Choubo Kissaten
蟹の祭典~感受昭和風情
s12194
2025-09-27
關注
今日去大埔行街,大埔超級城都幾大,不知不覺行到有點累,被喫茶ちょうぼ裡面的抓娃娃機吸引,就入去醫肚!餐廳的裝修好似讓人瞬間穿越到日本昭和時代。深木色卡座,環境舒服得來帶點懷舊感。店員態度友善,落單時會耐心介紹招牌菜。贅沢蟹黃膏蛋包飯 一上桌已經聞到好香蛋味!用刀輕輕劃開蛋皮,蛋液傾瀉出來的畫面真的很治癒。再淋上橙黃色蟹黃蟹膏,味道又鮮又濃,撈埋軟硬適中的珍珠飯,每一啖都係滿足。喫茶夏祭屋台小吃盛日式炸雞外脆內嫩,咬落肉汁爆出!章魚小丸子粉漿比例剛好,入面仲食到粒粒章魚。青梅漬小蕃茄,清新酸甜好開胃!八爪魚造型腸仔就係童年回憶,小朋友實鍾意!究極!蟹黃醬拌烏冬烏冬遇上濃稠蟹黃醬,撈勻後每條烏冬都掛滿金黃醬汁。烏冬口感煙韌,味道比蛋包飯版本清爽,好適合夏天食!蜜漬柿の香刨冰打卡一流!成座小山咁高嘅刨冰,淋上蜜漬柿子醬,有新鮮柿肉。刨冰打得極細綿,入口即化,甜度控制得剛剛好,透心涼!夏祭金魚梳打 & 香熟芒果梳打透明杯底游住幾條七彩金魚軟糖,倒入梳水後金魚會慢慢浮上嚟,好有童趣!軟糖帶淡淡蜜桃香,飲完仲可以食埋佢~芒果梳打則是香氣濃郁!遇上西瓜幸運祭,當日消費滿$200就可以玩「夾西瓜」遊戲!我抽中咗減壓西瓜!還有其他獎品,例如免費小食!這次真是有得食又有得玩!查看更多
+ 7
Tse yip
煙火祭主題日本料理
Tse yip
2025-08-25
關注
大埔超級城很多店舖吃東西,令人眼花撩亂,剛巧想吃吃日本菜,看見這間好像有主題推出,那要試一試呢,店內裝飾有特色,主題原來是《夜煙火物語手帳》只需要三步:點選「夏夜煙火物語」主題產品,拍下美照,並上載至 社交平台,即可獲得花火貼紙包或金魚風鈴乙個,另送免費甜品乙客,也可以寫下你專屬的夏夜回憶,十分有趣夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯 128元蛋包飯分量大,牛舌非常軟淋有咬口,炒蛋𠝹開後內裡是像西炒飯的樣子,再配上燒汁,開胃非常喫茶夏祭屋台小吃盛 128元包含4款小吃,有炸雞,章魚小丸子,香腸及椒鹽粟米,炸雞滿佈芝士粉,惹味非常,還有車厘茄讓你解膩旨醤油大蝦胡麻風冷麺 116元2隻大隻醬油蝦,入味彈牙,冷麵爽口,配上胡麻醬味道更昇華夏夜花火白桃刨冰 88元造型精美,打卡一流,白桃香甜,刨冰消暑解喝夏祭金魚梳打 48元梳打水內有金魚造型軟糖,吃下去甜甜的夠惹味煙火物語白桃梳打 48玩白桃味重,解膩飲料喫茶ちょうぼ安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖查看更多
shirshirli
