2022-03-29 201 瀏覽
呢排都少左出去,打開外賣APP見有間幾吸引嘅正宗印度餐廳,菜式選擇都好多👍🏻所以就簡左呢間😛🥢羊肉炒飯 $125係用印度長身香米炒出黎😛內裡仲有好多舊羊肉架👍🏻羊肉軟腍入味😌炒飯仲用咗唔同嘅蔬菜去炒,超級好味同健康😍佢仲提供左乳酪醬汁,不過炒飯已經好濃郁夠味,所以我地拎左黎點餃子食☺️🥢印式餃子 $65呢款餃子係用免治雞肉嘅餡料整成🤩外皮都炸到好香脆😋我地用左配炒飯嘅乳酪醬汁,點埋醬汁一齊食又有另一番口感☺️仲減少左唔少油膩感添呀☺️☺️🥢羊肉餡餅 (Naan) $28餡餅中間個層夾咗好多羊肉😝食落仲好有羊肉味🤩外賣送黎到都仲保持到溫度,令到Naan仲係皮酥內軟,香味四溢、惹味十足😙😙🥢咖哩雞蛋 $82印度咖哩好香濃,唔會太辣,配埋羊肉餡餅一齊食真係絕配,口感一流👍🏻🤤🥢自家秘醃炸雞 $98不好以為佢醃到紅當當就係爆辣😌佢地自家嘅醃炸雞味道帶點微辣,而微辣嘅口感都幾刺激同上癮🤩令到我地食完一件又一件😋雞肉都非常惹味嫩滑😙

🥢羊肉炒飯 $125

🥢印式餃子 $65

🥢羊肉餡餅 (Naan) $28

🥢咖哩雞蛋 $82

🥢自家秘醃炸雞 $98
2022-03-20 1875 瀏覽
平時都冇乜食印度菜,今次同朋友特登過嚟呢間印度菜🇮🇳舖頭個門口係內街所以睇唔到爭啲miss咗個入口🤣當日店員同廚師都係外藉人士,在場都幾多中東外貌嘅人係到食,相信係好正宗嘅印度菜小店,成餐飯都食得好有氣氛👍🏻首先嗌咗一份前菜Chicken Chat ($58)其實係烤雞撈咗啲青瓜、蕃茄、紫洋蔥,再加啲BBQ醬,作為前菜係幾開胃🤪不過朋友都覺得有啲辣🌶如果唔食得辣嘅人就要注意下🤭當日有啲想食羊就嗌咗一份Rogan Josh/ Mutton Curry ($125)原本都會好擔心咖喱多味精食完會好口渴,但呢到嘅咖喱食落去覺得啲香料好有層次,唔係出面求其用咖喱磚食到嘅味道😛同埋唔會好辣,相信佢哋應該係因應香港人嘅口味調較過,所以唔食得辣嘅朋友都應該接受到🥰咖哩嘅質地都夠濃稠配埋Naan ($20)點咖喱真心正🤤羊肉質地比較紥實,羊味濃而不羶,同咖喱幾夾😆如果可以送飯應該再正啲🤑本身都嗌定嘢飲解辣,Mango lassi ($45)估唔到幾有驚喜‼️見到佢餐牌寫住係芒果打落去酸乳酪到,飲落去真係好creamy而且芒果夠甜同乳酪嘅酸balance返就啱啱好🤩飲落去好滑身而且真係好濃郁嘅yoghur

首先嗌咗一份前菜Chicken Chat ($58)

本身都嗌定嘢飲解辣,Mango lassi ($45)估唔到幾有驚喜‼️見到佢餐牌寫住係芒果打落去酸乳酪到,飲落去真係好creamy而且芒果夠甜同乳酪嘅酸balance返就啱啱好🤩飲落去好滑身而且真係好濃郁嘅yoghurt所以真係必嗌🥭Lime soda ($38)都幾清新不過唔算好特別🤑真係覺得大家都應該嗌Mango lassi🙌🏻

總括嚟講呢間係一間好高質素嘅印度菜小店,其實當日見到隔離枱食啲鐵板好吸引,下次回訪都會想試下🥰而且環境都夠闊落好乾淨企理,店員都幾友善,絕對推薦大家去支持下佢哋👍🏻不過如果想係屋企都食到佢哋嘅餐牌仲可以係foodpanda嗌外賣添🐼
  • naan
  • Mango Lassi
2022-08-05 0 瀏覽
今天約了朋友吃飯,她帶我去試正宗的印度菜,想不到這裏的食物味道很好,我們嘗試了印度的街頭小食,感覺脆脆的,配上薄荷汁,口感很特別,味道也十分不錯。朋友說網上介紹了不少菜式,可是我們只有二人,未能一次過嘗試。必點菜:- 牛油雞- 蒜蓉薄餅- 茄汁芝士咖喱- 芒果奶昔環境舒適,值得推介今天我和朋友來試新菜,想不到這裏的食物食物味道很好,我們嘗試了印度的街頭小食,原來很不錯很特別必點菜:- 牛油雞- 蒜蓉薄餅- 茄汁芝士咖喱- 芒果奶昔環境舒適,值得推介

