2024-03-03 137 瀏覽
之前耐唔耐都嚟呢度食飯通常都係食午餐嗰日比較晏經過呢頭返兜吓午餐同晚餐可以食嘅嘢有啲唔同叫咗日本蛋包飯配蘑菇湯同埋一個牛扒講一講個湯做得都算唔錯有蘑菇味唔會太鹹蛋包飯真係冇乜特別同我幻想有少少出入唔難食不過好油膩牛扒都係普通可能下次試吓啲意粉啦總結我都係喜歡這裏的午餐炸魚配蔥油,炸髀,茄汁豬扒飯😂
之前耐唔耐都嚟呢度食飯
牛扒都係普通
可能下次試吓啲意粉啦
總結
我都係喜歡這裏的午餐
炸魚配蔥油,炸髀,茄汁豬扒飯
😂

2023-12-08 241 瀏覽
前幾日囡囡帶我去哥利亞餐廳食飯。踏入大門,就見到幾套枱凳,位置不大,但老闆娘好熱情同我哋介紹餐牌,又開社交媒體網站比我哋睇食物相片。最終,我選擇西西里式鮮茄醬意粉🍝 囡囡就揀煙肉焗飯🍛 再加個粟米湯🌽 個粟米湯真係好好飲~~ 配上塊細細蒜蓉包🍞 個湯有少少忌廉味,飲起嚟似現打嘅,唔係水開嗰種。意粉夠彈牙,焗飯熱辣辣,好味。途中老闆娘好親切同我哋傾偈,介紹吓餐廳背景、客人,食材等。最後叫咗個羅漢果水☕️ 夠味,餐廳唔駛加一👍🏻
前幾日囡囡帶我去哥利亞餐廳食飯。

途中老闆娘好親切同我哋傾偈,介紹吓餐廳背景、客人,食材等。

最後叫咗個羅漢果水☕️ 夠味,餐廳唔駛加一👍🏻

《哥利亞》神秘《哥利亞》,《哥利哥利亞》。這是我第一次發現這一家名叫《哥利亞餐廳》時,口中差一點哼出來的歌。(這首歌其實是童安格的 "耶利亞女郎"。當日,我在門口看了一看餐牌,的確有個女郎突然走出來招客。眼見老闆娘咁熱情亦充滿了誠意,佢又猛話谷德昭推介過。咁,我就被氹左入來,試下她說馳名的雞脾飯。我的個人口味就是不喜歡黑椒汁,所以我的燒雞脾飯,就要求改了燒汁。的確,成個飯的原型是黑椒汁燒雞脾飯,改了汁仍有少許的黑椒殘留在汁內。而雞脾果然是燒的,外皮帶點香脆,而且雞脾肉厚,口感香嫩,是值得一讚的。改日約了朋友食 lunch,我就建議來《哥利亞》一聚,朋友點的,也就是馳名的雞脾飯,而且用上了招牌的黑椒汁。朋友說,這一個飯餐又香,又有足夠的辣,話我沒介紹錯,而且,當日的雞脾比起我第一次來食的燒得更香,自然地更可口。同朋友來的那天,我要了一份白汁雞皇飯。汁多多,蘑菇多多,雞肉也多多,看起來有少少頹,但因為有個好味又 creamy 的白汁,直接令到這飯超好味道。而且,雞皇飯用的雞肉就是燒雞的雞肉,更添好味道。在香港式的餐廳,飲奶茶總覺得是最好的。《哥利亞》的一杯奶茶,香濃味十足,入口夠奶味,夠茶
在香港式的餐廳,飲奶茶總覺得是最好的。《哥利亞》的一杯奶茶,香濃味十足,入口夠奶味,夠茶味,亦夠滑,是令我感開心的一杯。
好味道的餐廳,老闆娘一個人做,雖忙到有時會發脾氣,但又不失一個同客人一起嘻哈的熱誠同熱情。中午時段,間中會座無虛席架,直接證明,這是一間好餐廳。
 I have not visited this resto for long time. Having a chance to visit here again today.Appetizer is the potato salad. Its nice and creamy.Another Appetizer is the Omelette. There are mushrooms as the stuffing. You can also enjoy the cheese on the top. Yummy~I have ordered the chicken as my main but I forgot to take photos. The chicken is super nice and super tender. I think if you wanna eat this quality of chicken in other restaurant, you have to pay at least HKD238+ but here you only spend HKD

