2025-08-20 246 瀏覽
位於尖沙咀的這間日式西餐店,裝修得很古樸,木質的檯椅,木質的屏風,高掛的吊燈,為食店營造出典雅的氣氛。一行五人,安排了長檯給我們。今天客人多,店員給我們水後便忙他去。用膳時間90分鐘,趕快翻閱餐牌點吃的。點了三份日式蛋包飯,兩份意粉,兩款小吃。蛋包飯的蛋全是欖形,一眼看去好像一隻大芒果,鮮黃色很搶眼。每一隻蛋都是由店員用刀給你𠝹開,讓蛋汁流出來,然後淋上醬汁。蛋的味道真是綿滑,流心的蛋液濃濃包圍口腔,蛋香四溢。配不同的食材就是不同的蛋包飯。壽喜燒牛肉蛋包飯,牛肉薄切成片,味道適中。紅酒燉牛肉蛋包飯,厚切牛肉,入口軟熟,不黏牙。煙燻牛舌蛋包飯,牛舌顏色紅潤,每片都入味,保留了肉汁,不會乾乾的。全部蛋包飯都配上少量沙律菜,可消消肉類的油膩感。新綠開心果帶子意粉,全碟都是綠色,除了三隻帶子,視覺清新。帶子煎得微焦,,但口感偏硬,開心果醬汁豐富,均衡地包袌著每條意粉,味道帶甜。酥炸軟殼蟹扁意粉,軟殼蟹炸得香脆入味,一大隻,容易吃。扁意粉掛上香濃忌廉汁和魚籽,吃起來非常美味。炸七味雞軟骨,雞軟骨份量很多,但體積較細,炸得乾了點,味道一般。喫茶夏祭屋台小吃盛,六款小吃裏,最開胃是梅漬小蕃茄,冰冰凍
喫茶夏祭屋台小吃盛,六款小吃裏,最開胃是梅漬小蕃茄,冰冰凍凍,酸甜好味。其他有炸雞,烤粟米,炸著條,香腸,章魚燒,味道香口。
整個用餐過程都很愉快,雖然店員不多,但招手即應。食物方面,最滿意是蛋包飯。
壽喜燒牛肉蛋包飯
壽喜燒牛肉蛋包飯
紅酒燉牛肉蛋包飯
煙燻牛舌蛋包飯,
酥炸軟殼蟹扁意粉
尖沙咀🚇K11購物藝術館嘅人氣喫茶店「喫茶ちょうぼ」真係不得了🤩,一入到去就彷彿穿越咗時空,置身於日本大正/昭和🏯時代嘅復古氛圍之中🏮。木系嘅裝修,配搭精緻嘅日式擺設🪵,每個角落都充滿住和洋融合嘅獨特美學👍,真係打卡一流!難怪係呢個商場嘅超人氣餐廳🥢之一,真係長期都大排長龍😆,想食嘅最好就預先訂位啦📱!二番甜薯牛乳甜度適中🥛,帶有淡淡嘅甜薯🍠香氣,口感順滑✨。抹茶麻薯沙冰🍵絕對係抹茶控必試,入面有一塊麻薯,煙煙韌韌口感豐富😋,入口抹茶味濃郁又唔會好甜,👏沙冰冰涼啱曬夏天飲☀️。蔥油香菜唐揚炸雞🐔炸到外皮金黃酥脆🔥,雞肉鮮嫩多汁💦,配上特製嘅蔥油🌿,味道更上一層樓,好香口惹味👍!若葉香氣牛油果蛋包飯🥑賣相幾靚✨,牛油果嘅清香同嫩滑🥰半熟蛋嘅香甜完美結合💫,飯香粒粒分明🍚,味道好有驚喜🎉!日式咖喱牛肋肉烏冬🍛一上枱職員就會即場刨上芝士碎🧀,咖喱汁香濃郁,帶點微甜,🥩牛肋肉炆得好軟腍入味🐮,烏冬煙韌彈牙🍜,加上芝士嘅鹹香同咖喱嘅濃郁完美融合🤎,令味道更豐富,芝士控🤤一定會鍾意!甜品我哋就揀咗「初夏清甜蜜瓜刨冰」。🍧刨冰堆得高高,上面鋪滿咗新鮮嘅蜜瓜粒✨,蜜瓜清甜多汁🍈,刨冰好冰涼❄️,加上蜜瓜味

