餐廳: 品穀
資訊:

2022-06-23 0 瀏覽
海之戀商場入邊俾我搵到一間好出色嘅麵包店🍞芋泥小盒 盒子內綿密嘅芋泥中蘊藏着小小芋頭粒,真係*芋*不簡單❣️!紫•糬麵包入面塞滿紫薯餡,香氣十足,味道偏甜一點,我呢個🍠控仍然好受落🥹!
海之戀商場入邊俾我搵到一間好出色嘅麵包店🍞

芋泥小盒
盒子內綿密嘅芋泥中蘊藏着小小芋頭粒,真係*芋*不簡單❣️!

紫•糬
2022-06-21 0 瀏覽
每次行過海之戀都會俾佢排列得好整齊嘅麵包吸引住麵包款式新穎其他舖頭搵唔到而且口味亦獨特見到有一個檸檬茶麵包亦相當好奇款式大概有30款左右已經係第四五次幫襯啦好鍾意佢個生吐司軟熟得來有少少甜味淨係食方包都唔會覺得單調今次買咗三片$16連屋企小朋友食過都讚不絕口見佢新出有個芝士霸王一見到點會忍得住啊😍😍😍滿滿嘅芝士配上法式麵包食件包飲啖茶又係一個享受見到仲有新出左甜品系列有軟曲奇 海鹽焦糖果仁塔 等等每次經過都有唔同年齡層嘅人喺度揀緊麵包而且每次都一定有一定嘅人流係信心嘅保證
每次行過海之戀
每次經過都有唔同年齡層嘅人喺度揀緊麵包
而且每次都一定有一定嘅人流
係信心嘅保證
2022-06-15 0 瀏覽
話說因為係碳水愛好者嘅關係,真係超級鍾意食唔同嘅包包,街上都有唔少人推介呢間包包舖頭,於是乎我有時間就經過去買下啲包包,再幫大家做吓評論,睇吓係咪真係咁值得試!.我今次入到去嘅時候,都見到好多人喺側邊選購緊,我自己因為得一個人食唔到太多嘅關係,所以只係買咗兩樣嘢。.我就要左1. 原味Bagel2. 藍莓乾Scone.首先講一講個原味Bagel先,話說我自己係非常鍾意食Bagel嘅人嚟嘅,所以,我都食過唔少舖頭嘅Bagel,通常我第一份試嘅都會係原味行先,可以食清楚佢嘅感覺。味道都唔係太強烈嘅穀物嘅味道,咬口感不錯,chewy! 之後都有啲飽🤣🤣🤣.藍莓乾Scone, 佢唔係太強嘅牛油香氣,口感相對實淨,唔係入口即溶d fd, 如果有得選擇嘅情況之下,我下次應該未必會回頭。
我就要左
1. 原味Bagel
2. 藍莓乾Scone
2022-06-12
2022-06-13 27 瀏覽
.📍Big Grains Bakery 品殼📍#饅頭去荃灣 #饅頭食在家中 #饅頭食台灣菜 #饅頭食麵包------------------------------1️⃣ 蒜香墨汁比高 ($23)呢個係一個Size偏大但非爆餡Bagel,按道理就應該更可以一次過滿足到感受Bagel口感同餡料多層次味道。包體被墨汁染黑,搶鏡又帶有光澤,質感上係柔軟中帶少少嚼口,回彈力基本上都合格,但煙韌程度唔符合我對bagel嘅要求,味道上易係想像中咁冇墨魚味道,食落冇咩太大驚喜。餡料方面,蒜香牛油同香草嘅香味頗突出但唔會過於霸道,同cream cheese嘅配搭十分平衡,唔會太油膩,確實唔錯。但差唔多有四分之一部bagel係齋得麵包,呢點令小編有啲失望。◾包體:3.3/5◾內在餡料:3.7/5◾評分:7.0/10------------------------------2️⃣ 宇治納言比高 ($24)呢個bagel餡料相對豐滿,包體口感同上述大同小異,零抹茶味,基本上被紅豆甜味蓋過曬;紅豆餡係粒粒紅豆帶少少豆蓉,煮得ok夠軟, 麻薯份量都慷慨,口感黏懦,整體味道冇話好驚艷。◾包體:3.2/5◾內在餡料:3.
1️⃣ 蒜香墨汁比高 ($23)

