2020-01-09 383 瀏覽
位置在灣仔地鐵站A3出口,步行約8分鐘便到。地方環境清潔整齊,公司同事中午到店,大家都不太餓,只點了幾個點心。燒賣、叉燒蒸腸、燒排骨、蜜糖雞翼和咸水角。食物質素不錯,尤其是蜜糖雞翼,帶少少辣味,外脆內軟,十分嘢味。可能附近比較多寫字樓,午餐比較多客,如果1時入座可能需要等為輪候,職員服務殷勤友善,下次會再來惠顧!
2019-11-14 1837 瀏覽
依排鍾意咗飲茶 ,慢慢體會到一盅兩件嘅美好感覺。 每次嚟到喜萬年都唔需要等位直入就得, 雖然唔使等但係其實裏面都係幾乎滿座的,雖然佢係地牢嘅酒樓但係唔會焗住啲聲好嘈咁。今次我一個人叫咗一籠燒賣, 一碟腸粉,叫咗壺鐵觀音,慢慢歎! 燒賣大粒夠曬熱。無論豬肉定係蝦肉都係好夠爽。 而腸粉叫咗蝦腸, 蝦腸裏面每隻蝦都好大隻,腸粉好夠玩但係欠缺米漿嘅味道,可能啲咪唔係好夠靚掛。由於兩個點心都幾大份所以就算點兩款都夠曬飽,過如果多一個人有叫多兩款share嚟食, 咁就會開心啲!

2019-10-25 1080 瀏覽
今日一家人系出邊玩足一日,懶得返屋企煮飯,就過左來呢度食。呢度都有段時間某過來咯。今日來到發現人比之前多左好多,差唔多都滿咯。好彩仲有張細臺。我最中意食嘎噶就系呢度噶乳豬同菘露芒果脆蝦球。乳豬唔會太肥膩,外邊脆入邊香軟,超級好食。菘露芒果脆蝦球噶芒果,蝦球彈牙又大只,搭埋芒果噶香味,簡直絕配。
2019-10-24 1042 瀏覽
土豪贏左錢,請我食飯,當然落足心機睇菜單,他喜中菜,想起上次吃的喜萬年不錯上網看見有冰鎮南非鮑,未試過,於是訂了2隻,和二位紅燒大鮑翅晚飯時間人不算太多,看看菜牌原來翅比我之前上網看的貴了百多元位,要580一位,有少少心痛感覺,雖然不是我付款。冰鎮南非鮑上枱,很迷你,要200一隻,咬落淡而無味,伴碟的洋蔥完全無味,極之中伏感。翅正常,味道鮮甜,起碼是排翅,正常性價比。紅酒洋蔥焗桶蠔非常好味,蠔超大,香噴噴,蠔剛剛熟,咬落鮮甜滑,我大愛喝酒點了2个佐酒菜椒鹽鮮魷麻麻,細碟,不夠酥香,炸得過火少少黃金沙圍蝦,用蛋黃醬包著蝦炸,不俗,蝦肉爽六個菜食咗土豪2千5百元,現在有85折,但真心不值,特別是冰鎮鮑魚,好彩有人埋單
喝酒點了2个佐酒菜
椒鹽鮮魷麻麻,細碟,不夠酥香,炸得過火少少
黃金沙圍蝦,用蛋黃醬包著蝦炸,不俗,蝦肉爽
2019-10-22
係樓上配左眼鏡 突然想食乳豬 就來左呢度 因為我同frd係兩點後去 原來係下午茶時間 仲有85折添 我地兩個女仔叫左七個...好似有啲多 除左必食乳豬 強烈推薦榴蓮酥同椰汁紅豆糕 甜而不膩 滿滿的榴蓮香味 重點係蝦餃 第一次食到裡面有三粒新鮮蝦的蝦餃 我嗰frd話 嗰老細係咪唔賺錢了...可能因為我地去嗰陣係下午茶時間 人唔多 所以 覺得好舒服 服務員都好好 仲教我地點食嗰乳豬先最好食 最後我地未食曬 好細心幫我地打包仲有,去其他酒樓,下午茶時段,點心紙好似會唔同,但係佢地點心紙都係一樣,出品都係一樣

