2021-06-03 735 瀏覽
次次經過都有好多人排隊,今日早少少突登過嚟食,每樣野都好吸引,我地兩個人食咗差唔多3個人份量既野!!班蘭咖央多士呢個招牌菜冇得唔嗌啦。多士脆身而且牛油岩岩好係中間溶咗,配合埋咖央醬既香甜又唔會膩,真係2分鐘唔使已經食哂。亦都因為咁搞到我地勁開胃!串燒拼盤有雞肉、魷魚同埋蝦。呢個蝦真係食過既串燒入面最爽口同彈牙,肉身好juicy食得出係好新鮮,加上佢燒得岩岩好而且仲有個香辣沙嗲醬,成個串燒都好出色。雞肉亦都係有肉汁個款唔會乾爭爭!老街咖哩麵咖哩味好香濃而且有油麵同埋米粉,食落口感十足而且掛湯能力十足,每一啖都食到咖哩味!海南雞飯拼喇沙呢個set真係好抵,可以食到海南雞之餘又有一小碗喇沙。雞肉既份量超級夕而且係勁滑,入口已經食到雞肉既嫩滑口感,加上少少醬汁調味,個海南雞飯真係好出色!另外因朋友唔食油飯所以轉咗白飯,但一D都唔馬虎,白飯粒粒分明而且夠乾身! 喇沙既湯一飲就知係正宗既味道,加埋有魚片索下湯汁,好快就食哂!

班蘭咖央多士

串燒拼盤

老街咖哩麵

海南雞飯拼喇沙

海南雞飯配喇沙
海南雞飯配喇沙
2021-03-30 1442 瀏覽
今天經過坑口東港城, 見到有間新開不久的餐廳~咖吔 Kaya✨, 餐廳主打星馬菜, 店內環境簡約舒適。午餐和下午茶都很抵吃, 今次就試下檳城蝦麵$66、 巴東牛肉配飯$56、 半熟蛋配咖央多士$48、 凍青檸紅茶、 香茅青檸荔枝梳打、熱手工拉茶。📝檳城蝦麵~濃郁帶蝦鮮,使用摻摻麵底, 材料豐富,蝦香四溢🤤。📝巴東牛肉配飯~入口即化的軟嫩牛肉👍🏻, 惹味而帶點微辣的口味, 配菜有魚乾仔、 青瓜粒和花生, 口感豐富。📝半熟蛋配咖央多士~濃香幼滑的咖央醬,內有半溶牛油😋, 配上半熟蛋一起吃,挺有層次感。📝凍青檸紅茶~ 紅茶味道濃郁,青檸解膩。✨✨📝香茅青檸荔枝梳打~ 清新美味的青檸荔枝, 加上解渴梳打水,正。✨✨📝熱手工拉茶~芬芳濃郁,茶味四溢,又香又滑,整體恰到好處。✨✨咖吔 Kaya 的食物美味, 價錢大眾化, 值得推介。😁

