餐廳: 咖啡弄
優惠: 「里賞過關」賺取多於45,000里數! 立即開始過關!
於200+間「亞洲萬里通」餐廳夥伴訂座及用膳,並分別於兩個遊戲階段(2018年5月1日至31日及2018年6月1日至30日)各完成三個級別任務,賺取更多里賞。(結賬時出示QR code/ 條碼,並告知職員賺取里數) 優惠受有關條款約束。
條款及細則:
  • 惠顧滿認可消費額(最低300港元,最高10,000港元)可賺取「亞洲萬里通」里數
  • 額外「亞洲萬里通」里數將於餐膳後7日內存入會員賬戶。
須受其他「亞洲萬里通」條款及細則約束
暈了, 醉了 焦點食評
2018-03-17 1860 瀏覽
今日去銅鑼灣上堂梗係食一啲新界區或者大埔無嘅嘢啦同同事兩個人就走左去咖啡弄, 都係以為食一啲好簡單嘢啦, 三文治呀, 飲杯咖啡呀咁樣 點知個驚喜多到不得了~~~個menu (對唔住我冇影) 啲圖畫靚到好似畫畫一樣, 好似藝術品咁, 雖然佢嗰啲嘢係英文或者台灣嘢翻譯出嚟有少少會睇唔明, 但係你見到幅圖就好想一啖咬落去最後我哋叫咗一個唔知乜嘢畀花沙冰同埋一個oreo沙冰, 一個龍蝦包同埋一個蛋沙律包 上菜時. 店長都好好 (但係大家留意番啲獎係一個台灣小鮮肉) 佢會好好咁話畀你聽呢啲嘢係點樣用嗰啲嘢係點樣用, 令你有一種賓至如歸嘅感覺好啦個龍蝦包~~嗰邊好脆皮, 龍蝦好新鮮, 佢仲畀咗一個特製嘅醬汁你, 其實嗰汁係點生菜嘅, 好味到不得了你會食到個包嘅沙律醬嘅香同埋龍蝦味嘅鮮, 好正!!! oreo就好好味啦, 有好多朱古力碎鍾意食朱古力嘅人呢其實一定要叫囉!!我同事食嗰個蛋沙律包, 都幾大份, 我相信一個女仔食完都會覺得好飽! 另外叫咗一個甜品!! 個甜品上面有好多生果好新鮮士多啤梨, 都好甜, 我唔知點形容今次呢一個午餐, 但係我會覺得如果你見到小鮮肉首先你會頭暈啦好開心啦,  係唯一
今日去銅鑼灣上堂
梗係食一啲新界區或者大埔無嘅嘢啦

點知個驚喜多到不得了~

好味到不得了

你會食到個包嘅沙律醬嘅香同埋龍蝦味嘅鮮, 好正!!!

我唔知點形容今次呢一個午餐, 但係我會覺得如果你見到小鮮肉首先你會頭暈啦好開心啦,  係唯一有一個唔好處就係嗰度啲位比較少, 如果你哋想傾或者嘅話就要早啲去攞位, 如果唔係同人哋share table就唔係咁好啦

2018-03-15
  • 龍蝦包
5天前 5 瀏覽
聽了這間cafe很久,今日來試一試。等了大約15分鐘左右就有位。這裡主力是食甜品。但是也有三文治。這兒份量都好大份。服務都不錯。飲品都好特別。坐環境不錯。一定會再來試。
6天前
2018-05-14 91 瀏覽
衣間餐廳想試好多年,但係一直以黎都見佢大排長龍,加上係樓上鋪有d擔心,但係今次約朋友食飯,佢話想試下cafe!,加上又係星期一,應該冇咩人等位啦掛!所以決定一試!店面比我想像中大,坐得舒服,個menu都乾淨同好吸引!我叫左個club sandwich + ice chocolate! Club sandwich 賣相唔錯,但食落就普通啦⋯⋯塊雞肉超級薄,然後side dish既薯容係冇味架⋯所以真係麻麻不過我幾鐘意個朱古力飲味,將d牛奶雪做冰然後再倒暖既奶落去幾得意!又唔太凍or熱!推薦👍🏻
2018-05-14
2018-05-08 206 瀏覽
幾乎兩年沒有到這裡光顧吧🤔來這裡之前還以為大排長龍,要等很久。意外的是,只等了數分鐘便入座。我們分別點了冰維也納咖啡$48我們也覺得這裡的忌廉難以消化🤔這杯咖啡一般般吧而我點了熱維也納咖啡$44感覺忌廉多於咖啡🤔咖啡及曲奇餅的味道一般般吧整頓下午茶最愛吃這鹽味焦糖鬆餅$58焦糖的味道很可口,有牛油香味,鹹鹹甜甜的味道令我們停不了口。整體而言,這裡的食物質數沒變。仍覺得價格實惠,份量十足。但今次光顧,踫巧遇到服務態度有待改善的店員🤔
幾乎兩年沒有到這裡光顧吧🤔

