Kaya Singapore Casual Dining
soft_rice_king
2025-05-28
1K 瀏覽
關注
放工喺坑口搵野食見到有間食新加坡菜嘅餐廳叫咖吔之前試過一次,又有下午茶餐就入去試吓啦✨海南雞飯🐔上菜時見到有兩層雞肉,份量好多✌🏻而且仲真係去埋骨,啖啖肉雞皮同雞肉都好嫩滑🍗而且仲有好濃郁雞味油飯食落明顯調過味🍚🍚雖然係油飯,但食落唔油膩而且碗飯都好大碗個湯係冬瓜湯🍵🥒飲落清甜唔鹹,可以沖淡油飯嘅鹹香個飯有三款醬汁有海南雞甜豉油,沙薑,甜酸辣醬🌶️🧄🧂每個汁同海南雞都好夾✨檳城蝦麵🐮🥩🦐碗麵好大碗🍜材料都放哂喺碗面一目了然,好均真👍🏻有蝦,豆卜,腩肉,大量嘅葱,炸蒜,芽菜🤟🏻蝦有四隻,開咗邊而且蝦食落唔霉🦐,同埋都幾大隻碗內仲有四件豆卜豆卜好掛湯,索哂啲湯汁💦麵底真係跟住正宗嘅煮法👍🏻有兩個麵底🍜🍜分別係米粉同埋油渣麵✌🏻湯底好鮮好重海鮮蝦味同埋微辣飲落唔鹹唔口渴👍🏻✨牛油果五色紫米卷🥑一共有六件每件都有米紙卷包住好多蔬菜有青瓜🥒紅蘿蔔🥕白蘿蔔洋蔥🧅同埋牛油果🥑每件都好大舊點埋佢個芒果醬汁🥭甜甜酸酸咁,咬落清新又爽脆✨新加坡鹹蛋黃單骨雞翼雞翼有六條而且仲係新鮮炸起,熱辣辣雞翼上有滿滿鹹蛋黃醬炸粉又唔厚雞肉多汁嫩滑個種鹹香加雞肉好惹味✨南洋白咖啡要求凍同埋走甜咖啡好大杯仲聞到陣陣咖啡香飲完都飽哂✨藍莓巨峰梳打特飲特飲裝飾得好靚而且仲好大杯飲落有滿滿嘅巨峰提子味🍇飲到底仲有原粒藍莓同巨峰提子汁飲落好夾餐廳內部好闊落枱枱櫈櫈都好乾淨侍應好attentive👍🏻對食客親切有禮上菜時會講菜式名稱同埋會放到食客面前同埋會好有心咁放喺食客面前👍🏻👍🏻服務一流查看更多
檳城蝦麵
藍莓巨峰梳打特飲
有水準😋
2025-10-31
關注
今日出開將軍澳行街買嘢, 順便等多陣食tea.經過見到d呢間餐廳幾多人食,就入咗去試吓.D 間下午茶幾抵食,$4x 起 ,2:00 pm開始, 選擇都算多,同埋有啲款式都幾創新.老街手工卷粉: 幾有鑊氣,手工卷粉煙煙韌韌,好彈牙,口感十足,配有青豆芽菜,份量都唔少,好大碟娘惹炸彈鮮奶:好耐未食過,見到好回味,即炸,炸得好脆口,中間鮮奶好熬,食嘅時候要小心街頭燒雞串:先得幾惹味,啖啖肉,再埋辣醬一齊食,完美配搭凍白咖啡:提神之選, 每日一杯, 咖啡味濃查看更多
+ 4
吃貨四眼妹
高質星馬菜
吃貨四眼妹
2025-10-30
關注
今晚約咗朋友喺坑口食晚餐,佢就推介我去呢間有得食喇沙嘅星加坡餐廳。參峇醬燒豬頸肉豬頸肉肉質鮮嫩多汁,外皮烤至酥脆,內裡則保持著豐富的肉汁和柔軟的口感。加埋參峇醬就提升咗豬頸肉成個嘅味道,呈現出微辣的口感。海南雞飯海南雞的雞肉嫩滑,鮮嫩多汁,油飯好香口,配搭青瓜就增添了清新的口感。個飯仲配有冬瓜湯,好抵食。新加坡軟殼蟹喇沙軟殼蟹外酥內嫩,搭配濃郁的喇沙湯底,超正!喇沙湯汁美味,帶有椰奶的醇厚感,入面仲有糖心蛋、豆卜同魚蛋,味道一絕。椰青椰青水清涼爽口,果肉鮮嫩,整體味道清甜,帶有淡淡的椰子香氣。熱桔仔話梅水好鍾意呢個特別嘅味道,有一種微微的咸味,飲完令到個人好舒服。查看更多
