銅鑼灣新會道Solo Avenue呢頭都有好幾間咖啡店,店主好似招待朋友咁,問你對咖啡既喜好,俾幾款豆你揀。試左一款有熱帶果香的豆,另一款就有啲檸檬味,去到後期會有少少奶茶味既豆。仲有用唔同既杯飲出黎都會有唔同感覺,感覺好特別!呢到仲有少量甜點,由烘洞製作,當日就要左個檸檬撻🍋坐係到飲啖啡發下夢傾下計,好舒服☺️啡人前好似得返幾個月租,有興趣就去試下支持下啦😎📍#啡人前 (#銅鑼灣美食)銅鑼灣新會道6-10號Solo Avenue 地下95號舖➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟

呢到仲有少量甜點,由烘洞製作,當日就要左個檸檬撻🍋
坐係到飲啖啡發下夢傾下計,好舒服☺️

啡人前好似得返幾個月租,有興趣就去試下支持下啦😎

📍#啡人前 (#銅鑼灣美食)
銅鑼灣新會道6-10號Solo Avenue 地下95號舖

➡️𝗙𝗼𝗹𝗹𝗼𝘄左我未啊😚跟住我去飲飲食食😎
吃是真愛❤️ @eatistruelove.hk 🌟
2021-11-29 403 瀏覽
呢間咖啡店早前經過一直都想試吓。店舖隱藏在不起眼的商埸內,只有五,六個吧枱位置。一經過,店員會同你打招呼,好似好熟咁,就是呢個親和力吸引到我坐下囉!店員會介紹當日的炒豆,案自己喜歡的落單。這裡賣的主打手沖,當然機沖的也有,但沒有奶供應,是原汁原味。我揀選了埃塞俄比亞的豆,深焙的我比較喜歡。店員的手勢純熟。好快一杯香濃咖啡就在面前。果味是濃厚的,但好快被氧化了,變得帶酸。所提供的濶口杯也有好大影響。後來換了另一個窄口杯,那酸度立刻緩和了少少。不過始終呢款豆討不到我的歡心,下次要試另一款😊
呢間咖啡店早前經過一直都想試吓。
我揀選了埃塞俄比亞的豆,深焙的我比較喜歡。
店員的手勢純熟。好快一杯香濃咖啡就在面前。
後來換了另一個窄口杯,那酸度立刻緩和了少少。
不過始終呢款豆討不到我的歡心,下次要試另一款😊
2021-11-29
$70 (其他)
2021-11-27 193 瀏覽
一間少少咖啡店只能容納5-6人但試過一次之後已經成為我一間十分喜愛既咖啡店咖啡師每次都會解釋用咩豆重會問你啱唔啱口味沖奶啡之前又比你聞一聞espresso原味依種交流實在少有除左互動外,咖啡質素都相當高奶泡打得棉密,都係坊間少有質素現今通街都咖啡店但質素確係參差不齊選豆都有質素,飲過一次已經愛上真係無得挑釁總括黎講就係高質,銅鑼灣奶啡首選!以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
一間少少咖啡店
只能容納5-6人
但試過一次之後
已經成為我一間十分喜愛既咖啡店
咖啡師每次都會解釋用咩豆
重會問你啱唔啱口味
沖奶啡之前又比你聞一聞espresso原味
依種交流實在少有
除左互動外,咖啡質素都相當高

奶泡打得棉密,都係坊間少有質素

現今通街都咖啡店
但質素確係參差不齊

選豆都有質素,飲過一次已經愛上
真係無得挑釁

總括黎講就係高質,銅鑼灣奶啡首選!

以上食評只反映本人立場,如有雷同,實屬不幸
2021-10-18 327 瀏覽
最近多咗時間做下自己喜歡嘅嘢,第一件事當然就係了解更多關於咖啡的一切~睇完本咖啡書之後對咖啡豆嘅世界更加好奇,剛好friend子話自己想去一個coffee tour,咖啡師會話你聽咖啡豆嘅分別,呢個根本就係我最想了解嘅部份!由於一班位置唔多,我哋都差不多早成個月book(所以有興趣的朋友有興趣都要早D inbox查詢)。呢個 #夜啡遊 一班大概有8個名額,一晚玩2個鐘頭左右,星期五舉行,等大家可以happy friday enjoy the coffee☕ 成個體驗會由咖啡師Alex 介紹唔同產地同烘培方法的咖啡豆,再用唔同沖泡手法畀大家感受一下手沖咖啡味道上細微嘅分別,平時去coffee shop飲咖啡多數都唔會靜下心去感受咖啡,今次真係可以好認真咁從豆開始了解,場內每個人對同一款咖啡豆都有唔同嘅剖析,呢個感覺都幾特別,而且作為Nutty派嘅我竟然會將其中一款fruity 豆列入當晚top 3,自己都幾意外🤣無論對咖啡有幾多認識或者係零認識我都覺得可以來玩,期間有任何沖咖啡或者選豆上嘅疑問都可以請教下咖啡師,呢晚我哋一次過試咗十幾款咖啡豆,仲有對沖環節,真係有得食有得玩😍 呢個tou

