2025-07-11 0 瀏覽
哲平食堂想係尖沙咀K11 平平地食個丼飯, search 完原來係三田製麵所隔離有呢間. 簡單既裝潢三文魚帶子丼 $88三文魚同帶子好大片厚. 特別係帶子好鮮甜. 加左$12溫泉蛋, 打完撈蛋液撈飯都好正. 飯選左壽司飯, 亦可以揀白飯, 沙津或半飯半菜. 選左薑香鰹魚醬油, 有好香鰹魚味, 別有番風味三文魚親子丼 $92同樣係肥美嘅三文魚, 仲有咸鮮魚子豐富口感, 同樣選左壽司飯, 不過略偏濕. 試左下香辛辣蛋黃醬, 微微辣都幾特別.
哲平食堂

三文魚帶子丼 $88

三文魚親子丼 $92

2025-07-09 0 瀏覽
如果想食魚生又想要啲經濟啲嘅選擇呢一間餐廳都唔錯,合乎性價比,而且質素好過地鐵站嘅外賣店,你呢位置超方便位於K11 Art Mall蒜香墨魚仔🐙($24)勁多醬,濃烈嘅蒜香味道勾起兒時嘅回憶食撈麵嘅時候,墨魚仔Q彈招牌海鮮丼🐠($78)可以揀飯底可以揀白飯,醋飯或者沙律又唔同嘅選擇而且醬料方面都幾得意,除咗一杯有刺身醬油仲有蛋黃醬,沙律醋,薑香鰹魚汁,可以自由Mix and match 。招牌海鮮丼嘅魚生都有幾多種類包括三文魚子、鰻魚、三文魚、小貝、八爪魚等等,啖啖滿足

蒜香墨魚仔🐙($24)

招牌海鮮丼🐠($78)

見OpenRice評價好多人話好食就諗住試下,見到佢menu個圖都ok入到去第一下感覺點解間野咁熱(?之後見到佢有個自動販賣機,都幾搞笑,間餐廳都唔係大點左個三文魚帶子丼飯,出到黎真係黐線,得三去薄既三文魚同帶子,第一啖食左個飯先,真係奶野…熱既(?!我真係未食過丼飯係熱既,仲要唔係壽司飯…係平時好普通個啲白飯,咁啲凍嘅三文魚同帶子咪熱晒?🥴之後食個三文魚完全冇鮮味🤢帶子就好啲啲,但完全唔推介去試,一啖三文魚/帶子+一啖熱白飯,真係難食到,完全唔知食緊乜🫩極之唔推介去食…一個丼飯$88,個量真係…呢個價錢食其他壽司舖好過,坐又唔舒服🤢仲有一張吧枱見到有頭髮,好懷疑其實有冇清潔過,地下又有跌咗嘅筷子😮‍💨

三文魚帶子飯
2025-07-01
2025-06-27 170 瀏覽
K11商場新開咗一間日式丼飯,人均幾十蚊就埋到單,非常抵食,咁大件事點解冇人講?🤔🤔招牌海鮮丼🦐🦑 $78呢一個招牌海鮮丼,入面有非常多料,包括有三文魚、吞拿魚、鰻魚、三文魚子、帶子、玉子、青瓜,每一啖口感都非常豐富,呢一個價錢真係超值!炙燒三文魚明太子丼🐟 $80明太子真係丼飯恩物,撈飯真係一流!配埋火炙三文魚又香又好味~佢哋嘅丼飯好貼心,可以揀壽司醋飯、白飯、半白飯半菜、沙律,咁就可以因應返自己嘅食量選擇,想食得健康啲,仲可以揀沙律添~另外,每個丼飯都有一款醬汁,分別可以選擇香辣蛋黃醬、和風沙律汁、薑香鰹魚醬油、刺身醬油,我自己試咗香辣蛋黃醬,覺得呢個醬汁無論係撈飯 定係 配沙律都好夾~芥辣八爪魚🐙 $24呢一個八爪魚同平時食開紅色嗰隻唔一樣,感覺上更加彈牙,好食!小貝柱🐚 $18呢個小貝柱$18就有好多粒好抵食,加餸一流!

