2021-11-12 331 瀏覽
Feels like I travelled to Korea for korean bbq! The food, the vibe, the decorations are just so authentic Korean🇰🇷😍 🐷overall: 7.5/10🧫Side dishesAll side dishes, including kimchi, pickles, lettuce, salad, steamed egg around the barbecue grill are refillable. I particularly like the kimchi! Kimchi served in a lot of Korean restaurants in HK are mostly on the sweeter side to fit Hk peoples preference more, which is quite different from those you eat in Korea. But kimchi served in this place just re

🐷overall: 7.5/10

🧫Side dishes
All side dishes, including kimchi, pickles, lettuce, salad, steamed egg around the barbecue grill are refillable. I particularly like the kimchi! Kimchi served in a lot of Korean restaurants in HK are mostly on the sweeter side to fit Hk peoples preference more, which is quite different from those you eat in Korea. But kimchi served in this place just reminds me of Korea immediately. Sour and spicy but slightly balanced by sweetness, very appetising.

🥘Bean Paste Stew with Seafood and Beef Brisket
Deonjangjigae is one of the traditional dish of Korea. Made of deonjang, which is soybean paste. The stew is deeply flavoured in fermented soybean paste, amazingly with some Unami taste. The broth is so rich in earthy flavour that makes the stew a good combination with rice. Loaded with ingredients like vegetables, mushrooms, beef briskets, the stew is also quite filling.

🥩Beef Outside Skirt
Other meat is fairly good but this one is definitely my favourite. The meat is decently presented. You can already expect a tender texture from its nicely distributed fat meat portion. Meat is not much seasoned which is acceptable as you can taste the beef flavour and feel free to season it whatever way you like, for me, simply kimchi hahaa.

🎈 喜來稀肉 (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下
大醬湯
大醬湯
2021-11-12 176 瀏覽
韓國嘅石鍋拌飯🥰真係好唔錯!仲記得之前去韓國嘅時候🇰🇷成日食。返到嚟香港,依然回味。所以就算係嚟烤肉店,都想叫返個飽肚主食。佢哋嘅石鍋飯好豐富,而且真係會有石鍋嘅熱度興住,所以底下有飯焦❤❤真係好驚喜!面頭嘅配菜,都唔錯,酸酸味味嘅紅蘿蔔,香甜嘅海帶絲,🍄同埋有麻油香嘅冬菇,加埋味辣嘅泡菜汁,撈埋起身,真係好香☺️除此之外,佢哋嘅薯仔餅都唔錯,🥔個餅夠豐富,薯仔思同埋蛋加埋,食落去好好味!

2021-11-10 176 瀏覽
因為同朋友都鍾意食燒肉,🔥所以dinner就嚟咗呢一間尖沙咀嘅韓國餐廳。叫咗一個pork bbq set食燒肉, 💗套餐入邊都好豐富!我哋兩個人都食得好滿足~入邊有齊護心肉,五花肉,🐷豬頸肉,韓式烤豬大腸,同埋韓式烤豬皮。豬皮一定要試下,因為爽口真係好唔錯!豬大腸都好好味,因為廚師👨‍🍳‍有精心處理過,🥢所以我同我friend都覺得一啲都唔腥,仲好爽口。肥瘦豬頸肉口感好好,五花肉肥而不膩。油脂好香。