◾包體:3.3/5
◾內在餡料:3.7/5
◾評分:7.0/10
2️⃣ 宇治納言比高 ($24)
◾包體:3.2/5
◾內在餡料:3.6/5
◾評分:6.8/10
🔸整體評分:6.9/10
🔸小編回購率:6/10
2022-06-09 33 瀏覽
《朝聖本地新奇麵包店》#eatwithpeach麵包and甜品Big Grains品殼係一間最近大熱嘅本地麵包店,由兩位90後兄弟創辦,主打無添加麵包同甜品,係灣仔,佐敦同荃灣西設有分店。前排小編到荃灣西分店朝聖,果然食過翻尋味,所以今日係呢度向大家推薦幾款小編幾中意嘅麵包😚💁🏻‍♀️芋泥小盒 $23芋泥麵包造型非常可愛,十分適合打卡。面頭香脆嘅奶酥同內裡柔軟嘅麵包口感形成強烈對比,盒子內綿密嘅芋泥中更夾雜著少許紮實嘅芋頭粒,內餡芋泥同麵包一層接一層,食落口感層次非常豐富。另外值得一讚嘅係,有別於一般麵包店嘅芋泥麵包,呢間啲芋泥多到塞滿半個包,超級足料,加上盒子體積挺大,食一個已經飽飽地。💁🏻‍♀️朱古力咖啡骰仔 $25呢個麵包造型10分創意分小編比11分!當見到一堆骰仔麵包整齊排列時(圖4),成件事好正架,係perfect架🤣骰仔外層紮實內層鬆軟,配上綿密細緻嘅餡料,口感一流!味道方面,朱古力咖啡餡料嘅甜度恰到好處,稍為驚喜嘅係咖啡嘅苦澀味比朱古力嘅甜味更突出,中意飲咖啡嘅朋友不妨試下!💁🏻‍♀️蝦子香蔥包 $20其實小編由細到大都好怕食蔥的🥲但見呢款麵包咁有特色,就勇敢一試,點知出乎意料
《朝聖本地新奇麵包店》

#eatwithpeach麵包and甜品

💁🏻‍♀️芋泥小盒 $23

💁🏻‍♀️朱古力咖啡骰仔 $25

💁🏻‍♀️蝦子香蔥包 $20
其實小編由細到大都好怕食蔥的🥲但見呢款麵包咁有特色,就勇敢一試,點知出乎意料地幾好食!唔好睇佢表面得好少材料,咬落去啲蔥多到瀉曬出黎架!蝦子嘅鹹香同蔥嘅淡香味相當匹配,程麵包質感非常柔軟,整個配搭好新奇。

品殼仲有好多出名新奇又好食嘅麵包,例如牛角包、明太子法包、檸檬茶包等等,有機會等小編試多幾款再寫食評!

✏️推薦排名:芋泥盒子>朱古力咖啡骰仔>蝦子香蔥包

佐敦白加士街61號地舗
荃灣大河道100號海之戀商場地下G18號舖
灣仔太和街10-20號福和大廈地下B舖
2022-05-25 62 瀏覽
品穀本身款式有特色又多口味選擇,無意中吃了一次新推出的肉桂卷,回家用氣炸鍋焗熱,空間瀰漫着香氣,讓人吃的心情特別好,吃後有再三回味之感。用料食材講究,用心經營,值得支持。當吃過後就會認同一分錢一分貨的道理,物有所值。
2022-05-23
  • 肉桂卷
每次經過海之戀的這間烘焙所,都會被傳來的麵包香氣吸引。一旦進入了店舖,就猶如被施下魔咒,一定會花不少時間選購,而且必定會滿載而歸。🥐😍「品榖」主張製作無添加的烘焙產品,現場亦有即製烘焙所,保證新鮮出爐,完美呼應本店「慢慢醇,慢慢嘆」的慢活理念🕰💡🌟肉桂卷🍞零售價:$26個人最喜歡食cinnamon roll,所以看到小店最新產品推出此款式,即買來一試!「肉桂卷」美味的精髓在於甜味與肉桂甘香找到平衡點。只要其中一方太過強烈,即會變得過甜或苦澀難以享受。這裡的肉桂卷嚴選來自錫蘭的高級肉桂粉與桂皮製作,另外加入大量核桃作點綴,保證香甜甘香的質素,同時帶來脆口樂趣!❤️🈵🌟明太子法包🥖零售價:$25想享受法包外脆內軟的口感,就必須在剛剛出爐時新鮮品嘗。奈何我同男朋友把法包當作晚上宵夜,所以放久後變得乾脆⋯ 幸好小店早已把法包切成小塊方便食用,而且外內都抹上濃厚明太子醬,每一口都散發出獨特的咸香鱈魚味道,開胃之餘亦不會太油膩。😋整體而言,「品榖」推出一系列新派麵包款式與造型,雖然價錢較一般麵包舖昂貴,但也可不時光顧哄自己及家人開心🥳味道:7/10環境:7/10性價比:5/10回頭度:7/10