甜品我哋就揀咗「初夏清甜蜜瓜刨冰」。🍧刨冰堆得高高,上面鋪滿咗新鮮嘅蜜瓜粒✨,蜜瓜清甜多汁🍈,刨冰好冰涼❄️,加上蜜瓜味糖漿,清甜解暑🌞,為呢餐畫上完美嘅句號!

總括而言⭐,「喫茶ちょうぼ」絕對係一間值得再訪嘅日式喫茶店🤎!無論係環境氛圍🏮、食物質素🍽️定係服務💁都令人滿意😊。如果你想體驗一下日本大正/昭和時代嘅復古情懷🎎,又或者想食啲有特色嘅和洋料理🍛,呢度絕對係一個唔錯嘅選擇!
2025-06-26 2438 瀏覽
之前去過銅鑼灣喫茶店舖環境都好靚☺️、今次又嚟到這間位於尖沙咀《喫茶ちょうぼ》K11購物中心、環境好有日系帶點懷舊感🤔、整間係以啡紅木系帶點典雅傢俬坐著感覺寬敞舒適😙、今次選擇咗好幾款特別試吓🤭!若葉香氣牛油果蛋包飯 $122呢款牛油果蛋包飯係一款有營養又健康、用咗新鮮牛油果、整份滑蛋切開仲有流心、入口軟綿嫩滑清新口感帶點濕潤😋、配埋特製醬汁加添米飯食好正!炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 $135揀咗刨朱古力 呢一款軟殼蟹咖喱飯賣相好吸引🤤、最特別店員係軟殼蟹面刨朱古力碎、整份係完整一隻軟殼蟹😯、金黄酥脆外皮沾滿碎朱古力、味道特別香甜酥脆啖啖口感😋、尤其是佢嘅飯仲有粒粒口感沾滿咖喱汁超美味😋!蔥油香菜唐揚炸雞 $108呢一款唐揚炸雞望見都幾特別🤔整份炸雞洒滿香菜、食到入口散發蔥油香😙、令到炸雞食到入口味道更加香、外甘香脆內腍嫩啖啖葱油味道又好食😋!和風紅豆冰鯛魚燒 $58呢一杯特色飲品配搭都幾特別😯整杯上層軟綿綿香滑忌廉、下面香甜綿滑紅豆蓉、兩者味道軟香滑飲到入口好香濃😋、配埋鯛魚燒食好夾!紫薯牛乳 $38呢一杯紫薯牛乳望見都幾靚😍、淺紫色澤綿滑賣相🤔、飲到入口好香紫薯味道😙、軟綿滑口感都幾好😋!

