2019-08-17 1111 瀏覽
去酒樓飲茶嘆一盅兩件, 又要比茶芥又加一, 最化算都係去外賣點心, 又快又抵食! 葵芳地鐵站相連既唐記, 對於我地係附近返工, 絕對係方便! 今日就買左d點心同飯盒返公司同同事share。鵪鶉蛋燒賣: 燒賣中有豬肉同蝦粒, 係幾鮮甜, 每粒燒賣都連住一隻鵪鶉蛋, 整個放入口, 口感豐滿, 配搭又幾match, 正!!平時早餐都會係唐記買, 特別係佢地既包, 蒸起熱辣辣, 而且麵包鬆軟香菇雞包: 餡料有雞肉球, 混合左雲耳、生菜絲、東菇絲, 口感層次豐富, like!!!紅豆包: 賣相呈粉紅色, 有點點紅豆幼粒點聚, 包中含豐富紅豆蓉, 甜甜地, 紅豆林, 唔錯~糯米雞: 有手掌般大隻, 飯質夠黏有水份, 入面有豬肉碎、雞中翼、東菇仔、叉燒、蛋黃, 雖然荷葉香唔太突出, 但餡料搭夠, 令整體味道提升, 而且夠飽肚!鳳爪排骨飯: 飯質粒粒分明, 排骨幾爽, 鳳爪豉汁入味, 不過最好叫店員另上豉油, 份量還是自己控制比較好!奶茶: 飲完醒神, 入口非常幼滑, 奶、茶得到平衡, 唔會太甜, 味道剛剛好~

紅豆包

鳳爪排骨飯

2019-08-14
紅豆包
鳳爪排骨飯
2019-08-17 387 瀏覽
朝早返工,個人都未醒,點先可以令到個人充滿力量迎接新一天?最好既方法緊係食個好味既早餐啦👍🏻今日返工經過唐記包點,見到大排長龍,好香食物既味道,就跟住條隊排下,睇下有咩好食,有咩咁香😂原來朝早佢地一開工,已經將新鮮既包點同埋蒸飯蒸熱,所以就聞到咁香既味道。我見到佢地有新推出既華田奶茶,未試過,就要左一支,重買左個鳳爪排骨飯,一份燒賣同一份牛肉球,咁就迅速走返公司食早餐。一打開膠袋,見到個食物合,我先知道原來唐記包點啲食物係由香港製👍🏻👍🏻一定要支持下。先食個鳳爪排骨飯,個飯仍然係熱辣辣,啲飯蒸得啱啱好,吾會超硬👍🏻👍🏻而且佢地會比埋蒸飯豉油,豉油唔會太鹹,帶有少少甜味,令呢個蒸飯更加之好味👍🏻👍🏻而且個鳳爪亦都唔會太淋,食落好有口感。我都好耐冇食過咁好味質素咁高嘅鳳爪排骨飯,我覺得比起響酒樓食嘅鳳爪排骨飯更勝一籌。👍🏻👍🏻另外,山竹牛肉球同埋燒賣都好好味,牛肉球唔會太多粉,出面好多牛肉球粉多過牛肉,食落口只會覺得食緊一舊粉團。而呢個牛肉球,我真係食到牛肉嘅味道,配上喼汁非常好味😘食咗咁豐富嘅早餐,當然唔少得要嘆番一杯奶茶,佢哋新推出呢種阿華田奶茶非常好味,入口你會感覺到阿華田嘅甜味,加

而且個鳳爪亦都唔會太淋,食落好有口感。

食咗咁豐富嘅早餐,當然唔少得要嘆番一杯奶茶,佢哋新推出呢種阿華田奶茶非常好味,入口你會感覺到阿華田嘅甜味,加埋香滑嘅奶茶,口感一流,而且非常非常香。飲埋呢支阿華田奶茶個人即刻醒神晒,充滿力量,可以迎接新嘅一日👍🏻

