餐廳: 唐述
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
終於去食呢一間book mark咗好耐位於IFC嘅高級中餐,首先一入餐廳就俾佢長而又華麗嘅走廊吸引🤩再入到餐廳裝修風格好奢華,仲可以睇到維港景色。今晚揀左食「世味人生」餐,共有9道菜。職員會好貼心問飲咩茶同上左碟我覺得幾好食的腰果,仲好主動幫我同我朋友影合照👍👍慢煮九層塔蟶子皇配上乾冰的白煙,令到上枱好有儀式感,蟶子皇已經整到一小口方便入口,新鮮彈口,同個九層塔味好夾。前菜三弄:櫻桃蘿蔔,三絲海蜇,風乾醬香鴨翼蘿蔔好開胃,海蜇夠爽口,最欣賞個鴨翼係拆曬肉,食入口可以啖啖肉,唔需要擔心有骨。金腿雪燕烏雞羹食得出係心機菜,烏雞味好出,雪燕增加個口感。脆皮海參 鵝掌個鵝掌炆到好淋好入味,好黏口;脆皮海參真係今晚大推之一,唔好睇個外表唔靚,佢外表整到脆身,再包住好淋的海參,做到外脆內軟,呢個食法我覺得好新鮮🥰🥰珍寶珠係用士多啤梨Sorbet整到好似一枝珍寶珠,俾我哋清新一下味蕾。潮式老菜脯蒸鱈魚魚肉好嫩滑,佢個菜譜加埋嗰油好香。胡椒香蔥生煎雞職員會喺你面前再爆鑊炒香,超多香蔥,而且個雞肉算嫩滑。花膠蝦湯稻庭麵勁大塊炆到好腍嘅花膠,配上大塊蝦乾去整個麵,麵吸晒啲精華。雲石奶凍原來即係芝麻糊奶凍,

今晚揀左食「世味人生」餐,共有9道菜。

慢煮九層塔蟶子皇

前菜三弄:櫻桃蘿蔔,三絲海蜇,風乾醬香鴨翼

金腿雪燕烏雞羹
食得出係心機菜,烏雞味好出,雪燕增加個口感。

脆皮海參 鵝掌

潮式老菜脯蒸鱈魚
魚肉好嫩滑,佢個菜譜加埋嗰油好香。

胡椒香蔥生煎雞
職員會喺你面前再爆鑊炒香,超多香蔥,而且個雞肉算嫩滑。

花膠蝦湯稻庭麵
勁大塊炆到好腍嘅花膠,配上大塊蝦乾去整個麵,麵吸晒啲精華。

雲石奶凍
原來即係芝麻糊奶凍,只係少少甜,奶凍好幼滑,再滲出淡淡嘅芝麻味,為呢一餐作咗一個完美嘅總結。

另外我哋都嗌咗杯白酒同香檳,配食呢一餐真係好夾。

總括黎講,呢度環境真係好奢華優美,職員服務態度好,又夠細心主動。
  • 脆皮海參 鵝掌
2025-04-26 0 瀏覽
今日同朋友約左去唐述食晚餐,貪呢度環境靚傾計舒服!夜晚有呢個「世味人生」菜單,結合中西風味,用料同烹調都好有心思,適合想試新口味嘅人。無論係平時食飯定係有特別嘅日子,呢度都係一個唔錯嘅選擇。慢煮九層塔蟶子皇呢道冰鎮巨型蟶子皇清新開胃,泰式羅勒同孜然嘅香氣好特別,蟶子肉質鮮嫩,微辣嘅調味好開胃,係一道好正嘅前菜。 前菜三弄:櫻桃蘿蔔、三絲海蜇、風乾醬香鵝翼前菜三拼各有風味:櫻桃蘿蔔酸甜爽脆,好解膩;三絲海蜇彈牙,清涼中帶點海鮮鮮味;鵝翼好入味,肉質軟嫩,醬汁濃郁,食完想再食。 金腿雪燕烏雞羹呢碗烏雞羹好溫潤,金華火腿嘅鮮香同雪燕嘅膠質令湯汁濃而不膩,飲落暖笠笠,滋味十足。 脆皮海參-鵝掌酥脆海參配秘製醬汁,外皮香脆,內裏軟糯,鵝掌Q彈,兩者好夾。醬汁濃郁唔膩,帶出海參嘅鮮味,真係令人驚艷。 珍寶珠自製雪葩好清新,果香濃郁,入口即化,清潔味蕾之餘,又為主菜做好準備,簡單但好滿足。 潮式老菜脯蒸鱈魚** 清蒸鱈魚配醃菜,魚肉嫩滑,醃菜嘅酸鹹味中和咗魚腥,簡單烹調突顯食材原味,健康又好食。 胡椒香蔥生煎雞砂鍋黑椒走地雞香氣四溢,雞肉嫩滑多汁,黑椒同韭菜增加咗辛香層次,熱氣騰騰,好