新加坡軟殼蟹喇沙
BBSANDY
海南雞專門店
BBSANDY
2025-10-26
關注
到坑口購物後,順便食埋飯才回家,到附近的海南雞專門店-咖吔食我哋至愛的海南雞飯。跟友人均選了海南雞飯轉髀位跟白飯配肉骨茶,另一個則跟配喇沙湯麵🍜。喜歡💕一個餐可以食到2樣野,滿足晒我哋嘅口味,海南雞皮薄油香,髀位嘅肉好嫩滑,胡椒肉骨茶嘅肉骨大舊且有咀嚼感,湯味香中帶點微辣,飲完個人都暖身左。另一份的喇沙十分足料,流心蛋、蝦🍤、魚片及豆卜,食才齊晒,湯味香濃,有齊幼麵米粉。配埋杯凍檸茶就係爽啦!查看更多
+ 6
Jonathan1110
美味東南亞美食
Jonathan1110
2025-09-30
關注
呢間餐廳已經開左幾間分店,今日黎到將軍澳呢邊,都係念念不忘,最後都係選左呢間餐廳食下。服務員非常熱情有禮,不時了解到我地既需要。首先點左個檳城街頭排骨山,而家做緊優惠原價$198,而家先至$88蚊超值價,緊係要試下佢啦,真係成座山咁高,份量十足。點咪秘製醬汁食非常野味,酸酸辣辣咁好好味。再點多個老街咖喱麵,面頭重有兩隻新鮮大蝦,而且麵底非常多。湯底都好香濃。非常好味。跟住再點多個海南雞飯,$88蚊呢個價錢包咪油飯同冬瓜湯,真係好抵食,重有三款醬汁非常野味,令雞味更加提升美味。跟餐再加$6蚊可叫凍飲香茅青檸荔枝梳打,甜度適中,非常清爽,不錯既選擇。再加$12可升級特飲,我就選左海鹽雪糕椰汁珍多冰,海鹽雪糕好少機會食到,今日真係大飽口福,大大杯珍多冰真係非常有誠意,滿滿既愛。查看更多
+ 1
fat.mui.jai
超抵食,二人晚餐!
fat.mui.jai
2025-09-24
關注
咖吔真係唔陌生,唔同分店都試過質素一樣,保持水準!啱啱留意到佢出咗個二人餐好掋食!今次嗌咗二人餐,配搭好豐富🍖新加坡白胡椒肉骨—胡椒辛香,湯感暖胃,仲有滿滿嘅排骨同埋一大個香蒜!🐔無骨海南雞—去骨更好食肉質嫩滑!🐟新加坡鹹蛋黃魚皮—脆口鹹香,魚皮比滿滿嘅鹹蛋黃醬包裹着超好食!🥛娘惹炸鮮奶(4件)—炸得外皮香脆,內裏鮮奶甜香🍚雞油香飯—食海南雞一定要配黃油飯!更加惹味🥤藍莓巨峰梳打特飲—果香氣泡清爽解膩🍫美祿哥斯拉—濃厚美祿朱古力,又唔會太甜兩個人share啱啱好,輕鬆chill住慢慢食😋查看更多
khajiit
一口湯,一口多士,爆到七彩
khajiit
2025-09-24
關注
將軍澳行到攰攰哋,入咗去咖吔醫肚 🍽️嗅到叻沙香已經開始肚餓,椰香+香料味齊齊衝鼻 🥥🌶️蝦大隻得嚟唔鞋,咬落爽彈彈 🦐💥湯底濃得嚟唔會搶戲,魚蛋、魷魚條都吸晒精華 🐟🍜撳啲青檸落去,酸香即刻升級,成碗湯飲到一滴唔剩 🍋🔥轉頭嚟個咖央牛油多士,簡直係邪惡代表 🧈🍞脆卜卜麵包夾住大舊牛油+甜甜咖央,咬落去流心咁款 🤤💛鹹甜交錯,齒頰留香,一啖接一啖,根本停唔到 🫠成餐食完有種「罪惡但開心」嘅感覺天氣熱都頂得住,因為心情更熱 🥵❤️‍🔥推介比鍾意辣、又鍾意啲邪惡甜品嘅朋友咖吔,真係識食嘅人至知佢正 👊😎查看更多
