餐廳: 和居酒屋
資訊:

2020-06-11 445 瀏覽
串燒及炒飯中規中矩,清酒也算有一些選擇;加賀ノ月 三日月 本釀造,中辛,淡醬油香,餘𩐳米旨超香。優於絕大部分本釀造規格清酒,可能由於不難找,價格又不高,系列雖未至頂級,卻多少被忽略。加賀ノ月 三日月 本釀造 株式会社加越產地 石川県小松市使用米 日本産米精米歩合 65%酵母 --Alc 15.5%日本酒度 --酸度 --冷飲

加賀ノ月 三日月 本釀造
日本酒度 --
酸度 --
冷飲
2020-06-01 307 瀏覽
約左好耐冇見既朋友  🙈喺太子搵餐晚飯食見到呢間啲價都ok 嘢食又吸引 試下佢😇嗌左個 必食既❤️雞泡魚乾甜蝦刺身🦞三文魚🍣炒飯個人覺得串燒吾叫好多款揀 不過總有一兩款啱你既 就可以好似我地咁嗌一串食 成餐兩個人 230蚊食得飽 價錢吾貴 斟茶服務好好,基本上你飲吾哂杯嘢😂緊緊記住book位有折!比visa master enjoy 定乜都冇book定枱咁抵架!!唯一一點吾開心係 我一早預早book左枱 ,話到明要舒服既位,吾明點解仲要比門口張枱我😅😅🙃入面明明都有幾張枱 由我食 到走都係冇人。。。如果比啲位靚啲會好啲🙌😄
約左好耐冇見既朋友  🙈喺太子搵餐晚飯食
見到呢間啲價都ok 嘢食又吸引 試下佢😇
嗌左個
必食既❤️雞泡魚乾
甜蝦刺身🦞
三文魚🍣炒飯
成餐兩個人 230蚊
食得飽 價錢吾貴
斟茶服務好好,基本上你飲吾哂杯嘢😂
緊緊記住book位有折!

• 雞泡魚干
2020-05-16 257 瀏覽
OpenRice 訂座享有「全單九折」優惠,於是一試。一心想食魚生飯,所以揀日本餐。最弔詭係 魚生飯沒有散叫的選擇,只能點晚市定食套餐,於是我點了兩個魚生飯定食,服務員話不能再享有9折優惠...fine, 店主可能覺得晚市套餐已經很優惠(自覺)又或者 9折好勁...(自覺)咁我接受既,咁咪無9折囉⋯⋯總之我想食魚生飯..我繼續幫襯散叫餐牌上其它小吃、串燒、等等....服務員竟然話:叫左晚市定食,全部消費都不可可以再享有9折...下?!即係點啊?散叫又唔得、叫套餐又唔得,即係呢個「9折」好鬼矜貴⋯⋯做食客既唔夠你地玩。弔詭 離譜 取巧,去咁多間餐廳,最取巧都係你地啦!!市道雖差,都不及你地營銷手法差!
OpenRice 訂座享有「全單九折」優惠,於是一試。

一心想食魚生飯,所以揀日本餐。

做食客既唔夠你地玩。

2020-04-04 357 瀏覽
不知幾時先可以再去日本,唯有找一間日本餐廳以解思鄉之情我們點了二人前:前三道菜忘了拍照😅,分別是牛油果沙律、刺身四點、壽司六件。牛油果沙律挺讚!刺身或壽司方面,油甘魚挺新鮮,但三文魚則一般般吧!另一道則是牛扒山葵燒,好期待這道菜,果然沒有令我們失望,牛扒燒得剛剛好,份量一點也不少!另一道重點就是天婦羅,十分推介,炸得鬆化之餘一點也不油膩另一道主菜就是三文魚明太子露荀炒飯,由於太飽了,只吃了幾口,不過不失,炒得稍微一點乾身另外還有麵豉湯和甜品,想不到甜品是紅豆年糕😅,還以為是布甸或綠茶雪糕呢😂
不知幾時先可以再去日本,唯有找一間日本餐廳以解思鄉之情

我們點了二人前:

前三道菜忘了拍照😅,分別是牛油果沙律、刺身四點、壽司六件。

牛油果沙律挺讚!刺身壽司方面,油甘魚挺新鮮,但三文魚則一般般吧!

