2021-07-05 65 瀏覽
*****📍餐廳:喜滿樓車仔麵📍地址 :土瓜灣馬頭圍道292號屯馬線開通後,可以周圍去搵好野食位於土瓜灣站附近的新車仔面,都係離站五分鐘內行到,十分方便👍店面積比較細,所以選擇左外賣,但店鋪睇落都好乾淨,細得來都仲有個廁所😂車仔麵當然離不開可以自選材料,湯底,粉麵,醬汁等,3款配料就$39,2款就$33,價錢十分貼地👍💗今次試左個用豬骨湯底,米線,瑞士汁,肉類選左優質肥牛,芝士腸加自家椰菜餃。先講個碗麵先,份量都算多,米線都吾會太淋,本身好驚優質肥牛會吾會太韌,或者太熟,不過食落又吾會,都算薄,吾會太厚同太韌,都算多,而芝士腸係正常,自家椰菜餃就好軟身💗另一個係選左米線,牛楠汁,依然要左多蔥,材料係蘿白,瑞士雞翼同黑椒牛根丸,全部味道都吾錯😛另外,單叫左個麻辣豬耳同香脆餃子🥟(跟餐叫可以有優惠👆🏻 )麻辣豬耳果然夠麻辣,味道十足,夠爽夠麻,愛辣人士至愛,香脆餃子,都係自家制,口感吾會淋👍
*****
📍餐廳:喜滿樓車仔麵
📍地址 :土瓜灣馬頭圍道292號

屯馬線開通後,可以周圍去搵好野食

2021-06-29 61 瀏覽
以前成日都覺得去土瓜灣食嘢交通唔太方便,所以都少去那邊食嘢😂屯馬線第一日通車,我亦第一時間去土瓜灣搵好野食(順便搭下新線),呢間車仔麵係地鐵站C出口旁,交通真係好方便👍🏻👉 冬蔭公湯米粉(雞翼尖+椰菜餃+支竹)食車仔麵真係無諗過可以fusion揀泰式冬蔭公湯底,所以特別想試下😂味道幾特別,配埋米線、雞翼尖、椰菜餃同支竹都好入味同開胃,鐘意飲冬蔭公湯底嘅一定要試吓😋👉 香滑腸粉撈(招牌瑞士雞翼+手工韮菜餃)餐廳另一特別招牌腸粉撈💁🏻‍♀️,從來都冇想過車仔麵🍜底有得選腸粉,啱曬我ed細食人士🙈比較特別係其自家製韮菜餃多汁得來又冇渣🤟🏻👉 脆炸雞軟骨餐廳定時都會推出新產品,當日就有涼拌海蜇、蒜香雞翼🧄、脆炸雞軟骨等等😌雞軟骨香口得來又易入口,表面仲有少少麻椒🌶️同孜然粉,增添左不少風味😋👉 脆炸魚皮魚皮炸得黃金香脆,推薦俾大家浸落湯底吸收埋d精華就最正啦🤪

👉 冬蔭公湯米粉
(雞翼尖+椰菜餃+支竹)

👉 香滑腸粉撈
(招牌瑞士雞翼+手工韮菜餃)