招牌海鮮丼🦐🦑 $78

炙燒三文魚明太子丼🐟 $80

芥辣八爪魚🐙 $24

小貝柱🐚 $18
呢個小貝柱$18就有好多粒好抵食,加餸一流!
2025-06-20 219 瀏覽
「由主廚山下哲平創立,提供性價比高的高質素地道日式海鮮丼」,為食🐑同朋友試吓係咪真係咁抵食先!🩷招牌海鮮丼 $78(食材有:三文魚籽、鰻魚、三文魚、小貝柱、八爪魚、吞拿魚、蝦、玉子、青瓜)‼️招牌必點!一個丼飯有齊勁多配料,主要使用角切魚生同海鮮,除咗有常見嘅三文魚吞拿魚之外,仲包括蒲燒鰻魚,充滿咬口嘅八爪魚,每一啖入面都有多重口感,推薦!為食🐑對丼飯嘅要求,食材一定要新鮮,飯軟硬度要恰當,飯方面可以揀白飯同醋飯,我自己鍾意醋飯,多少少酸味,同刺身豉油都好match!❤️明太子$18建議加明太子:呢隻明太子嚟自福岡,呈橙紅色,微辣但唔會過咸,用嚟配飯食啱啱好!🩷三文魚帶子丼 $118加溫泉蛋 $12三文魚係港人之愛,加埋新鮮嘅帆立貝,味道都新鮮,我自己鍾意加埋溫泉蛋,蛋汁混合飯一齊食無敵!💛有時候想簡簡單單食丼飯,呢間都好適合,呢間店比較細,好適合孤獨美食家,唔太適合一班人gathering!

🩷招牌海鮮丼 $78

❤️明太子$18

🩷三文魚帶子丼 $118
加溫泉蛋 $12

• 招牌海鮮丼
2025-06-13 421 瀏覽
今日終於踩入呢間喺日本紅到嚟香港嘅哲ぺい食堂啦~坐低就感受到店舖係走日式快餐風,有少少築地食堂feel,快靚正嗰隻!🧡 我點咗 招牌海鮮丼:成碗色彩繽紛又冇半點偷工減料,重點係佢啲配料超足料,食到有爆汁三文魚籽、甜甜地嘅玉子、爽口鰻魚、新鮮三文魚、吞拿魚、蝦,仲有小貝柱、八爪魚、青瓜每一啖都食到唔同口感同層次,刺身級數絕對對得住價錢!💗 另一碗係 帶子丼:主打係甜甜滑滑嘅帶子,加埋芥末同紫蘇葉一齊食,清爽得嚟唔會膩~想食得清淡啲,揀佢就啱晒!🌶️ 小食方面我試咗個 芥辣八爪魚:爽口彈牙,芥辣勁但唔嗆,開胃一流!⚠️ 唯一小建議:如果你係細食之人,記得留返肚食,份量比想像中多少少🤣📸環境乾淨企理,吧枱位望住師傅手起刀落都幾療癒~
每一啖都食到唔同口感同層次,刺身級數絕對對得住價錢!
📸環境乾淨企理,吧枱位望住師傅手起刀落都幾療癒~
2025-06-11 339 瀏覽
同朋友經過尖沙咀,見到出邊滿滿的人流,餐牌價錢不貴!所以就進去哲ぺい食堂 TEPPEI SYOKUDO!他們有自助販賣機或人手下單~地方雖然不大,坐位可以望到街外景感覺開陽!🍣大盛海鮮丼內有三文魚籽,鰻魚、三文魚、小貝柱、八爪魚、吞拿魚、蝦、玉子和青瓜🥒份量大份又豐富!選擇了醋飯底和豉油~刺身新鮮美味😋🍣三文魚帶子丼我選擇了一半是白飯一半是沙律菜!感覺新鮮不錯,不用吃太飽也夠健康!我還選擇了薑香鰹魚汁!令到整個飯和沙律菜更加鮮味。🍣香辣吞拿魚還加錢要一個小食,這款作為前菜也是不錯的選擇
地方雖然不大,坐位可以望到街外景感覺開陽!