我們分別點了冰維也納咖啡$48
我們也覺得這裡的忌廉難以消化🤔這杯咖啡一般般吧

而我點了熱維也納咖啡$44
感覺忌廉多於咖啡🤔咖啡及曲奇餅的味道一般般吧
熱維也納咖啡

整頓下午茶最愛吃這鹽味焦糖鬆餅$58
鹽味焦糖鬆餅

整體而言,這裡的食物質數沒變。仍覺得價格實惠,份量十足。
但今次光顧,踫巧遇到服務態度有待改善的店員🤔
2018-05-06
2018-04-25 340 瀏覽
好耐無過對面海,難得過到嚟梗係要搵d好野食下。一早已經知道自己要過嚟,上網見到咖啡弄可以電話訂枱,即刻打過去book定位先。雖然訂左位,但係去到都要等一陣先有位。今日叫左我想食好耐嘅鬆餅,另外由於佢最低消費係每人一杯飲品,所以都一人叫左一杯飲品。飲品都算有特色,不過飲品一向都係餐廳食水最深嘅野,加上我唔太好甜野,一人一杯有時又覺得有d強人所難嘅,用銀碼做最低消費感覺會合理d。叫左一杯果茶另外要多杯薑茶,薑茶唔記得左影低,入面真係有幾片薑,薑味亦都好濃,好岩胃口,薑蜜仲要配芝麻餅,都算有誠意!至於果茶味道酸酸甜甜,好開胃,不過飲多左就覺得有d甜。另外叫左煉乳花生鬆餅,鬆餅鬆鬆軟軟好似蛋糕咁,花生醬加煉乳又係無得輸,好好味。唔食得雪糕嘅情況下仲可以食到呢個鬆餅真係覺得好感恩!!兩杯野飲加一個鬆餅兩個人share食作為下午茶已經好飽,個鬆餅嘅份量真係唔可以睇小,下次食得雪糕真係要再去食多之鬆餅先得啊。
至於果茶味道酸酸甜甜,好開胃,不過飲多左就覺得有d甜。

2018-04-25 296 瀏覽
在電子媒體充斥的年代,食物的賣相比食物的味道重要,所以售賣精美賣相食物的台灣咖啡館大行其道,紅遍東南亞。「咖啡弄」是首間打入香港的咖啡館,吸引不少年青一代打卡。我不年青,沒有排2、3小時的精力,只好等熱潮過了才去光顧。熱潮過後,現在的「咖啡弄」只需等半小時便入座了。燻雞吐司比薩。吐司鋪滿了我最愛的芝士,烤得微焦,令芝士變得卜卜脆。芝士底下是蘑菇和調了味的雞肉。可能烤過了頭,整體較乾身,不是預期中的外脆內軟。士多啤梨窩夫。厚身軟熟的窩夫實在是令人難以抗拒,配上士多啤梨和雪糕,超好味的。這個之後隔了不久再約朋友食了。BBQ豬扒三文治。一層層分明的材料,形成了極好看的「小食」。當然這份量並不小,一個人是食唔曬的。花茶水果茶每種飲品份量很大,兩個人喝也可以,但店舖規定每人必需點一款飲品,就和老公一人一杯了。飲品和食品都花盡心思,難怪常常高朋滿座。