2021-11-09 232 瀏覽
天氣涼涼地最適合食韓式燒肉, 再去覆桌吓呢間正韓燒。前菜有3碟酸蘿蔔、泡菜、酸瓜, 好大份,最鐘意泡菜, 食左兩碟, 酸蘿蔔調味剛剛好, 開胃, 唔會太酸。牛護心肉一黎馬上叫碟牛護心肉, 本人鍾意5成熟, 入口鮮嫩, 有口感, 而且又有牛味。最重要係有一定厚度,吾容易overcook,兼可以鎖住肉汁。靚既牛肉即使稍為熟都吾會太影響質素,生熟度可按個人喜好控制。真雪花牛肉呢碟係其中個碟最期待既牛,份量好足, 每塊厚度十足,脂肪分佈均衡,比少少鹽就可以帶出肉味。護心肉呢碟係其中一碟最值得推介既燒肉, 護心肉原來係位於豬的橫隔膜和肝之間,每隻豬只有二百至三百克,極為矜貴。喜來稀肉呢碟護心肉燒香後油分均勻,口感爽滑彈牙。喜來五花肉五花肉既驚喜黎自醃肉既醬料,厚厚既五花肉,燒完吾覺肥膩,啖啖肉,完全吾比牛肉失色。生米酒有氣米酒,有蘇打氣泡,加米酒香,配燒肉一流。
天氣涼涼地最適合食韓式燒肉, 再去覆桌吓呢間正韓燒。

生米酒

有氣米酒,有蘇打氣泡,加米酒香,配燒肉一流。
2021-11-02
2021-11-06 246 瀏覽
今日去咗尖沙咀食韓國燒烤舖頭喺2樓,地方好大,枱與枱之間個距離好闊,唔會好嘈👍🏻所以都好啱朋友傾偈聚會裝修亦有韓國feel坐得都好舒服👏🏻👏🏻👏🏻食韓國BBQ最鍾意就係食配菜(任食)這間店有泡菜、酸瓜、辣醬蔬菜最欣賞就係泡菜,夠辣夠新鮮😂另外蒸雞蛋有芝士同埋泡菜又係任食,真係估唔到😍因為好多舖頭都要正價㗎所以好啱我鍾意食蒸蛋嘅人💕餐牌簡單,一目了然叫咗「一頭牛套餐」,價錢都合理有五花牛、牛頸、牛肋骨肉、牛排骨、同埋蔬菜二人份量都啱啱好😍食材都好新鮮、基本上唔需要酱料,牛肉有鮮味,生菜亦都無限量供應,所以牛肉生菜一齊食都好飽好滿足👏🏻👏🏻👏🏻特別推介牛肋骨肉同埋牛排骨👍🏻👍🏻👍🏻
今日去咗尖沙咀食韓國燒烤
舖頭喺2樓,地方好大,枱與枱之間個距離好闊,唔會好嘈👍🏻
所以都好啱朋友傾偈聚會
裝修亦有韓國feel
坐得都好舒服👏🏻👏🏻👏🏻

食韓國BBQ
最鍾意就係食配菜(任食)
這間店有泡菜、酸瓜、辣醬蔬菜
最欣賞就係泡菜,夠辣夠新鮮😂
另外蒸雞蛋有芝士同埋泡菜
又係任食,真係估唔到😍
因為好多舖頭都要正價㗎
所以好啱我鍾意食蒸蛋嘅人💕

餐牌簡單,一目了然
叫咗「一頭牛套餐」,價錢都合理
有五花牛、牛頸、牛肋骨肉、牛排骨、同埋蔬菜
二人份量都啱啱好😍

特別推介牛肋骨肉同埋牛排骨👍🏻👍🏻👍🏻
  • 喜來烤肉
  • 爐邊蛋
  • 調味牛排骨
2021-11-06 157 瀏覽
第一次來這間餐廳食韓燒,這裡地方非常寬敞,無論裝修和佈置都令人感覺置身在韓國一樣,有些店員更是韓國人,暫時當去了一趟旅行😂我們坐下時,店員已放上三碟前菜,有辣醬沙律菜、泡菜和酸青瓜,這些前菜都可以refill。另外,還有爐邊蛋和生菜,生菜也可以無限添加,店員很貼心地主動幫客人refill。牛五花牛肉片油脂豐富,口感順滑喜來五花肉豬肉片切得好薄,肉質軟嫩 海鮮蔥餅煎得剛剛好的金黃色,滿滿的餡料,口感豐富,味道吸引