無論對咖啡有幾多認識或者係零認識我都覺得可以來玩,期間有任何沖咖啡或者選豆上嘅疑問都可以請教下咖啡師,呢晚我哋一次過試咗十幾款咖啡豆,仲有對沖環節,真係有得食有得玩😍 呢個tour會定時換咖啡豆,所以keep住去都好有新鮮感~
2021-08-14 498 瀏覽
愛啡友人強烈推介的店,pocket list之一,早前到銅鑼灣晚飯,就一於早啲過去試吓吧。Kenya水洗~酸度比較高,而採用唔同的杯,口感完全唔同,據說因咖啡先接觸味蕾的位置不同,所以感覺也有所不同。Costa Rica~咖啡豆以厭氧發酵處理,據說是參考了葡萄酒的釀酒技術而成;口感酸度唔算太高,嗅落有點似蠟鴨味道,飲落帶有少許腐乳味,口感香滑,暖流更直沖落單田,更有幫助消化的作用,飲完後口中殘留少許粘粘的口感;凍飲有少許紅酒的感覺,香味更濃,酸度也明顯提升了不少。水準果然不錯,有空要再來好好品嚐一下。啡人前地址: 銅鑼灣新會道6-10號Solo Avenue 地下95號舖電話: 93779702

Kenya水洗~

Costa Rica~

水準果然不錯,有空要再來好好品嚐一下。

啡人前
電話: 93779702
2021-03-05
  • 手沖咖啡
2021-07-16 407 瀏覽
啡人前 Coffeer 銅鑼灣啡人前,只有6個位嘅小店,唔係聽其他人介紹都好難會搵到佢😅平日下晝都坐滿人,下次去真係記得要book定位,另外,好少飲手沖咖啡嘅小店有咁多豆揀,咖啡師問吓問吓你,又會喺櫃入面再揾多幾包出嚟😂一定搵到一隻啱自己👍🏻咖啡師好有熱誠,有問必答,見佢用唔同嘅豆有時會用磨豆機有時又會手動,手沖咖啡亦會比你兩至三個唔同物料形狀同大細嘅杯,令你飲到唔同嘅風味👍🏻所以鍾意飲手沖咖啡嘅人一定要去試吓
啡人前 Coffeer 銅鑼灣

啡人前,只有6個位嘅小店,唔係聽其他人介紹都好難會搵到佢😅
平日下晝都坐滿人,
下次去真係記得要book定位,
另外,好少飲手沖咖啡嘅小店有咁多豆揀,
2021-05-02 601 瀏覽
銅鑼灣新會道Solo Avenue呢度原來臥虎藏龍,有好幾間Coffee shops係度,呢日random行過見到Coffeer啡人前呢個細細嘅舖仔感覺好有特色有少少日式風格,就嚟試下佢嘅手沖咖啡☕️。咖啡師會按客人嘅口味俾好多款豆揀,當然試啱可以即場買走,坐係吧台近距離睇住佢好專業咁沖都係一種好好嘅享受。呢度逢星期一休息,星期五夜晚就有coffee tasting,2個鐘內試唔同嘅豆,可以預先whatsapp預約。Pour Over今次揀咗一款nutty啲嘅玻利維亞豆,tasting note係caramel、hazelnut同Marzipan扁桃仁膏,咖啡師俾咗3隻唔同嘅杯,可以飲到3種唔同風味,細口陶瓷杯就聞到好香堅果味,飲落甘味好強烈,好似茶咁,細玻璃杯飲落味道就subtle啲,caramel香味出啲,最後闊口杯就飲到層次感多啲,溫度跌咗之後仲飲到果酸,咖啡師講解嘅嘢全部都飲得出。慢慢嗒,放空一下🈳,慢活一下,其實都唔錯。人均消費:$70推介指數(10分為滿分):9分