2019-08-16
早餐
2019-08-15 230 瀏覽
阿華田係我童年回憶。唐記出咗阿華田嘢飲同包😍食咗幾次白果之後,特登問咗姐姐幾多點會返包。伏住佢講果個時間終於買到啦。#阿華田奶茶 $9阿華田同奶茶☕出奇地夾,毫無唯和感🤩阿華田味濃郁但又同時不失奶茶味😍,好有驚喜。早上返工做早餐會好幸福。#流心阿華田包真係好流心,要小心食啲食🤣食食下覺得有啲似食朱古力包。$5大大隻包好抵🙆🏻‍♀。成日賣哂,記得行過路過唔好錯過。總結來講完全冇浪費我一番心機去特登買。❤有驚喜,值得一試。

#阿華田奶茶 $9

#流心阿華田包

總結來講完全冇浪費我一番心機去特登買。❤有驚喜,值得一試。
2019-08-14 252 瀏覽
#中意嘅請分享請點讚🍻----------😋流心阿華田包 $5 (原價 $8)唐記出新推出嘅期間限定食物今次有流心阿華田包同阿華田奶茶。我經過幾日都買唔到,好快就賣哂,今次早d去買先買到。一拎上手個包好夠熱,一咬落去好流心,阿華田醬即刻洗出黎,阿華田味好香。個包只係5蚊,好抵食。😋阿華田奶茶 $9 (原價 $13)阿華田味好重,不過奶茶味唔係好出。味道幾好幾香滑濃郁。真實份量比想像中小。因為係阿華田,所以2款食品都係偏甜,如果2樣一齊食就有d漏。建議可以分開試。----------🔎各唐記包點分店
#中意嘅請分享請點讚🍻
----------

😋流心阿華田包 $5 (原價 $8)

😋阿華田奶茶 $9 (原價 $13)

----------
🔎各唐記包點分店
2019-08-13 258 瀏覽
同事突然朝早話係網上見到唐記出左新包- 阿華田流心包, 明明我每朝都會買早餐但居然都冇留意度, 去到鋪頭原來Menu仲未update,問姐姐先發現原來真係有架!當然落得去就唔只買一個包咁少啦,今次仲叫咗兩個點心一個係陰春蛋燒賣仲有另一個雞扎,仲叫咗一支黑色同一支白色嘅逗着我自己就鍾意黑色因為冇咁甜,另外燒賣係我嘅最愛加埋陰春旦就簡直完美!重點講下個阿華田包真係做到流心架, 仲熱辣辣如果冬天食一定好正嘅啫!
2019-08-08 311 瀏覽
朋友說唐記的肉包唔錯,平時食慣無餡包同甜包嘅我,順手買埋比家人一齊食,菜肉包,榨菜豬肉包,香菇雞包,榨菜肉包最惹味,最香!糯米雞好耐無食,食一個飽到上心口,而且餡多,有隻雞亦,豬肉條,咸蛋黃等等,非常入味。另外叫左個梅菜肉餅飯新嘗試,因為阿媽話想試下,肉餅圓圓其實都幾足料,肉餅蒸得軟綿,但是又唔會覺得有肥肉,味道鹹甜適中,好味又好下飯。最後食埋朋友推介嘅砵仔糕,最鐘意多豆,同埋煙煙韌韌,食一個做下午茶最好。
2019-08-02
2019-08-03 222 瀏覽
今日試下唐記包點 新出嘅流心阿華田包每個只要五蚊買任何一個包都會送一支筆 勁抵不過我返到屋企食個包稍為有啲凍咗真心係流心如果熱辣辣食嗰陣時應該好正包都係用阿華田粉整 味道淡淡地啲餡好重阿華田味超正勁香啱曬阿華田控 抵食
今日試下唐記包點 新出嘅流心阿華田包
包都係用阿華田粉整 味道淡淡地
啲餡好重阿華田味超正
勁香啱曬阿華田控 抵食
2019-08-02 301 瀏覽
在早上放工路經唐記在通街都是在賣沙爹牛肉麵早餐的時候想找一間與別不同的早餐食剛好在地鐵站有間唐記本人最愛是他們的金錢肚而老婆最愛的是他們的鳳爪秘製金錢肚金錢肚已經煮得很軟嫩和入味而且在金錢肚下的蘿蔔吸收了整個醬汁脆而無渣鳳爪這裡的鳳爪十分入味帶一點辣更加嘢味而在底下的花生也是不錯吃馬拉糕想吃一些甜的包點就會想到蛋味超濃郁的馬拉糕唐記馬拉糕中有很多氣孔吃下彈牙不像傳統的馬拉糕而且新鮮熱的馬拉糕一打開膠就可以聞到超香的蛋香味香芋包包內有很多芋頭泥每一口也是啖啖的芋頭香味甜而不膩香菇雞包喜歡清淡一點的人可以選擇香菇雞包味道不會太過濃郁有很香的菇味
在早上放工路經唐記在通街都是在賣沙爹牛肉麵早餐的時候

