2022-10-18
開始秋涼,皮膚又開始乾燥,喉龍又乾,真係要搵啲好野食補補。朋友介紹左呢間專門賣燉品既~啖啖燕窩~比我,見觀塘咁方便我,今日去睇下有乜好野補下先。鋪頭有好多好野選擇,燉湯、甜品、小食都有。全部食材都係女士至愛,雪燕、花膠、鮑魚,我一見到都心心眼。椰皇竹笙烏雞燉花膠湯個湯好清甜,花膠又大又舊,又竹笙又烏雞,真材實料,無得頂呀。蒜香花膠我自己好鐘意食花膠,好鐘意個質感,爽口軟滑,又有咬口,最重要係夠骨膠原,啱哂咁貪靚既我。呢個花膠勁蒜香,整熱用埋啲汁撈啲菜食,好正。燉蛋白同燉蛋,兩款口感幼滑,淡淡奶香,滋潤養顏。蜂蜜菊花杞子 & 椰青 雪燕飲雪燕飲有好多雪燕係入面,椰青雪燕飲粒粒椰青,食多啲椰肉皮膚靚啲; 蜂蜜菊花杞子,清甜解渴,有啲似涼茶。呢度好鬼多人幫襯,黎拎貨既人不斷有,原來訂滿350蚊免費送九龍,新界港島補錢就得。
椰皇竹笙烏雞燉花膠湯
蒜香花膠
燉蛋白同燉蛋,兩款口感幼滑,淡淡奶香,滋潤養顏。
蜂蜜菊花杞子 & 椰青 雪燕飲