2024-05-30 66 瀏覽
今日到屯門市中心,這裡連接幾個商場,又大又好行,所以都消閑了一個下午。途經食新加坡菜 "咖吔",見到餐牌入面都幾吸引,相信會好味,就去吃個tea啦!餐廳裝修雅致,牆上有花花圖案及窗邊放置植物,環境帶點大自然氣息,令人舒服悠閑!餐牌有十幾款選擇,有新加坡喇沙、海南雞飯、炒貴叼、咖吔多士、串燒、沙律等,款式特別的新加坡美食。海南雞飯     $68呢款充滿南洋風味,海南雞飯必吃,配三款醬料 : 黑醬油、辣椒醬、薑蓉,香料味濃,海南雞好入味同啖啖肉無骨,雞肉嫩滑,油飯甘香,充滿雞油及香料味,與雞肉一齊食真係滋味。配埋碗湯,清甜潤喉。牛油果五色米紙卷      $62蔬菜控超級推薦 !!! 米紙卷的粉皮煙煙韌韌,包住一扎紅蘿蔔、粉葛條、青瓜絲、紫椰菜和牛油果棒,沾上香濃甜美的芒果汁,食完這個真的格外清新開胃。恐龍蛋     $48碟子裡面放了兩大球質地挺身的雪糕,不易溶掉的雪糕是椰子味和奶茶味,灑在上面的一層美祿粉,雪糕食起來很幼滑,味道濃郁,還有朱古力脆脆伴碟,口感更加多層次。這道甜品非常有特色,值得一試!海鹽雪糕椰汁珍多冰    (+$12)天時暑熱,想點杯飲品消暑解渴,即時諗到椰汁珍多冰
海南雞飯     $68
牛油果五色米紙卷      $62
牛油果五色米紙卷
恐龍蛋     $48
恐龍蛋
海鹽雪糕椰汁珍多冰    (+$12)
天時暑熱,想點杯飲品消暑解渴,即時諗到椰汁珍多冰係好選擇,椰子冰清甜,綠色粉條好爽滑,海鹽雪糕味道少少鹹,沒有甜味,都幾特別,味道fresh,好適合夏天飲。
海鹽雪糕椰汁珍多冰
2024-05-30
下午茶
牛油果五色米紙卷
恐龍蛋
海鹽雪糕椰汁珍多冰
2024-03-11 446 瀏覽
屯馬沿線🚈找美食 下一站屯門🚏C出口 步行大約5-6分鐘🚶‍♀️📍咖吔 (屯門錦薈坊)全店以芥黃底色裝横💛整體環境富有南洋色彩🌴大部分都係卡位闊落設計🛋坐得舒服 好 chill~~😌下午兩點鐘 開始下午茶時間😚茶餐多款 有齊麵 飯 小食 多士及沙津🥗配冷熱飲品👍餓底👭 叫咗4份茶餐 👉👈🐔海南雞飯雞皮金黃爽脆又有🐔味🤭肉質嫩滑 雞胸都唔會乾柴 油飯好味粒粒分明🐔🍚配上特製三色醬😋🍜老街咖哩麵咖哩湯底香濃有🥥香帶點辛辣味❤配料豆卜 火鴨絲 魷魚鬚 蝦幾足量👍入口掛曬湯汁掺摻🍜yummy😋🥗大蝦青木瓜沙律清爽青木瓜 + 大蝦 配上酸辣開胃醬汁😋🍢串燒拼盤 食小食少不了串燒😚分別有雞肉 魷魚鬚 新鮮大蝦🦐熱辣辣配埋惹味馬拉參巴醬食😋洗👅飲品🍊桔仔話梅水 🍹香茅青檸荔枝梳打 最後嘆埋絲滑香濃☕️白咖啡
屯馬沿線🚈找美食 下一站屯門🚏
C出口 步行大約5-6分鐘🚶‍♀️
📍咖吔 (屯門錦薈坊)