慢煮九層塔蟶子皇

前菜三弄:櫻桃蘿蔔、三絲海蜇、風乾醬香鵝翼

脆皮海參-鵝掌

潮式老菜脯蒸鱈魚**

胡椒香蔥生煎雞
砂鍋黑椒走地雞香氣四溢,雞肉嫩滑多汁,黑椒同韭菜增加咗辛香層次,熱氣騰騰,好香口。

花膠蝦湯稻庭麵
花膠蝦湯稻庭烏冬湯底鮮甜濃郁,花膠好大塊又軟糯,烏冬滑嫩,吸咗湯汁後更加美味,暖胃又滿足。

雲石奶凍
黑芝麻奶凍好滑嫩,芝麻香濃郁,甜度啱啱好,為整餐畫上完美句號,食完真係回味無窮。

食飽飽真係覺得呢間餐廳幾好食,由前菜到甜品都好有層次,環境同服務都唔錯。喺慶祝嘅日子來,氣氛幾好,係一個愉快嘅體驗。下次有特別日子,會再考慮過來。
之前試過唐述wine pairing menu感覺很不錯👌今次出咗「世味人生」menu性價比更高👍🏻實測食物質素變得更好🙌🏻價錢都更貼地,值得一試~前菜是慢煮九層塔蟶子皇😋蟶子肉質飽滿,口感彈牙,慢煮保留鮮甜,九層塔香氣清新不搶味。 櫻桃蘿蔔:醃漬入味,酸甜平衡,爽脆開胃。 三絲海蜇爽脆,麻油香提味。 風乾醬香鵝翼👍🏻鵝皮乾香,肉質緊實,醬香濃郁,鹹度適中。 湯品是金腿雪燕烏雞羹,味道濃郁,烏雞燉至軟爛,雪燕滑嫩,金腿增添鹹鮮層次。 主菜好特別,脆皮海參第一次食,外層酥脆,內裡軟糯,鵝掌膠質豐富,鮑汁濃稠。 潮式老菜脯蒸鱈魚肉質細嫩,老菜脯鹹香突出,帶出魚肉鮮甜。 胡椒香蔥生煎雞,有心思地現場即席炒至金黃脆口,肉質多汁😋主食是花膠蝦湯稻庭麵,蝦湯鮮味濃郁,花膠厚身軟滑,麵條吸飽湯汁,口感順滑。細細一碗,just fit😄最後甜品是雲石奶凍🌟🌟奶香濃郁,質地細膩,芝麻糊甜度適中,perfect end🥰唐述地點方便,IFC,望維港,食材選用上乘,烹調精準,火候到位,調味層次分明,服務態度好,整體質素高😎
櫻桃蘿蔔:醃漬入味,酸甜平衡,爽脆開胃。
三絲海蜇爽脆,麻油香提味。
風乾醬香鵝翼👍🏻鵝皮乾香,肉質緊實,醬香濃郁,鹹度適中。
潮式老菜脯蒸鱈魚肉質細嫩,老菜脯鹹香突出,帶出魚肉鮮甜。
胡椒香蔥生煎雞,有心思地現場即席炒至金黃脆口,肉質多汁😋
脆皮海參鵝掌
  • 金腿雪燕烏雞羹
  • 脆皮海參
  • 潮式老菜脯蒸鱈魚
  • 花膠蝦湯稻庭麵
朋友生日搵到呢間中環高層中菜,環境低調得嚟好有格調,大玻璃窗望到成個中環景,仲要每道菜都精緻到唔捨得食! — 🍽️前菜🐚慢煮九層塔蟶子皇蟶子慢煮完超鮮甜,九層塔嘅香氣同蟶子好夾,凍食都有層次~ 🍖風乾醬香鵝翼滷得入味得嚟唔會死鹹,風乾後皮位帶少少煙韌,咬落仲有肉汁,送酒一流! 🥗櫻桃蘿蔔•三絲海蜇蘿蔔醃得酸甜爽脆,海蜇好清新,好開胃! 🍲金腿雪燕烏雞羹飲第一啖已經「嘩」出聲!湯頭好濃,烏雞燉到融晒,仲要落足雪燕同金華火腿,好暖胃~ 🔥主菜🖤脆皮海參⋅鵝掌台灣竹炭粉炸到脆卜卜,入面黏糯口感好過癮!秘製醬汁微甜,鵝掌仲要炆到一夾就散,膠質爆燈~ 🐔胡椒香蔥生煎雞一上枱香到全場望過嚟!職員會喺我哋面前煎,雞皮煎到金黃脆身,黑胡椒同蔥段嘅鑊氣直攻鼻哥,雞肉嫩滑多汁,正!🍜花膠蝦湯稻庭麵蝦湯好鮮又好濃,花膠厚身又滑溜,稻庭麵吸晒湯精華,食完成個胃好舒服~ 🍨甜品🍓珍寶珠(桃膠+草莓雪葩)食到一半會比珍寶珠,雪葩酸甜醒胃,底下桃膠滑嘟嘟,食完濃味嘢清味蕾啱晒! ⚫雲石奶凍黑芝麻香濃到似食緊流心湯圓,奶凍滑溜唔甜膩,打卡仲要好靚! 食材高級之餘煮法好有心思,連平時嫌中菜油膩嘅朋友都狂

🍽️前菜
🐚慢煮九層塔蟶子皇
蟶子慢煮完超鮮甜,九層塔嘅香氣同蟶子好夾,凍食都有層次~

🍖風乾醬香鵝翼

🥗櫻桃蘿蔔•三絲海蜇
蘿蔔醃得酸甜爽脆,海蜇好清新,好開胃!