牛五花
牛肉片油脂豐富,口感順滑

喜來五花肉
豬肉片切得好薄,肉質軟嫩

海鮮蔥餅
煎得剛剛好的金黃色,滿滿的餡料,口感豐富,味道吸引
2021-11-03 157 瀏覽
街坊系列 – 喜來稀肉💚喜歡食韓國燒肉既朋友仔一定食過😋就算真係未食過都一定會有聽過🧐由在港韓國人打理🇰🇷非常韓式既體驗就算去唔到韓國🥺都感受下當地風情------------------------------環境: 真正傳統韓式設計裝修🛠️雖無華麗既裝飾😇但俾人一種貼地感地方非常闊落🤗空間感非常充足枱面都乾淨無油漬🧽亦布使用酒精消毒------------------------------食物: 護心肉 ($158) 🐷聽聞係”喜來”既招牌必食🤩一定要試下係豬既橫隔膜同肝之間既筋肉部分😳食落好幼嫰唔乾😍非常JUICY好味配埋生菜🥬同泡菜夾埋一齊食超有風味喜來五花肉配特製醬汁 ($138) 🐷🤤豬腩肉絕對係韓式燒肉非常常見加上”喜來”既特製醬汁🥰多左一份甜味食落好惹味😙就咁食已經非常好味但小編覺得可以厚少少會更有口感👻參雞湯 ($125) 🐥雞肉鮮嫰☺️份量非量足料雞中間跟隨傳統釀入糯米等配料😍湯非常之香😥但飲落稍稍偏淡差左一杯米酒🍶有埋就好完美啦P.S. 依家用餐後每人可獲贈韓國雪條一支🍦------------------------------服務: 部分店員係工作假期既韓國人💁
街坊系列 – 喜來稀肉💚

服務: 7 /10

地址: 尖沙咀金巴利道79-81號金栢閣1樓連地下
人均消費: $ 200 - $ 400
2021-11-01 193 瀏覽
中午行過韓國街哩頭 經過以前成日食嘅喜來稀肉 心血來潮想食下韓牛~今日一個人食 又唔係好肚餓 睇完餐牌決定要一份牛肋肉~! 侍應好快就上前菜同埋蛋漿🥰前菜係蔬菜為主 好清新 有Kimchi酸瓜同埋生菜沙律 爽脆開胃 好快一碟牛肋肉就送上 成兜都有十幾舊 每一舊都係啱啱好入口嘅size 肉唔算太過肥膩 雪花均勻 我鍾意食牛肋肉因為貪佢有咬口 又有牛味 第一round 我燒得比較熟啲 有咬口👍🏾之後我燒到大約medium半生熟左右, 入口滑啲👍🏾食得出牛肉係上等貨色 點少少鹽就已經好正 食到牛嘅原汁原味嚟呢度當然唔少得要食放喺爐邊嘅蛋 入邊加咗芝士同埋泡菜 熱辣辣送飯一流餐廳環境係傳統嘅韓燒店設計 雖然去唔到旅行 食住正宗韓式燒肉先啦~😃