肉桂卷

2022-05-21
肉桂卷
明太子法包
2022-05-01 130 瀏覽
之前有朋友同我提過呢間d 麵包好軟熟,今日經過就決定買嚟試下。我超鐘意食朱古力,所以買的都係朱古力味,個朱古力麵包要$19,而個曲奇要$33, 真係好貴。 但試過就會明點解個定價咁高,個麵包同曲奇個朱古力味係超級香濃,曲奇好似食緊黑朱古力咁。而個麵包好有層次,個包好軟熟和有香濃的朱古力味,包上面有朱古力脆脆,最驚喜係個包有朱古力夾心,唔係平時一大pat 的朱古力吉士,佢係有似朱古力醬。麵包同曲奇都有高級朱古力味❤️

可可泥土
三重朱古力曲奇
2022-04-30
可可泥土
三重朱古力曲奇
2022-04-19 125 瀏覽
紅豆綠茶mochi bagel 好正,又不太甜,感覺好健康,不過我下午晚,第二天早餐食,唔知係咪隔咗夜,個包有D硬。屋企人食肉鬆bagel,牛角包同earl Grey scone 都話好味,下次一定encore同再試其他包,好多都好吸引!

2022-04-19
$23 (早餐)
2022-04-07 192 瀏覽
這家麵包店,主要推廣做無添加麵包,吸引顧客除了健康,當然要味道好。平時經過客人不多,可能價錢比較貴,今次有消費券,就買來試下。優點-現場做。改善點- 話系無添加,系眯所有麵包?最好有認證證明,賣咁高價錢同食落普通質數的話,覺得吾值得咁貴。- 員工衛生意識一定要改善,見到一個員工拿起勞工手套準備放麵包入焗爐,跌左一隻落地再踩一腳,入完爐就順手執返上不鏽鋼檯面 品穀吐司三片($26)- 挑選哩個因為系佢地主打的健康首選,包裝上寫有小麥麵粉,十種穀物(阿麻籽,黑白芝麻,黎麥等),酵母,百花蜜等做成。 外貌 - 好像一般厚多士 - 睇得到裡面有好多種穀物。 口感軟綿,穀物吾拮口,但食落吾覺得有特別香味,如果有芝麻的話,就真系食吾到香味嘍。肉貴捲 ($26)-外型比普通見的大,打開見到裡面有肉桂粉同核桃,但食落就吾夠肉桂味,核桃更系無味,麵包同一般肉桂捲吾乜突出

優點
-現場做。

改善點

品穀吐司三片($26)

外貌
- 好像一般厚多士
- 睇得到裡面有好多種穀物。

肉貴捲 ($26)

品穀吐司三片
肉桂捲
2022-04-07
2022-04-05 105 瀏覽
.一直好欣賞呢間店精緻甜點每款蛋糕麵包都做得好精美每次睇見都有種魔力令人好想食真係好想每件都試一啖今次終於買到新出抹茶歌劇院蛋糕好期待因為試過佢嘅麵包同甜點從未失望過😌========================抹茶歌劇院蛋糕($50)真係好食果然冇令抹茶fans失望抹茶嘅味道好香濃用上丸久小山園抹茶粉抹茶帶有少少苦澀回甘味道但不失甜度每啖口感都充滿茶香而且層次豐富口感十足Macaroon Matcha chocolate sponge cake mousse chocolate crunchy 食得出甜品好有心思好滿足=====================所以話真係好易肥唯有係邊食邊減😂
[品穀。抹茶歌劇院蛋糕🍵🍰]
一直好欣賞呢間店精緻甜點
好期待
因為試過佢嘅麵包同甜點
從未失望過😌

========================
抹茶歌劇院蛋糕($50)
真係好食

=====================
所以話真係好易肥
唯有係邊食邊減😂

2022-03-29 141 瀏覽
🍫焦糖朱古力撻💰$35🫖伯爵牛奶朱古力撻💰$35🇮🇹提拉米蘇撻💰$35🥛伯爵牛奶朱古力💰$48🍵抹茶歌劇院💰$50🍪朱古力夾心曲奇💰$28🥧開心果撻💰$33⚡️品穀向來以bagel同牛角包出名,不過其實佢地嘅甜品、小糕點亦同樣出色😍今次因爲機緣巧合,買咗一大盒小糕點同同事們開心share,試下咁多款唔同嘅味道🤤⚡️一口氣買咗7款撻,萬眾期待嘅🇮🇹提拉米蘇撻冇令人失望,完全係眾望所歸😂下次要買翻件一個人啪🤡🫖伯爵牛奶朱古力撻細滑濃厚,係小女子嘅second pick⚡其餘嘅糕點各有千秋,賣相精緻得黎味道富有層次,除咗係下午茶最佳選擇,亦係散水餅唔錯嘅選擇😚⚡特別要提品穀嘅蛋糕係12點後先有,今次係同事前一日打電話俾舖頭,預留7件糕點俾我地,放係佢地雪櫃到第二日朝早拎,大家想食嘅話要注意啦~🤪
🍫焦糖朱古力撻