🍲金腿雪燕烏雞羹

🔥主菜
🖤脆皮海參⋅鵝掌

🐔胡椒香蔥生煎雞

🍜花膠蝦湯稻庭麵

🍨甜品
🍓珍寶珠(桃膠+草莓雪葩)

⚫雲石奶凍
黑芝麻香濃到似食緊流心湯圓,奶凍滑溜唔甜膩,打卡仲要好靚!

食材高級之餘煮法好有心思,連平時嫌中菜油膩嘅朋友都狂夾。服務生會細心介紹菜式,環境靜又好有格調,紀念日嚟食絕對唔會失禮~

2025-04-09 211 瀏覽
今日嚟到坐落於中環商業地段嘅精緻中菜廳,同朋友一齊世味人生😋行入去嗰刻開始已經彷如置身宮廷一樣,一路行到入去用餐嘅位置,就見到一片維港嘅海景🌊✨世味人生 $1388/pp呢個tasting menu真係超值!每道菜都好似藝術品咁精緻,由擺盤到味道都充滿驚喜。最正係可以一次過試晒餐廳嘅招牌菜,絕對係選擇困難症嘅救星😍✨慢煮九層塔蟶子王蟶子王大隻又鮮甜,慢煮嘅火候掌握得啱啱好,肉質非常彈牙😋九層塔嘅香氣完全滲入蟶子裡面,食落去層次好豐富👍🏻✨前菜三拼櫻桃蘿蔔醃得酸甜爽脆,開胃一流;三絲海蜇嘅麻油香好突出,咬落去卜卜脆;風乾醬香鵝翼嘅醬汁好特別,有啲似話梅味😋好開胃✨金腿雪燕烏雞羹味道超級濃郁,飲得出係熬咗好耐。雪燕口感滑溜,烏雞味香,仲有金華火腿嘅鹹香提味,飲完成個人暖笠笠☺️✨脆皮海參鵝掌呢道功夫菜超驚豔!海參外皮炸到脆卜卜,裡面保持住膠質嘅黏滑;鵝掌炆到離骨但唔爛,個醬汁濃郁得嚟唔會膩,配埋吸收晒精華嘅蔬菜食剛剛好~✨潮式老菜脯蒸鱈魚鱈魚肉質超細嫩,用潮州老菜脯蒸真係神來之筆!菜脯嘅鹹香帶出魚肉嘅鮮甜,仲有香蔥調味,簡單但係好考功夫嘅一道菜👍🏻✨胡椒香蔥生煎雞雞皮煎到金黃香脆,肉質Jui

✨世味人生 $1388/pp

✨慢煮九層塔蟶子王

✨前菜三拼

✨金腿雪燕烏雞羹

✨脆皮海參鵝掌

✨潮式老菜脯蒸鱈魚

✨胡椒香蔥生煎雞
雞皮煎到金黃香脆,肉質Juicy到爆!黑胡椒同香蔥嘅香氣好突出,個醬汁帶少少甜味,即席煎香真係好味又過癮😋👍🏻

✨花膠蝦湯稻庭麵
花膠厚身又彈牙,稻庭麵吸收晒湯嘅精華。最驚喜係蝦湯香濃得來唔會好稠,飲完成個口腔都係海鮮嘅鮮味,超滿足!

