係中環返工食飯真係有平有貴。呢間算係中價位,只要早少少出去食飯都唔駛等位。我大約一個月會來食一次,例牌叫個鮮茄蟹肉肉丸札肉湯檬配熱檬水。食咗咁多次,湯檬一貫足料,但係唔知點解個味道好似冇之前咁好,茄味淡左,有少少失望。食完飯走嗰陣時發現來店既人數少咗好多,以前食完離開餐廳嘅時候會見到好長嘅人龍,但係今次居然食完間舖都仲未坐滿,令人驚訝。再上網睇吓大家嘅食評,發現唔止我一個覺得近期水準差咗,希望之後會好返啲,如果唔係我可以轉場啦。

2021-10-06 109 瀏覽
Lunch外賣自取叫左生牛肉湯面 佢會自動湯面分開 我約左一點拎 但一點三先到 反到公司湯已經吾太熱 所淥吾系好熟啲生牛😂😂倒完湯啲牛都系超紅 食落味道咬口好吾錯 我最中意佢個湯底 通常都倒剩啲湯 單飲 啲牛既質素應該幾好 食完個日都無肚柯既 但如果驚見紅既朋友 記得吾好太早叫 🤣但佢既份量同價錢不成正比 如果無OpenRice 優惠 都好少叫😎
Lunch外賣自取叫左生牛肉湯面 佢會自動湯面分開

用餐優惠
優惠券
生牛肉湯河
2021-10-01 112 瀏覽
間中會來這家品越食,之前都唔錯,最近兩次食都好差,食物質素比以前差很多,上一次叫羊扒唔新鮮,今次叫牛油雞翼,皮硬肉質又硬,很差,失望。差評,差評,差評,冇下次。
2021-10-01
2021-07-07 335 瀏覽
部分員工態度差,可能因為人手不足,做到冇哂癮,一定唔好面口。食物味道尚算可以,春卷炸得好脆,但上菜速度實在太慢。食晏時間咁短,以後點幫襯你呢?負責人應考慮怎樣改善工作流程或增加人手。
食物味道尚算可以,春卷炸得好脆,但上菜速度實在太慢。
食晏時間咁短,以後點幫襯你呢?
負責人應考慮怎樣改善工作流程或增加人手。
2021-07-06
2021-06-20 420 瀏覽
星期日同朋友黎呢間餐廳食飯一入門口坐低無幾耐就比個男員工催落單我地續個續個嗌餐啦點知比個男員工話話我地幾個嗌埋同一個餐 續個續個嗌係咪玩野 再玩野趕我地走又話返工真係艱難之後我地嗌小食我地嗌粉卷個男員工又話 你地續個續個嗌 都知你地係粉卷架喇態度真係差到離哂譜比錢黎餐廳食野仲要比人話返轉頭 仲要呢間餐廳價錢唔平到上餐果陣又上漏左野食質素一般性價比低奉勸如果唔想比人教訓既人千其唔好食呢間餐廳估唔到連鎖餐廳既員工都可以咁無禮貌 好似唔想做咁
星期日同朋友黎呢間餐廳食飯

性價比低
奉勸如果唔想比人教訓既人千其唔好食呢間餐廳
估唔到連鎖餐廳既員工都可以咁無禮貌 好似唔想做咁

2021-04-11 517 瀏覽
响中環工作多年,間中會幫襯呢間越南粉,食物不錯,只可惜味精用得太勁,每次食完都要喪飲水。今日大約下午兩點去到,一入門口即量體溫同埋掃安心出行,之後等店員帶位,reception 個男士忙住幫個外藉 family 落 order, 咁我都唔好意思打擾佢,其間有個著白恤衫既男仔行過,似乎係店員既後生仔但一路唔理我,始終中環區好多男士白恤衫西褲,我疑惑緊係咪客還是店員,唯有望住佢睇下會唔會招呼我囉,佢淨係斜視我又行開咗,之後我見佢入 reception 度幫手埋單,嘩,原來係店員嚟架,但係全程對所有客都侮侮氣氣,thank goodness !I'm not alone🙄🙄.其實要等位無問題,但唔好行過唔理人囉
其實要等位無問題,但唔好行過唔理人囉
生熟牛河
2021-04-01
2021-02-19 489 瀏覽
😣 可一不可再的餐廳!服務態度極差,員工黑面和零耐性。午餐時段,人流稀梳。無論帶位或落單侍應,用不願意的態度單字回答。未用完餐,就擺張單落枱 (only 30 min since we sat down) 。食物質素非常普通,比早大半年前到訪差很遠!很失望!亦因員工態度太惡劣,唔會有下次!Both food and service quality were bad, worst dining experience I have had recently!
😣 可一不可再的餐廳!服務態度極差,員工黑面和零耐性。

