2025-05-08
終於去食呢一間book mark咗好耐位於IFC嘅高級中餐,首先一入餐廳就俾佢長而又華麗嘅走廊吸引🤩再入到餐廳裝修風格好奢華,仲可以睇到維港景色。今晚揀左食「世味人生」餐,共有9道菜。職員會好貼心問飲咩茶同上左碟我覺得幾好食的腰果,仲好主動幫我同我朋友影合照👍👍慢煮九層塔蟶子皇配上乾冰的白煙,令到上枱好有儀式感,蟶子皇已經整到一小口方便入口,新鮮彈口,同個九層塔味好夾。前菜三弄:櫻桃蘿蔔,三絲海蜇,風乾醬香鴨翼蘿蔔好開胃,海蜇夠爽口,最欣賞個鴨翼係拆曬肉,食入口可以啖啖肉,唔需要擔心有骨。金腿雪燕烏雞羹食得出係心機菜,烏雞味好出,雪燕增加個口感。脆皮海參 鵝掌個鵝掌炆到好淋好入味,好黏口;脆皮海參真係今晚大推之一,唔好睇個外表唔靚,佢外表整到脆身,再包住好淋的海參,做到外脆內軟,呢個食法我覺得好新鮮🥰🥰珍寶珠係用士多啤梨Sorbet整到好似一枝珍寶珠,俾我哋清新一下味蕾。潮式老菜脯蒸鱈魚魚肉好嫩滑,佢個菜譜加埋嗰油好香。胡椒香蔥生煎雞職員會喺你面前再爆鑊炒香,超多香蔥,而且個雞肉算嫩滑。花膠蝦湯稻庭麵勁大塊炆到好腍嘅花膠,配上大塊蝦乾去整個麵,麵吸晒啲精華。雲石奶凍原來即係芝麻糊奶凍,
今晚揀左食「世味人生」餐,共有9道菜。
慢煮九層塔蟶子皇
前菜三弄:櫻桃蘿蔔,三絲海蜇,風乾醬香鴨翼
金腿雪燕烏雞羹
食得出係心機菜,烏雞味好出,雪燕增加個口感。
脆皮海參 鵝掌
珍寶珠
潮式老菜脯蒸鱈魚
魚肉好嫩滑,佢個菜譜加埋嗰油好香。
胡椒香蔥生煎雞
職員會喺你面前再爆鑊炒香,超多香蔥,而且個雞肉算嫩滑。
花膠蝦湯稻庭麵
勁大塊炆到好腍嘅花膠,配上大塊蝦乾去整個麵,麵吸晒啲精華。
雲石奶凍
原來即係芝麻糊奶凍,只係少少甜,奶凍好幼滑,再滲出淡淡嘅芝麻味,為呢一餐作咗一個完美嘅總結。
另外我哋都嗌咗杯白酒同香檳,配食呢一餐真係好夾。
總括黎講,呢度環境真係好奢華優美,職員服務態度好,又夠細心主動。