2018-10-31 2331 瀏覽
吃過唐宮小聚數次,這次終於有機會帶爸爸媽媽來嚐嚐! 週末沒有訂位,不過只是等候了十分鐘左右就有位啦!花多眼亂很多選擇啊!我們這次就決定點了小聚拼盤、荷葉蒸飯和最有人氣的白玉王鴿!每次來到看到餐碟都仍然會覺得很可愛!碟上的螞蟻/蒼蠅讓人覺得一定是食物太好吃了!首先來的是小聚拼盤 — 皮蛋豆腐、沙薑豬手和雞絲拉皮。皮蛋豆腐個人超喜歡!豆腐切的非常薄身真的好考功夫,嫩滑的豆腐配上芝麻醬很夾!中間有切碎了的皮蛋加上大量蔥花,整個組合相當不錯呢!沙薑豬手份量雖然比想像中少,豬手切件大大啖啖肉! 味道挺惹味,只是略嫌有點過鹹。雞絲拉皮充滿麻油的香味!滑溜溜的粉皮,和三種配料:鮮嫩雞肉絲、新鮮蘿蔔絲和爽口青瓜絲的份量也很夠,與芝麻醬攪拌均勻,滋味無窮!接著就是熱辣辣的荷花蒸飯!一上來就聞到陣陣荷葉香味,而飯的份量也不少,快要滿瀉的感覺。米飯粒粒分明,同時做到微微濕潤又帶點黏口,非常好吃! 配料有瑤柱、鮮蝦、火鴨和雞丁,相當足料!而整體飯的味道吃得出點點鹹蛋的鹹香和蝦肉的鮮味! 這樣的材料和高質的飯粒讓人一口接著一口,吃個不停!最後就是主角出場啦!白玉王鴿每人限量一隻,$29.9一隻的價錢相當相宜!乳
吃過唐宮小聚數次,這次終於有機會帶爸爸媽媽來嚐嚐!
週末沒有訂位,不過只是等候了十分鐘左右就有位啦!

花多眼亂很多選擇啊!

我們這次就決定點了小聚拼盤
荷葉蒸飯
和最有人氣的白玉王鴿

每次來到看到餐碟都仍然會覺得很可愛!
碟上的螞蟻/蒼蠅讓人覺得一定是食物太好吃了!

首先來的是小聚拼盤
— 皮蛋豆腐
、沙薑豬手
和雞絲拉皮

小聚拼盤

個人超喜歡!豆腐切的非常薄身真的好考功夫
,嫩滑的豆腐配上芝麻醬很夾!
中間有切碎了的皮蛋加上大量蔥花,整個組合相當不錯呢!

沙薑豬手
份量雖然比想像中少,豬手切件大大啖啖肉!
味道挺惹味,只是略嫌有點過鹹。

雞絲拉皮
充滿麻油的香味!

接著就是熱辣辣的荷花蒸飯
!一上來就聞到陣陣荷葉香味
,而飯的份量也不少,快要滿瀉的感覺。

荷花蒸飯

米飯粒粒分明,同時做到微微濕潤又帶點黏口,非常好吃!
這樣的材料和高質的飯粒讓人一口接著一口,吃個不停!

最後就是主角出場啦!白玉王鴿
每人限量一隻,$29.9一隻的價錢相當相宜!乳鴿的size比外面一般的要大,外皮燒的特別香脆可口!
一撕開油脂四溢相當吸引,而肉質鮮嫩多汁
,味道剛剛好不會太鹹!
下次再來的時候一定要encore 啊!
值得一讚的是餐廳為客人準備手套、骨桶和濕紙巾,非常細心值得加分!

