2024-04-02 112 瀏覽
一家帶有濃厚日本風格的居酒屋,由步入門口開始,已經是讓人打卡的熱點,很有特色。餐廳上一層才到達,旁邊有個清酒櫃。裝修很舒適,餐牌款式多樣,有新推出菜品、套餐、各式各樣的刺身、壽司、串燒、料理、天婦羅、鍋物等。炸白飯魚乾前菜先來個炸物,佐酒菜。一群白飯魚仔壓平後再炸,乾片薄脆。鹽燒雞腿肉串雞肉連雞皮,燒得鹹鹹香香。白燒鰻魚串鰻魚的肉質煙韌、爽彈。明太子雞腿肉串明太子醬鋪滿雞肉上,多汁嫩滑。網燒安格斯肉眼扒肉眼以燒烤的烹調方式,最為適合。肉質軟嫩腍滑且薄片,油脂適中,不會太飽膩,而且牛肉味道香濃。吞拿魚三色飯丼飯上有三款吞拿魚,包括蔥花吞拿魚腩蓉、拖羅、赤身。這個三拼組合,一次過試盡各種吞拿魚。
餐廳上一層才到達,旁邊有個清酒櫃。
裝修很舒適,餐牌款式多樣,有新推出菜品、套餐、各式各樣的刺身壽司、串燒、料理、天婦羅、鍋物等。
炸白飯魚乾

前菜先來個炸物,佐酒菜。一群白飯魚仔壓平後再炸,乾片薄脆。
鹽燒雞腿肉串

雞肉連雞皮,燒得鹹鹹香香。

白燒鰻魚串

鰻魚的肉質煙韌、爽彈。
明太子雞腿肉串

明太子醬鋪滿雞肉上,多汁嫩滑。
網燒安格斯肉眼扒

肉眼以燒烤的烹調方式,最為適合。
吞拿魚三色飯

丼飯上有三款吞拿魚,包括蔥花吞拿魚腩蓉、拖羅、赤身。
這個三拼組合,一次過試盡各種吞拿魚。
尖沙咀最近多了新開的日式居酒屋,試咗其中一間,和道屋 WADO IZAKAYA 裝修特別可愛,吸引了大人小朋友,設有散叫也有二人套餐,CP值很高! 打開 menu 看一看,餐廳主打壽司、串燒、石燒和牛、鍋物、刺身、生蠔、丼飯、烏冬、酒類。環境氣氛很好,晚上坐滿了聚會的朋友和情侶,值得一試!拖羅海膽刺身杯我個人認為海膽杯是必食的,賣相精美,用上雞尾酒杯非常有特色。海膽鮮甜,拖羅蓉食落滿口油香,入口即溶的口感,拖羅和海膽各自的香味混合在一起,簡直是絕配。特選寿司盛合八貫很高質素的手握壽司,非常豐富,每一件都是師傅精心挑選,很有廚師發辦的感覺。我個人當然最喜歡是海膽壽司,新鮮馬糞海膽,入口即化,淡淡的的海水味,鮮甜之餘仲好有層次感。牡丹蝦大大隻,北海道元貝味香濃,厚身彈牙。中拖羅、大拖羅,看得見的肥美,帶油香,入口軟熟無筋,配上赤醋飯,口感軟綿,回味無窮。深海池魚無得頂,三文魚腩魚油味豐富,特別新鮮,鮮甜大大的滿足。軟殼蟹牛油果卷非常出色的軟殼蟹牛油果卷,外表綠色有層次感,牛油果口感豐潤,軟殼蟹外表香脆。錫紙白蜆熱辣辣的上枱,白蜆厚肉,肉質爽彈,配搭湯汁,味道更加鮮甜。豚肉串燒米豚腩片、米豚
拖羅海膽刺身
特選寿司盛合八貫
牡丹蝦大大隻,北海道元貝味香濃,厚身彈牙。
軟殼蟹牛油果卷
錫紙白蜆
熱辣辣的上枱,白蜆厚肉,肉質爽彈,配搭湯汁,味道更加鮮甜。
豚肉串燒
米豚腩片、米豚蘆筍卷、煙肉車厘茄
串燒選用了北海道千歲米豚肉,師傅火喉控制恰到,
燒得焦脆内裡鮮嫩多汁,千歲米豚肉質甜美,蘆筍鮮嫩,車厘茄多汁,非常美味!
燒飯團
飯團燒到金黃色,外層非常香脆,有少少醬油味,以紫菜包著吃,口感煙韌。
可爾必思乳酸梳打
非常大杯的一款特飲,乳酸味濃郁,梳打透心涼。
  • 拖羅海膽刺身杯
  • 清酒大蜆鍋
  • 特選寿司盛合八貫
餐廳:和道屋 (尖沙咀)地址:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓居酒屋喺日本上班族歡聚減壓嘅地方,能夠搵到一個地方暢所欲言,氣氛特別熱鬧🏮。和道屋喺一間位於尖沙咀嘅居酒屋,一開門就比充滿日系風格嘅長廊吸引,長櫈上仲有宮崎駿嘅「無臉男」迎接你添👻。二樓嘅用餐區空間闊落,設有榻榻米卡位,無論喺情侶小酌定朋友聚餐都非常適合👥,和風布藝、日式燈籠同酒樽都隨處可見,配上木系裝潢令人仿如置身日本🇯🇵 餐廳主打日式料理:刺身、壽司🍣、定食、串燒🍢、鍋物等都有齊曬😎,仲有個大雪櫃裝著多款清酒🍶、啤酒🍻、梅酒等,同三五知己食吓串燒、飲吓酒真喺夠曬chill🤟🏽,晚市除左單點餐牌亦推出幾款二人套餐🍱,菜色嘅質素唔錯不過就細份咗啲,Like佢哋社交平台 ,或暫喺openrice訂位都有全日88折優惠🈹✝️海膽生蠔杯 $88生蠔同海膽鮮味層次Double Up,兩者嘅配搭滿載鮮香,口感細膩、爽嫩兼備🦪,加埋柚子醋啫喱令味道更清新,將鮮甜味大大提高🌊 ✝️千歲米豚蘆筍卷 $36嚟自千歲市嘅米豚用咗混合北海道米嘅飼料餵養,每個月只有大概700隻,極其珍稀🐖,肥瘦適中嘅肉質鮮嫩多汁,配上爽脆嘅露荀口感豐
餐廳:和道屋 (尖沙咀)
地址:尖沙咀加連威老道46-48號恆隆銀行大廈地舖及閣樓

