《#Taiwanese_taltal | #KwaiHing_taltal 》🇭🇰 咕滋咕雞 𝔾𝕌ℤ𝕀𝔾𝕌 @ 𝕂𝕨𝕒𝕚 ℍ𝕚𝕟𝕘條電梯爭取咗20年,終於上星期開咗🚩不過係Lift唔係電梯。行過幾次個條樓梯,真係好攞命!新開嘅Lift帶動咗光輝圍食肆嘅生意,收工經過,間間都有人等緊外賣❗咕滋咕雞係新開嘅台灣食品,有手抓餅、芋圓、便當、鹽水雞同小食,好岩住附近後生仔,如果開埋學實更多人!❥ 鹽水雞𝐀餐 雞胸腿各半+𝟑款配菜+洋蔥 $𝟒𝟕香港好多鹽水雞店,但好味嘅唔多。而呢間質素唔差,唯獨雞肉份量差少少🥲配菜揀咗高麗菜+雞腎+芭樂(正常走辣),味道幾正宗👍🏻高麗菜夠林,雞腎數量都多,芭樂新鮮又爽口😋每件餸都沾滿鹽水,好香口又唔會太油膩/重味。雞肉雖然都比台灣食到嘅大件少少,但數量較少。❥ 地瓜薯條 $𝟐𝟎地瓜條其實之前食過1次,個次脆卜卜勁好食,仲帶有少少梅粉味。但今次買,個嬸嬸唔知做咩封實個口🤷🏻‍♀️焗到林哂又出哂水!勁失望🥺不過份量以呢個價錢嚟講係足料大份👍🏻❥ 肉鬆+芝士手抓餅 $𝟑𝟎手抓餅係台北旅行必食之一,我都忍唔住叫埋😛不過價錢真係有D貴,每加一樣配料都at least $5,

❥ 鹽水雞𝐀餐 雞胸腿各半+𝟑款配菜+洋蔥 $𝟒𝟕

❥ 地瓜薯條 $𝟐𝟎

❥ 肉鬆+芝士手抓餅 $𝟑𝟎
肉鬆+芝士手抓餅

手抓餅係台北旅行必食之一,我都忍唔住叫埋😛不過價錢真係有D貴,每加一樣配料都at least $5,加肉鬆&芝士都已經$30😵‍💫而已餡料好少,相比台灣滿滿餡料嘅效果差好遠。咬落手抓餅好鬆軟又香口,咬2啖先到餡料,不過味道食落幾正宗,唔油膩👍🏻中間加咗沙律醬,如果下次再食會走沙律醬。

———
📍G/F, 125 Wo Tong Tsui Street, Kwai Chung | 葵涌禾塘咀街125號地下

💰 ᴘʀɪᴄᴇ ᴘᴇʀ ᴘᴇʀsᴏɴ - $70up
▫️ ʟᴏᴄᴀᴛɪᴏɴ ᴛᴀɢ - #葵興_taltal

20 分鐘 (外賣自取)
肉鬆+芝士手抓餅
2022-01-14 350 瀏覽
有冇friend介紹話呢度嘅鹽水雞便當好好食😋咁鬼為食嘅我當然要試吓啦🤩🤩咁就專登去咗葵涌買來試吓,咁佢有好多套餐揀嘅同埋好多配菜可以選擇,不過啲價錢都有啲啲貴,但山長水遠嚟到當然都係要食啦🤣🤣🤣咁佢啲鹽水雞都好似台灣嘅鹽水雞嘅味道😆😆同埋味道的確真係唔差,就係價錢真係有啲貴💰🤣🤣🤣而佢嘅配料青瓜啊,豆腐啊同埋雞蛋,其實都好入味都好好味😆😆😆咁佢仲配個紅米飯嘅,咁睇落就好似健康啲,整體來講都唔差就係貴🤣
咁佢啲鹽水雞都好似台灣嘅鹽水雞嘅味道😆😆
2021-12-13 299 瀏覽
我好少寫食評,但今次就寫吓啦冇諗過差到咁,初時睇到食評講到好好咁,但今日試過之後十分失望,毫無味道的鹽水雞餐,雞胸腿各半但我搵唔到雞腿,雞腿呢?雞肉小,皮多,木耳絲小,豬耳仔係白烚嘅,皮蛋都唔知有冇半個,叫放少啲洋蔥話冇少啲一係放一係唔放,所有嘢放埋一齊撈都係無味嘅,完全唔會值呢個價錢$47(佢個份量真係小)⋯⋯早知食返葵廣好過。另外個滷水蛋肉燥便當,味道可以同埋夠大碗但係個飯有啲軟身⋯⋯不過佢嘅雞軟骨係唔錯嘅,但我已經再冇勇氣去試其他嘢啦⋯⋯
我好少寫食評,但今次就寫吓啦
冇諗過差到咁,初時睇到食評講到好好咁,

