2020-05-31 1165 瀏覽
好耐之前有係內地飲喜茶,同樣也是芝芝莓莓,但味道反而不一樣,內地飲的芝芝莓莓是超級好味,上面的忌廉芝士咸咸甜甜,每一啖都會飲到莓莓果肉,在香港飲既味道就比較淡。另外一個是芝芝芒芒,好喜歡上面的芝士,咸咸甜甜,攪拌芒果與芝士混合,超夾好味。在香港飲的話我就會選擇芝芝芒芒,較芝芝莓莓好味。

在香港飲既味道就比較淡。

在香港飲的話我就會選擇芝芝芒芒,較芝芝莓莓好味。
外賣自取
  • 芝芝芒芒
2020-05-23 752 瀏覽
喜茶都叫做係芝士奶蓋始祖,我係因為起查先鍾意飲芝士奶蓋,所以最原始嘅味道就係喺喜茶今次點了香芋波波,真係有香芋粒喺裏面,夠晒粉同甜,鍾意食芋頭嘅一定要揀呢個另外我額外加錢要奶蓋,最瘋狂嘅係我就咁飲芝士奶蓋真係好好味好滑好鹹香,雖然呢一杯芝士賴蓋已經爆曬卡路里但係久唔久一次唔怕啦

另外我額外加錢要奶蓋,最瘋狂嘅係我就咁飲芝士奶蓋

2020-05-16 486 瀏覽
同朋友們本不喜歡芝士奶蓋奶茶,但於朋友推薦下一試芝芝金鳳茶王轉奶茶,一喝之下果然名不虛傳,好喝至極,一喝即愛上的奶蓋味是喜茶獨有的特色!難怪之前開店有人願意排隊4小時一試!一試難忘!

難怪之前開店有人願意排隊4小時一試!一試難忘!
芝芝金鳳茶王
2020-05-01
芝芝金鳳茶王
  • 芝芝金鳯茶王
2020-02-29 1118 瀏覽
台式飲品,已經成為全世界的一個飲食熱潮了。然而,漸漸地,台式飲料店的品牌,不再是源於台灣了。在英國,我詆過當地人開的;在中國國內,也品味過一些中國的品牌。以上的兩者,實力一點都不比台灣的差。更甚的,如是日我要說一說的《喜茶》,竟然可以做到獨當一面。這品牌來到香港之後,竟然說要排兩個鍾才買到茶........於是,我決定在熱潮過後,唔駛排大隊的日子同時間,跟一跟風,來到沙田的《喜茶》,試一下。就是這一個飲茶的 logo 了,本以為好難先會 reach 到這家店的門口,但我們選中了時間,也選中了熱潮過後的日子,不一會就可以來到 counter 前,點選飲品了。行到店前,發覺這一間 "茶" 店都幾大空間。原來他們預留了空間去給顧客買完即飲及慢慢放低杯飲品特寫,或找個美觀的角落,同杯飲品來一個 selfe。他們製作飲品的地方也不細。雖是這樣,好多人一起沖調飲品,但都要苦苦地等啊。原來,花時間等不是俾錢的那一剎那,而是等待飲品到手的那一段時間。太太始終是鐘情了珍珠奶茶,所以她點了黑糖波波鮮奶茶。黑糖的味道濃郁,獨得的香味道令這茶的甜味很突出,而且,說是用朋鮮奶來沖,入口時,那奶水同奶油的感覺,會
太太始終是鐘情了珍珠奶茶,所以她點了黑糖波波鮮奶茶。黑糖的味道濃郁,獨得的香味道令這茶的甜味很突出,而且,說是用朋鮮奶來沖,入口時,那奶水同奶油的感覺,會令你覺得飽。雖然,我說的以上兩個味道好似已經搶走了茶味,但,實際上,這茶的茶香味,依然是濃的,而且,"珍珠" 都很煙韌的呢。
跟一跟風,一試。味道上的感覺是不錯的。但,若是你問我值唔值得花時間去寫了這一杯野飲。而我可以立即答你,好奇既,咪值得一試囉。
$30 (其他)
2020-02-16 861 瀏覽
走入沙田,平時大排長龍嘅飲品店,今日水靜蛾飛,近排因為少了遊客,所以唔洗排隊,爽!喺門口見到大大個招牌「冬日推介」就比佢吸引左入去了。🕞輪後時間🕤:唔太耐,十分鐘內就有得飲,比起高峰時期要排一個小時起跳已經大大縮短左。🥢推介食品🥢1️⃣ 黑岩朱古力波波 $42 冰沙底,雖然天氣有點冷,但都係揀左佢,本身以為冰沙會好淡味,濃濃嘅朱古力配合口感QQ 既珍珠,味道不錯,賣相更加吸晴2️⃣ 熱華田波波 $42喜歡阿華田嘅朋友唔好錯過,不過飲下飲下會比較飽肚!✨餐廳環境✨:餐廳有比較多全身鏡,令室內空間感大增,重有好多射燈,十分摩登🔆總結一下🔆:飲品品質中上,但價錢遍高檔,性價比偏低

