2019-05-14 608 瀏覽
這天和朋友相約在深水埗是因為想試試這區的素食店. 一早已OPENRICE了這間心水店舖. 是因為他店內格局很中式. 感覺很正中. 入到店內左看右看發現我倆是最年青的食客, 看來也要多推廣年青人吃素吧. 同時間我們也看到每人叫的飯菜也很大碟. 份量極多. 打開餐牌, 第一板便看見了素梅菜扣肉. 真梅菜扣肉我一向也覺的很玉酸. 雖然這是素版並非真實扣肉. 但也很怕個口感很像.所以沒有叫. 我們叫了3款菜式. 鮮茄豬扒飯---素豬扒很像午餐肉. 但當然知道它是素肉. 飯是抄底. 很香口. 汁也很足夠. 好吃. 鮮茄大紅袍素魚 -- 賣相很好. 素魚是紫菜腐竹. 加上很多很多的鮮茄汁. 很好吃. 我還打包了些鮮茄汁回家明日餸飯. 什錦酸齊--當中有素叉燒和素燒肉. 口感也很像.
我們叫了3款菜式.

什錦酸齊--當中有素叉燒和素燒肉. 口感也很像.

2019-05-08
2019-05-13 330 瀏覽
今次已經係第二次去品蓮食素,上次朋友介紹完,估唔到深水埗有間咁有Heart嘅素食!坦白講,經過間舖,睇個門面,好奇貌不揚,好鬼茶餐廳,諗住都係啲齋卥味,芋頭魚之類嘅一般素食!但其實一睇餐牌,並唔係一般素食,真係好似茶餐廳茶式,但全部都係素食,都幾特別!門面真係好普通,但裡面先係精華一定要叫,好食!睇呢碟嘅擺盤,就知係用心之作啦呢個獅子頭真係好似肉Dinner一定要叫飯呢個就比較乾身啲呢味唔記得個菜名😝😝😝

門面真係好普通,但裡面先係精華

咕嚕肉

一定要叫,好食!
剁椒肉碎蒸滑豆腐

睇呢碟嘅擺盤,就知係用心之作啦
紅燒獅子頭

紅燒獅子頭
香芋臘味炒飯
炸大腸
2019-04-26 248 瀏覽
今日上完堂,所以我無無聊聊去咗深水埗,跟住我突然想食齋。之後搵到而家呢一間齋舖,食個普普通通嘅素食,見到裏面其實都有一半客滿咁多人,所以諗住味道應該會唔錯呀!首先叫咗個酸齋,真係好差,從來未試過咁差嘅,冇味道就算啦!仲要燒焦味,所以我食咗兩件就冇再食啦!之後上嗰個芝士焗豬扒飯味道係唔錯,只係比較乾,但係啲齋猪扒就比較似梅林午餐肉,好似真肉囗感。整體來講係深水埗呢個價錢嘅性價比係比較一般,但啲味道咁樣,我一定唔會再去囉!
今日上完堂,所以我無無聊聊去咗深水埗,跟住我突然想食齋。