若葉香氣牛油果蛋包飯 $122

炸酥脆軟殼蟹咖喱飯 $135

揀咗刨朱古力

蔥油香菜唐揚炸雞 $108

呢一款唐揚炸雞望見都幾特別🤔

和風紅豆冰鯛魚燒 $58

呢一杯特色飲品配搭都幾特別😯

紫薯牛乳 $38

呢一杯紫薯牛乳望見都幾靚😍、

2025-06-23
4天前 0 瀏覽
呢晚同朋友去咗一間有少少懷舊味嘅日式洋食餐廳 🍴,環境好舒服,好似真係穿梭去咗日本夏祭一樣 🎐✨ 真係好有季節感,用餐體驗唔只得食物,仲有打卡同氣氛加持 💯。尤其係白桃系列嘅甜品加飲品,真係令人回味無窮 🍑❤️。下次一定會再去!=================Food list📌🥩 夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯第一味就係主角級嘅蛋包飯!金黃滑蛋包住香噴噴嘅牛舌飯,牛舌煙燻後好香,入口厚實但唔韌,仲有微微鹹香,配埋滑蛋真係完美組合 😍🍳🍤 旨醬油大蝦胡麻風冷麵夏天食冷麵真係透心涼~麵條煙韌彈牙,胡麻汁香濃得嚟唔會膩,大蝦爽口鮮甜 🦐,再加埋淡淡醬油香氣,簡直一口接一口停唔到!🍑 夏夜花火白桃刨冰登場一刻完全驚艷 ✨🍧,刨冰綿密,白桃味清清甜甜,好似食緊夏天嘅風!上面仲有夏日煙火嘅小裝飾,打卡一流 📸🐟 夏祭金魚梳打好玩又好飲嘅特飲,杯入面有啲似金魚游嚟游去嘅感覺 🥤🐠,清爽帶氣泡,飲落涼浸浸,好有夏祭氛圍!🎆 煙火物語白桃梳打另一款飲品都係以白桃做主題,帶汽甜美又唔膩~清清淡淡嘅甜味同氣泡感,好似喺夏夜天台睇煙火咁浪漫 🥂✨

=================
Food list📌

🥩 夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯

🍤 旨醬油大蝦胡麻風冷麵

🍑 夏夜花火白桃刨冰

🐟 夏祭金魚梳打

🎆 煙火物語白桃梳打
5天前 0 瀏覽
今次試咗K11既分店,都算爆場,所以唔想等太耐記得預早book la~ ⭐️夕暮夜煙熏牛舌蛋包飯 ($128)一上碟,店員會幫手切開上面嘅蛋,蛋既熟度啱啱好,好滑!飯係用茄汁同甜醬整成,甜甜香香,至於牛吞有5大塊,都好厚身,牛吞有醃製過,有啲似臘鴨髀個種咸香 🤣 要配埋蛋包飯食先無咁鹹!⭐️屋台風蒜香大蜆意粉($108)好多蜆呀!全部都啖啖肉,不過就無咩味🤣 相反意粉好出色!都算掛汁,好香蒜蓉同辣椒味(但唔算太辣)食落唔會好油膩,係偏濕身既意粉🫶🏻⭐️煙火祭章魚燒($48)呢個章魚燒都整得幾耐🤣 偏貴,$48得4粒,表皮幾脹,但入面就都係麵粉味,不過每一粒都有章魚粒喺入面既😆📍喫茶ちょうぼ (尖沙咀)尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖

⭐️夕暮夜煙熏牛舌蛋包飯 ($128)

⭐️屋台風蒜香大蜆意粉($108)

⭐️煙火祭章魚燒($48)

📍喫茶ちょうぼ (尖沙咀)
尖沙咀河內道18號K11購物藝術館1樓117-118號舖

依家做緊《夏夜煙火物語》主題既夏祭活動有期間限定餐牌🫶🏻仲有吾同活動❤️ 《煙火祭典大考驗》(只限K11分店)逢星期六日,7:00pm - 7:15pm聽到祭典音樂後,可以到中座位置敲打響鐘同祭典主持猜包剪揼✌🏻首位勝出的朋友可以享全單免費!🤩🤩❤️ 《夜煙火物語手帳》點選「夏夜煙火物語」主題產品,影靚相上載至 社交平台Story 即可獲得花火貼紙包或金魚風鈴乙個✨另送免費甜品乙客🍮✨夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯🍳流心蛋包飯🤤🤤配埋軟熟既牛舌片👅料理好有日式感🇯🇵蛋漿好順滑加埋特製醬汁😋好惹味~~✨旨醬油大蝦胡麻風冷麵🍜醬油大蝦🍤新鮮鮮甜🥰青瓜🥒蘿蔔,玉子絲配冷烏冬再拌烏冬,真係夏天消暑之選😙😙✨喫茶夏祭屋台小吃盛小車厘茄去左皮🍅,在醃咗調味料👍🏻👍🏻仲有椒鹽粟米🌽炸雞🤩🤩日式章魚小丸子🐙香腸✌🏻豐富拼盤✨夏夜花火白桃刨冰🍧消署必選😙上面有勁多蜜桃片每一片桃都好甜🤤🤤刨冰再淋上香香蜜桃汁👍🏻✨夏祭金魚梳打🐟超可愛感😍梳打,入面真係有好多魚魚蒟蒻超有少女心🤩🤩色彩繽紛🫶🏻打卡必叫✨煙火物語白桃梳打🍑桃味好香,好清新,又濃郁又吾會太甜,上面有少少creamy,更順滑
依家做緊《夏夜煙火物語》主題既夏祭活動
有期間限定餐牌🫶🏻仲有吾同活動
❤️ 《煙火祭典大考驗》(只限K11分店)
逢星期六日,7:00pm - 7:15pm
聽到祭典音樂後,可以到中座位置敲打響鐘
同祭典主持猜包剪揼✌🏻
首位勝出的朋友可以享全單免費!🤩🤩