Pour Over

人均消費:$70
推介指數(10分為滿分):9分
2021-05-02
2021-04-26 322 瀏覽
自從入左咖啡坑後,除左會去唔同既咖啡店試下唔同咖啡之餘,自己閒時都會玩下手沖咖啡,不過就真係得半桶水,朋友話組隊去「啡人前」體驗下兩小時既咖啡tasting,即刻舉手話去啡人前係由咖啡師 Alex 主理,見Alex手上紋了「啡人」就感受到佢對咖啡既熱誠真係無人能及,「啡人前」係來自日本食店一人前的意思,客人係啡人面前享受咖啡,藉著咖啡互相連繫兩個鐘既tasting,先由淺焙、中焙再到深焙,Alex會細心講解每款咖啡豆既產地來源,處理手法,之後會提及到乾香,啜吸時既味道當中最深刻既係Ethiopia 既深烘焙豆,因為平時好少手沖會飲深焙豆,聞落燶味好強烈,但飲落係完全無燶味但都幾苦下自己都係比較鍾意南美洲豆,哥斯達黎加,巴拿馬,Geisha既花香果香我都幾喜歡短短兩小時我地試左11款豆,仲可以自己試下玩手沖,揀自己鍾意既濾杯,手沖壺,最後連虹吸式咖啡都玩埋,真係好好玩同學左好多野,多謝Alex既指教

平時在附近閒逛可能聞所未聞,但啡人前可說是咖啡愛好者必定聽過或喜歡的店之一。如果是閒日午間,或是假日到訪,幾乎一定會滿座,所以緊記要先Instagram通知店家預約。店內只有六個座位,圍著吧枱,配上較昏暗的黃燈,非常令人感到舒適,亦令客人可以多與店主交流。店主Alex是資深的咖啡界人士。常見的咖啡都有,但是基本上因為咖啡豆經常會替換,所以到訪多次後,都忘了上次到訪時點了哪一款咖啡了。個人非常推介手沖咖啡。如果你未嚐過手沖的話,這裡就是你試飲第一次最好的地方,嘗試與店主訴說你喜好喝的味道,也許你也會有新的發現,愛上手沖咖啡。
平時在附近閒逛可能聞所未聞,
但啡人前可說是咖啡愛好者必定聽過或喜歡的店之一。
如果是閒日午間,或是假日到訪,幾乎一定會滿座,
所以緊記要先Instagram通知店家預約。

店內只有六個座位,圍著吧枱,
配上較昏暗的黃燈,
非常令人感到舒適,
亦令客人可以多與店主交流。

店主Alex是資深的咖啡界人士。
常見的咖啡都有,但是基本上因為咖啡豆經常會替換,
所以到訪多次後,都忘了上次到訪時點了哪一款咖啡了。

個人非常推介手沖咖啡。
如果你未嚐過手沖的話,
這裡就是你試飲第一次最好的地方,
嘗試與店主訴說你喜好喝的味道,
也許你也會有新的發現,愛上手沖咖啡。
$70 (其他)
  • 手沖咖啡
2021-01-21 811 瀏覽
很偶然的在網上找到啡人前,沒訂位的情況下,滿座,失敗而回。第二次就先預約,再準時到達。咖啡店隱藏在銅鑼灣的隱蔽位置,連我這個從小就逛銅鑼灣的我也要找找店子位置,但正是因爲偏離了繁華區,才能保留著這一份寧靜。先看到寫著「啡人前」的布廉,每一個位置都放好繡上「啡人前」的餐墊,連這種細微位也有放心思。店子小小只有7個位置,用上L形桌子,一眼就看到咖啡相關的用品,而咖啡師也能近距離在客人面前沖咖啡,同步散發誘人的咖啡香。餐牌有常見的Black、White、Dirty,同樣有Single Origin系列,可以揀淺烘培、深烘培,甚至Cold Brew或冰滴,全方位照顧各位啡人的喜好。這次與朋友試了一杯Dirty和兩杯深烘焙,Dirty同時飲到啡味與奶味,沒有一方會太突兀。兩杯深烘焙恕我金魚腦忘記名稱,色澤較深,口感濃厚,After taste好持久,就連平時不太好咖啡的同行友人都讚好好飲。飲啡最好襯少少甜品,是日甜品是焙茶芝士蛋糕,質地幼滑且有茶香,吃一口甜再飲一啖啡,剛剛好。