Potato  salad
Its nice and creamy.
Omettle
I have ordered the chicken as my main but I forgot to take photos. The chicken is super nice and super tender. I think if you wanna eat this quality of chicken in other restaurant, you have to pay at least HKD238+ but here you only spend HKD1XX then you can enjoy it.
Omettle
2022-08-31 864 瀏覽
行過附近,順便買外賣午餐。喺門口睇餐牌嘅時候,老闆娘突然彈出,講嘢嘅口氣有啲似差人查身份證,問我幫襯過未,我問有冇炸髀飯,佢即刻指住個超細字嘅餐牌,寸寸貢咁話:你睇唔到咩?搞到我都不敢久留,點左香蔥炸髀飯同黑椒牛肉飯,老闆強調冇跟餐飲品,但係會送羅漢果水,先到先得。兩個餐嘅味道都不錯,有驚喜。黑椒牛肉飯夠辣,夠惹味:薑蔥雞髀飯啲薑蔥夠多,都好送飯。以$40一個餐來計,餸嘅份量偏少,勝在有杯羅漢果水搭救,尚算合理。不過老闆娘嘅態度真係不敢恭維,我無勇氣入去舖頭入邊食。
不過老闆娘嘅態度真係不敢恭維,我無勇氣入去舖頭入邊食。
2022-08-19 567 瀏覽
收費取巧 價錢偏貴轉餐加$20但收錢時先表明特飲再加$20突然送兩片蒜蓉包 但埋單先話要收錢老闆娘一輪嘴推薦食物 聽到頭都痛食物係一般茶記水準 唔難食但唔算好食唔怪得雖然平日夜晚去食但入面一個人都冇應該唔會再有第二次………………………………………………….…………………………………………………..…………………………………………………————————————————————————————————————
收費取巧 價錢偏貴
轉餐加$20但收錢時先表明特飲再加$20
突然送兩片蒜蓉包 但埋單先話要收錢
老闆娘一輪嘴推薦食物 聽到頭都痛
食物係一般茶記水準 唔難食但唔算好食
唔怪得雖然平日夜晚去食但入面一個人都冇
應該唔會再有第二次
………………………………………………….
…………………………………………………..
…………………………………………………
——————————————————
——————————————————
2022-01-22 1089 瀏覽
呢間茶餐廳又唔似茶餐廳西餐又唔似西餐的小店抱着平常心去食就一定冇問題真心說,佢哋啲嘢唔差絕對未去到超班呢個水準佢哋有好多隻汁建議可以試吓白汁同埋茄汁飲品冇乜特別本人就喜歡薑蔥炸髀飯斑塊同埋豬扒額外叫佢加隻蛋,煎蛋旁邊都脆如果食開茶餐廳嘅朋友想轉下口味可以一試晏晝非常之多人睇落好似全部都係街坊應該有一定嘅支持者
呢間茶餐廳又唔似茶餐廳
西餐又唔似西餐的小店

抱着平常心去食就一定冇問題
真心說,佢哋啲嘢唔差
絕對未去到超班呢個水準

佢哋有好多隻汁
建議可以試吓白汁同埋茄汁

飲品冇乜特別

本人就喜歡薑蔥炸髀飯
斑塊同埋豬扒

額外叫佢加隻蛋,煎蛋旁邊都脆

如果食開茶餐廳嘅朋友
想轉下口味可以一試

晏晝非常之多人
睇落好似全部都係街坊
應該有一定嘅支持者
薑蔥牛肉斑塊飯加蛋
炸髀斑塊飯配白汁加蛋
2020-07-01 1630 瀏覽
本來平時都有去食茶記ABC 餐雞脾飯, 間野one man restaurant, 今晚行過去食個快仔,點知個女人拿個 menu 出來有相的, sell 西餐廳質素,點知講完五分鐘後都係話最多人叫係焗雞飯, 佢話係手絲雞焗,82蚊,要湯面包就加18。 試下啦, 點知係一個好普通的焗飯, 碗湯係 稀忌廉湯 加粟米加雞粒 仲差過好多天后其他有誠意的茶餐廳好多 都係80左右, 仲係要係難食果隻,我覺得佢好等錢使。叫我坐門口,街上人行過,佢去拉下客,又真係有客入來,咁都得。完全唔值,以後 bad list
2019-01-24 2078 瀏覽
岩岩坐低menu 都未俾我地就叫我地落單,野食黎錯左唔認落錯單,野飲黎淨一杯唔記得沖😀最中意狂問客人:點樣?點樣?有個客人想洗手,店員話洗手果度係收銀處所以唔可以隨便俾人入去,要洗手佢俾杯水佢出去出面洗手。。。實在令人聯想起澳牛。因為當時的客人都食得相當開心🤔究竟香港人有幾中意俾錢食飯+俾人鬧😗Btw 蔥油好味,有興趣俾人鬧可以黎呢度試下,另類澳牛,值得一試🖐🏿檸檬無味既,可以唔洗叫有檸檬既野飲

薑蔥魚柳飯

檸檬無味既,可以唔洗叫有檸檬既野飲
2019-01-24
2018-10-11 1664 瀏覽
平時揸車經過餐廳,想試好耐。今晚二人前往晚飯,見到餐牌,覺得不貴。點了的食物有:栗米湯、ANGRY 意大利粉、芝士雞焗飯、波波茄沙律、鴨胸意粉、凍咖啡、蛋白杏仁茶食評:坦白說,每一樣都好食!待應應該係老闆娘,不停介紹食物味道同食材,我覺得幾有心思,畢竟去一間小店,有這樣的解說,我覺得很用心!有些人可能覺得過份殷勤,有點嘮叨,但我認為OK! 粟米湯夠熱,而且味道不錯!ANGRY意粉酸酸辣辣,很好吃!芝士焗飯,芝士口感很輕滑,波波茄甜甜的出奇地好食!鴨胸意粉夠乾身!蛋白杏仁茶足料,不太甜,濃度適中👍🏻以西餐意大利粉來說,這樣六七十元的價位,食到如此美食!我覺得值得再來!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻😋😋😋😋😋😋