• 榴蓮酥
  • 乳豬
  • 蝦餃
2019-07-30 1472 瀏覽
又一月一聚了, 今次有人贊助, 揀選咗 灣仔的 嘉年華酒樓, 由我發板,好有壓力呀上網看過別人的食評, 首先預訂了半隻乳豬 和八寶鴨酒樓屬於 高級, 大堂只有幾張枱, 和幾間貴賓房前菜滷鴨舌和松花皮蛋, 鴨舌滷得非常入味, 鹵水汁濃,好味, 皮蛋也非常不錯, 沒有石灰味乳豬是這店的招牌, 非常脆, 名不虛傳八寶鴨是鴨身 釀了蓮子, 栗子之類, 可能我哋比較新潮吃不慣, 感覺有陣騷味, 而且像 端午節的粽香茅焗龍躉球 非常正, 好重的香茅香味, 龍躉球好滑,籠仔蒸蟹飯, 蟹嘅香味 和汁 混在飯里,非常好吃薑汁炒芥蘭和菜遠牛肉, 朋友也讚不絕口總括嚟講 這間店食物水準非常高, 價錢 也頗高, 而且份量 不算多, 幸虧有人贊助, 令我們 食到一餐豐盛的晚飯, 感激 有你
上網看過別人的食評, 首先預訂了半隻乳豬 和八寶鴨
酒樓屬於 高級, 大堂只有幾張枱, 和幾間貴賓房
乳豬是這店的招牌, 非常脆, 名不虛傳
香茅焗龍躉球 非常正, 好重的香茅香味, 龍躉球好滑,
籠仔蒸蟹飯, 蟹嘅香味 和汁 混在飯里,非常好吃
薑汁炒芥蘭和菜遠牛肉, 朋友也讚不絕口
2019-07-16
  • 鹵水鴨舌
  • 香茅龍躉球
  • 乳豬
  • 松露香芒脆蝦球
2019-07-18 1633 瀏覽
老字號喜萬年之旅脆皮乳豬是全晚的重點我們選擇了一半切片一半斬件,各有風味。剛好今晚乳豬不是太肥,斬件外脆內香軟也很好吃。另外友人自帶比我個仔頭更大的龍蝦,刺身上,鮮甜!
老字號喜萬年之旅

脆皮乳豬是全晚的重點
我們選擇了一半切片一半斬件,各有風味。
剛好今晚乳豬不是太肥,斬件外脆內香軟也很好吃。

另外友人自帶比我個仔頭更大的龍蝦,刺身上,鮮甜!

2019-07-17 1132 瀏覽
由於上次同朋友群聚開心到翻艇, 於是約定每個月一次群聚, 個個月都開心放鬆一下,今次㨂咗喜萬年.如果係我攪群聚, 一定唔會去喜萬年, 因為菜式價錢唔平, 我係窮鬼嘛! 而且群聚吹水為主, 唔洗食咁貴啫.不過由群主話事, 我只係柴娃娃攪事群友一名, 再加上有群友支助, 咁就唔同囉.群主發板有金牌烤乳豬, 蓮子八寶鴨, 菘露芒果脆蝦球, 家鄉雞蛋焗魚腸, 籠仔荷葉蒸蟹飯, 香矛焗花尾龍躉球, 椒鹽鮮魷, 麵醬炒通菜, 菜遠牛肉, 薑汁炒芥蘭.金牌烤乳豬 : 目測每一件都唔係好肥膩, 不過好似連肉都唔多, 不過最重要係皮脆, okay 啦.蓮子八寶鴨 : 成班群友都話入口羶味重, 但我又食唔出喎, 將隻鴨起骨之后, 釀咗蓮子, 冬菇, 咸蛋黃等配料, 我自己唔中意蓮子, 所以食得唔多, 味道重手咗少少, 配料份量頗多無偷工減料.松露芒果脆蝦球 : 芒果味蓋過松露味, 蝦球新鮮彈牙, 外皮酥脆, 夠特別, 讚!籠仔荷葉蒸蟹飯 : 飯份量不足, 蟹味不足, 荷葉味不足, 失望菜式.香矛焗花尾龍躉球 : 龍躉肉香滑鮮甜, 係另一個欣賞菜式.椒鹽鮮魷 : 首先金黃色外表好吸引, 外脆內軟, 水準之作

香矛焗花尾龍躉球 : 龍躉肉香滑鮮甜, 係另一個欣賞菜式.

椒鹽鮮魷 : 首先金黃色外表好吸引, 外脆內軟, 水準之作.

麵醬炒通菜 : 通菜新鮮炒得入味, 而且用上我中意嘅細通葉品種, 唔錯.

涼瓜牛肉 : 牛肉用上薄切, 另外炒出黎嘅涼瓜有少少甘味.

薑汁炒芥蘭 : 經驗告知, 薑汁炒什麼什麼菜式, 都係無咩薑汁味, 今次亦都唔例外, 而芥蘭炒得夠冧.