餐廳主打日式料理:刺身壽司🍣、定食、串燒🍢、鍋物等都有齊曬😎,仲有個大雪櫃裝著多款清酒🍶、啤酒🍻、梅酒等,同三五知己食吓串燒、飲吓酒真喺夠曬chill🤟🏽,晚市除左單點餐牌亦推出幾款二人套餐🍱,菜色嘅質素唔錯不過就細份咗啲,Like佢哋社交平台 ,或暫喺openrice訂位都有全日88折優惠🈹

✝️海膽生蠔杯 $88
✝️千歲米豚蘆筍卷 $36
嚟自千歲市嘅米豚用咗混合北海道米嘅飼料餵養,每個月只有大概700隻,極其珍稀🐖,肥瘦適中嘅肉質鮮嫩多汁,配上爽脆嘅露荀口感豐富,油而不膩😋

✝️鹽燒厚切牛舌 $68
雖然個人覺得未算喺「厚切」,但都有爽口質感👌🏽,面頭灑咗海鹽將鮮味提升,配上微焦嘅外層更惹味🔥

✝️汁燒雞腿肉大蔥串 $32
雞腿肉醃到好入味,兩面都沾滿鹹甜燒汁🍗,鮮美嘅肉塊同清爽嘅大蔥梅花間竹咁串起,每一啖都滿載葱香同肉汁,別具風味🤤

✝️日本A4和牛壽喜燒 $298
壽喜燒汁以3至4款木魚熬製而成,
配上娃娃菜、冬菇、豆腐等配料味道清甜可口🍲,日本A4和牛雖然唔喺好大塊但佈滿細緻嘅油花🥩,入口軟綿,鹹甜醬汁配上香濃幼嫩嘅和牛油而不膩,
蘸埋滑溜嘅日本生雞蛋漿令人欲罷不能😍
2024-03-27
10 分鐘 (堂食)
2024-03-29 55 瀏覽
一間新開又可以打卡居酒屋,以千與千尋無臉人作為打卡賣點,再以多種食物,食物賣相又精緻,來吸引食客,新開將還有折扣優惠,實屬吸引。******************************和道屋位於尖沙咀,從大門而進,就已經是一個滿心歡喜的打卡位,以千與千尋無臉人與大眾合照,從大門至樓梯而上都滿佈了日式風彩,單是這個位置,已經可以不停打卡。從樓梯而上,餐廳地方不算太大,但卡位也能安座不少人數,以日式裝潢,要除鞋而坐,都甚吸引。餐牌食物品類甚多,包括小食、刺身、壽司、天婦羅、燒物、和食、鍋物、御食,飲品有梳打、汽水、酒類等。拖羅海膽刺身杯 HKD88,拖羅切成蓉放在蘿蔔絲上面,然後把海膽在表面,加了點黑魚子點綴,賣相非常吸引。入口有點即溶感覺,口鮮甜無比,滿足。燒日本南瓜 HKD28,1客有片,帶點燒香,口感粉嫩又清甜南瓜,美味。燒飯團 HKD28,沒想到燒飯團脆口帶焦香,有點驚喜。蟹肉味噌甲羅燒 HKD98,用上味噌調味甲羅燒甜味相對較多,口感較稀。再配上多士而吃,蟹肉醬還有多,剛好可以配飯團一起吃不錯,如果多士再脆口點會更加風味十足。日本A4和牛喜壽燒 HKD298,日本A4和牛點上

