2024-02-26 611 瀏覽
雖然我不是在土瓜灣區長大,更不喜歡去冰室,但對於美荷樓呼吸冰室的事略知一二。亦得悉轉型了的呼吸星球餐廳也面臨結業的危機。原因是市建局宣布重建土瓜灣五街,餐廳亦難逃重建的命運。對於香港不停有餐廳逐一結業,真的有點感到可惜。今次「山長水遠」來光顧的主要原因除了希望在搬或結業前品嘗一下朋友口中的「美食」。另一原因是上次去沖繩試了當地牛肉一試難忘,亦希望重溫那種味道。然而,當天不知是廚師失準或是我個人口味的關係,我真的感到有點失望。懷舊擺設及物品,如英女皇皇冠紅郵筒、復古轉盤式電話等,真的非常有打卡的價值。整個復古的環境猶如「小型博物館」一樣。當日選了:🌟火炙三角燒肉定食 A4 和牛中的三角肉部位切成薄片,肉質嫩滑經火炙令油脂味,的而且確是十分軟滑的,但略嫌下面的飯被煮得太淋。而全部肉舖在飯面上令飯有一種油膩的感覺。🌟牛肩芯大切燒肉 這個有一個大盛增量版可選擇,不過我哋想嘗試更多種類,所以只點了中份量。極上角位二段,油脂豐富,肉質柔軟綿滑,原塊厚切,加上自家燒汁,口感不俗。不過同樣的問題,是當日的飯真的偏濕,我自己喜歡日本珍珠米煮成恰度好處,粒粒飽滿彈牙的感覺,所以感覺有少少落差。🌟陳皮山楂雜

當日選了:
🌟火炙三角燒肉定食

🌟牛肩芯大切燒肉

🌟陳皮山楂雜莓果
手工雪糕伴麻糬窩夫
時令生果切成薄片配以手工雪糕伴麻糬窩夫其實賣相非常吸引,味道都不錯,只是略嫌窩夫未能做到外脆內軟,有少少硬,但整體而言,都相當特別。

🌟荔枝蜜瓜鮮打冰茶
蜜瓜味比較重,偏甜的飲品。

🌟小星球牛奶咖啡
細細杯好可愛,味道亦不錯。咖啡香濃,比例適中。
2024-02-23
2024-07-14 0 瀏覽
今日同朋友去了土瓜灣這間特色Cafe,超級復古的裝修!餐廳有多樣懷舊嘅裝飾、用品。店員態度親切,因為客人不多,他叫我們隨便走動,可以去不同地方打卡。但去到當日好多東西都冇賣,當中包括咖啡類飲品,高湯玉子及雜莓窩夫。 同行朋友叫了雞定食、水煎手打漢堡定食及手工雪糕伴麻糬蜜瓜窩夫。雞定食超級好食,雞件十分嫩滑。和朋友都覺得比漢堡好食。蜜瓜窩夫參賣相吸睛,手工雪糕有咬口,香甜,奶味不會過重。覺得這間餐廳的價錢定位較高,如果可以再便宜一點就更好了!

