2022-11-23 58 瀏覽
之前喺網上見到呢間居酒屋好似幾吸引 啲人話幾好食 所以就諗住去試吓 唔知好唔好食呢😚👅五卵卡邦尼烏冬 $198呢個推薦大家一試‼️食落好creamy 入面有齊明太子 海膽 烏魚子 溫泉蛋同三文魚子 明太子嘅味道最突出😋海膽都算唔錯 魚子令到口感更加豐富 好食😍 👅煙三文魚忌廉芝士卷 $98呢個啱晒鍾意食忌廉芝士嘅人 忌廉芝士粒好邪惡🤤再配埋三文魚 好鍾意呢個配搭😆👅吉列明太子雞翼(兩隻)$58呢個超級推介 嚟到一定要試‼️佢嘅明太子餡料好足 好飽滿 雞翼都炸得好鬆脆 好正🤩👅宮崎和牛壽喜燒 $338佢有3塊宮崎和牛 雪花紋好靚 食落油脂感好豐富 近乎入口即溶🥰👅北海道銀鱈魚西京燒 $248銀鱈魚食落幾滑😙幾高質👅吉列日本三陸蠔·蟹肉他他醬(兩件)$128蠔都算大隻 上枱嘅時候夠晒熱😝👅花膠地雞肉棒(一串)$98呢個好特別 佢用咗花膠包住雞肉串 可以一試 🙈👅燒阿波羅尾雞翼(兩隻)$88👅鹽燒牛舌芯(一串)$78總括嚟講 呢間居酒屋嘅食物水準唔錯😋環境都幾好 呢度仲有唔同嘅清酒可以飲 大家不妨嚟呢度一試😚😋 好味:8.56/10🤑 價錢:7.76/10🤗 服務:7.99/10😝 環境:7.8

👅五卵卡邦尼烏冬 $198

🤗 服務:7.99/10
😝 環境:7.86/10
😚 衞生:7.75/10
🤩 整體:8.27/10
女朋友本身鍾意食日本嘢,適逢記念日搵咗間位於上環新開嘅居酒屋比個驚喜佢。呢度以木系設計為主,走型格高尚路線,環境看上比一般居酒屋更舒適。食材方面料理長會搜羅拍賣級别之頂級食材,每日都從日本新鮮直送,唔使飛日本都可以食到。坐低之後店員會幫大家用消毒噴霧清潔雙手,然後再遞上一條乾淨嘅熱毛巾比你抺手非常貼心。諗起以前細個同屋企人去酒樓食晚飯都有熱毛巾抺手,現在在香港應該絕跡了。🍶 清酒 - 清酒嚟之前會有十幾種杯子選擇,可以選擇自己鍾意嘅小杯品嚐。甜甜地好易入口,對於平時少飲酒嘅我都覺得唔錯,女朋友都好鍾意飲。🦪生蠔 $108隻北海道厚岸生蠔 - 肉質肥美,食落Creamy,加咗柚子酸汁味道更提鮮。🐚帆立貝 $58隻帆立貝厚肉,味道鮮甜。🐟深海池魚 $38件肉質肥美口感帶爽脆,食落味道鮮甜。🦐牡丹蝦 $88隻牡丹蝦蝦肉Q彈,味道鮮甜。🍲福岡和牛雜鍋 $288點咗個熱鍋,有椰菜、牛腩、白蘿蔔、豆腐等,湯頭清甜料都幾足。🐟吞拿魚下顎 $98三文魚就食得多,吞拿魚下顎第一次食,表面雖然焦黑咗平平無奇,但內裡非常惹味,有芥辣、胡椒和鹽,魚肉好滑,魚油豐富,作為下酒菜非常適合。🍝五卵卡邦尼烏冬 $19

🦪生蠔 $108隻
厚岸生蠔

🐚帆立貝 $58隻
帆立貝厚肉,味道鮮甜。

🐟深海池魚 $38件
肉質肥美口感帶爽脆,食落味道鮮甜。

🦐牡丹蝦 $88隻
牡丹蝦蝦肉Q彈,味道鮮甜。
帆立貝•深海池魚•牡丹蝦

🍲福岡和牛雜鍋 $288

🐟吞拿魚下顎 $98
吞拿魚下顎

🍝五卵卡邦尼烏冬 $198
呢個色彩繽紛賣相好靚,有明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽、紫菜等,先食咗個creamy嘅海膽先,然後再將溫泉蛋撈埋其他配料一齊食,每啖烏冬都掛晒卡邦尼嘅醬汁,口感煙煙韌韌,蛋味香滑濃郁,好好味呀。