餐牌食物品類甚多,包括小食、刺身壽司、天婦羅、燒物、和食、鍋物、御食,飲品有梳打、汽水、酒類等。

燒飯團 HKD28,沒想到燒飯團脆口帶焦香,有點驚喜。
日本A4和牛喜壽燒 HKD298,日本A4和牛點上滑溜蛋汁,脂肪量不算太多,帶點牛味,喜壽燒鍋有豆腐、金菇、菜、洋蔥、冬菇和粉絲,鮮甜美味。
  • 蟹肉味噌甲羅燒
  • 燒飯團
  • 燒日本南瓜
  • 拖羅海膽刺身杯
  • 日本A4和牛壽喜燒
2024-03-29 28 瀏覽
依家日本餐廳周街都有,但真正令你感受到日式風情嘅又有幾多間呢🇯🇵 走入和道屋掛滿燈籠嘅長廊,經過呆坐中嘅「無臉男」,再沿着樓梯上就到佢哋嘅用餐區啦🤩 店內採用木系設計同暗啞嘅燈光,靠邊有一排榻榻米卡座,氣氛舒適👍🏼 日式燈籠同裝飾放滿每個角落,和風感滿溢🏮 Wado Izakaya is a restaurant located in TST that makes you feel like you’re back in Japan. The space was filled with lanterns and arts, with tatami seats for extra comfort and privacy. 餐廳主打居酒屋料理,串燒、壽司、鍋物等應有盡有,當然仲有多款酒類任君選擇🍺 同班朋友過黎暢談喝酒,所有煩惱通通踢走💆🏻‍♀️唯一美中不足就係食物嘅份量同價位有啲落差,如果大份少少就好啦🙈They specialise in Japanese cuisine and offers wide variety of alcoholic beverages . The quali

They specialise in Japanese cuisine and offers wide variety of alcoholic beverages . The quality was good, however prices were set a tad bit high for the amount they’re serving.

池魚刺身 $228
Aji Sashimi
師傅將原條池魚切成薄片,晶瑩剔透嘅魚肉細緻幼滑,魚油香四溢♨️ 配上酸汁吊出鮮味,同時突顯白身魚獨有嘅清爽感😌
The translucent aji sashimi had a slight bite with fatty aromas. Freshness was further elevated when paired with the vinegar sauce.

拖羅海膽刺身杯 $88
Tuna Belly and Sea Urchin Sashimi Cup
油脂豐富嘅拖羅蓉綿密細膩,同香醇淡雅嘅海膽堪稱絕配,甘甜味喺口中久久不散👅 脆卜卜嘅三文魚籽同黑魚籽附有海水嘅鹹香,令鮮味進一步提升🌊
The mellow tuna belly and savoury uni brought out the freshness in each other, topped with salmon roe and caviar for extra savouriness.

和道屋魚生太卷 $98
Wadoya Sashimi Roll
色彩繽紛嘅太卷用上多種刺身,油甘魚、三文魚、八爪魚等,鮮味大爆發💥 裡面仲加左清脆嘅醃黃瓜同沙律菜,拼湊出多重層次嘅口感🤤
Salmon, tuna, amberjack and octopus sashimi was encased in sushi rolls, which was an umami explosion! The lettuce and pickles helped to cut through the heaviness.