❤️ 《夜煙火物語手帳》
點選「夏夜煙火物語」主題產品,影靚相
上載至 社交平台Story
即可獲得花火貼紙包或金魚風鈴乙個✨
另送免費甜品乙客🍮

✨夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯🍳
流心蛋包飯🤤🤤配埋軟熟既牛舌片👅
料理好有日式感🇯🇵蛋漿好順滑
加埋特製醬汁😋好惹味~~

✨旨醬油大蝦胡麻風冷麵🍜
醬油大蝦🍤新鮮鮮甜🥰
青瓜🥒蘿蔔,玉子絲配冷烏冬
再拌烏冬,真係夏天消暑之選😙😙

✨喫茶夏祭屋台小吃盛
小車厘茄去左皮🍅,在醃咗調味料👍🏻👍🏻
仲有椒鹽粟米🌽炸雞🤩🤩
日式章魚小丸子🐙香腸✌🏻豐富拼盤

✨夏夜花火白桃刨冰🍧
消署必選😙上面有勁多蜜桃片
每一片桃都好甜🤤🤤
刨冰再淋上香香蜜桃汁👍🏻

✨夏祭金魚梳打🐟
超可愛感😍梳打,入面真係有好多魚魚蒟蒻
超有少女心🤩🤩色彩繽紛🫶🏻打卡必叫

✨煙火物語白桃梳打🍑
桃味好香,好清新,又濃郁
又吾會太甜,上面有少少creamy,更順滑
2025-08-21
喫茶ちょうぼ Choubo Kissaten係一間日式洋食 Café,主打昭和風格裝潢,環境舒適~好適合慢慢歎餐蛋包飯:招牌之一,餐廳提供多款創意蛋包飯,有壽喜燒牛肉蛋包飯、麻婆豆腐和牛蛋包飯、日式紅酒燉牛面肉蛋包飯、鰻魚玉子蓋飯、而家仲出咗牛油果🥑蛋包飯添😜蛋包飯配上香滑厚蛋,飯底用日本珍珠米,配料足料,味道濃郁😚跟餐配咗杯熱咖啡,有心形拉花睇落都好靚啱哂打卡~配埋蛋包飯或甜品一齊歎,真係好寫意呢!