🍧柚子雪葩 + 肺餅
最後食埋呢度冰涼柚子雪葩作甜品,我地都好滿足。

總結:用餐環境乾淨舒適,洗手間都好乾淨企理。服務好好,期間店員會主動幫你倒清酒,餐後會主動問客人食物啱唔啱食,有否需要改善嘅地方,我同女友都對整餐飯好滿意。

特別再讚呢度嘅服務,我地走嘅時候佢地都好有禮貌地幫忙主動按電梯門說再見,我以往嘅食帖真係好少會比到服務咁高分😂

2022-11-17
慶祝紀念
紀念日
厚岸生蠔
帆立貝•深海池魚•牡丹蝦
吞拿魚下顎
2022-11-21 63 瀏覽
朋友冇意中發現的高質居酒屋👍🏻其實哩間野新開咁冇耐。去食先知。原來諗住都係想幾個女仔吹下水食下野。估唔到真係好有驚喜😍我平時都唔會想來哩度寫食評🤔估唔到都係為咗”好食”哩兩個字去讚下食物質素👏🏻👏🏻👏🏻燒肉同牛肉它它同埋燒吞拿魚骨無敵好食😍😍😍刺身極鮮 👏🏻價錢其實真係好平民,但係平時真係有啲地方食嘅野仲貴過哩度。所以真係好開心嘅一晚,樓面哥哥同師父都好親切。食野有時候就係要講哩啲氣氛㗎麻。所以成餐飯真係歡樂中度過…..啱啱見完來佢地係有房,我諗下次會同朋友試下座房先。

估唔到都係為咗”好食”哩兩個字去讚下食物質素👏🏻👏🏻👏🏻

燒肉同牛肉它它同埋燒吞拿魚骨無敵好食😍😍😍刺身極鮮 👏🏻

價錢其實真係好平民,但係平時真係有啲地方食嘅野仲貴過哩度。

啱啱見完來佢地係有房,我諗下次會同朋友試下座房先。
秋刀魚刺身
牛肉它它
各類海鮮
美女
仲有房添,下次一定要book
海膽卡邦尼意粉
燒豬手
  • 牛肉它它同燒吞拿魚骨抗燒雞翼
  • 卡邦尼海膽烏冬
2022-11-21 45 瀏覽
今日放假過咗去上環睇展,朋友介紹咗一間新開日本餐廳叫和藏,有得望住海景食omakase,今次就試下個lunch set先。餐廳裝修富設計感,長枱大概可以坐八個人,另外仲有高私隱度VIP房同普通枱,Omakase lunch係六道菜餐單,包括先付、刺身、茶碗蒸、湯、main course、甜品。Appetizer係和風野菜薯仔沙律,新鮮沙律菜、蘆筍、可愛櫻花型蘿蔔同香滑薯蓉等,簡單以黑醋醬汁調味,非常開胃!刺身就提供拖羅•蜜柑鯛•甜蝦,蜜柑鯛完全無腥味之餘帶淡淡蜜柑香,易入口又特別!甜蝦口感細綿鮮美,拖羅油脂平均,入口即溶又甘香!茶碗蒸特別用咗松葉蟹肉煮成嘅芡汁加上帆立貝,整體口感嫩滑,鮮甜美味!精選燒物拼盤・白飯($288)燒物包括牛舌芯・地雞肉棒・明太子雞翼・豚肉・椎茸・青椒仔・粟米,其中牛舌芯火候完美,明太子雞翼微辣惹味。海の幸四色丼($468)海膽、松葉蟹肉、帆立貝、三文魚籽,海膽鮮甜,滿滿松葉蟹肉,鮮味十足!甜品就係香濃嘅綠茶雪糕,係完美嘅飯後甜品!店員們服務好貼心,真係有賓至如歸嘅感覺!另外見到店內擺放唔少清酒,同店員傾落先知原來呢度仲有sake flight menu,鍾意

甜品就係香濃嘅綠茶雪糕,係完美嘅飯後甜品

店員們服務好貼心,真係有賓至如歸嘅感覺!另外見到店內擺放唔少清酒,同店員傾落先知原來呢度仲有sake flight menu,鍾意品酒嘅朋友不妨嚟試吓!