熱潮過後,現在的「咖啡弄」只需等半小時便入座了。

花茶

水果茶

飲品和食品都花盡心思,難怪常常高朋滿座。
2016-04-25
  • BBQ豬扒三文治
  • 士多啤梨鬆餅
2018-04-21 284 瀏覽
未去過第一次去這大名鼎鼎的咖啡弄,多人,要等位,預左,等左約廿分鐘,終於入得,但又限時,叫餐時仲有位正字先鋒抖正我讀錯佢地產品名!我叫菠蘿沙冰是不可以的,要叫鳳梨冰沙,我叫拿破倫又錯是"黃金拿玻倫千層批"我叫野莓優格沙冰又錯是叫野莓優格冰沙,那個窩夫我索性唔讀名就指餐牌話"呢個"...食物來到味道無甚特別,好好食又唔係好差又唔係,但台灣品牌最引以自豪的高質服務,沒有了。我知道就是我這樣寫,這店仍會其門如市,不要緊,說真話,香港人就是犯賤!!不知所謂以後不再來了。
"呢個"
黃金拿破倫千層派(千期咪讀錯)
兩杯"冰沙"
  • "呢樣"同冰沙(唔係沙冰)
2018-04-11 247 瀏覽
收工黃昏時段,又好似不太肚餓,但是十分疲倦,於是去了一個有小吃又有咖啡飲的地方 ,這裏我見到有很少的冰滴咖啡,於是叫了一杯來 ,冰滴咖啡是用很多時間才能滴出一杯嚟,所以十分原汁原味,之後我叫了一些少吃,包括鹽酥雞,咖哩牛腩法包,和一個不知名的某處pizza的多士, 咖哩也十分好味,食品質素十分好,但唯一就是只限用膳兩小時,如果約朋友坐低傾計,時間是十分不足夠的, 在門口排隊的人十分多,建議最好六點鐘左右就要到,否則排差不多兩小時都未能入座
2018-04-03 428 瀏覽
還記得多年前咖啡弄在香港新開張的時候,就逼不及代地去試食,兩次都排了接近一小時。今天同家人在銅鑼灣搵餐廳食tea既時候,記起這間多年沒有拜訪的餐廳,心諗阿媽到依家都無試過,就興起行左過去。當年的熱潮已慢慢退去,排隊的人龍大減,今天雖然是公眾假期,但我們只在門口等了約20分鐘。入座後,我立即叫左久違了的熱鮮果茶,媽媽則叫了一杯低咖啡因的,她對咖啡讚口不絕。我們另外叫了三份食物,句括熱熔起司蒜香蝦、咖哩牛腩佐法國麵包及香蕉巧克力冰淇淋鬆餅。先說說熱熔起司蒜香蝦,因為見是每日數量限定,所以抱著試試無坊的心態叫了一份,結果沒有令我們後悔。職員會係客人班前將熱辣辣的芝士淋在包上。芝士中加有炸過的煙肉粒,令味道更香口。芝士與蒜香蝦是很好的配搭。是芝士控的話,真的不要錯過!!!但如果你沒有特別鍾情於芝士的話,我並不建議試食熱熔起司蒜香蝦,因為真的很膩,兩人share一份已經食飽。我個人是得喜歡他家的咖哩牛腩,咖哩味濃,牛腩軟硬適中又入味。可惜媽媽不懂欣賞,她認為某連所餐廳的咖哩牛腩更好吃,我只能說是連所餐廳的cp值較高。咖啡弄其中一樣招牌甜品就是窩夫,不過我本身不太喜歡厚身的窩夫,這份甜品的味道也沒
熱鮮果茶

焦糖瑪奇朵

熱熔起司蒜香
咖哩牛腩佐法國麵包
香蕉巧克力冰淇淋鬆餅
咖啡弄其中一樣招牌甜品就是窩夫,不過我本身不太喜歡厚身的窩夫,這份甜品的味道也沒有讓我留下深刻的印象。如果下次再去,我未必會再食窩夫。

餐廳整體環境不錯,唯空氣有點不流通。餐檯有點細,食物卻偏大份,所以有點逼,用餐的時候一路都很擔心會不小心將果茶個茶壺整跌。
另外,餐廳可以將吃不完的食物打包,也不用加錢,這點很窩心。
最後,因為所有食物都偏大份,所以下單時要量力而為,始終浪費食物不好。
題外話/補充資料: 如果你問我是否值得排隊?少於半小時的話,我認為可以接受。多於半小時的話就免啦,銅鑼灣有更多更多好的選擇。
2018-04-02
熱鮮果茶
熱熔起司蒜香
咖哩牛腩佐法國麵包
  • 熱熔起司蒜香蝦
2018-03-16 495 瀏覽
一直同女友都想去 但抽唔到時間 今日終於有時間過去試下喇我地訂左六點半 去到唔太多人 可能未到晚飲時間 唔洗等就可以入坐餐點我個人認為唔太多選擇可以食太多數都係甜點或咖啡居多 暖食只有三文治 小食 及小量飯可以選擇 所以我就揀唔到 叫女友幫手喇最後揀左總匯三文治 咖哩黑豚飯 鹽酥雞 同冰香草咖啡 及冰維也納咖啡以我同女友大食黎講 份量十足 味道都幾好 可能比較少人 所以上菜時間都好快只有黑豚飯比較鹹 其他都相當滿意 環境都OK還有只可以比現金 要禁定錢上去 否則好尷尬
一直同女友都想去 但抽唔到時間