全店以芥黃底色裝横💛

最後嘆埋絲滑香濃

☕️白咖啡

2024-03-05
2024-03-06 252 瀏覽
今日去到屯門市中心食新加坡菜😊座位主要是卡位夠舒服👍🏻裝修設計都幾有特色同埋店員都好Friendly會主動加水🫶🏻⭐️海南雞飯套餐有雞湯、油飯、海南雞配埋三款醬料(薑蓉、辣椒醬、黑醬油)海南雞份量都多🤩入口嫩滑而且去左骨好方便配埋醬料食仲有油飯的雞油香和薑黃味正😋⭐️白胡椒肉骨茶肉骨茶用白胡椒底煮味道非常濃味胡椒味好得👍🏻配埋炸油條食好夾&好味😋最近天氣涼涼哋飲完成個人都暖笠笠佢而家仲會用個煲上用火烘住keep住個溫度抵讚❤️排骨大大塊又幾入味 又淋係我食過的肉骨茶之中最出色之一🤟🏻最後忍唔住成個湯都飲晒⭐️斑蘭咖央多士多士烘得脆卜卜🤤而且係用麥皮麵包夠健康內面有咖央醬和牛油🧈牛油味好香🥳味道唔錯⭐️香芒大蝦米紙卷健康之選紙卷包住紫椰菜、青瓜和紅白蘿蔔🥬🥒🥕口感好清新仲有主角大蝦夠彈牙不得不讚佢的配汁-香芒汁將成個米紙卷味道昇華😆而且擺盤又靚令人更開胃
今日去到屯門市中心
食新加坡菜😊
座位主要是卡位
夠舒服👍🏻
裝修設計都幾有特色
同埋店員都好Friendly
會主動加水🫶🏻

⭐️海南雞飯
套餐有雞湯、油飯、海南雞
配埋三款醬料(薑蓉、辣椒醬、黑醬油)
海南雞份量都多🤩

牛油味好香🥳
味道唔錯

⭐️香芒大蝦米紙卷
健康之選
紙卷包住紫椰菜、青瓜和紅白蘿蔔🥬🥒🥕
口感好清新
仲有主角大蝦
夠彈牙
不得不讚佢的配汁-香芒汁
將成個米紙卷味道昇華😆
而且擺盤又靚
令人更開胃
2024-03-04
咖吔假日都有提供午市套餐, 可以用一個較優惠的價錢品嚐新加坡美食。我們二人各點了一個餐, 價錢HKD68 (+10%)1. 雞鴨絲湯粉:裡面有豆卜、少量雞絲和鴨絲。湯底清澈而濃郁,完美地融合了雞和鴨的風味。2. 煙鴨胸喇沙摻摻:鴨胸的份量算多, 有原整一件的鴨胸。湯底的濃厚度恰到好處,帶有微微的辣味。飲品:我們每次都是點咖吔特色的香茅橙茶和柑桔話梅水。香茅橙茶散發著清新的香氣,搭配著淡淡的茶味。柑桔話梅水則充滿了柑桔甜味和話梅微酸的口感,酸酸甜甜是一款解渴又開胃的選擇。小總結❤️❤️❤️📌午市套餐性價比高📌環境舒服

我們二人各點了一個餐, 價錢HKD68 (+10%)

飲品:我們每次都是點咖吔特色的香茅橙茶和柑桔話梅水。

小總結❤️❤️❤️
📌午市套餐性價比高
📌環境舒服
2024-06-07 0 瀏覽
性價比高的新加坡菜餐廳主打新加坡菜式。店內裝潢設計時尚簡約,環境舒適雅致。*海南雞飯拼喇沙*海南雞肉質嫩滑細密,雞皮爽薄不肥,全部去骨,啖啖肉好滋味。除了配上糯軟的油飯,還有椰子香味十足的喇沙。*斑蘭咖吔多士*燕麥麵包烘烤酥脆,滲透著斑蘭咖椰醬和牛油,層次豐富,非常邪惡。*古法脆皮手工雞卷*雞皮夠薄微脆,包裹著嫩滑多汁的雞肉,油香酥脆。*新加坡鹹蛋黃魚皮*魚皮沒有腥膩感,加上外層沙感的鹹蛋黃,吃起來非常鬆脆濃郁。
性價比高的新加坡菜
餐廳主打新加坡菜式。