小聚拼盤
2018-12-02 664 瀏覽
These custard buns are so good I could order a basket all for myself! 🤤 They come piping hot and filled with lots of molten custard inside. I’d even say they’re on par with the 新興 ones in taste but obviously with better presentation! Their custard buns are becoming so well known that you can now find recreations of them in Chinatowns all around the world! 🌎 I love the golf brush detail on the bun, giving it an elegant and sophisticated look. Who thought that dim sum could be o photogenic?
  • 黑金流沙
2018-11-19 1170 瀏覽
是日拜完山媽媽話飲茶,就帶老媽子試唐宮小聚,她食慣傳統中式茶樓,未食過咁fusion 嘅點心,去到話做乜咁暗看唔到,老人家唔慣,她話未試過咁特別點心,她都話好味道,三個人就叫了二隻乳鴿和其他點心,好味道水準保持到,乳鴿加了價要$33了。
2018-11-18
  • 乳鴿
2018-11-18 989 瀏覽
book 左唐宮飲茶第一次黎呢幢大廈食野,一直都知有幾間食肆但知貴貴地都冇幫襯。今次就試試首先有個荷葉飯火焰菠蘿,算係呢度嘅 signature dishgimmick野幾特別,值得推介 (呃到下 like)原來裡面係菠蘿牛腩,少少辣,好惹味黑金流沙包,我至愛嘅顏色配搭 XD流沙效果做得不錯小小蘋果其實係蘋果嘅樣,事實係一個包黎嘅內裡係甜嘅餡黑椒洋蔥雞煎包,冇乜特別,只係黑白色同有黑白芝麻紅菜頭蝦餃,呢個我反而幾 buy,又整得幾靚麻辣燒賣,自己個人唔食辣野就頂唔順最後叫番個dessert platter先平衡番剛才嘅辣味分別係椰汁紅豆,木糠奶凍 (佢指嘅木糠應該係頂頂個堆似 oreo 餅碎),冰糖紫燕 (素燕窩) 食落感覺似大菜糕冇諗過佢甜品係咁細份量有機會再黎試下其他野
book 左唐宮飲茶
今次就試試

首先有個荷葉飯

火焰菠蘿,算係呢度嘅 signature dish
gimmick野幾特別,值得推介 (呃到下 like

原來裡面係菠蘿牛腩,少少辣,好惹味

黑金流沙包,我至愛嘅顏色配搭 XD
流沙效果做得不錯

小小蘋果
其實係蘋果嘅樣,事實係一個包黎嘅
內裡係甜嘅餡

黑椒洋蔥雞煎包,冇乜特別,只係黑白色同有黑白芝麻

紅菜頭蝦餃,呢個我反而幾 buy,又整得幾靚

麻辣燒賣,自己個人唔食辣野就頂唔順

最後叫番個dessert platter先平衡番剛才嘅辣味
冇諗過佢甜品係咁細份量

有機會再黎試下其他野
2018-11-14
  • 火焰菠蘿
每次經過呢間餐廳,人都非常非常多,尋晚終於的起心肝去排隊試一試!一試過之後,真係愛上咗呢間餐廳,性價比極高😆價錢完全唔貴,食物賣相同味道都十分好👍🏻餐廳環境乾淨,每隻碟都有小驚喜,有趣怪昆蟲貼圖喺碟上面,幾可亂真🤣我地一行8人,叫咗好多野食,每樣野食水準都好高,以下精選咗12道我覺得好好味,值得再encore既菜式:鴨舌好入味,連每一條骨都損埋,必食😋荷葉飯有陣荷葉香,食得出係連埋荷葉一齊蒸,而唔係將飯求其蒸完擺喺荷葉度就算👍🏻呢碟腐乳蟶子係全晚食過最好食既餸,encore咗一碟!無諗過腐乳炒蟶子個味係咁夾,腐乳帶出到蟶子既鮮味,夾雜住陣陣既酒香味,正👍🏻數到最可愛既菜式,應該係呢隻紫薯豬豬🐷 可愛到完全唔捨得食,入面既紫薯唔甜但好香,岩晒我呢啲好驚太甜既食客!呢個火焰菠蘿好睇又好食🍍🔥 入面既咖哩牛腩炆得好冧好入味!入面既蝦好大隻,出面既雲吞皮炸到卜卜脆,同行既細路仔都好鍾意食👧🏻乳鴿好好食!一上碟時,乳鴿皮都仲係脆😋呢啲一隻隻既麻雀係椰汁糕,好香椰汁味,唔會好甜,好味!呢個包面抹上一筆筆金漆既包,係流心奶皇包~一摵開包,入面既奶皇好似瀑布咁流出嚟,奶香味香😍嗰日有人生日,所以專登叫

鴨舌

鴨舌好入味,連每一條骨都損埋,必食😋

腐乳蟶子

紫蓉豬豬

火焰菠蘿

呢個火焰菠蘿好睇又好食🍍🔥 入面既咖哩牛腩炆得好冧好入味!

