2021-11-15 59 瀏覽
🍳🛌周末享受難得的慵懶,可以吃個慢早餐,心中響著盧廣仲的歌聲。📚☕「咖啡賞館」在商場地下一角,不算易找,付款時還聽到有人致電店家求救,未光顧過的話,也許預留多一點時間比較好。店外有幾把座椅,只是陽光太猛烈,還是擠進列滿書本的店內座位。🫖🌹點了煙三文魚牛角包和白玫瑰茶,牛角包有牛油香也夠酥脆,白玫瑰在一般cafe難見,沒有一般玫瑰茶的香水味道,茶香自然淡雅。🎨🎭👩‍🎨Cafe內的書塑造咖啡店的性格,桌上的書關於香港歷史、正義、藝術,更多是輕鬆談吃的書。這間cafe就是個愛吃又愛香港的好朋友吧。▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍咖啡賞館荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧大廈地下66A號舖🥰休閒風,有書香有咖啡香😍白玫瑰茶清新淡雅🤔座位不算太多

▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️

📍咖啡賞館

荃灣西樓角路202-216號荃昌中心昌寧大廈地下66A號舖

🥰休閒風,有書香有咖啡香

😍白玫瑰茶清新淡雅

🤔座位不算太多
隱世café 嘆個下午茶☕️————————————————————————————🍽餐廳:咖啡賞館 🇭🇰位置:荃灣西樓角道202-216號荃昌中心昌寧商場地下66A號舖😋食物:7/10💰價錢:✅蜜糖黃芥末醬煙三文魚牛角包🥐$58 ✅吞拿魚碎蛋配沙律牛角包🥐$40—————————————————————————————2人⭕️是次人均消費:$100—————————————————————————————整體牛角包都令人滿意入邊嘅配搭撈埋一齊成個味道好夾💯食完之後係會有種滿足感—————————————————————————————由於環境比較僻靜店舖擺設有種文青感靜靜地坐喺度食下野係幾寫意.............#咖啡賞館 #咖啡店 #隱世cafe #荃灣美食 #香港美食 #牛角包 #foodporn #food #delicious #tsuenwan #foodie #foodiehk #foodphotography #cafe #coffee
隱世café

由於環境比較僻靜
店舖擺設有種文青感
靜靜地坐喺度食下野
係幾寫意

黎過呢間cafe幾次,都係食早餐,鐘意坐呢度既室外座位,有時仲會有少少陽光,感覺好舒服呢度無早餐set既,所以都係分開點,飲品點左一杯凍latte,另一杯揀左熱flat white,個人都係覺得熱既咖啡香d滑d今次揀左吞拿魚碎蛋panini,鐘意佢個包又香又軟熟,碎蛋都幾好香,沙律落左油同醋,幾好另一個揀左千島醬慢煮雞肉牛角包,呢個味道濃好多,都好味,個牛角包好香脆,好邪惡可以喺陽光下嘆個早餐,真係舒服
黎過呢間cafe幾次,
都係食早餐,
鐘意坐呢度既室外座位,
有時仲會有少少陽光,
感覺好舒服