檳城蝦麵

, 配菜有魚乾仔、 青瓜粒和花生, 口感豐富。

半熟蛋配咖央多士

📝凍青檸紅茶~ 紅茶味道濃郁,青檸解膩。✨✨
凍青檸紅茶

香茅青檸荔枝梳打

熱手工拉茶

咖吔 Kaya 的食物美味, 價錢大眾化, 值得推介。😁

2021-03-30
檳城蝦麵
凍青檸紅茶
香茅青檸荔枝梳打
熱手工拉茶
  • 檳城蝦麵$66、巴東牛肉配飯$56、半熟蛋配咖央多士$48、凍青檸紅茶、香茅青檸荔枝梳打、熱手工拉茶
2021-03-28 728 瀏覽
輕輕鬆鬆又放工, 趁著可以早放工,當然要享受這些好處。 避開商場人流高峰期, 盡情購買一田食品節美食, 唔使排隊真係好開心。 shopping過後仲趕得到, 可以搵係咖吔食tea。睇返tea set 每樣嘢都係幾十蚊 ,最重要仲係送特飲, 睇返主餐牌特飲正價都要三十幾蚊😚😚。海南雞飯雞肉嫩滑雞皮爽, 海南雞分量算不錯,平均分配料雞髀+雞胸+雞翼, 樣樣都有少少。 油飯夠爽口, 質地軟熟煙韌不會糊口, 而且附送冬瓜湯, 消暑解渴。星加坡喇沙完全唔似下午茶份量😗😗😗, 幾十蚊勁大碗而且湯汁香濃, 估唔到佢會用米線, 好彩我都鍾意食米線😆😆。 配料好豐富有蝦、 魚蛋、豆腐卜...等串燒拼盤 (雞肉 +八爪魚 +蝦)下午茶時段包埋嘢飲都係$68, 晚市淨係拼盤已經要$88。 感覺上真的好抵食 😉😉😉雞肉串燒夠曬入味,好多香茅, 雞肉夠嫩滑。套餐包埋特飲真係超抵, 我哋嗌咗三款唔同嘅特飲😋😋😋凍桔仔話梅冰🍊🍸香茅青檸荔枝梳打🍹熱桔仔茶🍵三杯裏面我最鍾意 ,香茅青檸荔梳打, 清新爽口, 酸酸甜甜又充滿荔枝味😉其餘兩杯都唔錯, 桔仔味道 好清新。

睇返tea set 每樣嘢都係幾十蚊 ,
最重要仲係送特飲, 睇返主餐牌特飲正價都要三十幾蚊😚😚。

星加坡喇沙

串燒拼盤 (雞肉 +八爪魚 +蝦)
雞肉串燒夠曬入味,好多香茅, 雞肉夠嫩滑。

套餐包埋特飲真係超抵, 我哋嗌咗三款唔同嘅特飲😋😋😋
凍桔仔話梅冰🍊🍸
香茅青檸荔枝梳打🍹
熱桔仔茶🍵

其餘兩杯都唔錯, 桔仔味道 好清新。

• 海南雞飯
  • 香茅青檸荔枝梳打
1K
2021-02-10 1185 瀏覽
星期四我在「坑口」「東港城」購買外賣自取「紅酒燴雞意大利粉」,作為晚餐裡面雞肉食品的同時,也在「東港城」裡面光顧另一間馬來西亞菜餐廳「咖吔」,享用「咖吔」三文治下午茶。「咖吔」作為一間馬來西亞菜餐廳,當然少不免有其他「馬來西亞菜」風味濃厚的菜式,例如回應食店實際店名「咖吔」的招牌食品「咖吔多士」。「咖吔多士」實際製成品的味道口感感覺,有點像我在港式茶餐廳裡面,也曾經食過的「油占多」食品,以甜味的「咖吔」醬汁加上「鮮牛油」,營造出類似「鮮牛油果占多士」的多士食品。「咖吔」廚房製作出來的食品「斑蘭咖吔多士」,不像港式茶餐廳做法,會先把「斑蘭咖吔多士」切成兩半,然後分別叠起,放在金屬銀色餐碟上面。由於「斑蘭咖吔多士」裡面加入了甜味「咖吔醬」,還有甜味「鮮牛油」襯托和增加「斑蘭咖吔多士」甜味,所以實際上難以從「斑蘭咖吔多士」裡面清楚食到「斑蘭」醬的甜味。至於口感方面,我覺得「咖吔」廚房製造出來的「班蘭咖吔多士」,「班蘭咖吔多士」實際製成品的口感感覺十分新鮮和香脆,即使價錢不算便宜,也屬於值得一試的食品。「咖吔」下午茶茶餐裡面的「喇沙」食品,「新加坡喇沙」裡面的實際材料,感覺其實即是跟「海鮮喇沙

馬來拉茶

「咖吔」下午茶茶餐裡面的「喇沙」食品,「新加坡喇沙」裡面的實際材料,感覺其實即是跟「海鮮喇沙」沒有太大的分別,因為「新加坡喇沙」裡面有很多「蝦」、「魷魚」、「魚蛋」。