🥢推介食品🥢

黑岩朱古力波波

1️⃣ 黑岩朱古力波波 $42

熱華田波波

2️⃣ 熱華田波波 $42
喜歡阿華田嘅朋友唔好錯過,不過飲下飲下會比較飽肚!

🔆總結一下🔆:飲品品質中上,但價錢遍高檔,性價比偏低
熱華田波波
2020-02-10 385 瀏覽
不虧喺網紅奶茶店,不管邊時路過喜茶,都喺大排長龍。身邊嘅朋友陸續都試咗之後,都一致好評,今次我都來咗打卡,想試下芝芝桃桃,等咗幾十分鐘之後先拿到,喺真嘅好艱難。好彩飲品好合我心水,裡面果味十足,仲有好多果肉,芝士濃郁,少少鹹味,好好飲!
2020-01-06 488 瀏覽
同朋友一人一杯嘢飲係人都知佢哋嘅嘢飲真係好好味價錢一般啦但係味道好好不嬲我都係叫西柚水果茶佢嘅西柚味道真係好濃郁 真材實料味道酸酸甜甜非常之咁開胃做好適合女仔飲添如果唔想飲珍珠奶茶或者覺得芝士味嘅嘢飲好似好肥咁揀水果茶最適合不過呢杯西柚嘅味道就唔驚肥啦好味
同朋友一人一杯嘢飲

好味
  • 芝芝芒芒
  • 滿杯紅柚
2019-10-15 792 瀏覽
每次來都好喜歡點芝芝莓莓,少冰,超好喝!份量足,滿滿一大杯,芝士超級香!芋泥波波也很讚,有牛奶或椰奶兩種選擇,波波還能咬出芋泥口感來,如果特殊時期可以點常溫(#^.^#)
每次來都好喜歡點芝芝莓莓,少冰,超好喝!
份量足,滿滿一大杯,芝士超級香!
外賣送餐
2019-09-26 761 瀏覽
我本身不太愛喝冷飲,也只是在大陸一天遊時到訪過超受歡迎的喜茶。在大陸喝過又不覺得是想像中的讚嘆,芝士奶蓋是好香濃的。而當天在沙田新城市廣場閒逛,吃完午餐想跟男朋友一起吃個甜品,就決定試一試來到香港開了很多分店的喜茶。 我是被那個芋泥口味得雪糕吸引的,我很喜歡芋泥甜品!雪糕很滿滿的牛奶味,非常好吃,但很快溶啊,未開始吃已經有點溶化了。芋泥波波也很Q彈,有芋頭味。而那個芝芝桃桃才是最推介!首先是外賣相非常漂亮!是漸變色的桃紅,黃,橙,粉紅,喝上來跟芝士奶蓋非常夾!很香甜,內更有粒粒桃肉,很有口感。而且很大杯,二人喝一杯都足夠。店內也很大,座著慢慢完成也很舒服。一定再來!

一定再來!

2019-09-24 570 瀏覽
老公襯去買嘢,快閃去埋喜茶買杯嘢比我飲。佢叫左芝芝芒芒,我就悶悶的叫左杯奶茶波波冰!咁熱飲杯波波冰真係好正!茶香冰細滑!而芝芝芒芒,香甜,連小朋友都要爭住飲,成杯比在飲晒咁滯!下次經過開都要再encore! 下次我想飲芝芝桃桃!