呢度無早餐set既,
所以都係分開點,
飲品點左一杯凍latte,

另一杯揀左熱flat white,
個人都係覺得熱既咖啡香d滑d

今次揀左吞拿魚碎蛋panini,
鐘意佢個包又香又軟熟,
碎蛋都幾好香,
沙律落左油同醋,
幾好

另一個揀左千島醬慢煮雞肉牛角包,
呢個味道濃好多,
都好味,
個牛角包好香脆,
好邪惡

可以喺陽光下嘆個早餐,
真係舒服
2021-06-06
早餐
2021-04-20 731 瀏覽
小店坐落昌寧商場地下的一角,環境幽靜,綠樹圍繞,LUNCHTIME來忙裡偷閒正好。點了千島醬慢煮雞肉PANINI 及熱MATCHA LATTE。雞肉很嫩滑JUICY,PANINI麵包外脆內軟,沙律清新。而MATCHA LATTE香濃醇厚,一點也不甜膩,能夠凸顯抹茶的甘美。
雞肉很嫩滑JUICY,PANINI麵包外脆內軟,沙律清新。
慢煮雞肉PANINI & MATCHA LATTE
2021-04-15
慢煮雞肉PANINI & MATCHA LATTE
  • 慢煮雞肉PANINI
💛💛💛BROWNY CAFE💛💛💛懶懶嘅星期日唔想郁,就去咗一間cafe度靜靜地食Lunch。揀呢間Cafe嘅原因係因為佢有阿法奇朵,姐係雪糕咖啡🤣,唔係好多地方都有得食。大家都要幫襯多啲黃小店啊!芝士碎蛋牛角包沙律 $40餐牌上面睇唔到呢個組合,因為係我特別問店員架。之後店員就好freestyle咁話如果改一樣就同價,如果加一樣就加$5。依個就係我鍾意幫襯小店既原因,彈性彈性💛。碎蛋好多又好食!牛角包超級脆,成個包都好好食🤩。沙律有啲遜色,要改善下了😌。慢煮雞肉沙律 $48冇影到相,因為個樣真係唔太吸引🤨。好彩食落味道唔錯!就算無乜汁,雞肉都唔會話好乾。沙律普普通通啦,如果可以新鮮啲會好啲。呢個價錢喺荃灣有啲進取,份量真係唔算多😂。AFFOGATO $40係我最鍾意既阿法奇朵😍,當倒啲熱咖啡落雪糕到,兩者撞埋一齊,係冰火既感覺🤓。雪糕既雲呢拿味同奶味都好重,正常Size。如果雪糕可以滑啲就更正,依家食落有少少粒粒😖。對得住價錢,下次都會再食🥰。FLAT WHITE $34(嗌食物配飲品-$10)先唔講味道,上菜時我同男朋友望到都覺得「嘩!咁大杯嘅🤣」,都幾抵飲。味道方面正正常常,偏重
💛💛💛BROWNY CAFE💛💛💛

芝士碎蛋牛角包沙律 $40

慢煮雞肉沙律 $48

AFFOGATO $40

FLAT WHITE $34(嗌食物配飲品-$10)
先唔講味道,上菜時我同男朋友望到都覺得「嘩!咁大杯嘅🤣」,都幾抵飲。味道方面正正常常,偏重奶味,值得一嗌 。

埋單$152(無加一)
2021-03-07
2021-01-02 1267 瀏覽
荃灣咖啡店越開越多,今次荃灣地膽介紹左一間幾隱蔽既咖啡小店,路痴的我都要搵左陣先搵到呢間咖啡小店有室外同室內座位,我就揀左室內,入到去有d似自修室,mini library既感覺,因為佢放左一d書係枱,唔知係用來裝飾定真係閱讀呢吞拿魚碎蛋意大利包配沙律意大利包烘過後外脆內軟,吞拿魚碎蛋加入沙律醬,成個包食落都好濕潤creamy蜜糖黃芥末醬煙三文魚意大利包配沙律煙三文魚同蜜糖黃芥末醬我就覺得唔太夾,可能吱少少檸檬汁會仲夾炒滑蛋牛油果意大利包配沙律個炒蛋打蛋個陣已經唔勻,明顯係見到有蛋白,同埋炒得過熟,無左滑蛋既效果,牛油果就夠晒熟,軟綿綿的Flat White咖啡豆帶nutty,味道偏苦,奶泡飲落都好順滑,成杯口感同味道都係我鍾意的Matcha Latte抹茶味香濃,微微既甜味正好遮蓋左抹茶既苦澀味,味道調得岩岩食物就不過不失啦,勝在大份又抵食,飲品比食物水準更出色,不過衛生問題就差d, 張枱成枱都係擦膠碎都無人清理,希望可以改善

蜜糖黃芥末醬煙三文魚意大利包配沙律

炒滑蛋牛油果意大利包配沙律

Flat White
Flat  White

Matcha Latte
抹茶味香濃,微微既甜味正好遮蓋左抹茶既苦澀味,味道調得岩岩
Matcha  Latte

Flat  White
Matcha  Latte
之前路過 2 次,都好多人等位今日運氣不錯,不用等位 + 有室內堂食位雖然 Cafe 室內 + 廚房好細 麻雀雖小五臟俱全,而且好整齊和乾淨ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ      ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ     ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ千島醬慢煮雞肉手工 Bagel  Slow Cook Chicken in Thousand Island Sauce Bagel手工 bagel 是與 30milestone 合作 表面有南瓜籽,令 bagel 望落無咁單調 bagel 一開二,兩邊都塗上牛油,再焗返熱 食落充滿牛油味留意返,bagel 是抗疫期間特別推出,售完即止bagel 裏面好多雞肉粒粒! 先慢煮,再香煎到金黃色 剛剛睇店員煎雞,聞到 d 肉味,已經流緊口水 雞肉簡單用鹽和胡椒調味 好有屋企自己煮的感覺伴碟的沙律菜好新鮮 剛好用餐時碰上了食材送貨時間 見到有一大袋新鮮的沙律菜和其他蔬菜ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ      ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ     ʕ ·ᴥʔ  ʕ→ᴥ←ʔ  ʕᴥ· ʔ特色窩夫配柚子味雪糕蜜
之前路過 2 次,都好多人等位
今日運氣不錯,不用等位 + 有室內堂食位