喜歡清淡一點的人可以選擇香菇雞包
味道不會太過濃郁
有很香的菇味

2019-07-29 230 瀏覽
葵芳呢間唐記包點係我每次返完夜嘅必經之地, 就喺正葵芳地鐵出口, 朝朝都好多人排隊, 行過總會俾佢d點心同蒸飯嘅香味吸引到😋最推薦佢嘅鵪𪂹蛋燒賣同菜脯肉包👍🏻 鵪𪂹蛋燒賣唔係間間茶樓都能夠叫到嘅點心, 反而喺呢d外賣點心店隨時都能夠買到, 真係一件好幸福嘅事😁 鮮味彈牙嘅燒賣配上新鮮嘅鵪𪂹蛋, 雖然都幾邪惡, 但根本就係完美嘅組合😛至於菜脯肉包, 係之前食得多菜肉包, 諗住試下新嘢, 於是叫咗一次, 豬肉加上菜脯好惹味c 從此佢就代替咗菜肉包係我心目中嘅地位🙈佢嘅奶茶亦都唔錯, 夠香滑而且唔會偏甜, 唯一缺點係細支咗少少🙈
  • 鵪𪂹蛋燒賣
2019-06-30 346 瀏覽
今日小編收半日,1點幾翻到葵芳,係時候食lunch,但又冇人陪我食。甘唯有買外買翻屋企食。小編係唐記的big fansss,對佢啲包真係情有獨鍾。表示成日食佢啲包。🖤芝麻包 - $8係我既No.1,因為佢既芝麻真係好香,而且吾會太甜,口感係粒粒的芝麻香。❤️紅豆包 - $8同屋企人一人一半,都係食到粒粒分明的紅豆蓉。好食係要趁熱食,甘先夠軟熟。🐷叉燒包 - $8餡料充足,吾會話好多醬料而冇乜肉。🐤糯米雞 - $27真係好足料,食一半已經好飽。入面有雞翼,冬菇,咸蛋黃,肉,料仲多過個糯米。🐽金錢肚 - $18第一次試,有6件左右,仲有啲白蘿蔔。金錢肚夠淋,吾韌,而且入味。白蘿蔔則吸曬啲汁。🔴砵仔糕 - $8留翻做下午茶。好多紅豆,煙煙韌韌的。

🖤芝麻包 - $8

❤️紅豆包 - $8

🐷叉燒包 - $8
餡料充足,吾會話好多醬料而冇乜肉。

🐤糯米雞 - $27
真係好足料,食一半已經好飽。
入面有雞翼,冬菇,咸蛋黃,肉,料仲多過個糯米。

🐽金錢肚 - $18
第一次試,有6件左右,仲有啲白蘿蔔。
金錢肚夠淋,吾韌,而且入味。
白蘿蔔則吸曬啲汁。

🔴砵仔糕 - $8
留翻做下午茶。
好多紅豆,煙煙韌韌的。
2019-06-28 1106 瀏覽
原來除咗10幾款蒸包同埋多款蒸飯之外,仲有多款點心供應,非常多選擇唐記最多人食既係............包!!!!!HEHE重點係乜呀?!夠平呀!!啱哂我呢D糧尾朋友HAHA榨菜肉包個包夠鬆軟,餡料惹味,鹹香既榨菜配上外層既包剛剛好,相信熱辣辣出爐食就更加好食!而另外一個香芋包超級好食,微甜而且充滿芋頭泥,健康又營養糯米雞超大份超足料打開就已經聞到勁香嘅糯米飯香,入邊仲有雞翼等等嘅材料鵪鶉蛋燒賣 3粒鵪鶉蛋!!脹卜卜 餡料足!!><鵪鶉蛋好滑身,下面舊豬肉又夠晒juicy,美味!奶茶佢個奶茶茶味真係好香濃,飲落好順滑,真係好有地道風味!🤩😋佢無添加人造色素同埋防腐劑㗎,純香港製造!不過..................就細樽左少少😢
原來除咗10幾款蒸包同埋多款蒸飯之外,
仲有多款點心供應,非常多選擇

