2023-03-22 393 瀏覽
早上返工前經常會在這裡買早餐來食,即使有時會排下隊但因為姐姐做嘢非常快手,因此都唔洗耽誤好長時間,非常適合趕時間人士買早餐。中式包點選擇多樣化,味道雖然只可以話係中央工廠流水線產出嘅普通味道,但勝在🇺🇸包的熱辣辣,皮都鬆軟唔濕,非常適合唔鍾意食西式早餐嘅人。
2023-03-03
5 分鐘 (外賣自取)
$20 (早餐)
  • 菜肉包,奶黃包
2020-07-08 1474 瀏覽
經過我在「坪石邨」裡面,分別食完「壽司」跟裡面的白飯、「菠蘿」冰飲品以及「柱侯牛腩麵」之後,我個晚餐剩下最後一部分未食的,就只剩下「雞肉」而已。可惜位於「彩虹」港鐵站大堂裡面的「唐記包點」分店廚房受制環境,沒有廚房被安排製作「咖喱雞飯」,所以我也不沒有選購購買其他跟雞肉有關的白飯食品。結果我只是付出了港幣八元,在「唐記包點」裡面購買了一個中式蒸「香菇雞包」就算,然後「唐記包點」從蒸籠裡面新鮮滾熱辣拿出來,放到膠袋裡面再轉交給我。我拿着彩虹「唐記包點」廚房店員新鮮拿出來的「香菇雞包」,站在「彩虹」港鐵站出口的隧道位置,開始享用「香菇雞包」。新鮮滾熱辣的「唐記包點」中式蒸包食品「香菇雞包」,外層白麵包的口感感覺頗為軟腍,麵包裡面的溫度仍然很溫暖,味道感覺也是十分之甜。不過「唐記包點」「香菇雞包」真正吸引到我注意力的地方不是口感新鮮軟熟的白麵包,而是白麵包裡面,已經完全剁碎備用的「香菇」和「雞肉」。「唐記包點」製作的「香菇雞包」,裡面的雞肉餡料已經完全去骨,所以實際上享用「香菇雞包」過程唯一要做的,就只有撕下包點底層的塾底紙張而已。我感覺到「唐記包點」「香菇雞包」餡料裡面,還有不少去骨雞肉,

香菇雞包

我感覺到「唐記包點」「香菇雞包」餡料裡面,還有不少去骨雞肉,雞肉味道裡面還有鮮甜味道,以及跟雞肉混合在一起,口感新鮮彈牙香菇。

我在「坪石邨」跟「彩虹」港鐵站大堂裡面不斷折騰,終於成功凑合了一份完整的晚餐,包括有「柱侯牛腩河粉」、壽司飯、甜味菠蘿冰,最後加上香菇雞包,才算大功告成。

可想而知「彩虹」裡面根本沒有食店,能夠同時滿足到我想食牛腩、雞肉、白飯和甜味手調飲品四個願望的食店,我被迫四處奔波,分開光顧四間食店才能食齊一份晚餐,感覺真的有點累,何其諷刺啊。
2020-06-09
香菇雞包
2020-01-15 606 瀏覽
下午茶買左個蕃薯包,一直都有食開幾鐘意食,size有大過我的巴掌🤣而且熱呼呼一口咬定下去可以見到滿滿的番薯是粉粉的口感,我超愛的而且又不會太甜包子里面番薯分量也算多感覺就是在吃番薯如果平時都喜歡吃番薯的人這個真的必吃
下午茶買左個蕃薯包,一直都有食開
幾鐘意食,size有大過我的巴掌🤣
而且熱呼呼
一口咬定下去可以見到滿滿的番薯
是粉粉的口感,我超愛的
而且又不會太甜
包子里面番薯分量也算多
感覺就是在吃番薯
如果平時都喜歡吃番薯的人
這個真的必吃[得意]