好有日本昭和feel又夠寧靜嘅餐廳,大埔極少有
shirshirli
2025-08-21
關注
喫茶夏祭屋台小吃盛 $128有青梅漬小蕃茄、祭煙火祭章魚燒 、黄玉米唐揚炸鷄、琉球族八爪魚香腸、香辛七味粟米條青梅漬嘅小蕃茄,好特別,酸酸甜甜,超好味💯唐揚炸鷄,做到外鬆脆內肉嫩👍🏻粟米條,超甜粟米,同香辛七味好夾😋夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯 $128蛋面煎得夠滑,上菜後店員幫手切開,流出滑滑嘅蛋漿;有5塊煙燻厚切帶有微微煙燻香,好味😋旨醤油大蝦胡麻風冷麺 $116兩隻醃咗嘅大蝦好新鮮,又唔會醃得過咸,啱啱好,胡麻冷麵,配埋青瓜絲、紅蘿蔔𢇁、蛋𢇁,夏天食至啱,又健康👍🏻夏夜花火白桃刨冰 $82外面天氣咁熱,緊係要食返個刨冰啦,刨冰唔係韓國雪花style,係比較日式粗粒嘅,喺刨冰上面淋上白桃漿,再有幾片新鮮白桃,絕對係夏日透心涼呀夏祭金魚梳打 $48好特別,係波子汽水加埋好搶眼嘅金魚橡皮糖,又唔會太甜又靚煙火物語白桃梳打 $48夠清新,雖然上面有cream但都唔會好甜好膩👍🏻仲有《夜煙火物語手帳》 優惠:只需三步:點選「夏夜煙火物語」主題產品,拍下美照,並上載至社交平台,即可獲得花火貼紙包或金魚風鈴乙個,另送免費甜品乙客,寫下你專屬的夏夜回憶查看更多
喫茶夏祭屋台小吃盛
悠閑聊天好地方
edmond1990
2025-07-31
關注
2025年7月22日 星期二今晚約咗好耐冇見嘅大學同學係大埔食飯,由於預計咗一定會傾好耐,所以都希望搵一間舒適休閒嘅地方可以慢慢傾,最後就搵咗呢一間餐廳,雖然座位唔多,但空間佈置好有心思,牆上掛住懷舊畫作,配上輕柔既爵士樂,真係令人好放鬆餐牌整得好精緻,圖文並茂,有好多唔同種類嘅食物可以選擇,仲有我最鍾意食嘅日式蛋包飯添,價錢都唔算太貴,我哋兩個人決定share嚟食,於是點咗兩個主菜、一個小食同一份甜品,再每人點一杯飲品,應該就好足夠點完餐大約等咗15分鐘左右,食物就開始陸續送到,一嚟到嘅就係若葉香氣蛋包飯,翠綠色既蛋皮包住香噴噴炒飯,賣相一流,唔止打破一般對蛋包飯嘅印象,仲帶有陣陣青葉香氣添蛋皮煎得滑而不膩,配埋微酸甜嘅白汁,味道層次好豐富之後有日式咖哩牛肋肉烏冬,店員仲會即場刨芝士出嚟,睇落真係好邪惡~牛肋肉烏冬本身已經夠香濃,配埋濃郁日式咖哩,再刨上厚厚芝士,就好似多咗一層綿滑芝士瀑布咁,視覺同味覺都無得輸!