗啲飯,配上剛剛炸起嘅軟殼蟹,酥脆多汁😍😍蔥油香菜唐揚炸雞🍗新鮮炸起份量都好多,能夠保持嫩滑多汁相當之好,食落係新鮮嘅雞球,配上大量嘅蔥粒,令到成碟餸更加提升😝朋友話和風紅豆冰鯛魚好有日式嘅感覺,鯛魚同紅豆冰好夾,而我杯美式咖啡選用嘅係Nutty豆,好飲♥️

2025-06-14 0 瀏覽
上菜好快,係茶餐廳速度,但食物都係茶餐廳質素,隨時茶餐廳都好味啲。餐湯極咸,主食蛋包飯聞落去好濃味食入口就好淡。青口殼大肉細,肉質冇彈性,應該雪藏左勁耐。唯一抵讚嘅係炸雞同薯條都幾好食,食份量都算好大,但如非必要,唔會有下次。