去居酒屋又點少得串燒呢🍢 鹽燒雞腎 ($32) 彈牙有嚼勁,灑上少少海鹽已經好夠味👌🏼 白燒鰻魚串 ($68) 無加任何醬料,俾你品嚐到食材嘅原汁原味🐟 魚皮燒到金黃色酥脆,配上軟滑鮮嫩嘅魚肉層次感豐富😋
Salt Grilled Chicken Kidney Skewer had a nice crunchy bite, flavoured with a pinch of salt. Grilled Eel Skewer had crispy skin and tender fish meat, with a slight charred fragrance.
2024-03-29 23 瀏覽
去尖沙咀經過,見到一個玻璃門入面坐住個無面男,比佢吸引左,入去食晚飯。經過無面男同佢影張相,就上一層到餐廳部份。餐廳裝修都好多日式擺設,門口仲有部夾野機。坐低無耐,侍應好快已經放茶同餐牌,最後因為我同老婆大愛芝士既芝士控,揀左個清酒芝士火煱二人餐。一上黎中間放左個熱溶既芝士水池,水池則邊放左四樣食物,見到龍蝦肉,即刻掉佢落去游下水先,芝士配龍蝦,永遠都唔差。芝士味濃,龍蝦肉唔會梅,都好正常貨。跟住到和牛去游,和牛油份已經高架啦,配埋芝士,夠哂沉淪。炸生蠔,生蠔夠大隻,唔厚粉,有汁。試埋個蘆筍,配埋個芝士,又幾好食喎,爽口。半打生蠔,雖然唔算大隻,但都幾夠蠔味。有其他晒料一齊。刺身盛盒,都幾多款式,份量足夠,種類都算多,新鮮唔錯。三文魚頭,夠晒大件,仲有埋個鮫位,魚油充足,好食。海膽甜蝦刺身杯,海膽雖然唔大塊,但都算甜唔苦,蝦正正常常火灸壽司:有左口,吞拿,三文,和牛,件件都燒一燒過香氣十口。漬酒:凍飲,幾香,容易入口,帶甜。環境充滿日本feel,侍應親切,又helpful
半打生蠔,雖然唔算大隻,但都幾夠蠔味。有其他晒料一齊。
刺身盛盒,都幾多款式,份量足夠,種類都算多,新鮮唔錯。
三文魚頭,夠晒大件,仲有埋個鮫位,魚油充足,好食。
海膽甜蝦刺身杯,海膽雖然唔大塊,但都算甜唔苦,蝦正正常常
漬酒:凍飲,幾香,容易入口,帶甜。
環境充滿日本feel,侍應親切,又helpful

2024-03-25
2024-03-28 3462 瀏覽
今晚行開加連威老道,朋友提意去這間日式屋酒屋,點解呢?因為在入去時經過了一個充滿日本風的打卡位,可與千與千尋的無臉男拍照打卡,上到餐廳內有榻榻米座位,感覺更像去了一趟日本。朋友見到餐牌款式多加上價錢都十分親民先來芒果蟹子沙律,用了新鮮芒果圍邊嘅沙律,中間青瓜絲上放滿了蟹子,入口清新口腔味蕾!拖羅海膽刺身杯,見到有齊個人至愛嘅食材,全杯只有刺身做成,肥美拖羅蓉,再鋪上足料海膽,仲有魚子,整體配搭鮮味十足!一次滿足我哋三個願望😍厚切吉列芝士米豚,厚切吉列豚外脆內軟,豚味濃郁而不油膩,切開時中間嘅流心芝士,配埋自家製吉列汁入口,非常惹味濃郁。明太子雞翼,已釀入明太子及肉碎的餃子雞翼十分飽滿,雞肉入口嫩滑, 外面香口質感令味蕾滿足感大增!加埋個燒飯團,外層烤得十分香脆,內層米飯軟身香甜,入口咀嚼即化的口感,配埋塊脆身紫菜,真係好有在日本居酒屋嘅感覺!日本白桃梳打,乳白色的碳酸飲料,白桃味道香濃,口感清新,同今晚嘅食物十分配合!

朋友見到餐牌款式多加上價錢都十分親民

好鍾意呢度嘅裝橫設計係難得一見嘅有心思趣緻同舒適💕 估唔到嘢食都係一樣正😝最近個優惠超級抵食,Social Media Follow 和道屋,再Wtsapp 或電話訂座,會有全單88折優惠,仲送三色燒牡蠣 ($270)⭐️ 龍蝦和牛芝士鍋 ($398)🥩🦪🦞呢個最新出嘅芝士鍋,入面有吉列廣島蠔、火炙A4和牛、原隻龍蝦尾、鮮大蘆筍✨ 一次過滿足晒🤤 龍蝦同和牛同濃郁嘅芝士好夾,幸福感滿分🌸⭐️ 拖羅海膽刺身杯($88)拖羅海膽加魚子,呢個絕對係奢華嘅享受✨每一口都係海洋嘅鮮味~⭐️ 海膽手卷 ($98)再來一個啖啖新鮮嘅海膽卷,海膽份量十足,鮮甜無比,勁滿足~⭐️ 鵝肝寿司 ($68)火炙鵝肝嘅油香同鵝肝柔滑而濃郁口感,加埋赤醋寿司軟綿嘅口感,層次感十足✨⭐️ 火炙左口魚邊寿司 ($48)火炙左口魚邊燒至微焦,將左口魚嘅魚油逼出,完全係味蕾嘅享受🤤⭐️ 火炙A4和牛寿司 ($88)係A4和牛呀!即使燒到熟咗都依然係咁嫩滑,呢度嘅壽司好出色啊🔥⭐️ 明太子雞翼 ($48)明太子嘅鹹香味同雞翼嘅嫩軟口感,肯定係一個味道爆炸嘅結合!⭐️ 雞皮餃子 ($58)雞皮外脆內嫩,個皮係比薯片更薄緊脆~ ⭐️ 金蒜芝麻帆