✨珍寶珠
桃膠嘅甜品好清新!草莓sorbet酸甜適中,配上滑溜嘅桃膠,口感好過癮👀

✨雲石果凍黑芝麻
收尾嘅甜品好精緻!雲石紋理真係好似藝術品,黑芝麻味香濃但唔會太甜,口感非常之滑溜,食完之後個口留有淡淡芝麻香,完美作結~

💫整體來講,呢間中菜廳無論環境、服務定食物質素都無得彈!每道菜都感受到師傅嘅心思同功力,絕對值得再encore~建議提早訂位,因為晚市會爆滿㗎!👑
2025-05-11 0 瀏覽
餐廳裝潢華麗典雅,融合現代與東方美學,燈光柔和,營造出低調奢華的氛圍。餐廳主打新派中式料理,在傳統粵菜基礎上加入創新元素。配紅酒,一流。⭐️慢煮九層塔蟶子皇一上桌就令人眼前一亮,煙霧下,蟶子肉厚實鮮甜,搭配泰式九層塔和孜然調味,清新開胃。 ⭐️前菜三弄櫻桃蘿蔔醃得酸甜爽脆,開胃解膩;三絲海蜇** 爽口彈牙;風乾醬香鵝翼肉質緊實,醬香濃郁,越嚼越香。 ⭐️金腿雪燕烏雞羹這道湯品用料十足,烏雞熬煮出濃郁膠質,金華火腿增添鹹香,雪燕滑嫩,滋補養生,每一口都是精華。⭐️脆皮海參•鵝掌 是今晚的驚喜之作!海參外層裹上台灣竹炭粉炸至酥脆,內裡仍保持軟糯,搭配秘製醬汁和燜煮入味的鵝掌,層次豐富,創意十足。 ⭐️珍寶珠造型可愛,士多啤梨雪葩酸甜清新,搭配桃膠啫喱,口感豐富。 ⭐️潮式老菜脯蒸鱈魚鱈魚肉質細嫩,老菜脯的鹹香滲入魚肉,簡單卻見功夫,鮮味十足。 ⭐️胡椒香蔥生煎雞選用走地雞,雞皮煎得香脆,肉質嫩滑,黑胡椒和香蔥的辛香惹味,鑊氣十足,配飯一流。 ⭐️花膠蝦湯稻庭麵蝦湯濃郁鮮甜,花膠厚身軟滑,稻庭麵吸盡湯汁精華,每一口都充滿海洋的鮮味! ⭐️雲石奶凍黑芝麻與奶香的完美結合,口感細滑,甜度適中,芝麻香

配紅酒,一流。

⭐️慢煮九層塔蟶子皇

⭐️前菜三弄

⭐️金腿雪燕烏雞羹

⭐️脆皮海參•鵝掌

⭐️珍寶珠

造型可愛,士多啤梨雪葩酸甜清新,搭配桃膠啫喱,口感豐富。

⭐️潮式老菜脯蒸鱈魚

⭐️胡椒香蔥生煎雞

⭐️花膠蝦湯稻庭麵

⭐️雲石奶凍

黑芝麻與奶香的完美結合,口感細滑,甜度適中,芝麻香氣濃郁卻不膩,令人回味。
究竟$1500以內,可以食到幾好既中餐?唐述既世味人生set 好okay 啊 👍👍👍📍慢煮九層塔蟶子皇這道菜精緻而富有層次,九層塔的香氣與蟶子的鮮美完美融合,讓人垂涎欲滴📍櫻桃蘿蔔•三絲海蜇 •風乾醬香鵝翼色彩繽紛的搭配,口感清脆,三絲海蜇的爽口與醬香鵝翼的濃郁相得益彰,令人驚喜📍金腿雪燕烏雞羹湯品醇厚,金腿的鮮香與雪燕的滑潤交織,帶來滋補又美味的享受,讓人一試成主顧📍脆皮海參•鵝掌外脆內嫩的海參搭配多汁的鵝掌,口感層次分明,讓人感受到海味與陸味的完美結合👍👍👍📍珍寶珠這道甜品如同藝術品,口感細膩,甜而不膩,仿佛在舌尖上融化,帶來無與倫比的享受📍潮式老菜脯蒸鱈魚鮮嫩的鱈魚與醃製菜脯的鹹香相互映襯,蒸煮的方式保留了魚的原汁原味,令人回味無窮📍胡椒香蔥生煎雞餐廳會喺你附近,煎返熱啲雞,飄散的胡椒香氣讓人食指大動,生煎雞的外皮酥脆,內裡多汁,口感讓人忍不住一口接一口 😋😋😋📍花膠蝦湯稻庭麵湯頭鮮美,花膠的彈牙與蝦的鮮甜交織,稻庭麵滑順,讓每一口都充滿幸福感📍雲石奶凍如雲朵般輕盈的奶凍,口感滑順,淡淡的奶香與絲滑的質感為餐後締造完美的句號 🫶🫶🫶P.S. 入餐廳時,留意到有束好大既花,有位幸福
究竟$1500以內,可以食到幾好既中餐?

唐述既世味人生set 好okay 啊 👍👍👍

📍潮式老菜脯蒸鱈魚

📍胡椒香蔥生煎雞

📍花膠蝦湯稻庭麵

📍雲石奶凍

P.S. 入餐廳時,留意到有束好大既花,有位幸福的女孩子要收花了 🤭🤭 係咁靚既餐廳,示愛,甚至求婚,一定會成功吧 🤭🤭

係IFC 返工放工反而好少留係IFC dinner 今個月出左bonus 專登約埋舊同事一起來食IFC 既唐述
一入門口嗰種優雅同舒適嘅感覺即刻湧埋嚟 裝修得好有格調我哋參考左隔籬枱
叫左細味人生套餐呢個套餐真係好似精彩九個菜式,全部都出色ga 1️⃣慢煮九層塔蟶子皇2️⃣櫻桃蘿蔔•三絲海蜇 •風乾醬香鵝翼3️⃣金腿雪燕烏雞羹4️⃣脆皮海參•鵝掌 👍👍👍👍 脆皮海參係好出色,外脆內軟,加埋d 汁,一定係俾滿分ga la5️⃣珍寶珠6️⃣潮式老菜脯蒸鱈魚7️⃣胡椒香蔥生煎雞8️⃣花膠蝦湯稻庭麵9️⃣雲石奶凍俾完錢之後 我同舊同事相約下年出bonus 後 要再來返同一間餐廳 💃💃💃
係IFC 返工