2022-11-21 19 瀏覽
[和藏 上環]📍上環干諾道西48號干諾中心1樓-前排同屋企人去咗上環一間居酒屋食晚餐,環境好好,坐得好舒服,店員仲要好Nice,非常唔錯🙆🏻‍♀️-鱈魚片Staffs好Nice咁送咗個前菜俾我哋食🦦好脆口好開胃!-季節刺身盛合 $588總共五款,每款兩件,有帶子、油甘魚、赤蝦、吞拿魚等,每件都好新鮮👏🏻-季節壽司盛合 $588一共有八件壽司,每件壽司都好新鮮,質素非常唔錯,有海膽、帶子、拖羅、油甘魚等等🫶🏻-宮崎A4和牛他他 $128入口即溶嘅和他他,撈埋蛋黃連埋海苔天婦羅一齊食,口感豐富,入口即溶🔥-五卵卡邦尼烏冬 $198呢個烏冬好豐富好Creamy,有明太子、海膽、烏魚子、雞蛋仲有三文魚子,多重口感,大滿足🫶🏻🫶🏻
[和藏 上環]
📍上環干諾道西48號干諾中心1樓
鱈魚片
Staffs好Nice咁送咗個前菜俾我哋食🦦好脆口好開胃!
季節刺身盛合 $588
季節壽司盛合 $588
宮崎A4和牛他他 $128
五卵卡邦尼烏冬 $198
2022-11-06 444 瀏覽
去日本之前嘅熱身,一定係食日本野。omakase當然最好,但次次都食到咁貴,真係好肉痛,咁不如經濟少少,試下居酒屋?之前記得和藏的話,你應該都睇過我寫過佢另一間餐廳和緣,非常精彩的餐廳,佢地出品嘅居酒屋又會有乜野特別呢?熟我少少的朋友都知我讀左SSI,來飲清酒就特別覺得親切,你可以以薰爽醇熟四大類別去了解清酒,你可以選擇唔同價錢嘅sake flight,我當日就選擇左二百幾嘅選擇,四種各有特別嘅sake,當晚我最喜歡一定係東洋美人嘅地帆紅,爽酒黎講唔會好佬。天狗之舞都唔會好似熟成酒咁一定係黃酒咁款,佢係好細膩個隻,都幾得人鐘意,而生酒個枝就一貫元素好多,薰酒就基本上人見人愛,車見車載,總之,我都幾推薦如果你黎一定要飲個flight,而當然,如果你愛sake,開支都係非常不錯嘅選擇,個list好長而且又唔貴,絕對適合飲酒嘅好地方。季節壽司盛合有壽司八件,卷物三件,全部都係靚魚,唔會俾啲普通野你,秋冬當然肥美,呑拿赤身勁出色,甜蝦同魚籽都好唔錯,呢個係刺身以外嘅好選擇。龍蝦料理兩食又係令讀者想起上次尖沙咀同九龍城我推薦個龍蝦,今次近九龍城食法,有黃金醬燒龍蝦球,你大概都估到乜味,本身話二人
去日本之前嘅熱身,一定係食日本野。

龍蝦料理兩食又係令讀者想起上次尖沙咀同九龍城我推薦個龍蝦,今次近九龍城食法,有黃金醬燒龍蝦球,你大概都估到乜味,本身話二人份,但我地想試多啲,四個人一人一件,龍蝦粥都好清甜,基本上枱枱都叫,應該都係經典之作。

大推呢個廚師長秘製吞拿魚下顎,可能你見到價錢覺得貴,但我大推,入口係有種勁豐富又覺得幸福的感覺。呑拿魚好似食緊肉咁,入口有溶化嘅感覺,唔知點解又好似有骨膠原咁,真係好好食。

打卡位真係多,宮崎A4和牛肉眼三食係一道適合好多唔同人食嘅野,一道三文治就令你想到wagyumafia,當然唔會有咁高質素嘅牛,但平好多,打卡都玩味得多,第二道壽喜燒嘅菜同蛋係好令人滿意,突顯出牛嘅鮮味。最尾的和牛壽司唔駛多講,影完相即食啦。

華味鳥、柚子蘿蔔絕對顯示到燒功,雞肉剛剛好嘅嫩滑,唔會令人有一絲覺得鞋口,同吞拿魚下顎一樣不可錯過。

燒野食完幾得就當然要叫多串,牛舌同雞翼我選擇了牛舌,想試下佢嘅牛處理得好唔好。

五卵卡邦尼烏冬又係打卡位,以明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽撈埋一碟點會唔好,個醬汁同口感可以話係好豐盛,你基本上諗唔到咁多種濃味食材唔會你推我讓,大家慢慢有層次咁奏一首交響曲。

最緊要氣氛好好,bar枱更加可以睇到open kitchen 嘅作業,同人飲酒更加開心,如果要ready投入去居酒屋的氣氛,來就一定無錯。
2022-11-03 115 瀏覽
當日座位係吧檯那邊, 除左可以同三五知己傾偈暢談外,仲可以欣賞師傅既烹調手藝,期待著一個很舒心既晚上。Sake Flight:率先展開一趟sake之旅,根據香氣和濃度分左「薰爽純熟」,配食物可以營造出不同驚喜。炙燒吞拿魚背肉($168)前菜係黑醋芝麻漬,佐酒良物是也。可以食到時令既秋刀魚刺身,確係一種幸福,肥美既秋刀魚配上特製既醬汁,確係幸福感滿滿的。燒阿波尾雞翼($88/2隻): 呢個雞翼確係好好食, 外皮燒得金香酥脆而保留肉汁。廚師長秘製吞拿魚下顎 ($328): 好食到想encore既,燒得剛好,突顯魚油甘香豐腴,每一口都係美味。想念當天係福崗既味道而點左 福崗和牛雜鍋($288),熱騰騰既,湯底都不容錯過。