必點菜:

- 茄汁芝士咖喱
- 芒果奶昔

環境舒適,值得推介

2022-07-26 127 瀏覽
最近天氣太熱了,特別想喝芒果Lassi, 所以下班就過來Curry Leaf 🍃 ,refresh 一下,也提亮一下心情。最近吃肉比較多,吃些咖喱,可以換一個口味,人就是這樣喜歡變化,喜歡新的體驗。Aloo Baigan Masala$88.薯仔茄子匯炒之後,味道層次分明又有營養,配上烤餅,特別入味。每次來必點菜式,簡單卻很有風味Garlic naan$28.蔥油烤餅,新鮮出爐MANGO AAMB$58.0今晚最愛❤點亮我的心情,賦予我能量咖哩葉佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下

Aloo Baigan Masala$88.

Garlic naan$28.
蔥油烤餅,新鮮出爐

MANGO AAMB$58.0
今晚最愛❤點亮我的心情,賦予我能量

咖哩葉
佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
2022-07-25 101 瀏覽
本身好少食印度野,今日行過佐敦一帶,太熱了,見到間餐廳幾企理就入咗去。職員首先會比胡椒餅我哋食,佢哋嘅胡椒餅俾我之前食嘅胡椒味更加濃,少少辣印度煲仔飯平時香港煲仔飯就食得多,原來印度都有類似嘅食物🤣🤣🤣一拎到出嚟好得意,見唔到啲雞肉,原來佢同我哋平時食開嗰啲好唔同。下面放滿咖喱雞肉,雞肉份量好多,有7件左右,即係接近半碗。上面先至係飯,雞肉本身帶有香濃咖喱汁,所以我哋首先將飯同雞肉混和,而且仲配有佢哋特製嘅沙律醬。香味俱全又惹味,店員送到時熱騰騰😉芒果奶昔大杯得好緊要,所以我同朋友仔兩個都夠飲,芒果味道香濃,但係甜咗少少。上面仲有拉花✨✨✨

印度煲仔飯

芒果奶昔
2022-07-24 91 瀏覽
佐敦食肆對我黎講一啲都唔陌生不過茂林街呢間正宗印度餐廳就真係第一次光顧,餐廳工作人員全部應該都係印度人,見佢地有個special menu 推薦煲仔飯幾得意,煲仔飯就食得多啫印度煲仔飯本人就真係大鄉里未食過啦,印度菜當然唔少得咖哩啦,佢地咖哩都有好多種口味店員就推薦我試原味或者白咖哩,我一於就試原味咖哩羊好似穩陣啲,羊肉份量都唔少羊肉軟滑腍身好味點完菜店員先送上一客印度胡椒餅~呢個胡椒餅好好食脆卜卜又好香胡椒味👍😋雞肉煲仔飯~幾特別一食落口就感覺到有好多種香料少少辣😋原味烤餅Naan~食咖哩唔少得好味👍😋

雞肉煲仔飯~幾特別一食落口就感覺到有好多種香料少少辣😋
原味烤餅Naan~食咖哩唔少得好味👍😋
2022-07-17
  • 咖哩羊肉
  • naan
  • 胡椒餅(Papadam)
2022-07-23 72 瀏覽
最近愛上左食印度菜,今次去了佐敦的Curry Leaf食個lunch。 店舖細細,不過裝潢精緻,仲有Bar枱可以同朋友飲杯野傾下計。店員同廚師都係外藉人士,仲有唔少外國人黎幫襯,食物質素都唔錯。 入座後,就會奉上一道前菜。好特別的脆片,非常脆口,仲有少少辣味,配上醬食,非常開胃。🌟牛油咖哩雞呢個咖哩雞好好食,蕃茄汁好香甜濃郁,配埋嫩滑雞肉,先食到蕃茄汁的甜味,跟住會感覺到辣味,非常特別🤩咖喱唔重味精,香料好有層次,同埋唔會好辣,所以唔食得辣嘅朋友都應該接受到,配埋蒜蓉薄餅真心正🥰🌟蒜蓉薄餅蒜味既印度簿餅,新鮮滾熱辣,又夠軟熟而且仲要係超濃嘅蒜香,點上咖哩後,非常惹味🤤🌟芒果奶昔 Mango lassi每次食印度野必飲!芒果奶昔個拉花好靚,個杯夠晒吸睛,入口香滑,甜度適中,飲落去真係好creamy,芒果又甜又新鮮同乳酪嘅酸好夾,大大杯好好飲😍📍咖哩葉 (佐敦)佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下