牛扒山葵燒

另一道重點就是天婦羅,十分推介,炸得鬆化之餘一點也不油膩

2020-03-27
牛扒山葵燒
2020-03-25 231 瀏覽
今天中午去吃了日式料理,$68 滑蛋豬排飯。味道很好,又送沙拉,味增湯和飲料,十分不錯。只是,它的分量實在是太大了,光是米飯我估算就有2.5碗普通白飯。我朋友叫了$88 親子定食。作為一個食量大的男生,他竟然也剩了半碗飯,可見東西真的太多了。而且,每一個人都至少要叫一個餐,所以我們都剩不少食物,很浪費。我其實在附近上班,但幾乎很少去,原因就是因為每個人都要叫一樣,份量大吃不玩,這樣就覺得很貴,不值得。我有兩個建議給店家。第一,不要限制每人一定要一個餐。第二,推出輕食版食物。我相信,只要你們把食物分量減半,我一定吃得完。你有賣$40半份滑蛋豬排飯的話,我一定常來。
2020-03-25
2020-02-17 538 瀏覽
餐廳的門外日式木料裝潢簡潔和諧,再加上晚市套餐的推介看起來幾豐富,一試無妨!刺身、壽司、和食、炸物、燒物、炒飯和拉麵等,都一應俱全。點了三份晚餐,多點一杯七寶札幌生啤來配定食的炸物。在等待食物的同時才發現裏裏外外每個角落的佈置都有不同!刺身 (網燒牛扒定食 - 配味噌湯、刺身一客)三塊新鮮三文魚,魚味不錯。有兩份晚市定食的小食是相同,小食是炸雞軟骨。炸得脆口,調味恰當。網燒牛扒定食(配味噌湯、刺身一客)網燒牛扒份量也不少,燒得美,肉質腍,份量算大,調味不錯,又有沙律,真豐富!海膽魚籽香蔥拖羅魚蓉丼(配味噌湯、小食一客)排列有序,份量適中,每款魚生都新鮮,滿足!鮪魚三色丼(配味噌湯、小食一客)有赤身、中拖、大拖,肥美軟綿又有厚度,同樣新鮮,好滿足!味噌湯鹹度適中夠熱,以三份晚市套餐來說都是經濟好味。坐得舒適,有服務,有水準,在和諧的裝潢上讓到訪居酒屋的我和友人更感平實,多了一個聚會的好選擇!
刺身壽司、和食、炸物、燒物、炒飯和拉麵等,都一應俱全。

點了三份晚餐,多點一杯七寶札幌生啤來配定食的炸物。

七寶札幌生啤

在等待食物的同時才發現裏裏外外每個角落的佈置都有不同!

刺身 (網燒牛扒定食 - 配味噌湯、刺身一客)
三塊新鮮三文魚,魚味不錯。
網燒牛扒定食(配味噌湯、刺身一客)

有兩份晚市定食的小食是相同,小食是炸雞軟骨。
炸得脆口,調味恰當。
小食 - 炸雞軟骨

網燒牛扒定食(配味噌湯、刺身一客)

海膽魚籽香蔥拖羅魚蓉丼(配味噌湯、小食一客)
排列有序,份量適中,每款魚生都新鮮,滿足!
海膽魚籽香蔥拖羅魚蓉丼(配味噌湯、小食一客)

鮪魚三色丼(配味噌湯、小食一客)
有赤身、中拖、大拖,肥美軟綿又有厚度,同樣新鮮,好滿足!
鮪魚三色丼(配味噌湯、小食一客)

2020-01-04
小食 - 炸雞軟骨
2020-01-09 181 瀏覽
路過望到個門面己經感覺好有日式居酒屋既風格入到去環境裝修好靚☺️餐牌上面嘅食物款式都幾多、吾想諗之際點左個二人前A餐感覺好抵食有沙律前菜,刺身壽司仲有燒物、野菜天婦羅、烏冬蟹籽沙律分量多刺身三點:三文魚、赤身、鯛魚刺身夠新鮮炸天婦羅外面果層炸粉好薄,趁熱食冇影到相😝串燒上面有啲木魚雞軟骨炸得超香脆鹽燒雞翼加埋檸檬汁非常滋味鹽燒牛舌厚切得來中間嘅肉汁好juicy 保留着啲牛肉汁喺入面👍🏻日式年糕 甜品聞落好香煎米餅既香味入口煙煙韌韌牛油果天婦羅蟹卷烏冬兩人人均二百零但食物質素讓人高舉拇指下次再約多屋企人黎
路過望到個門面己經感覺好有日式居酒屋既風格
入到去環境裝修好靚☺️
有沙律前菜,刺身壽司
仲有燒物、野菜天婦羅、烏冬