Dirty

焙茶蛋糕
Dirty
焙茶蛋糕
  • 深培烘手沖咖啡
  • 深烘焙蛋糕
2021-01-07 516 瀏覽
啡人前地方細細,只有一張L型bar table. 咖啡師同客人就有更多交流。個人偏向喜歡中烘焙嘅咖啡,所以當日就揀咗台南嘅甘單咖啡豆。朋友就揀咗更strong既KENYA咖啡豆.當日係假日,黎嘅人源源不絕,但咖啡師仍然認真地向每位客人介紹每款咖啡豆甚至唔同形狀嘅杯飲出嚟嘅味道有咩分別都一一介紹。整個experience都好好,亦係一個好relax既下午.♦ 手沖咖啡 ⋆ $60+.✨✨去之前記得book定位!

♦ 手沖咖啡 ⋆ $60+
✨✨去之前記得book定位!
啡·嚐 @ 啡人前一個能樣靈魂放空嘅地方IG follow左好耐,一直想試,難得放長假,終於搵到平日無咁多人時去下。一去到門口,已經好有日本feel,一個咖啡師,幾位客人在bar枱飲啡,交流。老闆都好好人,用心對待每一位客人,先唔講咖啡,就係老闆態度同環境,已經知道會係一間好嘅咖啡店。咖啡方面其實都無得輸,好耐無試過飲手沖可以咁放鬆,再配合慢旋律嘅日本音樂,同成個環境,真係令我放低所有煩惱,靈魂放空😌整體來講,無論咖啡,音樂,環境,互動,都係令人回味的地方😌😌食物:⭐️⭐️⭐️⭐️咖啡:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️互動:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️#aus_cafe
啡·嚐 @ 啡人前

番叮:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

#aus_cafe
2020-12-01
2020-06-16 989 瀏覽
居酒屋的氛圍,讓啡師與客人有近距離的交流,咖啡豆選擇多,啡師沖煮手法亦因應客人喜好而定,旨在讓客人找到適合自己口味的咖啡,是很以客為本的品嚐咖啡的體會。店主對手沖咖啡有豐富知識及經驗,重要是很樂意與客人分享交流,啡師(即店主)的親切,讓新手或初飲的客人亦能自在的交流分享。這裡更有供客人學習/體驗手沖咖啡的選項,例如供客人自行手沖似「自主手沖」,與啡師各自手沖同一/兩隻豆,然而互相品嚐彼此成品,交流味感的「交流手沖」以及逢週五晚舉行的「夜啡遊」,讓參加者可嚐到不同豆種/烘焙度的咖啡,是愛啡又喜愛交流一族的Friday Night Fever.

2020-06-11 636 瀏覽
在香港找到咖啡小店有咖啡香味,而店內没有蒜蓉油味是很困難的,還有一位有禮貌不黑面的咖啡師更是難上加難, 這小店竟然齊全! 坐下來看到 menu有一名稱(夜啡遊) 頗為吸引, 原來係咖啡Omakase之旅但歷程須2小時,噢,下次下次吧!今次点了手沖荳~哥倫比亞的水洗 Pink Bourbon,咖啡師用同一啡荳,用不同的磨豆方法,沖出不一樣味道的咖啡出來, 真是非常有趣。後記,來前最好先預約,還要準備充足時間耐心等候, 喝一杯咖啡可以作為小修行!
2020-06-10
  • 手沖單一精品咖啡
2020-06-10 431 瀏覽
平時都好鍾意周圍搵咖啡飲, 今次見到店內裝潢設計有格調,二話不說就同老公走入去坐低試試。一進入啡人前,就像到了日本的街頭小店一樣,有一種日本職人的感覺。啡人前咖啡質素非常高,真心沖得幾好好飲!老闆又用心介紹咖啡種類及沖咖啡教授。一定要再去呀!:)Really nice  coffee shop that we were glad to have discovered. Really glad we did as it was delicious!!  Coffee was great and there was a lot of choice. Owner was lovely and we'll definitely be back again.
Coffee
咖啡
題外話/補充資料: 一進入啡人前,就像到了日本的街頭小店一樣,有一種日本職人的感覺
2020-03-12
Coffee
咖啡
  • 一進入啡人前,就像到了日本的街頭小店一樣,有一種日本職人的感覺