🌟牛油咖哩雞

🌟蒜蓉薄餅

🌟芒果奶昔 Mango lassi

📍咖哩葉 (佐敦)
佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
2022-07-21 40 瀏覽
今日同朋友去咗位於佐敦嘅印度餐廳食飯,餐廳係地鐵站附近,所以好易揾。有卡位,坐得好舒服。Butter chicken ($118) - 去親食印度菜必叫butter chicken ,呢個起碼top 3咁好食。啲咖哩汁好creamy好香,雞肉份量都ok多,餸薄餅一流。Garlic naan ($28) - 蒜蓉味好香,烤到外脆內嫩。Keema naan ($38) - 呢個係羊肉薄餅,羊肉好入味而家一啲都唔騷,有驚喜喎!2人食完2份naan好飽好滿足~

有卡位,坐得好舒服。

2人食完2份naan好飽好滿足~
2022-07-19 51 瀏覽
今次嚟到佐敦食印度菜,早前上網訂位,有網上預約優惠,滿$300就會送一支酒。由地鐵站行去餐廳大約5分鐘左右,地點唔算難揾,基本上沿住大路直行,經小巷轉入茂林街就到。餐廳一共有兩層,地下嗰餐大約坐到20~25人左,上層就坐到30人。去到餐廳,被安排坐二樓,座位好闊落,同隔離枱有一定位置,唔會有壓迫感。當日係平日,所以食客唔多,靜靜哋,環境好舒服。一坐低,就叫咗飲品先,再慢慢揀食物。所有食物都可以揀辣度,唔食得辣嘅我,就揀咗最少辣😆😆餐牌上嘅沙冰可以加爆谷🍿我就揀咗最穩陣嘅芒果奶昔Mango Lassi / Mango Aamb ($58),朋友揀咗士多啤梨沙冰Strawberry Smoothie & Popcorn ($78)🍹杯沙冰好靚😍沙冰上面仲有厚厚嘅忌廉🤤好有誠意,爆谷多到滿瀉!! 而且係脆爆谷👍🏻奶昔嘅甜度適中,朋友就覺得沙冰太甜。不過食辣嘢,甜少少仲好😂叫咗兩個前菜。香炸空心球 Paani Poori ($68),空心球上面鋪滿紅石榴肉,入面有餡料,酸酸甜甜,再配羅望子醬,倒入空心球入面一齊食,好清新,好開胃😋咖喱角沙律Samosa Chat ($78),將咖喱角切粒做成沙

一坐低,就叫咗飲品先,再慢慢揀食物。
所有食物都可以揀辣度,唔食得辣嘅我,就揀咗最少辣😆😆

餐牌上嘅沙冰可以加爆谷🍿

叫咗兩個前菜。
咖喱角沙律Samosa Chat ($78),將咖喱角切粒做成沙律,沙律有洋蔥、蕃茄、紅石榴,再加埋乳酪醬。最初見佢個樣咁伏,以為會怪怪,點知一食就停唔到口!同樣好開胃,反而無就咁食咖喱角咁膩👍🏻又有咖喱角,又有菜,一次過滿足哂兩個願望😌

主菜揀咗瑪莎拉咖喱雞Chicken Tikka Masala ($118),配芝士薄餅Cheese Naan ($38)同蒜蓉薄餅Garlic Naan ($28)。全部咖喱都係無骨雞,食嘅時候好方便😆咖喱好香濃,有微微辣味,咖喱汁杰身,配埋薄餅一齊食係絕配👍🏻
順帶一提,所有咖喱都無配薄餅,要另外點。