芝士一溶喺熱辣辣咖哩裡面,變成一種黏黏又香口嘅口感,加埋牛肋肉嘅軟腍口感,一啖落去真係滿足到不得了呢個係蔥油香菜唐揚炸雞,真係夠晒創意,外皮酥脆到咔咔聲,炸得金黃香脆,而蔥油香菜嘅搭配不但冇搶味,反而令炸雞多咗一份清新嘅層次感香菜嘅微苦同蔥油嘅鹹香令整體味道更有深度,係港式與日式之間嘅完美融合飲品方面有抹茶麻薯沙冰,用左茶香濃郁嘅抹茶冰沙做底,飲落去即刻透心涼,入口回甘得嚟又唔會太澀,麻薯粒煙韌Q彈,好有口感,每啖都咬到甜甜嘅驚喜,面層仲有抹茶醬忌廉點綴,整體顏值高之餘又唔膩,打卡一流配搭冰涼口感同麻薯嘅韌性,真係一冷一暖、一柔一韌嘅完美平衡另一杯就係紅豆牛乳,濃郁牛乳加入粒粒紅豆,甜度岩岩好,唔會搶味又唔膩,帶有微微豆香同奶香,飲完心情都溫暖咗如果食完炸雞或者咖哩,想嚟杯溫柔收尾,呢杯就一定係完美選擇最後有甜品初夏清甜蜜瓜刨冰,冰晶綿密但唔會太硬,入口即化,好似初夏微風咁柔蜜瓜果肉色澤誘人,果香濃郁而自然甜潤,汁液滲入冰層,每啖都感受到果香同冰感交融,彷彿將炎熱一掃而空食落去仲有種果香由清香慢慢升級成熟果甜,層次感好足夠埋單每人$300左右,傾得好滿足又食得好開心!查看更多
chiselle313
大埔少有嘅洋食屋
chiselle313
2025-07-14
關注
《喫茶ちょうぼ - 大埔》每當有朋友入嚟大埔搵我,想去個安靜啲嘅地方傾偈的話我一定會帶佢去呢一間和食屋 @choubo_kissaten 食蛋包飯同飲杯野,今次都唔例外🤗餐廳近排推出咗新嘅蛋包飯,用咗牛油果製作,成個飯綠色好靚呀,仲有一個好啱夏天食嘅蜜瓜味刨冰,每隔一排就有新出嘅菜式,食極都唔厭呀💁🏻‍♀️夏日芒果梳打 $45天氣熱嘅時候最適合就係飲梳打呢一類有氣嘅飲品,芒果糖漿配上梳打水,味道唔算太甜而且好清爽,不過略嫌細杯咗少少姐💁🏻‍♀️朱古力曲奇黑咖啡 $52而我就叫咗一杯店員推介嘅朱古力曲奇黑咖啡,佢上面嗰一層奶泡混和曲奇碎同埋朱古力醬,如果鍾意飲Mocha的話你會喜歡呢款咖啡的💁🏻‍♀️若葉香氣蛋包飯 $136呢一個就係我講嗰個新推出嘅蛋包飯,個蛋有一陣香料嘅味道,綠色嘅外觀好吸引,下面墊左大量牛油果肉,店員會將蛋切開再淋上忌廉汁,連個飯都唔係普通嘅白飯,係加咗味素既飯,所以入口超級香,同埋食完唔會覺得好滯👍🏻💁🏻‍♀️日式咖喱牛肋肉烏冬 $132另外一個主食我地叫左咖喱牛肋肉烏冬,咖喱用左日式既製作方法,所以食落甜甜地好開胃,烏冬好掛汁,店員刨左好多芝士落去,混合埋蛋黃汁之後食落更滑同埋濃味,就算唔食辣既都可以食得到既咖喱💁🏻‍♀️蔥油香菜唐揚炸雞 $118我地仲另外叫左個小食share,醬汁用左平時食白切雞既蔥油製作,淋上脆卜卜既炸雞肉上面,食落幾惹味,份量又多又大份,最啱一班人一齊食💁🏻‍♀️初夏清甜蜜瓜刨冰 $82因為天氣真係好熱,的確會令人想食刨冰,又係用咗日式嘅方法,喺刨冰上面淋上蜜瓜味嘅糖漿,再有幾片新鮮蜜瓜肉,刨冰嘅冰粒比較粗,係好原始嘅味道👍🏻就有啲似去日本舊式甜品舖會食到嘅懷舊冰點一樣查看更多
+ 10
choiconnie
夏祭風味,蟹黃盛宴加西瓜驚喜!