不過佢嘅雞軟骨係唔錯嘅,但我已經再冇勇氣去試其他嘢啦⋯⋯
外賣自取
今日繼續explore光輝圍左近嘅好西😋本身只係想落街抖下氣,行下行下好想食鹽酥雞,見到有間台式外賣店(有少量高枱供堂食),就入來望下,然後就被佢個鹽水雞menu吸引左🤤雞胸腿各半+任選3款配菜+洋蔥$47🍗雞胸同脾一樣咁啖啖肉咁juicy🍖而且醬汁鹹香,超正😍配菜揀左一咬咇汁嘅杏鮑菇-果然係鹽水雞嘅好朋友🍄仲有黑木耳同豬耳。豬耳係超粗超•級•爽•口🤭黑木耳口感上再爽口啲會更好$47來講佢啲雞肉令人念念不忘🤤🤤🤤
今日繼續explore光輝圍左近嘅好西😋

雞胸腿各半+任選3款配菜+洋蔥$47🍗
雞胸同脾一樣咁啖啖肉咁juicy🍖而且醬汁鹹香,超正😍

$47來講佢啲雞肉令人念念不忘🤤🤤🤤
2021-10-18 282 瀏覽
放鬆一天,諗住隨便吃吃就好。點知,竟然遇上高質小店♡ 撈一撈台灣鹹水雞,撈出台灣風味,讚啊!仲有唔少台式小吃,即叫即炸尤其吸引,小朋友最喜歡啦♡小店小小,入去就拎張紙,揀自己喜歡嘅配料,就有專人幫你撈撈♡ 我就揀咗雞胸腿各半,配豬耳、秋葵、杏鮑菇,仲可以揀辣度同濃淡口味添♡ 估唔到咁樣撈真心正,層次感同口感都好豐富,而且味道好清新,好有台灣街頭風味♡第一次食,我揀咗啲「穩陣」配料,我見仲有芭樂、蘋果、鮮鳳梨、哈蜜瓜等水果配料,夏日食啱哂,下次試下先!小朋友呢,我梗係叫啲香口小食啦~有林小最愛嘅台灣腸,仲竟然有紅豆餡餅,全部炸到熱辣辣入口,面層脆脆的,腸仔十分juicy,而紅豆餅又香甜軟腍,呢個真心推介丫♡btw,媽媽們,平日湊仔湊到顛婆咁,想坐低歎甜品,不易呢!是日仲點個台式芋圓,嘗一下甜,很滿足♡

放鬆一天,諗住隨便吃吃就好。點知,竟然遇上高質小店♡
撈一撈台灣鹹水雞,撈出台灣風味,讚啊!
仲有唔少台式小吃,即叫即炸尤其吸引,小朋友最喜歡啦♡

第一次食,我揀咗啲「穩陣」配料,
我見仲有芭樂、蘋果、鮮鳳梨、哈蜜瓜等水果配料,
夏日食啱哂,下次試下先!

小朋友呢,我梗係叫啲香口小食啦~
有林小最愛嘅台灣腸,仲竟然有紅豆餡餅,
全部炸到熱辣辣入口,面層脆脆的,
腸仔十分juicy,而紅豆餅又香甜軟腍,
呢個真心推介丫♡

btw,媽媽們,平日湊仔湊到顛婆咁,想坐低歎甜品,不易呢!
是日仲點個台式芋圓,嘗一下甜,很滿足♡
2021-09-13
  • 台灣鹹水雞
2021-10-18 177 瀏覽
講起葵興,好多人以為得KCC有野食,其實光輝圍附近都有好多少店,係搵食既好去處!約左朋友行街,經過發現開左新店,食台式鹽水雞,2位小朋友被可愛既招牌吸引,食物價錢相宜,決定入去一試!店鋪堂食坐位不多,剛好有張矮餐枱岩小朋友坐,決定堂食!鹽水雞我點左A餐,可以揀雞胸腿各一半/雞全翼3隻,指定配菜洋蔥,另自己配菜3款!我點了雞胸腿,貪無骨,同小朋友食方便,3款配菜,杏鮑菇、蜂巢豆腐、芋絲!不得不讚 雞好滑,連雞胸都唔鞋!配料方面,杏鮑菇,芋絲好爽口,蜂巢豆腐就吸晒汁料,好入味!套餐仲配左1款炸物,我點左紅豆餅,原本點俾小朋友食,結果,我同佢爭食🤣🤣因為即場炸起,好香口,但一啲都唔油膩~食完意猶未盡,再叫左台灣腸、芋圓同朋友share,全部都好地道台灣風味,又引起鄉愁,好想可以去台灣旅行啊~

店鋪堂食坐位不多,剛好有張矮餐枱岩小朋友坐,決定堂食!