總括嚟講,成個用餐體驗都好好。
地方好乾淨,我自己都幾鍾意食印度菜,但通常餐廳較細,用餐地方好近廚房,食完會成身都係餐廳嘅油煙味。但今次被安排坐二樓,一啲味都無,連洗手間都係乾淨企理。
雖然餐廳有兩層,但係二樓一樣都有員工係度,隨時standby。
職員服務好好,好有禮貌,同埋記憶力好強😂餐牌上嘅菜名好多都唔識讀,落單嘅時候講到一舊舊,職員都可以唔洗用紙筆記低,完全無錯👍🏻
食完會送返$50 現金卷下次用。
推薦大家黎試👍🏻👍🏻
2022-07-14
Traditional Indian Cuisine 🇮🇳 Curry Leaf🍴..佐敦有一間印度菜🥢 傳統印度餐廳👳🏿‍♂️👳🏿,裝修氣氛都有有印度風情。主打北印度菜,提供特別印度菜餚 & 印度特色飲料。🔸青檸蘇打 Lime Soda $38無酒精雞尾酒 Mocktail 比一般🍹 來得特別,有印度香料獨特味道!🔸牛油咖喱雞 Butter Chicken $118bbq chicken cooked in tomato base creamy sauce蕃茄汁濃醬燒碳烤無骨雞塊🥘,味道香甜不辣,雞件嫩滑有驚喜🐥,配上薄餅很match 喔。🔸印度薄餅 Naan $28發酵軟烤餅🌮 soft leavened bread 比一般軟熟,蘸點咖喱真不錯!..餐前小食,薄脆咸香!由印度人主理,一不小心就會錯過既佐敦橫街小巷既正宗印度菜🥢,試試傳統有特色口味吧!..×××××ש佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下..

主打北印度菜,提供特別印度菜餚 & 印度特色飲料。

🔸青檸蘇打 Lime Soda $38
無酒精雞尾酒 Mocktail
比一般🍹 來得特別,有印度香料獨特味道!

🔸牛油咖喱雞 Butter Chicken $118

🔸印度薄餅 Naan $28
發酵軟烤餅🌮 soft leavened bread
比一般軟熟,蘸點咖喱真不錯!

餐前小食,薄脆咸香!

×××[咖哩葉 -Curry Leaf]×××
©佐敦茂林街16-18號茂林商業大廈地下
2022-07-12 84 瀏覽
天氣熱,想食啲濃味野。就喺openrice 搵到呢間好多讚好嘅印度餐。我最鐘意就係拎住塊薄餅,LAM哂啲咖哩汁放入口,超滿足架!🥠 素食咖喱角($48)三隻好飽滿嘅咖哩角。裡面係薯仔、青豆,調味岩岩好,唔會辣唔會咸。配上呢個清新嘅薄荷汁,好香啊~如果個皮薄啲會更脆更正啦!🐔 菠菜咖喱雞 ($118)開頭會以為個咖哩會係綠色,其實佢入而都有菠菜的。呢個真係出乎意料咁好食。啲雞係有陣陣炭燒味,仲要無骨超嫩超滑!加埋個有豐富香味嘅咖哩汁,應該有好多香料,雖然食落唔識分。啖啖肉,用汁點個餅食真係好正~洋葱烤餅 ($38)食咖哩點可以無烤餅呢。呢個洋蔥烤餅裡面好多洋蔥,仲要熟透,有洋蔥甜味,就咁食都好好食。用來點咖哩汁仲正~呢個薄脆係送嘅~ 咸咸地又幾香口啊。地方坐得舒服,慢慢食都OK~ 總括都係一個舒適滿意的用餐,有得ENCORE呀~順帶一提,樽裝水要收費架~
我最鐘意就係拎住塊薄餅,LAM哂啲咖哩汁放入口,超滿足架!

🥠 素食咖喱角($48)
素食咖喱角

🐔 菠菜咖喱雞 ($118)
菠菜咖喱雞
開頭會以為個咖哩會係綠色,其實佢入而都有菠菜的。
啖啖肉,用汁點個餅食真係好正~
洋葱烤餅 ($38)
洋葱烤餅

呢個薄脆係送嘅~ 咸咸地又幾香口啊。
薄脆

地方坐得舒服,慢慢食都OK~
總括都係一個舒適滿意的用餐,有得ENCORE呀~
順帶一提,樽裝水要收費架~
素食咖喱角
菠菜咖喱雞
洋葱烤餅
薄脆
2022-07-11 76 瀏覽
Butter chicken 牛油咖喱雞 🧈🍗 $118蕃茄汁濃醬燒炭烤無骨雞塊裏面有好多大小不一嘅滑嫩雞塊😍,滲滿咖喱同牛油香,雖然睇落去深紅色,辣嘅程度方面唔算太辣🌶,仲有淡淡的蕃茄味🍅,酸酸地幾開胃Naan 🫓 印度薄餅 (R) $28 呢款傳統嘅印度薄餅唔會有濃烈嘅香料同配料味,烤出黎冇好多油分感覺上不太肥膩,味道唔會太鹹,點埋咖喱一齊食充滿印度風味Garlic Naan 🧄 蒜蓉薄餅 (L) $28 蒜蓉薄餅同印度薄餅比較之下🍕,面頭多咗蒜蓉同芫荽,油分比較重,每一啖都充滿蒜香,係另一款好多人推薦嘅烤餅