⭐️ 龍蝦和牛芝士鍋 ($398)🥩🦪🦞

⭐️ 拖羅海膽刺身杯($88)

⭐️ 海膽手卷 ($98)
再來一個啖啖新鮮嘅海膽卷,海膽份量十足,鮮甜無比,勁滿足~

⭐️ 鵝肝寿司 ($68)

⭐️ 火炙左口魚邊寿司 ($48)

⭐️ 火炙A4和牛寿司 ($88)

⭐️ 明太子雞翼 ($48)
明太子嘅鹹香味同雞翼嘅嫩軟口感,肯定係一個味道爆炸嘅結合!

⭐️ 雞皮餃子 ($58)
雞皮外脆內嫩,個皮係比薯片更薄緊脆~

⭐️ 金蒜芝麻帆立貝 ($68)
帆立貝嘅鮮甜加上金蒜同芝麻嘅香氣,味道好濃好美味 ~

⭐️ 燒明太子($58)
明太子同青瓜、醃蘿蔔,絕對係一個令人驚喜嘅組合!明太子嘅醇厚味道同青瓜、醃蘿
蔔嘅清新口感,好有層次感!
拖羅海膽刺身杯
拖羅海膽刺身杯
龍蝦和牛芝士鍋
海膽手卷
2024-03-27 28 瀏覽
今日係十日假期既最後一日首先晏晝去銅鑼跳左場舞夜晚同老公去尖沙咀食日本野呢間裝修好靚好似去左轉日本咁店員仲安排左我地肉榻榻米,好開心我地叫左清酒+芝士火鍋二人前$998睇中龍蝦和牛芝士鍋~(有單點$368)和牛本身已經好正仲要係溶左既芝士游一轉先放入口,真係超邪惡。龍蝦咁食法同平時係酒家食既唔一樣口感,咁樣芝士濃好多,自己想蘸幾多就幾多😆吉列廣島蠔好大隻,外脆內爆汁估唔到蘆筍配芝士都唔錯,好清爽清酒好易入口,甜甜地,個壺有埋冰,爽呀! 特選雜錦刺身盛盒八款甜蝦大隻鮮甜、帶子厚肉、三文魚同吞拿魚厚切軟糯,八爪魚,同另外兩款唔太識但唔錯。即開生蠔半打配日本柚子啫喱生蠔好有海洋味,隻隻肥美鮮甜,老公好滿足另外老公叫左必食既鹽燒三文魚頭$98燒到外脆保留魚油超正我叫左海膽甜蝦刺身杯$198甜蝦因為頭先試過覺得鮮甜可口,所以揀左呢款試埋最愛既海膽,海膽都唔錯一d都唔澀,唔算大塊但夠甜。最後叫多個火灸壽司四點$178有我鍾意既左口魚,仲有和牛,三文魚,吞拿魚,好滿足呀~店員親切有禮,座位寬敝好啱三五知己一聚,有好多日式小擺設,門口有夾公仔機,有一大個座櫃,仲有無面男坐鎮,下次絕對會再嚟試埋其他。
今日係十日假期既最後一日
首先晏晝去銅鑼跳左場舞
夜晚同老公去尖沙咀食日本野
呢間裝修好靚好似去左轉日本咁
店員仲安排左我地肉榻榻米,好開心

我地叫左清酒+芝士火鍋二人前$998
睇中龍蝦和牛芝士鍋~(有單點$368)

吉列廣島蠔好大隻,外脆內爆汁
估唔到蘆筍配芝士都唔錯,好清爽

清酒好易入口,甜甜地,個壺有埋冰,爽呀!