蟹籽沙律分量多
蟹籽沙律

刺身三點:三文魚、赤身、鯛魚
刺身三點

刺身夠新鮮

炸天婦羅外面果層炸粉好薄,趁熱食冇影到相😝

串燒上面有啲木魚

烏冬

兩人人均二百零但食物質素讓人高舉拇指

下次再約多屋企人黎

2019-12-23
$267.5 (晚餐)
刺身三點
鹽燒牛舌
2020-01-07 145 瀏覽
12月31日,一年最尾一日,中午決定同同事去食餐好既。一行三人特登坐地鐵去太子搵食。朋友介紹過太子一間日本餐廳,決定去試一試。平日要排隊的,今日可能是假期將至,不用排隊便入座。餐廳極具日式居酒屋風格,燈光柔和,坐得很舒適最後點了個牛肉碢定食,個碢有好多菜,粉絲,冬菇和主角- 牛定食包了面鼓湯,中華沙律,沙律菜及一杯餐飲。牛肉碢熱騰騰,用菜新鮮,牛肉嫰口,大大份成個餐都係70蚊左右。食完有種飽足感覺,推介!
最後點了個牛肉碢定食,個碢有好多菜,粉絲,冬菇和主角- 牛
,推介!
2019-12-31
2020-01-02 125 瀏覽
近半年都好唔開心,當食到美食便已經是讓自己輕鬆愉快一點的安慰。來到這家開業半年的日本料理餐廳,店舖雖小,五臟俱全,裝潢設計也很日本風格,令人感到很舒服。點了一個二人前晚餐($548),非常豐富美味。刺身四點三文魚,赤身,油甘魚,甜蝦入口即溶,媲美日本築地的高質素!壽司六本三文魚腩,劍魚腩,八瓜魚新鮮又香滑,有感這是否出於日本師傅之神手?正!三文魚明太子露荀炒飯,很香很野味,但始終胃的位置有限,我想3人份再加小食也足夠。雜錦天婦羅特別愛這道菜色,外脆內熱又夠鮮味。海鮮麵豉湯大大隻蜆肉,新鮮夠口感又暖胃。銀雪魚西京燒,又香又滑,每口都很滿足回味。最後甜品是這個紅豆糕,大大粒紅豆甜入心,白色的感覺似年糕好有咬口,勁鐘意!

點了一個二人前晚餐($548),非常豐富美味。

刺身四點
三文魚,赤身,油甘魚,甜蝦
入口即溶,媲美日本築地的高質素!

壽司六本
三文魚腩,劍魚腩,八瓜魚
新鮮又香滑,有感這是否出於日本師傅之神手?正!

雜錦天婦羅
特別愛這道菜色,外脆內熱又夠鮮味。

海鮮麵豉湯
大大隻蜆肉,新鮮夠口感又暖胃。

銀雪魚西京燒,又香又滑,每口都很滿足回味。

2019-12-27
2020-01-01 97 瀏覽
位於太子的和居酒屋雖然門面低調,但內裡的裝修充滿和風。每天都有不同的套餐,最平唔駛$100,已經有定食,味噌湯和小食。海膽魚籽香蔥拖羅蓉丼 $148甘甜的海膽,滿滿的拖羅蓉和魚籽,豐富又吸引的刺身丼。小食揀咗炸雞軟骨,這個價錢應該沒投訴吧。壽喜鍋配醬油湯底 $148壽喜鍋有頗多的牛肉,食極都有,再配上蛋漿,質素不俗。同時其他配菜亦豐富,有小林白菜、小棠菜、芋絲、甘筍、大蔥、冬菇、金菇、豆腐和蘿蔔,加一個烏冬就最合適。牛油果天婦羅蟹卷 $88牛油果加上天婦羅蟹,一點也不膩,味道清新開胃,上面鋪上點點蟹籽,口感更豐富。豚肉蘋果串燒 $32啖啖豚肉,中間大大個蘋果香甜多汁,不錯的配搭。
位於太子的和居酒屋雖然門面低調,但內裡的裝修充滿和風。
海膽魚籽香蔥拖羅蓉丼
海膽魚籽香蔥拖羅蓉丼 $148
甘甜的海膽,滿滿的拖羅蓉和魚籽,豐富又吸引的刺身丼。
小食揀咗炸雞軟骨,這個價錢應該沒投訴吧。
壽喜鍋配醬油湯底 $148
牛油果天婦羅蟹卷 $88
豚肉蘋果串燒
豚肉蘋果串燒 $32
啖啖豚肉,中間大大個蘋果香甜多汁,不錯的配搭。
2019-12-27
海膽魚籽香蔥拖羅蓉丼
豚肉蘋果串燒
2020-01-01 1212 瀏覽
抵食居酒屋約左班朋友係太子酒吧街飲野,飲前近近地去左呢間居酒屋食野。呢間和居酒屋外面睇感覺好日式,入面暗暗地,比人一種好舒適嘅感覺,裝修別致,座位都坐得闊落。我地叫了泡菜豚肉鍋,四色魚生丼餐,包了,味增湯同埋炸雞軟骨小食,豬軟骨拉麵餐,包了味增湯同埋三文魚刺身,同埋軟腳蟹天婦羅。泡菜豚肉鍋好多料,好大份,一大盤蔬菜底上鋪一疊豚肉,泡菜另外分開裝,想湯辣d就落多d,吾會太辣而搶晒味。豚肉吾錯,半肥瘦,好咬口,仲有菜、金菇、芋絲、豆腐⋯⋯四色魚生丼餐碗飯都大,有四款刺身,甜蝦,三文魚,帶子同油甘魚,刺身都大件,就咁睇外型已覺夠晒新鮮。刺身質量都幾好,好食。豬軟骨拉麵拉麵既餸多,有溫泉蛋,日本筍,同豬軟骨都成5-6舊,同埋入味,連住筋,又易咬,整得幾好。小食係雞軟骨,份量唔少,一個兜仔,脆脆有嚼口。三塊三文魚刺身,厚切,夠肥美。軟腳蟹天婦羅至愛,炸得外皮剛好小小脆,入面仲食到蟹肉,仲有膏既,$78only!好抵食,下次經過可返兜!
抵食居酒屋