Butter chicken 牛油咖喱雞 🧈🍗 $118

Naan 🫓 印度薄餅 (R) $28

Garlic Naan 🧄 蒜蓉薄餅 (L) $28
2022-07-08 77 瀏覽
本來諗住有3日假期可以去離島玩下,點知…… 一個颱風就打亂晒成個plan, 認真掃興囉,放假先黎打風😑,呢啲日子除左打麻雀,訓覺,就梗係出街搵食啦,趁今日無咩雨又落左風球就即刻出動,系佐敦見到有間2層高嘅印度菜,好似幾企理,一於膽粗粗入去試下先😜。點完菜waitress就攞左啲胡椒餅比我地,好香胡椒味,食完胃口大開。Tandoori Mushroom ~ 呢個烤磨菇辣辣地幾好食。Mutton Saagwala ~ 菠菜咖哩羊肉吾好睇佢顏色怪怪地,系咖哩汁加左菠菜蓉,呢個好有驚喜,好好味。有咖哩汁又點少得佢 ~ garlic naan第一次食正宗嘅印度菜,估吾到甘好食,連平日吾太鐘意試新菜式嘅另一半都讚不絕口

Mutton Saagwala ~ 菠菜咖哩羊肉

有咖哩汁又點少得佢 ~ garlic naan

2022-07-03
  • TandooriMushroom
  • MuttonSaagwala
  • GarlicNaan
  • 胡椒餅(Papadam)
2022-07-05 61 瀏覽
行過路過唔好錯過, 今日路經佐敦約咗朋友,見到呢間餐廳好似唔錯,就決定入去試吓! 🇮🇳🇮🇳🇮🇳🇮🇳羊肉咖喱角咖喱角嘅皮好厚,同香港食到嘅咖喱角好唔同,酥脆!唐多利烤雞香料非常獨特,雞肉雖然烤過,但係都好嫩滑!奶滑烤雞擺盤靚💁🏻奶油味道香濃,好欣賞❤️芝士薄餅芝士味好香濃,不過可惜做唔到拉絲效果羊肉餡餅呢個鍾意食肉嘅朋友一定會超鍾意!餡餅裏面塞滿豐富嘅羊肉,唔錯芒果奶昔芒果唔會係香精嘅味道,奶香味都好重, 啱晒健身人士飲呢間餐廳主打印度菜,味道正宗,令我回想起去印度旅行嘅感覺。

羊肉咖喱角
咖喱角嘅皮好厚,同香港食到嘅咖喱角好唔同,酥脆!

唐多利烤雞
香料非常獨特,雞肉雖然烤過,但係都好嫩滑!

奶滑烤雞
擺盤靚💁🏻
奶油味道香濃,好欣賞❤️

芝士薄餅
芝士味好香濃,不過可惜做唔到拉絲效果

羊肉餡餅

芒果奶昔
芒果唔會係香精嘅味道,奶香味都好重, 啱晒健身人士飲

呢間餐廳主打印度菜,味道正宗,令我回想起去印度旅行嘅感覺。
2022-07-03 62 瀏覽
🔺PapadomSimple appetiser that is crispy with a kick of spiciness from the black pepper🔺Tandoori Chicken TikkaGo-to tandoori dish of all-times. Sizzling hot boneless chicken pieces that is marinated with abundant Indian spices is super nice, however I find it a bit on the drier side but the marinade is really flavourful. The portion size is also great.🔺Prawn CurryNot easy to see prawn on the menu but I really loved this variation of curry - not too heavy on the coconut/cream side but using more d
🔺Papadom

🔺Tandoori Chicken Tikka

🔺Prawn Curry

Not easy to see prawn on the menu but I really loved this variation of curry - not too heavy on the coconut/cream side but using more dried spices to eccentuate the flavour. There’s quite a lot of shrimp although they are smaller in size. It is mildly spicy but not too oily and you could easily clear the plate with naan/roti/rice

🔺Cheese Naan / Roti

Cheese Naan is on a oilier side and the cheese isn’t too strong. I personally like their garlic naan more🙈
Roti is my all-time go-to and they have the biggest piece so far, also the whole wheat flavour is most prominent