🍣大盛海鮮丼
選擇了醋飯底和豉油~刺身新鮮美味😋

🍣三文魚帶子丼

🍣香辣吞拿魚
還加錢要一個小食,這款作為前菜也是不錯的選擇

2025-06-07 274 瀏覽
一位嚟自台灣嘅朋友問喺尖沙咀區午餐係咩價位?我都要load一load旅客區係豐儉由人我鍾意食Poke bowl 旨在食返食材嘅原味道而Poke bowl同日式丼飯其實有異曲同工之秒介紹返一間性價比蠻高嘅日式海鮮丼飯專門店麻雀雖小就喺三田製麵所隔離感覺主要做外賣簡單初體驗試咗個三文魚帶子丼刺身都幾厚切加再小貝柱其實好豐盛重點嚟嘞!日式丼飯反傳統可以轉菜底!呢個option 令我瞬間心心眼外食求低碳嘅朋友亦應該會食得好放心
一位嚟自台灣嘅朋友問
喺尖沙咀區午餐係咩價位?
我都要load一load

簡單初體驗試咗個三文魚帶子丼
刺身都幾厚切
加再小貝柱其實好豐盛
重點嚟嘞!
日式丼飯反傳統可以轉菜底!
呢個option 令我瞬間心心眼
外食求低碳嘅朋友亦應該會食得好放心
  • 三文魚帶子丼
喺尖沙咀K11 Art Mall 地舖近門口,馬路嗰邊有一間魚生丼,鍾意食魚生嘅可以過嚟Explore吓!😋呢度有好多新鮮的魚生選擇,連飯汁都有四款揀:- 刺身醬油 🥢- 香辣蛋黃醬 🌶️- 和風沙律汁 🥗- 薑香鰹魚醬油 🐟真係可以試吓唔同口味!🍜🎉我試了兩款丼飯:1. 炙燒三文魚明太子丼 (HK$78) 三文魚炙燒得幾好,表面微微焦香,肉質鮮嫩。明太子份量算多、有鹹香味,真係好味!🔥😋2. 帶子丼 (HK$80) 帶子有14塊、幾鮮甜,搭配的薑汁有微辣 + 鰹魚香,令人回味無窮!🥂✨

呢度有好多新鮮的魚生選擇,連飯汁都有四款揀:
- 刺身醬油 🥢
- 香辣蛋黃醬 🌶️
- 和風沙律汁 🥗
- 薑香鰹魚醬油 🐟

真係可以試吓唔同口味!🍜🎉

我試了兩款丼飯:

1. 炙燒三文魚明太子丼 (HK$78)

2. 帶子丼 (HK$80)
2025-06-05 216 瀏覽
尖沙咀K11入面嘅哲平食堂,主打日式丼飯,用料新鮮、價錢合理。丼飯仲可以自選四款醬汁:經典刺身醬油、清爽和風沙律醬、濃香香辣蛋黃醬、微辣薑香鰹魚醬油,每款風味都唔同,靈活又有驚喜。🍣 招牌海鮮丼刺身種類豐富,有吞拿魚、三文魚、帆立貝、甜蝦、玉子燒等,加上滿滿三文魚籽,賣相吸睛。我哋揀咗薑香鰹魚醬油,微微辣帶薑香,完美襯托魚生鮮味,層次感更豐富。🔥炙燒明太子三文魚丼三文魚炙得剛剛好,入口即化。我哋揀咗香辣蛋黃醬,辣度適中又夠creamy,配明太子一齊食非常惹味,係熟食愛好者嘅首選。🌶️ 香辣吞拿魚拌咗辣醬嘅吞拿魚粒夠入味,仲有炸蒜片增加香脆感。底層有椰菜絲解膩,無論當主食或小食都好適合。✅ 總結:位置方便,環境整潔,出餐快又可以自由配醬汁,適合lunch break或者行街時快速醫肚。味道、賣相、份量都對辦,值得一試!