酸齋
芝士豬扒焗飯
酸齌
2019-04-26
芝士豬扒焗飯
2019-03-27 258 瀏覽
其實食過三次,水準都係一樣地好。今次都係食咗咕咾肉,都係好好味,啲素肉整得好好食,唔似真肉要吐⻣,酸酸甜甜,好開胃。另外,今次叫咗梅菜扣肉,驚喜係啲梅菜唔係好咸,所以送白飯食一流,啲扣肉嘅口感好得意,似足真嘅扣肉半肥瘦,好有口感,特別地梅菜底有幾條菜芯,比起真嘅梅菜扣肉無咁肥無咁油。最好嘅係送飯前湯,無收茶介無收加一,野食好有水準又貼地,值得一去再去。
  • 咕嚕肉
星期日(3/2)早上,媽媽要到德妙光幸福素食店取賀年糕。她問我和爸爸要不要一起外出。然後到旁邊的梅貴緣文化素食吃自助餐。不過,因為到達的時間太早了。還要多等四十五分鐘,自助餐才開始。於是,我們改變行程,到同區的品蓮素食吃早午餐。 媽媽曾光顧此店。我和爸爸則是第一次來這裡。爸爸好像對餐單上很多菜式都甚感興趣。 地方不小。然而,座位不是排得滿滿的。餐桌之間有很多空位。所以,可容納的客人不會很多。餐廳裝潢簡單。燈光明亮。單位的層高不矮,令人感覺寬敞。 椅子是高靠背實木椅子。餐桌有圓形和方形木桌子。這些木製桌椅散發出懷舊感。 我們剛就座,店員便送上是日例湯。餐點也還沒有看呢。每一客主菜也附送例湯的。這天是白蘿蔔湯。味道清淡。 干炒豉椒肉片河,$48。油份不會太多。河粉炒得乾爽,不會黏疊在一起。 肉片是豆乾片。口感軟腍。還有芽菜和紅蘿蔔作配菜。味道則有點鹹。 泰式咖喱羊腩飯,$48。泰式咖喱汁味道不太辣。很輕微的辣度。顏色看起來像葡汁。咖喱汁很下飯。一碗飯不足夠,剩下的咖喱汁還有很多。於是,多點了一碗飯。比那碗飯還多。(沒有拍攝單點的那碗白飯。)店主只收取我們$5。 咖喱汁內有素羊腩外,還有馬鈴
星期日(3/2)早上,媽媽要到德妙光幸福素食店取賀年糕。
她問我和爸爸要不要一起外出。
然後到旁邊的梅貴緣文化素食吃自助餐

不過,因為到達的時間太早了。
還要多等四十五分鐘,自助餐才開始。
於是,我們改變行程,到同區的品蓮素食吃早午餐。

媽媽曾光顧此店。
我和爸爸則是第一次來這裡。
爸爸好像對餐單上很多菜式都甚感興趣。

地方不小。
然而,座位不是排得滿滿的。
餐桌之間有很多空位。
所以,可容納的客人不會很多。

餐廳裝潢簡單。
燈光明亮。
單位的層高不矮,令人感覺寬敞。

椅子是高靠背實木椅子。
餐桌有圓形和方形木桌子。
這些木製桌椅散發出懷舊感。

白蘿蔔湯

我們剛就座,店員便送上是日例湯。
餐點也還沒有看呢。

每一客主菜也附送例湯的。
這天是白蘿蔔湯。
味道清淡。

干炒豉椒肉片河

干炒豉椒肉片河,$48。

油份不會太多。
河粉炒得乾爽,不會黏疊在一起。

干炒豉椒肉片河

肉片是豆乾片。
口感軟腍。
還有芽菜和紅蘿蔔作配菜。

味道則有點鹹。

泰式咖喱羊腩飯

泰式咖喱羊腩飯,$48。

泰式咖喱汁味道不太辣。
很輕微的辣度。
顏色看起來像葡汁。

咖喱汁很下飯。
一碗飯不足夠,剩下的咖喱汁還有很多。
於是,多點了一碗飯。
比那碗飯還多。
(沒有拍攝單點的那碗白飯。)
店主只收取我們$5。

泰式咖喱羊腩飯

咖喱汁內有素羊腩外,還有馬鈴薯、椰菜、西椒等。

以上兩道主菜價錢優惠。
份量又大。
是平民化的午餐。

手工香酥芋頭卷

手工香酥芋頭卷,$73。

我們覺得不好意思,要多點一道菜。

這道菜味道和口感都很好。
新鮮炸製,熱騰騰的。
芋頭泥口感軟綿。
外層炸得酥脆。

附有酸甜汁。
醒胃,又可減低燥熱感。
2019-02-03
白蘿蔔湯
手工香酥芋頭卷
2019-02-08 291 瀏覽
整天沒吃東西,到了下午才有時間吃飯,這家店有聽過其他素友說很抵食,剛好晚上要到荔枝角,就經過這邊來嚐一嚐。本以為深水埗區必定是鬧市,沿路穿過了街市、攤販,沒想到走著走著附近就變得寧靜了,而且路很好找。店面裝修簡潔,相信是佛教背景,而且有種現代缺少的人情味,食物價格相宜,食物都是炒粉麵飯為主,最後點了一份茄子炆米,還跟侍應說不用那麼多,40多元有湯飲,相信是蓮藕湯,味道不錯。炆米的份量也蠻大,起初也生怕吃不完,幸好餓扁的肚子有足夠空間容納。唯茄子的比例跟我相像中較少、較碎,味道上個人覺得鹹了一點兒。