我本來想在坐港鐵,從「彩虹站」出來,然後在牛池灣坐專綫小巴返回西貢墟,同時在「彩虹站」裡面的分店「唐記包點」裡面,購買牛肉飯食品作為晚餐。怎料我在「彩虹站」分店「唐記包點」裡面反覆找來找去,始終還是找尋不到例如「咖喱牛腩飯」的食品。最後我只能選擇購買「雞蛋牛肉飯」。怎料我付款完畢,拿着外賣自取「雞蛋牛肉飯」乘車返回西貢墟。一打開「雞蛋牛肉飯」的蓋,就發現原來「雞蛋牛肉飯」裡面所謂的「牛肉」,其實即是免治的牛肉,再加入調味料混合而成的肉餅而已。而且我發現「雞蛋牛肉飯」裡面的「牛肉肉餅」,「牛肉肉餅」裡面的牛肉已經被完全絞碎,再砌成免治牛肉肉餅,「牛肉肉餅」實際上食到的牛肉口感,都因為牛肉被完全絞碎而打了折扣。而且「牛肉肉餅」裡面原本的牛肉原有鮮味,經過牛肉被絞碎,再砌成牛肉肉餅的過程裡面,都已經消失殆盡,即使「唐記包點」廚房加了甜味豉油在牛肉肉餅之上,也無法提起肉餅裡面的牛肉原有鮮味。而且被完全絞碎的牛肉,除了失去牛肉的原有鮮味,只能靠甜味豉油重新獲得甜味補救之外,牛肉肉餅裡面原本的牛肉偏嫩口感,最後都變成免治肉餅的糢糊不清感覺。至於「雞蛋牛肉飯」裡面的雞蛋,也不像新鮮煎熟的「煎蛋」或者

至於「雞蛋牛肉飯」裡面的雞蛋,也不像新鮮煎熟的「煎蛋」或者「荷包蛋」,反而變成被蒸熟的「蒸蛋」,蛋黃已經被完全蒸熟,我想食到有蛋黃甜味的「牛肉飯」願望也因此落空。

「唐記包點」的蒸飯「雞蛋牛肉飯」,無論是被製成肉餅的牛肉,抑或是被蒸熟的雞蛋,兩者的實際味道跟口感,都跟我期望的略有出入,不及「咖喱牛腩飯」裡面的牛腩那麼有實際牛肉口感跟質感。

到最後「唐記包點」製造出來的「雞蛋牛肉飯」實際製成品,只能夠依靠底層,口感爽脆的配料新鮮甜味椰菜,還有甜味的豉油淋向白飯搭救。

我發覺在「彩虹港鐵站」裡面的分店「唐記包點」,無法滿足我對「牛肉飯」的真正需求。所以我後來需要尋找其他可以製作,和提供「咖喱牛腩飯」的「唐記包點」。

雞肉牛肉飯

2019-12-04
5 分鐘 (外賣自取)
2019-08-09 433 瀏覽
近期唐記搞搞新意思,推出左流心阿華田包~作為朱古力愛好者嘅我點可以唔試下呢!☺️流心阿華田包 (價惠價 $5)真係好流心呀!一咬個包啲阿華田醬湧哂出來!好幸福嘅味道呀🥰🥰 中意朱古力嘅朋友一定要試呀!🤤🤤ps 因為啲阿華田醬又滿又流心,食嘅時候唔小心流左啲醬落我條裙度😯 所以食嘅時候小心啲呀🤗
近期唐記搞搞新意思,推出左流心阿華田包~
作為朱古力愛好者嘅我點可以唔試下呢!☺️
流心阿華田包

流心阿華田包 (價惠價 $5)
外賣自取
流心阿華田包
2019-08-09 339 瀏覽
唐記包食得多 因為早餐食又飽肚叉燒包是我頭號首選 個包多汁又多餡食左幾年質素都冇變近排新出了柯華田產品柯華田奶茶和柯華田包奶茶味道濃郁茶味濃又有柯華田香味好配合而柯華田包則流心好平好抵食衣加唐記新出了好多點心燒賣更進步了 上面竟然放了蝦 🦐個感覺同去左酒樓食一樣最後,大大個糯米雞,一拎上手已經好重手一打開就見到好多餡有雞,臘腸,豬肉碎,冬菇等等個糯米飯吸收晒d汁 所以好入味 食完一個糯米雞好似食完一餐飯咁飽
唐記包食得多 因為早餐食又飽肚