👉 脆炸雞軟骨

👉 脆炸魚皮
魚皮炸得黃金香脆,推薦俾大家浸落湯底吸收埋d精華就最正啦🤪

2021-06-29 68 瀏覽
《經濟實惠新麵檔🤗》———————————————-#喜滿樓車仔麵館 🍜-屯馬綫正式開通,去土瓜灣又方便咗🚆最近土瓜灣新開咗間車仔麵館,超抵食,性價比極高,$39就有三餸,而且風味十足,質素一啲都唔差😍-叫咗佢嘅皇牌湯底鮮甜魚雞湯,材料優質又新鮮,標榜少鹽少油無味精,食完一啲都唔頸渴😎精選雞同鮮魚,混合熬製多個鐘頭,鮮甜滋補😆車仔麵麵底除咗一般嘅米粉、河粉、油麵等,仲有得揀久違嘅銀針粉啊,口感爽彈!-特別推介佢嘅自家製水餃🥟,韭菜餃餡料豐富,聽店長講全部都係人手自己包,唔怪之得咁正啦🤣-另一碗我哋叫咗咖喱水魷、肥牛、香菇雲耳雲吞同山根,冬陰功湯底好有泰式風味,配搭埋個沙嗲醬超級惹味🇹🇭 小食方面,我哋就揀咗即炸魚皮同椒鹽燒賣,尤其中意佢嘅魚皮,超級酥脆💗-⭐ 參考價錢︰豬耳+秘製牛腩+自家韭菜餃+枝竹配牛腩汁魚雞湯銀針粉:$54咖喱水魷+優質肥牛+香菇雲耳雲吞+山根配沙嗲汁冬陰功湯油麵:$50即炸魚皮:$18椒鹽燒賣: $18豆漿:$8/枝🍌 抵deal 指數:9/10💰 人均消費:$80
《經濟實惠新麵檔🤗》
豆漿:$8/枝
🍌 抵deal 指數:9/10
💰 人均消費:$80
2021-06-27
紅磡、土瓜灣多美食就係人都知,以前係呢頭返學食過唔少地道小食,今次係土瓜灣揾到呢間東亞南風味x港式風味嘅車仔麵店😜超抵食車仔麵 $39 有3 個餸仲可以自選湯底同醬汁😆✨抵食車仔麵 $39 3餸車仔麵除咗一般麵底米粉、河粉、油麵等,仲可以揀銀針粉同腸粉撈!湯底真係要推薦麻辣湯配沙嗲醬,湯底可以做到麻中帶辣,平時食麻辣最怕好多辣油,反觀呢碗唔太多油,唔會好肥膩!配銀針粉剛好,口感爽彈,而且每匙都啖啖麻辣湯~配餸方面,肥牛肥瘦均勻,入口嫩綿,但反而雞腎份量多,但比較大件,我就比較鐘意食薄片,會更入味另外,就試撈腸粉配香辣汁😜車仔麵食得多但車仔撈腸粉就小見,香辣汁不太辣又唔嗆帶咸香,豬紅入味滑而有口感配韭菜餃但配撈味道就弱啲,餃子配湯應該更好✨椒鹽燒賣除咗普通燒賣,仲有食椒鹽燒賣!推薦!必叫!椒鹽燒賣炸得香脆十足,外脆內軟,口感非常滿意✨泰式醉雞翼碎雞翼真係十分入味,入口濃濃酒香,雞翼保持嫩而滑,都值得一食!✨麻辣雞翼尖本以為同時麻辣應該跟車仔麵嘅湯底味差唔多,但原來呢個麻辣又唔同,餐廳真係製作認真!雞翼尖食落辣同麻更濃, 食完連咀唇都發麻,真係好過癮!喜滿樓車仔麵🌟土瓜灣馬頭圍道292

超抵食車仔麵 $39 有3 個餸仲可以自選湯底同醬汁😆

✨抵食車仔麵 $39 3餸

配韭菜餃但配撈味道就弱啲,餃子配湯應該更好

✨椒鹽燒賣
除咗普通燒賣,仲有食椒鹽燒賣!推薦!必叫!
椒鹽燒賣炸得香脆十足,外脆內軟,口感非常滿意

✨泰式醉雞翼

✨麻辣雞翼尖

喜滿樓車仔麵🌟
土瓜灣馬頭圍道292號華安閣地下A號
2021-06-26 28 瀏覽
以前來土瓜灣好唔方便~但而家開通mtr之後就方便多啦!以前係呢邊番學,有好多道地的餐廳~今日就來試下道地既車仔麵~呢間車仔麵係新開既,39蚊可以揀3個餸!餐廳標明係唔用味精,真材實料~麻辣湯銀針粉:小辣麻辣湯底,聞落已經好香,銀針粉連湯一起食,味道超夾~麻辣湯得來好温和,唔會話好chur喉~滷水雞腎好入味,水魷爽口!車仔腸粉撈:加左香辣汁,味道好搶wor, 好鐘意!豬肚入味,應該係呢個餐廳既滷水唔錯,每款都可以試下,而韭菜餃同豬紅我就覺得放湯一齊食會好味d~麻辣雞亦尖:好鐘意食雞亦尖,夠麻辣😋
以前來土瓜灣好唔方便~但而家開通mtr之後就方便多啦!