雞定食超級好食,雞件十分嫩滑。和朋友都覺得比漢堡好食。

蜜瓜窩夫參賣相吸睛,手工雪糕有咬口,香甜,奶味不會過重。

覺得這間餐廳的價錢定位較高,如果可以再便宜一點就更好了!
一直心思思想去呼吸星球食,前幾日終於去。喺度哎咗好多嘢食,唔係冇梅子蕃茄同梨酒雪糕埋單成千蚊都似。我先講配菜甜品啦,高湯玉子係好食嘅,雖然望落有少少鞋,不過食落啱啱好,因為我唔鍾意啲咁生嘅玉子燒。莓果雪糕窩夫有驚喜,擺盤好用心,自製雪糕好食,窩夫入面有薄薄一層果醬,只係窩夫凍咗少少。不過到咗主食嘅火炙三角,除咗瀨尿蕃茄仔既清甜又清新之外,和牛得嗰四五塊,本身啲部位唔靚有一大塊肥膏油脂都算,我等餐等咁耐,佢煮足咁耐都仲要煮唔熟,食到最後嗰兩夠我真係要諗一諗擺唔擺落個口。後尾我見前面枱有人入嚟想喺度返暑期工做樓面,我心諗依家係個廚房煮極都煮唔熟嗰塊牛,你請多幾個樓面都冇用㗎喎,你不如俾我衝入去廚房煮返熟塊肥牛啦。最後我見冇梨酒雪糕就叫咗蜜瓜拌半熟和牛,啲和牛冇之前咁生,不過離我心目中都仲爭少少,蜜瓜 ok 好甜。加一後埋單 800 左右,總言之呢度乜嘢都好食,唯獨和牛唔係咁好食,和牛嘅話都係去日本食算啦,還掂依家啲 yen 咁平係咪?
2024-06-21
  • 莓果雪糕窩夫
  • 柚子介醬高湯玉子卷燒
2024-06-09 117 瀏覽
石桓牛真係無得彈!係香港食過數一數二嘅牛🐮油脂配埋啲飯真係諗起都好想再食~而且餐廳環境真係幾打卡able,好有特色,有唔同色彩嘅燈光,真係好啱夜晚拍拖約會。唯一缺點就係食物價格真係偏高🫣
2024-05-18 213 瀏覽
土瓜灣走復古風既咖啡店 @fullcupcafe_planet 主打由石垣島出產既和牛 標榜只此一家睇怕今年都唔會去到日本架啦😪🙂食左當去左先啦小店保留左前舖白宮冰室既花窗、牆磚、擺設及物品等令小小一間coffee shop變為小型博物館📺處處打卡位 岩晒鍾意影相既朋友仔🤭對於環境裝潢的確無得彈啊~留意返 餐廳只收現金 差啲無錢比呀我地⍥ 牛肩一段 ❙ $308牛肩比豚肉略勝一籌 牛味濃郁🤩又夠油香好好餸飯 我地認為比豚肉好食得多份量迷你🤔呢個價錢黎講都幾進取定食包括麵豉湯 木耳腐皮涼拌必須要讚讚話梅蕃茄仔酸甜清新 的確好開胃爽利👍🏻⍥ 燒汁豚肉 ❙ $156有五六片豚肉🤨偏瘦比較dry燒汁甜甜地 又係好好餸飯😅同樣飯量唔多 輕鬆清碗定食亦包括麵豉湯 木耳腐皮涼拌仲有糖漬栗子 賣相唔差⍥ 高湯玉子 ❙ $128熱焫焫 出晒煙先塗滿面頭偏鹹香既柚子芥末醬 玉子因為用左高湯整😌所以非常濕潤多汁一試無妨既⍥ 陳皮山楂雜莓果·手工雪糕伴麻糬窩夫 ❙ $138呢個甜品我係幾期待 Waffle偏硬脆 係易割損上顎果隻唔係我鍾意嘅口感 ☹️另外~完全食唔出裏面有麻糬🙂‍↕️我都係睇名先知
主打由石垣島出產既和牛 標榜只此一家
睇怕今年都唔會去到日本架啦😪
🙂食左當去左先啦

小店保留左前舖白宮冰室既花窗、牆磚、擺設及物品等
令小小一間coffee shop變為小型博物館📺

⍥ 沖繩青檸蜂蜜梳打 ❙ 跟餐 $48
⍥ 雜莓乳酪 ❙ 跟餐 $51
⍥ 蘋果蜜桃先打冰茶 ❙ $54
2024-04-18 319 瀏覽
土瓜灣呢個區,真係舊中帶新,新中帶舊。在當中的13街,餐廳”呼吸星球”像是奇特的新餐廳,偏偏內裡又是懷舊風,裡面太多奇珍異寶,有排影同睇,而且又靜冷氣又舒服。不過,餐廳價格高得誇張,一個100g和牛飯三百起跳,還未算杯杯近百的飲品。據稱這裡以前是做較平的cafe,但後來重建問題轉了手,以和牛店重開。如果飽吃一餐晚膳,建議預600-700一位。
土瓜灣呢個區,真係舊中帶新,新中帶舊。