炙燒吞拿魚背肉($168)
前菜係黑醋芝麻漬,佐酒良物是也。

2022-11-01 99 瀏覽
自從0+3之後,雖然可以話去旅行就去旅行,但係都要撞啱有假期同機票價錢正常,所以去旅行之前,基本上我都唔會放過香港喺任何食日本餐嘅機會。omakase有時就會太貴,真係唔可以成日食,但係居酒屋就可以啦。和藏居酒屋剛剛新開,前幾日見到有明星喺度慶祝生日先知原來開咗居酒屋輔線,咁就不如book黎試下。佢呢度冇平時居酒屋嘈吵熱鬧嘅氣氛,反而幾好。食品選擇雖然唔會話真係好多,但係樣樣都會想食。居酒屋點樣可以唔飲酒?如果你對清酒毫無認識,呢度就有個好嘅選擇,sake flight可以俾你認識四大類別嘅唔同清酒,之前成日聽有個讀清酒嘅朋友介紹,清酒分薰、爽、醇、熟,呢個sake flight一晚可以試哂四種,有平有貴,我選嘅$268,我覺得有幾隻不錯的清酒,讓我認識新米種同牌子。季節壽司盛合試下就知佢水平係點,有壽司八件、卷物三件,$588呢個價錢的確係有少少進取,不過如果質素係好嘅話我又覺得可以接受。龍蝦料理兩食,有黃金醬燒同龍蝦粥,2人用其實係理想,但今晚我哋四人用都夠分。黃金醬燒令到佢表面感覺較為硬少少,但係入面又真係好有軟化嘅感覺,龍蝦肉都食得出新鮮,四個人一人一件,小食多滋味係唔錯的。廚

佢呢度冇平時居酒屋嘈吵熱鬧嘅氣氛,反而幾好。

食品選擇雖然唔會話真係好多,但係樣樣都會想食。

廚師長秘製吞拿魚下顎係當晚最推薦,令人覺得不能自拔地想再叫多一碟,下顎分分鐘好食過和牛,油香正,又唔會太飽,係大推之作。

宮崎A4和牛肉眼三食,$888呢個價錢你可能見到會覺得嚇一驚,但係三樣基本上都樣樣都幾出色,第一件三文治個沙律醬同牛好合拍,非常夾。

第二個係壽喜燒,加隻半熟嘅蛋,好正,但係嗰啲伴碟嘅日本蔬菜才是靈魂。

最後係和牛壽司,直頭係出賣靈魂咁好食,我立刻加多一件。

華味鳥加上柚子蘿蔔,開頭我會覺得其實兩樣嘢好似唔係好有聯繫,但先吃華味鳥就發覺佢嘅燒雞竟然可以煎得咁好,

五卵卡邦尼烏冬,五卵即係明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋、三文魚籽,呢個真心好食,口感複雜得來,基本上你會試到每種食材嘅味道。
2022-10-28 164 瀏覽
一向好少到上環, 但好友帶動下, 再加上是日本菜, 終於被誘了~ 也好, 我沒有錯過這餐於和藏Wakura的豐富日式料理, 有先付、刺身、燒物、揚物, 更有五卵烏東, 淨聽名字就知厲害了~  一進店,  魚鮮、貝類及蔬菜在呼喚我們~ 先來日本的漬物拼盤$68, 牛蒡、蒜頭、大根、赤蕪菁、芥末淮山, 清酸、爽脆、開胃~重投牛的懷抱後, 吃著宮崎A4和牛他他。海苔天婦羅($178)特別美味~ 幾乎是入口即溶的和牛他他拌入京葱碎、洋葱碎及煙薰蘿蔔粒, 好有口感, 這樣的配搭很正! 店員教路, 可把和牛他他放在海苔天婦羅上, 然後一個反手, 將和牛部份先入口, 既不讓海苔搶焦點, 同時又能添加脆口度. 北海道仙鳳趾生蠔($188), 好大隻, 肉身肥厚, 有海中牛奶的美譽, 口感嫩滑, 柚子酸汁更加是畫龍點睛, 再加入三文魚籽、帆立貝,  鮮味十足.   季節刺身盛合$588, 有拖羅、蜜柑鯛、深海池魚, 也有我喜歡的牡丹蝦及帆立貝, 原來蜜柑鯛並非常見, 魚肉會散發天然的蜜柑味~粒貝爽口清甜, 沾些少柚子鹽, 令人吃不停口~擺設像一幅畫的秋刀魚刺身! 朋友說魚油豐腴.雖然我不吃魚, 但炙燒吞
一進店,  魚鮮、貝類及蔬菜在呼喚我們~