因為即場炸起,好香口,但一啲都唔油膩~

• 鹽水雞
  • 紅豆餅
2021-10-05 133 瀏覽
當辛勞完半天外出工作,在回家地鐵車廂中尋覓外賣自取,先發現呢一間新店😃 試一試先!揀咗鹽水雞套餐,淨係味道都有好多揀 (濃味,正常同淡味,至於辣,有大中小微同埋走辣) 第一次食要正常味,至於辣,只係要咗微辣,我都怕太辣🥵 呢個套餐係有雞翼或雞胸雞腿各半份,再可係28種配料中揀3樣,有啲要加錢,有啲唔使。 我揀雞胸腿,滷香豆干、花枝丸、青瓜。 另外一見到芋圓就好想食,都係廿幾蚊,所以要埋!辛勞咗半天外出工作,要慰勞吓自己😁😁 揀咗芋圓紅豆燒仙草😋味道唔錯喎,我就幾鐘意,下次我會揀淡味試吓,因為正常味,我都覺得咸咗少少,我都係食慣淡味點😅 雞幾滑,青瓜唔使講,一定好味😛 花枝丸係切開的,幾好,方便食,滷香豆干就正常。到甜品⋯⋯正😋 都幾啱我,唔太甜,都算多芋圖,仲幾種味,不過好似綠茶味最出,如果可以多啲紅豆就好了😁

芋圓紅豆燒仙草
2021-09-30
2021-09-15 171 瀏覽
今日行經光輝圍,發覺以前嗰間小食店冇咗,變咗呢間台灣鹽水雞,我同老婆即刻想入去試試,見門面都光鮮靚仔,明顯老闆係想走文青風。望見餐牌,都好多台式小食,因為我有啲餓,所以叫咗個台灣香腸肉燥便當,我老婆就想食淨配菜餐,問問店員,原來個淨配菜餐都係用鹽水雞嘅撈法去整,咁就掂啦,一於嗌呢個,口痕嘅我,一於嗌多個鹽酥雞!台式便當非常出色,肉燥非常香口,滷水蛋非常入味,台灣香腸炸得啱啱好,唔會好油,感覺就好似去左台灣食嘅火車便當!我老婆個淨配菜餐就包五款配菜,佢揀咗青瓜,蘋果,哈密瓜,木耳同埋貢丸,我叫佢再加埋百頁豆腐同埋花枝丸,加餸每款都係$8,一於試埋佢。食落非常驚喜,我哋叫咗中辣口味,原來配落生果食係非常之新鮮!下次我哋會叫埋個鹽水雞撈埋一齊食!鹽酥雞香口唔油膩,同埋佢用咗味粉調味,問過店員,佢哋話係秘製調味粉嚟,我地食完就唔覺口渴,應該唔係味精。呢個晚餐非常豐富,下次一於再嚟!
呢個晚餐非常豐富,下次一於再嚟!
2021-09-08 109 瀏覽
作為一個喺葵青區長大嘅人,平時除咗去葵廣掃街之外,有時為咗食好嘢都會行遠少少😆 最近聽朋友講,喺葵興新開左間食台灣鹽水雞嘅小食店「咕滋咕雞」,前兩日專登帶埋個女去試吓,食物好有水準,啲員工都好有禮貌,相信我以後會成日行過去葵興買來食🤤今次我哋叫咗鹽水雞🐥套餐A同埋地瓜🍠薯條。套餐A可以揀雞胸腿各半或三隻雞全翼,另選三款配菜+洋蔥。我揀咗齋根、黑木耳同豬耳。 雞胸一啲都唔鞋,好有雞味,雞腿位置就好滑,兩種唔同口感加埋特別好食。齋根吸晒啲汁好正,黑木耳同豬耳都好爽口,所有嘢加埋非常夾。味道方面可以揀濃味、正常、清淡,今次我就揀咗正常,下次諗住試吓濃味應該仲正🤤地瓜薯條即叫即炸,熱辣辣脆卜卜,地瓜薯條甜甜地好特別,我女一開始接受唔到薯條係甜嘅,但係食食吓就同我講好好味,最後俾佢食咗大半包😂

地瓜薯條
地瓜薯條
2021-09-02 72 瀏覽
光輝圍呢間新開嘅咕滋咕雞係一間隱世打卡小店咁,裝修得好靚,影相一流!  係買台灣鹽水雞,炸雞既。外賣左一個A餐返屋企食,包括雞,同埋三款配料再加洋蔥,同埋炸雞炸雞經過20分鐘嘅車程仲係香脆,細細粒咁,好似一個好細粒嘅麥樂雞咁,但係比麥樂雞更加香脆,好味!至於鹽水雞方面,配料我就揀咗哈密瓜,魚肉春卷,同埋杏鮑菇,哈密瓜好好味! 香香辣辣,甜甜地咁樣,又脆,好新穎嘅感覺!個鹽水雞都超Juicy! 又滑又野味💕
2021-09-02