第一round 我燒得比較熟啲 有咬口👍🏾
之後我燒到大約medium半生熟左右, 入口滑啲👍🏾
食得出牛肉係上等貨色 點少少鹽就已經好正 食到牛嘅原汁原味

牛肋肉
牛肋肉
2021-10-28 212 瀏覽
喺尖沙咀位於金巴利道超級多人排隊,主打韓國燒烤今次我哋就專食韓國料理我哋嗌左兩度主菜係芝士蕃茄飯 熱辣辣記住攪拌 芝士出奇地好食 同埋配上蕃茄味道好有口感 仲有我哋嗌咗年糕 配上韓國肉丸 佢哋嘅年糕好好食唔會太過硬身 同埋佢哋嘅汁亦都唔會太過辣 係韓國嘅主打料理之一仲有我哋嗌左炸香蔥餅 分量10分大配上佢哋嘅特別烹調香料汁 佢哋嘅香蔥煎餅真係好大份 熱辣辣香噴噴即叫即整一試難忘同埋記住你呢間嘅話一定要訂位因為實在太多人了
喺尖沙咀位於金巴利道超級多人排隊,主打韓國燒烤
今次我哋就專食韓國料理
我哋嗌左兩度主菜
一試難忘
同埋記住你呢間嘅話一定要訂位
因為實在太多人了
2021-10-26 215 瀏覽
壹頭牛 $520喜來烤肉 $158Sopporo Draft Beer $52-好耐冇食喜來稀肉喇! 呢度嘅前菜、生菜、泡菜都可以refill, 而且仲有泡菜同芝士爐邊蛋, 未上菜已經好多嘢食🤩-食韓燒就梗係要食牛啦, 所以今次叫咗二人拼盤套餐壹頭牛🐄 呢個拼盤有唔同部位, 包括招牌嘅喜來烤肉、牛五花、牛頸、牛肋骨、調味牛排骨, 可以一次過試晒咁多食法😋-喜來烤肉上碟時係玫瑰花形狀好靚🌹😍 肉質幾腍, 同埋切得好薄身燒幾下就食得😛-另外都推介調味牛排骨🐮 用咗秘製醬汁嘅調味, 食落甜甜哋咁又唔會太多油脂🙌🏻
壹頭牛 $520
喜來烤肉 $158
Sopporo Draft Beer $52
2021-10-24 204 瀏覽
喜來烤肉✨牛護心肉✨豬五花肉✨🥢牛大腸✨🥢海鮮煎餅✨久違的韓燒亦都係很久波去過的喜來稀肉肉的質素都無大變化啊擺設都依然是以前一樣油煙味亦都繼續濃烈小菜少了很多款式但係泡菜依然好好食同好夠酸同埋而家好多都唔refill小菜同爐邊蛋了但佢依然免費有得添而且refill料同蛋都仲係比超滿的一邊芝士 一邊泡菜個人更喜歡芝士那邊然後拼泡菜食😎煎餅類依然整到很香脆很不錯大推泡菜煎餅同海鮮煎餅不過食90分鐘如果人多還是有點趕食得
喜來烤肉✨

煎餅類依然整到很香脆很不錯
大推泡菜煎餅同海鮮煎餅

不過食90分鐘如果人多還是有點趕食得
2021-10-23 155 瀏覽
喜來稀肉喺韓國好出名,今日終於可以試下香港個間, 睇下韓國旅行回憶有冇番番黎!黎到一定要order佢出名嘅辣豬護心肉試下因為每隻豬得好小護心肉,所以比較矜貴,唔會話太多油脂,夾埋生菜一齊食唔會話好肥利,食落岩岩好。反而我鐘意食佢D熟食喔蟹籽紫菜飯糰可以比我自己搓成波波,好食之餘又幾好玩😍口感煙煙韌韌,個份量一啲都唔分少,佢有好多紫菜碎撈埋蟹籽同白芝麻食左2個都有D飽最後不得不提就係佢個泡菜海鮮煎餅, 呢個真係出色未試過食過一個咁原實嘅煎餅,仲要多餡料之外!好食!