馬來芒果汁配芒果雪糕

至於「新加坡喇沙」裡面的實際味道,本來「咖吔」的「喇沙」湯底味道裡面有少許辣味感覺,但是「咖吔」隨著「新加坡喇沙」而附送了一個「桔仔」上檯。

新加坡喇沙

結果甜味的新鮮「桔仔」,徹底改變了「新加坡喇沙」實際辣味,變成有少許甜味中和「新加坡喇沙」辣湯,變成我還承受得住辣味的新加坡風味「咖喱」湯。

另一方面,「海鮮」食品也某程度上改變了「新加坡喇沙」食品實際辣味濃度,令「喇沙」湯底的辣味,沒有原本「新加坡喇沙」製作完成時那麼刺激。

我享用「咖吔」「新加坡喇沙」實際製成品的時候,發現「新加坡喇沙」裡面原來也加入了「豆腐卜」,所以「豆腐卜」也吸收了「喇沙」湯底所有辣味。

斑蘭咖吔多士

至於配菜方面,「咖吔」「新加坡喇沙」實際製成品裡面的「海鮮」口感感覺頗為新鮮,例如「蝦肉」就是這樣,而且「蝦肉」充滿來自「喇沙」湯裡面的辣味。

至於「新加坡喇沙」「蝦肉」的實際口感感覺也都很彈牙,沒有因為「新加坡喇沙」麵屬於「咖吔」下午茶茶餐食品,因而令「蝦肉」口感受到明顯影響。

至於飲品我分別為「咖吔」兩份「下午茶茶餐」選擇了享用兩款飲品,其中一款飲品是「馬來西亞」菜裡面的知名代表飲品「馬來拉茶」。

「馬來拉茶」的實際味道跟我之前飲過的「拉茶」味道都是一樣,「拉茶」實際味道都是偏重牛奶甜味,但是也夾雜來自「紅茶」裡面的茶味味道。

反而今次我光顧「咖吔」,享用「下午茶茶餐」的最大意外驚喜發現,是來自於套餐裡面的另一杯手調甜味飲品「馬來芒果汁配芒果雪糕」。

「咖吔」的「馬來芒果汁」飲品實際口感感覺頗為稠密,感覺「馬來芒果汁」裡面好像真的使用新鮮「芒果」,榨出新鮮甜味的「芒果」汁。

為了方便承托甜味「芒果」雪糕球,所以「咖吔」在甜味「芒果汁」裡面加入少許冰塊,好讓實心的「芒果」雪糕球,不會立刻沉沒在「芒果汁」裡面。

不過「馬來芒果汁配芒果雪糕」「芒果」雪糕球裡面的甜味,感覺好像來自於一般品牌的盒裝「雪糕」,「雪糕」裡面沒有夾雜任何「芒果」果肉。

所以即使我在「東港城」裡面光顧「咖吔」期間,已經是冬季季節,但是「咖吔」仍能夠有存貨,製造出甜味的「馬來芒果汁西芒果雪糕」飲品,下次光顧「咖吔」還可以考慮繼續享用。
2021-01-21
馬來拉茶
馬來芒果汁配芒果雪糕
新加坡喇沙
斑蘭咖吔多士
2021-07-10 0 瀏覽
好耐冇同男朋友一齊堂食為咗慶祝一下男朋友加人工所以就出去拍下拖啦搬屋後一路都冇食過依間諗住試吓但係食完覺得一般海南雞同平時啲餐廳差唔多不過不失甘但係個肉骨茶就好一般覺得胡椒味唔係好夠味啲肉就緊加唔洗講好似完全冇味甘不過唯一有少少好既地方係有埋豬肚個豬肚就幾好食
好耐冇同男朋友一齊堂食
不過唯一有少少好既地方係有埋豬肚
個豬肚就幾好食