2024-03-30 314 瀏覽
睇電視介紹土瓜灣以前"白宮冰室"個舖位改成咗懷舊嘅日式餐廳,好想即刻去試。從門口嘅裝修已經覺得好有日本feel,好似置身於日本嘅小巷裏面。打開門嘅感覺就完全唔同,係近年至流行嘅mix and match: 有懷舊玩具、有卡位、有長枱、有五光十色嘅吊燈、星球掛飾、單車、騎木馬、懷舊馬賽克地板、日系裝飾、英式擺設…...林林總總,目不暇給。連家燕媽媽後生嗰陣嘅鐵皮日曆板都畀佢搵到,佩服!打完一輪卡,終於點餐。我哋叫咗日式燒酒青檸梳打,好飲!另外,梗係咗最受歡迎嘅"火炙三角燒肉定食",有麵豉湯、漬物、薯蓉同一碗鋪滿和牛片嘅飯,賣相一流,味道仲一流個和牛全靠嗰個柚子汁,點完嚟食即刻減去和牛嘅油膩感,仲帶出鮮味添! 可惜食到尾你會見到個碗充滿肥油,覺得好邪惡咁。不過和牛唔肥又唔好食喎,噢,我呢一刻嘅心情真係好複雜呀…...雖然心情複雜,都要食甜品㗎。我哋叫咗兩杯雪糕,一個芝麻,另一個係"梨酒牛奶雪糕小杯",其實係用梨酒淋喺雲呢拿雪糕上面囉,賣相幾靚,但價錢比味道高🙄你明啦。總結,小貴但好食👍

打完一輪卡,終於點餐。

我哋叫咗日式燒酒青檸梳打,好飲!

總結,小貴但好食👍
  • 炙火三角燒肉定食
2024-03-04 547 瀏覽
雖說餐廳充滿特色,擺設,飾物樣樣都別出心裁,但食物質素和上菜速度實在有待改善。一個定食等45分鐘或以上,但已不是午餐時段,如休閒地過的話可以耐心等待。抹茶鮮奶的確不錯,抹茶味香濃,但食物質素只屬一般。

抹茶鮮奶的確不錯,抹茶味香濃,但食物質素只屬一般。
2024-02-15 508 瀏覽
標榜所有定食所用既肉都係和牛,定價閒閒地都2,3百蚊或以上一個仲要唔包飲品,唔係好記得叫左邊隻,但我個款無油香無肉味,完全靠個汁先食得完個飯,我杯mocha仲甜到一個點仲叫自己做特濃!所有嘢都overpriced!而且都幾多限制下,只收現金(如果你賣呢個價位既定食而只收現金我就覺得有點兒那個)/繁忙時間只限食90分鐘/有最低消費每人90蚊!性價比極低,鍾意懷舊景如我都唔建議幫襯!
性價比極低,鍾意懷舊景如我都唔建議幫襯!
2024-01-01
2024-02-02 507 瀏覽
土瓜灣呢間星球系特色Cafe一直想試,但見到有關服務及價錢方面都有不少負面聲音,自己都試過打電話去問嘢,接聽電話的男職員態度麻麻,所以一直卻步未去食.今次約朋友食飯,諗起這Cafe,終於決定俾次機會佢試吓. 地點距離地鐵出口都有啲距離,但見到Cafe外觀同內裡裝修也覺得好似另一個世界咁,好似走咗入時光隧道,返回六七十年代. 食物價錢的確唔平,雖然見到部分價格已經調低左. 叫咗石垣手打漢堡定食$198、沖繩海鹽黑糖拿鐵、沖繩海鹽黑糖朱古力及手工雪糕伴麻糬蜜瓜窩夫,跟定食飲品及手工雪糕甜品有九折,漢堡定食漢堡夠淋身,肉質多汁,調味剛好,適合送飯,海鹽黑糖朱古力飲品,三樣嘢味道好夾,天氣凍凍地非常之適合飲用,蜜瓜窩夫🧇賣相吸睛,手工雪糕有咬口,香甜,奶味唔會過重,服務方面好好,消除咗之前嘅憂慮👍🏻.食物賣相、服務、環境各方面都好好,雖然價錢仲有啲貴,但都值得幫襯.
食物同裝潢都非常用心同特別,去過嘅朋友都知環境好好好啱坐,由香港冰室懷舊風到歐洲古董舖擺設,以至日系/沖繩的感覺全部都有,喜歡打卡的話大推。自己比較在意食物,依度就主打肉類。飲品有好多選擇而且罕見,試過頗多都幾好飲。野食用料非常好,煮法”simple but not easy”. 十分推薦的餐廳。但也有兩大缺點:1.地點不方便,在土瓜灣較近煤氣鼓/翔龍灣的位置,地鐵要行頗遠(15-20分鐘?)大部份巴士也要行兩三個街口才到。附近環境也很多是地盤或貨物運送,與店內完全是兩個對比,有種格格不入的結界感。但如果坐在近窗邊的座位,當巴士或重型貨車經過時會感受到震動。如果晚上光顧,附近感覺非常冷清,也有一點不安全感。2.食物雖然非常好吃,但性價比頗低,價格偏高(特別是午餐的話)份量也偏細,一些燒牛肉飯套餐(本人為正常食量的男士)也需要叫大份才飽(但大份的價錢偏貴)。總括而言還是很喜歡這間餐廳,間中也會帶朋友幫襯,記住不要看價錢就可以。