2025-08-21 0 瀏覽
次次經過呢間Cafe都見到要等位,呢晚就嚟咗食吓呢間人氣餐廳 。餐廳推出咗期間限定嘅夏日menu,我哋都叫咗幾樣嚟食😎夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯喺呢間餐廳都食過幾次蛋包飯,每次都keep到蛋嘅水準唔會過熟😗 今次就叫咗佢期間限定嘅新品煙燻牛舌,牛舌食落口幾軟腍,煙燻嘅味道好突出👅旨醤油大蝦胡麻風冷麵炎炎夏日最適合就係食碗冷麵,色彩鮮艷嘅配料包括有醬油漬大蝦、蛋絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲及雞絲,撈埋胡麻醬食,真係開胃醒神😻喫茶夏祭屋台小吃盛呢份小食盛集合咗四款小食,包括青梅漬小番茄、煙火祭章魚燒、黃金粟米唐揚炸雞同埋琉球族八爪魚香腸😎 一份滿足晒我四個願望。夏夜花火白桃刨冰呢個刨冰唔算好綿密,上面有鋪滿面嘅白桃肉,加埋香甜嘅白桃汁,夠晒消暑同埋開胃🤤飲品♦️夏祭金魚梳打造型非常特別,波子汽水梳打真係好似化身金魚缸一樣🙈 入面仲有金魚造型嘅軟糖。♦️煙火物語白桃梳打呢杯白桃梳打入口甜美,有濃濃嘅果香🍑餐廳八月份仲推出兩大優惠😝,煙火祭典大考驗同埋夜煙火物語手帳。呢次嘅食物都帶有一啲日本夏祭嘅特色,好有夏天嘅感覺,想試嘅話一定要早啲過嚟啦😎

旨醤油大蝦胡麻風冷麵
旨醤油大蝦胡麻風冷麵

夏夜花火白桃刨冰
夏夜花火白桃刨冰

飲品
♦️夏祭金魚梳打
夏祭金魚梳打

♦️煙火物語白桃梳打
呢杯白桃梳打入口甜美,有濃濃嘅果香🍑
煙火物語白桃梳打

2025-08-15 0 瀏覽
實在大愛昭和和風感🍂和風喫茶店☕️暖色調加上木系餐桌~復古懷舊味🈵🈵🤎夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯日本廣島白雞蛋蛋包飯🥚蛋香口感嫩滑👅牛舌肉質超軟~牛味香濃🐮醬汁味偏濃🩶旨醤油大蝦胡麻風冷麺烏冬冷麵配上黃蛋嫩雞絲~夠清新🍃刺身蝦夠新鮮🦐淋上香濃胡麻醬~整體口感豐富🤎喫茶夏祭屋台小吃盛炸雞夠香脆🐔八爪魚脆皮香腸🐙車厘茄漬超開胃🍅小丸子正常發揮🩶夏夜花火白桃刨冰香甜白桃片搭細滑刨冰🍧消暑好味😋粉紅白桃汁酸甜味配上🍑味道更上一層🤎夏祭金魚造型橡皮糖梳打吸引眼球滿分✨梳打汽水再加上金魚橡皮糖🍬嗜甜者大愛之選🩶煙火物語白桃梳打白桃味香甜🍑梳打泡泡入口清新🫧甜度適中

🤎夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯

吸引眼球滿分✨梳打汽水再加上金魚橡皮糖🍬嗜甜者大愛之選

🩶煙火物語白桃梳打
白桃味香甜🍑梳打泡泡入口清新🫧甜度適中
2025-08-14 0 瀏覽
🍹好鍾意日式喫茶,呢間餐廳嘅裝修好有日本感覺,坐得舒服,好啱拍拖約會呀😍🍛夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯:呢個蛋包飯好得呀,側邊鋪滿嫩清嘅燻牛舌,店員上台會幫你將蛋白飯切開🔪連埋醬汁一齊大啖放入口,真係大滿足呀💯🍡喫茶夏祭屋台小吃盛:好豐盛嘅屋台小食拼盤,入面有好香酥味嘅炸鷦、深夜食堂無墨丸做型香腸、多汁嘅蕃茄漬物、香口嘅小丸子同埋粟米添,款款小食都好喜歡呢✅🦐旨醬油大蝦胡麻風冷麵:佢入面個兩隻旨醬油大蝦真係好味都飛起呀,蝦嘅鮮味加埋濃濃嘅醬油香味,令呢個胡麻風冷麵加分不少👍🍧夏夜花火白桃刨冰:時令香甜嘅白桃,用佢嚟做刨冰就最好不過喇,賣相又靚,打卡一流📸🍷夏祭金魚梳打:顏色配搭無得輸,紅紅藍藍嘅色彩,真係可以令你有去咗夏祭嘅感覺呀🌈🍹煙火物語白桃梳打:復古嘅小杯子裝住白桃口味嘅梳打,白桃味道清甜,甜在心頭呢😍

