2023-07-19 412 瀏覽
喜利茶座提供各種口味獨特的茶飲,如鮮奶茶、冰淇淋茶和花茶等等。他們使用新鮮的茶葉和優質的食材,確保每一杯茶飲都能呈現最佳的風味。無論是鮮奶茶還是冰淇淋茶,都帶有濃郁的茶香和順滑的口感,令人愛不釋手。這家茶座的招牌茶飲是他們的泡沫紅茶,這是一種結合了紅茶和奶蓋的創新飲品。紅茶的濃郁和奶蓋的濃厚完美融合,帶來了獨特的口感和豐富的層次。茶飲的香氣和奶蓋的綿密口感相互平衡,令人回味無窮。除了茶飲,他們還提供了一些小吃和甜點。比如他們的蝸牛麵包,這是一種鬆軟的麵包,外層撒滿了糖粉,內層夾著香甜的餡料,給人一種愉悅的味覺享受。此外,他們還有一些傳統的點心,如鳳梨酥和花生糖,這些點心口感酥脆,味道香甜,非常美味。

2023-06-03
午餐
2023-07-16 254 瀏覽
沒想到找到天花板西多士因為奶茶變咗做喜利週末常客好有調理的排隊入坐樓面伙記同㕑房的默契第一次嚟時候🫣咩料啊?排10幾個豬扒魚麵也值得一試不能使用八達通🫶🏼😘帶現金啦👍🏼沒想到找到天花板西多士因為奶茶變咗做喜利週末常客好有調理的排隊入坐樓面伙記同㕑房的默契第一次嚟時候🫣咩料啊?排10幾個豬扒魚麵也值得一試不能使用八達通🫶🏼😘帶現金啦👍🏼沒想到找到天花板西多士因為奶茶變咗做喜利週末常客好有調理的排隊入坐樓面伙記同㕑房的默契第一次嚟時候🫣咩料啊?排10幾個豬扒魚麵也值得一試不能使用八達通🫶🏼😘帶現金啦👍🏼
2023-03-29 322 瀏覽
行完半日山就係山腳搵間茶餐廳食下午茶,見到間餐廳幾多人食,同埋係半露天嘅設計,好耐無食過呢種餐廳!做完運動緊係食翻D邪惡嘅下午茶,叫左半份西多士及炸雞腿🍗好好味😋
2021-12-25 736 瀏覽
圍村係香港嘅特色,相信全世界其他地方都沒有這種因為歷史背景而延續到今時今日的事物。明明應該是鍾情鄉郊田園生活人士、或者土生土長村民聚居的小村落,卻變成密密麻麻、沒有任何風格的三層高混凝土丁屋建築群。當中很多靠近村口的丁屋地下,甚至改變用途變成餐廳!今日有事去了馬鞍山的大水坑村,發現有間「喜利茶座」,正正就是這種被改變了用途的丁屋。雖然喚作茶座,卻不是想像中充滿台灣文青風味、或日式精品咖啡店風情的咖啡小店;原來只是一間徹頭徹尾的港式茶餐廳。丁屋面積始終有限,老闆就佔用了丁屋室外、原本應該是花園範圍的空間擺放更多餐枱餐椅。室內空間不大,裝修亦只是普普通通的茶餐廳格局,但老闆也盡量加入一點點裝飾。其中一幅牆上就掛了四幅畫作,似乎是老闆自己作品?又或者是家中小孩的大作?雖然只是鄉村茶餐廳,出品款式也算不少。下午茶餐西多士($35)外表似乎對板,唯獨太薄身。本來有點失望,切開之後,發現原來西多士有兩片薄方包、中間塗上花生醬;係正宗傳統港式法蘭西多士!估唔到喺圍村西餐廳竟然有正宗西多,抵讚!下午茶餐生炸雞髀配薯條($40)係真真正正生炸雞皮,等了差不多10分鐘!雞皮卜卜脆、雞肉多汁,只嫌味道太鹹。
雖然只是鄉村茶餐廳,出品款式也算不少。
同其他港式茶餐廳出品差不多,最大優勢就是方便住在大水坑村嘅一眾居民。
自選雙拼出前一丁(揀了兩份午餐肉)
2021-12-17
2021-12-01 377 瀏覽
作為一個專業咖啡師不一定只喝精品咖啡, 每逢茶餐廳都會叫一杯 熱齋啡看看他們的咖啡質素, 一般茶餐廳用浸泡沖煮的方法 ,通常非常苦澀 ,也有很強的酸味, 有時苦到不得了,有時卻淡到如水一樣 ,但喜利是我在這一帶眾多的茶餐廳中試過最好的,入口不苦, 有咖啡應有的濃度 及較強的果仁香味, 入口順滑,雖然仍有帶一點果酸,但是咖啡應有的,以茶餐廳來說已經非常不錯。今早叫了一個蛋白牛奶麥皮配蛋治 ,麥皮香滑濃度適中, 牛奶味也不會太濃烈,甜味剛好, 內中蛋白很多,非常有口感, 用料十足 ,值得一讚, 蛋治也十分 不錯, 炒蛋走得均勻有口感。蛋白牛奶麥皮配蛋治及熱齋啡味道 質素 環境 回頭 清潔 服務 性價

蛋白牛奶麥皮配蛋治及熱齋啡

質素

回頭

清潔

性價
2021-04-11 522 瀏覽
大水坑村屋,地方唔算大,但都有幾唔錯既餐廳,有間茶餐廳我成日幫襯,除左好味之外,仲有人情味。 依度每日既午餐都有4款揀,包埋例湯及熱飲,好中意依度既例湯,好足料既老火湯,我自己覺得就無味精。 今日揀左個咖喱排骨,好香濃既咖喱味,少少椰香,排骨肥瘦適中。另外揀左茄汁炸魚柳意粉,炸魚柳黎到時仍然好香脆,茄汁伴有鮮蕃茄同磨菇,意粉軟硬度適中。不得不提,依度既侍應服務態度very nice, 係一間好有愛既餐廳。
2021-04-11
60 分鐘 (堂食)
係一個村屋要找到個環境舒適嘅餐廳都好難,位於大水坑村的喜利餐廳,真心環境服務員態度極之好 價錢又唔貴, 佢哋嘅餐廳用品和餐具全部都好乾淨 你哋未食過一定會諗住村屋餐廳會好污糟,食品係唔係真心好食就見人見智,但起碼在那裡吃個午飯都會身心舒暢,服務員好環境好價錢只係一般餐廳價格那裡找到仲有佢地出邊有30~45個左右大型貨車和私家車咪錶位真心方便揸車搵地方食飯朋友
仲有佢地出邊有30~45個左右大型貨車和私家車咪錶位
真心方便揸車搵地方食飯朋友
2017-08-20 934 瀏覽
大水坑呢個充滿小店既地方係我經常來食野既地方,主要係因為外面容易泊車,合法/ 非法 都ok, 環境也好,選擇多,價錢也合理今日叫左個蕃茄斑腩飯,算是中規中矩,價錢也ok, 奶茶都好飲,不過一路食飯一路望望外邊既花花草草,實在為繁忙既生活添上一份閒情。

蕃茄斑腩飯
2017-08-20
午餐
蕃茄斑腩飯
2016-11-18 928 瀏覽
朝早回家途中看見一間新開既茶座,因為馬鞍山可以稱為價錢合理同美味既店舖唔多,所以就選擇去試,野食選擇都唔少,味道中上,價錢唔貴$30內,最重要係,服務唔錯,當我食完埋單時候,講解自己要求話麵身唔夠硬,職員話下次再幫襯可以要求,佢地會盡力配合,下次會再幫襯