裝修得好有格調
我哋參考左隔籬枱
叫左細味人生套餐
呢個套餐真係好似精彩
九個菜式,全部都出色ga

1️⃣慢煮九層塔蟶子皇

我同舊同事相約
下年出bonus 後
要再來返同一間餐廳 💃💃💃

2025-05-09 0 瀏覽
臨近母親節,我哋一家五個人晚餐去試吓呢一間位於中環既中菜fine dinning, 叫咗六個餸每一碟都好有驚喜,最鍾意係粉絲龍蝦味道啱啱好,龍蝦又新鮮,粉絲超入味但係又唔鹹蟹粉豆腐帶子都好好食,全部都食得出有心機去煮同買材料黑豚肉叉燒又夠腍又夠蜜糖味,而且燒得啱啱好,份量又唔少,推介👍🏻👍🏻最尾仲送埋甜品, 10分滿意景就唔使講,望住維多利亞港,非常高級嘅享受侍應都好殷勤熱切,而且好有禮貌又謙虛值得推介嘅高級中菜餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
每一碟都好有驚喜,最鍾意係粉絲龍蝦
味道啱啱好,龍蝦又新鮮,粉絲超入味但係又唔鹹
蟹粉豆腐帶子都好好食,全部都食得出有心機去煮同買材料
最尾仲送埋甜品, 10分滿意
景就唔使講,望住維多利亞港,非常高級嘅享受
侍應都好殷勤熱切,而且好有禮貌又謙虛
值得推介嘅高級中菜餐廳👍🏻👍🏻👍🏻
2025-05-09
慶祝紀念
母親節
2025-05-08 0 瀏覽
第一次係IFC咁高級既地方食飯,一入到去已嘩嘩聲😂 行好遠路先到,沿路嘅感覺都好高級,裝修得好靚。到坐低嘅時候,仲可以望到出面維港嘅海景。特別一提嘅係佢哋嘅服務真係好好,又會專登走來講解一下道菜叫咩名係點樣炮製嘅,見到隔籬枱仲要廚師都走埋出嚟可能係熟客仔😂1. 慢煮九層塔蟶子王好適合打卡,一嚟到第一碟就出晒煙咁,同朋友不咁影相拍片😂 味道就還好啦,冇話太特別驚喜2. 前菜三弄櫻桃蘿蔔-食完開胃晒三絲海蜇-好爽口風乾醬香鵝翼-佢仲撕埋一嚿嚿咁好方便進食3.金腿雪燕烏雞羹暖下個胃覺得個感覺幾好,味道方便其實就有啲複雜,因為感覺到佢係好足料嘅每一啖我都食到啲雪燕,但係烏雞味唔係太出金腿味亦都唔係太出,但係係一個好特別嘅餸菜4.脆皮海參鵝掌第一次食脆皮海參好特別嗰種脆脆嘅口感同埋味道好香好新鮮嘅感覺🤤,佢嘅鵝掌就醃得好入味好腍係今晚既第二名!5.珍寶珠呢度餸真係好有童年回憶,佢粒珍寶珠係有草莓味,酸酸甜甜咁可以清一清個口腔仲要有啲桃膠好清新6.潮式老菜脯蒸鱈魚呢道係我今日覺得係第一名嘅菜式!佢個魚好鮮甜好滑! 佢嗰啲菜脯我仲要食到條魚都冇埋都仲繼續食晒😂7.胡椒香蔥生煎雞好有心思個店員直頭喺我
到坐低嘅時候,仲可以望到出面維港嘅海景。

1. 慢煮九層塔蟶子王

2. 前菜三弄
櫻桃蘿蔔-食完開胃晒
三絲海蜇-好爽口
風乾醬香鵝翼-佢仲撕埋一嚿嚿咁好方便進食

3.金腿雪燕烏雞羹

4.脆皮海參鵝掌
係今晚既第二名!