choiconnie
2025-10-01
關注
炎炎夏日,喺大埔搵到間喫茶ちょうぼ,簡直係避暑天堂!呢間日式茶室好有夏祭氣氛,西瓜燈籠、木板牆,仲有陣陣小食香氣撲鼻,令人即刻想入座。門口仲有個「清涼一夏. 西瓜幸運祭」活動告示,話即日起消費滿$200有機會夾西瓜,滿$400仲有兩次機會,獎賞超吸引:原個西瓜飲、減壓西瓜配蛋包飯優惠券,定係西瓜波配小食優惠券!即刻決定試試手氣,順便試吓佢哋嘅夏祭限定菜。喫茶夏祭屋台小吃盛做頭盤,超有屋台風味!一盤有小香腸、章魚燒、烤玉米。炸雞外皮脆卜卜,內裡多汁,章魚燒軟糯,配特製醬汁同柴魚片,濃濃日式街頭味。烤玉米甜中帶咸,咬落有炭燒香,份量啱啱好,開胃一流,食完好想即刻去夏祭攤位再encore。主菜點咗贅沢蟹黃膏蛋包飯,真係店家皇牌!蛋皮煎到金黃鬆軟,切開流心蛋汁,混埋濃郁蟹黃膏同粒粒分明嘅飯,蟹黃鮮甜到爆,每啖都係滿足感。似足高級日式定食,真心抵食!麵食推介 究極!蟹黃醬拌烏冬,烏冬粗彈有嚼勁,蟹黃醬濃厚入味,蟹鮮拌勻後每條麵都吸晒醬汁,食到停唔低。清新又唔膩,夏天食呢碗,解暑又過癮,碗底都想舔乾淨!甜品叫咗蜜漬柿の香刨冰,柿子蜜漬後甜酸平衡,入口清涼,柿香好突出,層次感滿分。飲品試咗夏祭金魚梳打,梳打水加金魚形糖果,氣泡清爽,果凍Q彈,飲完好似置身夏祭攤位,仲有香熟芒果梳打,芒果泥香甜濃郁,混入梳打同芒果粒,甜而不膩,夏天飲晒一樽都唔夠喉!最開心係我哋消費,夠資格夾西瓜兩次!結果中咗一張「原個西瓜飲一客」優惠券,即刻兌換,飲品用新鮮西瓜汁整,冰涼透心,仲有西瓜粒,夏日感爆棚!另一張係西瓜波配小食優惠券,留低下次再用。查看更多
foodrnt
蟹黃膏蛋包飯🤤!夏祭小食大放送🎉!
foodrnt
2025-09-28
關注
🌸贅沢蟹黃膏蛋包飯 🌟🌟🌟🌟🌟滿滿蟹黃膏,鮮甜濃郁,蛋包嫩滑而重蛋味,兩者拌埋非常夾,再配搭飯超惹味。🌸喫茶夏祭屋台小吃盛 🌟🌟🌟🌟🌟有超脆卜卜既炸雞,炸雞肉質鮮嫩多汁、大大粒章魚小丸子、滿滿沙律醬八爪魚造型脆皮腸仔、滿滿芝士椒鹽粉烤粟米、還有青梅漬小蕃茄可以解解油膩感。🌸究極!蟹黃醬拌烏冬 🌟🌟🌟🌟🌟滿滿蟹黃醬,蟹黃醬內還有很多蟹籽、蟹肉、蟹膏等等,拌埋讚岐烏冬非常惹味。🌸蜜漬柿の香刨冰 🌟🌟🌟🌟🌟香甜蜜漬柿肉,啖啖肉勁多柿汁,碎碎冰淋上淡香柿汁非常好味,而且冰涼口感。🌸夏祭金魚梳打 🌟🌟🌟🌟🌟勁可愛既金魚梳打,每一尾金魚都是啫喱,配搭淡淡波子汽水味道。🌸香熟芒果梳打 🌟🌟🌟🌟🌟濃郁芒果味道,配搭梳打非常冰爽。《清涼一夏. 西瓜幸運祭》即日起,當月消費滿$200,即可享有夾西瓜機會!消費滿$400,則有2次機會 驚喜獎賞包括:1.「原個西瓜飲一客」優惠券(即時享用,冰涼暢快!)2. 減壓西瓜 & 自選蛋包飯優惠券3. 西瓜波 & 自選小食優惠券查看更多
贅沢蟹黃膏蛋包飯
喫茶夏祭屋台小吃盛
蜜漬柿の香刨冰
好味的一頓飯
蟹粉🦀系列
好味的一頓飯