2018-11-04 723 瀏覽
聽朋友介紹深水埗有間素食店唔錯今日下午經過附近無心水就試下啦位於醫局街門門裝修不花巧, 供奉觀音又播佛歌入到去個人都感覺好清淨 ...餐廳有小菜散叫, 但一個人都係叫午巿套餐啦樣樣都想試點左5號菠蘿焗豬扒飯 $48跟餐送老火湯一碗, 清甜唔會鹹 個焗豬扒飯好~大~碟呀, 配料鋪滿成碟飯想不到素豬扒可以做得咁有咬口個汁恰當的酸酸甜甜 ..想讚一讚個炒飯底 粒粒均勻好好味朋友果然無介紹錯 👍🏻佢地d套餐有d係餸同飯分開上下次同朋友可以叫兩款share
聽朋友介紹深水埗有間素食店唔錯
今日下午經過附近無心水就試下啦
位於醫局街
門門裝修不花巧, 供奉觀音又播佛歌
入到去個人都感覺好清淨 ...
餐廳有小菜散叫, 但一個人都係叫午巿套餐啦
樣樣都想試

點左5號菠蘿焗豬扒飯 $48
跟餐送老火湯一碗, 清甜唔會鹹
個焗豬扒飯好~大~碟呀, 配料鋪滿成碟飯
想不到素豬扒可以做得咁有咬口
個汁恰當的酸酸甜甜 ..
想讚一讚個炒飯底 粒粒均勻好好味
朋友果然無介紹錯 👍🏻
佢地d套餐有d係餸同飯分開上
下次同朋友可以叫兩款share

2018-08-14 1049 瀏覽
平日聽到素食都會say no ,因為好耐之前試過其他, 味道好假好奇怪, 但咁岩今日約朋友佢全家食開素, 佢又推介依間就試一試啦!!店面普通, 但坐位算多又闊落, 都舒服既..依個朋友既芙蓉蛋,蛋煎得好香口, 有少少燶邊, 不過有少少太厚粉, 不過味道都係唔錯既!!我既梅菜扣肉, 個樣望落麻麻因爲一睇就知唔係真肉, 但食落味道好真, 口感都好似, 梅菜好甜, 估唔到食落係幾好味, 送飯一流添! 經過今次依餐令我對齋菜改觀, 搵機會下次再試多幾樣餸先!
2018-08-13 751 瀏覽
前幾晚放工,饑腸轆轆的版主卻不立即係附近搵地方開飯,係都要搭住「4個轆」🚍「轆」到去深水埗先開餐,究竟係搞乜呢?箇中原因,一言以蔽之,就是鄧不利多同哈利波利講的一句:「係愛呀哈利」。咁版主又愛乜呀🤔………咪就係愛💖深水埗「品蓮」大大碟的美味小菜,所以係都要「轆」去個度囉這次的晚飯,揀選了一些包含多元化食材的小菜~「素翅津白雲吞煲」和「XO醬窩筍魚腐猴皇菇」。雲吞煲大約有10粒雲吞,黃色的雲吞皮,視覺上挺特別,雲吞入口,有淡淡的香味,說不出是哪種食材,但總之就是美味的啦😋。「XO醬」的小菜,醬料惹味而不辣,啱哂唔襟辣的版主。而小菜中的3款食材:窩筍、魚腐、猴皇菇,每件的size剛剛好,不會大到吃不入口(其實出現這情況的機會應該甚微的🙈),更重要的是不會切得太細件,而令很餓的版主要狼吞虎嚥地把多件食材同時放進口中😆,使版主能夠以較優雅的食相來填飽肚子。當晚大約8時來到品蓮,店內客人的總數只有10個🤦‍♂️,當時也忍不住立即在幾個素食wtsapp谷中告知朋友們路過深水埗時來支持下。希望大家一齊來試試品蓮的抵食小菜,包保你會吃到捧腹而回的👍