脆蝦雲吞

乳鴿好好食!一上碟時,乳鴿皮都仲係脆😋

呢啲一隻隻既麻雀係椰汁糕,好香椰汁味,唔會好甜,好味!

冰皮壽桃

嗰日有人生日,所以專登叫咗壽桃,咁精緻既冰皮壽桃令我大開眼界😳

肉鬆抓餅

佢個手抓餅炸得好脆好香,雖然入面既材料得肉鬆同蔥,但簡單得嚟好好食!

小蠔煎餅

炸蠔餅入面有好多隻蠔,每一啖都會有蠔食到😍

成餐飯我地都食到嘩聲連連,對某幾道餸既樣為之讚嘆
呢度野食唔貴,睇得又食得,絕對會再嚟食!
2018-11-17
冰皮壽桃
肉鬆抓餅
小蠔煎餅
2018-11-14 1015 瀏覽
正所謂「有朋自遠方來,不亦樂乎。」難得台灣❤️朋友過來探我,當然要帶他試試香港特色的烤乳鴿🐦爬文好耐,發現唐宮最方便、評價也不錯,就決定選它了!·唐宮小聚是一間摩登中菜館,主打精緻點心及新派粵菜,裝潢新潮,顛覆傳統的🇭🇰港式風格~————————🔸雲吞擔擔 dan dan noodles + shrimp wontons $59 📍8/10對我這個本地人來講,本餐最驚喜的居然是擔擔麵!這碗麵非常合小編口味,因為辣油好多,但不會嗆辣;花生醬較少,香而不膩,面上一大把蔥還令香味提升一個層次☺️原本小編很怕吃擔擔麵,不喜花生醬太多太膩口,但這個調味就剛剛好!麵質感覺似拉麵,吃起來不軟爛;一碗麵有四大顆雲吞,薄薄的雲吞皮包著滿滿的蝦肉🦐,爽口Q彈又鮮美,不錯不錯~🔹白玉王鴿 signature roasted white king pigeon $29(每人限堂食一隻)📍8/10不講不知,台灣原來唔興食乳鴿,要食就一定要去高級飯店先有~❤️朋友食一啖就即刻愛上,大讚肉質特別,皮脆肉嫩,但就略嫌太細隻,食幾啖就冇曬😂🔸黑金流沙 charcoal custard buns $49 📍7/10新鮮出爐的流
————————
🔸雲吞擔擔
雲吞擔擔

(每人限堂食一隻)📍8/10

黑金流沙

新鮮出爐的流沙包,竹炭外皮非常軟熟,配合內層的流沙奶黃餡,單睇賣相已經令人食指大動~不過比起它華麗的外表,味道就相較平凡,沒什麼驚喜😅

題外話/補充資料: 餐具有特色,瓷碗畫有🐜或蒼蠅等昆蟲‼️餐廳很大及光猛🌟但留意繁忙時間需等位
2018-08-02
雲吞擔擔
2018-11-13 575 瀏覽
之前夜晚黎試左D小菜,今次黎就主要係想食蒸點, 因為見佢都好多新式點心整到鬼鬼馬馬咁但原來佢蒸點都五花八門好多選擇, 可惜今次得兩個人黎食唔到太多所以就叫左佢個"點來聚聚" 係一個蒸點拼盤黎, 幾得意咁一個大蒸籠仕面有五個小蒸籠而入面分別係有一件墨魚汁餃,芋蓉流沙,柚子蝦餃,蜂巢糕,同埋賽螃蟹餃每件都幾大粒, 如果你1516唔知揀咩蒸點好, 呢個用黎淺嘗試味就最岩而5種入面最中意就係個蜂巢糕, 賣相方面佢CUT成一個心形咁相當吸睛, 望落有一個一個窿咁十足一似一個蜂巢而口感方面煙煙韌韌, 有淡淡既蜂蜜味又唔會太甜太漏, 當甜品食一樣得