店內裝潢設計時尚簡約,環境舒適雅致。

*海南雞飯拼喇沙*
海南雞肉質嫩滑細密,雞皮爽薄不肥,全部去骨,啖啖肉好滋味。
除了配上糯軟的油飯,還有椰子香味十足的喇沙。

*斑蘭咖吔多士*

*古法脆皮手工雞卷*
雞皮夠薄微脆,包裹著嫩滑多汁的雞肉,油香酥脆。

*新加坡鹹蛋黃魚皮*
魚皮沒有腥膩感,加上外層沙感的鹹蛋黃,吃起來非常鬆脆濃郁。
系屯門做完嘢去搵朋友食下野,不過岩岩6點左右過左下午茶,所以我地叫左2樣野食share輕食下!6點幾人未算好多,天又未黑,職員安排左卡位比我地坐,對住個輕鐵景幾舒服,餐廳又大間光猛,所以都幾鐘意個環境,好岩同fd 傾計!海南雞飯 配 喇沙麵 $108我地吾肚餓但又想食多啲款式,最岩食呢個,有齊哂2樣野,一次過滿足2個願望!喇沙麵雖然系細碗啲,但份量都比想像中多同足料!有豆卜、蝦、魚蛋條、雞蛋、芽菜、洋蔥等等。麵系油麵加米粉,喇沙湯底微微辣,但加左椰漿所以吾會好辣,湯底都幾有味。海南雞飯例牌去骨海南雞,雞皮與雞肉之間無咩脂肪,吾肥,肉都算ok,食落凍凍地,配油飯,個飯量系正常一碗既飯量,所以一個人食其實都幾多,男士們食既話應該會好滿足、飽肚。班蘭咖吔多士 $36班蘭醬香濃,再夾住塊牛油好邪惡,麵包用左麥包,感覺上健康d,麵包食落夠脆。餐牌:

海南雞飯 配 喇沙麵 $108

班蘭咖吔多士 $36

餐牌:

2024-05-21 22 瀏覽
咖吔是一家新加坡菜的餐廳。今天我們選了一個二人餐,第一個主食是海南雞,它的皮下脂肪很少,肉質十分嫩口。接下來是馬拉盞通菜,馬拉盞的辣味惹味,而通菜則保持了鮮嫩的質感。香油飯是,飯粒分明,口感綿軟。咖吔的五彩自家手打蝦餅也是一道值得推薦的菜品。蝦肉的彈口與外脆的炸粉結合,不僅在口感上帶來豐富的層次感,五色炸粉更在視覺上給人帶來了衝擊。這道色彩繽紛的菜品讓人一口咬下去就能感受到美味的蝦肉和酥脆的外殼。櫻花蝦柚子沙律是一道開胃前菜。櫻花蝦和炸蒜的脆口與其他成分相互融合,還有柚子及洋蔥帶來酸爽的味道相,絕對是清新開胃的選擇。在飲品方面,他們的椰青和藍莓巨峰提子梳打。椰青以原個提供,清甜解渴,非常適合夏天飲用。藍莓巨峰提子梳打則綜合了巨峰提子的濃郁和藍莓的清新,帶來了口感上的新鮮和清爽。

2024-05-21
2024-05-17 26 瀏覽
喺香港好少有咁大間餐廳好坐,野食又不錯呢到位置係屯門,所以鋪位比較大,又有好多窗口位,好開揚。我地6個人叫左以下食物:串燒:正常,但唔夠惹味,肉又細舊炒貴叼:好好食,好香,想叫多碟芒果蝦米紙卷:一般,我估軟殼蟹米紙卷會好食啲泰式奶茶:一般,無咩泰奶感覺海南雞:正常,唔un,都新鮮柚子沙律:好食,好多柚子全部食物都on average,幾好。啲員工都勤力,幫我地收碟,又問我地要唔要水。都會想再嚟幫襯,主要因為好好坐。
喺香港好少有咁大間餐廳好坐,野食又不錯

串燒:正常,但唔夠惹味,肉又細舊
炒貴叼:好好食,好香,想叫多碟
芒果蝦米紙卷:一般,我估軟殼蟹米紙卷會好食啲
泰式奶茶:一般,無咩泰奶感覺
海南雞:正常,唔un,都新鮮
柚子沙律:好食,好多柚子
全部食物都on average,幾好。