粒貝爽口清甜, 沾些少柚子鹽, 令人吃不停口~
擺設像一幅畫的秋刀魚刺身! 朋友說魚油豐腴.
雖然我不吃魚, 但炙燒吞拿魚背肉。黑醋芝麻漬($168)也是吸引, 魚肉上的洋葱、芽葱及炸蒜拌了意大利黑醋, 酸甜開胃, 與厚厚的魚肉一碰, 更有驚喜.
清酒set, 根據香味和濃度, 分成薰、爽、醇、熟, 各有所好. Cheers!!
熟食部份, 也是極讓人難忘, 例如汁燒阿古豬碲($136), 豬皮好嫩滑, 絕不覺肥膩; 燒阿波尾雞翼(兩隻) $88, 肉質彈牙, 燒好後撒少少鹽已經極滋味!
必食華味鳥。柚子蘿蔔 $118 !! 皮脆肉嫩, 帶微酸的柚子蘿蔔蓉令雞肉更誘人.
地雞肉棒。太陽蛋 $68, 又是燒物必點之一! 地雞肉棒混了雞軟骨, 沾蛋香味濃的太陽蛋, 有點神仙也站不穩的感覺~
五卵卡邦尾烏東 $198, 我們是被菜名吸引了, 店員介紹下, 五卵即指明太子、海膽、烏魚子、溫泉蛋及三文魚籽, 嘩! 不得不試~ 認真好味! 雖然都屬肥仔菜, 但所有材料拌勻來吃, 每條彈牙的烏東都被醬汁包裹著, 這碟的質素優勝過專營意粉的餐廳.
店鋪坐位不多, 就像日本居酒屋般, 我們坐的是四方枱, 而一邊是吧枱, 更有容納6-8人的廂房.
2022-10-24
  • 五卵卡邦尾烏東
  • 地雞肉棒
  • 華味鳥。柚子蘿蔔
  • 汁燒阿古豬碲
  • 燒阿波尾雞翼
  • 炙燒吞拿魚背肉。黑醋芝麻漬
  • 粒貝
  • 北海道仙鳳趾生蠔
  • 宮崎A4和牛他他
2022-10-24 91 瀏覽
忙到九彩,收工同朋友去氣氛輕鬆的地方,無拘無束咁享受美食,大概是最開懷的時光,居酒屋是不錯的選擇。朋友告之,上環有家新開的居酒屋,那就擇個日子,來輕鬆一下。店子介乎上環與西營盤站之間,我覺得係上環站行過來,會近啲啲。地方不大,仍設有一個 VIP房,下次商務飯局可以諗下呢度。梗係要出去睇下冰櫃有咩新鮮食材,我一眼瞄準正值時令的秋刀,朋友對粒具和生蠔都有興趣,結果全部成為我們的囊中物。難得盡興,朋友建議來套Sake Flight,有薰、爽、醇、熟,四款口味的清酒,即管飲少少喇!大家乾一杯恭祝友誼~既然飲酒,就要有佐酒小食。這裡的漬物真的好,牛蒡與蘿蔔預期出色,蕪菁口感岩我心水,全部都漬得夠入味,尤其喜歡微辣中帶甜的蒜頭,懶理吃完之後『呵氣如蘭』。先整個刺身盛合,帆立貝、深海池魚、蜜柑鲷、牡丹蝦及拖羅,件件吸引。席上有人不嚐魚類,那就由她包辦帆立貝和牡丹蝦,佢食完後直榿拇指大讚。爽身又有個性的深海池魚一向是我杯茶,入口溶化的拖羅,我能抗拒嗎?刺身繼續來,是朋友剛才揀好的粒貝。爽脆的口感很討好,輕輕醮點鹽來引出鮮味,倒是不錯。此時,我揀既秋刀都要上場了。合時的秋刀總不會令人失望,有人愛夾點薑蔥