2023-12-30
2024-01-12 261 瀏覽
好有復古味道嘅咖啡廳,擺滿咗好多懷舊嘅玩具擺設,店主喺美食方面都好用心,材料用料以及擺設上都絕不馬虎。整間店舖都好有日本風情,又同店主閑聊過,一切嘅做法同對食品嘅追求都源於佢喺日本學師。對食材嘅用心絕對係一間好店舖嘅必要條件,雖然價錢係比較貴,但係又有得打卡,又可以品嚐美食,絕對係物有所值。如果想要打卡的話,就一定要點返杯Rose latte ,用嘅餐具都各有特色會配合返唔同嘅食材。高湯玉子都係必點推介,好味嘅玉子燒絕對不能馬虎,厚實得來亦都鬆軟有韻味。推薦大家可以嘗試一下。

高湯玉子
Rose  latte
高湯玉子
Rose  latte
  • Rose Latte
  • 柚子介醬高湯玉子卷燒
土瓜灣這個地方真的鮮有到訪過,因為早前學車的關係多來了這個地方,順道把收藏良久的餐廳吃個夠,這間以懷舊主題,主打和牛的就是其中之一火炙燒肉定食 $348來這店就是衝著她的石垣牛而來!店家嚴選沖繩石垣雌牛極上優質部位,而且標榜牧場直送保證新鮮!這款牛的口感更加細緻,和牛切成薄片再用火炙方式處理班半熟狀態,上菜時仍是粉嫩的,店員千叮萬囑要快手打卡不然就錯過最好吃的時機!事不宜遲要放入口,完全入口即溶,雪花分布均勻油脂豐腴,牛味濃郁也多肉汁,火燒過令味道更突出!白飯也絕對不能錯過,全因石垣牛的肉汁跟油份滲透到飯中,令平凡的白飯變得香口惹味!怕膩嗎?細心的店家早已準備了柚子汁一併奉上,酸甜的味道中和了油膩感而變得清新啊~ 除了石垣牛丼飯,定食還有薯仔沙律、蕃茄漬跟味噌湯,味道絕不馬虎每款味道獨特好吃,薯仔沙律加入玄米脆脆增加口感、番茄漬用話梅醃製更開胃,味噌湯亦帶微微酒香!吃得出廚師對每款食品的用心,不過份量方面說實話是偏少,加上定價不便宜,想要來光顧就要看大家覺得是否值得了【季節限定】士多啤梨楊桃鮮打冰茶 $56想喝一杯但沒有想法,店員就推薦這杯季節限定~ 用上新鮮的士多啤梨跟洋桃製成的水果

火炙燒肉定食 $348

【季節限定】士多啤梨楊桃鮮打冰茶 $56

想喝一杯但沒有想法,店員就推薦這杯季節限定~ 用上新鮮的士多啤梨跟洋桃製成的水果茶,沒有添加糖份但味道清甜,士多啤梨味偏重相反沒有太多洋桃味(應該是我太少吃洋桃的關係對它的味道沒太大印象),加上啖啖果肉,配和牛定食非常適合!
想到訪這店的另一個原因就是店家懷舊又滿有特色的裝潢!位置來說稱不上便利,距離地鐵站有點遠,巴士站也要走一段距離,所在位置就是一堆老舊樓宇的最外圍,門外裝潢也跟著一起的古舊,有點像五、六十年代的西餐廳一樣,走進店內就像去到另一個星球、宇宙般,店內一事一物都有其獨特的美學跟歷史,完全是老香港古典色彩,是滿滿優雅又充滿時代感的氛圍!每樣裝飾品都想好好欣賞,單是收集跟保養這些舊物已經不得了~ 甚或連食物的用碟、擺盤都非常精緻,想打卡的話絕對沒來錯,不過用餐的話的確需要認真考慮
2023-04-01