好平好抵食

衣加唐記新出了好多點心
燒賣更進步了 上面竟然放了蝦 🦐
個感覺同去左酒樓食一樣

最後,大大個糯米雞,一拎上手已經好重手
一打開就見到好多餡
有雞,臘腸,豬肉碎,冬菇等等
個糯米飯吸收晒d汁 所以好入味
食完一個糯米雞好似食完一餐飯咁飽
2019-08-06 299 瀏覽
這天非常繁忙,但我當日有任務,負責外賣晚餐回家給家人。我個人比較懶散,而且時間有限,所以我簡簡單單在地鐵站買些蒸包及蒸飯。地鐵站的蒸包及蒸飯好似稍貴一點點。但這裡有蒸飯優惠套餐。一份蒸飯、一份點心還有一包飲品,帶回家做晚餐應該很足夠!但其實我時間有限,只能把外賣帶回家,然後自己吃個饅頭充飢。我很喜歡這種麥皮饅頭,仔細品嚐會覺得饅頭很甜!我偷吃了一塊排骨,我覺得肉質挺好,味道亦不錯。蒸飯還配上了蔬菜,算是健康晚餐了!
地鐵站的蒸包及蒸飯好似稍貴一點點。
2019-08-04 117 瀏覽
這天因為工作需要被安排到彩虹地鐵站工作 ,同樣是月尾的時間, 十分幸運的。這裏也有 唐記包點, 絕對適合我這個 荷包肝硬化的人士。 餐廳位於地鐵站的閘外, 和一般的唐記包點一樣, 效率勁高 。剛好到達的時間還有兩名人士在我前面, 等候時間不用太久, 而我點算的食物就是燒賣, 看似簡單普通的燒賣, 吃起來口感有咬口 ,帶點彈牙, 還帶點肉汁,味道咸度剛好,如果加入小量蝦,絕對更加美味, 燒賣來說絕對是做得不錯, 大師級水準, 令我覺得 更像酒樓的作品, 這樣的價錢,有這個質數, 不用考慮什麼。

2019-08-03 90 瀏覽
今晚叫外賣懶得煮,梗係喺地鐵站買唐記返屋企做晚餐啦,  彩虹地鐵站灣唐記做緊套餐, 蒸飯加點心再送多一盒烏龍茶,45蚊,叫咗排骨飯 同埋蒸豬肉燒賣。 排骨飯 排骨飯非常大盒, 椰菜比得非常之多, 再加埋四粒杞子燒賣, 屋企大男人肯定夠飽, 配埋凍頂烏龍茶就簡直perfect。 章魚肉餅飯 另外仲叫咗個章魚肉餅飯, 單買盒廿七蚊,  章魚肉餅好大塊有章魚粒粒同埋馬蹄粒粒喺入面, 食落爽口。 另外仲叫咗四個包第二朝做早餐, 香姑雞包  有木耳又有雞肉, 夠爽口, 最緊要夠大個包,夠曬飽。 叉燒包  叉燒味濃但唔會太鹹, 啱曬平時冇得去飲茶嘅我。 菜肉包  菜同肉一半一半營養均衡, 包蒸得夠軟熟,好味。 麥皮 饅頭 加添麥皮的饅頭有纖維, 又夠軟熟,比白饅頭好食。
今晚叫外賣懶得煮,梗係喺地鐵站買唐記返屋企做晚餐啦,

排骨飯

排骨飯非常大盒, 椰菜比得非常之多,

再加埋四粒杞子燒賣,

屋企大男人肯定夠飽, 配埋凍頂烏龍茶就簡直perfect。

章魚肉餅飯

另外仲叫咗個章魚肉餅飯, 單買盒廿七蚊,
章魚肉餅好大塊有章魚粒粒同埋馬蹄粒粒喺入面, 食落爽口。

另外仲叫咗四個包第二朝做早餐,
香姑雞包

有木耳又有雞肉, 夠爽口, 最緊要夠大個包,夠曬飽。
叉燒包

叉燒味濃但唔會太鹹, 啱曬平時冇得去飲茶嘅我。
菜肉包
菜同肉一半一半營養均衡, 包蒸得夠軟熟,好味。

麥皮 饅頭

加添麥皮的饅頭有纖維, 又夠軟熟,比白饅頭好食。
2019-08-03 62 瀏覽
暖在心唐記包點                               住在九龍, 平日放假唔洗返工, 都會出MONK KOK TSIM SHA TSUI SHOPPING~比較方便又多野買。今日出來是為了家人買書, D 書好費呀, 一年就近2000多了~~~吐血。3省點錢就唔出餐廳食啦, 去了買飯盒平平地食, 有new ovatine $5 only. original is $8 好鬆軟中間流心有朱古力味加點麥香.組合意想不到。要熱食先會有流心效果架
暖在心
唐記包點

3省點錢就唔出餐廳食啦, 去了買飯盒平平地食,

-尋日竟然打8號風🌬️☔,放工返到屋企附近都晏晏地, 基本上好多餐廳都close 咗喇。慘喇😩, 小妹好肚餓囉👉👈。好彩落到地鐵層, 仲有食店營業緊啫😻。有救喇✌️。係Menu 見到平時嘅蒸飯之外, 竟然見到期間限定嘅流心阿華田包👀,新搞作喎,幾有新鮮感喎🤠。流心阿華田包($5)小妹見咁特別, 又limited edition喎, $5 個咋,好抵吖🤑🤑,就買3個食下先。雖然我係買外賣返屋企食, 但嗰包係膠袋咁耐,都無痴走外皮喎,仲咁靚仔👍👍。咬開一啖👄,內餡仲有流心架🤤。好阿華田味,甜而不膩。鮮竹卷($18)堅好食😽😽, 唔講得笑,仲好食過酒樓。鳳爪🐓排骨飯($27)小妹幾驚冇咗個鳳爪🙈, 原來只係排骨多得滯,遮住咗鳳爪啫。章魚🐙肉餅🐖飯($27)肉餅有半盒飯咁大架, 又夠曬厚身,抵食、好食。樽裝奶茶🥤($12)原來唐記都有飲品喎, 呢啲奶茶唔錯,茶味夠曬香。 小妹想話個樽夠哂實淨,用多幾次都得,又哂環保👍。==========唐記包點港鐵彩虹站CHH15號舖