2021-07-09
2021-07-09 0 瀏覽
上次嚟要排隊等位 今次醒目攞定飛 一嚟到就入得😆今次食下午茶 好抵食地道老鼠粉直接用鍋上食到尾都仲好熱👍🏻有肉碎 菜甫 半熟蛋 魚仔乾 花生 蔥好多配料 味道好濃~不過味道有啲單調 食耐左有啲寡另外叫咗個海南雞飯 不過冇影相雞飯好食~嘢飲叫咗拉茶同白咖啡 2杯都好飲👍🏻
上次嚟要排隊等位 今次醒目攞定飛
一嚟到就入得😆
今次食下午茶 好抵食

地道老鼠粉

地道老鼠粉直接用鍋上
食到尾都仲好熱👍🏻
有肉碎 菜甫 半熟蛋 魚仔乾 花生 蔥
好多配料 味道好濃~
不過味道有啲單調 食耐左有啲寡

另外叫咗個海南雞飯 不過冇影相
雞飯好食~

嘢飲叫咗拉茶同白咖啡 2杯都好飲👍🏻
2021-07-08
2021-07-04 31 瀏覽
唔知食什麽。日日行過Kaya ,見好多人食,今天心血來潮、早一點吃午餐。我們於12:00到、才有位。叫了海南雞飯及老街咖哩麵。海南雞飯、雞好滑、雞皮好弹呀、飯好有雞油香味、軟硬適中、冬瓜有雞濃湯味。整體海南雞飯是好味道。另一味老街咖哩麵、味道好有新加波feel,好地道、但是餸和麵比較少。飲料:美祿哥斯拉:冇特別。普通美綠。可以飲、因要加$12元、唔值。香茅青檸荔枝梳打:有淡淡青檸荔枝味、一般梳打水。整體都唔錯。下次会再试其他食品。

飲料:

香茅青檸荔枝梳打:有淡淡青檸荔枝味、一般梳打水。

整體都唔錯。

下次会再试其他食品。

2021-07-04
見東港城開左咁多新野食,今次試下新加坡菜食左炒貴刁,老鼠粉,蝦麵,海南雞首先落單,七八個staff經過見我舉手都冇反應,叫我等等都好呀。定係佢地人人有唔同崗位所以冇人幫我點餐?咁我唔知啦,無謂幫佢地揾解釋點完菜,送飲品個staff,放低有講杯野叫咩名,但我聽唔清楚,所以問多次啦,佢係超級刻意重覆個飲品名而非常唔禮貌,再送多三次菜黎用番同樣既態度一樣咁"大"既聲線,驚我聽唔到咁唔知係咪新一代年青人唔休做,定係佢地本身就冇service,相信呢d市度,佢地唔休做囉貴刁ok但係貴, 老鼠粉就蘇媽好食d 囉其實佢個午市套餐包飲品都$90-130,唔平囉原來佢有下午茶餐但落單個下又冇人提我係14:58分落單平均都每樣平廿幾蚊不過時間不合,冇辦法
見東港城開左咁多新野食,今次試下新加坡菜
食左炒貴刁,老鼠粉,蝦麵,海南雞

貴刁ok但係貴,
老鼠粉就蘇媽好食d 囉
其實佢個午市套餐包飲品都$90-130,唔平囉

原來佢有下午茶餐
但落單個下又冇人提
我係14:58分落單
平均都每樣平廿幾蚊
不過時間不合,冇辦法
2021-07-01
2021-07-01 26 瀏覽
好少去坑口,好彩先前做咗啲功課,竟然俾我發現有星加坡餐廳。商場唔大,但係佢個位都幾隔涉,喺中揾到colour mix,行入去見到body shop斜對面就係。諗都唔諗緊係即刻幫襯,因為無得去旅行真係太耐無食過星加坡餐。假期早上11點多到步,好彩啲人未醒,只係坐滿半成。(我食完埋單已經企滿20人)好la, 入正題。諗都唔諗架吔多士一定必要,$28,不過份量有點細。和牛蝦麵好似128,小朋友從來唔食米粉,竟然食晒,我食咗一啖真係唔錯好軟身,可惜豆卜配料我唔啱。海南雞飯OK, 肉骨茶唔錯,不過係個肉有點鞋,飲品有點細,但唔錯。讚雖然價錢有點貴,不過間唔中食下都ok

