2020-02-06 210 瀏覽
啱啱食完旁邊嘅肥姐,見到隔離有我最鍾意食嘅豬大腸,因為本人已經好耐冇食過,所以今日即刻食一串因為一般嘅咋大腸而家喺香港已經做得唔係太好,所以一直都冇幫襯過,但今日呢一串嘅咋大腸做得都唔錯,大大粒,查起上嚟都幾鬆脆,可以再嚟多次
小食
2020-02-06
小食
2020-01-16 114 瀏覽
旺角掃街的確好多選擇,今晚經過見到竟然有避風塘豆腐吃,又唔洗排隊,叫返兩塊吃下先。阿姐拿起兩塊應該已經炸過嘅豆腐,切開後再放入油鍋炸,仲同我們解析要等油滾起先可以落鍋。外層都幾酥脆,唔算辣,如果吃得辣最好再加辣椒醬會更加野味。

外層都幾酥脆,唔算辣,如果吃得辣最好再加辣椒醬會更加野味。

2019-12-27 88 瀏覽
I came across this store while I was walking around looking for street food. There seems to be a good collection of food, but one thing that caught my attention is the deep fried large intestine. I ordered both the fried tofu and large intestine, the lady at the stall was recommending other food, but decided that was all I need. The large intestine is fried to order, while the tofu goes back for re-frying. The fried tofu was good, crunchy on the outside. However the star of the place is the intestine, crispy exterior while the inside is soft and chewy. Definitely coming back again when I go to the area.
2019-12-24 92 瀏覽
我住到新界西也常掛念的一款小吃#避風塘炸魷魚鬚 小時候已經很愛吃這款但旺角這一家的口味實在令人一吃再吃,念念不忘!一點點的辣,加上為數不少的炸蒜蓉!魷魚鬚上沒有感覺到一點點的炸粉!老闆娘會首先幫你加熱,在不停的殺進辣粉和炸蒜蓉,魷魚鬚有咬勁,又有脆脆炸蒜蓉,是想整包像吃薯片般全到進口裡🤣$32只有這一點點,是真的很貴!但你只要試過一次就知道實在並不簡單!我一邊寫食評一邊又想再出去吃了🙈🙈#下一次一定要試 #避風塘豆腐 🥰
我住到新界西也常掛念的一款小吃
#避風塘炸魷魚鬚
小時候已經很愛吃這款
但旺角這一家的口味實在令人
一吃再吃,念念不忘!

一點點的辣,加上為數不少的炸蒜蓉!
魷魚鬚上沒有感覺到一點點的炸粉!
老闆娘會首先幫你加熱,
在不停的殺進辣粉和炸蒜蓉,
魷魚鬚有咬勁,又有脆脆炸蒜蓉,
是想整包像吃薯片般全到進口裡🤣

$32只有這一點點,是真的很貴!
但你只要試過一次就知道

避風塘風味魷魚酥
避風塘風味魷魚酥
  • 避風塘魷魚鬚
2019-11-29 159 瀏覽
比人放飛機後怒食街頭(其實籍口黎架姐)主要係比佢個招聘寫住脆皮炸大腸好奇到就過左去睇,然後就睇到大腸隻色澤又好似紅得唔錯咁bo ~咪買串黎食下囉!噢~即叫即炸要等一分鐘。。。到左點埋黃芥末醬(天真如我以為係ikea個款甜的,好彩有用簽試下先,一滴辣左30秒,不否認隻味幾好食,同行被放飛機2號仁兄係咁點黎食)最終要講個主角名為$17串(5塊)脆皮炸大腸啦~就皮脆是真的,原本大腸味比較重少少(個人覺得)但好食的,重點係用炸的居然食落去唔多油bo~應該係傳統中的去逼油功吧!有立食區,食完請自行清垃圾。總結:特登跑去食又未必會,但偶然見到的口痕之選