約左班朋友係太子酒吧街飲野,飲前近近地去左呢間居酒屋食野。

泡菜豚肉鍋

四色魚生丼餐

豬軟骨拉麵

小食係雞軟骨,份量唔少,一個兜仔,脆脆有嚼口。

三塊三文魚刺身,厚切,夠肥美。

軟腳蟹天婦羅

好抵食,下次經過可返兜!
2019-12-21
  • 軟殼蟹天婦羅
  • 雞軟骨
  • 四色魚生丼
2019-12-26 85 瀏覽
太子依到不停都有新的驚喜,今次又見到一間新的日本居酒屋開,同小可地晚市有一人套餐,當我煩惱食什麼時,見到菜單有救星-二人前,咁我就唔洗諗啦蟹籽沙律蟹籽多到成座山咁,分分鐘蟹籽的比例仲多過青瓜絲,食完哂之後仲有好多蟹籽刺身三點(三文魚、赤身、鯛魚)刺身簡單的主要會食的3款,其他好食就當然,但赤身竟然都唔差,小可赤身會覺得滿意壽司四本(三文魚、油甘魚,北寄貝,蟹籽)簡單四款的壽司,不得不說三文魚超級肥美,魚香魚油超好,另外北寄貝都很肥大新鮮燒物四本(牛舌、手羽,雞軟骨,青椒仔)牛舌是用厚身牛舌,牛香不錯而且有咬口,雞翼都不錯,而且胡椒粉為主的調味,通常是其他的調味粉野菜天婦羅/稻庭烏冬天婦羅同烏冬差唔多到,兩樣一起食就變成有小菜配合,烏冬順滑就當然,而天婦羅都炸得幾好,起碼唔係感覺食粉麵豉湯/甜品-紅豆年糕最後完美的收尾,應該是用日本的紅豆,夠哂甜之餘,配合年糕的軟糯香甜,簡單好食

蟹籽沙律

刺身三點(三文魚、赤身、鯛魚)

壽司四本(三文魚、油甘魚,北寄貝,蟹籽)

燒物四本(牛舌、手羽,雞軟骨,青椒仔)

野菜天婦羅/稻庭烏冬

麵豉湯/甜品-紅豆年糕

2019-12-23 59 瀏覽
放工出太子食飯,朋友想去居酒屋,於是嚟咗呢到。一入到餐廳就覺得裝潢同布置好有心思,處處體現日式味道。本身想點刺身同串燒,後來發現有鍋物,最後決定一人一鍋💕朋友點咗海鮮鍋配海鮮清湯底($158),配料包括赤蝦、蜆、青口、帆立貝、淺草等,仲有大量配菜。而我就點廣島蠔海鮮鍋配北海道3.6牛乳湯底,配料會多咗廣島蠔。我地都加咗$25追加烏冬,仲追加多一客雙色刺身,即三文魚同北寄貝。兩款刺身都好新鮮,三文魚肥美而北寄貝就好鮮甜,正!而2個鍋都好高質,海鮮清湯底清淡健康,又可以帶出海鮮真正既鮮味,配料包括赤蝦、蜆、青口、帆立貝、淺草等。而廣島蠔海鮮鍋配北海道3.6牛乳湯底,顧名思義,就係用咗北海道牛乳,一上嚟就聞到陣陣牛乳香,配菜多咗2隻廣島蠔,其他就同海鮮鍋一樣。我地食完成個鍋之後好飽好滿足💕
放工出太子食飯,朋友想去居酒屋,於是嚟咗呢到。

一入到餐廳就覺得裝潢同布置好有心思,處處體現日式味道。

本身想點刺身同串燒,後來發現有鍋物,最後決定一人一鍋💕

兩款刺身都好新鮮,三文魚肥美而北寄貝就好鮮甜,正!