🍣 招牌海鮮丼

🔥炙燒明太子三文魚丼

🌶️ 香辣吞拿魚

✅ 總結:
2025-06-03
2025-06-04 116 瀏覽
竟然喺尖沙咀遊客區K11商場發現這家日式當飯小店,以平價而著稱,一於去試一試。三文魚帶子丼,味道絕對值得一試,味道對得起價錢有餘,碗中的三文魚新鮮滑嫩,孩子亦夠大粒,以及有鮮甜嘅鮮味!搭配上醬汁刺身醬油,刺身醬油的鹹香恰到好處,讓整體風味更加提升,襯托出魚肉的鮮甜。帶子也很鮮甜,內裡卻依然保持著鮮嫩的口感,這道丼飯的米飯同樣出色,粒粒分明,吸收了醬汁的精華,讓每口都充滿了層次感。這家店雖然價錢平實,但卻提供了質素不俗的美食,還要位於遊客區高級商場K11內,讓人感到物超所值。餐廳:哲ぺい食堂 TEPPEI SYOKUDO(尖沙咀)地址:尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21及G22號舖

孩子亦夠大粒,以及有鮮甜嘅鮮味!

餐廳:哲ぺい食堂 TEPPEI SYOKUDO(尖沙咀)
今日同朋友去咗尖沙咀行街買公仔,經過商場見到呢間主打日式丼飯嘅餐廳,醒起好耐冇食過丼飯,一於入去試下先招牌海鮮丼 $78叫咗款招牌海鮮丼飯,可以揀白飯、壽司醋飯或者一半白飯同埋一半菜,最後揀咗半飯半菜,醬汁就揀咗刺身醬油,叫得海鮮丼,材料當然都比較豐富,包括有三文魚、吞拿魚、蝦仁、帶子、青瓜、雞蛋、魚籽等等,再加埋經典嘅刺身醬油,食落其實有啲似食緊壽司,口感豐富炙燒三文魚明太子丼 $80另一個就叫咗燒三文魚嘅明太子丼飯,同樣叫咗一半飯一半菜,醬汁就改為揀咗薑香鰹魚醬油。丼飯入面三文魚約有四五片,側邊仲有紫蘇葉、wasabi、薑片、明太子醬,鰹魚醬油帶有微微嘅薑味,但將成碗丼飯材料撈勻之後,明太子味道會更為突出,同埋會食到三文魚嘅油脂香醬油炙燒三文魚 $38呢個一共有三片,同丼飯入面嘅三文魚差唔多,都係燒到半生熟,入口油脂味香,魚肉軟淋

招牌海鮮丼 $78

炙燒三文魚明太子丼 $80

醬油炙燒三文魚 $38
  • 招牌海鮮丼
2025-05-30 169 瀏覽
見新開,唸住質素都會好啲三文魚、三文魚子同飯係新鮮但份量真係少,外賣黎到見到個碗咁細都心知不妙,唸住如果裝滿都夠飽。點知打開個盒,即刻呆左,得半碗,飯深度無一寸(個碗直徑仲要係越底越窄),啲飯仲要痴實個盒(日本米好黏,仲要用呢隻紙盒。。。),夾硬刮又驚食埋啲紙,食完好空虛。。平時食飯要食成個鐘先食完,呢盒我15分鐘就KO左。。。原本要求醋飯,點知完全唔酸,或者俾錯白飯,因為想食醋飯而叫呢間既我好失望。。。
見新開,唸住質素都會好啲
三文魚、三文魚子同飯係新鮮
平時食飯要食成個鐘先食完,呢盒我15分鐘就KO左。。。