特選雜錦刺身盛盒八款

即開生蠔半打配日本柚子啫喱
生蠔好有海洋味,隻隻肥美鮮甜,老公好滿足

另外老公叫左必食既鹽燒三文魚頭$98
燒到外脆保留魚油超正

我叫左海膽甜蝦刺身杯$198

最後叫多個火灸壽司四點$178
有我鍾意既左口魚,仲有和牛,三文魚,吞拿魚,好滿足呀~

2024-03-25
  • 海膽甜蝦刺身杯
  • 龍蝦和牛芝士鍋
2024-03-27 36 瀏覽
今日午餐約左朋友傾計食飯,揀左呢一間日式餐廳,勝在環境好舒服闊落,我地當日仲坐左榻榻米既枱,傾到唔捨得走,裝修好日式,貼滿舊日式海報,仲放左好多招財貓,貓頭鷹等日式擺設🦉🏮🪭餐廳有提供午市套餐,我地每人叫左一份再另外叫左串燒😋安格斯肉眼壽喜燒定食 ($188)牛質地軟嫩,肉味濃郁,配有豐富的蔬菜、冬菇、洋蔥等配菜,壽喜燒醬油同甜味平衡得恰到好處,套餐配有沙律、白飯,三文魚刺身,刺身食落新鮮,茶碗蒸,用好味既上湯整,入口好滑,麵豉湯,仲有甜品。真係好豐富,食完好滿足😌火山燒牛丼 ($108)燒牛份量非常多,每片牛肉都切得好薄,刀功細膩,牛肉雖然薄,但每片燒牛嘅牛味都好濃郁,肉質嫩滑,再加上溫泉蛋撈埋飯一齊食滋味濃郁,套餐仲配送漬物、麵豉湯同沙律🐮明太子雞肉腿串 ($38)雞腿肉嫩多汁,燒到好焦香,面層有大量明太子,咬開陣陣雞油的味道,好惹味😋千歲米豚蘆筍卷 ($36)千歲米豚腩片 ($38)選用了北海道千歲米豚肉,肉質比普通豚肉甜美,師傅燒得剛剛好,外表香脆,內裡口感豐潤,又唔會有好油既感覺。另外一串包著鮮嫩的蘆筍,同樣好食🐷呢間居酒屋好有日式風味,比到去左日本旅行既feel我,食身質素

餐廳有提供午市套餐,我地每人叫左一份再另外叫左串燒😋

安格斯肉眼壽喜燒定食 ($188)
牛質地軟嫩,肉味濃郁,配有豐富的蔬菜、冬菇、洋蔥等配菜,壽喜燒醬油同甜味平衡得恰到好處,套餐配有沙律、白飯,三文魚刺身刺身食落新鮮,茶碗蒸,用好味既上湯整,入口好滑,麵豉湯,仲有甜品。真係好豐富,食完好滿足😌

火山燒牛丼 ($108)

明太子雞肉腿串 ($38)

千歲米豚蘆筍卷 ($36)
千歲米豚腩片 ($38)

呢間居酒屋好有日式風味,比到去左日本旅行既feel我,食身質素亦都高,朋友都讚我揀呢間餐廳揀得好🤪
2024-03-19
午餐
2024-03-27 2722 瀏覽
最近,我和朋友在尖沙咀的和道屋用餐。一進入餐廳,我們就被《千與千尋》中的無臉男角色的童趣和迷人氛圍所吸引,這對於喜歡拍照的人來說是個絕佳的地方。我們點了以下菜品:1️⃣ 龍蝦和牛芝士鍋($398)這道菜是他們菜單上最新推出的一款奢華美食。金鋒廣島生蠔、煎熟的A4和牛、整尾龍蝦和新鮮的蘆筍在濃郁的芝士湯底中燉煮,每一口都融合了龍蝦、牛肉和濃郁的芝士的美味。2️⃣ 拖羅海膽刺身杯($88)這道菜是一道奢侈的享受,絕對值得一試。綿密的海膽和精緻的魚子呈現出深海的美味,每一口都能讓你徬彿置身於大海的深處。3️⃣ 海膽手卷($98)這款手卷是海膽愛好者的美食享受。充滿新鮮多汁的海膽,每一口都帶來甜美和清新的口感。4️⃣ 鵝肝壽司($68)品嚐煎熟鵝肝配軟糯的醋飯,享受豐富濃郁的口感。質地和風味的結合創造出非常出色的壽司體驗。5️⃣ 火炙左口魚邊壽司($48)稍微燒烤的左口魚邊壽司融化在口中,帶來極致的口感。燒烤過程中釋放的天然油脂為味道增添了一抹美味。6️⃣ 火炙A4和牛壽司($88)輕輕燒烤的A4和牛壽司散發著奢華的風味。儘管經過烹調,這種大理石紋理的牛肉仍然保持著嫩滑細膩的質感,成為一道傑出的菜品。😃 除了以上的亮

1️⃣ 龍蝦和牛芝士鍋($398)

2️⃣ 拖羅海膽刺身杯($88)

3️⃣ 海膽手卷($98)

4️⃣ 鵝肝壽司($68)

5️⃣ 火炙左口魚邊壽司($48)

6️⃣ 火炙A4和牛壽司($88)