2024-05-03 40 瀏覽
最近食海南雞食到上左癮成日都周圍搵食,都要搵間有海南雞食既餐廳最容易搵到嘅就係新加坡菜餐廳地方都幾大,而且好光猛,而且仲有幾多卡位就算平日下午茶時間也不乏人流而且下午茶餐都幾抵食海南雞飯最緊要配返甜豉油、辣醬同埋薑蓉雞皮幾爽滑,雞肉已經全部起骨,而且配油飯都幾香口,而且跟個湯清清地幾好新加坡喇沙摻摎摻摻即是油麵加米粉嘅配搭,食落有多重口感湯底好香椰香味,而且幾濃郁做到掛汁效果咖吔多士麵包烘左好香脆,咖吔醬好香滑,甜度適中而且不會油膩,一客4件過足口癮下午茶套餐特飲,只係需要加多$12椰子斑蘭冰,綠色感覺好清新,沙冰透心涼且斑斕味幾香
最近食海南雞食到上左癮
成日都周圍搵食,都要搵間有海南雞食既餐廳

最容易搵到嘅就係新加坡菜餐廳
地方都幾大,而且好光猛,而且仲有幾多卡位

就算平日下午茶時間也不乏人流

而且下午茶餐都幾抵食

海南雞飯

最緊要配返甜豉油、辣醬同埋薑蓉
雞皮幾爽滑,雞肉已經全部起骨,
而且配油飯都幾香口,而且跟個湯清清地幾好

新加坡喇沙摻摎

摻摻即是油麵加米粉嘅配搭,食落有多重口感

湯底好香椰香味,而且幾濃郁做到掛汁效果

咖吔多士

下午茶套餐特飲,只係需要加多$12

椰子斑蘭冰,綠色感覺好清新,沙冰透心涼且斑斕味幾香
平時我們一向外出用膳大多數都以西餐及日式餐廳為主,小朋友會比較容易接受呢點也很明白! !不過做父母也很想帶小朋友去嘗試接受不同國家嘅菜式及傳統文化。深信每個國家都有他們獨特的美食,每種美食都有它的存在價值。呢日就帶小朋友一齊去食東南亞美食!餐廳環境舒適,大部分座位以卡位為主,空間闊落吃得舒服,加上光線柔和,裝修富有南洋色彩風格,很有特色👍餐廳侍應服務態度亦已有改善我們今次點選了3️⃣個下午茶套餐:🥢檳城蝦麵+柚子西柚梳打特飲 🌟🌟🌟🥢馬來炒貴刁+馬來拉茶 🌟🌟🌟🌟🌟🥢班蘭咖吔多士+青檸紅茶 🌟🌟🌟🌟🌟 款款美食也是小朋友首次嘗試,想不到她也大讚好好食😋🤭尤其很惹味嘅「馬來炒貴刁」及口感豐富嘅「班蘭咖吔多士」自此成為她的大愛❣️還要求下次再來吃👍

我們今次點選了3️⃣個下午茶套餐:
🥢檳城蝦麵+柚子西柚梳打特飲 🌟🌟🌟
🥢馬來炒貴刁+馬來拉茶 🌟🌟🌟🌟🌟
🥢班蘭咖吔多士+青檸紅茶 🌟🌟🌟🌟🌟

2024-04-27 40 瀏覽
今次食晏試咗屯門呢間咖吔,見到佢哋嘅午市套餐真係幾抵, 而且有幾近就喺屯門市廣場,食過份量都真係幾大份性價比幾高娘惹茶燻鴨喇沙摻摻($68)呢個喇沙以呢個價錢嚟講份量真係超級足,鴨胸微微味加上喇沙感覺非常配搭,而且參參面底非常多,喇沙湯亦都充滿椰香同埋非常濃郁馬來烤雞配難油香飯($68)呢個烤雞做到表皮香脆,而且肉質都仲保持滑嫩,少少鹽焦脆嘅調味令到烤雞非常香口,加上又香飯非常邪惡串燒拼盤($88)呢個拼盤就包括魷魚鬚串,雞肉串同埋烤鮮蝦,燒烤表面都夠乾身而且保持到肉裏面嘅濕潤做得都唔錯,嘢飲方面就叫咗椰青同埋凍檸茶

娘惹茶燻鴨喇沙摻摻($68)

馬來烤雞配難油香飯($68)

串燒拼盤($88)