尖沙咀喫茶ちょうぼ暴雷實測|$700買冰凍橡皮魚+蛋包飯凶案現場 番茄魚硬過深海防彈衣,蛋包飯遭「斷頭台服務」,埋單心痛過切手指! 🐟 蕃茄煮魚($298)|地獄級橡皮 - 魚肉纖維扭曲成麻繩狀,刀叉切落竟回彈,牙齒陷入橡膠沼澤 - 溫度詭異:表面微暖,中心冷如雪櫃解凍品(疑似翻熱失靈) - 醬汁獨撐:番茄湯酸香合格,但淪為「蘸橡皮救星」 店員堅稱「每日鮮魚」,但肉質堪比急凍半年鯰魚 🍛 咖喱蛋包飯($188)|廚師發辦慘案① 手機舉到30cm高空,店員手起刀落「唰!」蛋皮爆漿 ② 流心蛋漿噴射成抽象畫,飯粒混合咖喱屍橫遍野 ✅ 咖喱辛香夠濃,混和牛粒算嫩滑 ❌ 蛋皮過熟變布甸,飯底濕軟似粥 ❄️ 服務絕對零度|$700買冰封體驗|落單時| - 要求飲品走冰,回以「係咁㗎啦」機械音 |追單地獄| - 蛋包飯遲到25分鐘,催單被當透明 |切蛋暴行| - 未獲同意破蛋,辯解「個個客都係咁切」 「咖喱辛香是唯一救贖,番茄湯酸醒味蕾, 但那塊橡皮魚咬到下巴抽筋—— 700買到鯨魚皮手袋般的嚼勁!當店員的刀光斬碎最後絲蛋皮, > ① 蛋包飯強制快

🐟 蕃茄煮魚($298)|地獄級橡皮
- 魚肉纖維扭曲成麻繩狀,刀叉切落竟回彈,牙齒陷入橡膠沼澤
- 溫度詭異:表面微暖,中心冷如雪櫃解凍品(疑似翻熱失靈)
- 醬汁獨撐:番茄湯酸香合格,但淪為「蘸橡皮救星」

店員堅稱「每日鮮魚」,但肉質堪比急凍半年鯰魚

🍛 咖喱蛋包飯($188)|廚師發辦慘案
① 手機舉到30cm高空,店員手起刀落「唰!」蛋皮爆漿
② 流心蛋漿噴射成抽象畫,飯粒混合咖喱屍橫遍野
✅ 咖喱辛香夠濃,混和牛粒算嫩滑
❌ 蛋皮過熟變布甸,飯底濕軟似粥

❄️ 服務絕對零度|$700買冰封體驗
|落單時|
- 要求飲品走冰,回以「係咁㗎啦」機械音
|追單地獄|
- 蛋包飯遲到25分鐘,催單被當透明
|切蛋暴行|
- 未獲同意破蛋,辯解「個個客都係咁切」