家鄉雞蛋焗魚腸 : 點解黎喜萬年迷底終於解開喇! 我曾經講過好憎食焗魚腸, 一上枱已經腥到核爆! 從未試過係街食焗魚腸唔腥, 所以群主就帶我黎見識吓, 今次焗魚腸一上枱已經驚訝毫無腥味, 我特別無加胡椒粉, 都食唔出腥味, 掂! 不過.... 蛋就老咗D唔夠滑囉.....

飯后感 : 味道質素高, 但好多菜式份量嚴重不足, 似上等人去嘅酒樓, 我哩D下等人都係中意去D性價比高抵食夾大件餐廳啱我身份.

2019-06-27 1276 瀏覽
有人話要食乳豬,有人話要食清淡,又有人話要食魚,既然係咁,就嗌個廚師推介精選套餐,有齊3樣。不過套餐始終都唔及散叫的好食。喜萬年乳豬件四分一隻乳豬都幾肥,有肉地,雖然個皮未去到脆和化。黑蒜響螺頭燉竹絲雞湯 裏面的材料佔咗一半,有螺頭和肉,湯有微微的藥材味,雖然湯夠熱,但係我唔係好喜歡嗰種味道。松露香芒脆蝦球芒果清甜,唔覺有黑松露味,蝦係彈牙。香茅煎焗龍躉球由於有香茅,令到啲魚有苦的味道,魚肉有啲實。陳皮蒸龍躉頭腩呢個算唔錯啦!不過有少少魚鱗。濃湯花膠絲浸時蔬清淡,菜心有老有嫩。精美甜品流流地,本以為係紅豆沙,點知係椰汁糕,不過有椰汁味,紅豆都頗大粒。合時果盤西瓜甜美,但係哈密瓜就冇乜味。整體嚟講都幾抵食,服務都幾好,幫你換碟,加茶。
有人話要食乳豬,有人話要食清淡,又有人話要食魚,既然係咁,
就嗌個廚師推介精選套餐,有齊3樣。

不過套餐始終都唔及散叫的好食。

喜萬年乳豬件四分一隻
乳豬都幾肥,有肉地,雖然個皮未去到脆和化。

黑蒜響螺頭燉竹絲雞湯

松露香芒脆蝦球
芒果清甜,唔覺有黑松露味,蝦係彈牙。

香茅煎焗龍躉球
由於有香茅,令到啲魚有苦的味道,魚肉有啲實。

陳皮蒸龍躉頭腩
呢個算唔錯啦!不過有少少魚鱗。

濃湯花膠絲浸時蔬
清淡,菜心有老有嫩。

精美甜品

合時果盤
西瓜甜美,但係哈密瓜就冇乜味。
整體嚟講都幾抵食,服務都幾好,幫你換碟,加茶。
2019-06-22 819 瀏覽
好友安排飯聚,來了這裡吃了一頓豐盛的港式懷舊菜。食品質素很高,所有食品都新鮮,烹調適宜。其他人推介的食品不講,特別推介豬肺湯,味道鮮甜,用料十足。另外蛋散口感鬆脆,入口不油膩。服務亦很細心,照顧週到。值得再去。

服務亦很細心,照顧週到。值得再去。
2019-06-22
  • 冰鎮鮑魚
  • 喜萬年乳豬全體
  • 天婦羅龍躉球
  • 松露香芒脆蝦球
平日中午來到灣仔位於英皇集團中心地庫搵食。今次來到四十年歷史的老派茶樓,飲茶食點心,食乳豬😍一坐低就先點1/4隻乳豬,我地四個人點了十款點心左右。最後食埋甜品。圓滿!肚子大滿足!乳豬配有一籠包片,可以夾住食,無咁油乳豬皮香脆且不肥,不油會再返來食😋乳豬皮下面,有啖啖肉的乳豬肉切得好好,不會很大舊鴨腳柚皮不錯的。普通茶樓好少見柚皮,軟熟,味道可以再濃一點鴨腳,豐富骨膠原細心地每隻鴨腳一開二容易進食蝦🦐膠鑲尖椒尖椒不辣新鮮香口!甜品的鮮奶燉蛋白一大盅滑流,好味!有兩個人份量

乳豬配有一籠包片,可以夾住食,無咁油
乳豬皮香脆且不肥,不油
會再返來食😋
乳豬皮下面,有啖啖肉的乳豬肉
切得好好,不會很大舊

鴨腳柚皮
不錯的。普通茶樓好少見
柚皮,軟熟,味道可以再濃一點
鴨腳,豐富骨膠原

滑流,好味!
有兩個人份量
2019-04-29
2019-05-10 936 瀏覽
Came here for an early quick lunch. When the bill came, I realized I got a 25% discount for settling the bill before 12:30pm. Been here many times and first time to write a review. Ordered shrimp dumplings, duck feet, pan fried chive dumplings and e-fu noodles w spicy minced pork and egg plant.Shrimp inside the dumplings are in chunks and well seasoned. The chive dumplings is the winner (must order). Plenty of chives inside mixed with shrimps. The e-fu noodles were tasty!! Duck feet was okay.