😃 除了以上的亮點菜品,其他必試的菜包括明太子雞翅膀($48)、脆皮雞皮餃子($58)、蒜香芝麻烤乾貝($68)和明太子烤魚籽($58)。
有一日行加連威老道經過見到一間居洒屋門口,望入去就見到門口掛滿日式燈籠既走廊有個無臉男孤獨坐響度,好得意吖😍就係咁就吸引左我第二日帶埋同事過嚟一齊食Lunch 啦☺️見到《商務定食》好豐富,價錢又親民😍我哋order咗兩個Set每個跟餐定食都配有麵豉湯、沙律、三文魚刺身、前菜醃大豆芽、蕨餅茶碗蒸,蛋好嫩滑😋第一次食有一層蟹肉羹響面既然茶碗蒸,而且配白果,真係好特別😮🌀特雜錦壽司定食12件🍣$138超豐富定食套餐,壽司飯用上赤醋飯,酸度更具層次感風味更佳👍🏻魚生好新鮮😋🌀自家厚切吉列千歲米豚稻庭烏冬定食/白飯$118厚切吉列豚肉質鬆軟保持到有肉汁😋驚喜係薄薄一層吉列粉漿好脆口👍🏻唔會係出面食到好厚漿果隻,跟餐既稻庭烏冬亦好彈牙🌀蟹肉味噌甲羅燒呢個我真係好鍾意🥰用味噌製既蟹膏,味道超級濃郁鮮甜真係好香吖!面頭重有蟹肉😍配上脆多士條食,味道一絕👍🏻推介!!最後將食剩既少少蟹膏用黎拌烏冬食,估唔到又幾夾喎!超好味吖❤️🏮哇😍原來呢度打卡位處處,除咗下面有大大個無臉男之外,入到餐廳眼球一樣被吸引住😮餐廳周圍擺滿達摩公仔,無臉男公仔,好多好靚既日式擺設、充滿着濃厚日本風既壁畫😍更設有榻榻米式卡位,坐得
就係咁就吸引左我第二日帶埋同事過嚟一齊食Lunch 啦☺️
🌀特雜錦壽司定食12件🍣$138
🌀自家厚切吉列千歲米豚稻庭烏冬定食/白飯$118
🌀蟹肉味噌甲羅燒
配上脆多士條食,味道一絕👍🏻推介!!
更設有榻榻米式卡位,坐得夠哂舒適🥰

• 厚切吉列芝士千歲米豚
  • 蟹肉味噌甲羅燒
2024-03-26 17 瀏覽
尖沙咀真係有不少餐廳,行過尖沙咀加連威老道,就發現了一間甚有日或氣氛的居酒屋「和道屋」。進店就發現了有位「無臉男」正坐著,等著,孤單又寂寞,來吧,一起進店嚐嚐這日式美食!烤味淋魚乾魚亁烤至微微金黃,味道甜又香,輕點沙律醬,更顯鮮味!海膽生蠔杯杯上放上綿綿海膽、及鮮味生蠔,旁邊更有酸味啫喱,食起來更有層次感。拖羅海膽刺身杯看到大量的拖羅在刺身杯,柔軟鮮美,頂層再有入口即溶海膽和鮮味三文魚籽,以刺身的形式呈現,更能食到食材的原味道。特選壽司盛合八貫八貫壽司有齊多款新鮮刺身:吞拿魚、三文魚、帶子、牡丹蝦等,款款柔嫩鮮美,食得過癮!和道屋魚生太卷和道屋魚生太卷加入多款從日本入口的各類魚生,刺身多而飯少,捲成卷狀,盡顯口感豐富,啖啖滿足的感覺。海膽燒牡蠣/生蒜燒牡蠣牡蠣加入海膽香燒,表面呈現金黃色,內部則保持嫩滑的口感;而生蒜燒牡蠣則同樣有烤焦的口感,內層柔軟,帶出強烈的蒜香味,形成濃郁的風味。焦糖菠蘿菠蘿撒上焦糖烤製,外層形成一層金黃色的甜脆外殼,內裡還保持軟嫩多汁。鹽燒厚切牛舌牛舌經過鹽燒後,外層呈現微焦感,其中更撒上適量的鹽,增添風味,且厚身多汁,甚有嚼勁。汁燒紐西蘭羊扒羊扒口感鮮嫩多汁,

烤味淋魚乾
魚亁烤至微微金黃,味道甜又香,輕點沙律醬,更顯鮮味!