2025-09-23
關注
喫茶有幾間分店,今次去到大埔超級城分店,餐廳位於商場內,門面適合打卡,而且內有售賣自家品牌的產品。環境非常舒適,走日式經典風,而且侍應穿着住管家的衣著,讓客人享受一下這種優越的感覺。😎設有「抓蛋蛋機」若對啱位置,機器會緊緊抓住蛋蛋。內有優惠卷,今期係消暑既原個西瓜汁🍉/小食一客。 又到了一年一度既蟹粉當道季節,依間餐廳都出左新菜式。仲特登印刷左個「蟹蟹🦀」餐牌。🦀蟹黃膏蛋包飯 & 蟹黃醬拌鳥冬蟹黃份量好多。香濃惹味,而且唔會過鹹。侍應會切開蛋,導致半流心及蓋住飯。喫茶夏祭屋台小吃盛有炸雞粒、章魚小丸子等。挺多款式的。香熟芒果梳打 & 夏祭金魚梳打梳打味道甜甜的,飲落幾消暑。而且賣相超美。蜜漬柿刨冰🍧滿足我嘅甜品胃🍧,又可以涼透入心。查看更多
+ 7
gerrard0012
西日
gerrard0012
2025-09-23
關注
喫茶ちょうぼ 夏日祭典盛宴 🎐|隱世樹屋下的和風洋食瞬間穿越到日本昭和喫茶店,門口貫穿樓層巨樹,暖黃燈光配上和室座席,氛圍感滿滿主打屋台祭典主題🎆 祭典小食重現!青梅漬小蕃茄酸甜酸甜之開胃前菜,去皮小蕃茄浸泡於青梅汁中,晶瑩剔透滿滿冰涼清爽感唐揚炸雞肉汁炸物,金黃外皮脆脆,發出咔嚓聲音,雞腿肉嫩滑,滿滿肉汁!祭り章魚燒塞滿爽脆章魚腳,外脆內軟,灑滿木魚花~經典之關西風味,想起夏日花火七味粟米條日本甜粟米,烘得微焦帶炭香,辛香七味粉!舌尖碰撞刺激感上癮琉球八爪魚香腸童趣滿分の小驚喜,可愛章魚香腸煎得香腸衣脆口,肉汁飽滿蟹黃膏旦包飯濃郁流沙咸旦黃,贅沢蟹黃膏香濃,滿滿蟹香。旦包飯滿滿特色,非常吸引蟹黃拌烏冬烏冬彈牙,掛滿金黃醬汁究極!蟹黃醬香濃鮮味滿滿,每條烏冬掛滿澎湃蟹黃醬~濃稠到黏嘴唇,蟹香爆炸柿之香刨冰外面天氣熱,刨冰蜜漬柿の香刨冰,粗粒日式刨冰淋上果漿,夾著柿子果肉~清甜像吃凝固的果實,瞬間降溫。金魚梳打真的有金魚果凍芒果梳打甜香芒果,味道很棒查看更多
+ 4
LizzyC
新登場!換🦀蟹做主角
LizzyC
關注
昭和既係年號亦係個浪漫嘅名詞盛載住對思念往昔美好之幽情承接和洋美食喺大正時代嶄露頭角昭和亦係一個「喫茶」嘅年代咖啡、可樂餅、咖哩飯&炸豬排通通都係文青嘅象徵飛返嚟緊2025年咬一口昭和回憶企喺 喫茶ちょうぼ 門前彷彿瞬間穿越時空我會覺得有種短暫遠離城市喧囂嘅感覺亦係我眼中對「昭和感」嘅定義原本係衝住個煙燻牛舌蛋包飯而來可惜原來架已下換🦀蟹做主角一枱蟹料理橫行霸道仲有秋天當造嘅柿子甜品成件事好秋天💁🏻‍♀️贅沢蟹黃膏蛋包飯鬆鬆軟軟嘅日式蛋包飯望到都覺治癒中間包住半熟蛋漿再淋蟹黃膏醬💁🏻‍♀️蟹黃醬拌烏冬比蛋包飯嘅蟹黃膏醬濃稠蟹肉+蟹黃醬汁撈埋烏冬不過比例上烏冬有d多顯得個醬唔夠撈💁🏻‍♀️小食拼盤有四樣finger food包括炸雞、炸粟米、章魚丸子同八爪魚香腸甜品係 💁🏻‍♀️蜜漬柿の香刨冰 !