總結:特登跑去食又未必會,但偶然見到的口痕之選
2019-10-29 117 瀏覽
經常因為食肥姐都會途經呢間店,講真不嬲都無咩興趣幫襯,不過今次大佬話想食椒鹽魷魚鬚,咁又係途經就試吓啦⋯⋯同檔面阿姐(懷疑老闆娘)落咗order,知道呢檔只有避風塘口味,佢仲問我凍咗洗唔洗覆炸,咁就是但啦,橫掂喺隔離叫咗外賣都係要等。見佢用好浮誇嘅動作去夾嗰啲疑似佢話凍咗嘅魷魚鬚落個紙袋度,同時都有另一位顧客光顧同一物品,所以佢表演咗夾兩袋,然後一手放入檔內叫人覆炸!炸好後佢又用佢一身武功夾啲疑似炸蒜粒同啲疑似辣椒粉嘅調味入個紙袋度,搖一大輪。一手接過製成品,確實係幾香,咩都冇理急步回家嘆大餐啦。點知一打開個紙袋,一望精彩囉,目測紙袋一半容量都未達到,份量少到一個點,然後撕開個紙袋(費事回啲水蒸氣令炸物太快淋)仲驚人,原來個紙袋底仲塞咗啲紙去頂高啲食物!嘩!成袋嘢8條魷魚鬚!仲要$35⋯⋯都唔係錢嘅問題⋯⋯咁呃人,幾好食我都唔會再幫襯。
外賣自取
2019-10-22 73 瀏覽
桂林夜市▶️野食望落都好新鮮野味,招牌豬大腸👉🏻👉🏻即叫即炸即切👈🏻👈🏻色香味俱全♥️♥️ 難怪兩間都甘多人幫襯,看似簡單嘅小色,其實好多魔鬼細節⚠️萬一清潔或食材不新鮮,即GG😳😳所以好欣賞尼類小色店將最簡單嘅野做到極致肥姐大皇牌 HKD34 // 炸豬大腸 約 HKD27————————————滿分5🔆🛋服務 🔆🔆💲價錢🔆🔆🔆🔆😋食物質素🔆🔆🔆🔆💥翻兜指數 🔆🔆🔆🔆🔆—————————————📍登打士街,近廣華醫院
桂林夜市▶️

💲價錢🔆🔆🔆🔆
😋食物質素🔆🔆🔆🔆
💥翻兜指數 🔆🔆🔆🔆🔆
—————————————
📍登打士街,近廣華醫院

今日同男朋友行經旺角嘅時候, 比E間小食店嘅避風塘炸豆腐吸引左目光😯, 於是就買兩件試下🙈😋等左一陣, 小食店個姐姐就拎左碟炸豆腐比我地😊, 陣陣炸蒜辣椒飄香🌶, 熱辣辣炸好嘅豆腐十分香口, 外皮脆卜卜, 咬落去唔乾, 豆腐唔算好滑, 但加埋酸酸地嘅醬汁, 辣椒醬, 炸蒜同埋辣椒絲, 味道百感交集😀😆, 十分開胃, 幾好味!😋 避風塘炸豆腐盛惠20蚊💵✌🏻件🙇🏻‍♀️, 以小食嚟講都唔算好貴, 可以一試!😊😊

2019-09-21
  • 避風塘豆腐
2019-07-26 128 瀏覽
脆辣魷魚穌好好味, 辣粉辣度剛剛好! 豆腐好好食 !值得一試!香港地道小食,快啲試吓啦!阿姐都態度好好!服務一流!love it! Must it item in hong kong!
2019-07-02 156 瀏覽
平時去開肥姐小食店,今日見到有間台灣野,即管試吓!餐廳主要有牛雜,大腸,等等嘅食物,但係最吸引我嘅係避風塘豆腐。見到佢每舊都好大,仲會即刻炸俾我,幾貼心喎!豆腐嘅調味好正,醬汁超惹味!喺香港好少見,絕對值得一試!店員服務仲好好,好親切,態度超好!
平時去開肥姐小食店,今日見到有間台灣野,即管試吓!