黎到一定要order佢出名嘅辣豬護心肉試下

反而我鐘意食佢D熟食喔
食左2個都有D飽

最後不得不提就係佢個泡菜海鮮煎餅, 呢個真係出色

未試過食過一個咁原實嘅煎餅,仲要多餡料之外!好食!
2021-10-21 151 瀏覽
呢幾日IG係咁見到D人share去韓國嘅旅行相, 除左諗起當年去韓國借宿咁多日之外有幾開心之外,都搞到我都心旭旭好想去食番個韓燒喜來稀肉喺韓國好出名,但其實佢係香港開左咁耐我都未食過~其實一入到去餐廳,去韓國玩嘅回憶即刻番左番黎, 可能係因為佢大部份店員都係韓國人,加上佢個佈置同韓國個間又好似!要先上一層, 尖沙咀呢間好大,一D都唔逼佢一開頭會比左D前菜先,可以任refillKimchi 我覺得都spicy, 而D酸瓜醃得岩岩好呀!唔會話太酸又入味,好開胃飲品: lemon soda & 柚子soda2杯都好飲, 都係好開胃我只係order左2碟肉: 護心肉&五花腩,因為朋友話呢到ge 熱食更加出色五花腩唔會話好好好肥, 份量岩岩好, 因為食咁多其實都好濟,加埋D生菜夾住食就冇咁漏 護心肉係呢到推介~食個時唔會話好油~7成熟岩岩好!再加埋2個熟食(蟹籽紫菜飯糰&泡菜海鮮煎餅真心出色)都已經好飽!飯糰入味, 但好多飯所以好快飽泡菜海鮮煎餅好好食, 好厚實!!

喜來稀肉喺韓國好出名,但其實佢係香港開左咁耐我都未食過~

要先上一層, 尖沙咀呢間好大,一D都唔逼

佢一開頭會比左D前菜先,可以任refill

飲品: lemon soda & 柚子soda
2杯都好飲, 都係好開胃

護心肉係呢到推介~食個時唔會話好油~7成熟岩岩好!

飯糰入味, 但好多飯所以好快飽

泡菜海鮮煎餅好好食, 好厚實!!
2021-10-20 246 瀏覽
🫓好耐冇食韓燒 喜來稀肉都算係韓燒始祖 而水準一直都維持到🫓一坐低 枱上面已經有3款前菜 我好鍾意食佢地個泡菜 夠辣 食完refill 俾左滿滿一兜我 🫓爐邊蛋一邊係泡菜 一邊係芝士 第一轉嘅時候配料有d少 但refill 嘅時候店員落左勁多😂多芝士同多泡菜會好好食😋🐮喜來烤肉 $158招牌喜來烤肉係以玫瑰花形狀上菜 感覺高級左😥肉質薄身 燒幾秒就食得🐷護心肉 $168護心肉係比較少有嘅部位 雖然豬要燒得比較耐 但肉質都仲係好諗 調味適中 大推夾埋生菜同泡菜食❣️口感豐富又可以解解燒肉嘅油膩感🐙海鮮煎餅 $90海鮮煎餅煎去好香口 用料好足 食到有不少八爪魚 紅青椒 葱 兩個人食真係食唔晒 拎走左三分之一件🫓座位好寬敞 枱同枱之間距離好足夠 可進步嘅位係抽風普通 食完都係會變左燒肉人 不過唔緊要啦 好食最緊要🤩

🫓好耐冇食韓燒 喜來稀肉都算係韓燒始祖 而水準一直都維持到

喜來烤肉
海鮮煎餅
  • 爐邊蛋
2021-10-20 97 瀏覽
今次試埋尖沙咀分店既喜來稀肉,同埋係好有效率,好快就有野食🤣————————————————————————#牛五花 呢款好夠薄,本身已有調味,燒十五秒左右都食得😀,肥牛一定係好好食,最中意呢款。#牛護心好薄既一款肉,上次食過豬,今次就試吓牛。呢款會容易痴個爐,燒既時候要小心。#喜來五花肉呢款肉都係薄薄的,有調味過。第一塊個面有啲芝麻,但都幾好食。#紫菜飯團今次挑戰一人一碗飯🙂勁大碗飯,份量極多,勁滿足。#生啤hite 覺得食燒肉點都要配返啤酒先爽。
————————————————————————
#牛五花

#牛護心

#喜來五花肉

#紫菜飯團

今次挑戰一人一碗飯🙂勁大碗飯,份量極多,勁滿足。

#生啤hite
覺得食燒肉點都要配返啤酒先爽。
2021-10-11