朋友告之,上環有家新開的居酒屋,那就擇個日子,來輕鬆一下。

地方不大,仍設有一個 VIP房,下次商務飯局可以諗下呢度。
大家乾一杯恭祝友誼~

此時,我揀既秋刀都要上場了。合時的秋刀總不會令人失望,有人愛夾點薑蔥同吃,我就乜都唔使,原汁原味。
是日嚐的北海道生蠔,廚子還加入了帆立貝和三文魚籽,與及重點的酸汁,成件事好精彩,特別是匣酸汁,巧妙地引出生蠔的澎湃鮮味。
灸燒吞拿魚背肉,吃緊要連同頂頭的炸蒜、洋蔥及芝麻漬一同放入口,無昆你的。
喜歡牛肉他他的粗獷個性,放在香脆的紫菜之上,絕不簡單。
不單是刺身,和食都做得好有水準。來居酒屋必點的雞肉棒,口感實在但不死實,沾上蛋汁,仍合心意。
沖繩的阿古豬,向來是質素的保証。豬皮不但骨膠原豐富,仲燒得香口,真係不得了。
華味鳥賣相平平無奇,吃起來就知雞不可以貌相。皮爽彈,肉嫩口,搭埋柚子蘿蔔茸一齊食,滋味倍升。
飽到幾乎獲利回吐,不過呢味五卵卡邦尼烏冬又真係點都要食少少。Creamy之烏冬,結合雞蛋、明太子、海膽、三文魚籽與及烏魚子,無可抗拒。
2022-10-23 472 瀏覽
日式居酒屋又有新貴上場!這次去的是間時尚得來不失氣氛的居酒屋,跟三五知己渡過了快樂一夜。地點在上環的和藏 Wakura置身於新商廈之中,餐廳比傳統居酒屋設計得較型格,以深灰色磚牆作裝潢的主調感覺很時尚。甫踏進居酒屋右邊便見一排吧檯位置,左邊則是我們這夜安座的舒適卡位,身後有一排玻璃窗透入微黃街燈寧靜舒心。雖然店子不大但亦設有VIP房,燈飾設計有點像天燈絕對是不可錯過的打咭靚位。這兒有各式各樣的居酒屋美食包括刺身、炸物、串燒、鍋物等也一應俱全,再配上一系列日本直送的清酒想在這兒過微醺滿足的一夜冇難度,這套Sake Flight精選逾30款不同特色的佳釀,每個拼盤共有四款薰、爽、醇、熟的清酒口味,喜愛清酒的朋友更可一次過嚐盡最多12款的清酒價錢由$198~$298。連接吧檯是個冰櫃展示出時令的海產和新鮮的蔬菜,這夜有不少我都也喜歡的食材真係開心仔。選好食物先來亁一杯祝大家百毒不侵、身體健康。來居酒屋小食免還是不了吧!先來一客炸富山灣白蝦、海苔咖喱粉$98,白蝦刺身吃過不少炸的還是第一品嚐,白蝦炸得通透酥脆一點也不油膩,加上海苔和咖喱的調味很香口用來佐酒享用一流。然後是師傅自家炮製的日本漬物

選好食物先來亁一杯祝大家百毒不侵、身體健康。

然後是師傅自家炮製的日本漬物拼盤$68,內裡包括有漬淮山、蘿蔔、蕪菁、牛蒡及蒜頭全部也漬得非常入味,我最喜歡吃的是蒜頭漬在微辣脆口中帶出蒜頭的甜味太可口了。

然後來一客季節刺身盛合$588,包括有拖羅、杜丹蝦、蜜柑鯛、深海池魚及帆立貝,我先品嚐了坊間不常供應的蜜柑鯛,原來在飼料中加入了蜜柑皮令鯛魚散發天然的蜜柑味道,因此食用時會散發出淡淡的柑橘香氣,輕炙過的蜜柑鯛除了柑橘香外更魚油豐腴確是可口。

然後我們還點選了其他時令的海產,在未去到日本旅行前大可在此用嘴巴過足日本癮。

清村姑一看見粒貝便嚷著要吃就先來隻啦!爽脆鮮甜的粒貝刺身果然沒有令她失望,見她吃得津津有味的樣子真幸福了!

然後三位蠔迷亦選了日本生蠔$188/隻來品嚐,用上北海道仙鳳趾生蠔還加添了三文魚籽及帆立貝,生蠔肚位口感特別Creamy海水味適中濃郁鮮甜,配襯柚子酸汁一口吃下那鮮甜味道在口中澎湃大爆發,加上三文魚籽和帆立貝口感跟味道也實在太豐富了。

油脂豐潤的秋刀魚是秋季的極品所以被冠之為秋味之王,識食當然吃刺身才能最品嚐到那原汁原味的魚香,吃秋刀魚我只喜歡加點薑蔥便已經夠滋味了。

炙燒吞拿魚背肉、黑醋芝麻漬$168,炙燒的吞拿魚上放上炸蒜、洋蔥、芽蒽及芝麻漬來伴味加上黑醋,吞拿魚入口柔軟香滑味道極具層次挺美味。

是時候品嚐暖粒粒的蟹味噌小鍋,大根、海苔天婦羅$98,以小火爐溫熱著濃郁甘香的蟹味噌,用上大根和海苔天婦羅配吃雖然邪惡但勁好味道。

燒阿波尾雞翼$88/兩隻從來是我們的至愛,燒得雞皮夠甘香內裡肉質嫩口甜美再來多兩隻還可以喔!

接力是我在居酒屋必吃的地雞肉棒、太陽蛋$78,雞肉棒夠紮實沾滿日本蛋汁吃總是教我滿足。

這份華味鳥、柚子蘿蔔$118甚得我心,華味鳥皮Q肉彈好鮮嫩配搭的柚子蘿蔔令雞肉味道更上一層樓。

汁燒沖繩阿古豬蹄$68/件,豬皮燒得香口油潤充斥女仕們至需要的骨膠原,最重要是豬肉完全沒有肉臊味這個好好吃,師傅更配上爽脆可口的漬蘿蔔助解膩。

最後還有五卵卡邦尼烏冬$198,五卵包括是明太子、海膽、烏魚子、雞蛋及三文魚籽,看上去膩感像很重但吃下口感頗輕盈不膩更鮮甜可口,烏冬口感弄得恰到好處我很喜歡喔!