麻辣雞亦尖:好鐘意食雞亦尖,夠麻辣😋
2021-06-25 18 瀏覽
喜滿樓車仔麵館 (土瓜灣).🔹魚雞湯瑞士汁雞翼雞腎滷水蛋米粉🔹.呢到車仔麵有一個係招牌魚雞湯,另外我再叫左喜歡食嘅瑞士汁雞翼(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵)雞腎好爽口,總括都幾好食,車仔麵就係好在可以咁樣大家自己配搭.🔹自家製韭菜餃金錢肚紫菜牛柏葉米線🔹.男朋友一定會揀韭菜餃🥟仲要寫自家製,我食左佢一粒佢話早知叫兩份😒牛柏葉較遜色唔太入味,但金錢肚就唔錯.🔹椒鹽雞腎及炸燒賣🔹.最喜歡叫小食嘅我倆,叫左兩個炸物雞腎同燒賣,雞腎勁爽🤪炸燒賣入面煙煙韌韌.🔹腐乳通菜🔹.佢個通菜食落感覺好新鮮好爽口,腐乳通菜真係幾乎每次食車仔麵都會叫嘅菜!.📌 喜滿樓車仔麵館 (土瓜灣)土瓜灣馬頭圉道292號華安閣地下A號舖環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️.——
喜滿樓車仔麵館 (土瓜灣)

🔹魚雞湯瑞士汁雞翼雞腎滷水蛋米粉🔹

🔹自家製韭菜餃金錢肚紫菜牛柏葉米線🔹
牛柏葉較遜色唔太入味,但金錢肚就唔錯

🔹椒鹽雞腎及炸燒賣🔹

🔹腐乳通菜🔹
📌 喜滿樓車仔麵館 (土瓜灣)
土瓜灣馬頭圉道292號華安閣地下A號舖

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
——
真係好耐無嚟土瓜灣啦🤭 以前我會過嚟掃街,幫襯吓街坊小店,今次難得過嚟當然要揾啲新餐廳試吓啦💁🏻‍♀️呢間餐廳開咗一個幾月,店舖位置唔難揾👌🏻 呢度舖位唔算大,但又唔會話坐得好逼👀佢哋嘅車仔麵都幾創新,有得揀東南亞風味嘅配料😮 仲有冬蔭功湯底添!❤️ 兩款配料車仔麵 $35叫咗麻辣湯(小辣)+米線+優質肥牛+自家韮菜餃(+$2)😚 湯底叫咗小辣,辣度比坊間十小辣再辣些少,建議唔食得辣嘅人都係叫返其他湯底🤣 個湯後勁好強,越食越惹味😈 我平時食麻辣嘢好容易第二日肚屙,今次食呢個完全無事🙆🏻‍♀️ safe!自家韮菜餃皮薄餡靚,韮菜味濃,亦無豬騷味!食兩嚿真係唔夠喉!優質肥牛都唔錯,平時喺車仔麵舖叫肥牛經常會好嚡好韌好難咬,呢度嘅肥牛無筋易咬,果然優質👌🏻米線分量就啱啱好,我平時叫開少米線,男士食嘅話可能要加底😎❤️ 金牌滷水飯 $49有五款配料揀,分別係豬腸、豬耳、豬腩片、豬手、牛腩💁🏻‍♀️ 我哋本來揀咗豬腩片同牛腩,職員話牛腩剩返唔多,所以叫我哋揀多一款配菜,最後揀咗豬耳😏 豬耳同牛腩都煮到好入味,食到八角嘅味道,牛腩煮到好軟腍💕 豬腩片薄薄一片,肥瘦勻稱👌🏻❤️ 椒鹽燒賣 $18跟餐$18有6

❤️ 兩款配料車仔麵 $35
車仔麵(兩款配料)
自家韮菜餃
叫咗麻辣湯(小辣)+米線+優質肥牛+自家韮菜餃(+$2)😚
米線分量就啱啱好,我平時叫開少米線,男士食嘅話可能要加底😎

❤️ 金牌滷水飯 $49
金牌滷水飯

❤️ 椒鹽燒賣 $18
椒鹽燒賣
跟餐$18有6粒。 燒賣一上枱熱辣辣,炸到外脆內軟,外面嘅椒鹽粉幾濃味又唔會過鹹!第一次食覺得幾有驚喜😸

❤️ 招牌香滑腸粉 $12
招牌香滑腸粉
招牌香滑腸粉
$12有四條,淋滿豉油、甜醬、麻醬同撒上芝麻👀 最後一啖都蘸滿醬汁😛 腸粉夠薄有米香,好滑溜而且夠爽夠彈牙,唔會黏牙。