5.珍寶珠

6.潮式老菜脯蒸鱈魚

7.胡椒香蔥生煎雞
好有心思個店員直頭喺我哋面前睇到炒雞😂
呢度菜就不過不失啦,正常操作

8.花膠蝦湯稻庭麵
好足料嘅一碗麵,比較適合淡口味嘅人,都唔錯份量剛剛好

9.雲石奶凍
甜品係今日嘅第三名!因為我最鍾意嘅芝麻糊再加埋啲奶凍,嗰種配搭真係好滑好香好好食🤤佢仲要味道唔會太甜

埋單連埋+1平均每位$1813😂
人生點都要豪一次🥹
2025-05-08
2025-05-08 0 瀏覽
同老細食飯,非選中環IFC嘅唐述莫屬,環境氣氛一流,服務又好,上菜好似食緊法式料理咁精緻,好適合傾計傾公事~佢哋嘅套餐包咗九道菜,有前菜、主菜、甜品都有設計過,包括口感同口味的體驗,有深度~1. 慢煮九層塔蟶子王2. 前菜三弄櫻桃蘿蔔、三絲海蜇、風乾醬香鵝翼3. 金腿雪燕烏雞羹濃湯用烏雞熬製,搭配金腿和雪燕,暖心又滋補!4. 脆皮海參。鵝掌**全晚最出色的一道菜!脆皮海參都係第一次食,海參外層香脆,內裡滑嫩,膠質完全唔會over!鵝掌火候好好,入口即溶嘅境界!5. 珍寶珠士多啤梨味的雪葩,底部有桂花糕,中間清爽一下味蕾🍧6. 潮式老菜脯蒸鱈魚7. 胡椒香蔥生煎雞這道生煎雞搭配黑胡椒和蔥,現場即炒,配合大量的蔥口感更豐富及清新!8. 花膠蝦湯稻庭麵這款湯麵搭配花膠和稻庭麵,湯底以蝦熬製,味道鮮美,麵條滑順,花膠嘅厚度非常足夠,係一碗誠意滿滿嘅湯麵!9. 雲石奶凍另一道一致認同出色之作!黑芝麻奶凍口感滑順,非常香濃,美美的上枱!食完好想再來多一碗的甜品!🍮

1. 慢煮九層塔蟶子王

2. 前菜三弄
櫻桃蘿蔔、三絲海蜇、風乾醬香鵝翼

3. 金腿雪燕烏雞羹
濃湯用烏雞熬製,搭配金腿和雪燕,暖心又滋補!

4. 脆皮海參。鵝掌**

5. 珍寶珠
士多啤梨味的雪葩,底部有桂花糕,中間清爽一下味蕾🍧

6. 潮式老菜脯蒸鱈魚

7. 胡椒香蔥生煎雞

8. 花膠蝦湯稻庭麵

9. 雲石奶凍
2025-05-04 0 瀏覽
最近生活實在有太多唔如意既事,其中一個放鬆既方法就係同另一半去食返餐好既。呢到既細味人生套餐有好多人講,今日就可以趁機享用,睇下係咪真係大家講得咁勁。 首先其實由入口到大堂經過既裝修已經好靚同埋有種典雅既氣派,由IFC入去好似穿越去左另一個地方咁,對住維港景而且又係呢種中華特式濃厚既氛圍,未開始食已經令到心情同埋期望值拉高。 慢煮九層塔蟶子皇蟶子皇係慢煮既關係,好爽口又香濃,上台個陣有乾冰制造下效果,調味亦都幾好唔會搶走佢既鮮味,作為前菜真係幾出色。 前菜(櫻桃蘿蔔、三絲海蜇、醬香鵝翼)三款唔同既前菜可以帶黎唔同既味蕾刺激,包括櫻桃蘿蔔既酸甜開胃感、海蜇爽口彈牙既口感同埋鵝翼既惹味,加埋一齊唔會太重味但又可以令味覺又唔同既感覺,更令之後既菜式味道升華。 金腿雪燕烏雞羹呢個一睇賣相就真係一般,始終烏雞羹好難可以整得靚,但飲落就真係可以用味道搭夠。烏雞夠香又唔會腥,加埋雪燕同埋少少雲腿調味,滋補得黎又唔會太燥或者滯。 脆皮海參配鵝掌冇諗過海參可以有呢種處理方式,面頭既係一層炸漿,眼睇以為係焦但其實係特登整成,切開後同海參既白身有對比,食落口脆皮包住海參既爽彈口感好過癮。 珍寶珠呢個間場有新

慢煮九層塔蟶子皇

前菜(櫻桃蘿蔔、三絲海蜇、醬香鵝翼)

脆皮海參配鵝掌

珍寶珠

呢個間場有新意又真係可以清一清味蕾,做法真係同酒店一樣。

潮式菜脯蒸鱈魚

好有驚喜,鱈魚蒸得岩岩好,肉身好滑而且加埋菜脯同埋豆豉醬一齊,有傳統中式既味道亦有唔同層次既口感。

胡椒香蔥生煎雞

上台俾我地影一影相,之後就會即場再用生鍋再炒,成個場既味道都充滿住呢陣生煎雞既味。就算雞肉炒完都仲係好嫩滑同埋入哂味,食落真係好惹味,係調味、火喉同埋選材都夠靚先做到咁既水準!