太滿足的關係最後4人以一球柚子雪葩作這顿晚餐的完滿結尾。

吃罷後已經密謀跟車爸爸再來品嚐其他美食,相信他必定喜歡這兒的環境和美食。
2022-10-17
上環是一個「溫差」很大的地方,我指是日間狀況車水馬龍、晚上則顯得水靜鵝飛,日與夜仿佛是兩個氣候!Cheers!竟發現有熱烘烘的居酒屋進駐,為夜裡的上環升溫不少!「和藏」開業大概一個月,位處大廈是港澳碼頭巴士總站的斜對面,離港鐵上環站 C出口不遠,往西港城方向直行大概 5-7分鐘便到,地方很好找,但不知怎的,仍在自閉癡呆 Mode 的我竟走了相反方向,害友人乾等一番!到埗後立即啟動自我懲罰機制 ...... 乾乾乾乾!話事話將四款不同程度的清酒,按薰爽熟醇合拼為一組,既可以一次過體驗四種層次,又能夠滿足我好奇偷新鮮的慾望,有時懲罰不一定是壞啊,真好想自私地試勻十二款口味 (共有三 Set)!日本居酒屋除需要有好酒,多樣化的食物也是叫人流連忘返的因素。雖然第一次到「和藏」,但隨即發現師傅對配角的食材也十分重視,還花時間親自製作,個人認為這是「和藏」的一寶!細味日本漬物拼盤 HK$68 的漬物,發掘到自家製漬物具有個性,無論質感與味道均較為獨突,例如山藥的清爽無潺、赤蘿蔔的活潑辛香、白蘿蔔的陽光古銅、牛蒡可愛的固執和味噌蒜頭的濃郁與霸道,而且用以佐酒甚為匹配,令從前不顯眼的漬物也當上主角!另

另一道佐酒前菜是炸富山灣白蝦 HK$98
經炸過的白蝦完全不油,反而有點蝦乾的爽感,更喜歡它不過於甘脆熱氣,以海苔咖喱粉調味後輕輕的柔香,不錯也!
如果你聽到蟹羔便垂涎的話,必定要來一個蟹味噌小鍋 HK$98 ,然後看到滿滿的蟹味噌定會大樂起來!
蟹味噌附上大根與海苔天婦羅兩款配料,兩款也建議沾上蟹味噌享用,而原味的白蘿蔔也能吃出處理過後的不一樣,試試吃吧!
「和藏」設有海鮮展示櫃,可以讓食客直接用眼睛挑選當造的鮮活,即時宣佈我們的刺身時間來了!
海鮮櫃的日本笠貝早吸引了我的眼球,若然你也喜歡爽脆、海洋鮮味的話,笠貝刺身無疑是當晚的首選!處理過後,雖然笠貝只是薄薄一片,但蘸丁點海鹽和青檸汁後,鮮味在味蕾上無限伸延!
秋天是秋刀魚的季節,從閃閃發亮的魚皮及魚肉,已預告出美味的程度了!
在薑蓉、蔥花和丁點醬汁襯托下的秋刀魚刺身,嫩滑的肉質與清香的魚味,有如秋天的怡人紓暢,好吃!
再來蠔粉不能錯過的日本生蠔 HK$188。體形雖然不大,但來自北海道的仙鳳趾蠔,特別配上 三文魚籽、 帆立貝和柚子酸汁,實在太 Refreshing 了,而且口感飽滿嫩滑,蠔得特別有意思!
未在海鮮櫃展示的海鮮,就在季節刺身盛合 HK$588 裡品嚐吧!

五款刺身分別為帆立貝、深海池魚、蜜柑鯛、杜丹蝦和拖羅!老實講每款刺身也極之新鮮,果然是料理長每日精選、日本每日新鮮直送的海產,我會用信心保證來形容外,更認為刺身是「和藏」的二寶!
當中我最喜愛的蜜柑鯛,果真帶有淡淡的蜜柑香氣,令鯛魚刺身更加清新醒神!聽聞飼養方法是將切得很碎的蜜柑皮混合在鯛魚的飼料當中,不愧為創意求新的日本人!
深海池魚刺身雖未達肥美的階段,但爽口質感及魚味都是我喜愛的!
一路吃著刺身,想到還有同樣是生吃的宮崎 A4 和牛他他 HK$178 未試,於是馬上來一份。首先喜歡「和藏」的牛肉他他剁得粗粗的口感,不但沒有膩意、牛脂也來得平衡,而且混入洋蔥碎、京蔥碎和煙薰蘿蔔後,不僅牛肉香氣被提升,放上紫菜天婦上享用,層次更形突出!
人多真的好辦事,不一會就清掉生吃的食物,進入暖胃的階段,首選侍應哥哥極力推薦的華味鳥 HK$118
個人對日本產雞特別有信心,但沒想到將烤得皮脆的雞扒與創新的柚子蘿蔔同吃,會是如此的難以忘記!嫩彈的雞肉與脆皮配合滿滿柚香的蘿蔔蓉,簡直是絕不簡單的華味鳥,誓列為「和藏」第三寶。
日本雞一不離二,燒阿波尾雞翼 HK$88 亦非常美味,雖不及華味鳥的創意,但烤的火喉和調味相當理想,皮香脆肉多汁,加上日本雞的先天優點,令人吃出雞的滋味來。