lovejoey526
食完肉骨茶,肚瀉左9次
lovejoey526
2025-09-02
關注
其實本身無諗住寫食評,味道一般,招呼一般,個肉骨茶成20幾分鐘先泥。所以相都無影低到。但決定過左2日要泥補個食評係因爲食完佢個肉骨茶之後肚瀉左9次,點解覺得係佢呢,因爲前一日全日既2餐都係屋企自己煮野食,跟住12:20午餐食左佢,未食晚餐19:15個肚已經嘰哩咕嚕,要爆啦..跟住就同厠所玩遊戲。有懷疑係佢肉骨茶入面既豬肚或者個舊完整既蒜唔乾淨定唔知會唔會因為我催佢單加料啦🤔當自己唔好彩,清腸胃啦…..查看更多
lmt64
8️⃣⭐️⭐️⭐️⭐️會再去
lmt64
2025-08-24
關注
KAYA (將軍澳東港城)。2025/July/Thur/14:07。2人共$193 已加一。⭐️⭐️⭐️⭐️會再去。.................位置⭐️⭐️⭐️⭐️在商場當眼位置,易揾。環境⭐️⭐️⭐️感覺乾淨,坐得算舒服。服務⭐️⭐️⭐️招呼殷勤有禮。.................炭燒豬頸肉喇沙摻摻$63⭐️⭐️⭐️豬頸肉4片太少。跟餐+12海鹽雪糕椰汁珍多冰⭐️⭐️⭐️⭐️。新加坡喇沙摻摻$56⭐️⭐️⭐️⭐️配料多及好味。跟餐+12柚子西柚梳打特飲⭐️⭐️無乜味。鹹蛋黄單骨4件$32⭐️⭐️⭐️因太細所以偏貴。.................將軍澳 坑口東港城商場 1樓 112A舖坑口港鐵站 A1出口...................查看更多
hksum.ha
休閑下午茶
hksum.ha
2025-08-23
關注
今日又同屋企人過咗嚟食下午茶,呢度嘅選擇真係又多又抵食😋✨街頭雞鴨絲湯粉 $49湯底清甜,粉滑溜,雞鴨絲嫩而多汁,好滿足✨海南雞飯 $68雞肉滑嫩細膩,飯粒香濃粒粒分明,配上醬汁更加提味,仲跟埋個冬瓜湯,正!✨串燒拼盤 $65拼盤有3款,雞肉、大蝦同魷魚鬚每款都燒得香氣十足!雞肉肉質彈牙多汁,大蝦同魷魚鬚食落新鮮爽彈✨新加坡鹹蛋黃單骨雞翼 $56鹹蛋黃味濃郁,雞翼外脆內嫩,味道鹹香又惹味跟餐✨藍莓巨峰梳打特飲 +$12清新帶果香,微氣泡刺激口感,夏天飲最正!✨馬來拉茶+ $6茶味濃郁帶奶香,甜度適中,好順口查看更多
eatinggod999
惹味喇沙😍
eatinggod999
2025-08-19
關注
今日趕住放工食個晚飯,然後就要去睇鬼滅之刃😂喇沙配料,非常豐富,有粗麵有鮮蝦魚蛋豆腐卜,不過最好食都係個喇沙嘅湯底,唔會太辣同唔會太鹹,味道非常適合港人口味!咖吔多士即叫即做,脆卜卜,雖然給牛牛有點邪惡,但係就非常好食🤤檳城街頭排骨山做緊特價,$88就有一客!排骨仲大過我塊面,好香青檸味,啖啖肉,骨同骨之間的肉最滑,同埋好多骨膠原!椰青好鮮甜!加$28就有!抵飲!坐得舒服,而且食物有東南亞特色!查看更多
+ 3
新加坡喇沙
斑蘭咖吔多士
ann_nn
新加坡風味三重奏✨
ann_nn
2025-08-15
關注