開心果撻

伯爵牛奶朱古力
2022-03-24
2022-01-08 303 瀏覽
第一次幫襯海之戀分店,買左3款麵包,但3款麵包都超級難食,麵包質地好硬,差D咬吳開,可能係哩個品牌既特色,我吳識欣賞,麵包完全吳值哩個價錢,加上負責收錢的店員態度和面口都奇差,店舖好迫,一定吳會再幫襯,希望大家吳好中伏,貼錢買難受跟住再上來openrice 睇評語,發現好多差評,都係話麵包質素名過於實,但價錢吳平宜,今次蠢左,應該上來openrice睇左評語先決定入吳入去買,浪費左差不多一百蚊,一定無下次
2021-12-02 363 瀏覽
早排呢間麵包舖搞咗個抹茶祭好多人都去排隊買,懶得滯就冇去到排隊,平時都好多人買佢嘅麵包,盒子同bagel🥯其實第一次食佢哋舖頭嘅出品係canelé,但個人麻麻地呢樣食物🙈咁啱上次食咗佢哋嘅scone都幾鬆化~今日見到有新品,決定畀多次機會佢嚟試下佢嘅甜品同麵包🤪甜品寫係抹茶tiramisu,諗住前幾日咁多人好評佢哋嘅抹茶包實冇死啦😩最頂有半粒抹茶macaroon,但唔知係咪雪得太耐所以有啲硬,係要用牙力咬個種硬🤥頂層有啲紅豆都算煮得綿,但下面嘅抹茶creamcheese同蛋糕體都唔係好食得出抹茶味,係偏甜膩,個人麻麻地🥲另外仲買咗個麵包叫紫·糬,係麵包入面塞滿紫薯餡同麻糬🤤麻糬好夠軟糯,但冇紫薯餡咁多,作為麻糬fans想多啲麻糬因為太好食唔夠喉😩🤍另外想讚麵包體超鬆軟咬落去會識回彈個種🥰不過紫薯餡偏甜,唔係好啱個人口味🤭然後發現好似呢間嘢啲出品都係比較甜,亦都可能係因為我鍾意重抹茶味😂 下次可能試下其他鹹包先😛

另外仲買咗個麵包叫紫·糬,係麵包入面塞滿紫薯餡同麻糬🤤

2021-11-28 320 瀏覽
適逢5週年抹茶祭 出咗啲烘茶抹茶嘅麵包/甜品一心諗住嚟試吓.首先要講 安排非常差要人喺室外長時間曝曬而且訊息傳遞唔正確 令人以為貨量充足 可以買到想買嘅款式未食先要俾個差評.下午1點開賣 我地2點幾嚟到 都仲係排咗成百幾人而且大部份時間仲要喺戶外曝曬咗差唔多兩粒鐘 終於入到商場室內範圍 有蓋遮頭並且獲派落單紙一張店員話暫時都係無限買幾多有個女人想去排隊 就問店員會唔會排排下無晒個店員就話 暫時都無限量 都預咗有好多數量點知過咗唔夠5分鐘 就走嚟話捲蛋賣晒係咪玩嘢?!😡.本身落單紙度有填到要蛋捲到我嘅時候明明已經賣晒 店員收錢時仲計埋我個蛋捲嘅錢好彩我有睇清楚!.1) 焙茶生乳中間夾咗一層厚厚嘅焙茶cream有人覺得比較苦 但我就覺得可接受焙茶味好夠濃面層係甜甜嘅菠蘿包味驚焙茶醬苦嘅 就一定要同埋上面層包一齊食.2) 抹茶小盒真係好小啊 拎到返屋企仲要塌咗扁咗抹茶味都好濃但抹茶吐司麵包麵係比較甜都係鍾意焙茶製品多啲.3) 焙茶鬆餅配一小盒嘅焙茶醬 搽嚟食都幾好味個scone就咁食嘅話就乾咗少少.總結 幾好味 鍾意茶味製品嘅都可以試吓但要排2個半鐘 仲要買唔到想買嘅款 有下次嘅話 真係要三
適逢5週年抹茶祭 出咗啲烘茶抹茶嘅麵包/甜品
係咪玩嘢?!😡
本身落單紙度有填到要蛋捲
到我嘅時候明明已經賣晒
店員收錢時仲計埋我個蛋捲嘅錢
好彩我有睇清楚!
1) 焙茶生乳
中間夾咗一層厚厚嘅焙茶cream