海膽生蠔杯

拖羅海膽刺身

特選壽司盛合八貫

和道屋魚生太卷

海膽燒牡蠣/生蒜燒牡蠣

焦糖菠蘿

鹽燒厚切牛舌

汁燒紐西蘭羊扒
羊扒口感鮮嫩多汁,油脂豐富,味道濃郁卻羊羶味不重。

最後不可不提一進店就有得抽獎,隨時送你刺身、清酒呀。
 我自覺香港有好多餐廳以「打卡」而聞名,但食物質素確實令人咋舌 🫣 而主打地道居酒屋小食的「WADO和道屋」,除了睇得,食物也絕不欺場!餐廳選用日本進口食材,但價錢十分親民,今次點了「海膽x和牛二人前」,有7道菜,一Set有齊和牛、海膽杯、蟹膏烏冬、刺身⋯吃到超飽都只是 $1288 環境方面位於尖沙咀的日式傳統居酒屋「WADO和道屋」📸可以影到美美的櫻花樹下,樹旁還有一比一《千與千尋》無臉男供打卡拍照!餐廳內在環境亦超級有心思,有榻榻米卡位,舒適之餘亦私隱度高,適合不同場合的飯局。  👩🏻‍🤝‍👨🏼海膽 x 和牛の二人前 $1288🥭芒果蟹籽沙律芒果juicy 清甜,與青瓜絲一起食,感覺清新,加試蟹籽脆卜卜的口感,成個沙律為這二人前打響頭炮,令人期待之後的菜式 🍸海膽甜蝦刺身杯2杯甜蝦滿滿整齊地排列在杯中,視覺滿足之餘蝦食落好鮮甜,配搭海膽一齊食,鮮味增倍! 🐃火灸和牛他他火灸後的牛肉中間keep到粉嫩粉嫩,肉質Juciy剛剛好,醬汁方面是酸醋汁,配合生洋蔥,惹味得來又開胃,有解膩作用 🐟海膽拖羅千層塔如一個迷你蛋糕的份量,海膽層、拖羅層和飯比例是1:1😳配上三文魚子和紫菜包著一起吃,

環境方面位於尖沙咀的日式傳統居酒屋「WADO和道屋」📸

👩🏻‍🤝‍👨🏼海膽 x 和牛の二人前 $1288
🥭芒果蟹籽沙律

🍸海膽甜蝦刺身杯2杯

🐃火灸和牛他他

🐟海膽拖羅千層塔
如一個迷你蛋糕的份量,海膽層、拖羅層和飯比例是1:1😳配上三文魚子和紫菜包著一起吃,咸香鮮味瞬間於口中爆發

🐮火灸和牛海膽卷
和牛油脂分佈平均,火灸燒後油脂更柔軟,有入口即溶感覺,和牛本身牛味濃,與海膽和飯一起吃,口感有多層次

🍜海膽 X 黃金蟹膏烏冬
彈牙的烏冬掛滿了金黃色的蟹膏, 海膽與蟹膏濃郁味香
其實到這道菜,我都已經很飽🤰🏻

🍨芝麻、綠茶雪糕
好飽之際,原來二人前亦來到尾聲
芝麻和綠茶雪糕味道香濃,彷如雪凍了的芝麻糊及綠茶蛋糕👍🏻
唯一缺點就是令人想再多來一球😂😂😂

喜歡和牛/海膽的朋友一定要試試!

• 海膽甜蝦刺身杯
  • 海膽拖羅千層塔
2024-03-24 21 瀏覽
行行吓街見到無臉男 好搞笑呀仲有個充滿日本feel嘅背景同櫻花樹 🌸原來係和道屋 係居酒屋黎ga 入面擺滿日本酒同各種日本擺設 🐮日本和牛刺身5切和牛刺身用冰鎮住 顏色粉嫩 雪花油脂均勻入口即溶 牛味濃郁 油脂都好香🍣特選壽司盛盒八貫有海膽、赤蝦、中拖羅、帆立貝、油甘魚、𩶘魚、赤身同埋三文魚刺身好新鮮 味道鮮甜 😋🥚鰻魚玉子燒玉子中間卷住鰻魚好彈牙厚實加上軟滑又香甜嘅玉子味道好吸引 推薦揀咗幾款串燒✨明太子雞腿肉串 ~ 明太子醬汁好多 雞腿肉好嫩滑✨牛舌 ~ 牛味香濃 肉質嫩滑✨雞腎 ~ 好爽口✨豚肉蘆筍卷36 ~ 蘆筍中和豚肉嘅油膩感 完美配搭🦑魷魚筒 魷魚好大隻 燒得啱啱好一啲都唔啱醬汁都好惹味🥟 雞皮餃子外皮好香脆 餃子好Juicy🍙燒飯團飯團本身有調味燒到好香口 可以用紫菜包住食
行行吓街見到無臉男 好搞笑呀
仲有個充滿日本feel嘅背景同櫻花樹 🌸
原來係和道屋 係居酒屋黎ga
入面擺滿日本酒同各種日本擺設
🐮日本和牛刺身5切
和牛刺身用冰鎮住 顏色粉嫩 雪花油脂均勻
入口即溶 牛味濃郁 油脂都好香
🍣特選壽司盛盒八貫
有海膽、赤蝦、中拖羅、帆立貝、油甘魚、𩶘魚、赤身同埋三文魚
刺身好新鮮 味道鮮甜 😋
🥚鰻魚玉子燒