好彩落到地鐵層, 仲有食店營業緊啫😻。有救喇✌️。

係Menu 見到平時嘅蒸飯之外,

流心阿華田包($5)

咬開一啖👄,內餡仲有流心架🤤。好阿華田味,甜而不膩。

鮮竹卷($18)
堅好食😽😽, 唔講得笑,仲好食過酒樓

鳳爪🐓排骨飯($27)
小妹幾驚冇咗個鳳爪🙈, 原來只係排骨多得滯,遮住咗鳳爪啫。

章魚🐙肉餅🐖飯($27)
肉餅有半盒飯咁大架, 又夠曬厚身,抵食、好食。

樽裝奶茶🥤($12)

==========

唐記包點
港鐵彩虹站CHH15號舖
外賣自取
  • 流心阿華田包
  • 鮮竹卷
2019-07-03 135 瀏覽
唐記包食得多 因為早餐食又飽肚衣加唐記有凍包推出姐姐教蒸8分鐘就食得啦每朝起身都可以蒸個熱呼呼既包食又飽肚又抵食仲出左好多唔同款式的蒸飯近日仲推出左飯卷 好抵$260 有12個飯平均每個飯都係$21.7叉燒包是我頭號首選 個包多汁又多餡食左幾年質素都冇變過 第二最愛的包是菜肉包菜肉包同樣是多餡又多汁 大愛衣加唐記新出了好多點心個感覺同去左酒樓食一樣紅豆糕愈來愈少地識有得賣原來唐記衣加都有得賣 價錢抵又好食夠彈牙 又勁多紅豆啖啖都食到紅豆紅豆仲要好大粒
唐記包食得多 因為早餐食又飽肚

夠彈牙 又勁多紅豆
啖啖都食到紅豆
紅豆仲要好大粒

2019-06-29 86 瀏覽
真係好多間分店,mtr總有一間,一個人去茶樓食dim sum都幾貴,呢種可以外賣又有齊大路點心,price is half only and no 茶芥,心癮起去食都幾去架 買返屋企慢慢食又有燒賣,一客4粒我自己都食曬,豬肉多而唔肥,仲混有少量蝦肉,食出更鮮架味道,同埋有片腐皮係底蒸唔怕黏住架同埋我好鐘意佢地肉包,因肉多叮熱做afternoon tea or mid night dinner ,買定一堆在家慢慢食,又可隨時翻熱

2019-06-25 60 瀏覽
呢間位於彩虹地鐵站嘅唐記包點,位置真係好方便,一出閘就係,所以好多時我嘅早餐晚餐都會喺度解決。見佢餐牌有款蒸飯套餐,可以自選一款蒸飯配一款點心,仲附送一盒烏龍茶。所以就叫咗一款章魚肉餅飯同燒賣,雖然價錢好平,但飯嘅份量絕對唔少,晚餐來講絕對飽肚。另外仲叫咗一款北菇滑雞雞飯配蛋燒賣,而家已經好多酒樓冇呢款燒賣,估唔到唐記包點都有,價錢仲好平。每逢屋企冇時間煮晚飯,或者有時攰得滯懶得煮,唐記包點真心係窮人因物,又快又抵食!周圍都有分店!

2019-06-23 72 瀏覽
今天只有一個人吃午餐,所以簡簡單單買抵食的蒸飯!這是一個$45的套餐,有一個蒸飯、一份點心以及一包紙包飲品。這裡的蒸飯質量一向很好,份量十足,價格實惠,而且有菜、有肉,很適合一個人獨食。這次的鳳爪排骨飯有很多我喜歡的豬軟骨,軟骨脆脆的,質感很好!點心我選了燒賣,味道不錯。撇除沒有蝦,基本上跟茶樓吃到的味道差不多。飲品是紙包飲品。我從未喝過冷泡無糖凍頂烏龍口味的紙包飲品,味道挺不錯,而且吃蒸飯點心配上茶當然是最適合不過的配搭!
今天只有一個人吃午餐,所以簡簡單單買抵食的蒸飯!