[✨屯門咖吔·高CP值地道新加坡菜😽]#咖吔 #屯門 🌸二人套餐A $248🥢櫻花蝦柚子沙律比較清淡嘅沙律,櫻花蝦加熱後香氣濃郁,配上清新既嘅柚子同爽口嘅生菜,唔錯🤤🥢五彩自家手打蝦餅顏色好五彩斑斕,蝦餅炸得香脆,入面嘅蝦肉又彈牙,水準好高嘅一份小食😳🥢無骨海南雞(例)海南雞份量多,肉質嫩滑,去左骨仲好方便添👍🏻👍🏻🥢馬拉盞通菜 通菜新鮮。馬拉盞辣度適中,味道濃郁,咸咸地好滋味🤩🥢雞油香飯(2碗)油飯香氣四溢,香濃得黎又唔會太油膩,米飯顆粒分明好好食😊☕️熱手工拉茶 絲滑香濃,正宗嘅手工拉茶 。🥥椰青冰凍,新鮮清甜😊————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳大部分都係卡位設計,坐得舒服🥰食物質素高得黎,性價仲要好高,二人套餐連加一,300蚊都唔洗就有5款食物連2杯飲品,抵食之選❤️‍🔥📍咖吔🏠屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖 #jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie
[✨屯門咖吔·高CP值地道新加坡菜😽]

#咖吔 #屯門

🌸二人套餐A $248

🥢櫻花蝦柚子沙律

🥢五彩自家手打蝦餅

🥢無骨海南雞(例)
海南雞份量多,肉質嫩滑,去左骨仲好方便添👍🏻👍🏻

🥢馬拉盞通菜
通菜新鮮。馬拉盞辣度適中,味道濃郁,咸咸地好滋味🤩

🥢雞油香飯(2碗)
油飯香氣四溢,香濃得黎又唔會太油膩,米飯顆粒分明好好食😊

☕️熱手工拉茶
絲滑香濃,正宗嘅手工拉茶 。

🥥椰青
冰凍,新鮮清甜😊

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍咖吔
🏠屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #屯門 #屯門美食 #屯門好去處 #屯門市廣場 #屯門市中心 #咖吔
2024-03-21 92 瀏覽
海南雞絲魚丸蝦湯麵蝦湯味唔係好濃郁,海南雞絲份量唔多,但勝在魚丸、魚腐好味,尤其係油麵+米粉,好索味炸乾蒽惹味香茅橙茶篤篤片橙就出哂橙味,香茅唔會太濃,幾鐘個意整體味道
2024-03-13 92 瀏覽
放咗工之後就同阿媽過嚟呢一間餐廳度食嘢,因為之前喺港島食過一次,所以返屯門再食🤣🤣海南雞飯-$88我哋揀咗普通飯,雞肉滑表現不錯😎👍新加坡喇沙摻摻-$88呢個喇沙一定係必叫㗎啦😎👍 湯底好cream唉好好味,而且魚蛋魚片雞蛋等一啲都冇少放😎😎👍蟹粉蟹肉焗酥盒-$98第一次食這個餐食,有一點驚喜,酥皮脆,趁熱食一流👍👍🥳人均:$100地址:屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖

海南雞飯-$88
我哋揀咗普通飯,雞肉滑表現不錯😎👍

新加坡喇沙摻摻-$88

蟹粉蟹肉焗酥盒-$98
第一次食這個餐食,有一點驚喜,酥皮脆,趁熱食一流👍👍🥳

人均:$100
地址:屯門屯隆街1號錦薈坊3樓301-306號舖
開業至今一直未有機會來試剛好早上在附近做完工作可以等到午市時間剛開始來試試午市套餐點選了地道推介嘅「新加坡魚丸魚條喇沙米線」+熱馬來拉茶$66 👍👍👍👍本身愛吃喇沙的我也感到非常好吃😋湯底味道濃郁,有點椰香再加上微辣,層次很豐富喔!另外魚丸同魚條又爽口又彈牙,配搭埋幼滑米線午餐真心好滿足❤️食物質素不錯, 唯一是服務員冇乜笑容,少左一份親切感,食物還未食完,好似想趕客咁快快想收我份食物,希望注意一下服務態度!
開業至今一直未有機會來試
剛好早上在附近做完工作