柿係日本秋季嘅代表水果之一但產期極短所以有得食要珍而重之蜜漬柿甜度高而濃厚配刨冰反而變得清新帶啲啲Citrus香甜嘅味道係幾正飲品有 💁🏻‍♀️夏祭金魚梳打 同 💁🏻‍♀️香熟芒果梳打前者超級得意飲緊好似玩撈金魚咁好cute cute 另外有 #西瓜幸運祭 🍉 仲有得抽獎當月消費滿$200可以即場玩夾夾機有機贏走獎品包括:· 原個西瓜飲一客」優惠券· 減壓西瓜 & 自選蛋包飯優惠券· 西瓜波 & 自選小食優惠券查看更多
eatwithyannes
秋季新menu
eatwithyannes
關注
再嚟到呢一間日式洋系餐廳,最近出咗秋季限定蟹黃主題🦀贅沢蟹黃膏蛋包飯🦀($172)嚟呢度主要嘅目的都係要食蛋包飯,係王牌菜式之一嚟到一定要試蛋香又滑加埋蟹黃再有啲鹹香喫茶夏祭屋台小吃盛 🍱($128)小朋友一定鍾意食嘅拼盤,有炸雞,章魚燒,粟米,腸仔同車厘茄究極!蟹黃醬拌烏冬 🦀($135)大大碗,夠晒飽足感蜜漬柿の香刨冰 🍧($82)夏天食刨冰夠晒透心涼,仲有蜜漬柿,甜蜜香甜嘅味道夏祭金魚梳打 🍹($48)勁靚,啱晒打卡,藍色嘅梳打再加金魚糖,成個魚缸咁,散發住夏天海洋嘅氣息香熟芒果梳打 🥭($45)清新解渴而家仲有小遊戲玩清涼一夏. 西瓜幸運祭即日起,當月消費滿$200,即可享有夾西瓜機會!消費滿$400,則有2次機會 驚喜獎賞包括:1.「原個西瓜飲一客」優惠券(即時享用,冰涼暢快!)2. 減壓西瓜 & 自選蛋包飯優惠券3. 西瓜波 & 自選小食優惠券查看更多
+ 6
leetszhin
一年一度食蟹季,洋式和食限定祭
leetszhin
關注
餐廳:喫茶ちょうぼ (大埔)地址:大埔安邦路8&10號大埔超級城B區2樓276號舖對上一次經過尖沙咀K11已經好想試呢間餐廳,今次咁啱去大埔又撞返佢,索性了咗我嘅心願❤️。原來喫茶ちょうぼ 已經開業4年,有3間分店,主打各式各樣嘅洋式日料理🇯🇵,最近佢哋推出咗蟹季限定Menu,比你一次過品嚐最新鮮同優質嘅蟹製美食🦀值得留意嘅喺餐廳同時推出《清涼一夏·西瓜幸運祭》優惠,只要每消費$200就有一次夾西瓜機會🍉,獎品仲包括:「原個西瓜飲一客」優惠券、減壓西瓜同自選蛋包飯優惠券、西瓜波同自選小食優惠券等,有得食有得玩仲有禮物拎,真喺唔可以錯過😍。9月同10月逢星期一三五嘅午市學生仲有75折,難怪見到唔少學生lunch time過嚟食飯啦🧑🏻‍🎓 主食叫咗期間限定嘅「贅沢蟹黃膏蛋包飯」($172)同「究極!蟹黃醬拌烏冬」($126),兩者都喺用咗頂級蟹肉同蟹黃(包括日本松葉蟹、鱈場蟹等)整成嘅蟹黃醬,濃郁鮮味嘅蟹醬對鍾意食蟹嘅人嚟講真喺無得輸😌。蛋包飯用咗日本廣島蛋整成鮮嫩半流心嘅最佳狀態,加埋蕃茄醬炒日本珍珠米確實好食,值得一試;烏冬就用咗彈牙讚岐烏冬,唯一中間食到少少蟹殼,不過同時證明餐廳喺用真蟹肉嘅🤣喫茶夏祭屋台小吃盛($128)幾有驚喜🎉,啱兩至三個人share嚟食,裡面有日式炸雞、八爪魚腸、章魚小丸子、香辛七味粟米條同青梅漬小蕃茄。