「咖喱辛香是唯一救贖,番茄湯酸醒味蕾,
但那塊橡皮魚咬到下巴抽筋——
700買到鯨魚皮手袋般的嚼勁!
當店員的刀光斬碎最後絲蛋皮,

> ① 蛋包飯強制快閃處刑|
> ② 熱食上桌溫差達20°C|
> ③ 加一服務費買「白眼無限暢飲」

20 分鐘 (堂食)
2025-08-12 0 瀏覽
K11的人氣喫茶店《喫茶ちょうぼ》,融合創新和洋料理,味道獨特又精緻,常常大排長龍。🔸夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯  煙燻牛舌軟嫩入味,蛋包飯滑蛋豐盈,搭配微煙燻香氣,層次豐富,暖心又滿足。🔸喫茶夏祭屋台小吃盛  多款屋台小吃齊集,炸雞皮香脆爆汁,章魚小丸子軟糯彈牙,蒜蓉牛油粟米焦糖味濃,夏日祭典感十足。🔸旨醬油大蝦胡麻風冷麵  大蝦鮮甜配胡麻醬汁,冷麵爽滑帶彈性,醬汁鹹香帶濃郁芝麻香,清涼解膩。🔸 夏夜花火白桃刨冰  刨冰幼滑,白桃果香鮮甜帶清新,像夏夜煙火般繽紛亮眼,消暑必備。🔸夏祭金魚梳打  梳打氣泡細膩配甘甜果味,金魚造型可愛,味道清爽,帶微微果酸,夏祭氛圍濃厚。🔸煙火物語白桃梳打  白桃風味濃郁,汽水清爽帶甜,煙火主題視覺吸睛,飲落滑順又提神,夏日好選擇。餐廳現在更做8月份推廣:《煙火祭典大考驗》(只限K11分店)逢星期六及星期日,指定時段7:00pm - 7:15pm,即場舉辦《勇氣大考驗》,聽到祭典音樂後,可以到中座位置敲打響鐘,與祭典主持猜包剪揼,首位勝出的朋友可以享全單免費!每次活動名額只限一位,期後勝出的朋友可以獲得免費小食一客&《夜煙火物語手帳》只需三步:點選「夏夜煙火物

🔸夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯

🔸喫茶夏祭屋台小吃盛

🔸旨醬油大蝦胡麻風冷麵

🔸 夏夜花火白桃刨冰

🔸夏祭金魚梳打
🔸煙火物語白桃梳打

逢星期六及星期日,指定時段

只需三步:點選「夏夜煙火物語」主題產品,拍下美照,並上載至社交平台,即可獲得花火貼紙包或金魚風鈴乙個,另送免費甜品乙客,寫下你專屬的夏夜回憶!
之前同姊妹喺銅鑼灣食過秋季覺得唔錯嘅餐廳,今次係尖沙咀做完嘢見到有就嚟又試吓,依個品牌會出seasonal Menu ,換吓時令幾好😌 每季都可以食到唔同嘅嘢咁~可能夏季嘅關係,感覺菜式都係清新解暑feel😆今次我哋嗌咗 2個主食、1個小食、1個甜品。蔥油香菜唐揚炸雞,擺盤層層疊咁面灑不少蔥幾靚,而且蔥香撲鼻🤤雞件啖啖肉,外脆內嫰。喜歡蔥油嘅愛好者必叫日式咖喱牛肋肉烏冬其實除咗揀配刨芝士仲可以有朱古力嘅選擇🤗不過我哋比較鍾意芝士。烏冬口感煙韌,牛肋肉幾腍幾入味😋咖哩汁濃郁帶微辣甜口配埋芝士咸香同蛋黃汁幾好味。若葉香氣牛油果蛋包飯 ,就算減肥人士食都唔會覺得太多負擔😆 牛油果軟硬適中,嫰滑嘅蛋淋上忌廉白汁配以藜麥及若葉飯底,口感清新。甜品係初夏清甜蜜瓜刨冰😛天氣熱辣辣食冰就最啱,清甜多汁嘅蜜瓜肉🍈配上冰涼嘅刨冰。仲有蜜瓜糖漿比你自行調味,解暑一流~ 🍸蜜香梳打、夏日芒果梳打,主打清甜果香配上梳打氣泡嘅爽感,微甜中有一絲忌廉嘅滑溜。

• 蔥油香菜唐揚炸雞
  • 日式咖喱牛肋肉烏冬
今夏殺入K11喫茶ちょうぼ!必試煙燻牛舌蛋包飯,厚切牛舌燻到焦香,撈埋滑蛋飯一啖入魂~屋台小吃盛有炸雞,章魚小丸子,鹹點交織好過癮!最驚艷係白桃刨冰,綿密冰花冧住蜜桃果肉,仲有牛奶綻放,靚到唔捨得食! 飲品推煙火物語白桃梳打,波子汽水mix桃肉,清爽到震!撞正八月限定《煙火祭典大考驗》📣(K11分店限定!逢週末7-7:15pm),聽到祭典音樂衝去中座搶鐘,猜贏拳即刻全單免費(名額1位),輸咗都有免費小食!仲有著數第二擊✨點「夏夜煙火」系列+IG Story/小紅書打卡(記住📍tag地標同 @choubo_kissaten),即送花火貼紙包/金魚風鈴+甜品一客,爽爆! #ChouboKissaten #喫茶ちょうぼ 呢度昭和風裝修超治癒,食物同活動都滿分誠意,今個夏日必食!