炙燒三文魚飯+三文魚子
2025-05-22
外賣送餐
🎀 尖沙咀 。糧尾之選💰高性價比日式飯堂🍣🎀🪄店名* #TEPPEISYOKUDO #哲平食堂🔮地址* 尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G21及G22號舖🔮🗾分店地區🗾 沒有分店💰價錢$200 (2人)➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖想睇更多同區推介👉地區搜尋🔍🗾#pickyme_ 尖沙咀剩系食呢一類👉食物類型搜尋🔍🍜#pickyme_日本菜➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖🎵餐廳環境🎵提起尖沙咀嘴 大家都知道食飯一定好貴 但係竟然比我搵到一件性價比超高日式丼飯 舖頭嘅裝修走簡約日式風,開放式廚房睇到師傅準備食材。💯 環境整體乾净企理 無論外賣堂食都好放心~🍽️食物質素🍽️ 雖然地方唔算大,但嘢食嘅美味絕對搭夠🤩 丼飯選擇多,生熟都有,甚至仲有沙律同埋半飯半菜嘅彈性組合,滿足你嘅所有願望~四款醬汁任你揀,仲可以加三文魚、雞胸肉、小貝柱等等配料,打造你嘅專屬美味🤤 重點係消費高嘅尖沙咀,價錢都算親民💰 無論係平日食晏定月尾救急,都係一個好選擇👍👀評分💖💖💖💖🪄迷你海鮮丼$55呢碗海鮮丼雖然迷你,但份量其實都算足夠,好適合貪心中意嘗試多款食材嘅人。碗入面顏色好豐富,有三文魚、帶子、青瓜、玉子、三文魚籽
🎀 尖沙咀 。糧尾之選💰高性價比日式飯堂🍣🎀

🪄店名* #TEPPEISYOKUDO #哲平食堂
🗾分店地區🗾 沒有分店
💰價錢$200 (2人)

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
🎵餐廳環境🎵

🍽️食物質素🍽️

🪄迷你海鮮丼$55
呢碗海鮮丼雖然迷你,但份量其實都算足夠,好適合貪心中意嘗試多款食材嘅人。碗入面顏色好豐富,有三文魚、帶子、青瓜、玉子、三文魚籽同八爪魚,等我可以一次過品嚐到多款刺身,真係好吸引。刺身質素幾高,完全冇腥味,口感滑嫩,味道幾唔錯,性價比頗高

🪄蔥香吞拿魚蓉丼$68 +味噌湯$15
呢款吞拿魚蓉丼味道都不錯,吞拿魚蓉打得好滑,撈飯一流. 蔥香味道恰到好處,令整碗飯更加香氣四溢,搭配上熱辣辣嘅味噌湯,湯底偏清淡,飲落去好暖心,如果寒冷天氣就更適合啦!

🪄小食-芥辣八爪魚$24 & 醬油炙燒三文魚$38
呢兩款小食都好可以一試。芥辣八爪魚滑溜得嚟,個人不吃辣覺得有些辣,食落去幾開胃。而醬油炙燒三文魚燒到剛好半熟,外層微焦,內裡保持住鮮嫩,口感滿足。呢兩款小食可以令整個餐點更加豐富 價錢都不算貴~

(5個💖為最高)

✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️✴️
🎈服務態度*💌💌💌💌💌
用餐優惠
試食活動
2025-05-26 137 瀏覽
同事食完番尋味,約埋我到坊呢間新開,位於尖沙咀的哲ぺい食堂,食番個丼飯囉。餐廳簡潔企理,整齊乾淨。加拾多元便可加其他配料,如溫泉蛋&慢煮雞胸肉….,增加蛋白質添架。跟同事都要了三文魚帶子丼,有4款醬汁可供選擇,我哋分別要了香辣蛋黃醬&薑香鰹魚醬油,2款食材都很新鮮,厚切的三文魚油脂肥美, 原隻帶子爽彈可口,主食可選半飯半菜,醋飯的味道調得恰到好處,菜則新鮮清爽,加配温泉蛋拌勻更加啖啖滋味。若果唔想食生冷野嘅朋友,呢度都有熟嘅, 如燒牛肉或豚肉生薑燒丼飯🔥。

2025-05-26