雖然 Cafe 室內 + 廚房好細
麻雀雖小五臟俱全,而且好整齊和乾淨

手工 bagel 是與 30milestone 合作
表面有南瓜籽,令 bagel 望落無咁單調
bagel 一開二,兩邊都塗上牛油,再焗返熱
食落充滿牛油味

留意返,bagel 是抗疫期間特別推出,售完即止

千島醬慢煮雞肉手工 Bagel

bagel 裏面好多雞肉粒粒!
先慢煮,再香煎到金黃色
剛剛睇店員煎雞,聞到 d 肉味,已經流緊口水
雞肉簡單用鹽和胡椒調味
好有屋企自己煮的感覺

伴碟的沙律菜好新鮮
剛好用餐時碰上了食材送貨時間
見到有一大袋新鮮的沙律菜和其他蔬菜

特色窩夫配柚子味雪糕蜜糖醬
Waffles with Yuzi Ice-cream Honey Sauce

柚子味雪糕窩夫

窩夫即叫即焗,外脆內軟

見識過另一黃店 💛 Cobber Coffee and Tonys Pastry 的火灸香蕉片的效果
覺得可以再加多些砂糖,火灸出一層焦糖脆片

雪糕可以自選:vanilla、綠茶、焙茶、焦糖、玫瑰、柚子
要了柚子味雪糕
味道不酸,純粹奶味偏重

之前食過柚子味雪葩,感覺更清新
不過味道就相對地酸少少

雪糕窩夫可以淋上蜜糖醬 / 朱古力醬
最好選擇與雪糕相襯的醬
柚子味雪糕當然配蜜糖醬,有陣清甜味

Cafe 窗邊有個架,放一包包自家炒咖啡豆
咁就要試下手沖咖啡啦

這間 cafe 的手沖咖啡有個細節位要讚一讚
會配一杯清水,俾你清一清口腔的食物味
然後,再品嘗咖啡

Costa Rica Don Mayo Bellavista Anaerobic Natural

手沖咖啡

顏色比較淺色,像飲茶
味道方面有明顯的酸味,帶有少少黑加侖子味
口感清爽

這隻豆沖出來的味道都不錯

手沖咖啡

Cafe 另有其他機沖意式咖啡,一樣好受歡迎
keep 住好多外賣 order

2020-12-10 587 瀏覽
由於早咗收工,所以搵間小店嘆吓咖啡。呢間小店已經開咗好多年,耐唔時都有去幫襯,一向都好鍾意食呢間店嘅蛋糕。不過今日就想試吓鹹點。 叫咗一個碎蛋吞拿魚牛角酥,個包好脆,但個餡就略乾。伴碟有少少沙律菜(黑醋汁),唔錯,幾fresh。另外叫左杯Latte。 一如既往,好大杯,口感順滑,泡沫細膩,仲要有個靚靚拉花。最後,我覺得食物質素係保持到,但堂食近窗bar 枱個環境就比之前差左,因為bar 枱放左d 書比客人睇,但好多已經有D 鋪塵 🧐 所以坐係個度食野,有D 唔舒服...
由於早咗收工,所以搵間小店嘆吓咖啡。

伴碟有少少沙律菜(黑醋汁),唔錯,幾fresh。

最後,我覺得食物質素係保持到,
但堂食近窗bar 枱個環境就比之前差左,
2020-10-20 809 瀏覽
荃灣一向比人嘅感覺都係非常之多人同繁忙🚶🏻‍♀️🚶🏻‍♂️🚶🏻🏃🏃‍♂️,想係荃灣站搵個清靜嘅環境坐一坐,可以去下附近嘅小店-Browny。Browny 位於隱蔽嘅街角,店外同店內都有座位,位都唔算多,店員有禮貌及態度親切。如果想係繁忙中take a break 或者咁啱要等人,坐低係呢間小店飲杯咖啡,睇下鋪頭入面嘅書,絕對可以好好消磨半日。咖啡🙂重奶香,反而令到豆香唔出,不過已經比連鎖咖啡店好飲好多火腿芝士貝高(Ham and cheese Bagel)😃Bagel 好食,好煙韌,加埋上面嘅nuts,絕配🙂不足之處係火腿太薄,味唔濃,加埋bagel 唔覺食到火腿咁啱今次我要等人,慢慢坐低嘆咗個Brunch,睇下書,望下街景,都幾舒服。但係如果夏天,絕對唔建議坐室外,會好熱同可能有異味!