好la, 入正題。
諗都唔諗架吔多士一定必要
,$28,不過份量有點細

海南雞飯OK, 肉骨茶唔錯,不過係個肉有點鞋
,飲品有點細,但唔錯。讚
雖然價錢有點貴,不過間唔中食下都ok

2021-06-22 42 瀏覽
I got take away from this place 2 times both time same dish, Their beef Rendang is abysmal. One time it had really high salt and other time they just put cooked beef cubes. I am fan of South Asian food. The best I had in ASAM chicken rice. Even having high price in Kaya taste is poor.

2021-06-22
外賣自取
2021-06-22 24 瀏覽
戴定頭盔先 🪖 嗱!雖則我成日都鼓勵大家多啲幫襯小店,尤其輪椅朋友,其實唔使餐餐都幫襯連鎖集團餐廳,不過,現實歸現實,香港地的確地方細,有時同幾位輪椅朋友一齊出街食飯嘅話,商場的確有較大嘅空間可以容納多張輪椅,所以有時都真係無辦法。不過,我依然會堅持去介紹多啲唔同類型嘅小店,等更多嘅輪椅朋友知道,香港其實有好多好多好多食店係好值得去試 💪🏻今次嘅gathering就揀咗「咖吔」主要食星馬菜,幾個人叫咗以下呢幾樣:▪️星洲香辣炒飯- 辣㗎,屬於微微嘅辣,炒飯比較多油不過夠乾身,餡料有魷魚粒蝦粒,成個炒飯都幾惹味。要讚嘅就係雞肉串燒,燒得好靚又夠入味,而且軟淋,好食。▪️地道老鼠粉- 老鼠粉即係銀針粉,呢碟屬於重口味尤其肉碎部份,真係幾鹹,炸魚乾花生粒冇得輸,卜卜脆,超惹味!糖心蛋唔知關咩事🤣但整得好食嘅▪️喇沙- 唔記得要求轉摻摻,即係油麵加米粉🥲 湯底濃郁,同樣微微辣,魚蛋魚片都幾彈牙㗎,最正係豆卜,吸湯一流!▪️班蘭咖吔多士- 如果椰味班蘭味再突出啲就更好啦,而家嘅味道都OK嘅,不過不失咁囉。▪️熱 & 凍拉茶- 呢個好飲,凍熱都好飲▪️香茅青檸荔枝梳打- 朋友推介呢個,話酸酸甜甜,好正喎🌟🌟🌟

▪️星洲香辣炒飯

▪️地道老鼠粉

- 老鼠粉即係銀針粉,呢碟屬於重口味

▪️喇沙

- 唔記得要求轉摻摻,即係油麵加米粉🥲

▪️班蘭咖吔多士

▪️熱 & 凍拉茶

- 呢個好飲,凍熱都好飲

▪️香茅青檸荔枝梳打

- 朋友推介呢個,話酸酸甜甜,好正喎

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟

‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️

📷 食店雖然喺商場裏邊,
但店內七成嘅枱都係卡位,
只得三成左右係一般嘅可移動
矮枱,而且通道都比較迫,建議
各位輪椅朋友最好喺食飯高峰時段
之前或之後先去,咁樣會容易比較
有位坐。

‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️♿️‼️

🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
2021-06-22 28 瀏覽
下午茶時段,好多人等位,但人流都算快,可能上菜都快嘅原因,我哋等咗大約20分鐘就有位叫咗必食嘅新加坡喇沙($62),味道都幾好😋,如果比起正餐價平$20,唔知係咪咁嘅原因,d料不算太多,但椰味幾濃仲有d辣再叫咗一碟串燒拼盤($68),有雞肉🐔、大蝦🦐、魷魚鬚 各2串,味道都唔錯,雞肉同魷魚唔會太硬 餐飲就叫咗1杯馬來拉茶,1杯南洋咖啡。拉茶就淡味少少,唔係好夠茶味。服員質素就幾好,好有禮貌👍。