2018-08-10 552 瀏覽
遇著初一十五嘅飯局, 阿爸阿媽就一定揀素食館.. 品蓮餐館裝潢簡潔, 好有素堂感覺。平時佢嘅碟頭飯都幾抵食, 有茶茗, 每個set都跟湯一碗。今次我地叫小菜+白飯🥢大盆花菜 $78大盆花菜即係椰菜花炒素火腿片, 三色椒, 炒得好有獲氣同夠哂惹味!千頁豆腐 $88以豆腐來說價錢認真唔平, 好彩份量都唔少, 中間好有心思地用粉絲炒左d芹粒, 豆腐上配上清清嘅汁,送飯一流呀 👍🏻品蓮食係難得好食嘅素食館, 其實我地已經幫櫬過N次了, 茹素嘅人一定曉得, 畢竟要塭一間高質素素食館不是易事呀.. 大家絕對要來試下
遇著初一十五嘅飯局, 阿爸阿媽就一定揀素食館..

大盆花菜 $78
大盆菜花

千頁豆腐 $88
千頁豆腐

大盆菜花
千頁豆腐
2018-07-31 477 瀏覽
呢日嚟深水埗買電話卡由於習慣旅行前茹素數天所以決定唔掃街搵間素食餐廳食正餐喺openrice見品蓮素食食評唔多但一致好評未去之前已試有啲期待呢間餐廳店員好熱情見我地揀唔到食咩就叫我地試下咕嚕肉於是我地叫咗一個咕嚕肉同一個福建炒飯福建炒飯先到嘩!好大碟呀炒飯粒粒分明面頭個芡汁好多蔬菜有金菇 翠玉瓜 杏鮑菇 紅蘿蔔非常好味道店員推薦嘅咕嚕肉不得了又係好大碟味道方面好食過真肉炸過嘅猴頭菇好香口又唔會好油外脆內軟不得了而且食落比茶餐廳有鑊氣好好味呀呢間餐廳嘅咕嚕肉十分值得推薦差唔多枱枱都有叫我俾100分
呢日嚟深水埗買電話卡

差唔多枱枱都有叫
我俾100分
  • 咕嚕肉
2018-05-01 905 瀏覽
不過,油重手咗。食齋的人,大部份也希望吃得健康點。無論用什麼油,太多油也是不健康。希望廚房師傅高抬貴手,做菜能跟著時代變,炒得健康些! 如果材料是好的,不用下那麽多油都鮮味。驟眼望,大部菜色也炒得不錯。會再光顧,但會要求少油!
外賣自取
2018-04-07 895 瀏覽
品蓮素食係我住深水埗茹素大嫂的御用飯堂。今日去探大嫂和她剛滿月的bb,她推薦我食呢間。裝修有點宗教色彩的裝修好樸素的,很有齋堂的味道,星期四係清明節假期,裏面都坐咗約九成客人。叫菜前姐姐已經送上了齋湯,裏面有紅蘿蔔粟米,非常清甜,平時食得肉類多,偶然食下素菜清清腸胃也非常不錯。福建炒飯 $45裏面的「肉粒」很有咬口,個汁就冇平時福建炒飯咁咸,好快食晒碟飯。XO醬炒牛河 $45XO醬炒牛河非常惹味,加埋辣椒醬就更加正!可惜冇凍檸茶之後唔係太飽,叫多咗個雲吞麵,啲雲吞脹卜卜,好夠料啊雲吞麵係蕃茄湯底,湯底濃郁,麵就不是用蛋做,不食蛋的朋友也可以點。