點來聚聚
2018-11-09
點來聚聚
2018-10-19 2222 瀏覽
上環嘅L Place 全座都係餐廳,喺中環過去算係walking distance,方便約朋友食飯。今日能得舊同事得閒,一齊上嚟試下呢間熱門名店。店面嘅裝修係新派偏西式的,燈光充足,以長方枱取代圓枱。點心比起一般酒樓貴20%~30%左右,主要係食精緻嘅賣相。『蘑菇包』係招牌菜。自從唐宮小聚推出後,好多酒樓都有樣學樣。第一次食,覺得個包真係做到惟妙惟肖,尤其係嗰條菇莖真係神來之筆。內餡係菇同豬肉嘅組合,落咗少少黑松露醬,所以食落好香口。『溏心皮蛋』砌成兩條金魚形狀,係視覺享受。入口係正常味道,加上少許辣油更正。『金沙四季豆』用鹹蛋黃包裹四季豆再炸,香口惹味。比起傳統做法更易入口。我哋仲嗌咗另外幾個點心,埋單$300一位,當體驗一次咁囉。

我哋仲嗌咗另外幾個點心,埋單$300一位,當體驗一次咁囉。
2018-09-27 3295 瀏覽
已經幫襯咗幾次, 今次同朋友去,因為朋友冇幫襯過。 新開張嗰陣,幫襯第一次, 覺得新派中菜好特別, 以唐宮小聚嘅位置嚟講, 喺中環核心地帶, 價錢唔算貴。今次幫襯,叫左佢嘅signature 乳鴿, 冇之前咁香脆,咁熱。 松露香菇包依然都好食。佢仲有其他特式點心, 例如玫瑰花包, 同豬仔包, 但係一個要二十幾蚊, 有啲唔值。

2018-09-23 2934 瀏覽
金沙玫瑰🌹($28)個包實靚到不得了,可惜內裡紅豆蓉太少,但依個價錢,就完全唔值🙅🏻‍♀️..紫蓉豬豬🐷 味道就普通吧!白玉王鴿 ($29.9/隻)烹調絕不馬虎,肉質嫩滑。留意返💁🏻‍♀️每人只限堂食一隻。餐廳細心附上一人一對膠手套🧤唔會整污糟整污糟手仔👍🏻..麻辣燒賣 食落有麻辣味,而上面肉碎偏鹹,整粒燒賣係糯米嚟嘅,食完有點兒濟,不推🙅🏻‍♀️..無咁簡「蛋」($119)本以為川椒雞伴上生雞蛋汁可中和辣味,原來係冇咁簡單,雞蛋只係一個假象,其實係芒果汁,個汁食落有桂花香,好食!..炸蝦多士🦐 ($79/3件)脆卜卜,熱辣辣,食落有少少黑松露味,蝦膠爽口彈,值得一試✨.除包點之外 整體也不錯 下次會再嚟的
紫蓉豬豬🐷 味道就普通吧!

除包點之外 整體也不錯 下次會再嚟的

2018-09-23 2263 瀏覽
由幾年前開張已光顧,當時都要覺得讚👍🏼近期搬了office近左,更加多去光顧,真係百忙之中都忍唔住要抽時間俾個👍🏼👍🏼👍🏼讚!乳鴿:好有味,但略嫌喊左少少,但都好好味。大廚應該係炸前已用醬料奄製過夜,完全唔洗用鹽或醋。真係好流沙,但個人口味略嫌咸蛋比例偏少。鮑汁鳳爪好漲口好杰,隻隻爪都大仔,而且唔會炆到甩皮甩骨,影響賣相。磨菇包賣相已經非常精緻,栩栩如生,食落仲有香香的菇味,且還能咬到細細粒的蘑菇肉,配以搞爛爛蘑菇蓉,真的一流
由幾年前開張已光顧,當時都要覺得讚👍🏼