,但椰味幾濃仲有d辣

餐飲就叫咗1杯馬來拉茶,1杯南洋咖啡。
拉茶就淡味少少,唔係好夠茶味。

服員質素就幾好,好有禮貌👍。
2021-06-20
2021-06-17 38 瀏覽
去咗東港城見到呢間新開既新加坡菜又想食喇沙見到唔使排隊 就入去試下坐低環境都幾乾淨枱面有個紙袋放口罩 仲有濕紙巾侍應服務態度都好好 好有禮貌坐底嗌咗個喇沙米線 白胡椒肉骨茶 蝦頭炒芥蘭烤馬來蔥餅咖喱同拉茶喇沙湯底味道啱啱好  米線唔會太淋  好味~個人覺得普通  個餅有少少硬  咖喱唔係好夠香但係個芥蘭幾好食  咬落幾嫩  冇渣晚餐冇跟到飯  肉骨茶一飲落去胡椒味好重  好飲~油炸鬼又好脆    不過d肉有一舊好硬好柴其他就幾好食拉茶好好飲~埋單$352連加一
去咗東港城見到呢間新開既新加坡菜
又想食喇沙見到唔使排隊 就入去試下

坐低環境都幾乾淨
枱面有個紙袋放口罩 仲有濕紙巾
侍應服務態度都好好 好有禮貌

坐底嗌咗個喇沙米線 白胡椒肉骨茶 蝦頭炒芥蘭
烤馬來蔥餅咖喱同拉茶
新加坡喇沙米線

喇沙湯底味道啱啱好  米線唔會太淋  好味~

烤馬來蔥餅咖喱

2021-06-16
新加坡喇沙米線
凍手工拉茶
2021-06-16 23 瀏覽
之前見到新開張一直嘗試,都未有機會,今日放假,終於可以試。可能係新裝修嘅關係,就算無窗,都光線充足,感覺好乾淨。而且裝修都幾骨子,打卡都係唔錯嘅選擇。由於今日係公眾假期,等位都要啲時間,我哋一行二人都等咗成20分鐘到。終於入座,嚟到梗係要食喇沙啦,我就揀咗咖喱麵試吓。其實佢啲凍飲同甜點都好吸引,但係由於唔算好肚餓,唯有下次先是試。喇沙同咖喱麵兩個各有特色,兩個湯底都好夠濃,而且份量都好足。喇沙有配原粒鮮青檸,仲有個好似蝦醬嘅醬幾好食。另外,初時以為咖喱麵係就係麵,原來都係摻摻。好彩都唔會煮到咁軟林林,不過啲料就真係少咗啲。整體來講感覺唔錯,有機會再試試佢其他嘢。
之前見到新開張一直嘗試,都未有機會,今日放假,終於可以試。

整體來講感覺唔錯,有機會再試試佢其他嘢。
  • 新加坡喇沙
2021-06-15 31 瀏覽
見咁多人排隊食應該冇死,點知係個伏。咁嘅價錢食啲咁嘅嘢真係覺得好唔抵😓啲嘢辣到死,味道一般般。個炒貴叼得個貴字,其實就係一般嘅炒河,完全唔係馬來西亞食到嘅味道。最好食係個老鼠粉,不過都係好辣。杯拉茶28蚊,得嗰一啖😐,味道正常。最難食係個排骨山,啲骨完全冇味,淋啲醬上去又當一碟嘢,不過捧出嚟嗰吓真係好壯觀,超級大碟。嗌咗六樣嘢,total $605🤢冇下次唔明點解可以咁多人排隊,可能我哋嗌錯嘢啦。
啲嘢辣到死,味道一般般。
最好食係個老鼠粉,不過都係好辣。
杯拉茶28蚊,得嗰一啖😐,味道正常。
嗌咗六樣嘢,total $605🤢冇下次
唔明點解可以咁多人排隊,可能我哋嗌錯嘢啦。
檳城街頭排骨山
2021-05-10