6天前
有日即興去食蟹 餐廳座位都舒適 當日被安排坐圓形既梳化位 果到仲有D Robot會幫手出菜都幾得意 我地叫左幾道菜避風塘炒蟹:呢度出名食避風塘炒蟹 蟹都有分四種Size 有大中小同特大因應人數同喜好揀Size 我地只有2個人又想試多D唔同菜式 所以就叫左一隻小 另外蟹既辣度同樣有得揀 但食得避風塘炒蟹我建議就算唔食得辣都應該叫微辣 咁先可以食到呢道菜原本既風味 “避風塘” 係香港獨有既烹調方法 其實係用上大量蒜粒/豆豉/葱/辣椒等調味料而炒成而呢度既避風塘味道就真係做到好香口同惹味 蟹肉又新鮮 肉質結實鮮甜 整體黎講係幾出色 我地仲打包左D炸蒜返屋企煮野食延續美味 店員仲話其實好多人都會打包 因為實在太香口避風塘九肚魚:有時如果係出面飲茶見到廚部小點有呢個小食我都會嗌 中意佢香口 而且係屋企係還原唔到街外食既味道 九肚魚既肉質細嫩 仲好滑 經過避風塘既烹調方式外皮香脆 內裡鮮嫩 蒜蓉同辣椒既搭配 令呢個小食惹味香口之餘又不失魚肉既鮮美 瑤柱蛋白炒飯:好簡單既一道炒飯 唔洗用咩夠貴食材 但同樣可以整到好好食 飯做到粒粒分明有咬口 食落唔會好油但又好夠鑊氣好香口 配埋辣蟹果D避風塘炸蒜拌埋
瑤柱蛋白炒飯:好簡單既一道炒飯 唔洗用咩夠貴食材 但同樣可以整到好好食 飯做到粒粒分明有咬口 食落唔會好油但又好夠鑊氣好香口 配埋辣蟹果D避風塘炸蒜拌埋食就更加正
豆豉鯪魚油墨菜:間唔時都會係屋企煮豆豉鯪魚油墨菜 呢到既炒菜都幾足料 好多豆豉鯪魚 所以D菜好入味