餐廳推薦度:⭐️⭐️⭐️⭐️ (4/5)
價錢好親民,用料都唔錯,性價比高👏🏻 大家咁啱經過可以入去試吓!
2021-06-12
2021-06-14 33 瀏覽
離街市附近開左間近既車仔麵檔,同婆婆買完餸,試下新店先返去。食d咩劃係紙仔到,有麵有飯,要留意下近門口foamboard,有咩賣哂有咩新品都寫哂係到。 🥢泰式醉雞翼🥢廚師突然拎左碟雞翼請我地食,好surprise,小店先有既人情味。皮爽肉嫩,帶微微酒香,係超開胃菜!🥢香滑腸粉撈🥢 試左呢到既特式食品,車仔腸粉撈,醬料係用傳統既豉油、甜醬、麻醬,濃稠度適中,花生醬香味濃郁。不過粉腸質感真係好滑嫩彈牙。要試佢地既韭菜餃,又鮮又多餡,食完成口韭菜味都值。🥢冬蔭功湯底🥢冬蔭功湯底好正好刺激味蕾,超級冬蔭,味道勁似MAMA冬蔭功麵一定要叫魚腐同枝竹索哂d味。🥢金錢肚🥢勁足香料味既滷水汁入哂金錢肚,單食會有少少鹹,牛肚係勁爽唔韌。

🥢泰式醉雞翼🥢

🥢香滑腸粉撈🥢
不過粉腸質感真係好滑嫩彈牙。

要試佢地既韭菜餃,又鮮又多餡,食完成口韭菜味都值。

🥢冬蔭功湯底🥢
一定要叫魚腐同枝竹索哂d味。

🥢金錢肚🥢
2021-06-11 73 瀏覽
今日去土瓜灣取票時,經過浙江街馬頭圍時,見到腸粉撈幾吸引,原來是車仔麵檔....就入去試吓😬 「喜滿樓車仔麵」店舖雖然不大,但坐位也寛躺而且很整潔!香滑腸粉撈,我揀咗金牌滷水腩肉和豬耳...滷水調入適中,不會太濃或太淡,腩肉新鮮入味,豬耳爽口入味👍🏻主角腸粉夠爽滑,配滷水也不差!冬陰功湯底,味夠濃,酸辣也適中!咖喱豬皮,牛栢葉好夠咖喱香,且帶少許辣夠惹味👍🏻自家椰菜餃,皮薄料足,味道適中,配濃湯底剛剛好!幼麵底份量足,夠軟夠彈!惹味椒鹽雞腎,椒鹽燒賣,夠入味亦不會太油👍🏻泰式醉雞翼尖,雞翼尖夠大隻,肉質軟滑多肉兼散發出淡淡啲的酒香。

幼麵底份量足,夠軟夠彈!

惹味椒鹽雞腎,椒鹽燒賣,夠入味亦不會太油👍🏻

• 泰式醉雞翼尖
  • 金牌咖喱
2021-06-07 76 瀏覽
出土瓜灣整d野,行經有新就店,緊係試下佢一入去,店員推介醉系列,試下個醉雞翼先,賣相吸引,好有酒味,爽脆雞皮,一d都唔漏主食叫車仔面,唔食澱粉質,怕肥仲可以落菜底,貼心服務,讚男朋友叫個腸粉撈,真係第一次見喎,好特別,仲有幾款汁可以揀,又一新食法咁為食既我,緊係唔少得小食滷水豬耳:淋淋地,夠辣好開胃蒸燒賣:同出面唔同架,店家話係人手包,好大粒麻辣翼尖:中意辣既朋友,一定要試,辣到我男友噴火咁制重點推介: 椒鹽燒賣,好香口,送酒一定要叫哩個,將咁簡單既小食,做到咁,出色哩間有幾樣野都令我回味,行經一定會再出喔
出土瓜灣整d野,行經有新就店,緊係試下佢

主食叫車仔面,唔食澱粉質,怕肥仲可以落菜底,貼心服務,讚

咁為食既我,緊係唔少得小食
滷水豬耳:淋淋地,夠辣好開胃
蒸燒賣:同出面唔同架,店家話係人手包,好大粒
麻辣翼尖:中意辣既朋友,一定要試,辣到我男友噴火咁制

哩間有幾樣野都令我回味,行經一定會再出喔

• 椒鹽燒賣
  • 醉雞翼
2021-06-06 67 瀏覽
今日陪朋友嚟到土瓜灣睇下車嘅野,睇完就搵下嘢食!搵到呢間 - 喜滿樓車仔麵館 就入去試下啦呢度嘅車仔麵湯底幾特別,今次其中一碗車仔麵嘅湯底就揀左 魚雞湯,就咁試咗啖個味道都比較清甜,如果鐘意比較清,但又唔想次次都叫清湯咁悶,呢個係唔錯嘅選擇。 另一碗就揀咗豬骨湯底,正常發揮,不過下次嚟食,會試下個冬陰公湯底,員工都幾推介至於配料方面,樣樣都唔錯,其中最好食就喺滷水豬腸,好入味,易咬唔會韌!除咗車仔麵,仲有一款特色食物 - 腸粉撈!用腸粉做底,揀咗芝士腸 同 豬紅做配料,都算係Fusion野😂另外小食都要大力推介 - 椒鹽炸燒賣,炸魚皮!炸燒賣以前番學就經常食,外表炸得香脆,食落又煙煙韌韌,回憶番晒嚟!炸魚皮上枱時仲聽到d油炸聲,超大塊,仲要炸得超級香脆😎