咖啡
🙂重奶香,反而令到豆香唔出,不過已經比連鎖咖啡店好飲好多
Latte

火腿芝士貝高(Ham and cheese Bagel)
😃Bagel 好食,好煙韌,加埋上面嘅nuts,絕配
🙂不足之處係火腿太薄,味唔濃,加埋bagel 唔覺食到火腿
Ham  and  cheese  Bagel

但係如果夏天,絕對唔建議坐室外,會好熱同可能有異味!
2020-10-18 580 瀏覽
隱蔽咖啡館 ,用咗少少時間專登搵一間好評都幾多嘅咖啡館,takeaway 杯flatwhite, 點知極度失望。。。溫度多夠熱的,但似飲緊一杯水, 好稀的咖啡味,冇乜咖啡香味散發出來,奶泡打得唔夠棉密......眼見一早餐廳已經滿座( 其實本身位置唔多), 可能係食物質素ok, 但未試過, 不過以咖啡為主打的咖啡都唔好飲...... 可惜呀。。。。
隱蔽咖啡館 ,
用咗少少時間專登搵一間好評都幾多嘅咖啡館,

溫度多夠熱的,但似飲緊一杯水, 好稀的咖啡味
,冇乜咖啡香味散發出來,奶泡打得唔夠棉密......

可惜呀。。。。
2020-10-18
5 分鐘 (外賣自取)
2020-08-16 673 瀏覽
Came here for some coffee.The location is a little inconvenient, and the store can be easy to miss, so keep your eyes peeled. It is actually on the first floor. I ordered a americano and my friend ordered a matcha coffee. However, they had run out of matcha coffee, and only had oolong coffee. Since it was only early in the day, I was not impressed. They don't take octopus here, so that's another point off.My iced americano was 32 dollars. Not bad, but not great either. Overall, nothing to write
Came here for some coffee.

My iced americano was 32 dollars. Not bad, but not great either. Overall, nothing to write home about. There is a bunch of space for sitting, and therewere several people doing work. However, most of the seating is outdoors, and it's pretty hot these days, so I wouldn't recommend it.
2020-08-16
5 分鐘 (外賣自取)
呢間cafe超文青💛有好多書 似去左書店咁 店員仲好fun 會同我地傾下計🤣!-1️⃣「桂花豆腐芝士蛋糕🌼($30)」-做得都幾出色 食落帶桂花清香 仲有豆腐嘅香味好清新 唔會膩🙈~Osmanthus tofu cheesecake-2️⃣「香茶房焙茶雲呢拿摹絲蛋糕🤎($30)」-呢件蛋糕焙茶味淡淡地 雲呢拿摹絲香甜滑溜 配合起嚟啱啱好但焙茶控會嫌回甘唔足🙈~Kaoriosabo Hojicha & vanilla mousse cake-3️⃣「焙茶鮮奶☕️」-超大杯 飲落有少少粉粒 雖然唔係特別濃但係係大眾接受嘅濃度🙈~Hojicha latte-⚠️:蛋糕款式視乎當日而定 The cake menu is subjected to change
1️⃣「桂花豆腐芝士蛋糕🌼($30)」
2️⃣「香茶房焙茶雲呢拿摹絲蛋糕🤎($30)」
3️⃣「焙茶鮮奶☕️」
桂花豆腐芝士蛋糕
桂花豆腐芝士蛋糕
2020-07-26 600 瀏覽
荃富中心下面轉彎入會有幾間特色餐廳,正常人真係比較難知道呢度,比較隱蔽,呢間咖啡室有戶外同室內位,揀左室內,天氣熱,戶外流住汗專心唔到享受食物。煙三文魚沙律,50幾蚊幾抵食,份量足,三文魚好香煙燻味,比較厚身,有質感,感覺唔似係平野既煙三文魚,香而不腥,擺成兩朵玫瑰花靚靚擺盤,食得又睇得,柚子醋好好味,令成份沙律變得更清新。培茶拿鐵,睇得出佢用既培茶粉係靚野,培茶味好出,同鮮奶味好夾,成功融合,不過個人都係比較鍾意星巴既培茶拿鐵,因為呢度既未好飲到令我狂飲唔想停底。咖啡鮮奶既咖啡味都幾香,比例係唔錯。培茶窩夫配雪糕,用培茶拿鐵既培茶粉,培茶味相當突出,窩夫做到外脆而內軟,比起杯培茶拿鐵,窩夫帶出培茶更出色,每一啖夾住香蕉,再加少少雪糕一齊食,成件事係相當夾,大家都唔會搶大家功。呢度價位唔算高,食物飲品質素又幾好,絕對值得下一次,再來放鬆下自己心情。
荃富中心下面轉彎入會有幾間特色餐廳,
正常人真係比較難知道呢度,比較隱蔽,
呢間咖啡室有戶外同室內位,揀左室內,
天氣熱,戶外流住汗專心唔到享受食物。