點了的食物有:

食評:

2018-01-09 1826 瀏覽
特色奄列飯- 炒蛋滑溜,混在其中的煙肉絲香口- 燈啡色的醬汁帶洋蔥及黑椒味,惹味,拌飯吃不錯*點菜時老闆娘強調,此奄列不是包住出,當我還未聽得明之際,她再強調,即是不是好像早餐那樣包住。為免她繼續花力氣解釋,我快速表示OK。有兩個建議:1/可跟客人解釋,因午市繁忙,廚師沒足夠時間用蛋把飯包起,會以煙肉炒蛋的形式奉上。所花的時間與字數,應與她一再強調不是平常的奄列般上2/把菜名改為煙肉炒滑蛋有趣的經驗
特色奄列飯

- 炒蛋滑溜,混在其中的煙肉絲香口
- 燈啡色的醬汁帶洋蔥及黑椒味,惹味,拌飯吃不錯

有兩個建議:
2/把菜名改為煙肉炒滑蛋

有趣的經驗
2017-11-16 1340 瀏覽
 同朋友仔慶祝生日,貪佢味道好得黎唔使迫,我份人食飯一定預訂架其中有個細節好好笑. 話說其中有個得100磅左右,平時唔食野架男仔.1.73米就好似食神入面厭食症對住癩尿牛丸咁 居然不停食仲不停搶食,我笑到即刻幫佢加多個焗飯先推介菜式 : 波波蕃茄, 海鮮焗飯同ANGRY 都係一轉頭就食晒咁好味如果怕同人傾計: 可以好似當時坐我地對面好文靜靚女,成個王菲囡囡咁樣的小妹妹咁,ORDER完之後全程耳機音樂,全晚都係微微一笑點左一吓頭你就可以優雅寧靜咁享用食物啦P.S. 老闆娘將蛋糕切得好靚,片晒D生果個層俾小妹妹,勁有HEART
就好似食神入面厭食症對住癩尿牛丸咁 居然不停食仲不停搶食,
我笑到即刻幫佢加多個焗飯先
你就可以優雅寧靜咁享用食物啦

2017-11-15
生日
  • ANGRY啦
2017-10-10 1234 瀏覽
今天去開呢頭工作,見到呢間餐廳咪入去食個飯啦,坐低見餐牌午餐有個古法切雞飯,咪問下係唔係鹽焗雞,個老闆娘超串甘話切雞咪就係切雞囉,即係好似如果寫豉油雞咪豉油雞囉!我都費事理佢,你講唔係咪得囉,甘樣算教我野呀?講甘多野,叫唔該落單佢就叫你講得架啦!收錢黑口黑面,多謝都冇句!今時今日甘既態度真係不知所謂!自以為好好禮貌!

2017-10-10
2017-06-03 1063 瀏覽
前幾日,在蘋果動睇到這間餐廳的介紹,講呢間餐廳負評多過好評。點知今日有同事想食,原來佢之前已經食過,根據佢形容,個老闆娘係"煩"~ 但炸脾飯好味~咁我就跟埋去試試啦~好正喎!炸脾唔係沾左好多炸粉果種,皮炸得好薄脆,肉又夠滑嫩~而且超多蔥油!送飯食好正!!我同事話,個老闆娘態度好左喎~而我都唔覺佢態度差,而且介紹menu時都幾詳細,唔知關唔關蘋果動時呢?

2017-05-31 813 瀏覽
前幾日,在蘋果動睇到這間餐廳的介紹,講呢間餐廳負評多過好評。點知今日有同事想食,原來佢之前已經食過,根據佢形容,個老闆娘係"煩"~ 但炸脾飯好味~咁我就跟埋去試試啦~醬同餸可以自由組合的!我揀左蔥油+炸脾!!首先一上枱,見到滿滿的蔥油就好吸引喇,餐廳一d都唔慳料!一呢度的炸脾唔係我想像中果種好多炸粉果種炸脾,而係無用任何炸法炸的。大大隻雞脾炸得皮脆肉滑!真係好正!!令我不禁讚嘆這間小餐廳竟臥虎藏龍,有個咁出色的廚師!而且老闆娘並不像傳聞果種態度差,而係好詳細咁解釋餐廳有咩食,可以點組合等等。有機會會再來試其他!

首先一上枱,見到滿滿的蔥油就好吸引喇

令我不禁讚嘆這間小餐廳竟臥虎藏龍,有個咁出色的廚師