飲品推煙火物語白桃梳打,波子汽水mix桃肉,清爽到震!

#ChouboKissaten #喫茶ちょうぼ
呢度昭和風裝修超治癒,食物同活動都滿分誠意,今個夏日必食!
踏入 **喫茶ちょうぼ**,彷彿穿越時空回到昭和時代的日本喫茶店,木系裝潢、復古吊燈與和洋融合的擺設。這次光顧了餐廳的 夏日祭典主題餐點,結合了傳統屋台小吃的創意! 🧾餐廳8月份推廣:《煙火祭典大考驗》(只限K11分店)逢星期六及星期日,指定時段7:00pm - 7:15pm,即場舉辦《勇氣大考驗》,勝出的朋友可以享全單免費!期後勝出的朋友可以獲得免費小食一客📸打卡有賞:《夜煙火物語手帳》只需三步:點選「夏夜煙火物語」主題產品,拍下美照,並上載至社交平台,即可獲得花火貼紙包或金魚風鈴乙個,另送免費甜品。夕暮夜煙燻牛舌蛋包 $128這道菜將日式蛋包飯與炭烤牛舌結合,切開嫩滑的半熟蛋,裡面包裹著粒粒分明的炒飯,頂層鋪上煙燻風味的厚切牛舌,肉質軟嫩帶炭香,淋上微甜的醬汁,整體層次豐富。喫茶夏祭屋台小吃盛* $128這款拼盤靈感來自日本祭典的經典屋台小吃,包含: - 唐揚炸雞(外脆內嫩,灑上蔥油香菜,香口惹味) - 迷你章魚燒(外皮微脆,內餡軟糯,搭配美乃滋與柴魚片) - 醬油團子(Q彈糯米糰子,沾上甜醬油,風味傳統) 旨醬油大蝦胡麻風冷麵 $116夏日必點的冷麵!彈牙的蕎麥麵拌入胡

🧾餐廳8月份推廣:《煙火祭典大考驗》(只限K11分店)

📸打卡有賞:《夜煙火物語手帳》

夕暮夜煙燻牛舌蛋包 $128

喫茶夏祭屋台小吃盛* $128
這款拼盤靈感來自日本祭典的經典屋台小吃,包含:
- 唐揚炸雞(外脆內嫩,灑上蔥油香菜,香口惹味)
- 迷你章魚燒(外皮微脆,內餡軟糯,搭配美乃滋與柴魚片)
- 醬油團子(Q彈糯米糰子,沾上甜醬油,風味傳統)

旨醬油大蝦胡麻風冷麵 $116
夏日必點的冷麵!彈牙的蕎麥麵拌入胡麻醬與淡醬油,頂層放上兩隻大蝦,肉質鮮甜彈牙,搭配青瓜絲、蛋絲,清爽開胃。

夏夜花火白桃刨冰 $88
這款刨冰以祭典煙火為靈感,碎冰堆成小山,淋上白桃糖漿,頂層鋪滿新鮮白桃果肉,入口冰涼清甜,白桃香氣濃郁。

夏祭金魚梳打 & 煙火物語白桃梳打 $48@
- 夏祭金魚梳打:藍色蘇打水搭配荔枝糖漿,杯底有「金魚」造型的寒天凍,味道清爽微甜。
- 煙火物語白桃梳打:白桃風味氣泡飲,甜度適中,充滿祭典氛圍。
2025-08-09
15 分鐘 (堂食)
午餐