2021-02-18
2021-01-14 474 瀏覽
Cheap and cheerful pho in the cbd, not a lot of expectation for this place, serving size is below average.🍚 pho (raw beef pho and special combination pho) - beef slices were quite tender, soup could have been hotter (mind you it wasn't actually a very cold day).  I do like that they served a piece of dough stick which reminds me of how some vietnamese locals enjoy eating pho, but do not get fooled it its more of a cantonese dough stick than a vietnamese one.  Noodle texture wasn't overly impress

🍚 pho (raw beef pho and special combination pho) - beef slices were quite tender, soup could have been hotter (mind you it wasn't actually a very cold day).  I do like that they served a piece of dough stick which reminds me of how some vietnamese locals enjoy eating pho, but do not get fooled it its more of a cantonese dough stick than a vietnamese one.  Noodle texture wasn't overly impressive, but not bad for a lunch deal including a drink.
L1    Raw  beef  pho
L6  special  beef combination  pho

🍚 Water spinach (veggie) - they serve this just boiled greens with a hoisin sauce on the side, ordered just to feel healthy.
Water  spinach
2021-01-12
2020-11-23 557 瀏覽
在臺灣其實也不少越南餐廳,甚至是有百年餐廳的飛機河粉都有,但在臺灣的牛肉河粉,總是有股Mixed臺灣的味蕾,每回在台北吃牛肉河粉時,真的會想念起在香港食到的記憶,那股食物味蕾的記憶已深深印在腦海中...去年已經在旺角店食過,知道外賣在食物運送中以及皿器具上,外送上多少都會些影響,看到食物到店的紙袋,都覺得安心,沒半點灑出,湯亦是單獨分裝,生牛肉吃起來仍保有3分熟的嫩度、九層塔葉與洋蔥的新鮮度亦是有,不過湯頭略重口味,如再稍清淡些,會更凸顯洋蔥帶來的甜味。另外點上了串燒牛肉,看看這個食物的盛裝,立刻就讓味蕾再提升100倍的戰鬥力,串燒牛肉的嫩度非常適中,不會Roast過頭,配上沙爹醬汁,自行配上一個啤酒🍻,staycation 感馬上來臨,另外有附上些生菜,超值!

2020-11-22
外賣送餐
  • 河內生牛肉湯河粉
  • 串燒牛肉
2020-08-20 771 瀏覽
話說係8月8日中午同朋友去食午餐,我就坐位置係對住㕑房,我地叫飲品係鹹檸七兩杯,一來到飲了一啖就覺得好似水咁,絕對唔似係七喜,之後叫了一個男性及他衣著似主任嘅人十,他就話幫你坡一杯新的,他就立即收回兩杯放這廚房位置,內有一個帶膠手套洗緊嘢女人就攞咗兩隻杯飲嘢入去,因為我面對住個出品位置,就看到他將兩杯飲品倒了一半再加回氣水落去,我就叫回該名男士話佢廚房離晒譜,而家咩環境呀疫情下重居然夠膽咁做,佢知道邊杯係邊個人咩?如果唔係我坐正對面就不會看到,看不到的話就會照飲,而家咁艱難環境下還會這樣做,他們一定大把生意!
2020-08-08
2019-09-12 2350 瀏覽
之前食過好多間越南野 每一間既服務都唔會差呢一間中要品越係我食過咁多間越南野服務態度最最最差既一間Lunch time 時間黎都expect會好忙好多人唔緊要既 咁咪等下但無諗過一等要等足20分鐘望一望廚房個邊原來不斷出緊外賣10碗外賣先有1碗係堂食打工仔得一個鐘lunch無辦法之下唯有催下同個應該係主管既女人講追一追呢個主管完全冇反應黑口黑面我望住佢差唔多隔左成分鐘先同個同事講要跟我個餐然後等多5分鐘個餐先到碗麵個碗好大湯好多但係啲粉嘅份量勁少五六啖已經食晒依間野俾人嘅感覺超級差總結就係:1. 希望員工態度可以改善,就算幾忙都好客人有要求都應該回應左先,而唔係聽到都唔理2. 希望廚房出餐要處理外賣同時都公平處理堂食客人,唔好淨係顧住處理啲外賣就忽略咗堂食客人3. 希望粉面嘅份量可以增加,唔好因為客人催促而比少咗客人
之前食過好多間越南野