花膠蝦湯稻庭麵

食到呢到都好飽,呢個麵又唔會好大碗,岩岩好可以食到少少澱粉質又唔會太飽肚,重點係個湯底好鮮味又有舊大花膠,食落真係幾夾!

雲石奶凍

最尾仲有呢個奶凍作結,芝麻味好香配合埋濃濃既奶凍,層次感一流又唔會太滯!

成餐飯俾我既感覺就係去左酒店高級中菜食既tasting menu咁,所有野無論環境、服務、餐單、食物質素都好高質,食完係會有種滿足既感覺又唔會飽得好辛苦咁,真心值得推介。我覺得以呢個水準其實真係值得攞獎添,真心係要俾更多人認識香港仲有好多有心機既餐廳!
用餐優惠
試食活動
2025-05-04 0 瀏覽
呢間中菜廳走高檔路線,坐喺高層望住維港景食精緻中菜,真係好有氣派!試咗佢哋嘅「世味人生」menu,每道菜同次序都睇得出廚師好有心機。慢煮九層塔蟶子皇蟶子皇熟度啱啱好,肉質超鮮甜彈牙,九層塔嘅香氣完全滲入去,凍食都唔會腥,反而帶出層次感,好有驚喜! 前菜三弄:櫻桃蘿蔔 • 三絲海蜇 • 風乾醬香鵝翼櫻桃蘿蔔醃得酸甜爽脆,三絲海蜇清新,最驚喜係風乾醬香鵝翼,入味得嚟唔會死鹹,拆咗做一絲絲食落好方便。金腿雪燕烏雞羹湯頭燉到超濃郁,烏雞鮮味十足,仲要落足雪燕同金華火腿,每一啖都係精華,係暖胃又滋補嘅養生感覺。脆皮海參 • 鵝掌海參外皮用台灣竹炭粉炸到脆卜卜,入面保持黏糯口感,配埋秘製微甜醬汁,好特別~鵝掌炆到一夾就散,膠質多到黏嘴唇,食完覺得自己皮膚即刻滑咗! 珍寶珠 (士多啤梨味沙冰)其實係士多啤梨雪葩+桃膠,雪葩酸甜醒胃,底下桃膠滑嘟嘟,有清一清味蕾嘅效果。潮式老菜脯蒸鱈魚鱈魚肉質嫩滑到似豆腐,加埋潮州老菜脯嘅鹹香。菜脯嘅鹹味吊出魚鮮,仲有少少陳皮香,好有家鄉味道~ 胡椒香蔥生煎雞雞皮煎到金黃脆身,黑胡椒同香蔥嘅鑊氣十足,雞肉嫩滑多汁!花膠蝦湯稻庭麵蝦湯鮮甜,花膠滑溜,稻庭麵吸盡湯精

前菜三弄:櫻桃蘿蔔 • 三絲海蜇 • 風乾醬香鵝翼

脆皮海參 • 鵝掌

珍寶珠 (士多啤梨味沙冰)

潮式老菜脯蒸鱈魚

胡椒香蔥生煎雞
雞皮煎到金黃脆身,黑胡椒同香蔥嘅鑊氣十足,雞肉嫩滑多汁!

花膠蝦湯稻庭麵
蝦湯鮮甜,花膠滑溜,稻庭麵吸盡湯精華,口感彈牙,成個配搭好滿足,食完成個胃暖笠笠~

雲石奶凍
黑芝麻香味都幾濃,奶凍質地滑溜唔甜膩,面頭嘅雲石紋靚到唔捨得食!

每道菜都睇得出心思,煮法創新,連平時嫌中菜油膩嘅朋友都食到lam lam脷!環境高貴得嚟唔拘束,坐喺窗邊仲可以望住維港夜景。
用餐優惠
試食活動
2025-05-03 0 瀏覽
餐廳裝潢高雅別緻,設有大片落地玻璃,一望無際嘅海景盡收眼底。座位間隔寬敞,私隱度十足,係同朋友輕鬆享受一頓精緻中菜晚餐嘅理想選擇。世味人生set **慢煮九層塔蟶子皇** 作為頭盤,呢道菜相當有誠意。蟶子鮮甜爽嫩,口感煙韌,嚐得出極高嘅新鮮度。搭配獨特嘅九層塔醬,清新嘅香氣同海鮮嘅鮮味互相襯托,層次分明,令人眼前一亮。 **前菜三弄:櫻桃蘿蔔 • 三絲海蜇 • 風乾醬香鵝翼** 櫻桃蘿蔔酸香爽脆,一入口已經瞬間喚醒味蕾。海蜇與翠綠節瓜絲、魚子一同呈上,口感豐富,清新怡人。鵝翼經風乾處理,咬落去濃郁醬香撲鼻,微辣調味恰到好處,整體前菜既精緻又開胃。 **金腿雪燕烏雞羹** 烏雞湯溫潤滋補,鹹香由金華火腿帶出,湯頭被打磨得細膩順滑。表面點綴雪燕,進一步提升湯品嘅滋陰效果。底層加入黑芝麻糊,濃濃堅果香氣與雞湯完美融合,每一啖都係層層遞進嘅味覺享受。**脆皮海參 • 鵝掌** 呢道必試推介,主角係炸至酥脆嘅海參。廚師特別用台灣竹炭粉做炸衣,入口酥香鬆脆,內裏海參保持咗啫喱狀嘅彈性,與外層形成強烈對比。搭配用濃湯熬製嘅骨膠原醬汁,無論視覺定味覺都極具衝擊力。 **珍寶珠** 餐廳自家