介紹三款極具新加坡特色的美食,每一道都充滿南洋風情,讓人回味無窮👍新加坡喇沙摻摻** 喇沙是新加坡最具代表性的麵食之一,而「摻摻」指的是混合粗麵與幼滑米粉的獨特口感。這碗喇沙的靈魂在於濃郁的湯底,以椰漿、咖喱、蝦醬和多種香料熬製,香滑微辣,帶有濃厚的南洋風味。配料豐富,包括鮮蝦、魚蛋、豆卜、半熟蛋和芽菜,麵條吸飽湯汁,每一口都層次分明,讓人欲罷不能😍香辣炒飯** 炒飯鑊氣十足,米飯粒粒分明,搭配蝦、魷魚、洋蔥等等,微辣惹味,香氣撲鼻。參峇醬的辣度適中,帶有發酵蝦醬的鮮味,與炒飯的焦香完美融合,口感豐富。這道炒飯不僅開胃,還充滿街頭小吃的風味,讓人一口接一口😋新加坡鹹蛋黃單骨雞翼** 呢道小食近年風靡新加坡,單骨雞翼炸得外皮酥脆,裹上濃郁的鹹蛋黃醬,鹹香中帶點微甜,咬開時肉汁四溢,邪惡卻又讓人停不下來。鹹蛋黃醬的質地沙沙的,帶有微微的奶油香氣,與炸雞的酥脆形成完美對比,絕對是下酒或配飯的絕佳選擇👍查看更多
+ 5
follow.m.y.eatlog
大份抵食的下午茶餐
follow.m.y.eatlog
2025-08-07
關注
位於坑口的新加坡菜餐廳,佈置裝修帶東南亞風,座位舒適。下午茶份量跟平日差不多,性價比較高。海南雞飯 一份套餐有一碟海南雞、油飯、雞湯及三色醬汁。雞件多件,雞皮爽彈,雞肉全去骨,啖啖肉且口感嫩滑,蘸點醬汁,配飯吃,特別開胃。街頭燒雞串加配一份小食,兩串燒雞,肉質厚實,燒得焦香,配搭參峇醬吃更加香口。班蘭咖央多士下午茶來個馬拉西多士,多士烘得非常香脆,中間夾著一塊牛油,麵包塗上了咖央醬,層次豐富。椰子班蘭冰夏日最需要一杯冰凍特飲解解渴,椰子味香,散發著淡淡的班蘭清香,很清涼。查看更多
+ 7
paklaml
唔好食 唔抵食 肉骨茶唔熱 魚皮唔脆
paklaml
2025-07-04
關注
真心奉勸各位行過可以「直行轉右」!今次體驗徹底浪費金錢與quota,整體性價比極低。海南雞肉質平庸毫無驚喜,賣相令人毫無食慾;更離譜的是肉骨茶上桌時竟然完全係凍既!要求加熱果陣d員工完全唔情願咁,當我質疑點解係凍既?對方竟辯稱「凍飲都得㗎」,簡直難以置信!飲品淡如水毫無風味,整餐唯一可取是香脆的炸鮮奶,可惜獨力難支。從食物品質到服務態度皆令人失望透頂,員工每個動作都透著敷衍。這種水準竟能在市場生存多年,實在匪夷所思。本人以親身經歷告誡:別重蹈我的覆轍,這間餐廳絕對不值再試——今日是我最後一次踏足,永不回頭! 查看更多
味道唔錯👍
2025-07-02
關注
今日出咗去將軍澳坑口行街, 行到咁上下有啲肚餓,咁就行咗入去食埋晚餐先返屋企.款式同選擇都多,價錢合理,環境乾淨舒服,梳化座位.職員服務都好好,食完啲碗碟會幫忙即刻收走.燒牛柳青木瓜沙律:牛柳燒得剛剛好, 好淋身, 牛味濃,配埋青木瓜絲酸酸甜甜,好開胃, 夏天好適合街頭雞鴨絲湯粉:幾大碗, 配菜多,清清地,𠕇雞鴨絲,豆腐卜同旦, 麵既份量唔少,小朋友都啱食芒果沙冰+ 雪糕: 小朋友至愛, 又可以食雪糕, 又有飲品飲, 一杯滿足晒兩個願望❣️查看更多
+ 3
相關食評