咖哩黑豚飯
2018-03-15
鹽酥雞
2018-03-12 366 瀏覽
環境舒適,有輕英語音樂,令你感覺快要投入愛河般❤️. 本來只想食個晚餐輕食,叫了客溶了芝士火腿牛角麵包,但waiter 提我每人至少要叫一杯飲品。飲品選擇很多,但在”咖啡弄”當然試咖啡!我集中睇比較低價錢嘅飲品,始終無諗住飲嘢。最終叫了冰牛奶咖啡!好喝!係好飲過Pacific Coffee~! (我係PC會員😆, 所以都係要繼續光顧) 而且咖啡我選擇了低咖啡因的!真是貼心的服務!咖啡係好飲過Pacific Coffee~! (我係會員😆, 所以都係要繼續光顧) 講講溶了芝士火腿牛角麵包。包很鬆軟,溶了的芝士很香,口感很好,汁有少少香辣。非常嘢味。。內裡有很多重疊的火腿,但火腿是乾的。應該是造定了響到。沙拉的菜很新鮮。還有一小碗的粟米。粟米濕潤爽脆!唯一美中不足的是。。當值嘅靚靚樓面waitress 同waiter 傾談時夾雜著粗言穢語😅破壞氣氛。。。
環境舒適,有輕英語音樂,令你感覺快要投入愛河般❤️.

飲品選擇很多,但在”咖啡弄”當然試咖啡!

我集中睇比較低價錢嘅飲品,始終無諗住飲嘢。

而且咖啡我選擇了低咖啡因的!真是貼心的服務!

內裡有很多重疊的火腿,但火腿是乾的。應該是造定了響到。

沙拉的菜很新鮮。還有一小碗的粟米。粟米濕潤爽脆!

冰牛奶咖啡
2018-03-12
冰牛奶咖啡
2018-03-09 381 瀏覽
平日晚餐時段已經無需排隊 已不像往日的人流熱潮 不過這是一件令人感到輕鬆舒服的文藝風台式餐廳而且侍應都係姊姊 全一式靚女 cream&雪糕上面有好多肉桂粉 不喜歡的肉桂粉味道慎點因為係新菜式 所以打算嘗試一下 不好吃味道和擺盤都與餐廳格格不入 感覺就是好簡單普通的中式快餐飯中規中矩的三文治也是很普通的三文治 沒什麼特色唯一一道值得讚許與推薦沙拉菜很新鮮 醬汁超好味 煙肉配搭芝士超正 雖然會有些鹹 但能夠帶出兩者的香味每人必須叫一杯飲料 飲料選擇甚多 類型比主菜豐富極多 所有飲料也很出色 下次有小聚會可以再過來用餐 環境舒適 很適合聊天的餐廳
而且侍應都係姊姊 全一式靚女

每人必須叫一杯飲料 飲料選擇甚多 類型比主菜豐富極多
所有飲料也很出色

下次有小聚會可以再過來用餐 環境舒適 很適合聊天的餐廳

玉米里肌起司可頌
冰鮮果茶😘😘抹茶珍珠🤔香草咖啡😘😘墨爾本龍蝦堡😘😘😘咖哩黑豚飯😘😘😘😘黃金拿破崙千層派😘😘😘😘😘咖哩黑豚包煙雞肉芝士簿餅有時間可以食其他三文治有heart 做。。。
2018-03-02 334 瀏覽
咖啡弄好耐無去啦~開左咁仲係要等位證明真好好食~✨BBQ豬排三文治,烘過既多士加芝士加豬扒真係一流!入面仲有夾住蕃茄生菜洋葱,好豐富~隔離球蛋沙津都好食~薯仔夠綿密細滑,沙津醬份量啱啱好!✨燻雞吐司披薩,依個要等15分鐘左右,不過我覺得等都值得!入面有雞肉蘑菇蕃茄,表面仲有芝士✨鹽酥雞,份量好多好抵食~最鍾意炸雞啖啖肉!面表香脆仲留有肉汁,加埋有少少蒜味香料味🤤差唔多枱枱都有叫✨焦糖厚鬆餅,士多啤梨個好食d,依個個醬份量唔夠多,忌廉又有d淡,唔係好夠味!但鬆餅係好夠厚又外脆內軟~好香好正✨提拉米蘇咖啡,我覺得普普通通~有點苦✨oreo冰沙,好飲!會食到一粒粒oreo碎,好足料!但會比較飽肚
咖啡弄好耐無去啦~開左咁仲係要等位證明真好好食~

✨提拉米蘇咖啡,我覺得普普通通~有點苦

2017-12-31
  • OREO沙冰
2018-02-22 354 瀏覽
總匯三文治HK $65冰鮮果茶HK $58一直都想試咖啡弄,大概由剛剛開店時已想試。最近終於去左試。三文治有三件,則邊有蛋沙律 🥗 同埋少量粟米片。三文治嘅餡有雞、蛋、火腿、番茄、菜同青瓜。麵包烘得乾左少少,雞嘅調味幾好。三文治都幾大件,食兩件已經開始飽。冰鮮果茶有蘋果、橙、青檸、話梅係入面。味道甜甜地,有少少似橙汁嘅味道。

HK $65

HK $58

一直都想試咖啡弄,大概由剛剛開店時已想試。最近終於去左試。

總匯三文治、冰鮮果茶