店員服務仲好好,好親切,態度超好!
2019-07-02
2019-07-02 127 瀏覽
大腸炸得好正 外脆內軟 啲醬汁好夠味道 有辣醬有芥蘭有個甜酸醬 正到飛起 個阿姨好好人 比多舊大腸我食 而且我想講下啲豆腐 真係正到飛起 個避風塘豆腐好正 好酥脆 加埋個醬汁就無敵啦 下次一定會再嚟
今日放假經過桂林夜市買咗一個細寶魚墨魚雞神同埋牛柏葉超好味老闆娘勁好心勁細心幫我清理左垃圾先至叫我埋枱食嘢🙏🏻雖然鋪頭細細,但係服務一流,一定會返轉頭再買來食
今日放假經過桂林夜市
買咗一個細寶魚墨魚雞神同埋牛柏葉超好味
老闆娘勁好心勁細心
幫我清理左垃圾

2019-05-31 105 瀏覽
我好喜歡掃街,但是對街邊小食也都頗有要求的,這一間小食店,我真的必須要強力推薦!超超級正~⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️1)炸豆腐,皮脆肉嫩,沒有過多的脆粉,加上一點點的辣粉,再配上他們的泰式醬,好食到冇朋友呀!2)滷水墨魚,我是非常喜歡吃滷水墨魚的,全香港暫時只有兩間店,是我會去重複光顧的,上環的靚湯王、砵蘭街後巷手推車阿爸,這間會是第三間!👍🏼👍🏼👍🏼墨魚彈牙嫩滑,一定要是剛熟的狀態,八成熟的才能有彈牙嫩滑的質感。街上一般的墨魚都是過分熟透的那些,肉 “太實太鞋” 的!3) 鮮榨雪梨汁,不用多說了吧!買任何食小食,只需要加$10就有一杯大大杯的,除了點讚讚讚,不用再說什麼了!4)服務、笑容、有禮貌、貼心,店內的幾個姐姐,無懈可擊的服務!我一定要比10個讚!Super LIKE~
超超級正~⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
Super LIKE~
炸豆腐
滷水墨魚
雪梨汁
炸豆腐
滷水墨魚
雪梨汁
2019-04-17 115 瀏覽
口痕痕好肚餓食完飯冇耐,食魚蛋燒賣豆腐魷魚,好味,最重要堂食等咗一分鐘度就炸好,味道好,辣,加上喜愛食豆腐。價錢可以接受。有機會再反黎買,再試下其他野食,炸大腸都不錯
2019-04-16 519 瀏覽
原本打算去【肥姐小食店】食她著名的生腸,但眼見旁邊有間【和藏桂林夜市】人山人海,所以決定試新野!打算叫了一串生腸及一串炸大腸女店員生腸話最低消費兩串起,筆者只要一串因為這個只是飯前小吃……要食兩串的話筆者可以不吃,真的沒所謂。但是女店員多番質問筆者為何兩串都吃不下?筆者話不吃也罷……女店員見筆者堅持最後給筆者一串,女店員的態度令筆者吃下一肚氣!!生腸味道再美味也好,筆者肯定不會再來!!【鹵生腸 $10】鹵生腸切得整齊但切得細粒,少了份口感。另外生腸不夠凍爽口,而且味道都係偏淡,始終都係 【肥姐】味道比較好。【酥炸大腸 $26】以招牌炸大腸作招來。負責炸大腸的女店員態度只比生腸好少少少少,叫你行埋一面等……之後有個男人走過來,女店員就終於開始把大腸返炸,之後這個男人主動幫筆者加入醬料……態度跟女店員完全相反,估計此人是老板。說回這個酥炸大腸,切開後沒有竹籤串起,豬大腸睇得出清洗得好乾淨,脆爆既外大腸皮,但咬落沒有汁啲出黎來。$26 的街邊炸大腸是筆者印象中最貴的,但肯定不是最好味。男店員推介要加入這個自製甜醬,味道有些少似燒鵝的甜梅醬,味道幾特別。

打算叫了一串生腸及一串炸大腸

2019-04-05