2019-02-26 1826 瀏覽
新春飲茶就一定要等位,呢一間book咗十二點半,最後都係十二點半先俾你入去,但原來入面係有位。 第一碟上枱就俾個甜品-椰汁紅豆糕,建議應安排最後先上。好食唔講得,但唔會太甜,啲豆散散地。叉燒包啲叉燒都幾多,味道都唔錯,叉燒係半肥瘦,唔會乾柴。另外個包好明顯係師傅整,唔係交行貨。流沙包都有流心, 個包好軟熟又熱。蝦餃隻蝦大隻,有啲有兩三隻,最緊要冇屎。個皮有唔會爛。燒賣就一般啦! 口感比較實。素粉果嘅材料好足,大大隻。馬拉糕好有懷舊嘅feel,不過食落去就冇懷舊嘅感覺。XO醬豉油皇炒麵,xo醬都幾辣,不過麵質幾好,比平時的麵幼嫩,有少少彈性,最重要係唔多油。蝦春捲個皮非常脆,蝦肉好彈牙。蝦多士有驚喜呀! 塊麵包炸得好脆,唔會油膩,蝦新鮮美味,又有少少蛋香。
但原來入面係有位。
流沙包都有流心, 個包好軟熟又熱。
蝦餃隻蝦大隻,有啲有兩三隻,最緊要冇屎。個皮有唔會爛。

燒賣就一般啦! 口感比較實。
素粉果嘅材料好足,大大隻。
馬拉糕好有懷舊嘅feel,不過食落去就冇懷舊嘅感覺。
蝦春捲個皮非常脆,蝦肉好彈牙。
2019-02-14 1520 瀏覽
公司開年,老闆買左隻乳豬返黎,就算拎完成個鐘,隻豬個皮都好脆,好好食!原本以為好細隻,點知我地16人,每人都食到3-4 件,略嫌葱花同餅皮不夠,只有相中一外賣盒份量,應該要有2盒先夠一隻乳豬!
乳豬
外賣自取
乳豬
  • 喜萬年乳豬全體
2019-01-13 2153 瀏覽
喺灣仔番咗好幾年工,一直以為想飲茶冇咩選擇,點知仔細再搵搵先發現哩間老字號嘅存在,一食發覺咁出色,當然要寫番篇食評推介吓啲心水點心小食啦 (特別係發覺眾多食評大部份都係介紹緊佢嘅晚市食物)~首先係佢嘅🥨蛋散蜜芽糖夠重手唔怕一邊有糖一邊冇,仲配上香香嘅黑白芝麻🥰再嚟就係🦑酥炸魷魚鬚佢嘅炸皮夠晒薄,有別於平時喺其他茶樓食到嘅炸皮,哩度嘅比較鬆化,唔係好實一大片咁,更唔會覺得成口粉咁~然後就係佢嘅🍯蜜糖黑椒雞中翼唔好睇佢係普通炸雞翼咁簡單,隻隻夠多肉漲卜卜不突止,仲要炸完都非常juicy,加上調味甜得嚟幾惹味,係估唔到傳統茶樓會出現嘅出色食品。估佢唔到嘅仲有哩個🥘咖哩牛筋腩煎米粉米粉煎好切成好幾份好方便分食,再配上微辣嘅咖哩牛筋腩,脆脆地咁十分滋味除咗上述嘅介紹,仲有🦐蝦餃燒賣等必食點心都做得好好~件件都king size再加埋大大隻蝦仁,十分足料!總括而言,食物味道好,坐位唔會太迫,上菜又快,下次lunch hour想飲菜要再嚟先得!

首先係佢嘅🥨蛋散
蛋散
蜜芽糖夠重手唔怕一邊有糖一邊冇,仲配上香香嘅黑白芝麻🥰

再嚟就係🦑酥炸魷魚鬚
酥炸魷魚鬚

然後就係佢嘅🍯蜜糖黑椒雞中翼
蜜糖黑椒雞中翼

估佢唔到嘅仲有哩個🥘咖哩牛筋腩煎米粉
咖哩牛筋腩煎米粉

除咗上述嘅介紹,仲有🦐蝦餃燒賣等必食點心都做得好好~
蝦餃
燒賣
件件都king size再加埋大大隻蝦仁,十分足料!

2018-12-18
蛋散