炸魚皮上枱時仲聽到d油炸聲,超大塊,仲要炸得超級香脆😎

2021-06-04
午餐
  • 腸粉撈
  • 椒鹽炸燒賣
  • 炸魚皮
話說呢個舖位上一手都係車仔面,叫做「味來車仔麵」,去到已經變左呢間新野,見新開張咪去一試,點知整體感覺太不濟。員工之間講野太大聲,好嘈,舖位太細啲聲好應。然後我叫左水魷+豬腸油面+腩汁,啲餸得兩三舊,水魷完全無味,感覺就好似清水煮嘅感覺,完全索唔到味,成碗麵嘅味道都太鹹,但聽說個湯底係完全唔落味精,唔知係唔係個鹵水豬腸太鹹。唯一可讚的係環境乾淨。總結:價錢,份量都不及上一手,可能因為新開張吧。短期內不會再光顧,可能一段時間後再試。

員工之間講野太大聲,好嘈,舖位太細啲聲好應。

唯一可讚的係環境乾淨。

2021-05-06 95 瀏覽
叫咗一個麻辣(小辣)米線, 餸揀咗滷水腩肉同埋貢丸。外賣盒係分咗格嘅,米線同滷水腩肉係麵格,貢丸就係湯底入邊。亦有兩條生菜喺湯入面。不過因為生菜吸晒麻辣啲油我就冇食到啦。服務方面正常,員工有禮貌,會主動去門口吸引食客,不過建議唔好太進取,有時行過睇餐牌未必係想即刻食。會俾到壓力顧客行快兩步喇。平時食譚仔我食開少米線。不過呢個米線我食得晒。相信比較大食嘅男士就未必夠飽喇。講講個湯,第一啖已經覺得好辣,食多幾啖就覺得好鹹添。食到尾我差唔多係夾硬食埋,因為唔想嘥嘢。食完成碗米線之後我飲咗一支水。呢方面可以進步一下。滷水嘅腩肉係好食嘅,有四小粒,份量還可以接受,多一兩粒會開心啲。滷水都入味,我覺得好食嘅。貢丸就正常貢丸啦,唔係特別差嗰隻。都彈牙,肉質都唔錯。整體來講如果個湯可以淡返少少,麵嘅份量多番少少,就會好啲。湯嘅選擇其實都幾多,不過揀餸方面我可能需要多少少時間去習慣。食開以前嗰間口味都幾唔一樣。因為冇咗豬柳/豬頸肉,午餐肉,響鈴同埋紫菜呀!唔怪得我望住個餐牌好耐都唔知點咩好😅😂呢個係我個人問題嚟嘅。食開嗰幾樣就只會嗌嗰幾個餸。希望餐廳會改善以上嘅地方,如果唔係我嘅飯堂就少咗一個喇。

小麻辣米線+貢丸滷水腩肉

希望餐廳會改善以上嘅地方,如果唔係我嘅飯堂就少咗一個喇。
外賣自取
2021-05-03 76 瀏覽
知道屋企附近有間新車仔麵檔,又唔想食飯,特登試下好唔好食。呢度係分店所以有啲期望。睇到餐單話試業價38蚊3餸,湯底同配料款式都幾多,望到有三款皇牌湯底就點了個魚雞湯,幾鮮甜有蕃茄洋蔥。也有金牌滷水,就點了滷豬大腸、招牌瑞士雞翼同蘿蔔。蘿蔔絕對清甜,瑞士雞又香甜又嫩滑,滷大腸更似潮洲滷水店的切法和味道。這價錢絕對合理,不能錯過沙嗲汁。依家出嚟食嘢,最緊要乾淨企理,呢度新裝修完地方乾淨,食得放心,土瓜灣又多一個食嘢好地方。
2021-05-01
5 分鐘 (堂食)
  • 魚雞湯底
  • 滷水大腸