下次經過開都要再encore! 下次我想飲芝芝桃桃!
2019-09-08 569 瀏覽
今次終於試到喜茶嘅雪糕, 今次條隊就排得耐過平時。 叫咗一個「茫茫雪糕杯」加波波, 朋友話飽, 所以佢就叫咗「芝芝金鳳脆筒」。 個「芒芒雪糕杯」, 特別叫店員波波要走醬, 因為唔想波波嘅汁太多, 蓋過咗芒芒汁嘅味道。 個雪糕係芝士+茶嘅味道, 但食到芝士味多過茶味, 定係我記錯, 個雪糕淨係芝士味?!?! 點都好, 雪糕加埋波波先係32蚊, 比起坊間隨便食過雪糕都要4、5十蚊嘅香港, 呢個係十分抵食, 個份量仲要係多嘅。 最重要係, order完即刻就整比我, 唔使等!
芒芒雪糕杯+波波
2019-06-16
芒芒雪糕杯+波波
2019-09-02 429 瀏覽
聞名已久但一路都唔敢去排隊,終於5月嘅時候同舊同學食飯佢哋提議去飲,咁就試吓啦!原來真係要等好耐,落單排左20分鐘,落完單等左40分鐘。前後足足一個鐘先可以飲一杯野,真係咁值得咩?我叫咗杯多肉葡萄,老實講芝士奶蓋的確很特別。每飲一啖就好似食緊芝士蛋糕咁。多肉葡萄裏面真係有葡萄肉,口感好好,不過我就覺得甜左少少。飲咗半杯開始頂唔順,因為真係好膩!飲到最後直情有點頭暈嘅感覺可能係飲到血糖太高🙈如果有細size就好啦!不過值得一讚嘅係,店內有少量長椅可以俾人等候嘅時候坐吓,或者買完坐低飲。店內裝修亦都好Chill,但實在太多人,想搵個冇乜人嘅位打卡都好難。
可能係飲到血糖太高🙈如果有細size就好啦!

多肉葡萄
2019-05-13
60 分鐘 (外賣自取)
2019-08-28 259 瀏覽
喜茶進軍左香港咁耐,次次行過都多人排隊,啱啱尋日經過見到條隊唔算太多人,就排一次啦。同朋友一齊,佢叫咗「芝芝茫茫」, 我就叫咗「芝士金鳳茶王」, 第一啖飲落口, 真係好好味喎,有芝士味之餘亦有好濃嘅茶味, 兩樣味道都好突出, 唔會因為芝士味太濃而覆蓋左茶嘅味道。在試埋朋友嘅「芝芝茫茫」, 一試落口就好後悔點解自己唔點呢個。 正杯茶有好多芒果果肉,而芒果嘅味道同茶嘅味道,兩者都好分明,再配埋個芝士奶蓋,簡直完美。 唔怪得啲人會排成個鐘就係為咗呢杯嘢飲啦!
2019-08-28 323 瀏覽
係喜茶未引進香港之前,我每次返大陸動力就係飲喜茶。 難得依家香港都可以飲,當然要去朝聖。 咁多款喜茶飲品裡面,我最鍾意就係期間限定芝士蜜桃,每一單都有蜜桃果肉,綠茶同蜜桃完美搭配加鹹香芝士,已經覺得世界上唔會有比e個更完美神仙搭配了
芝士桃桃
2019-08-26
芝士桃桃
  • 芝芝桃桃
2019-08-26 274 瀏覽
又一打卡熱點,「喜茶」❗️冇論咩時間去都咁多人🙄好彩今次唔係等左好耐,這次專程黎到沙田,就係為左一嘗呢個香港限定既「冰火雞蛋仔」❗️估唔到有又驚喜,茶味雪糕竟然同雞蛋仔夾到🤭味道適中唔會過甜,雞蛋仔亦都整到外脆內軟既效果👍🏻值得一讚!不枉我專程過黎😎
又一打卡熱點,「喜茶」❗️

冰火雞蛋仔
2019-07-26
30 分鐘 (外賣自取)