我地食完成個鍋之後好飽好滿足💕
  • 廣島蠔海鮮鍋配北海道3.6牛乳湯底
2019-12-22 72 瀏覽
今日經過太子買一些東西 亦都打算吃晚飯經過這間居酒屋感覺不錯 就入去睇睇啦!這兒的餐牌應有盡有 有前菜 串燒小吃飯烏冬等等 因為不太想諗嘅關係最簡單就係叫一個二人餐$398 再加一個牛油果炸蝦卷 $88首先送上的是蟹子沙律 分量很多 為今晚的晚飯增添了食慾 青瓜爽脆 配上蟹柳 蟹子和沙律醬 基本上是冇得輸嘅組合跟住係刺身三點 每樣兩件 非常新鮮亦都厚切壽司四件 最愛北寄貝 爽滑好吃燒物四件 一件有四塊大大件牛舌,火候燒得好好夠晒多汁 其他雞翼同雞軟骨都燒得好吃跟住再來個野菜天婦羅 有茄子青椒冬菇同南瓜 炸得夠脆 亦都夠薄呢個時候我哋散叫嘅牛油果炸蝦卷上菜份量超級大一盒有八件 再配上沙律醬食係超級好食!最後每人一碗熱稻庭烏冬 暖暖腸胃 甜品係紅豆年糕 為呢一餐畫上完美嘅句號以每人大概200多元就食到一餐高質嘅日本菜 兼食到好飽下次 係可以encore嘅!!
今日經過太子買一些東西 亦都打算吃晚飯
經過這間居酒屋感覺不錯 就入去睇睇啦!

這兒的餐牌應有盡有 有前菜 串燒小吃飯烏冬等等
因為不太想諗嘅關係最簡單就係叫一個二人餐$398
再加一個牛油果炸蝦卷 $88

首先送上的是蟹子沙律 分量很多 為今晚的晚飯增添了食慾
青瓜爽脆 配上蟹柳 蟹子和沙律醬 基本上是冇得輸嘅組合

跟住係刺身三點 每樣兩件 非常新鮮亦都厚切

壽司四件 最愛北寄貝 爽滑好吃

呢個時候我哋散叫嘅牛油果炸蝦卷上菜

份量超級大一盒有八件 再配上沙律醬食係超級好食!

最後每人一碗熱稻庭烏冬 暖暖腸胃

甜品係紅豆年糕 為呢一餐畫上完美嘅句號

2019-12-20 632 瀏覽
上星期在太子找到了一間優質又合理價錢的居酒屋,餐廳名為「和居酒居」,位置在太子花園街,交通十分方便。餐廳座位不算多,到了7點已經全餐廳滿座。先來一個【刺身六點】刺身有三文魚、赤身、鯛魚、八瓜魚、帶子及甜蝦每件刺身份量十足,味道鮮甜,我個人喜歡三文魚同甜蝦,三文魚啖啖魚油脂充滿在我口腔內,而甜蝦就好creamy 。【韓國馬糞海膽軍腩】海膽帶微鹹,也帶點creamy ,紫菜太重味有點點搶了海膽的味道,但整體上也可接受。【牛油果天婦羅蟹卷】都不能錯過,軟殼蟹炸得不會太油膩,配上牛油果令口感豐富。【蟹籽沙律】超大份,青瓜絲新鮮,加上滿瀉的蟹籽,超fresh!來到串燒【黑豚五花腩】香濃豚肉味,肉質有點乾,但肥瘦分明,入口充斥著滿口油脂。【手羽】一串有兩隻,味道不錯,合格。重點推介【豚肉蘋果】必吃之選,我全餐最愛之食品,豚肉燒得可口,加上富士山蘋果的天然果甜混合,口感腍中帶爽,十分滋味。想吃一定是趁早order,因為每日限量發售,本想再追加但可惜已sold out。【豚肉露荀卷】豚肉夠香,露荀鮮甜,在卷物上加了少許黑椒,使肉味更提升。

餐廳座位不算多,到了7點已經全餐廳滿座。

先來一個【刺身六點】
刺身有三文魚、赤身、鯛魚、八瓜魚、帶子及甜蝦

• 豚肉露荀卷