外鬆脆內juicy嘅炸雞外層加咗芝士粉鹹香十足🍗;粟米條除咗香辣仲有牛油香;中間食吓青梅漬小蕃茄就可以中和返煎炸食物嘅油膩感🍅✝️蜜漬柿の香刨冰 $82將淡淡甜香嘅柿汁淋上碎冰❄️,夏天食消暑解渴最合適,仲有蜜漬柿肉帶比你甘甜,不過如果啲冰喺牛奶冰應該會更加完美😜,食完好滿足飲品叫咗個今季限定嘅夏祭金魚梳打($48)同香熟芒果梳打($45),前者喺波子汽水梳打,裡面加上金魚造型嘅橡皮糖🐠,呢個組合又幾得意😎,最啱鍾意食糖嘅人;後者就有清甜芒果香🥭,解渴一流👍順帶一提,餐廳每道食物都有一張小卡牌介紹食物材料,比食客知道食緊啲咩其實都喺一件好緊要嘅事😛查看更多
Hungrytreebear
📍大埔|🦀蟹迷必食·日の夏祭
Hungrytreebear
2025-09-14
關注
【📍大埔|🦀蟹迷必食·日の夏祭】🐨贅沢蟹黃膏蛋包飯 $172🐨究極!蟹黃醬拌烏冬 $135推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐⭐見到佢夏日祭有蟹黃食物即刻衝入去試試佢🦀🦀每一台都會有蟹形狀嘅餐牌,感受得到絕對係餐廳嘅主打!!!小編先試咗蟹黃醬拌烏冬,蟹黃蟹肉份量都非常多,蟹黃甘香濃郁,仲帶有海鮮嘅鮮甜味,配埋彈牙掛醬嘅烏冬食,口口都有飽足嘅感覺🦀蛋包飯就更加係另一個層次,口感同視覺享受就更加豐富!!!首先係蛋包飯係有炒飯底有少少茄膏嘅味道,炒得好香,而上面嘅雞蛋亦都做到流心效果有嫩滑嘅口感,配埋蟹黃醬就自然更加豐盛惹味😋.🐨喫茶夏祭屋台小吃盛 $128推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️小吃盛兩個人share食就啱啱好,入邊有五款唔同嘅食物,包括有唐揚炸雞、青梅漬小蕃茄、章魚小丸子、八爪魚腸同粟米條~最適合啲貪心每樣都想食少少嘅人啦🤓😜小編就私心大推唐揚炸雞同青梅漬小蕃茄!!!唐揚炸雞塊塊都好大,外面炸到脆而唔油膩,入面肉質嫩滑保持到肉汁,外面有芝士粉甜甜鹹鹹咁,勁好食!!青梅漬小蕃茄就係成餐相對比較健康嘅嘢食🍅小蕃茄已經去咗皮所以咬落去係完全爆汁,食到天然甜味~而經青梅漬處理,就令到小蕃茄多咗浸酸甜味,而且有少少回甘香,兩者融洽開胃😜.🐨香熟芒果梳打 $45🐨夏祭金魚梳打 $48推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️呢兩款梳打飲品造型都非常可觀,好適合打卡影靚相,金魚梳打一邊嘅軟糖,仲真係做到粒粒都金魚形,咬落去仲會有梳打爆出,真係睇得又玩得🐠芒果梳打就係小朋友回憶嘅味道,除咗有濃濃嘅芒果味外,仲有甜嘅車厘子,輕輕裝飾都輕輕拉高咗梳打嘅甜味!.