世味人生set

**慢煮九層塔蟶子皇**

**前菜三弄:櫻桃蘿蔔 • 三絲海蜇 • 風乾醬香鵝翼**

**金腿雪燕烏雞羹**

**脆皮海參 • 鵝掌**

**珍寶珠**
餐廳自家製嘅士多啤梨雪葩,甜味天然無加糖,清新怡人。建議一齊配搭桃膠食用,冰凍雪葩與入口即化嘅桃膠口感互補,好似一道輕盈又優雅嘅甜品,完美為下一道菜預熱味蕾。

**潮式老菜脯蒸鱈魚**
鱈魚油脂豐厚,魚肉細嫩滑口,帶有淡淡清甜。以老菜脯蒸煮,加入南瓜粒點綴,既有海洋嘅鮮味,又滲出田園般嘅甜香。老菜脯嘅鹹香微妙地貫穿整道菜,令整體層次更加豐富。

**胡椒香蔥生煎雞**
以胡椒、香蔥、薑頭等香料爆香打底,砂鍋上枱香氣四溢。雞髀肉嫩滑入味,香蔥帶出一種自然清香,配合爆炒手法令雞肉更加惹味,香氣同味道都非常突出。

**花膠蝦湯稻庭麵**
湯底用蝦長時間熬製,鮮香濃郁,每一啖都係濃縮咗嘅海洋精華。配料用上大塊花膠同瀨尿蝦乾,膠質十足,口感豐富,補而不膩,係一道非常有誠意兼養顏嘅主食。

**雲石奶凍**
黑芝麻雲石奶凍滑溜細膩,濃郁香滑,入口即化。作為整個套餐嘅終章,恰到好處,為整晚嘅味覺旅程劃上柔和而滿足嘅句號。
2025-05-03 0 瀏覽
My boss treated us to a meal in Central IFC. We chose their set menu, which included nine dishes, from appetizers to desserts—truly satisfying!Slow-cooked Thai Basil Razor ClamsThe razor clams were quite large and prepared using a slow-cooking method, making them incredibly tender. Paired with Thai basil, the aroma was delightful. It resembled Italian pesto but without cheese, allowing the basil flavor to shine even more!Appetizer TrioPickled Cherry RadishCrisp and refreshing, with a sweet and s

Appetizer Trio
Pickled Cherry Radish
Crisp and refreshing, with a sweet and sour taste that adds a lightness to the appetizer.
Chilled Jellyfish
The jellyfish had a smooth texture, paired with a special sauce for a delicious flavor, and included shredded lettuce for added richness.

Braised Goose Wing
The goose wing was marinated and packed with flavor, with tender meat—perfect as a snack to accompany drinks!

Minced Silkie Chicken Thick Soup with Jinhua Ham
This rich soup was made with silkie chicken, combined with Jinhua ham and snow fungus. The broth was thick and smooth, warm and nourishing!

Crispy Sea Cucumber with Goose Web
I've had sea cucumber many times, but this crispy version was a first for me. The outer layer was crunchy while the inside remained tender, offering a rich texture. The goose web was cooked perfectly, achieving a melt-in-your-mouth consistency.

Homemade Sorbet
This homemade sorbet was refreshing, with osmanthus syrup at the bottom, making it a delightful palate cleanser!

Steamed Cod Fillet with Preserved Vegetables
The steamed cod was paired with preserved vegetables in a Chaozhou style. The fish was tender, and the salty flavor of the preserved vegetables added depth to the dish. The fish skin was rich in collagen—absolutely perfect!

Sautéed Free Range Chicken with Black Pepper and Chives
This dish featured free-range chicken, sautéed with black pepper and chives, filling the air with an enticing aroma. The meat was tender, and the dish was prepared in front of us in a hot clay pot, adding a fragrant finish before serving!

Sliced Fish Maw with Inaniwa Udon in Shrimp Broth
This noodle soup was paired with fish maw and Inaniwa udon, with a rich shrimp broth that was delicious. The thickness of the fish maw was just right, making it a bowl full of sincerity!

Black Sesame Panna Cotta
This black sesame panna cotta had a smooth texture, with a rich sesame flavor that lingered on the palate—an excellent dessert to end the meal!

2025-04-30