煙三文魚沙律,50幾蚊幾抵食,份量足,
三文魚好香煙燻味,比較厚身,有質感,
感覺唔似係平野既煙三文魚,香而不腥,
擺成兩朵玫瑰花靚靚擺盤,食得又睇得,
柚子醋好好味,令成份沙律變得更清新。

培茶拿鐵,睇得出佢用既培茶粉係靚野,
培茶味好出,同鮮奶味好夾,成功融合,
不過個人都係比較鍾意星巴既培茶拿鐵,
因為呢度既未好飲到令我狂飲唔想停底。
咖啡鮮奶既咖啡味都幾香,比例係唔錯。

培茶窩夫配雪糕,用培茶拿鐵既培茶粉,
培茶味相當突出,窩夫做到外脆而內軟,
比起杯培茶拿鐵,窩夫帶出培茶更出色,
每一啖夾住香蕉,再加少少雪糕一齊食,
成件事係相當夾,大家都唔會搶大家功。

呢度價位唔算高,食物飲品質素又幾好,
絕對值得下一次,再來放鬆下自己心情。

2020-07-19
2020-07-13 456 瀏覽
原本都想去遠啲地方試吓啲亞洲頭50名嘅咖啡店肺炎肆虐,儘量減少乘搭人多嘅交通工具或者的士所以盡量去一啲可以步行到嘅咖啡店今日就退而求其次去咗一間荃灣小店坦白講店內嘅環境就唔算太好無論係裝修、燈光、音樂、整體氣氛都非常一般但係咖啡就的確唔錯☕️去咖啡店都係為咗杯咖啡作為咖啡新手,簡單介紹吓啲杯咖啡嘅味道因為對咖啡嘅地區同埋品種唔認識所以隨便點左包裝上最左手邊一包係一包ethiopia日曬豆平時見到埃塞俄比亞一定會聯想起好多傷感故事(在此我希望佢係公平貿易買來的咖啡豆🙏🏻)講番杯咖啡☕️一杯入口酸酸地果香味嘅淡口咖啡味道清新入口檸檬、青蘋果,中間會有杏桃味,清甜可口好適合夏天飲雖然同我鍾意飲嘅咖啡有啲唔同不過都好嘅試吓新野💛心思思叫咗一杯latte欣賞下咖啡師嘅手勢拉花都幾有心思呀做得幾靚不過啲奶唔夠熱

原本都想去遠啲地方試吓啲亞洲頭50名嘅咖啡店
肺炎肆虐,儘量減少乘搭人多嘅交通工具或者的士
所以盡量去一啲可以步行到嘅咖啡店

今日就退而求其次去咗一間荃灣小店
坦白講店內嘅環境就唔算太好
無論係裝修、燈光、音樂、整體氣氛都非常一般
但係咖啡就的確唔錯☕️

去咖啡店都係為咗杯咖啡

作為咖啡新手,簡單介紹吓啲杯咖啡嘅味道
因為對咖啡嘅地區同埋品種唔認識
所以隨便點左包裝上最左手邊一包

係一包ethiopia日曬豆
平時見到埃塞俄比亞一定會聯想起好多傷感故事
(在此我希望佢係公平貿易買來的咖啡豆🙏🏻)

講番杯咖啡☕️
一杯入口酸酸地果香味嘅淡口咖啡
味道清新
入口檸檬、青蘋果,中間會有杏桃味,清甜可口
好適合夏天飲
雖然同我鍾意飲嘅咖啡有啲唔同
不過都好嘅試吓新野💛

心思思叫咗一杯latte欣賞下咖啡師嘅手勢
拉花都幾有心思呀
做得幾靚
不過啲奶唔夠熱

2020-06-18 520 瀏覽
午飯後都喜歡嘆返一個咖啡,有時會和朋友分享一件蛋糕。今日天氣非常熱,午餐之後汗流浹背,便去Browny Cafe 嘆番一杯凍Coffee latte,涼透心。正猶豫吃桂花豆腐蛋糕還是伯爵茶芝士蛋糕,因為兩者都好好吃,最後選咗Earl Grey Cheese cake 🍰 看他的樣子已經非常吸引,濃濃的伯爵茶味道加上幼滑又誘惑的芝士,入口即溶,滿心歡喜,甜品真是給人力量,一件二人分享已很滿足。