🐨蜜漬柿の香刨冰 $82推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️既然嚟得食夏日祭,梗係要試埋日本好出名嘅刨冰啦~~而家香港熱辣辣,有碗刨冰食吓心靈已經得到一定嘅享受🧊今日就試咗佢哋嘅蜜漬柿,果香味濃,咁整仲唔會食到柿嘅澀味,反而多咗份甜蜜味添!!.宜家仲做緊《清涼一夏. 西瓜幸運祭》💮💮即日起,當月消費滿$200,即可享有夾西瓜機會!消費滿$400,則有2次機會~🌟驚喜獎賞包括🌟1.「原個西瓜飲一客」優惠券(即時享用,冰涼暢快!)2. 減壓西瓜 & 自選蛋包飯優惠券3. 西瓜波 & 自選小食優惠券——☼——☼——☼——☼——☼——喫茶ちょうぼ @choubo_kissaten📍地址:大埔安邦路8-10號大埔超級城B區2樓276號舖🐨推薦度:😋😋😋😋/5 🪸環境:👾👾👾👾👾🗣️服務:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻📸食物打卡度:💡💡💡💡💡🛠️分類:#HTB大埔 #HTB日式.#大埔美食 #大埔 #日式美食 #ChouboKissaten #喫茶ちょうぼ #喫茶店 #日式 #溫暖 #和室 #昭和 #美食推介查看更多
Jhcc09
回訪食蛋包飯
Jhcc09
2025-09-08
關注
餐廳做緊夏夜煙火主題,只要點選「夏夜煙火物語」主題食品,影相並上載至社交平台,即可獲得花火貼紙包或金魚風鈴,另送免費甜品,個金魚風鈴幾靚架~ 🔘夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯 鍾意食呢間嘅蛋包飯,雞蛋相當嫩滑,煙燻過嘅牛舌有獨特嘅鹹香味,口感出奇地柔軟,好食~🔘喫茶夏祭屋台小吃盛 好豐盛嘅小食拼盤,最鍾意小蕃茄,用青梅汁醃製,酸甜開胃,炸物又點少得炸雞,加上芝士粉更惹味,仲有粟米、香腸同章魚燒,呢幾樣都發揮正常~🔘旨醤油大蝦胡麻風冷麺 有雞肉、青瓜、雞蛋、紅蘿蔔…仲有最重要嘅韓式醬油蝦,醃製得非常入味,配搭芝麻醬同爽滑冷麵,好清爽~🔘夏夜花火白桃刨冰 賣相精美,香甜白桃整齊排列,白桃醬汁都有果肉,另付一小杯醬汁,質地係一粒粒嘅冰感,食完透心涼~🔘Latte🔘和香芋泥米麻薯牛乳茶好鍾意佢麻糬嘅口感,軟糯唔黐牙,用飲管可以輕易吸到,香芋泥唔會過甜,飲完好飽肚,好似食咗一碗甜品咁~ 查看更多
+ 5
eatingfoodd
昭和風Cafe
eatingfoodd
2025-09-06
關注
近近地係屋企附近lunch~ 見到佢出左新menu好吸引!餵食既我地叫左都幾多野食😂🐮夕暮夜煙燻牛舌蛋包飯牛舌食落好軟淋 職員會比你打完卡再幫手切界開蛋再淋上醬汁🐙喫茶夏祭屋台小吃盛有章魚燒、炸雞、粟米、腸仔同梅子蕃茄咩都可以試小小 岩曬選擇困難嘅人😆🦐旨醬油大蝦胡麻風冷麵大蝦好入味 冷麵口感煙靭配上青瓜絲同紅蘿蔔絲、蛋絲 食落好清爽 🍑夏夜花火白桃刨冰食完正餐食甜品🍧刨冰中間係練奶味道 食完透心涼🍹夏祭金魚梳打好吸睛 有金魚造型嘅軟糖 🍹芒果梳打查看更多
+ 6