依間野俾人嘅感覺超級差
總結就係:
3. 希望粉面嘅份量可以增加,唔好因為客人催促而比少咗客人
2019-08-27 1316 瀏覽
星期日夜晚,中環普遍食野都貴,朋友想食得經濟d,所以揀左越南野我地三個人,叫左個2人set,再散叫左個Main course,好似抵d😄叫左個香草比目魚配雜菜沙律🐟,蛋包海鮮炒金邊粉,會安炸春卷比目魚好足油份🐟,唔乾身,好夠汁,比想像既有驚喜!炒金邊粉係我覺得最好既,因為好夠味濃郁,好香,又唔會好油。香芒軟殻蟹炒飯🦀係另一個比朋友讚既菜式,軟殻蟹好大隻,一上枱已經好興奮,而食落隻蟹好穌脆,配埋芒果好好味🥭反而炸春卷就普通左d,一黎味道比較淡,唔係好夠脆,二黎實左有d細件,感覺好似平時正常既size 強行切開,兩件先等於平時既一件😔。最後每人都有一小碟甜點,我地嚴格上只叫左兩人餐,但上左三小碟比我地,人人都有,感覺好體貼!甜點係芒果椰汁黑糯米,簡簡單單,但甜品令成餐飯完整左😃🤪

叫左個香草比目魚配雜菜沙律🐟,蛋包海鮮炒金邊粉,會安炸春卷

比目魚好足油份🐟,唔乾身,好夠汁,比想像既有驚喜!
炒金邊粉係我覺得最好既,因為好夠味濃郁,好香,又唔會好油。

2019-04-30 1677 瀏覽
Im an avid fan of eating Pho!! Pho taste so good and fresh. Ive been trying some restos which serve vietnamese cuisine especially pho. After a tiring day of doing errands, I think i need to have some pho to freshen up. Try this resto for some pho noodles and my its so yummy. I love it. Tried also their curry(forgot to take picture of) and after that we needed some sweets. Sticky rice with mango and creme brulee. Sticky rice with mango lacks some taste, more coconut milk maybe or sugar? And creme
Pho taste so good and fresh. Ive been trying some restos which serve vietnamese cuisine especially pho. After a tiring day of doing errands, I think i need to have some pho to freshen up. Try this resto for some pho noodles and my its so yummy. I love it. Tried also their curry(forgot to take picture of) and after that we needed some sweets. Sticky rice with mango and creme brulee. Sticky rice with mango lacks some taste, more coconut milk maybe or sugar? And creme brulee is alright. I love where the resto is located not so crowded,just the right amount of people to chat and relax and enjoy some good food. 🍲😘
Pho noodle
Creme brulee
Mango with sticky rice
2019-04-19
Pho noodle
Creme brulee
2019-03-07 1088 瀏覽
係中環同friend食lunch,想食light d既野食所以食越南野,但因為book唔到BEP而呢間有得用gulu拎飛所以食佢。Around 12:45個下會好少人,但一接近1pm就會忽然變得好多人,所以禁gulu要好識睇時間。去到要人齊先入得,得兩個人所以要搭台,但唔係好擠迫個type. lunch set around $7x,其實越南野黎講好似有d貴,不過健康d。食左個雞絲札肉檬粉,朋友叫左個豬頸肉飯,唔知點解有一小碗魚露跟個飯,好搞笑。味道我覺得個湯比較鹹,但因為我中意食濃味野所以like!

2019-03-07
2019-02-22 1027 瀏覽
有一排冇食越南菜,諗起呢間,幾個月前黎過食晚餐,d越式燒烤都唔錯,結果我同太太決定encore!先黎個小食拼盤。扎肉、米紙卷、粉卷,材料都好新鮮,配埋魚露,酸酸地,作為前菜真係好開胃。跟住我地叫左d平時好少見的越南菜。蒜蓉牛油焗青口:鋪左好多蒜蓉,焗到個面脆脆地,好香口。峴港焗扇貝:鋪左d酸菜,加埋牛油、忌廉,焗出黎好creamy好好味。香草比目魚:煎得剛剛好,外脆內軟,配埋雜菜沙律,一d都唔膩。今次叫左唔多野,兩個人食份量剛剛好,好滿足!

跟住我地叫左d平時好少見的越南菜。
蒜蓉牛油焗青口:鋪左好多蒜蓉,焗到個面脆脆地,好香口。

今次叫左唔多野,兩個人食份量剛剛好,好滿足!
2019-02-22