溫馨提示:別錯過旁邊的青瓜漬,美味也!
友人神來之筆,點來的汁燒沖繩阿古豬蹄 HK$68/件,令人喜出望外。豬蹄不單味佳、入味程度足,軟腍得來亦保留了膠質,遂呷一口清酒,將豬蹄的美味昇華,不過單件 賣 HK$68,會否有點貴呢?!
日本雞一不離三的地雞肉棒 HK$68,水準中規中矩,未算吃過的最美味,大抵選用了地雞的緣故,雞肉棒相對的扎實,不過也喜歡雞肉棒混合了脆脆的軟骨!
這晚大家的胃口特別好,魚類重新出現飯桌上!這份灸燒吞拿魚背肉 HK$168 的確很讚,將吞拿魚放上炸蒜、洋蔥、芽蔥和黑醋芝麻漬,使灸燒過的魚肉更加盛香,一口一件,相信不難獨自吞下一整碟!
我們真的有點過份,不過這道卡邦尼烏冬 HK$198 真是不可不吃!

除了紫菜、溫泉蛋,這日版的卡邦尼包含了明太子、海膽、烏魚子、三文魚籽和櫻花蝦在內,非常吸引的元素!
吃前先來個大兜亂,雖然漂亮的賣相被淹沒,可入口盡是被稠密濃香汁液封鎖的烏冬,既煙韌又滋味,友人讚賞它要比西式的卡邦尼更美味啊!
上環外冷內熱的居酒屋之夜,實在太豐富了、太滿足了,最後只能以一個柚子雪葩共享!

由於「和藏」新開不久,暫時認識的人不多,期待不久的上環會愈來愈熱烘烘!
題外話/補充資料: 更多精彩照片可在個人網誌 找到! 多謝支持!
2022-10-17
  • 宮崎 A4 和牛他他
  • 華味鳥
  • 燒阿波尾雞翼
  • 卡邦尼烏冬
  • 日本生蠔
  • 刺身
2022-10-02 521 瀏覽
讚1 部份嘢食係幾好既 特別係啲刺身類 切身厚薄均勻 有落酸汁、醃料既魚肉都相當開胃 吞拿魚壽司處理得唔錯 壽司飯唔會鬆散2 環境幾寧靜 暫時無乜客彈1 煮龍蝦生熟度把握得唔好 太熟啦
2022-09-30 380 瀏覽
Izakaya Dinner. Same group as Wa-En Kappo in the same building; but view was not as good as it’s only on the first floor. One private room, tables in the main dining hall seating around 10 diners; and counter seating approximately 6. Fresh daily special items were displayed in glass box. Server recommended lobster and shrimp- unfortunately I’m not a fan.Here’s what we had. Grilled fish slices秋刀魚sashimi Scorched toro with Balsamic Vinegar and sesame.Deep fried small white shrimps with Seaweed and

Here’s what we had.
Grilled fish slices

秋刀魚sashimi

Deep fried small white shrimps with Seaweed and Curry Powder

Hotpot of crab miso paste. We were given pieces of raw turnip and seaweed tempura to dip. The pot came heated by a candle stand. Wasn’t hot enough the first time round, so tasted a bit fishy. Told the chef, who reheated to boiling hot. Better the second time round.

Grilled chicken wings- being chicken from the the Awaodori (阿波尾) breed from Tokushima, Japan. The meat, with reddish streaks, has a low fat content that makes it moderately chewy, and especially high levels of “umami flavor” constituents.
Also on the menu was the grilled Hanamidori chicken fillet- saw chef making a lot of those- skin looked very crispy but too full. Next time.

Grilled beef tongue. Thick tender slices.

Grilled kinki. Skin could be crispier.

Grilled oyster

5-egg Udon Carbonara (ie with Mentaiko, Uni, Bottarga, Poached Egg and Salmon Roe). Loved the creamy sauce. The thin shredded seaweed added excellent texture and flavors.

Not many dessert options. Only yuzu sherbet on offer.
In summary: fun nite. Excellent service.