裝修有點宗教色彩的

福建炒飯 $45

XO醬炒牛河 $45

XO醬炒牛河非常惹味,加埋辣椒醬就更加正!可惜冇凍檸茶

之後唔係太飽,叫多咗個雲吞麵,啲雲吞脹卜卜,好夠料啊

2018-04-05
2018-01-30 1657 瀏覽
平時小妹都會同屋企人久唔久飯食下素食。今次經友人介紹嚟到一間位於深水埗「品蓮素食」,西九龍中心附近,位置不太難找。新開張優惠有9折,一於帶屋企人嚟試下。舖頭不算大,大概10張枱,坐得都舒服。但平日晚上嚟已經滿坐,好彩一早打電話訂咗位。我地一家6口一共叫咗,一炒飯,一伊麵跟七個餸價錢平,每碟都大份。我地5位大人都食唔哂。眼見好多食客都食唔哂打包。下面係我地點既菜式同價錢,價錢未扣9折嫁。咕嚕肉咕嚕肉係小妹最愛,岀街叫餸食飯必定點!今次嚟到齋舖當然要點!肉的口感跟肉一樣,如果唔話我知係食緊齋我會以為自己食緊肉!驚喜萬分齋卤味酸齋酸味唔夠,但都ok。如果需要加熱,舖頭可以用微波爐叮反熱。沙汁伴鮮准山味道似沙拉骨,入口先有濃濃的沙拉醬,再咬一口准山粉粉的口感,配搭好新鮮,感覺清新健康蜜汁香脆蓮藕餅外面煎至香脆,材料豐富,口感實在,每一口都有蓮藕崧子魚翅蛋白炒飯 家人大讚炒蛋白炒飯夠香味道夠,係我一家人最歡迎的。魚翅以粉絲代替,配上崧子,蛋白,雜菜粒炒。小妺最愛是炒飯中的崧子,味道更新鮮。椒鹽猴皇菇煎炸食物幾時都受年青人歡迎。椒鹽味道香脆,但猴皇菇並沒有炸至乾身,口感爽脆!推!手工香酥竽頭卷沒太
新開張優惠有9折,一於帶屋企人嚟試下。

我地一家6口一共叫咗,一炒飯,一伊麵跟七個餸
下面係我地點既菜式同價錢,價錢未扣9折嫁。

咕嚕肉

咕嚕肉係小妹最愛,岀街叫餸食飯必定點!
今次嚟到齋舖當然要點!
肉的口感跟肉一樣,如果唔話我知係食緊齋我會以為自己食緊肉!
驚喜萬分

齋卤味
酸齋酸味唔夠,但都ok。
如果需要加熱,舖頭可以用微波爐叮反熱。

沙汁伴鮮准山

蜜汁香脆蓮藕餅
外面煎至香脆,材料豐富,口感實在,每一口都有蓮藕

崧子魚翅蛋白炒飯

家人大讚炒蛋白炒飯夠香味道夠,係我一家人最歡迎的。
魚翅以粉絲代替,配上崧子,蛋白,雜菜粒炒。
小妺最愛是炒飯中的崧子,味道更新鮮。

椒鹽猴皇菇

煎炸食物幾時都受年青人歡迎。
椒鹽味道香脆,但猴皇菇並沒有炸至乾身,口感爽脆!推!

手工香酥竽頭卷
沒太大驚喜,跟一般竽頭魚般,但加入乾咸紫菜,味道配合剛好。

乾燒什箘伊麵

家人大讚炒,至於小妹就大讚真燒伊麵。
但什箘配料轍少,味道好味過大酒樓

大盆花菜

椰菜花外表經過煎香配上紅青椒及香腸,午餐肉。
香腸午餐肉當然唔係肉,係以齋代替,但味道真的跟肉一樣,太神奇。
整個大分花茶味道十足

小妹同家人都好滿意
,平時生活食得大多网,久唔久食大齋可以令自己感覺新鮮啲,健康啲。而家齋菜款式萬千,可以説想都咩菜式都可以做到,味道亦能煮成跟肉的一模樣。所以食齋都可以食得好豐富

但感覺味精較多,食完飯,口乾乾的
2018-01-26 974 瀏覽
我今晚又試吓一次,兩條友點左個羊腩煲同一個爆炒猴頭菇,羊腩👌嘅,個猴頭菇比較特別啲囉,以為很硬身,以前食猴頭菇是煲雞湯,咬也咬唔開的,原來新鮮的猴頭菇係甜嘅⋯估佢唔到…甜甜滑滑,我叫老細問佢點解咁架,佢講菇飛一飛油就👌,唔覺唔覺都幾好食,基本上全部都清晒同埋講下羊腩煲,裏面有啲中藥材味,肉地硬硬硬地,幾好咬,多一D羊味就0k…不過真係有羊蘇味⋯唔知佢是様做到的…整體來講OK嘅,我得閑下次再幫襯

整體來講OK嘅,我得閑下次再幫襯
2018-01-25
用餐優惠