乳鴿:好有味,但略嫌喊左少少,但都好好味。
大廚應該係炸前已用醬料奄製過夜,完全唔洗用鹽或醋。

真係好流沙,但個人口味略嫌咸蛋比例偏少。

鮑汁鳳爪
好漲口好杰,隻隻爪都大仔,而且唔會炆到甩皮甩骨,影響賣相。

磨菇包
2018-09-16 2140 瀏覽
此乃主打新式點心的店,好彩朋友有book 枱,如果5係6個人應該排好耐先有位。到時朋友已叫了一整枱餸😍墨汁蝦餃~皮不夠薄,我都係鐘意傳統的皮薄餡靚的蝦餃😗麻辣燒賣~估5到真係幾辣下,但我覺得豬肉太咸😕松露香菇包個樣好靚同埋鐘意佢有把香菇切粒做餡,食落幾有口感。乳鴿熱烘烘上,仲好細心有俾手套🧤黑金流心奶皇包好華麗~不過食落同普通奶皇包無分別紫薯豬包~好足紫薯🍠蓉,自己食一個會好膩,所以食半個好了!

墨汁蝦餃~皮不夠薄,我都係鐘意傳統的皮薄餡靚的蝦餃😗

麻辣燒賣~估5到真係幾辣下,但我覺得豬肉太咸😕

乳鴿熱烘烘上,仲好細心有俾手套🧤

黑金流心奶皇包好華麗~不過食落同普通奶皇包無分別

紫薯豬包~好足紫薯🍠蓉,自己食一個會好膩,所以食半個好了!
2018-09-01 2225 瀏覽
同事生日,一行7人黎呢到慶祝!叫到成台點心,有出名既乳鴿,流沙包,蟶子,燒賣,榴槤糯米糍⋯⋯等等味道其實好一般,出口梳化位冷氣機滴水,食食下飯有冷氣機水滴落隻杯到服務都ok既,正正常常。最後埋單竟然要248,幾貴,食西餐好過
同事生日,一行7人黎呢到慶祝!

服務都ok既,正正常常。
最後埋單竟然要248,幾貴,食西餐好過
2018-08-28 1558 瀏覽
Came here for dimsum because it is in the middle of my place and my friend’s place. The dimsum selection here was not as extensive as the traditional ones. The quality of dimsum made up to it - good quality Siu Mai and Har Gaw. Their buns were very cute - in mushroom shape and spiral shape.One of my favourite is their glutenous rice wrapped in lotus leave. It was made with healthy 3 colour rice and it was not as heavy as the traditional type.

第二次嚟,都係有訂枱,訂1點鐘👌。但上到嚟,就要喺條好窄嘅 LIFT 口位,迫住咁企喺度第🤦‍♂️❗️今日等咗廿幾分鐘😱,先入到去😓❗️點解餐廳咁耐以來🤔,都唔諗啲方法,去安排番枱嘅呢😖❓客人食完離開時,等 Lift 都有排等🤦‍♂️,比啲指示叫客人離開時行樓梯啦👌。講番食物,醉雞酒味唔太濃,雞肉滑但冇雞味😏。醉蟹蟹細細隻,酒味唔太濃,好味道😋。蟹粉球,成個煎埋咁😄,入面包住啲蟹粉撈埋其他食材嘅嘢😋。芥蘭同西蘭花,我都好少食菜嘅😛。麻辣燒賣,入口就感到辣😖,麻就唔覺有🤪,味道普通啫🤨。脆蝦雲吞,真係估佢唔到🤨,加埋芝士喺入面😃,有拉絲架😋。蝦腸粉好普通,冇咩特別😏。乳鴿就係必食架喇👍,就連佢個頭我都唔會放過架😁,肉嫩多汁😋,我唔用手套架👌,食完可以啜手指回味呀😁。
第二次嚟,都係有訂枱,訂1點鐘👌。
今日等咗廿幾分鐘😱,先入到去😓❗️
點解餐廳咁耐以來🤔,都唔諗啲方法,去安排番枱嘅呢😖❓
講番食物,醉雞酒味唔太濃,雞肉滑但冇雞味😏。
醉蟹蟹細細隻,酒味唔太濃,好味道😋。
蟹粉球,成個煎埋咁😄,入面包住啲蟹粉撈埋其他食材嘅嘢😋。
芥蘭同西蘭花,我都好少食菜嘅😛。
麻辣燒賣,入口就感到辣😖,麻就唔覺有🤪,味道普通啫🤨。
脆蝦雲吞,真係估佢唔到🤨,加埋芝士喺入面😃,有拉絲架😋。
蝦腸粉好普通,冇咩特別😏。
醉雞
醉蟹