重點係乜呀?!夠平呀!!啱哂我呢D糧尾朋友
HAHA

榨菜肉包

而另外一個香芋包

超級好食,微甜而且充滿芋頭泥,健康又營養

超大份超足料

打開就已經聞到勁香嘅糯米飯香,
入邊仲有雞翼等等嘅材料

3粒鵪鶉蛋!!脹卜卜 餡料足!!><

鵪鶉蛋好滑身,下面舊豬肉又夠晒juicy,美味!

奶茶

佢個奶茶茶味真係好香濃,飲落好順滑,真係好有地道風味!🤩
😋佢無添加人造色素同埋防腐劑㗎,純香港製造!

不過..................就細樽左少少😢
  • 鵪鶉蛋燒賣
  • 榨菜肉包
  • 糯米雞
2019-06-25 308 瀏覽
放工家人話想食唐記金錢肚,因為上次食晒無剩,所以放工後到葵芳外賣,今次買了金錢肚,照樣份量多,有成七八舊,而且唔會好似酒樓咁有粉漿漿住,番到屋企都仲熱,趁熱食正。好耐無食鵪春蛋燒賣,冒住膽固醇危機,春蛋與豬肉餡至夾,是懷舊點心之一,唔係度度都食倒。北菇雞飯較少嗌,嫩滑雞肉有薑絲去腥,雞件量多,其實唐記的蒸飯樣樣都出色,閒時轉下唔同口味都得。放工有少少餓就食左個蔥蔥卷,咬落啖啖青蔥同火腿,唔油,幾新鮮。

2019-06-24
5 分鐘 (堂食)
2019-06-25 220 瀏覽
端午節前幾天的星期六早上,一早出發去婆婆家跟她學包糭,早餐還沒吃。下車後,步行經過葵芳地鐵站,見到唐記包點,於是就決定在這裏買些吃的作早餐。看看餐牌,很多點心、包類、蒸飯......選了兩款熱辣辣包點,菜肉包和香菇雞包。包面有芝麻的是香菇雞包,另外一個就是菜肉包了,容易分辨。菜肉包包皮鬆軟兼有韌性,餡料肉多菜少,有肉汁亦有肉味,味道不銪錯。香菇雞包的包,口感也鬆軟而不會散, 餡料有香茹、雞肉、椰菜絲和微量木耳,味道和口感都不錯。價錢不貴,怪不得經常有人在排隊了。
端午節前幾天的星期六早上,
一早出發去婆婆家跟她學包糭,早餐還沒吃。

看看餐牌,很多點心、包類、蒸飯......

選了兩款熱辣辣包點,菜肉包和香菇雞包。

包面有芝麻的是香菇雞包,另外一個就是菜肉包了,容易分辨。

價錢不貴,怪不得經常有人在排隊了。

2019-06-01
2019-06-20 239 瀏覽
今早經過這間包點,見到有很多包類。見到有配料很美味,但怕肥,於是就點了一個麥皮饅頭回公司作早餐。回到公司的時候,包還是暖暖的。打開膠袋,看到它很平滑,很靚仔,沒有因熱水氣而凹凸不平。包面有點點的麥皮,感覺健康,入口軟熟,甜甜地,不錯,下次經過可以再買。

2019-06-20
$5 (早餐)
2019-06-20 118 瀏覽
番工時間,到到都排晒隊買早餐,今日大概有10個人排隊,唔洗兩分鐘就到我落單。食點心,最鍾情就係鵪鶉蛋燒賣😍一份有三粒,用紙盒承裝算係比較環保♻️蒸既時間岩岩好,鵪鶉蛋好滑身,下面舊豬肉又夠晒juicy,而且仲有蝦肉仔,最點晴係有腐竹薦底,索晒d肉汁,美味!
食點心,最鍾情就係鵪鶉蛋燒賣😍
一份有三粒,用紙盒承裝算係比較環保♻️